Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Stigao je 43P7K. Odobrili su reklamaciju za drugi brend i dodao sam novac za ovaj. Ista je dijagonala. Za razliku od 10.000 dinara u ceni, dosta je razlike u slici naspram onog uređaja. Bar na prvu, kad se podesi sve, videću kako je ostalo. Prvi utisak je top.

Sa ukljucenom super rezolucijom slika izgleda stvarno bolja
Drastično bolja, naročito na kablovskoj, više nije onako soft. Sada se doslovno vidi svaka dlačica na kosi Tv komentatora 😁. Upscaling, preciznost boja, zone zatamnjivanja, sve je daleko bolje. Znam to, jer prije dok sam gledao Stranger Things, ona mala kada bi ušla u paralelni svijet, okružena tamom, bilo je malo bloominga u tim scenama. Sada kada gledam u mrklom mraku istu scenu nevjerovatno koliki je napredak urađen sa v590. To je to 👍, a bio sam skeptičan za 55c7K.

Pozdrav, da li se nekome dešava da wifi povremeno bufferuje (speedtest daje preko 300Mbit/s, Netflix , Dizni i slični rade normalno) tokom korišćenja Stremia( koristim RD, dešava se sa svim veličinama fajlova, random povremeno bufferuje na par sekundi)?

Meni izgleda kao da ruter (ZTE, Yettel) povremeno dropuje signal, ali hajde da pitam da li se još nekome javlja ovaj problem. TV je TCL 65c765

New TCL T653T01 platform Google TV Update available in V590
TV models ....
X11K/ C9K/ C8K/ C7K/ C6K/ P8K/ T8C
98C655/ 85C655Pro/ 98P745/ 98P755
C745X2/ C755/ C765/ C805/ C845X2/ C855
C955/ X955
Full models list

V8-0012T01-LF1V590.002719

V590 OTA

@FirmwareTCLbot

build date= Nov 14, 2025
build= 1763132435
security_patch= 2025-09-05
gmsversion= Android_14_GTV_U
product.build.fingerprint= TCL/G08_4K_GB/G08:14/UTT2.250416.001/AU01:user/release-keys
revision= 002719
OTA size= 2.17 GB

Thanks to @svictors and roki64 (4pda) !

Spada li C6KS model u ovu grupu "X11K/ C9K/ C8K/ C7K/ C6K/ P8K/ T8C" ili ne?
Preciznije, da li je firmware V590 odgovarajući za televir 55C6KS ?

Spada li C6KS model u ovu grupu "X11K/ C9K/ C8K/ C7K/ C6K/ P8K/ T8C" ili ne?
Preciznije, da li je firmware V590 odgovarajući za televir 55C6KS ?
Ne tvoja platforma je T8000T2.
A moze biti i R75PT01.
Proveri u Settings tv-a koji ti je zadnji updejt i verzija platforme.

New TCL T800T02 platform Google TV Update available in V144.
TV models...... V6C, T6C, C6KS, P7K, U75, S62...... (HK, TW, LA)
[P755, C655, C655 Pro, T7B ,P7xB, C6xB, C7xB.... (AP, LA)]

V8-0013T02-LF1V144.000732

V144 IMG

@FirmwareTCLbot
LINK:

build date= Oct 14, 2025
build.date.utc= 1760452676
gmsversion= Android_12_GTV_S
build.fingerprint= TCL/G09_4K_GB/G09:12/STT2.230203.001/AS23:user/release-keys
revision= 000732
IMG size= 3.83 GB

HOW TO INSTALL

Preparation:
  • USB drive has to be FAT32
  • it should contain nothing else than the firmware
  • prefer using the USB 2.0 slot on your tv
  • prefer using a USB 2.0 drive
  • if it fails, re-download the file again
  • if it still fails, try another usb drive
  • Use a windows pc, no macos as macos unzips it wrong automatically
  • disable developer options in the android settings if it fails

OTA (this will NOT wipe any data)
1. Download zip
2. copy zip to USB Drive (FAT32)
3. plug it in TV (preferably USB 2.0)
4. in the settings -> update -> choose local update

IMG (this will wipe your android data)
1. Download zip
2. unpack zip file (contains one "update.img" file) & copy to USB (FAT32)
3. plug it in the tv
4. shut down the TV by pressing and holding the power button on the remote until a „shut down“ pop up appears
(or unplug TV from power).
5. then press & hold the power button on the TV (not remote) for 10-15 seconds (or plug TV to power back), until the LED start flashing and appear blue installation screen,then wait for it to be installed.
The power button is on EVERY TV, can be found most of the time bellow the front status LED in the middle of the TV or behind TV.

