Šta je novo?

Targo Telekom

Uskoro će 48h od kada mi ne radi net...ovo je najduži prekid do sada, u mom slučaju :D
@BECKS: Druže, da li imaš možda informaciju u čemu je problem? :)

Meni ne radi od 24.07 noc, mada nisam hteo vise da pisem na forumu jer je to treci put za 10-tak dana, kazu u call centru da budem strpljiv. Sta se tebi desava meni treperi internet lampica, kazu problem sa IP adresom. Ja sam u bloku 33.

Pa i kod mene treperi Internet lampica. Problem sa tvojom IP adresom ili adresom njihovog DNS-a?

Kazu da je problem kod dodeljivanja IP adrese, mislim da je tri dana sasvim dovoljno za resavanje bilo kakvog problema.

Ma ne pravim ja problem, samo smatram da imam pravo da znam, da mi kažu, problem je u tome u tome, biće rešeno tad i tad pa da znam kako da se snađem dok ne proradi ponovo. Jedino mi je poslato da je reklamacija prosleđena nadležnoj službi i od tada ništa ne javljaju.

Poštovani prijatelji, potpuno Vas razumem, jer sam sve ovo prošao u prethodnom periodu, sve do raskida ugovora sa TT. Pitanje je samo vašeg strpljenja i učestalosti ponavljanja problema koji Vas bude pogađao. Nažalost, iz sopstvenog iskustva, nadležni u TT će pustiti se problem reši sam od sebe. Ukoliko vaše strpljenje bude kratko, verovatno će Vam kao i meni ponuditi raskid ugovora, kao opciju rešavanja problema.
Ja i dalje žalim za vremenom kada je Targo radio bez problema, i sutra bi se vratio kod njih kada bi trajno rešili probleme, ali na žalost oni nisu u mogućnosti, pre svega iz finansijskih razloga.

Ne znam, iskreno očekujem da će uskoro da se izvuku...pre par dana sam ponovo nakon dužeg vremena počeo da viđam po gradu njihove ekipe u službenim kolima i kamionima kako idu na teren.

Poštovani prijatelji, potpuno Vas razumem, jer sam sve ovo prošao u prethodnom periodu, sve do raskida ugovora sa TT. Pitanje je samo vašeg strpljenja i učestalosti ponavljanja problema koji Vas bude pogađao. Nažalost, iz sopstvenog iskustva, nadležni u TT će pustiti se problem reši sam od sebe. Ukoliko vaše strpljenje bude kratko, verovatno će Vam kao i meni ponuditi raskid ugovora, kao opciju rešavanja problema.
Ja i dalje žalim za vremenom kada je Targo radio bez problema, i sutra bi se vratio kod njih kada bi trajno rešili probleme, ali na žalost oni nisu u mogućnosti, pre svega iz finansijskih razloga.

Verovatno je tako kako si naveo, meni je licno zao da raskinem ugovor a posle izvesnog vremena da se resi problem bilo da ih neko preuzme ili nesto trece.
Sada prelaziti kod drugog, potpisivati ugovor, dosta slabiji UL, ...
Bicu strpljiv jos malo, mada vec gledam druge ponude.

Koji to problem ne moze da se resi za kratko vreme?

Poslednja izmena:
Pa ja znam da jedino problem blokade računa ne može da se reši za kratko vreme :D

Iza svih hardwerskih i softwerskih problema TT stoje finansije. Potreba za finansijskom injekcijom kroz dokapitalizaciju rešili bi i sve tehničke probleme, nabavku nove opreme, zamenu neispavnih ploča, obnovu isteklih sw licenci, izmirivanje dugova ka kreditorima, dobavljačima, zaposlenima...

Proradio internet oko 22h...danas su zvali mog oca i rekla mu je devojka šta nije u redu, a on se baš nerazume u internet pa nije siguran dal mu je rekla OLT, OLIT ili nešto treće...siguran je da nije spominjala ONT :D

Blago tebi, mislim da drzim rekord u prekidu ... neka mi neko izadje na crtu ... :d

Blago tebi, mislim da drzim rekord u prekidu ... neka mi neko izadje na crtu ... :d

Od juče prepodne nema signala, treći put u 10 dana :(( Ista stvar, treperi Internet lampica i ONT ne može da povuče spoljni IP. Strpljenje se polako primiče kraju, pa smo supruga i ja počeli da razmišljamo koje su nam opcije za promenu provajdera ako se ovo ne bude rešilo.

