Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Stiže mi 50 C 635, pitanje, posto na nekim Google TV boxovima nisu sve aplikacije prilagodjene, recimo Move Smart Super nove ima na Strong, ali nema za Nokia 8010, pa samo morao da ubacim aplikaciju preko mobilnog, a Iris ima za oba, elem za ovaj TV il ima u Google play store, ili mora da se ubacuje, isto i za Eon, i svaki savet dobrodošao za setovanje
Hvala
JS

ima sve na play store

Kod brata je EON box povezan na C805. Da bi eliminisao da mora da pokrene TV i prebaci na odgovarajući ulaz preko daljiskog od TV, u opcijama TV je dozvoljen HDMI CEC.
Nakon postavljanja, TV se uključuje i isključuje zajedno sa box preko njegovog daljiskog. To provereno vaći i oko 10-15 minuta od gašenja.

No, brat kaže da se CEC slajder sam postavi na "isključen" posle 2-4 sata od gašenja TV. Probao je u više navrata da upali preko EON daljinskog, ali ne radi. Poredjenja radi, ja nemam taj problem na Sony A83J, koji takodje radi na Android/Google TV OS.

Da li još neko ima ovaj problem i da li ga je i kako rešio?

Upravo online dobio updejt sa V098 na V135.
Od poboljsanja popravljena je opcija sharpness ( ranije na 1 odmah drasticna ostrina slike). Kod SDR-a vidim da su cackali oko Gamme. Slika na mojim postavkama za razliku od V098 gde je gama bila na 0 sada sam na V135 stavio na 3. Kao da su pojacali uticaj gamme. Bar je takav moj utisak. Kod Dolby Vision-a vidim ima poboljsanja u Dolby Vision Dark modu. Malo je svetliji. Mada ja vise koristim Dolby Vision IQ jer sa precision detail dobijam mnogo vise detalja nego u Dolby Vision Bright modu koji mozda i prirodnije izgleda sto se tice boja.
IMG_14-07-2024_01-05-59_8.1.011.jpgIMG_14-07-2024_01-06-20_8.1.011.jpg
I dalje sam razocaran HDR10+ gde imam osecaj da fali svetline. Mada pored sjajnog DV i retko koristim HDR10+.
I u ovoj novoj V135 se ne moze updejtovati Gallery.

Kupio sam prošle nedelje TCL Televizor

TCL 43C635​

Manje više sam zadovoljan TV-om. E sad, imam jedan problem, prilikogledanja You Tube-a (naročito nekih svojih klipova upscale-ovanih uz pomoć nekih softvera u Full HD 50fps primećujem kao neko seckanje (nije smooth) što nije bio slučaj na prethodnom TV-u marke Toshiba. E sad, svašta sam nešto uključivao i isključivao da vidim ima li razlike, i kad sam deinstalirao ažuriranja za YT, i valjda je YT aplikacija vraćena na prethodnu verziju (moguće da ovo nema veze sa istinom - neka moja nagađanja) ali video je išao glatko, bez onih seckanja. Ali ubrzo kao da se YT ponovo ažurira i opet kad se pokrene kreće onaj novi intro... Možda da TV povežem kablom umesto da koristim wireless, ali taj kabl već ide u komp.

Jel neko gleda Olimpijske igre preko Max-a? Primetio sam da su neke utakmice dostupne u "običnom" formatu (ne znam koja je rezolucija), a neke, valjda bitnije, u Dolbi Vision. Dolby Vision je tu problematičan, na C805, koji god preset i podešavanja da odaberem slika je jasna i oštra ali nije glatka, kao 30 fps u igrama. Jedino rešenje je dynamic acceleration, opcija koja mi je inače uvek isključena. I i dalje je nekako lepša slika na Eurosport 4K, koja je HLG. Da li je procesor za obradu slike preslab za ovaj stream? Na Netflixu, Primeu i igranim sadržajima na Maxu nemam taj problem.

Kupio sam prošle nedelje TCL Televizor

TCL 43C635​

Manje više sam zadovoljan TV-om. E sad, imam jedan problem, prilikogledanja You Tube-a (naročito nekih svojih klipova upscale-ovanih uz pomoć nekih softvera u Full HD 50fps primećujem kao neko seckanje (nije smooth) što nije bio slučaj na prethodnom TV-u marke Toshiba. E sad, svašta sam nešto uključivao i isključivao da vidim ima li razlike, i kad sam deinstalirao ažuriranja za YT, i valjda je YT aplikacija vraćena na prethodnu verziju (moguće da ovo nema veze sa istinom - neka moja nagađanja) ali video je išao glatko, bez onih seckanja. Ali ubrzo kao da se YT ponovo ažurira i opet kad se pokrene kreće onaj novi intro... Možda da TV povežem kablom umesto da koristim wireless, ali taj kabl već ide u komp.
Batali YT aplikaciju i instaliraj SmartTube.

