Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Crkao mi je laptop i sad mi treba nešto za skajp u putu. Jel radi na ovim tabletima tipa prestigio skype. To mi je najveća briga tj potreba. DOvoljan mi je samo razgovor a ako može i video super.
Da li su jaki ti tableti sa procesorom i ramom da izguraju skype. I najbitnije, da li je neko to probao.

Skajp bi trebalo da radi na svim tabletima sa Androidom, pa i na Prestigio-ima. Ja probao na Android tabletu.

Ali, ako ti treba samo skajpanje to možeš i na svakom Android i WM5/WM6 telefonu koji ima WiFi. Simbiane nisam probao ...

Crkao mi je laptop i sad mi treba nešto za skajp u putu. Jel radi na ovim tabletima tipa prestigio skype. To mi je najveća briga tj potreba. DOvoljan mi je samo razgovor a ako može i video super.
Da li su jaki ti tableti sa procesorom i ramom da izguraju skype. I najbitnije, da li je neko to probao.
Video poziv radi na andoridu ali na tom tabletu nece raditi , dok razgovor moze sigurno.

Kucam ovo sa prestigio multipad 7070c koji je zapravo rebrandovani Archos A70. Tapatalk i sve ostale aplikacije ga i samog tako prepoznaju.

Skype chat i voice rade bez ikakvih problema. Video ne radi iako imam najnoviju verziju skypea. Uredjaj ima kameru i generalno dovoljno jak hardver tako da je problem softverske prirode. Inace "furam" stock froyo i veoma sam zadovoljan, mogu misliti kako je tek sa nekim kuvanim romom.
Za ~200e je kod nas apsolutni best buy :)

Sent from my A70S using Tapatalk

+ kapacitativni ekran

- 256 ram-a

bilo je drvljenja ranije oko toga dal treba koristiti task manager-e za android, pogotovo za froyo, sto se mojih iskustva tice posle procesora je najbitnij stavka ram. elem, Adame ako ti je do zezanja, mozes da ubacis i 512mb. javi mi se na priv ako oces da ti kazem kakav modul ti treba, i i kako da ga ubacis. 512 vs 256 - nebo i zemlja.

Što se tiče tableta, jailbreak je jedina stvar koja čupa iOS i čini ga koliko toliko upotrebljivim, sve ostalo i kupovina programa za njega je nama čist luksuz. Zamisli da čovek koji ima 150e platu da 30 dolara za neki program. To jednostavno nije realno posmatranje stvari, koliko god dobar taj program bio.

Covek koji ima 150e platu nije bas ciljna grupa za ipad, kao ni za mnoge od televizora novije generacije koje preporucujes ljudima na forumu. Nisam bas sto posto siguran ali mislim da je sa tom platom slucaj za socijalnu pomoc cak i u srbiji, ako ne zivi u domacinstvu gde postoje jos neka primanja, mora da placa stanarinu itd. Stvarno ne bi imao ni za osnovna zivotna sredstva.

Tablet je vrlo upotrebljiv out of the box. Mozes da citas knjige i stripove, surfujes, slusas muziku, strimujes radio, primas i saljes mejlove, gledas filmove... fejs :) Ima i gomila dosta dobrih free aplikacija u apple prodavnici. A cene uopste nisu toliko visoke, kad smo vec kod toga. Vecina programa i igara kosta svega nekoliko dolara, a ima dosta koji kostaju 0.99$, apple prodavnica je poznata po tom 0.99 dolara fenomenu.

Ja sam uradio jailbrake ipak, jer sam hteo odmah da probam sto vise igara i aplikacija a u tom trenutku nisam imao bas puno na deviznom racunu. Medjutim, realno gledajuci 90% stvarcica sam uninstalirao odmah, a stvarno dobrih igara i stvarno dobrih i potrebnih aplikacija nema puno i oni nisu puno skupi. 30 dolara bi kostao ne jedan, nego svi takvi programi zbirno... a to vec nije toliko strasno.

