Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Iskreno ne znam sta da odgovorim na tvoj odgovor meni gde sam ja zaglavljen i u kom cosku, suvise zapadne pameti ima u tebi za mene sa ovih prostora (mi to zovemo prose.....e). Kontam da oni koji nauce mayu skontaju fajl sistem, pošto je maya daleko komplikovanija.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Veliki problem sa tvojom izjavom je taj što automatski podrazumeva da su tvoji lični kriterijumi (i kriterijumi tvoje grupe, tj. IT korisnika) autoritativni, kad je u pitanju definisanje "kvalitetnog" OS-a.

Kako se definiše kvalitetan operativni sistem? Odgovori će biti vrlo različiti u zavisnosti od toga kome postavljamo to pitanje. Ako uradimo jednu sveobuhvatnu anketu (npr. upitamo 100 miliona korisnika raznih operativnih sistema), izvesno je da će prosečan odgovor biti prilično jasan: kvalitetan operativni sistem uklanja prepreke prosečnom korisniku da bi normalno koristio uređaj za svoj posao (na engleskom to kažu "moves out of your way"). Dakle, ne zahteva od korisnika da razmišlja (makar i podsvesno) šta treba da uradi da bi nešto uradio (dupli-klik na fajl; ne, pogrešna aplikacija; zatvori aplikaciju; desni klik na fajl; odaberi treću opciju odozgo, "open with"; sačekaj da se otvori novi pod-meni; pročitaj spisak aplikacija; nema one koju tražiš; klikni "Choose Programme..." čekaj da se pojavi novi dijalog, pregledaj spisak i pronađi onu u kojoj želiš da otvoriš fajl).

Kvalitetan operativni sistem neće tražiti od korisnika da prvo uradi "unmount volume" (na Mac-u; ili "Safely remove hardware" na Win) pre nego što izvadi karticu iz slota. To je potpuno neintuitivno. Kvalitetan operativni sistem neće od korisnika tražiti da instalira drajvere kad priključi printer, skener, kamericu (kao što niko ne očekuje da na televizor instalira drajver za DVD plejer pre nego što ga poveže).

Kvalifikacija "kvalitetan OS" je veoma relativna i različitim ljudima znači različite stvari. Ni po kome osnovu mi (učesnici ovog foruma) nemamo pravo da tvrdimo da je naša definicija te kvalifikacije jedina merodavna.

Ne mislim da su autoratitativni ali mislim da mozemo bolje da sagledamo kvalitet OS-a jel gledamo ispod haube a ne samo sminku. Kao sto ce kvalitet automobila bolje proceniti mehanicar koji pogleda unutra i sve mu je jasno nego neki korisnik/vozac koji dodje i kaze ali gle kako to sve lepo sija i sva tri podatka na ovoj kontrolnoj tabli su mi jasna ;)
Ja sam kod automobila u ovoj drugoj grupi i tamo slusam/citam misljenja ljudi koji znaju vise o tome kako koji automobili rade od mene.
Ja kao softveras necu sigurno preporuciti Android telefon svakom ko pita. U zavisnosti od toga ko me pita mnogima cu preporuciti i iPhone. Nekima cu preporuciti i Nokia telefon gde procenim da bi mu bolje legao. Nekima cu preporuciti MeeGo egzotiku ili Samsung sa fabrickim softverom...
Ali mi ovde pricamo o kvalietu Os-a koji tesko da se ogleda u sminci interfejsa vec u arhitekturi sistema, primenjenim resenjima, mogucnostima koje taj sistem pruza, ogranicenjima koje taj sistem ima...

Na koji način lako i jednostavno bez previše muke mogu da prebacujem podatke sa kompjutera na neki prenosni uređaj (ili uređaje pošto neki imaju više komada) da pri tome ne budem ograničen upotrebom određenog softvera?

Drugi problem sa tvojom pozicijom je što ti nastupaš iz ugla kompjuteraša. Normalan čovek ne razmišlja o "podacima" na svom telefonu/tabletu/računaru. Normalan čovek na uređaju ima fotografije, muziku, filmove, tekstove, animacije, 3d projekte, Excel tabele itd. Za normalnog čoveka, koncept digitalnih podataka (fajlova) je apstrakcija nečeg konkretnog (magistarske teze u MS word-u; plana projekta u MS Project-u; tlocrta novog stana u Home 3D designer-u; idejnog rešenja postera u Indesign-u; filma sa nastupa deteta na danu škole u Premiere Elements-u, itd). Dakle, normalan čovek bi najradije da NE MORA da razmišlja o apstraktnom obliku onoga što radi (fajlu, zakopanom negde u nekom folderu). Normalnom čoveku je logičnije da otvori Premiere Elements i tamo nađe film sa novogodišnjeg skijanja. Logičnije mu je da otvori Photoshop Elements i tamo nađe galeriju slika sa dečjeg rođendana. I ako treba nekome da pošalje te slike, njemu je logičnije da ih šalje iz te galerije, a ne da kopa po folderima dok ne pronađe fajlove CIMG2625.JPG, CIMG2623.JPG, a posebno CIMG2645.JPG, jer mu se naročito sviđa kako mu se ćerka osmehnula na toj fotografiji...

Postoje dva problema koji treba da se premoste, ako je cilj eliminisati potrebu da se kopa po fajl sistemu. Prvi je manipulacija pojedinačnim dokumentima (otvaranje i čuvanje projekata/dokumenata i individualna distribucija -- e-mail i slično). Drugi je baratanje velikim brojem dokumenata (galerija slika, muzička kolekcija, knjige, filmovi itd). Za ovaj prvi problem, Apple se odlučio da forsira otvaranje i manipulaciju direktno iz aplikacije u kojoj se dokumentom manipuliše. Mislim da je koncept "Cloud Storage" načelno samo produžetak iste filozofije i adresira ovaj drugi problem (prebacivanje velikih grupa dokumenata/projekata na druge sprave).

Ako se ove dve ideje sprovedu kako treba do kraja, vrlo je verovatno da normalni (i napredni) korisnici neće nikad doći u situaciju da im je potrebno da imaju direktan pristup fajl sistemu, ne bi li iščeprkali neki fajl kome nikako drugačije ne mogu da pristupe. Naravno, glavno je pitanje, ako...

Drugi problem sa tvojom pozicijom je što ti nastupaš iz ugla kompjuteraša. Normalan čovek ne razmišlja o "podacima" na svom telefonu/tabletu/računaru. Normalan čovek na uređaju ima fotografije, muziku, filmove, tekstove, animacije, 3d projekte, Excel tabele itd. Za normalnog čoveka, koncept digitalnih podataka (fajlova) je apstrakcija nečeg konkretnog (magistarske teze u MS word-u; plana projekta u MS Project-u; tlocrta novog stana u Home 3D designer-u; idejnog rešenja postera u Indesign-u; filma sa nastupa deteta na danu škole u Premiere Elements-u, itd). Dakle, normalan čovek bi najradije da NE MORA da razmišlja o apstraktnom obliku onoga što radi (fajlu, zakopanom negde u nekom folderu). Normalnom čoveku je logičnije da otvori Premiere Elements i tamo nađe film sa novogodišnjeg skijanja. Logičnije mu je da otvori Photoshop Elements i tamo nađe galeriju slika sa dečjeg rođendana. I ako treba nekome da pošalje te slike, njemu je logičnije da ih šalje iz te galerije, a ne da kopa po folderima dok ne pronađe fajlove CIMG2625.JPG, CIMG2623.JPG, a posebno CIMG2645.JPG, jer mu se naročito sviđa kako mu se ćerka osmehnula na toj fotografiji...