Radi to godinama u nazad :)

Prosle nedelje je bilo nekih problema prvi put bukvalno, nije radila app tipa 7 dana. Morao sam da koristim official YouTube app za to vreme(a nisam je koristio godinama pre toga bukvalno).
Pakao covece sta su napravili sa reklamama, sad vise ne ide jedna reklama nego po 2 vezane, pa moras da skipujes 3 puta u toku videa jednog da ne bi pustao reklame 5min fazon..

O bože kako ja nisam znao da ovo postoji. :love::love::love: Mada Toshiba ima neki svoj operativni sistem, barem taj model TV-a.. pa ovde nema reklama??? Neće li i ovo kao autoblokere YT da teži da ugasi??? :(
YT konstantno pokusava da onemoguci rad ovakvih aplikacija. SmartTube obicno resi problem u roku od dan, samo je potrebno azurirati na najnoviju verziju(ako postoji neki problem). Ko je lud da koristi YT, kada "siluju" korisnike sa reklamama.

Зар је тешко укуцати у гуглу и отићи на први линк? :unsure:

Jel neko gleda Olimpijske igre preko Max-a? Primetio sam da su neke utakmice dostupne u "običnom" formatu (ne znam koja je rezolucija), a neke, valjda bitnije, u Dolbi Vision. Dolby Vision je tu problematičan, na C805, koji god preset i podešavanja da odaberem slika je jasna i oštra ali nije glatka, kao 30 fps u igrama. Jedino rešenje je dynamic acceleration, opcija koja mi je inače uvek isključena. I i dalje je nekako lepša slika na Eurosport 4K, koja je HLG. Da li je procesor za obradu slike preslab za ovaj stream? Na Netflixu, Primeu i igranim sadržajima na Maxu nemam taj problem.
Ne verujem da je problem do provesora. Jer do sada nisam primetio da Dolby Vision stuca sa ovim procesorom. Ali u pravu si da postoji problem sa Max aplikacijom. Evo bas sam probao Max sada, upravo gledam otvaranje. Nije Dolby Vision jer sam standard paket kod preko operatera ali vidljivo je kao i kod tebe da postoji problem... kao neki problem sa motion-om dobra slika ali kao blago treperenje pri pokretima. Tek sa dinamic acceleration kada se poveca refresh rate je gledljivo.

Dok gledam filmove ili serije preko Netflixa/HBO, cini mi se kao da slika nekada secka. Jedva primetno, ali primeti se dosta puta. Kako popraviti to?

Mnogo cesto se desava, bas me nervira... Probacu da obrisem kes memoriju.

Upravo online dobio updejt sa V098 na V135.
Od poboljsanja popravljena je opcija sharpness ( ranije na 1 odmah drasticna ostrina slike). Kod SDR-a vidim da su cackali oko Gamme. Slika na mojim postavkama za razliku od V098 gde je gama bila na 0 sada sam na V135 stavio na 3. Kao da su pojacali uticaj gamme. Bar je takav moj utisak. Kod Dolby Vision-a vidim ima poboljsanja u Dolby Vision Dark modu. Malo je svetliji. Mada ja vise koristim Dolby Vision IQ jer sa precision detail dobijam mnogo vise detalja nego u Dolby Vision Bright modu koji mozda i prirodnije izgleda sto se tice boja.
Pogledajte prilog 450103Pogledajte prilog 450104
I dalje sam razocaran HDR10+ gde imam osecaj da fali svetline. Mada pored sjajnog DV i retko koristim HDR10+.
I u ovoj novoj V135 se ne moze updejtovati Gallery.
Ako te ne mrzi molim te okači svoja podešavanja