Da se razumemo, tablet sam po sebi jeste luksuz, kao uredjaj, s obzirom da ne moze da zameni racunar i totalna je fenserica, pogotovu ipad. Ali jailbrake uopste nije toliko neophodan kao sto se misli - sasvim lepo i vrlo, vrlo jeftino mozes da koristis tabletet bez toga, potpuno legalno. Cak i u srbiji. A zamisli kako su cene tek smesne ljudima u inostranstvu. :)

Poslednja izmena:
Za ovo sto je padawan naveo - za to su tableti zaista ok. Sad, neko ce sigurno da postavi pitanje - sto bih ja uopste davao 500+ evra za takav uredjaj kad mogu da uzmem sasvim solidan notebook? i to je, naravno, validno razmisljanje :) Kome nije bitna ultra mobilnost i autonomija tableta, nema potrebe da ga uzima.

Cini mi se da smo u proslosti pominjali i biznis primenu tableta, tu za sada stvari ne stoje toliko dobro. Naravno, naci ce se po neka 'nisha' gde je upotreba tableta (bez docka bilo koje vrste) opravdana (konobari, magacioneri, lekari koji obilaze bolesnike kao sto je vasic pomenuo), ali generalno ne moze na njima da se uradi bog zna sta. Moze, ali mi se cini da je takav rad spor i mukotrpan.

Poslednja izmena:
Evo, još jedamput. Normalan čovek ne razmišlja o fajlovima na svojoj spravi. On na računaru (telefonu) ima muziku, slike, filmove, tekstove, dokumente, tabele itd. On muziku otvara u audio plejeru; tabele otvara u Excel-u (ili sličnom); slike otvara u nekoj galeriji ili sličnome. Kad normalnom korisniku kažeš "da vidim slike od nove godine", on neće otvarati "My Documents", zatim "My Pictures", zatim "Nova Godina"; on će otvoriti PhotoAlbum (ili iPhoto, ili šta već koristi svakodnevno za fotografije) i otvoriti fotografije tamo. Normalan korisnik NE ŽELI DA RAZMIŠLJA o fajlovima; njega zanimaju stvari koje ti fajlovi predstavljaju. Ja zaista ne znam kako jednostavnije da ovo objasnim, jer imam utisak da ovde niko ne shvata suštinu.

Izvini, a jel moze jedno pitanje. A kad otvori PhotoAlbum kako nadje slike od nove godine ako ima 10 000 slika?

Covek koji ima 150e platu nije bas ciljna grupa za ipad, kao ni za mnoge od televizora novije generacije koje preporucujes ljudima na forumu. Nisam bas sto posto siguran ali mislim da je sa tom platom slucaj za socijalnu pomoc cak i u srbiji, ako ne zivi u domacinstvu gde postoje jos neka primanja, mora da placa stanarinu itd. Stvarno ne bi imao ni za osnovna zivotna sredstva.

Pričao sam o najgorem mogućem slučaju. Nikada ja televizor preporučio nisam koji je daleko izvan napisanog budžeta, uvek kažem skrpi još toliko i toliko da uzmeš ovo ako je baš bolje, a često kada neko hoće da uzme skuplji televizor a realno mu ne treba, preporučim jeftiniji model. Analogija ti nije dobra u mom slučaju :) . Tih 30 dolara sam pomenuo kao cenu koja je ovde uzeta već za kupovinu nekoliko programa koji ti trebaju, nisam je proveravao, ali vidim da je pomenuti iWorks čitavih 80$ na App Store-u. Ajde da ovaj put uzmemo prosečnu platu u Beogradu koja je 350e, ta cena ako ti baš treba iWorks nije toliko mala.

80 dolara je, cini mi se desktop varijanta. Za tablet apple pravi pages/numbers/keynote ( pandani wordu/excelu/powerpointu) i svaki kosta po 10 dolara.

Izvini, a jel moze jedno pitanje. A kad otvori PhotoAlbum kako nadje slike od nove godine ako ima 10 000 slika?

Naravno, trebaće mu malo više vremena nego da ima 400 slika. Ne znam za ostale foto album aplikacije, ali u iPhoto-u kad skroluješ kroz slike, preko ekrana ti se na sredini pojavljuje mesec i godina kad su slike preko kojih skroluješ škljocnute. Dakle, čak i ako nisi ni na koji način organizovao slike u albume, već ih sve ostavljao u glavnoj biblioteci (gde odlaze kad ih ubaciš sa kartice), nije toliko komplikovano pronaći ih skrolovanjem. Svakako je brže neko kopati po gomili foldera.