Postoje dva problema koji treba da se premoste, ako je cilj eliminisati potrebu da se kopa po fajl sistemu. Prvi je manipulacija pojedinačnim dokumentima (otvaranje i čuvanje projekata/dokumenata i individualna distribucija -- e-mail i slično). Drugi je baratanje velikim brojem dokumenata (galerija slika, muzička kolekcija, knjige, filmovi itd). Za ovaj prvi problem, Apple se odlučio da forsira otvaranje i manipulaciju direktno iz aplikacije u kojoj se dokumentom manipuliše. Mislim da je koncept "Cloud Storage" načelno samo produžetak iste filozofije i adresira ovaj drugi problem (prebacivanje velikih grupa dokumenata/projekata na druge sprave).

Ako se ove dve ideje sprovedu kako treba do kraja, vrlo je verovatno da normalni (i napredni) korisnici neće nikad doći u situaciju da im je potrebno da imaju direktan pristup fajl sistemu, ne bi li iščeprkali neki fajl kome nikako drugačije ne mogu da pristupe. Naravno, glavno je pitanje, ako...

Eto i ti sam kazes da nije ok ni ovako kako je apple zamislio da treba da znas aplikaciju u kojoj si radio vec da korisnik da li mu treba fotografija,muzika,.... pa sto onda ne naprave tako po grupama pa izaberes fotografiju koju hoces a on ti ponude sve aplikacije (ako ih ima vise) koje znaju da rade sa fotografijom. Sto bi ja kao korisnik morao da znam kojim appom sam ga pravio?
Sto to ne resi tako mocni apple? Zato sto on i dalje ima problem sa kvazi multitaskingom a on resava taj problem a ne tvoje potrebe kao korisnika.

Vasicu previdjas opet neke stvari - stvarno ne znam sta te tacno koci u 'klik-na-fajl' prici? Samo za fajlove koji nisu asocirani ni sa jednom aplikacijom iskace pitanje - 'cime hoces da otvorim fajl'. Nista tu korisnik ne pamti, niti se nesto posebno pita - sve radi kao podmazano. Zasto tacno smatras da je slanje nekog fajla od aplikacije do aplikacije putem recimo maila lakse nego zatvaranje fajla iz jedne a otvaranje fajla iz druge aplikacije, meni i dalje izmice. Pazi, ovo je veoma cest nacin rada na racunaru i, cak bih dodao, veoma prirodan.

I ja mislim da ce u nekoj sledecoj reviziji ios-a apple da napravi home folder gde ce fajlovi da budu razvrstani po kategorijama (slicno kao sada na osx, u stvari slicno kao na svim ostalim operativnim sistemima).

Poslednja izmena:
Ne mislim da su autoratitativni ali mislim da mozemo bolje da sagledamo kvalitet OS-a jel gledamo ispod haube a ne samo sminku. Kao sto ce kvalitet automobila bolje proceniti mehanicar koji pogleda unutra i sve mu je jasno nego neki korisnik/vozac koji dodje i kaze ali gle kako to sve lepo sija i sva tri podatka na ovoj kontrolnoj tabli su mi jasna ;)

Ja sam kod automobila u ovoj drugoj grupi i tamo slusam/citam misljenja ljudi koji znaju vise o tome kako koji automobili rade od mene.

Ja kao softveras necu sigurno preporuciti Android telefon svakom ko pita. U zavisnosti od toga ko me pita mnogima cu preporuciti i iPhone. Nekima cu preporuciti i Nokia telefon gde procenim da bi mu bolje legao. Nekima cu preporuciti MeeGo egzotiku ili Samsung sa fabrickim softverom...

Ali mi ovde pricamo o kvalietu Os-a koji tesko da se ogleda u sminci interfejsa vec u arhitekturi sistema, primenjenim resenjima, mogucnostima koje taj sistem pruza, ogranicenjima koje taj sistem ima...

Tvoj odgovor zvuči vrlo argumentovano i autoritativno, ali i dalje ima miris nipodaštavanja i blage arogancije ( "...gle kako to sve lepo sija i sva tri podatka na ovoj kontrolnoj tabli su mi jasna ;)..."; "...o kvalietu Os-a koji tesko da se ogleda u sminci interfejsa..." -- dakle, govori se o interfejsu punom "šminke", ali bez suštine).

Vrlo često stičem utisak da mnogi učesnici ovog foruma koje nikad nije zanimao iOS (ni OSX) ne znaju šta se nalazi "ispod haube" tih OS-ova (POSIX-compliant UNIX zasnovan na NextSTEP-u, BSD-u i sličnima -- dakle prilično robusna arhitektura, nije li?).

Vasicu previdjas opet neke stvari - stvarno ne znam sta te tacno koci u 'klik-na-fajl' prici? Samo za fajlove koji nisu asocirani ni sa jednom aplikacijom iskace pitanje - 'cime hoces da otvorim fajl'. Nista tu korisnik ne pamti, niti se nesto posebno pita - sve radi kao podmazano. Zasto tacno smatras da je slanje nekog fajla od aplikacije do aplikacije putem recimo maila lakse nego zatvaranje fajla iz jedne a otvaranje fajla iz druge aplikacije, meni i dalje izmice. Pazi, ovo je veoma cest nacin rada na racunaru i, cak bih dodao, veoma prirodan.

Ne bih se složio. Dugo godina sam radio u korisničkoj podršci (helpdesk). Praktično svi "normalni" korisnici koje znam otvaraju dokumente ovako:

"Treba mi poslednja verzija nacrta rezolucije... Ček, ček, gde mi je to, da vidimo." (otvara MS Word, otvara "Open File..."), evo je ovde.

Ne pamtim da sam ikog video da otvara "My Documents" (ili "Shared Drive" na mreži) pa tamo traži dokument koji mu je potreban da otvori. To radimo samo mi (ljudi iz IT struke), kojima taj apstraktni vid reprezentovanja nekog projekta ili dokumenta nije toliko stran.

A što se tiče scenarija koji sam opisao, to se vrlo često dešava kad dupli klik na ikonu fajla otvara podrazumevanu aplikaciju koja nije ona koju sam tražio. U mom primeru, pošto imam i FCE i FCP na kućnom Mac-u, ako uradim dupli klik na "Milenin_rođendan.FCP", otvoriće mi se u FCP-u, iako sam ja hteo da mi se otvori u FCE-u. To znači da moram, da bih otvorio "Milenin_rođendan.FCP" u FCE-u da iskopam fajl u folderu, uradim desni klik na njega, kliknem na "Open with...", zatim ponovo (treći put) kliknem na "Final Cut Express", i to samo pod uslovom da mi se nalazi na kratkom spisku aplikacija koje mogu da otvore .FCP fajl. Vrlo često željena aplikacija se ne nalazi na tom kratkom spisku (pogotovo na Windows-u), pa moram da čekam da mi se otvori dijalog. Dakle, u mom slučaju, kliknem na "Final Cut Express" (u doku, ili ukucam u Spotlight, ili dupli klik u Aplikacijama), "Open Recent..." i tamo mi je projekat. Ako ga nema, "Open" mi otvara selektor u kome će se videti svi FCP fajlovi. Ne zaboraviti, pritom, da govorimo o tradicionalnom OS-u sa punom podrškom fajl sistema, a ne o iOS-u, gde je taj sistem sakriven od korisnika, i gde je pristup dokumentima još intuitivniji.