Kupili smo TCL 55C805 pre nekoliko meseci i zamenili 13 god. star LCD LG 37".
Kao prosečan korisnik tehničkih uređaja i otac 2 mala deteta nemam mnogo vremena niti znanja za detaljisanje oko finog podešavanja, ali izlažem neka zapažanja i tražim pomoć:
  1. Kućište je od crne jeftine plastike ali to meni nije bitno. TV je odmah okačen na dvostruki zglobni nosač i sada prilazim pozadi samo zbog fleša/HDD. Gledamo sa oko 3m udaljenosti.
  2. Ekran i slika su znatno bolji od starog LG. Kontrast i svetlost znaju biti zaslepljujući pa sam morao da stavim podnu lampu u blizini ekrana. Verovatno ću kupiti i LED traku i zalepiti pozadi po obodu. Kada se zatamni ekran između kadrova, startovanja aplikacija… deluje kao da se ugasio. To verovatno znači da je zbog mini LED tehnologije i kvaliteta panela crna baš dobra.
  3. Meni je komplikovan, nelogičan i zbunjujuć pošto su izmešana podešavanja naloga za GoogleTV (aplikacije, nadzor, bezbednost…) sa podešavanjem samog TV (slika, zvuk, kanali…). Podešavanja sam odradio prema video uputstvu koje je okačeno u ovom forumu. Primer: da bih došao do opcije za isključenje ekrana dok svira muzika potrebno je 20ak pritisaka i ta opcija se nalazi duboko u podešavanjima zvuka, a ne u podešavanjima slike ili eco podešavanju (na starom LG sa 4-5 pritisaka se ovo izabere).
  4. Daljinski je iznenađujuće dobar. Svako dugme ima mikroprekidač i čuje se kako klikće ispod prsta (kao daljinski za EON). Ova vrsta je znatno dugovečnija od onih sa gumeno-grafitnim kontaktima.
  5. Zvuk ostavlja ubedljivo najbolji utisak. Kvalitet je za moje uši odličan, kao i jačina. Iako je u podešavanjima na srednjem nivou nikad nemam potrebe da pređem jačinu 30. Mogu samo da zamislim kako je na visokom nivou u podešavanjima.
  6. Oduševljen sam što mogu programe da poređam kako sam navikao u 20ak godina korišćenja kablovske. Za ovo je potreban uslov da se koristi CI kartica, a dovoljan da je u podešavanjima TV moguće menjati redosled i brisati programe (što je TCL i omogućio). Ovo je posebno bitno za starije i slabovide ljude kojima znači da sa što manje pritisaka po daljinskom dođu do potrebnog TV kanala.
  7. Prvo veće negativno iznenađenje je bilo kod gledanja filmova. Slika je bila kao kod niskobudžetnih serija za koje nije rađeno provlačenje kroz filter na montaži pa izgleda kao da je snimano privatnom kamerom (oseća se atmosfera u prostoriji i gluma ne deluje uverljivo). Tek kada je izabrano podešavanje slike za Bioskop, slika na filmovima je postala kako treba – sa blagim zamućenjem ivica i blago ispranim bojama. Stekao sam utisak da je onaj niskobudžetni izgled i kada se izabere HDR mod.
  8. Najveća zamerka je kod sportskih prenosa kada je u kadru objekat u krupnijem planu sniman kamerom u nivou terena. Objekat često ima dvostruku konturu s tim što se taj „duh“ nalazi dosta daleko od osnovne konture. Dešava se da konj na preskakanju prepona ima 8 nogu, Mesi ima još pola glave… Deluje mi kao da TV ne stiže da obradi sve sličice u sekundi kada su ovi pokreti brži. Kada je pogled iz glavne kamere, gore, taj problem se ne javlja. U Meniju gde ima prekidač za mod Sport – nije aktivan. Ima li nekog leka ovde?
  9. Kako bih blokirao decu da prekomerno gledaju TV dok nisam kod kuće nisam uspeo da ograničim pristup određenim aplikacijama (konkretno YouTube…). GoogleTV ima opciju da se kreira dečiji korisnički nalog koji je povezan sa mojim Google nalogom. Tada mi se u FamilyLink pojavi TCL TV, ali i problem što za svaku aplikaciju na dečijem nalogu moram da koristim novu licencu (RTS Planeta, MOVE Supernova, a VLC i BS player ne prepoznaju USB HDD). Ova varijanta mi je totalno beskorisna. Druga varijanta je bila uvođenje šifre na glavnom nalogu. Deca su to zaobišla tako što kada se pojavi unoš šifre za nalog, jednostavno pritisnu dugme za YT na daljincu i onda direktno otvore YT. Pitanje: Ima li mogućnost da se beli dugmići za predefinisane aplikacije raskodiraju i nemaju funkciju ili da se reprogramiraju na neku drugu neinteresantnu aplikaciju/podešavanja (bilo šta drugo osim onog što je odštampano na dugmetu)? Ima li neko korisno rešenje za ovaj problem?
  10. Malo vremena provodim ispred ekrana tako da ne primećujem nikakvu razliku nakon ažuriranja, a sada je verzija 135. Po meni, radi isto na svim verzijama.
  11. Oduševljen sam stručnjacima u ovoj grupi koji uspevaju da primete i objasne sve sitnice oko podešavanja i izmena nakon ažuriranja. Samo tako nastavite i molim da od ovakvih kao što sam ja ne očekujete isto znanje i sposobnosti.
Pozdrav i hvala svima na savetima!