Po meni je mnogo logicnije da postoji album koji se zove Nova godina i ti onda lepo imas 10 albuma recimo od kojih svako ima 1000 slika (karikiram malo alo kod mene je slucaj 30 albuma po 200 slika), a to je potpuno isto kao da imas My pictures i u njemu 10 foldera po 1000 slika. Imas dva klika za ulaz u ono sto sigurno zelis bez skrolovanja kroz bezbroj slika koje ne zelis da gledas, plus zamisli da imas slike koje ne zelis da neko vidi, a skrolujes preko njih. Logika ti je ovde pooooooootpuno pogresna.

Po meni je mnogo logicnije da postoji album koji se zove Nova godina i ti onda lepo imas 10 albuma recimo od kojih svako ima 1000 slika (karikiram malo alo kod mene je slucaj 30 albuma po 200 slika), a to je potpuno isto kao da imas My pictures i u njemu 10 foldera po 1000 slika.

To može da bude logičnije samo nekome ko je mentalno potpuno organizovan (da i ja malo karikiram, neko ko ima OCD). Obični, "normalni" ljudi nemaju volje, potrebe ni vremena da sve pedantno organizuju po folderima/albumima. Za to im služi kompjuter -- da im olakša pretraživanje.

Imas dva klika za ulaz u ono sto sigurno zelis bez skrolovanja kroz bezbroj slika koje ne zelis da gledas, plus zamisli da imas slike koje ne zelis da neko vidi, a skrolujes preko njih. Logika ti je ovde pooooooootpuno pogresna.

Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj će mi svaki put kad tražim neke slike sedeti za vratom neko za koga ne želim da mi vidi neke od slika u kolekciji, pa da mi je toliko bitno da mi slike budu po albumima / folderima. Čak i da jeste tako (da mi svaki put sedi neko za vratom, da ne želim da mi vidi neke slike), u iPhoto-u imam način da tražim po datumu: u polje za traženje ("Search pictures") ukucam "decembar 2009") i pokazaće mi samo slike iz decembra 2009. godine. Ako tih ima na stotine, pa mi treba malo manje, ukucam 31. decembar 2009 (ili 31.12.2009, ili 31/12/09) i eto mi slika od nove godine. Svakako je mnogo intuitivnije nego kopanje po folderima.

Isto pretrazivanje po datumu imas bilo gde. Nisam mislio da ti neko sedi za vratom, nego dosla mi devojka, hoce da vidi neke slike. Pa necu da krijem monitor dok ne dodjem do tih slika ako recimo imam neke slike sa bivsom koje ne zelim da ona vidi. A ovo je najgluplji primer.

Isto pretrazivanje po datumu imas bilo gde. Nisam mislio da ti neko sedi za vratom, nego dosla mi devojka, hoce da vidi neke slike. Pa necu da krijem monitor dok ne dodjem do tih slika ako recimo imam neke slike sa bivsom koje ne zelim da ona vidi. A ovo je najgluplji primer.

Razumeo sam ja taj hipotetični scenario; moja poenta je bila, koliko često se takva situacija događa? Da li je potrebno da ulažem silno slobodno vreme kako bih složio slike po albumima (ili folderima), samo zato što jednom u tri meseca može da se desi da će neko da mi sedi za vratom i gleda u slike dok skrolujem? S obzirom da nemam toliko slobodno vremena da bih slagao slike u albume, onda mi je od velike pomoći aplikacija koja će da mi omogući da tim slikama pristupim brzo, efikasno i intuitivno. Fajl sistem tu definitivno nije ni iz bliza najelegantnije rešenje.

Dobro vasicu videli smo taj, kako ti kazes, 'revolucionarni' koncept baratanja fajlovima na delu.

Sta mislis, kada ce da se prosiri i na ostatak sveta? :D Mislim, kad je toliko dobar zasluzio je da zazivi na svakom OS-u i svakom uredjaju koji postoji na ovoj planeti, jelda?