-
(this is a small updated post from this old post)

New TCL R75PT01 platform Google TV Update available in V500.
TV models...... P7L,V6D, T6D
P6K ,P7K, V6C, T6C, C6KS, C6CS, U65/75
P755, C655, C655 Pro, T7B , U64/74, (V6B), QLED780/810 ...(EU, AU, AP-RU, CA)
[(QM5K ,Q51K ,Q63K, S551G, Q651G.... N.America)]

V8-0008T01-LF1V500.001852

V500 OTA

@FirmwareTCLbot

build date= Oct 10, 2025
build= 1760103650
gmsversion= Android_12_GTV_S
product.build.fingerprint= TCL/G10_4K_US_NF/G10:12/STT2.230203.001/AS50:user/release-keys
revision= 001852
OTA size= 1.69 GB

V500 IMG

IMG size= 1.96 GB

Poslednja izmena:
Drastično bolja, naročito na kablovskoj, više nije onako soft. Sada se doslovno vidi svaka dlačica na kosi Tv komentatora 😁. Upscaling, preciznost boja, zone zatamnjivanja, sve je daleko bolje. Znam to, jer prije dok sam gledao Stranger Things, ona mala kada bi ušla u paralelni svijet, okružena tamom, bilo je malo bloominga u tim scenama. Sada kada gledam u mrklom mraku istu scenu nevjerovatno koliki je napredak urađen sa v590. To je to 👍, a bio sam skeptičan za 55c7K.

Jel moze neka fotka kako izgleda na kablovskoj?

New TCL T653T01 platform Google TV Update available in V590
TV models ....
X11K/ C9K/ C8K/ C7K/ C6K/ P8K/ T8C
98C655/ 85C655Pro/ 98P745/ 98P755
C745X2/ C755/ C765/ C805/ C845X2/ C855
C955/ X955
Full models list

V8-0012T01-LF1V590.002719

V590 OTA

@FirmwareTCLbot

build date= Nov 14, 2025
build= 1763132435
gmsversion= Android_14_GTV_U
product.build.fingerprint= TCL/G08_4K_GB/G08:14/UTT2.250416.001/AU01:user/release-keys
revision= 002719
OTA size= 2.17 GB

Thanks to @svictors and roki64 (4pda) !

C765
Zanimljivo zakucavaju svi plejeri (Vimu Media Player for AndroidTV, NOVA: opeN sOurce Video plAyer, Just Video Player) kada se pusti proveren ~75GB remux sa fleša, dok na tcl plejeru radi, ali tamo ne pušta Dolby Vision već samo HDR i Dolby Atmos.
Vimu pušta DV, ali nema DA i zakuca posle 15 minuta.

Poslednja izmena:
C765
Zanimljivo zakucavaju svi plejeri (Vimu Media Player for AndroidTV, NOVA: opeN sOurce Video plAyer, Just Video Player) kada se pusti proveren ~75GB remux sa fleša, dok na tcl plejeru radi, ali tamo ne pušta Dolby Vision već samo HDR i Dolby Atmos.
Vimu pušta DV, ali nema DA i zakuca posle 15 minuta.
Verovatno je do Androida 14. Neko je citao sam spomenuo da ne radi ni SmartTube. Jesi li probao Kodi? Ako se i Kodi ponasa kao gore pomenuti plejeri odustajem od ovog updejta.

Kod mene ništa ne "zakucava i ništa ne zeza" Kodi,SmartTube,Stremio sve radi najnormalnije.

Pozdrav, da li se nekome dešava da wifi povremeno bufferuje (speedtest daje preko 300Mbit/s, Netflix , Dizni i slični rade normalno) tokom korišćenja Stremia( koristim RD, dešava se sa svim veličinama fajlova, random povremeno bufferuje na par sekundi)?

Meni izgleda kao da ruter (ZTE, Yettel) povremeno dropuje signal, ali hajde da pitam da li se još nekome javlja ovaj problem. TV je TCL 65c765
Наравно да стриминг сервиси раде без проблема када им је битрејт око 16 mbps. Ако у стримиу одабереш 4К ремуксе преко 50 GB битрејт им је минимално дупло већи него на стриминг сервисима, па самим тим ако је лош wifi сигнал - ето проблема.

Наравно да стриминг сервиси раде без проблема када им је битрејт око 16 mbps. Ако у стримиу одабереш 4К ремуксе преко 50 GB битрејт им је минимално дупло већи него на стриминг сервисима, па самим тим ако је лош wifi сигнал - ето проблема.
I meni je palo na pamet, na zalost ne zavisi od velicine fajla. Trebalo bi da menjam provajdera [sa Yett na A1) pa cu videti da li je do rutera.