Vi koji imate probleme sa dugotrajnim prekidima, da li je ikome ONT u bridge modu? Ako nije, koliko uređaja bude nakačeno? I WiFi i kablom?
Ja sam imao probleme, sada imam samo jedan nakačen uređaj (svoj ruter), i imam stabilniju vezu nego ikada, a ranije sam imao dosta problema.
Čisto me zanima da li veći broj uređaja (kod ONT-a u routing modu) brže izaziva ONT reboot, koji može rezultirati dugotrajnijim nedostatkom IP adrese.

Ja sam jedno kratko vreme probao da koristim ONT kada nije u bridge i definitivno sam ustanovio da se onda restartuje. Cim se optereti WiFi usledi reset (imam desetak uredjaja u stanu). Od kada je u bridge modu, apsolutno nikakvih problema.

Ja imam 3 mobilna na WiFi i 3 kompjutera kablom povezana, probacu da iskljucim WiFi, mozda je NET i proradio, ceo dan sam na poslu.

Signala i dalje nema :(

Vi koji imate probleme sa dugotrajnim prekidima, da li je ikome ONT u bridge modu? Ako nije, koliko uređaja bude nakačeno? I WiFi i kablom?
Ja sam imao probleme, sada imam samo jedan nakačen uređaj (svoj ruter), i imam stabilniju vezu nego ikada, a ranije sam imao dosta problema.
Čisto me zanima da li veći broj uređaja (kod ONT-a u routing modu) brže izaziva ONT reboot, koji može rezultirati dugotrajnijim nedostatkom IP adrese.

Kod mene bude zakačeno najviše 5 uređaja istovremeno, ali se retarti najčešće događaju kada su zakačena samo 2.

Vidim da mi nema druge nego da odem i nabavim ruter i prebacim ONT u Bridge režim.

@kibicer Mogu li da zamolim da mi kažeš koja je marka i model rutera koji koristiš, čisto da uzmem nešto što provereno funkcioniše :)

Napisaću ti kada dođem sebi :)
Moj ONT nije u bridge modu, jer sam imao problema, pisao sam o tome.
Pišem sutra detalje

Signala i dalje nema :(

Kod mene bude zakačeno najviše 5 uređaja istovremeno, ali se retarti najčešće događaju kada su zakačena samo 2.

Vidim da mi nema druge nego da odem i nabavim ruter i prebacim ONT u Bridge režim.

@kibicer Mogu li da zamolim da mi kažeš koja je marka i model rutera koji koristiš, čisto da uzmem nešto što provereno funkcioniše :)

Ja sam pre oko 2 nedelje prebacio ONT u bridge i nemem vise prekide, osim sto je bilo nekih resetovanja njihovih dhcp servera, pa sam morao da trazim novi IP, ali sam ONT se nije resetovao.
Moj TP-LINK ruter je pomalo mator model ( TL-WR641G ) ali radi skroz ok. Jedino sto sam morao da kloniram MAC adresu, a zasto, nemam pojma.

Ja sam pre oko 2 nedelje prebacio ONT u bridge i nemem vise prekide, osim sto je bilo nekih resetovanja njihovih dhcp servera, pa sam morao da trazim novi IP, ali sam ONT se nije resetovao.
Moj TP-LINK ruter je pomalo mator model ( TL-WR641G ) ali radi skroz ok. Jedino sto sam morao da kloniram MAC adresu, a zasto, nemam pojma.

Morao si da kloniras MAC adresu pošto targovom sistemu treba dan - dva - tri da oslobodi staru MAC adresu da bi mogao da koristiš novu. Pisalo se o tome u temi...

Morao si da kloniras MAC adresu pošto targovom sistemu treba dan - dva - tri da oslobodi staru MAC adresu da bi mogao da koristiš novu. Pisalo se o tome u temi...