TO da je dobar još treba da se vidi. Tvoj entuzijazam ('revolucionarni') je malo preuranjen (osim ako nije u pitanju sarkazam...). Konceptualno, izvesno je da je intuitivniji od dosadašnjeg, hijerarhijskog koncepta. Pitanje je samo kako je sproveden u delo. S obzirom da se radi o početnom stadijumu razvoja tog novog koncepta (ili, kako sad moderno kažu, "paradigme"), još je rano da se donosi sud da li je konkretna primena ("implementacija") koncepta uspešna.

Moje lično iskustvo je nedovoljno da bih donosio sud; toliko koliko jeste mi govori da su na dobrom putu.

Poslednja izmena:
Auh kakva logika. Kao prvo, 90% vremena gledanja fotografija pokazujem ih nekom drugom, one ne sluze da ih krijem i gledam sam u mracnoj sobi. Kao drugo slaganje fotografija, hm, kod mene to ide ovako, kartica ide u laptop, zatim f7 u total komanderu, zatim kucam ime albuma, zatim kopiranje. Auh ubih se od posla. Sto se tice tvoje price, datuma i sl, kao sto rekoh ako vec hoces tako nenormalno da trazis slike i to mozes, mada realno ja jedno 70-80% slika nemam pojma ni koje su godine slikane, a kamoli kog datuma (recimo za jedno putovanje znam da je nova godina, al ubi me koja), a mislim da ima dosta ljudi koji isto tako ne pamte. Tako da meni je izbor, skrol kroz 60 GB slika, ili jedan klik na album i gledanje slika koje sam namerio da gledam.

Ti na svakom fajl sistemu mozes da uzmes da bacis sve slike u jedan default folder MyPictures i da ih gledas i pretrazujes kao iTunes. Niko te ne tera da pravis foldere. Ljudi ih prave zato sto im je tako intuitivnije i lakse da se organizuju. Ima prosecnih korisnika koji stavi sve u jedan folder i traze kao ti posle fotku. nemoj nas da teras da koristimo nesto na taj nacin kad nam ne odgovara.
Meni odgovara da vidim samo svoje albume/foldere na jednom ekranu i kad izaberem odredjeni da vidim samo slike koje su u njemu. Kakvo crno skrolovanje, pamcenje datuma i slicno. Primer sa sakrivanjem slika nije cest ali nije ni redak. Ja nikda ne dajem ljudima da gledaju sve slike vec samo probrane, sto zbog broja, sto zbog toga sto su izabrane bolje/lepse i slicno. A cesce pokazujem nekom drugom slike nego sto cu ih ja sam gledati.
Nije u redu zaista sto svaki nedostatak vi prevodite u inovitivan koncept i hvalite. To korisnici drugih sistema nemaju obicaj da rade.
Medjutim vi to radite na svoju stetu posto umesto da svet prihvata te inovativne okncepte Apple jedan po jedan prepravlja na normalne varijante. Cime pokazuje i sam da to nisu bili inovativni koncepti vec privremena nuzna resenja koja ispravljaju kako stignu.
Briga njih sto vi narusavate svoj kredibilitet braneci ta resenja.
Koliko su samo appleovci pricali kako je inovativno sto IPhone kao pametan nema multitasking posto je to potpuno nepotrebno na telefonima, bla bla. Apple citavo to vreme se ubijao radeci da napravi multitasking kakav takav. Sad opet branite losa resenja tog multitaskinga i neke posledice koje to resenje donosi a oni garant svo to vreme dok vi to hvalite pokusavaju da dovedu u red i svedu na normalno prihvatljivo resenje i vrlo verovatno ce vas bar po pola ovih stvari opet demantovati kad budu izbacili sledecu generaciju uredjaja. Zbog toga dobijate reputaciju fanatika. Ponasate se kao roditelj koji opravdava greske svog deteta pa pocinje i sam da veruje da to uopste nisu greske ;)

Nope vasicu, niti je intuitivniji, niti je revolucionarni, niti je bolji.

To je iznudjen koncept i nista vise, koji sasvim sigurno nece da zazivi nigde osim ios-a.