A gde je nestala osnovna sumnja da je do RDa? 😀
Probajte neki fajl bez RDa, sa dosta seedera. Isto Stremio za pocetak.
Takodje moze i neki drugi player (Kodi?) sa RDom i bez njega.

Odakle sumnja da "wifi povremeno dropa"? Samo zbog tog buffera u Stremiu ili ste primetili povremeni disconnect i brzi reconnect na WiFi?

Morate da se malo "igrate" i isprobate sto vise kombinacija da bi se nasao uzrok.

Instalirao sam V590 na C805 sa "opasnog" yandexa. Imao sam mali problem sa fleskom. Tv je prepoznao tek kada je formatirana u NTFS. Prvo je tv izvrsio proveru fajla i ubrzo je krenula instalacija. Par minuta je potrajalo. Pri prvom pokretanju se TCl logo zadrzao 20-30 sekindi ali sam se malo preznojio 😅 kada se pojavio GoogleTV logo i vrteo malo duze nego obicno.
Konacno su iskljucili onu glupost sa Energy efficiency pri menjanju modova slike ili sa povecanjem brightnessa tv-a. Prvi utisak je da se sa novom opcijom Super resolution dobija ostrija slika. Narocito u SDR-u. Slika je vidljivo ostrija i sa vise detalja (lica u krupnom kadru).
Te opcije ima i u drugim modovima ali je njen uticaj na kvalitet slike kod gledanja kablovskog sadrzaja najizrazeniji.
Bez merenja se ne moze utvrditi da li je v590 "svetlija" od ranijih verzija. Jedino sto mi je privuklo paznju je da je sada zvuk nesto jaci bar od zadnje v509.
Dolby Vision dobar kao i uvek. Sada u Dolby Vision IQ pored opcije Precision Detail imamo i Super Resolution.
Motion (judder) los kao i ranije. Mora se u Motion Clarity staviti na Low ili na neka Custom podesavanja.
Jedna od bitnijih promena je
da su izbacili shutdown kada se duze zadrzi power button. Sada je samo opcija za restart tv-a. To se moze resiti aktiviranjem skrivenog (Service menu) kada se udje u picture settings i u Brightness samo oznaci opcija za Contrast, zatim kucate kod 6425 i Shutdown config stavi na ON.
IMG_20251219_020819.jpg
IMG_20251219_013231.jpg
Sistem se fluidno ponasa. Rade sve instalirane aplikacije kao i ranije. Kodi radi bez problema. Jedino mi pri prvom pokretanju SmartTube-a izbacio info:
IMG_20251218_224509.jpg
Ali sama app radi bez ikakvih problema.

Živiš opasno 😁
Pretpostavljam da ni sa Android 14?? TCL klošari nisu dodali one opcije za refresh rate podešavanja? (koje imaju boxevi počevši od Android 12)
Od adrenalinskog šoka to sam zaboravio da proverim.

Flash-ovanje TV-a preko USB-a od strane korisnika - edukativna igrica za adrenalinske zavisnike, pod sloganom Tehnika narodu! 🙂
Haha secam se da sam na dnevnom nivou pre 15ak godina tako telefon fleshovao. Cim odem na posao ujutru idem na XDA forum i birkam koji rom je danas na meniju 😂
Puca me nostalgija...

Mislim da sam napisao za ovo što stoji malo duže logo pri prvom pokretanju, ali i prelaz je sa A12 na A14. Mrzi me da sve podešavam, a možda ne bi bilo loše i na fabrička ga vratiti. Sve radi ok, jedan od boljih upadate-a.

Ja ne vidim razliku sa V590, osim što su konačno isključili ona besmislena upozorenja o potrošnji energije kad se menja svetlina. Ne vidim nikakvu razliku sa super resolution na 55C805. Možda je vreme za naočare. 🤓

Ima neko iskustava sa adapterima usb na lan port? Dal to fecera na televizoru ili trebaju drajveri
Ja imam Gigabitni Ugreen Usb 3.0 to lan adapter. I odlicno radi na TCL C805, takodje predhodno radio i na Xiaomi Mi box S. "Plug and play" nikakvi driveri nisu potrebni.
Trenutno je na snizenju:

Nedelja dana korištenja 50C6KS, što se mojih potreba tiče nemam nikavih zamerki. Nema više povratka na klasičan led tv, qd mini led ih ozbiljno šije po prikazu crne a i po bojama.

Ja imam Gigabitni Ugreen Usb 3.0 to lan adapter. I odlicno radi na TCL C805, takodje predhodno radio i na Xiaomi Mi box S. "Plug and play" nikakvi driveri nisu potrebni.
Trenutno je na snizenju:
Za Samsung MiniLED trebaju drajveri 😀

Nazad
Vrh Dno