Kupili smo TCL 55C805 pre nekoliko meseci i zamenili 13 god. star LCD LG 37".
Kao prosečan korisnik tehničkih uređaja i otac 2 mala deteta nemam mnogo vremena niti znanja za detaljisanje oko finog podešavanja, ali izlažem neka zapažanja i tražim pomoć:
  1. Kućište je od crne jeftine plastike ali to meni nije bitno. TV je odmah okačen na dvostruki zglobni nosač i sada prilazim pozadi samo zbog fleša/HDD. Gledamo sa oko 3m udaljenosti.
  2. Ekran i slika su znatno bolji od starog LG. Kontrast i svetlost znaju biti zaslepljujući pa sam morao da stavim podnu lampu u blizini ekrana. Verovatno ću kupiti i LED traku i zalepiti pozadi po obodu. Kada se zatamni ekran između kadrova, startovanja aplikacija… deluje kao da se ugasio. To verovatno znači da je zbog mini LED tehnologije i kvaliteta panela crna baš dobra.
  3. Meni je komplikovan, nelogičan i zbunjujuć pošto su izmešana podešavanja naloga za GoogleTV (aplikacije, nadzor, bezbednost…) sa podešavanjem samog TV (slika, zvuk, kanali…). Podešavanja sam odradio prema video uputstvu koje je okačeno u ovom forumu. Primer: da bih došao do opcije za isključenje ekrana dok svira muzika potrebno je 20ak pritisaka i ta opcija se nalazi duboko u podešavanjima zvuka, a ne u podešavanjima slike ili eco podešavanju (na starom LG sa 4-5 pritisaka se ovo izabere).
  4. Daljinski je iznenađujuće dobar. Svako dugme ima mikroprekidač i čuje se kako klikće ispod prsta (kao daljinski za EON). Ova vrsta je znatno dugovečnija od onih sa gumeno-grafitnim kontaktima.
  5. Zvuk ostavlja ubedljivo najbolji utisak. Kvalitet je za moje uši odličan, kao i jačina. Iako je u podešavanjima na srednjem nivou nikad nemam potrebe da pređem jačinu 30. Mogu samo da zamislim kako je na visokom nivou u podešavanjima.
  6. Oduševljen sam što mogu programe da poređam kako sam navikao u 20ak godina korišćenja kablovske. Za ovo je potreban uslov da se koristi CI kartica, a dovoljan da je u podešavanjima TV moguće menjati redosled i brisati programe (što je TCL i omogućio). Ovo je posebno bitno za starije i slabovide ljude kojima znači da sa što manje pritisaka po daljinskom dođu do potrebnog TV kanala.
  7. Prvo veće negativno iznenađenje je bilo kod gledanja filmova. Slika je bila kao kod niskobudžetnih serija za koje nije rađeno provlačenje kroz filter na montaži pa izgleda kao da je snimano privatnom kamerom (oseća se atmosfera u prostoriji i gluma ne deluje uverljivo). Tek kada je izabrano podešavanje slike za Bioskop, slika na filmovima je postala kako treba – sa blagim zamućenjem ivica i blago ispranim bojama. Stekao sam utisak da je onaj niskobudžetni izgled i kada se izabere HDR mod.
  8. Najveća zamerka je kod sportskih prenosa kada je u kadru objekat u krupnijem planu sniman kamerom u nivou terena. Objekat često ima dvostruku konturu s tim što se taj „duh“ nalazi dosta daleko od osnovne konture. Dešava se da konj na preskakanju prepona ima 8 nogu, Mesi ima još pola glave… Deluje mi kao da TV ne stiže da obradi sve sličice u sekundi kada su ovi pokreti brži. Kada je pogled iz glavne kamere, gore, taj problem se ne javlja. U Meniju gde ima prekidač za mod Sport – nije aktivan. Ima li nekog leka ovde?
  9. Kako bih blokirao decu da prekomerno gledaju TV dok nisam kod kuće nisam uspeo da ograničim pristup određenim aplikacijama (konkretno YouTube…). GoogleTV ima opciju da se kreira dečiji korisnički nalog koji je povezan sa mojim Google nalogom. Tada mi se u FamilyLink pojavi TCL TV, ali i problem što za svaku aplikaciju na dečijem nalogu moram da koristim novu licencu (RTS Planeta, MOVE Supernova, a VLC i BS player ne prepoznaju USB HDD). Ova varijanta mi je totalno beskorisna. Druga varijanta je bila uvođenje šifre na glavnom nalogu. Deca su to zaobišla tako što kada se pojavi unoš šifre za nalog, jednostavno pritisnu dugme za YT na daljincu i onda direktno otvore YT. Pitanje: Ima li mogućnost da se beli dugmići za predefinisane aplikacije raskodiraju i nemaju funkciju ili da se reprogramiraju na neku drugu neinteresantnu aplikaciju/podešavanja (bilo šta drugo osim onog što je odštampano na dugmetu)? Ima li neko korisno rešenje za ovaj problem?
  10. Malo vremena provodim ispred ekrana tako da ne primećujem nikakvu razliku nakon ažuriranja, a sada je verzija 135. Po meni, radi isto na svim verzijama.
  11. Oduševljen sam stručnjacima u ovoj grupi koji uspevaju da primete i objasne sve sitnice oko podešavanja i izmena nakon ažuriranja. Samo tako nastavite i molim da od ovakvih kao što sam ja ne očekujete isto znanje i sposobnosti.
Pozdrav i hvala svima na savetima!
2. Smanji brightness ( svetlinu) kod SDR-a (kablovska) na 50-60. Odnosno kako prija tvom oku. Za Dolby Vision i HDR brightness mora 100. Sliku podesavaj posebno za svaki mod. Pusti neki sadrzaj i baci se na podesavanja tog moda ili po savetima sa foruma ili po svojoj zelji. Ja sam SDR mod podesio u Smart HDR modu (brightness 50, colour saturation 40, dynamic contrast high, local dimming high, local contrast low, gamma (2 ili 3 zavisno od doba dana), ukljucen dinamic colour (ova opcija je dostupna samo u Smart HDR modu) , colour temperature (-2), sharpness u v135 na 30, na v98 bio na 15, motion sve iskljuceno,

