Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Zna neko kako bih mogao Eon daljinski da nakacim na TV. Ne da ga dodam kao BT uredjaj to znam, nego bih, ako moze kad je zelena lampica aktivna, da eon daljinskim kontrolisem TV, a kad je plava (STB) da kontrolisem EON box.

Unapred hvala!

@Froiibaad

Pozdrav ljudi, imam problem na TCL 50C715 pri igranju igrica na PS4 Slim sa "razmazivanjem" objekata i boja po ekranu (mislim da bi se na engleskom nazvalo motion smearing). Najvise je primetno u igricama tipa FIFA i NBA jer imaju duge kadrove kamere sa jedne na drugu stranu (panning shots), ali se primeti i u Bioshock Infinite npr, mada u ostalim shooterima generalno nema problema osim ponekad u mracnim scenama. Probao sam sa i bez Game moda, sa i bez HDR-a, kao i da iskljucim sve opcije procesiranja slike, ali nista ne pravi razliku. Input lag je dobar, ne mislim na to, da ne bude zabune.

Voleo bih ako bi neko ko igra ove igrice mogao da mi kaze da li ima isti problem, posto se sad vec nadam da je fabricka greska na panelu i da to mogu da reklamiram.

Snimio sam kratak video na kom se nazalost ne vidi ni blizu koliko golim okom, ali ako se posle dodavanja fokusirate na igraca kome je upucena lopta, vidi se kako ostavlja trag boje iza sebe.

Takodje, je l i vama HDR los za igrice, promeni boje previse i tamnija je slika?

^ Video ne može da se pusti. Po meni HDR je generalno loš od v620 firmware. Ja koristim isključivo Movie mod. Poisključuj i one motion filtere možda oni prave gluposti. Ja lično ovaj TV koristim i za gaming, igrao sam i brze igre i sporije (doduše ne i sportske) i nisam primetio problem koji opisuješ.

EDIT: Sad sam uspeo da pustim, kontam šta pišeš. Movie mod, color saturation i brightness na 50, contrast 96, black level 48, dynamic contrast, black strech, dynamic brightness sve off. Sharppening između 25 i 30. Motion i clarity i noise filteri sve off. I najvažnije updejtuj firmware na najnoviji ako već nisi.

Poslednja izmena od urednika:
Da li je imao neko sporoprelazecu rozi crtu preko TV-a? Meni se javlja samo kad gledam sadrzaj s Eon Box-a. Videh u nekom changelog-u za tipa v625 da su to satro popravili, a @Čika_Kure veli da je HDR loš od v620 naviše, pa mi se ne ide na noviju verziju. Trenutno sam na v606.

Da li je imao neko sporoprelazecu rozi crtu preko TV-a? Meni se javlja samo kad gledam sadrzaj s Eon Box-a. Videh u nekom changelog-u za tipa v625 da su to satro popravili, a @Čika_Kure veli da je HDR loš od v620 naviše, pa mi se ne ide na noviju verziju. Trenutno sam na v606.
Tačno je da sam napisao da su po mom mišljenju taj mod koji se zove Smart HDR slošili u skorašnjim verzijama firmware (boje su neprirodne, blješti kao buktinja bez obzira na podešavanje osvetljenja), međutim svi modovi imaju HDR ukoliko sadržaj to podržava, a ostali modovi (pre svih Cinema, PC i Game) su bolji u poslednjiom nego u ranijim verzijama.

Da li je imao neko sporoprelazecu rozi crtu preko TV-a? Meni se javlja samo kad gledam sadrzaj s Eon Box-a. Videh u nekom changelog-u za tipa v625 da su to satro popravili, a @Čika_Kure veli da je HDR loš od v620 naviše, pa mi se ne ide na noviju verziju. Trenutno sam na v60
Ako ti je eon na 4k 50hz,i meni se to javlja. Kada stavim Eon na 4k 60hz,tada je nema.

@Čika_Kure probao sam sve, a na poslednjoj verziji firmware sam od kad je izasla, nista se nije popravilo... Slican efekat je primetan i kada koristim laptop preko HDMI kabla, na primer ako sam na YT, kada kliknem na neki video, na sekund kao da ostanu tamne "senke" gde su se nalazili ostali thumbnails, pre nego sto ucita video koji pustim. Meni to lici na neko kasnjenje panela, posebno primetno kad su u pitanju tamne boje koje se brzo krecu ili nestaju sa ekrana, ali nisam siguran da li je to "normalno" za ovaj TV ili bi trebalo da reklamiram... Da li je moguce da zbog nedostatka MEMC cipa postoje ti problemi?