Dakle, ne osporavam ja da je taj metod validan, ali je moj argument (koji pokušavam evo da opisno razložim) da je normalnom korisniku intuitivnije da eliminiše apstrakciju njegovog dokumenta (u obliku kompjuterskog fajla u nekom direktorijumu) i da taj dokument traži u aplikaciji kojom ga je napravio, ili u kojoj ga normalno gleda (ako je u pitanju muzika, slike, filmovi).

Poslednja izmena:
Nemam takva iskustva. Koliko sam ja video, vecina korisnika (ovdasnjih) svoju muziku snima u 'My Music', fotografije u 'My Photos', dokumente u 'My Documents'. I to onih najobicnijih.

Jeste, sve ovo sto si nabrojao moras da uradis. Samo opet mi nije jasno - da li bi ti bilo lakse da, kao sto sam pomenuo, rodjendan svoje cerke posaljes sam sebi na mail, cekiras mail, pa ga onda otvaras odatle? Btw, cak i tako te ios pita (kad kliknes na attachment) kojom aplikacijom zelis da ga otvoris - prakticno imas isti meni kao sto imas na osx/windowsu/linuxu samo si svoj dokument poslao na net i primio ga nazad, utrosio 5 minuta a sve se, na kraju, svelo na isto. Osim toga, postoji i opasnost da korisnik uredjaja prebaci (lupam) sliku iz jedne u drugu aplikaciju, tamo ona bude zapamcena, uradi nesto sa slikom, pa onda sad ima sliku ver 1 na jednom mestu a sliku ver 2 na drugom mestu, s'tim da se ti fajlovi isto zovu. Meni je to potpuno nelogicno.

Ili evo ti drugi, konkretan primer - crtao si nesto u svojoj omiljenoj handwriting aplikaciji. Srecom, bio si dovoljno pametan pa si izabrao da ima podrsku za mail/dropbox/webdav ili nesto cetvrto. Zavrsio si sliku i sad to zelis da otvoris u nekom ofis paketu koji si instalirao. Nista strasno, zabodes ti da se to sacuva u cloud; milina jedna, ode tamo fajl, super. Zatim otvoris imitaciju fajl menadzera (dropbox manager, ili sta god), i vidis da je tvoj fajl tamo. Dropbox podrzava viewing dosta fajlova, a ako prstom drzis ime fajla iskoci ti meni sa pitanjem 'sa kojom aplikacijom da otvorim ovaj fajl'. Ti kazes - ofis. I eto... prosao si kroz silno maltetiranje a na kraju je rezultat identican - s'tim sto se korisnik zbog cudnih ogranicenja maltretira da, umesto da koristi lokalni disk, koristi onaj u cloudu - i u cloudu ima svoje foldere, fajlove koji se zovu ovako ili onako, i sta ti ja znam. Eto, tako se otprilike barata sa fajlovima na ios-u - mnogo nepotrebnih akcija bez veze.

Ajd da dodam jos nesto - ponekad mozes to i direktno da radis. Neke aplikacije (eto napr. handwriting) mogu direktno da salju slike u Photo 'sekciju' ios-a, pa se odatle direktno importuje u ofis dokument, slicno kao na klasicnom desktop racunaru. Druge pak, ne podrzavaju. Sta mislis, koliko je prosecnom korisniku tesko da listajuci spisak aplikacija na appstore-u razume sve ono sto pise u opisu appa ( dropbox supported, webdav supported, e-mail supported) i da li to, naseg najprosecnijeg moguceg korisnika, dodatno zbunjuje ili ne?

Poslednja izmena:
ne ne ne, to sto koristimo je jako jednostavno i logicno, nema sta jednostavnije i logicnije od toga.

Triput sam opisivao detaljno zašto nije jednostavno ni logično običnim ljudima. Odgovor koji dobijam je "ne, ne, ne, to sto koristimo je jednostavno i logicno". Čitam dalje, očekujući obrazloženje i argumente, ono ništa.

kad hocu da otvorim video rodjenja deteta, koji sam nazvao tako nekako, jer je logicno da ga tako nazovem, barem je to logicno kod vecine ljudi, ukucacu u search to dobicu listu fajlova ili samo taj jedan fajli kliknuti na njega da ga otvorim, sta ima jednostavnije i logicnije od toga? nema. sta moram ja da pamtim koji program mi otvara taj fajl, pa da trazim da pokrenem taj program u listi od nekih 150 programa.

Evo, još jedamput. Normalan čovek ne razmišlja o fajlovima na svojoj spravi. On na računaru (telefonu) ima muziku, slike, filmove, tekstove, dokumente, tabele itd. On muziku otvara u audio plejeru; tabele otvara u Excel-u (ili sličnom); slike otvara u nekoj galeriji ili sličnome. Kad normalnom korisniku kažeš "da vidim slike od nove godine", on neće otvarati "My Documents", zatim "My Pictures", zatim "Nova Godina"; on će otvoriti PhotoAlbum (ili iPhoto, ili šta već koristi svakodnevno za fotografije) i otvoriti fotografije tamo. Normalan korisnik NE ŽELI DA RAZMIŠLJA o fajlovima; njega zanimaju stvari koje ti fajlovi predstavljaju. Ja zaista ne znam kako jednostavnije da ovo objasnim, jer imam utisak da ovde niko ne shvata suštinu.

a tamo se pravis da ne znas kop je jelena karleusa, eh moj gospodine vasicu :)

Iz Beograda sam otišao 1991. godine (danas je tačno dvadeset godina). Google mi je pomogao da saznam ko je ta Karleuša (kako si napisao, mislio sam da je neka Jelena Karle USA, a ne Karleuša). Ista je bila devojčica dok sam živeo u Beogradu. Ni dok sam živeo tamo nisam pratio tu vrstu muzike, a pogotovo otkako sam otišao.

ako je racunar=toster, onda je racunar=avion jer su i toster i avion alatka, pomazu ljudima da neki posao odrade brze i jednostavnije (ispeku hleb, tj prevezu se negde)

Očigledno je da nisi glup i da ti je jasno šta sam hteo da kažem. Za druge članove foruma koji možda nisu odmah ukapirali; poenta je bila da računar ne treba da bude toliko komplikovan za upotrebu kao avion, jer je to alatka koju svakodnevno koristi nekoliko stotina miliona ljudi, na isti način na koji koriste toster, mašinu za veš, televizor ili Cd plejer. Dakle, računar (a posebno mobilni telefon) jeste toster, a ne avion.

Nemam takva iskustva. Koliko sam ja video, vecina korisnika (ovdasnjih) svoju muziku snima u 'My Music', fotografije u 'My Photos', dokumente u 'My Documents'. I to onih najobicnijih.

To je za to što aplikacije koje koriste za fotografije, muziku i dokumente automatski stavljaju fajlove u te foldere. Većina korisnika koje ja znam kad traži slike, ili kad sluša muziku, ne ide u "My Documents", zatim "My Pictures" ili "My Music" da bi gledali slike ili slušali muziku; oni otvaraju Picasu (ili iPhoto) ili Media Player (ili iTunes). To im je mnogo intuitivnije.