Поступак у Windows-у, за убацивање слика:
1. Уштекам апарат;
2. ОС то препозна и понуди ми да увезе слике. Кликнем да;
3. Изађе листа слика, где су све груписане по датумима и локацији сликања. Могу да мењам, али је default лепо сортирано углавном, тако да само укуцам тагове за албуме, да бих се касније лакше снашао (10 секунди посла);
4. Кликнем "Import".

И слике јесу сортиране по фолдерима, али ја то ни не морам да знам. Упалим галерију, и све је сортирано по датумима. Ако ми се не свиђа, могу да укуцам име лица које је на слици, таг, датум, место, или било шта друго, и избациће слике које задовољавају задате услове.
Директно одатле могу да чачкам слику, сређујем боје, црвене очи...

А ако хоћу да копирам, преименујем, или шта већ, увек могу да одем у My Pictures, и нађем то све лепо сортирано тамо.

Која је предност Apple система на iOS-у у односу на ово?

Ја се слажем да традиционални фајл системи треба да иду у пензију, али да уступе место претраживим библиотекама, које су дељене на нивоу система.

Поступак у Windows-у, за убацивање слика:
1. Уштекам апарат;
2. ОС то препозна и понуди ми да увезе слике. Кликнем да;
3. Изађе листа слика, где су све груписане по датумима и локацији сликања. Могу да мењам, али је default лепо сортирано углавном, тако да само укуцам тагове за албуме, да бих се касније лакше снашао (10 секунди посла);
4. Кликнем "Import".

И слике јесу сортиране по фолдерима, али ја то ни не морам да знам. Упалим галерију, и све је сортирано по датумима. Ако ми се не свиђа, могу да укуцам име лица које је на слици, таг, датум, место, или било шта друго, и избациће слике које задовољавају задате услове.
Директно одатле могу да чачкам слику, сређујем боје, црвене очи...

А ако хоћу да копирам, преименујем, или шта већ, увек могу да одем у My Pictures, и нађем то све лепо сортирано тамо.

Која је предност Apple система на iOS-у у односу на ово?

Ја се слажем да традиционални фајл системи треба да иду у пензију, али да уступе место претраживим библиотекама, које су дељене на нивоу система.

Upravo si opisao proces koji iPhoto koristi otkako se pojavio (pre devet godina). Za one koji ne znaju, iPhoto je deo programskog paketa iLife, koji se dobija uz Macintosh kompjutere (fabrički je instaliran).

Nope vasicu, niti je intuitivniji, niti je revolucionarni, niti je bolji.

Kaže salac, što znači da mora da je tako (nikakvo obrazloženje nije potrebno). Džaba što se ja ubih objašnjavajući do detalja koliko je smaranje normalnom korisniku da razmišlja o imenima fajlova i njihovim lokacijama po disku. Džaba triput pominjem kako normalan korisnik ne razmišlja o DOCX, PSD, PDF, INDD, XLS, PPT formatima; normalan korisnik koristi dokumente, fotografije, prezentacije, tabele, muziku, filmove; fajlovi, njihovi nazivi, ekstenzije i lokacije su za normalnog korisnika apstraktni (dakle, neintuitivni) oblik onoga što mu zaista treba.

Sve to što sam pažljivo objašnjavao (u nadi da će se čitalac potruditi da razume) ništa ne vredi. Kad salac kaže ne, onda je to tako i dalje nema diskusije...

Ко се мало више потрудио да простудира нови концепт на iOS-u, тај је схватио да је то што си овде рекао (уступити место претраживим библиотекама на нивоу система) крајњи циљ у iOS-u.

И како је то лошији поступак од овог на iOS-у? Где свака апликација има свој простор, а ја морам да размишљам шта ћу којој проследити? И где не могу да кад шаљем mail, кликнем на Add Attachment, онда на Documents, и на листи одаберем неки документ. Зар није контраинтуитивно да mail не шаљем из апликације за то, него из апликације која отвара фајл?

edit, везано за поруку коју си у међувремену написао: Па ако такав систем већ постоји на Windows-у и OSX-у, колика је памет требала да се исто то искористи за iOS, ако им је то крајњи циљ? Мислим, моја N-gage QD од пре 7-8 година (Symbian) је ово имала. Уопште није било потребе да познајем структуру фолдера.

