Šta je novo?

Targo Telekom

Upravo iz tog razloga su se odlucili da krenu prvenstveno NBG i centar grada. Za razudjena naselja gde su kuce, vrlo je moguce da ce biti kako ti kazes ili tu nece ni ulaziti. Sve zavisi kako im prodje pocetak. A inace provajderi su vec uveliko magistrale odradili optikom tako da ako Targo zeli da ih istisne, mozda ponude FTTH i u naseljima gde su kuce u pitanju.

Zato i kažem, FTTB. A FTTH je dosta komplikovano raditi. Investicije su ogromne. Sa druge strane, u ovoj temi sam pisao o tome koliko još kapaciteta ima koaxijalna mreža, kapacitet koji uopšte nije zanemarljiv, a sama investicija, održavanje i spajanje korisnika sa koax mrežom je daleeeeeko jeftinije, lakše i fleksibilnije...

Sa druge strane, svi znamo šta su prednosti optike.

Edit: našao sam nešto zanmljivo, stanje po zemljama po pitanju situacija sa FTTP (Fiber To The Premises):

http://en.wikipedia.org/wiki/Fiber_to_the_premises_by_country

Poslednja izmena:
Hm, da sam sebe opovrgnem donekle, ko priznaje pola mu se prašta.

Evo šta kaže wikipedija o razlici između FTTH i FTTB:

FTTH vs. FTTB
Fiber to the premises can be categorized according to where the optical fiber ends:
FTTH (fiber to the home) is a form of fiber optic communication delivery that reaches one living or working space. The fiber extends from the central office to the subscriber's living or working space.[2] Once at the subscriber's living or working space, the signal may be conveyed throughout the space using any means, including twisted pair, coaxial cable, wireless, power line communication, or optical fiber.
FTTB (fiber to the building, also called fiber to the basement) is a form of fiber optic communication delivery that necessarily applies only to those properties which contain multiple living or working spaces. The optical fiber terminates before actually reaching the subscribers living or working space itself, but does extend to the property containing that living or working space. The signal is conveyed the final distance using any non-optical means, including twisted pair, coaxial cable, wireless, or power line communication.[2]
An apartment building may provide an example of the distinction between FTTH and FTTB. If a fiber is run to a panel at each subscriber's apartment, this is FTTH. If instead the fiber goes only as far as the apartment building's shared electrical room, then this is FTTB.

E sad, ostaje na Targu da se vidi kako će raditi. Jednu ili drugu varijantu, u zavisnosti od toga će biti FTTH ili FTTB. Pošto većina informacija koje se mogu naći u ovoj temi govore u prilog FTTH varijanti (fiber do stana), error974 je izgleda za sada u pravu :wave: a ne ja :wall:

Ja sam ih bukvalno ovako pitao, tj. operatera koji se javlja na telefon, gde se zavrsava opticki kabal? Odgovor je glasio: U uredjaju koji vam stoji pored TV ili gde ga vi vec postavite u vasem stanu.
Namerno sam pitao na taj nacin, da ne bi doslo do nesporazuma, jer mislim da me momci koji su doneli papir da potpisem saglasnost nisu bas razumeli sta sam ih pitao.

To je bilo pre nekih mesec dana, pa koga bas zanima neka ih pozove i neka ne koristi termine FTTH-FTTB, nego postavi pitanje gde se zavrasa opticki kabal :)

@Mstevan Targo sigurno ide sa FTTH i tu nema nikakve dileme. Ne znam odakle ti ideja da idu sa FTTB.

Ok, kao što sam i rekao, pogrešio sam jer sam pogrešno tumačio izraze FTTB i FTTH. Činjenica je da ne rade za sada nigde KUĆE nego samo ZGRADE, što u kombinaciji sa mojim tumačenjem gorepomenutih izraza dovodi do zaključka koji sam napisao pre par postova. Ali, kao što sam rekao, vreme će pokazati, jedno ili drugo. Za sada se sve svodi na nagađanja, manje ili više osnovana, tipa: kada, kako, koliko, šta...

Sa FTTB ti ides optikom do zgrade, a posle toga ides sa bakrom(adsl, vdsl...). Dok Targo radi sve sa optikom, tj ulazi u stan sa optickim kablom(FTTH). Oni nemaju razloga da rade FTTB, kad vec grade celu mrezu.

Sve informacije imas na njihovom sajtu. Sve ti je lepo objasnjeno, nema sta da te ostavi u nedoumici.

Pa u ovom trenutku znamo vecinu stvari. Jedino se ne znaju cene i lista programa(i kakve su kombinacije paketa i naravno koliko ce to biti jeftinije ako se uzme i tv i internet, a ne samo jedno od ta dva). Ja se iskreno nadam da ce ponuditi nesto kao Ikom(mada su rekli da ce biti jeftiniji), tj da ne razvodnjavaju ponudu kao SBB. Od 1. jula ce kod Ikoma za 2295 biti paket u kome se dobija 10Mbps, HBO,+18, kablovska i neki njihov telefon(bilo bi lepo kad bi Targo ponudio nesto slicno- ne mislim na telefon, vec na ceo paket, tel me uopste ne zanima, ali u neko dogledno vreme.... ko zna). Naravno od Targa ocekujem RTS HD u standardnoj ponudi, jer ne znam kakav bi razlog(izgovor) imali da ga ne ubace.