Ili evo ti drugi, konkretan primer - crtao si nesto u svojoj omiljenoj handwriting aplikaciji. Srecom, bio si dovoljno pametan pa si izabrao da ima podrsku za mail/dropbox/webdav ili nesto cetvrto. Zavrsio si sliku i sad to zelis da otvoris u nekom ofis paketu koji si instalirao. Nista strasno, zabodes ti da se to sacuva u cloud; milina jedna, ode tamo fajl, super. Zatim otvoris imitaciju fajl menadzera (dropbox manager, ili sta god), i vidis da je tvoj fajl tamo. Dropbox podrzava viewing dosta fajlova, a ako prstom drzis ime fajla iskoci ti meni sa pitanjem 'sa kojom aplikacijom da otvorim ovaj fajl'. Ti kazes - ofis. I eto... prosao si kroz silno maltetiranje a na kraju je rezultat identican - s'tim sto se korisnik zbog cudnih ogranicenja maltretira da, umesto da koristi lokalni disk, koristi onaj u cloudu - i u cloudu ima svoje foldere, fajlove koji se zovu ovako ili onako, i sta ti ja znam. Eto, tako se otprilike barata sa fajlovima na ios-u - mnogo nepotrebnih akcija bez veze.

Ajd da dodam jos nesto - ponekad mozes to i direktno da radis. Neke aplikacije (eto napr. handwriting) mogu direktno da salju slike u Photo 'sekciju' ios-a, pa se odatle direktno importuje u ofis dokument, slicno kao na klasicnom desktop racunaru. Druge pak, ne podrzavaju. Sta mislis, koliko je prosecnom korisniku tesko da listajuci spisak aplikacija na appstore-u razume sve ono sto pise u opisu appa ( dropbox supported, webdav supported, e-mail supported) i da li to, naseg najprosecnijeg moguceg korisnika, dodatno zbunjuje ili ne?

Suština je što ti uporno na silu pokušavaš da manipulišeš dokumentima/projektima unutar tog iOS-a kroz stari način razmišljanja (fajl sistem).

Ja nemam toliko prakse sa iOS-om (oko godinu dana), ali sa toliko iskustva koje imam znam da svaka aplikacija koja kao rezultat proizvodi grafički dokument (PNG, JPG ili slično) stavlja taj dokument unutar iPhote Library sistema. One koje to ne rade verovatno nisu urađene kako treba. Ista stvar i sa aplikacijama koje proizvode audio (koji završavaju u iTunes kolekciji).

Normalnom čoveku je logičnije da otvori Premiere Elements i tamo nađe film sa novogodišnjeg skijanja. Logičnije mu je da otvori Photoshop Elements i tamo nađe galeriju slika sa dečjeg rođendana. I ako treba nekome da pošalje te slike, njemu je logičnije da ih šalje iz te galerije, a ne da kopa po folderima dok ne pronađe fajlove CIMG2625.JPG, CIMG2623.JPG, a posebno CIMG2645.JPG, jer mu se naročito sviđa kako mu se ćerka osmehnula na toj fotografiji...

Ovo citirano je nešto što nikada u svom životu nisam video da je neko uradio, pogotovo za slanje mejla. Znači ako hoću da otvorim pesmu koju sam skinuo sa neta upaliću winamp/aimp šta god i onda pomoću njega navigirati do foldera gde sam skinuo pesmu? Ako jeste zar mi onda nije bilo lakše da odmah nađem pesmu i uradim open with winamp/aimp šta god?

Poslednja izmena:
Slazem se sa ovim sto si napisao samo bih rekao da to ima puno prednosti i za same korisnike. Mogucnost pristupa sa vise lokacija i uredjaja centralizvonaim podacima. Bolja sigurnost podataka u smislu da velike firme imaju slozene i dobre sisteme za pravljenje sigurnosnih kopija vasih podataka. Malo koji obican korisnik vodi racuna o backupima svojih podataka dok ne zaplacu kad shvate da su izgubili npr vecinu slika svoje dece od rodjenja pa nadalje... Ima i mana naravno. Treba dati nekome sve podatke.

I ovde se sve vraca na pocetak da naci kompjuteri postaju samo terminali za mainframe racunare koji su u oblaku.
Kada se sa mainframe prelazilo na pc slavilo se to kao veliki pomak, kao sto se sad isto tako slavi to vracanje na prvobitni sistem. Naravno mnoge su se okolnosti promenili pre svega zahvaljujuci postojanju Interneta pa danasnji terminali mogu biti sirom sveta i u optpunosti mobilni ali princip je isti.

Znam zasto sam ono napisao :). Ima prednost za korisnike jer mogu da pristupaju svojim podacima sa bilo kog mesta koje ima pristup internetu, ali tu nastaje jedan nemali problem . Potrebna ti je ogromna brzina interneta da bi neke povece podatke prebacio u cloud, krenimo kucnih video snimaka, filmova (diskutabilno zbog online renting programa), potezih fotografija itd. itd. Kuci mozes da imas dobru internet konekciju ali negde na terenu takva situacija sigurno nece biti, trenutno se razvija LTE (jos nije standardizovan) koji ima brzine do 100 mb/s, ali i on ima par problema sa kojim mora da se izbori, pre svega da se signal totalno gubi ako se kreces brzinom od 100 km/h (mozda i manje nisam 100% siguran), da bi se ovaj problem premostio u Japanu stavljaju bazne stanice bukvalno na svakih 20 m (hoce ljudi internet u vozu koji ide 500km/h). Takodje prednost cloud-a je ta sto se svi podaci cuvaju na 2 mesta i to mislim da se nalaze u 2 datacentra, tako ako se desi neki pozar u prvom datacentru svi tvoji podaci ce ostati u drugom datacentru, nista izgubiti neces.

Aplikacije u cloudu znace da vise nema piraterije :), mozda se vremenom nadje neki exploit. Nije nikakav problem ako taj app kosta 5 $ - 10 $, ali zamisli ti neku robusniju aplikaciju koja kosta ~20 000$ i za koju addon kosta kao ceo Photoshop CS 5 :), naravno postoje studentske verzije koje su mnogo jeftinije do 1000$ max, to skola ili fakultet treba da obezbede, ali barem u Srbiji mozda od 100 skola, max 5 moze sebi da priusti tu verziju :). Ja gledam situaciju prosecnog korisnika iz Srbije koji ima platu ~300 - 400 e koji jedva sakrpi pare za racunar na svakih 3 - 5 godina i koristi piratski softver, zamisli da nekome moras da lupis harac da sve placa mesecno, onda dobijas kontra efekat :). To placanje aplikacije moze da se izbegne ubacivanje add-ova, ali cisto sumnjam da ce Adobe da dozvoli da neka njegova cloud izvedba Photoshop-a ima tonu add-ova.

Ovo je vec realnost, cuo sam da se u jednoj skoli Solidworks nalazi instaliran na serveru koji se fizicki nalazi u toj skoli i da svi ostali racunari pristup tom programu imaju preko mreze i tako ga koriste, fajlovi se snimaju lokalno na racunar.

Ti u cloudu trosis resurse (CPU/RAM) to ce se placati ali neces imati potrebu da na svake ~3 godine update-ujes svoj desktop, ako ti treba vise hw snage platices da dobijes recimo vise rama u odredjenom vremenskom periodu , aplikacija se nece placati kao sada recimo 500$, nego ce i ona imati mesecnu pretplatu, ali da bi se doslo do ovog nivoa treba da prodje jako puno vremena. Tamo ces itekako imati otvoren file system za tvoje podatke, ali tu ce podaci biti mnogo organizovaniji. Korak napred u ovom smislu je Office 365 koji se placa oko 5 $ na mesecnom nivou :).

Apple je jako mali igrac u celoj toj cloud prici, nesto pokusava kroz iOS za average user-e, ali u nekoj corporate nameni Amazon i Microsoft su daleko daleko ispred Apple-a, ovi prvi imaju velike datacentre na svakom kontinentu, dok Apple ima veci datacentar samo u USA koliko znam.