На крају, мени је апсолутно идиотски да користим iTunes, програм коме је иконца велика нота, да бих пребацивао Office документе на свој iУређај.
(да не мислиш да мрзим Apple, iTunes ми је default плејер).

Poslednja izmena:
...kod mene to ide ovako, kartica ide u laptop, zatim f7 u total komanderu, zatim kucam ime albuma, zatim kopiranje. Auh ubih se od posla.

Шта је то F7??? Шта је то total komander??? Како да објасним моме тасту тај процес, а да неморам да му напишем кораке на парче папира (тренутно човек има iMac, тако да кад убацује слике, процес иде: картица у слот, отвори се iPhoto, један клик на "Import All Images" и готово. Софтвер му сам раздели слике по "албумима" на основу датума кад су шкљоцнуте -- сваки дан добија свој "албум", који iPhoto назива "Event").

Питам се само, каква је сврха наше дискусије кад само једна страна чита остале поруке, а друга страна прочита само прву реченицу и одмах испаљује одговор? На основу неколицине последњих одговора свако ко прочита претходне текстове ће с лакоћом закључити да се аутори тих одговора нису ни потрудили да прочитају шта сам написао. Или то, или се праве луди...

Kaže salac, što znači da mora da je tako (nikakvo obrazloženje nije potrebno). Džaba što se ja ubih objašnjavajući do detalja koliko je smaranje normalnom korisniku da razmišlja o imenima fajlova i njihovim lokacijama po disku. Džaba triput pominjem kako normalan korisnik ne razmišlja o DOCX, PSD, PDF, INDD, XLS, PPT formatima; normalan korisnik koristi dokumente, fotografije, prezentacije, tabele, muziku, filmove; fajlovi, njihovi nazivi, ekstenzije i lokacije su za normalnog korisnika apstraktni (dakle, neintuitivni) oblik onoga što mu zaista treba.

Sve to što sam pažljivo objašnjavao (u nadi da će se čitalac potruditi da razume) ništa ne vredi. Kad salac kaže ne, onda je to tako i dalje nema diskusije...

Nope vasicu, niti je intuitivniji, niti je revolucionarniji, niti je bolji.

Kaze salac, a bogami kaze i jedno 95% ostalih. Ne slaze se tek po neki vasic.

Ne kaze samo salac kazemo i mi ostali. Ja sam objasnio lepo sa moje tacke gledista zasto to ne valja i da je to samo nuzno resenje koje ce nestati cim apple uspe da implementira stvari kako treba. A ti i dalje hvali bug.
Teacher je lepo ukazao nesto sto sam i ja spominjao par strana pre da ima prostora za unapredjivanje fajl sistema ali ovo sto je na iOsu nema veze sa tim nego je nuzno resenje jel nemaju mogucnosti da to implementiraju bolje na trenutnoj verziji.
I dzaba se mi ubismo da tebi objasnimo sta je u pitanju ti i dalje u zanosu pricas kako je to tu zato sto je Apple tako izabrao da bi korisniku bilo bolje.
Da li vi Apple-ovci ste u stanju da priznate nedostatke iOs sistema i da ih pobrojite a ne da svaki zaista fanaticno opravdavate.
Ja mogu bez ikakvih problema da iznesem sve sto smatram nedostatkom Android sistema i nemam problema sa tim, necu ih nikad opravdavati i objasnjavati ih kao idealno resenje kad sam svestan da ce to popraviti cim im se ukaze prilika.
I popravljaju tako da se ta lista nedostataka drasticno smanjila od kad koristim Android (verzija 1.5) do danas.
Zasto Apple korisnici nisu u stanju da urade nesto tako nego se ponasaju kao Apple idolopoklonici? Nije los sistem, po mom skromnom misljenju je trenutno na nivou samog OS-a manje kvalitetan od Androida koji sam zato izabrao, napredovace i jedan i drugi, kojim tempom videcemo. Prestanite da uzdizete u zvezde nedostatke i budite realni kada sagledavate bilo koji sistem.

ps
Od ovog svega dobijam ideju da angazujem par appleovca da na marketu brani bagove u mojim aplikacijama (kojih kao i svugde ima, tim pre sto su free in spare time) objasnjavajuci kakvu sam ja tu revolucionarnu prednost u stvari doneo korisnicima ;)
A kad ih ispravim oni nek opet objasnjavaju korisnicima kako je tu kontrarevolucioni pronalazak za njihovo dobro.

Ствар је у томе што на Windows-у ти имаш исту ту функционалност, али исто тако, ако хоћеш мало више, не треба да jailbreak-ујеш рачунар, да би слике сортирао и именовао како теби одговара.

Али ми је најгоре што, уместо да прихвате иновације и траже још, велика већина Apple корисника овде делује тотално задовољна оним што је понуђено, све док се не појави нова ревизија.
Треба захтевати увек више, боље, брже, једино тако ћете то и добити. Зато Android напредује све брже и брже, а iOS5 дође више као iOS4.5.

Poslednja izmena:
И како је то лошији поступак од овог на iOS-у? Где свака апликација има свој простор, а ја морам да размишљам шта ћу којој проследити? И где не могу да кад шаљем mail, кликнем на Add Attachment, онда на Documents, и на листи одаберем неки документ. Зар није контраинтуитивно да mail не шаљем из апликације за то, него из апликације која отвара фајл?

Теби (и многим другим члановима) је логичније да кад хоћеш да пошаљеш неки документ некоме, прво отвориш програм за мејл па оданде тражиш шта ћеш да прикачиш да би то посало. Многим другим људима, логичније је управо обрнуто: Радио сам неку Keynote презентацију; треба да је некоме пошаљем; из тог истог Keynote-а кликнем "подели", одаберем мејл, отвори се нова порука са већ прикаченим документом. Или: гледам неке слике са свастиком; свастика хоће да јој пошаљем пар комада са летовања; ту где сам, одаберем слике које ћу да шаљем, кликнем "подели", исти процес до краја.[/QUOTE]

На крају, мени је апсолутно идиотски да користим iTunes, програм коме је иконца велика нота, да бих пребацивао Office документе на свој iУређај. (да не мислиш да мрзим Apple, iTunes ми је default плејер).

У томе се потпуно слажемо. Тај iTunes је током година прерастао у седмоглаву аждају која више нема везе с мозгом. Свар је функционисала одлично и логично док је то био плејер за организацију музике и синхронизацију са Ајподима. Е, онда су увели и радњу за набавку музике, што још увек донекле и има смисла. Е, а онда су проширили радњу и на софтвер (за iOS) што је већ прилично натегнуто. Е, онда, кад је тај софтвер почео да, као резултат, производи разне корисничке документе, онда су синхронизацију тих докумената набили у тај исти iTunes, што сада доводи до потпуно гротескних и контра-интуитивних ситуација, где корисник мора, да би своју Excel табелу пребацио на Ајпад, отвара iTunes! Да не говоримо о томе што се сада одређене врсте докумената појављују унутар iTunes-a (музика, књиге, програми, документи и фајлови урађени у тим програмима), док се друге врсте (фотографије) појављују на другим местима.

Свеједно, већина апликација и овако може директно да пошаље mail, коме је тако боље (било да је у питању QuickOffice, Microsoft Office, или било који сличан програм). А мени је логичније да, ако хоћу да пошаљем mail, одем у апликацију за то. Или ако не треба тако, нека је лепо избаце, а поруке интегришу са SMS-овима.

Подршка за синхронизацију iPhone-а, iPad-а, iPod-ова, треба да буде реализована на нивоу система. Да OSX зна да сам закачио телефон, искористи Time Capsule да га backup-ује, синхронизује контакте, mail-ове, документе, фотографије, и све остало, са одговарајућим библиотекама у систему, које ће онда бити "на изволте" свим инсталираним апликацијама. А за апликације већ постоји AppStore на Lion-у, само могу да додају да препозна шта имам од уређаја и да ми за то понуди апликације...

Vrh Dno