Poslednja izmena:
@markomix

Ajd opet da kažem, ali bez uvrede :), znam šta je FTTB i FTTH (ili FTTN, FTTC, FTTP, FTTD - sinoć naučio TAČNE definicije - http://en.wikipedia.org/wiki/Fiber_to_the_x ). Sam sebe sam gore demantovao po pitanju FTTH i FTTB :banghead:. Govorim samo o tome da za sada svi podaci stoje samo na sajtu (niko još nije priključen) i da za sada KUĆE teško da će biti u mogućnosti da imaju Targov priključak, što ne znači da će tako biti i u budućnosti.

Ono što mi nije jasno je sledeće: u razvijenijim zemljama se uglavnom radi FTTB, ne kažem da nema i FTTH - naprotiv, ali je zastupljeniji FTTB. Razlog su manja ulaganja po relativno istom kvalitetu pružanja usluga.

Kada i kako će Targo da isplati ta silna ulaganja, ako uzmeš u obzir da se ne rade kuće (za sada), da u zgradi sigurno ima X stanara kojima je IPTV/CATV/NET (sa porotokom koji imaju dovoljan) i da na sve to nude (za sada jedina informacija sajt ili dežurni operater) usluge povoljnije od trenutno najpovoljnijih (spram broja kanala i brzine neta)? Ili su jači i od Telekoma, ili je nekome u Targu digitron neispravan.

Opet: vreme će pokazati. ;)

Poslednja izmena:
U mene svracali "izvidjaci" iz Vektora, raspitivali se sta bi moglo da se poboljsa... al sam se isprico sa covekom, "dusu otvorio", e sad sta ce sefovi i direktor da prihvate ( i shvate od onog sto sam im porucio) videcemo...

ŽIVELA KONKURENCIJA !!!

Evo, bas se vidi da imaju sluha za korisnike i njihov klasican nacin borbe sa konkurencijom :d

Након великих напора да одолимо бројним тржишним потресима у претходних годину дана, корекција цене је сада неминовна.

http://www.vektor.net/onama/vesti#722

Poslednja izmena:
Nakon sto su opkolili Blok45 od pre neki dan ga prokopavaju uzduz i granaju kanale po njemu.

@goran A sto ne uracunaju i cenu "odrzavanja" i daju tacnu cenu koja treba da se plati. Verovatno ce isto da rade i kad krenu sa fiksnom telefonijom.

Pa ako ne gledas Sport Klub(ili nemas novi(HD) tv), onda i nije nesto preterano zanimljiva ponuda.

@Mstevan Za FTTH za kuce mozes da zaboravis, bar u ovom trenutku. Cisto sumnjam da ce ici na to, jer im je to poprilicno neisplativo. Pa idu na FTTH, jer idu od nule. Drugacije bi bilo da vec imaju neku infrastrukturu zasnovanu na bakru. Al posto grade potpuno novu mrezu i naravno samo u urbanijim mestima(gde su zgrade), logicno je da odmah idu na ftth. A racunaj da nije nemoguce da ce Targo biti prodat Telenoru ili VIP-u kroz par godina(isto kao Bnet u Hrvatskoj, nisam gledao da li su uzeli i metronet, posto su planirali i njih da uzmu).

Poslednja izmena:
Slažem se, mada bi onda i Telekom trebalo da izbaci punu cenu ADSL-a zajedno sa pretplatom za fon.

Ali Telekom nije jedini koji nudi adsl preko svoje infrastrukture(za razliku od kablovskih operatera), onda bi ispalo da bi svi adsl provajderi trebalo da navode cenu sa pretplatom za telefon. Ja sam vise mislio na neke pakete usluga. Telekom sada ima onaj box paket u kome je uracunata pretplata(mada je sama pretplata bezobrazno skupa).

@markomix

Ajd opet da kažem, ali bez uvrede :), znam šta je FTTB i FTTH (ili FTTN, FTTC, FTTP, FTTD - sinoć naučio TAČNE definicije - http://en.wikipedia.org/wiki/Fiber_to_the_x ). Sam sebe sam gore demantovao po pitanju FTTH i FTTB :banghead:. Govorim samo o tome da za sada svi podaci stoje samo na sajtu (niko još nije priključen) i da za sada KUĆE teško da će biti u mogućnosti da imaju Targov priključak, što ne znači da će tako biti i u budućnosti.

Ono što mi nije jasno je sledeće: u razvijenijim zemljama se uglavnom radi FTTB, ne kažem da nema i FTTH - naprotiv, ali je zastupljeniji FTTB. Razlog su manja ulaganja po relativno istom kvalitetu pružanja usluga.