A sto se tice rada sa fajlovima u iOS-u, zasto to nije moguce na desktop-u, jednostavno fajlovi se dupliraju, znaci da ce viewer imati u svom folderu nesto.dwg fajl, a da ce program u kome si napravio taj fajl takodje imati nesto.dwg fajl :), dwg fajlovi su jako mali, ali zamisli neki ozbiljniji video projekat koji tezi par Gb, neces sigurno za prezentaciju koristiti Final Cut vec neki video player.

Kada si vec pomenuo Picasa-u u kojoj se tacno ogleda ta filozofija, ona skenira celokupni sistem za fotografije i meni se dogodilo da ubaci jpg fotke iz neke wordpress teme koji sam u tom trenutku radio, i zamisli medju fotkama sa letovanja stoje jpg fotke velicine 100x100 iz wordpress teme, tu nije bila u pitanju samo jedna tema vec vise njih, pa se to nagomila itekako pa ti pretrpa celu listu, i sta ces onda da skrolujes 2 dana nadole :).

A sto se tice vozacke dozvole razlika izmedju puteva u USA i u Evropi je ogromna, u USA je put vecinom sirok, prav bez mnogo uvijanja, dok je u Evropi pun razlicitih krivina, uzan, sada da dovedes nekoga iz USA sa tek "polozenim" da vozi u Srbiji ili Evropi, u rekordnom roku bi napravio par saobracajki :).

Poslednja izmena:
Ovo citirano je nešto što nikada u svom životu nisam video da je neko uradio, pogotovo za slanje mejla. Znači ako hoću da otvorim pesmu koju sam skinuo sa neta upaliću winamp/aimp šta god i onda pomoću njega navigirati do foldera gde sam skinuo pesmu? Ako jeste zar mi onda nije bilo lakše da odmah nađem pesmu i uradim open with winamp/aimp šta god?

Ja kada skinem pesmu sa neta, ona se pojavi u "Purchased Songs" listi na iTunes-u. Ako je uzmem od Amazona, ista stvar. Odakle god da kupim muziku, ona mi se uvek automatski ubacuje u iTunes biblioteku, tako da ne postoji razlog da ja kopam po nekim "My Documents" - "My Downloads" folderima ne bih li našao fajl.

Čak je i onaj piratski Limewire svojevremeno automatski ubacivao kradenu muziku u iTunes (koliko se sećam, lista se zvala "Limewire Downloads" ili tako nekako). Mislim da taj više čak ni ne postoji...

A sto se tice vozacke dozvole razlika izmedju puteva u USA i u Evropi je ogromna, u USA je put vecinom sirok, prav bez mnogo uvijanja, dok je u Evropi pun razlicitih krivina, uzan, sada da dovedes nekoga iz USA sa tek "polozenim" da vozi u Srbiji ili Evropi, u rekordnom roku bi napravio par saobracajki :).

Zanimljiv traktat po pitanju "cloud"-a i njegove budućnosti. Apple je mali igrač jer ih zanima samo običan potrošač, a ne "enterprise", gde su mnogo veće pare.

Što se tiče vožnje, jesu američki putevi široki i pravi (kad uđeš u Pensilvaniju kod Filadelfije, zabraviš volan i ne diraš narednih 10 sati, sve to Pitsburga!), ali je saobraćaj po većim gradovima prilično sličan našem. Menhetn možda jeste izuzetak u odnosu na ostatak Amerike, ali ta vrsta ludaka koji voze po njemu retko se nalazi čak i u Beogradu (kod nas ti ludaci bar znaju da voze).

Ja kada skinem pesmu sa neta, ona se pojavi u "Purchased Songs" listi na iTunes-u. Ako je uzmem od Amazona, ista stvar. Odakle god da kupim muziku, ona mi se uvek automatski ubacuje u iTunes biblioteku, tako da ne postoji razlog da ja kopam po nekim "My Documents" - "My Downloads" folderima ne bih li našao fajl.

Čak je i onaj piratski Limewire svojevremeno automatski ubacivao kradenu muziku u iTunes (koliko se sećam, lista se zvala "Limewire Downloads" ili tako nekako). Mislim da taj više čak ni ne postoji...

Ne volim taj način, i ja uopšte ne kopam po folderima jednostavno znam da organizujem stvari. Imam osećaj da ti gledaš uvak na stvari iz ugla mentalno usporene osobe. Šta ako neko skoči sa 10 metera na glavu, šta ako neko odluči da kopa oko nožem itd. Ajde sada pošto si ono pitanje skidanja muzike sa neta "eskivirao" i kupio pesmu, zanima me kako kada ti neko donese na usb-u ili ti pošalje mejlom pesmu koji je on snimio i ne nalazi se na iTunesu, kako nju otvoriš?

Poslednja izmena:
Tvoj odgovor zvuči vrlo argumentovano i autoritativno, ali i dalje ima miris nipodaštavanja i blage arogancije ( "...gle kako to sve lepo sija i sva tri podatka na ovoj kontrolnoj tabli su mi jasna ;)..."; "...o kvalietu Os-a koji tesko da se ogleda u sminci interfejsa..." -- dakle, govori se o interfejsu punom "šminke", ali bez suštine).

Vrlo često stičem utisak da mnogi učesnici ovog foruma koje nikad nije zanimao iOS (ni OSX) ne znaju šta se nalazi "ispod haube" tih OS-ova (POSIX-compliant UNIX zasnovan na NextSTEP-u, BSD-u i sličnima -- dakle prilično robusna arhitektura, nije li?).

Ostriji sam mozda nekad nego sto bih bio inace na tu temu. Sto bi rekli ponela me situacija i pojedini komentari. Sa tobom vasicu npr i mogu mirnije da pisem sad iako se ne slazemo i gledamo stvar s arzazlicitog gledista. Cak dosta stvari i mislimo isto ali kvalifikujemo drugacije. A onda dodje priest i izdeklamuju propagandni materijal pa nas izbaci iz takta skroz. Mislim da to namerno radi. Barem se nadam ;)

Nije naravno iOs puno sminke a nimalo sustine ali jeste veci akcenat na sminci kao sto je na Androidu veci akcenat na sustini. I to je ok i jedni i drugi su izabrali pravac koji su izabrali. I sigurno ce i Apple poboljsavati sustinu kao sto Android poboljsava sminku. I jedni i drugi bi zeleli da pokriju sve tako da ce se siriti. Meni licno odgovara vise Android polazna tacka naravno ali mi je jasno da nije Apple glup sto je izabrao da mu akcenat bude na sto besprekornijem korisnickom interfejsu da ne kazem iskustvu.

Tacno je da je iOs baziran na kvalitetnoj podlozi kao sto je i Android ali je isto tako tacno da iOs umesto da iskoristi tu kvalitetnu osnovu je zatvara i upropascuje pa onda dobijete cudesa od mrezne komunikacije na njemu, pa nema multitasking prvo pa onda ima ali opet nije to bas to, pa zatvore FS zbog toga pa ludilo. Ja opet mislim da je to posledica toga sto su krenuli od korisnickog interfejsa i tecnog rada kao ultimativnog zahteva a ostalo se nije stiglo resiti bolje. Pa isto kao sto se pojavio multitasking pojavice se i bolje resenje multitaskinga, pa zatim i fajl sistem i dobre biblioteke za mreznu komunikaciju... Kao sta budu resili od toga.

Android slicno unapredjeje sistem ali u suprotnom smeru, dao je core odlican ali su moguca stucanja u korisnickom iskustvo bas zbog te slobode na nizem nivou. Pa se to uteze sad, pa sad sa Gingerom vec postoji tzv strict mode kojim mozes uloviti zabraniti da ti kod sa Ui niti radi bilo sta sto je vremenski zahtevno kao sto su rad sa fajl sistemom ili mrezne operacije pa se to odmah oseti na samom sistemu a tek ce se osetiti na custom aplikacijama...
Ja smatram to kao kvalitetnijim postavljenjem OS-a. Kazem ti ja sam kao birao mobilnu platformu koju smatram za najkvalitetniju da bih prosirio svoje polje delovanja na tu stranu ;)
Nisam se rodio na planeti Android pa da branim rodno mesto na osnovu emocija.

Zanimljiv traktat po pitanju "cloud"-a i njegove budućnosti. Apple je mali igrač jer ih zanima samo običan potrošač, a ne "enterprise", gde su mnogo veće pare.

Što se tiče vožnje, jesu američki putevi široki i pravi (kad uđeš u Pensilvaniju kod Filadelfije, zabraviš volan i ne diraš narednih 10 sati, sve to Pitsburga!), ali je saobraćaj po većim gradovima prilično sličan našem. Menhetn možda jeste izuzetak u odnosu na ostatak Amerike, ali ta vrsta ludaka koji voze po njemu retko se nalazi čak i u Beogradu (kod nas ti ludaci bar znaju da voze).

Apple tu pricu moze da gura samo kroz iOS, OSx ima zanemarljivo mali broj korisnika u odnosu na Windows. Ako neko to moze i zeli da pogura na Home PC trzistu to je Microsoft :), Amazon ce ipak ostati za corporate usere :).

Nisam bio, a kamoli vozio u Americi, ali ja sam preneo osecaj kakav sam ja stekao :). Ovde je cak i u manjem gradu do 100 000 stanovnika rizicno za novopecenog vozaca sa 40 casova voznje da vozi po centru grada od 10h do 20h :)

Poslednja izmena:
Ne volim taj način, i ja uopšte ne kopam po folderima jednostavno znam da organizujem stvari.

Mislim da je procenat takvih kao što smo mi (koji lepo organizuju stvari po folderima) prilično mali. Većina ljudi kojima sam pomagao oko kompjutera trpa bukvalno sve pod nebeskim svodom u "My Documents" na Windowsu (ili u "Documents" na Mac-u), s tim što im Mac automatski stavlja fotke u iPhoto a muziku u iTunes, pa im bar to ne pravi gužvu među stotinama (ponekad hiljadama) fajlova u jednom istom folderu (nije ni čudo da kukaju kako ne mogu ništa da nađu!).
Ajde sada pošto si ono pitanje skidanja muzike sa neta "eskivirao" i kupio pesmu, zanima me kako kada ti neko donese na usb-u ili ti pošalje mejlom pesmu koji je on snimio i ne nalazi se na iTunesu, kako nju otvoriš?

Kad mi audio fajl stigle e-mailom, u programu "Mail" postoji fukncija "Quick Look". Kad klikneš "Quick Look", prikačeni fajlovi se automatski otvaraju u "Quick Look" modu. Ako je prikačeni fajl slika, na dnu se pojavljuje ikona "Import to iPhoto"; ako je audio, "Import to iTunes".

Ako mi neko donese muziku na USB-u, meni lično je najbrži način da prevučem ikonu USB drajva preko iTunes-a. Sve što može (audio, video, eBook) ući će u iTunes. Ako treba da biram šta ću, onda ću da kopam po tom USB drajvu dok ne nađem fajl ili folder koji hoću da ubacim i njega ću da prevučem preko iTunes-a. Pretpostavljam da je jasno da ovde govorim o Mac OS-u, mada je i u Windows-u ista stvar.

OK sve što si nabrojao je teži način poprilično (i ovde stajem pošto ne mogu da se natežem u nedolgled, mi ćemo reći levo ti ćeš reći desno za koju god stvar da se uhvatimo). Kada već braniš stav prosečnog kupca onda mi napiši kako koristiš to na windowsu pošto Mac koristi jako malo prosečnih ljudi, tj. zastupljen je na tržištu koliko i linux.

Suština je što ti uporno na silu pokušavaš da manipulišeš dokumentima/projektima unutar tog iOS-a kroz stari način razmišljanja (fajl sistem).

Ja manipulisem fajlovima na jedini nacin na koji mi ios dopusta. Ovo sto sam napisao (prebacivanje u cloud, ili slanje preko maila), je nacin na koji moram da radim. Niti ja to zelim niti me bilo ko sta pita - tako je to napravljenu u ios-u i tacka.

Kad kazes 'stari' i 'novi' nacin - ispada da je taj 'novi' nesto dobro i revolucionarno, medjutim nije tako. Iz razloga koji su vec navedeni to nije dobar nacin da se organizuje content na uredjaju. Korisnik nema pojma gde mu je sta, niti postoji lak nacin da se ono sto treba nadje (nema search-a). Cak je korisnik i prinudjen da veoma pazljivo cita sta pojedina aplikacija ima kao podrsku za, da tako kazem, kvazi fajl-sisteme (pomenuti dropbox, webdav ili slanje preko e-maila). I kao sto sam rekao, cak i tada, kad taj fajl nekako doturis sebi, naletis na isto ono protiv cega si ti (valjda) izricito protiv - doceka te meni koji te pita 'fajl mogu da otvorim sa tom, tom, tom, tom i tom aplikacijom, sta je tvoj izbor?'

Ja zaista mislim da je 'odsustvo' fajl sistema posledica nesrecnih izbora pri dizajnu iosa kao operativnog sistema - zaleteli su se da se aplikacije suspenduju sa trenutnim sadrzajem i ne gase na klasican nacin -> posledica toga je da se ne zna sta ce se tacno dogoditi ukoliko se aktivira aplikacija koja zatrazi fajl koji drzi neka suspendovana.

Jednog dana ce i ovo biti ispravljeno. Za nekoliko verzija ios-a pojavice se ono sto su neki ljudi vec pomenuli - vrsta home foldera gde slobodno moze da se pise i brise, ili ce to biti potpuno omoguceno u cloudu.

Nedostatak fajl sistema za sobom povlaci i neke veoma glupe posledice - recimo sta raditi kada zelis da downloadujes rar/7zipfajl sa weba? Neko ti je poslao link i rekao - downloaduj ovo, tu imas specifikacije proizvoda/uredjaja/whatever i javi mi o cemu se radi. Bez novih vratolomija (koje sam vec opisivao), to je nemoguc zadatak.

Ja nemam toliko prakse sa iOS-om (oko godinu dana), ali sa toliko iskustva koje imam znam da svaka aplikacija koja kao rezultat proizvodi grafički dokument (PNG, JPG ili slično) stavlja taj dokument unutar iPhote Library sistema. One koje to ne rade verovatno nisu urađene kako treba. Ista stvar i sa aplikacijama koje proizvode audio (koji završavaju u iTunes kolekciji).

Primer grafickih dokumenata je mozda malo nesretno izabran, ali ne previse - sta se desava ukoliko je slika u formatu koji ios ne prepoznaje, ali podrzava aplikacija do koje slika mora da se doturi? Tada niti je snimanje moguce, niti je moguce ucitavanje iz photo foldera. Nemam mnogo iskustva sa obradom muzike i videa, ali cini mi se da je situacija i tu identicna.