Ali stara MAC adresa je bila iz ONT-a, a MAC adrese TP-Linka i kompa su nove za njihove DHCP servere. Sada ako ne kloniram MAC adresu, ruter dobija 192.168.x.x
U medjuvremenu su targovci par puta menjali dhcp opseg i uvek sa ruterovom nekloniranom adresom dobijam 192.168.x.x
Nije mi jasno, ali mi nije ni bitno, sve dok mi je veza stabilna. :)

Napisaću ti kada dođem sebi :)
Moj ONT nije u bridge modu, jer sam imao problema, pisao sam o tome.
Pišem sutra detalje
Ja sam imao stalne restarte ONT-a, uptime mi nije išao iznad 24 h, eventualno nekad do 40-ak sati. Video ovde da ljudi koji su ONT stavili u bridge mod nemaju tih problema, pa reših da probam.
Sve što sam radio, opisao sam ovde i ovde.
Dakle, kod mene ONT nije u bridge modu, jer se bojim da bi restarti rutera koje bih ja radio (zbog raznih setovanja, apgrejda fw,...) dovodili do gubitka IP adrese, i vremenske lutrije sa Targovim DHCP-om. Dakle, ONT mi rutira, i jedini klijent je moj ruter.
U takvom setapu, nevažno je koji ruter staviš. Ja sam uzeo ovaj, zato što mi je važna brzina u lokalnoj mreži (media streaming).

P.S. trenutni uptime na ONT-u je 40 dana (tada je nestajala struja).

Poslednja izmena:
Ja sam imao stalne restarte ONT-a, uptime mi nije išao iznad 24 h, eventualno nekad do 40-ak sati. Video ovde da ljudi koji su ONT stavili u bridge mod nemaju tih problema, pa reših da probam.
Sve što sam radio, opisao sam ovde i ovde.
Dakle, kod mene ONT nije u bridge modu, jer se bojim da bi restarti rutera koje bih ja radio (zbog raznih setovanja, apgrejda fw,...) dovodili do gubitka IP adrese, i vremenske lutrije sa Targovim DHCP-om. Dakle, ONT mi rutira, i jedini klijent je moj ruter.
U takvom setapu, nevažno je koji ruter staviš. Ja sam uzeo ovaj, zato što mi je važna brzina u lokalnoj mreži (media streaming).

P.S. trenutni uptime na ONT-u je 40 dana (tada je nestajala struja).

Ako ti ne smeta da imas dupli NAT, onda je ovo u redu, ali prebacivanjem u bridge ne bi ostao bez IP adrese, samo bi dobio novu, a za to DHCP serveru treba nekih 5-6 sekundi.

Da, tako je tamo gde DHCP radi, što kod Targa nije slučaj. To je najveća muka koju oni imaju, zato ljudima prekidi traju satima i danima. Zbog DHCP-a.
Dakle, ONT mi je u routing modu samo zato da bi stalno održavao vezu ka Targovom DHCP-u. Zato i dupli NAT.
Kad nestane struja, ja postanem naglo religiozan :)

Da, tako je tamo gde DHCP radi, što kod Targa nije slučaj. To je najveća muka koju oni imaju, zato ljudima prekidi traju satima i danima. Zbog DHCP-a.
Dakle, ONT mi je u routing modu samo zato da bi stalno održavao vezu ka Targovom DHCP-u. Zato i dupli NAT.

Svaka cast! Ja ne bi mogao da spavam dok ne pokusam da ubijem dupli NAT. Na kraju krajeva, uvek mozes da vratis ONT na routing mode, a njihov traljavi DHCP ce da ti vrati tvoj IP.

A sto se tice prekida satima i danima, tacno da je to zbog njihovog rekonfigurisanja DHCP-a, ali u tom slucaju je potreban rucni release/renew.

Ne znam da li sam to napisao, mislim da jesam. Dakle, naravno da sam probao da ga stavim u bridge, i da kloniram IP adresu. Momentalno sam izgubio signal (lampica trepti). Ok, rešio da budem strpljiv, čekao 10+ sati, dobio signal, sve ok.
Prvi put kada sam uradio reboot mog rutera, opet gubitak signala, opet kreće agonija. Vođen ovom tvojom logikom, vratim ONT u routing mod, očekujem IP odmah. Jok. Opet 10+ sati.
I tako se odlučih za dupli NAT, ***.
Dakle: kada restartuješ ONT, čista je lutrija da li te DHCP odmah prihvati, ili ne. Verovatno da u većini slučajeva hoće. Ali ako neće, kreni da brojiš sate. Kreće nova lutrija - hoćeš li dobiti IP adresu posle 2 ili 102 sata. Bukvalno.

Edit: ko da uradi ručni release/ renew?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno