Slazem se sa ovim sto si napisao samo bih rekao da to ima puno prednosti i za same korisnike. Mogucnost pristupa sa vise lokacija i uredjaja centralizvonaim podacima. Bolja sigurnost podataka u smislu da velike firme imaju slozene i dobre sisteme za pravljenje sigurnosnih kopija vasih podataka. Malo koji obican korisnik vodi racuna o backupima svojih podataka dok ne zaplacu kad shvate da su izgubili npr vecinu slika svoje dece od rodjenja pa nadalje... Ima i mana naravno. Treba dati nekome sve podatke.
I ovde se sve vraca na pocetak da naci kompjuteri postaju samo terminali za mainframe racunare koji su u oblaku.
Kada se sa mainframe prelazilo na pc slavilo se to kao veliki pomak, kao sto se sad isto tako slavi to vracanje na prvobitni sistem. Naravno mnoge su se okolnosti promenili pre svega zahvaljujuci postojanju Interneta pa danasnji terminali mogu biti sirom sveta i u optpunosti mobilni ali princip je isti.
Znam zasto sam ono napisao

. Ima prednost za korisnike jer mogu da pristupaju svojim podacima sa bilo kog mesta koje ima pristup internetu, ali tu nastaje jedan nemali problem . Potrebna ti je ogromna brzina interneta da bi neke povece podatke prebacio u cloud, krenimo kucnih video snimaka, filmova (diskutabilno zbog online renting programa), potezih fotografija itd. itd. Kuci mozes da imas dobru internet konekciju ali negde na terenu takva situacija sigurno nece biti, trenutno se razvija LTE (jos nije standardizovan) koji ima brzine do 100 mb/s, ali i on ima par problema sa kojim mora da se izbori, pre svega da se signal totalno gubi ako se kreces brzinom od 100 km/h (mozda i manje nisam 100% siguran), da bi se ovaj problem premostio u Japanu stavljaju bazne stanice bukvalno na svakih 20 m (hoce ljudi internet u vozu koji ide 500km/h). Takodje prednost cloud-a je ta sto se svi podaci cuvaju na 2 mesta i to mislim da se nalaze u 2 datacentra, tako ako se desi neki pozar u prvom datacentru svi tvoji podaci ce ostati u drugom datacentru, nista izgubiti neces.
Aplikacije u cloudu znace da vise nema piraterije

, mozda se vremenom nadje neki exploit. Nije nikakav problem ako taj app kosta 5 $ - 10 $, ali zamisli ti neku robusniju aplikaciju koja kosta ~20 000$ i za koju addon kosta kao ceo Photoshop CS 5

, naravno postoje studentske verzije koje su mnogo jeftinije do 1000$ max, to skola ili fakultet treba da obezbede, ali barem u Srbiji mozda od 100 skola, max 5 moze sebi da priusti tu verziju

. Ja gledam situaciju prosecnog korisnika iz Srbije koji ima platu ~300 - 400 e koji jedva sakrpi pare za racunar na svakih 3 - 5 godina i koristi piratski softver, zamisli da nekome moras da lupis harac da sve placa mesecno, onda dobijas kontra efekat

. To placanje aplikacije moze da se izbegne ubacivanje add-ova, ali cisto sumnjam da ce Adobe da dozvoli da neka njegova cloud izvedba Photoshop-a ima tonu add-ova.
Ovo je vec realnost, cuo sam da se u jednoj skoli Solidworks nalazi instaliran na serveru koji se fizicki nalazi u toj skoli i da svi ostali racunari pristup tom programu imaju preko mreze i tako ga koriste, fajlovi se snimaju lokalno na racunar.
Ti u cloudu trosis resurse (CPU/RAM) to ce se placati ali neces imati potrebu da na svake ~3 godine update-ujes svoj desktop, ako ti treba vise hw snage platices da dobijes recimo vise rama u odredjenom vremenskom periodu , aplikacija se nece placati kao sada recimo 500$, nego ce i ona imati mesecnu pretplatu, ali da bi se doslo do ovog nivoa treba da prodje jako puno vremena. Tamo ces itekako imati otvoren file system za tvoje podatke, ali tu ce podaci biti mnogo organizovaniji. Korak napred u ovom smislu je Office 365 koji se placa oko 5 $ na mesecnom nivou

.
Apple je jako mali igrac u celoj toj cloud prici, nesto pokusava kroz iOS za average user-e, ali u nekoj corporate nameni Amazon i Microsoft su daleko daleko ispred Apple-a, ovi prvi imaju velike datacentre na svakom kontinentu, dok Apple ima veci datacentar samo u USA koliko znam.
A sto se tice rada sa fajlovima u iOS-u, zasto to nije moguce na desktop-u, jednostavno fajlovi se dupliraju, znaci da ce viewer imati u svom folderu nesto.dwg fajl, a da ce program u kome si napravio taj fajl takodje imati nesto.dwg fajl

, dwg fajlovi su jako mali, ali zamisli neki ozbiljniji video projekat koji tezi par Gb, neces sigurno za prezentaciju koristiti Final Cut vec neki video player.
Kada si vec pomenuo Picasa-u u kojoj se tacno ogleda ta filozofija, ona skenira celokupni sistem za fotografije i meni se dogodilo da ubaci jpg fotke iz neke wordpress teme koji sam u tom trenutku radio, i zamisli medju fotkama sa letovanja stoje jpg fotke velicine 100x100 iz wordpress teme, tu nije bila u pitanju samo jedna tema vec vise njih, pa se to nagomila itekako pa ti pretrpa celu listu, i sta ces onda da skrolujes 2 dana nadole

.
A sto se tice vozacke dozvole razlika izmedju puteva u USA i u Evropi je ogromna, u USA je put vecinom sirok, prav bez mnogo uvijanja, dok je u Evropi pun razlicitih krivina, uzan, sada da dovedes nekoga iz USA sa tek "polozenim" da vozi u Srbiji ili Evropi, u rekordnom roku bi napravio par saobracajki

.