Sto se tice obicnih korisnika, ne znam kako je u Americi, ali ovde ljudi veselo otvaraju My documents, My videos, My Music i My Pictures, i My Downloads (ili kako se vec ti folderi zovu) kada zele nesto od toga i da pogledaju. I svima je, cini mi se, to veoma logicno. Ako mene pitas ja ne koristim nista od ovih foldera - stvarno ne mogu da se setim kada sam nesto tamo snimio; uvek je to na nekom specificnom mestu.

Programeri tu nista nisu krivi - oni se ljudi dovijaju na najrazlicitije nacine da ogranicenja, koja su nesretno postavljena, izbegnu - tako su, jadni, prinudjeni da u svoje aplikacije iznova i iznova kodiraju, potpuno nezavisno jedan od drugog, podrsku za cloud diskove (dropbox/webdav i sl.), pa cesto uz to ugrade i ftp server, pa web server, pa mozda jos po nesto, a sve zbog toga jer ne postoje, kao bilo gde drugde, regularni mehanizmi za pristup fajl sistemu i mreznim resursima. Zato je, recimo, i stampanje sa ios-a odnosno ipad-a poprilican problem - moraju da se iskljucivo koriste wifi stampaci i specijalizovani programi koji nisu deo operativnog sistema.

U stvari, programerima treba skinuti kapu - i pored tolikih prepreka pokusavaju da korisnike svojih programa koliko-toliko oslobode silom nametnutih stega.

Poslednja izmena:
Znam zasto sam ono napisao :). Ima prednost za korisnike jer mogu da pristupaju svojim podacima sa bilo kog mesta koje ima pristup internetu, ali tu nastaje jedan nemali problem . Potrebna ti je ogromna brzina interneta da bi neke povece podatke prebacio u cloud, krenimo kucnih video snimaka, filmova (diskutabilno zbog online renting programa), potezih fotografija itd. itd. Kuci mozes da imas dobru internet konekciju ali negde na terenu takva situacija sigurno nece biti, trenutno se razvija LTE (jos nije standardizovan) koji ima brzine do 100 mb/s, ali i on ima par problema sa kojim mora da se izbori, pre svega da se signal totalno gubi ako se kreces brzinom od 100 km/h (mozda i manje nisam 100% siguran), da bi se ovaj problem premostio u Japanu stavljaju bazne stanice bukvalno na svakih 20 m (hoce ljudi internet u vozu koji ide 500km/h). Takodje prednost cloud-a je ta sto se svi podaci cuvaju na 2 mesta i to mislim da se nalaze u 2 datacentra, tako ako se desi neki pozar u prvom datacentru svi tvoji podaci ce ostati u drugom datacentru, nista izgubiti neces.

Aplikacije u cloudu znace da vise nema piraterije :), mozda se vremenom nadje neki exploit. Nije nikakav problem ako taj app kosta 5 $ - 10 $, ali zamisli ti neku robusniju aplikaciju koja kosta ~20 000$ i za koju addon kosta kao ceo Photoshop CS 5 :), naravno postoje studentske verzije koje su mnogo jeftinije do 1000$ max, to skola ili fakultet treba da obezbede, ali barem u Srbiji mozda od 100 skola, max 5 moze sebi da priusti tu verziju :). Ja gledam situaciju prosecnog korisnika iz Srbije koji ima platu ~300 - 400 e koji jedva sakrpi pare za racunar na svakih 3 - 5 godina i koristi piratski softver, zamisli da nekome moras da lupis harac da sve placa mesecno, onda dobijas kontra efekat :). To placanje aplikacije moze da se izbegne ubacivanje add-ova, ali cisto sumnjam da ce Adobe da dozvoli da neka njegova cloud izvedba Photoshop-a ima tonu add-ova.

Naravno da Cloud donosi, narocito u pocetnoj fazi, i gomilu negativnih stvari pocev od narusene privatnosti (koja se moze resiti raznim sifrovanjem podataka ali opet ako to vodi malo u vreme Velikog Brata, dok ne smetas mozda i budes imao privatnost ali ako zasmetas :) ) Brzina interneta, pogotovo uploada, jos uvek problematicna ali zamisli da smo o ovome pricali pre 5 godina koliki bi ovo bio problem pa ce ti biti jasno koliko ovo za 5 godina nece biti problem.
Nestajanje piraterije ne ide na ruku sigurno mnogima. Ali eto ja licno nemam odavno nista piratsko i od kako sam uveo pravilo prosto da cu nesto ili da kupim ako mi bas treba ili da koristim besplatne varijante ispostavilo se da jedino sto mi je bas trebalo i sto sam kupio jeste SyncBackPro (ne racunajuci nekoliko app na Androidu)
Nisam merodavan slucaj posto je maltene sav kvalitetan softver za ono cime se ja bavim besplatan.

Medjutim taj novi sistem ce polako skoro sve aplikacije prebaciti u cloud tako da ce se verovatno pojaviti naplacivanje po potrosnji a vrlo verovatno da ce tamo za 10-ak godine kod provajdera uzimate internet paket sa officom photoshopom i cime sve god uracunatim u mesecnu pretplatu.

I odoh ja u zestok oftopic te stajem sad :)

Kad mi audio fajl stigle e-mailom, u programu "Mail" postoji fukncija "Quick Look". Kad klikneš "Quick Look", prikačeni fajlovi se automatski otvaraju u "Quick Look" modu. Ako je prikačeni fajl slika, na dnu se pojavljuje ikona "Import to iPhoto"; ako je audio, "Import to iTunes".

Ovo sve vazi ako ti je na mail stigao video/muzika/slika u formatima koje podrzava goli IOS. Cim nesto ne prepoznaje ugradjeni 'file manager' nema snimanja ni u itunes ni u iphoto niti bilo gde drugde. Jedino pomaze opcija 'Open' gde ti izleti gomila aplikacija koje (mozda) podrzavaju te formate fajlova. A koliko sam uspeo da primetim nisu se bas nesto posebno trudili da podrze formate koji odstupaju od par standardnih formata za audio/video na kojima se bazira itunes, niti su se potrudili da nesto posebno porade na image formatima koje iPhoto (ako se bese tako zove) podrzava.

Klot IOS, ako me secanje ne vara, ne podrzava cak ni PDF.

Poslednja izmena:
Ja zaista mislim da je 'odsustvo' fajl sistema posledica nesrecnih izbora pri dizajnu iosa kao operativnog sistema - zaleteli su se da se aplikacije suspenduju sa trenutnim sadrzajem i ne gase na klasican nacin -> posledica toga je da se ne zna sta ce se tacno dogoditi ukoliko se aktivira aplikacija koja zatrazi fajl koji drzi neka suspendovana.

Jednog dana ce i ovo biti ispravljeno. Za nekoliko verzija ios-a pojavice se ono sto su neki ljudi vec pomenuli - vrsta home foldera gde slobodno moze da se pise i brise, ili ce to biti potpuno omoguceno u cloudu.

Potpisujem ovo. A vi da ste realni po pitanju Apple sistema priznali bi ovo kao sto ja priznajem da je na Androidu lakse "zaglaviti" gui ili instaliranjem lose implementirane aplikacije iscediti brzo bateriju. Pegla se iz verziju u verziju ali taj deo je problematicniji.
Umesto toga vi forsirate onu pricu "It's not a bug, it's a feature" Normalno je da zato sto se ne bavite softverom vam ne upada u oci ovo sto je i salac napisao da je to posledica loseg postavljanja na nivou Os-a i onda to sebi prvo objasnite na taj nacin kako je to intuitivnije od klasicnog koriscenja FS-a pa je zato tu a onda nas koji znamo zasto je to tu ubedjujete da je to feature.