Kada i kako će Targo da isplati ta silna ulaganja, ako uzmeš u obzir da se ne rade kuće (za sada), da u zgradi sigurno ima X stanara kojima je IPTV/CATV/NET (sa porotokom koji imaju dovoljan) i da na sve to nude (za sada jedina informacija sajt ili dežurni operater) usluge povoljnije od trenutno najpovoljnijih (spram broja kanala i brzine neta)? Ili su jači i od Telekoma, ili je nekome u Targu digitron neispravan.

Opet: vreme će pokazati. ;)

Pogrešna ti je premisa, home ne znači kuća. Isto je ako idu do stanova ili kuća, sve je to ftth. Da li će do kuća dolaziti samo je pitanje njihovih planova.

@daxyco

Uf, po ko zna koji put: pogrešio sam, a zatim sam sebe demantovao i ispravio, sve lepo piše u mojim postovima.

dobih i ja mail o mesec dana besplatnog neta, jos samo da mi uvedu :d

A racunaj da nije nemoguce da ce Targo biti prodat Telenoru ili VIP-u kroz par godina(isto kao Bnet u Hrvatskoj, nisam gledao da li su uzeli i metronet, posto su planirali i njih da uzmu).

Tako nekako mi se i čini njihov plan... Da sebi značajno dignu cenu polaganjem optičkih kablova (pošto su već "ispod žita" dobili dozvole), i da kad se malo rašire a oprema im još u garanciji (i održavanje iste u garantnom roku besplatno), da se dobro prodaju nekom većem...

Ali sa aspekta krajnjih korisnika to ne treba mnogo da nas brine. Uostalom, i letargičan Telekom počinje uskoro i sa VDSL-om, tj VDSL dvojkom. Očekivano tipično 50-tak Mbita DL. Kotrlja se, kotrlja...

Pa znate kako, Slovenci dobise jos jednu, da se tako izrazim, Sloveniju, red bi bio da nam se oduze, a ne da pilicare :)

Danas su uduvavali kablove na uglu Džona Kenedija i Otona Župančiča.

Evo, bas se vidi da imaju sluha za korisnike i njihov klasican nacin borbe sa konkurencijom :d

http://www.vektor.net/onama/vesti#722

Bas se spremam da im napisem jedan mail. Nastave li da vode ovakvu politiku cena uskoro im nece ostati niko od pretplatnika na Novom Beogradu. Moci ce samo da pilicare po Lapovu, Brodarevu, Babusnici... gde verovatno nemaju nikakvu konkurenciju.

Bas se spremam da im napisem jedan mail. Nastave li da vode ovakvu politiku cena uskoro im nece ostati niko od pretplatnika na Novom Beogradu. Moci ce samo da pilicare po Lapovu, Brodarevu, Babusnici... gde verovatno nemaju nikakvu konkurenciju.

Ma nije to nista, kod Kopernikusa je 1050 din TV :D

Proklinjem dan kada se KDS kao prvi kablovski operater pojavio u mom kraju (2001 ili 2002) :D i kada smo ih pustili da nam prodaju njihovu sektu od usluge hahaha :D

Auuuu, 1000 dindzi za kablovsku! Previse! Ne vidim kakve to oni troskove imaju pa toliko naplacuju, a da ne govorim sto svakih 7-8 meseci dizu cenu...

Poslednja izmena:
Auuuu, 1000 dindzi za kablovsku! Previse! Ne vidim kakve to oni troskove imaju pa toliko naplacuju, a da ne govorim sto svakih 7-8 meseci dizu cenu...

Govorih ja malo ranije o tome, oni glede da uzmu 9€ za "odrzavanje", a odrzavaju svoj budžet, plaćaju prava na emitovanje kojekakvih stranih kanala koji idu slobodno kao analogni signal, nisu "ludi" da sebi smanjuju zaradu, a i sto bi, targo jos nije poceo da radi, a samo cekam da vidim i te "fenomenalne" cene koje ce targo da izbaci ...

1000 dinara nije skupo za cable tv
ja ne znam za koliko $ ocekujete da kosta cable tv

no sto bi cable oprerateri bi trebali da urade jeste da ne vezuju internet sa tv cable. tako da ko ne zeli tv a zeli net imace samo net :)

Poslednja izmena:
Pa ja struju mesecno placam 1000 dinara (bez tv pretplate). Pa jel normalno da kablovksa tv kosta isto kao struja? I koje to oni kanale placaju i koliko tacno?
Da bar mogu da vidim cene tj. specifikaciju troskova operatera, pa da ih razumem ako imaju argumente. Ovako mogu da digu cenu i na 2000 pa da kazu povecali nam se troskovi...

Poslednja izmena:
Ajde bogati reci ti nama i prosvetli nas koliko bi trebalo da košta pretplata za kablovsku?
Moja baba koja ima tri sijalice i šporet na drva troši više od hiljadu dinara za struju.

A ko će da da platu onim robovima što se penju na bandere?

Nazad
Vrh Dno