EDIT: sve ovo je primetno i u aplikacijama, recimo na Netflix-u u tamnim scenama kako se glumci pomeraju ostavljaju crvenkast trag. Uz to primecujem i flickering kada su na ekranu recimo siroki kadrovi sume ili trave, generalno bilo kakav sitan pattern izaziva flickering.

^Probaj da proveriš i ovo na šta ti ukazuje @Lionskingdom, možda ti reprodukcija slike ide u 50Hz...
Nije do nedostatka MEMC jer bi onda svi mi imali isti problem, a ja bih ti prvi priznao da taj problem imam...

Ako to ne pomogne da probaš hard reset i obrišeš bloat po @Stock-vim savetima iz ove teme od pre dve-tri strane... To definitivno pomaže...

EDIT: Ajde baci neki YT video na kojem primećuješ problem i naglasi gde konkretno u video timeline je problem uočljiv pa ću ja probati da pogledam taj YT i direktno sa TV i preko PC, pa ću ti preneti da li se problem pojavljuje i kod mene.

^Probaj da proveriš i ovo na šta ti ukazuje @Lionskingdom, možda ti reprodukcija slike ide u 50Hz...
Nije do nedostatka MEMC jer bi onda svi mi imali isti problem, a ja bih ti prvi priznao da taj problem imam...

Ako to ne pomogne da probaš hard reset i obrišeš bloat po @Stock-vim savetima iz ove teme od pre dve-tri strane... To definitivno pomaže...

EDIT: Ajde baci neki YT video na kojem primećuješ problem i naglasi gde konkretno u video timeline je problem uočljiv pa ću ja probati da pogledam taj YT i direktno sa TV i preko PC, pa ću ti preneti da li se problem pojavljuje i kod mene.
Nisam siguran kako da se uverim da je reprodukcija svega na 60hz, moze pomoc oko toga? Sve drugo sam radio, factory reset nekoliko puta, debloat takodje (osim TCL Channel, to iz nekog razloga ne mogu da obrisem).

Evo primera kako thumbnails ostavljaju tragove kad nesto kliknem - vidi se na delic sekunde, cim kliknem na Photos i nestanu ikonice, vidi se kako Photos, YouTube i Netflix ostavljaju senku iza sebe (nije do browsera, na ekranu laptopa i monitoru se ne desava). Takodje, znam da je uzasno jer snimam rukom, ali na screen record se takve stvari ne pokazu.

A konkretan video na YT gde mozes da vidis, evo recimo ovaj:
Vidi se npr izmedju 9. i 11. sekunde, zena skroz desno, nos i celo ostavljaju crven trag kako se kamera pomera za njom. Na YT se dosta manje primeti nego u igricama npr. I da, znam da je ovaj video low quality, ali ista stvar se desava i na 4K, doduse jos manje primetno

^ Na prvom videu se ne vidi ništa.
Drugi video je kod mene ok.

Na koliko herca ti je podešen TV vidiš kad stisneš i dugme na daljincu koje se nalazi odmah iznad settings dugmeta (onaj kao zupčanik), izmeđi duplih dugmića za pojačavanje i smanjenje zvuka i šaltanja programa napred nazad.

To su neke radne/probne verzije, ona v625/626 je zadnja stable :)

v998: http://na-update.cedock.com/apps/re...F1V998/FOTA-OTA/V8-R851T02-LF1V998.018444.zip

build.date = 15. Mart 2021 god.
security_patch = 01. Decembar 2020 god.
Ovo sam našao na XDA:
"Seems V998 firmware from my post is posting everywhere.
Can be installed ,but is not intend for our models.
200 MB less in size, no Dolby Vision, no HDR10+,many apps missing,etc...."

If I know 998 is not recommended anywhere, because it is a truncated BETA version.
On 4PDA, I read that it happened to 998 users destroyed the TV Bootloader.
The whole 9XX branch is BETA. Only 999 is relase.
Therefore, it may not work on Dolby Vison or missing applications, certifications, because 998 it is an unstable test version.

Tako da se ne preporučuje V998, btw ja sam instalirao pre nekoliko dana V999 i nisam primetio neke velike izmene.

Ovde vidim da ima dosta vlasnika C715. Pitanje da li uzeti 65" C715 ili Philips 65PUS7805/12. Povezo bi SBB EON box, tako da ne vidim neku potrebu za Androidom.
Zagledanje N1 i NovaS i filmova.
Kakvi su uglovi gledanja na C715?

EON Box nema netflix (bar ja nisam uspeo da ga namestim). Ja sam teo da uzmem Phillips 8545 i na kraju uzeo C715. ***a uglovi gledanja meni ne igraju ulogu, soba je kocka 4.5x4 i gledam s garniture koja je 3 metra siroka, tako da su boje uniformne kako god okrenes.

Jedina stvar koja je namucila ovaj C715 je F1 Drive to Survive na netflix-u, tu je jedino gde sam primetio usporenje i seckanje, sem toga fercera bruka. Po meni ima bolju sliku nego IPS paneli u Phillipsu, iako za moj ukus u boje malo prenaglasene (al gospodji se to svidja, tako da ***a, imam preset za mene kad sam sam xD).

Vidim da ima 65" za 75k, ja kad sam gledao bio je mnogo skuplji, tako da, mislim da neces pogresiti ako ga uzmes.

Kome su bitni uglovi gledanja neka gleda samo OLED.
QLED (LCD + quantum dot filter) je druga priča... QLED koriste osim TCL-a i Samsung i Hisense, a i LG.

Tako da ko hoće da crna bude crna i da gleda TV sa strane neka kupuje samo OLED :)

LG OLED je 1000+ €

Poslednja izmena:
Kada dodje vreme za kupovinu TV siguran sam da kupujem TCL a na drugom mestu ce verovatno biti Xiaomi. Prednost dajem TCL ali cemo videti koji ce biti na akciji kada zatreba :)

Šta se dešava sa produženom garancijom? Tv sam kupio krajem januara i dalje ništa ne stiže. Dva puta sam ih kontaktirao e-mail om i rekli su da će biti i da su u gužvi imaju puno zahteva.

Cimni ih opet, meni su posle drugog puta poslali, a nakon isteka onih inicijalnih 30 dana sto kazu da stize.

Kome su bitni uglovi gledanja neka gleda samo OLED.
QLED (LCD + quantum dot filter) je druga priča... QLED koriste osim TCL-a i Samsung i Hisense, a i LG.

Tako da ko hoće da crna bude crna i da gleda TV sa strane neka kupuje samo OLED :)

LG OLED je 1000+ €
Oce covek da kupi tv od 65" do 100tak hiljada i ti mu preporucis OLED. 🤣
Pritom nisam siguran da OLED fercera za dnevne sobe koje imaju dosta svetla. Osvetljenje stalno na max, burning, garancija za to. Odlicna preporuka, nema sta. :p
Post automatically merged:

@dj13 umalo da zaboravim, verovatno Phillips malo bolje pegla sliku ovih grozomornih SD kanala koje mozes da nadjes na kablovskoj, meni su SK svi preko SK4 negledljivi na TCL-u.

Oce covek da kupi tv od 65" do 100tak hiljada i ti mu preporucis OLED. 🤣
Pritom nisam siguran da OLED fercera za dnevne sobe koje imaju dosta svetla. Osvetljenje stalno na max, burning, garancija za to. Odlicna preporuka, nema sta. :p
Post automatically merged:

@dj13 umalo da zaboravim, verovatno Phillips malo bolje pegla sliku ovih grozomornih SD kanala koje mozes da nadjes na kablovskoj, meni su SK svi preko SK4 negledljivi na TCL-u.
Uzeh na kraju Philipsa. Ambilight i sd kanali su presudili. Pretpostavljam da Qled ima bolju sliku svakako.

Da li je neko probao najnoviju verziju
build.date= Apr 1 2021
version_id= V8-R851T02-LF1R401?

Ova v625 radi lepo 🙂 Mala zamerka jedino na odziv izmedju daljinca i tv, moze fluidnije kao sto je bilo na nekim ranijim verzijama

Nazad
Vrh Dno