3. Imas na daljinskom taster sa tri crte (ispod broja 9) to je brzi meni sa podesavanjima i u 2-3 klika mozes promeniti opcije koje zelis.

7. Najbolji dozivljaj kod TCL C805 je Dolby Vision u Dolby Vision IQ modu uz ukljucen precision detail opcijom (opcija u Clarity). HDR10+ nisam zadovoljan. Tako da za filmove samo Dolby Vision ( placeni streaming servis, kodi... stremio). Filmovi sa kablovske not so great.

8. Ima leka. U advanced settings - motion iskljuci motion clarity.

Poslednja izmena:
  1. Prvo veće negativno iznenađenje je bilo kod gledanja filmova. Slika je bila kao kod niskobudžetnih serija za koje nije rađeno provlačenje kroz filter na montaži pa izgleda kao da je snimano privatnom kamerom (oseća se atmosfera u prostoriji i gluma ne deluje uverljivo). Tek kada je izabrano podešavanje slike za Bioskop, slika na filmovima je postala kako treba – sa blagim zamućenjem ivica i blago ispranim bojama. Stekao sam utisak da je onaj niskobudžetni izgled i kada se izabere HDR mod.
  2. Najveća zamerka je kod sportskih prenosa kada je u kadru objekat u krupnijem planu sniman kamerom u nivou terena. Objekat često ima dvostruku konturu s tim što se taj „duh“ nalazi dosta daleko od osnovne konture. Dešava se da konj na preskakanju prepona ima 8 nogu, Mesi ima još pola glave… Deluje mi kao da TV ne stiže da obradi sve sličice u sekundi kada su ovi pokreti brži. Kada je pogled iz glavne kamere, gore, taj problem se ne javlja. U Meniju gde ima prekidač za mod Sport – nije aktivan. Ima li nekog leka ovde?
Ovo je verovatno zbog uključene "Motion clarity" ili "Dynamic Acceleration" opcije. Idi u All Settings\Display and Sound\Picture\Advanced settings\Motion i sve isključi.

I ja imam tcl C 805.Nemam nikakvih problema od ovih gore nabrojanih.Tv radi savršeno..Plus imam brdo aplikacija koje rade kao švajcarski sat.
Takođe i kod mene bez ikakvih problema i značajnijih nedostataka. Najbolji tv što se tiče odnosa uloženog novca i dobijenog za isti.

Pozdrav ljudi, od poslednjeg updatea mi Amazon prime stoji kao neka primarna aplikacija na home scene-u iznad ikonica za aplikacije i to me užasno nervira. Da li ima i gde opcija da se napravi neki reorder i da aplikacije opet budu prve ili da se bar promeni primarna aplikacija na neki drugu?

Nazad
Vrh Dno