OK sve što si nabrojao je teži način poprilično (i ovde stajem pošto ne mogu da se natežem u nedolgled, mi ćemo reći levo ti ćeš reći desno za koju god stvar da se uhvatimo).
Sve što sam nabrojao neuporedivo je lakše (a da ne govorimo intuitivnije) nego kopanje po folderima. Ali, slažem se, ovde stajem, jer nema smisla dalje se natezati unedogled.
Kada već braniš stav prosečnog kupca onda mi napiši kako koristiš to na windowsu pošto Mac koristi jako malo prosečnih ljudi, tj. zastupljen je na tržištu koliko i linux.

Na Windows-u je to naravno komplikovanije (moram kroz fajl sistem: desni klik; "Save as...", kopaj po folderima do ciljnog foldera; zatvori aplikaciju za Mail, otvori My Computer (ili Windows Explorer), opet kopaj po folderima, pronađi gde si zakopao fajl, dupli klik da se otvori podrazumevana aplikacija, ili desni klik, zatim "Open with...", zatim odaberi aplikaciju).

Samo mala korekcija; prema skorijim statistikama, Mac koristi oko 8% korisnika računara, Linux oko 2%. U nekim razvijenim zemljama (Švajcarska, npr), taj broj je oko 18%, dakle svaki šesti računar. Ako uzmemo u obzir da je veliki broj Windows računara u službi kancelarijskog desktopa ili POS (Pont-of-Sale, dakle registar-kasa) terminala, onda broj Mac-ova kupljen za privatnu upotrebu ipak nije toliko zanemariv, čak ni među "prosečnim" ljudima, pogotovo u razvijenom svetu.

@vasic

Opet teoretisanje u drugim zemljama. Zanemarljivo mali broj ljudi ima Apple proizvode u Srbiji, zanemarljivo mali broj iznajmljuje ili kupuje filmove, kupuje muziku, kupuje programe, koristi takve sisteme skladištenja i organizacije fajlova da bi mogli da pričamo u globalu. Piraterija je u Srbiji 95%, a samo 5% kupuje nešto legalno, to dosta menja stvari. Sve što pričamo ovde o Apple proizvodima možemo da imamo neku uopštenu diskusiju, koja važi za neke druge zemlje, kao što je USA.

Taj mali procenat ljudi koji je na ovom forumu, a ima Apple proizvode kao što je iPad ili iMac računar, takođe je zanemarljiv kada se uporedi koliko ljudi ima PC. Razlog - niži standard od drugih zemalja. Prosto da se ne pomisli da se radi o ljudima iz Srbije i okoline u ovom topicu, već o par stranaca i nekolicine ljudi sa malo dubljim džepom koji mogu da priušte sebi zadovoljstvo kupovine nečega Apple i plaćanja stvari vezanim za njega. Velika je verovatnoća da će neki tvoj prijatelj imati iTunes u Americi, a verovatnoća da ću prebacivati nekom nešto u iTunes je minimalna do nepostojeća u mom slučaju. Samo skrećem pažnju da se diskutuje o nekim stvarima vezanim za Apple, kao da je udeo korisnika koji ga koriste 50%, pa da ima nekog smisla. Samo sam realan i prihvatam gde živim - ne pokušavam da se previše izdižem iznad ostalih, niti za to imam mogućnosti, barem trenutno. Opet kažem, tvoj ugao gledanja se daleko razlikuje od pogleda tipičnog Srbina sa skromnom platom, nažalost sve se gleda kroz pare i platežnu moć. Čak se nekad zapitam koliko bi mi pogled na Apple bio drugačiji da živim negde drugde i imam mogućnosti da priuštim njegove proizvode - kapiram dosta drugačiji, baš kao tebi.

Što se tiče tableta, jailbreak je jedina stvar koja čupa iOS i čini ga koliko toliko upotrebljivim, sve ostalo i kupovina programa za njega je nama čist luksuz. Zamisli da čovek koji ima 150e platu da 30 dolara za neki program. To jednostavno nije realno posmatranje stvari, koliko god dobar taj program bio.

Ne branim ja nikome da diskutuje o Apple-u, ali opet se skreće sa teme tableta i proširuje se priča na sve ostalo vezano za Apple, pa tako i za Android na telefonima, kao i Windows. Najmanje se diskutuje o tabletima ovde :)

Gizmore, u pravu si. Diskusija je, po običaju, malo zastranila od Weasel-ove originalne teme, mada se tu i tamo dotiče operativnih sistema.

Znam da je Mac u Beogradu prisutan prilično simbolično (bez obzira na prilično reprezentativnu Apple radnju na Čuburi), ali ako stavimo to u kontekst tableta, gde se, između ostalih, nalazi i iPad, onda mi se čini da je slika malo drugačija, pa diskusija o tom iPadu nemože tek tako da se izbegne.

Crkao mi je laptop i sad mi treba nešto za skajp u putu. Jel radi na ovim tabletima tipa prestigio skype. To mi je najveća briga tj potreba. DOvoljan mi je samo razgovor a ako može i video super.
Da li su jaki ti tableti sa procesorom i ramom da izguraju skype. I najbitnije, da li je neko to probao.

@vasic

Sve je povezano sa svime, znam ja :) . Sve je to ok i poštujem tvoj pogled na stvari, ali uzmi moj/naš pogled za trenutak. Pogledaj koliko je teško nabaviti iPad 2 u Srbiji, koliko on zapravo košta kada sve preračunaš, pogotovo sada kada ljudi dobijaju alternative u vidu Android tableta koji čak i na ugovor možeš da uzmeš. Ako pogledamo dostupnost ostalih stvari, kao što je iPhone 4, iMac, Macbook, to sve jeste donekle dostupno, ali ne zvaničnim putem i nema zvaničnu cenu. Nemamo čak ni zvaničnu podršku Apple-a, jednostavno nismo na spisku i to je to. Samo hoću da skrenem pažnju na to, da uzmete u obzir koji je Apple ovde luksuz - zanemarimo kvalitet, lakoću upotrebe, broj aplikacija i intuitivnost/neintuitivnost za trenutak.

Kod tebe tamo svako ima Apple proizvod i naravno da ti nije čudno zašto ga ljudi toliko kupuju, pa baziraš neki pogled iz toga - tamo Apple ima dvesta puta više smisla nego ovde, pogotovo što imaš podršku za sve i svašta, razne servise da ga vezuješ za TV pretplate i ostale razne servise, trivijalnost cena aplikacija u odnosu na platu. Meni nije jasno kako neki ljudi odavde zaboravljaju gde su i pričaju u Apple-u kao da žive negde drugde. Jedino sad sa jailbreakom otključavaš potencijal iPad-a dvojke, ali to opet nije to, kao kada bi imao pristup svemu u Americi. Pomerite sve na stranu, opet se sve svodi koliko nešto ima smisla kod nas, do tada je sve teorija kao što rekoh. Kažete bitan je krajnji korisnik - e pa krajnji korisnik sve to prvo mora da ima mogućnost da kupi ono što će koristiti i koliko će mu to biti upotrebljivo u zemlji u kojoj se nalazi.

Poslednja izmena:
Naravno da Cloud donosi, narocito u pocetnoj fazi, i gomilu negativnih stvari pocev od narusene privatnosti (koja se moze resiti raznim sifrovanjem podataka ali opet ako to vodi malo u vreme Velikog Brata, dok ne smetas mozda i budes imao privatnost ali ako zasmetas :) ) Brzina interneta, pogotovo uploada, jos uvek problematicna ali zamisli da smo o ovome pricali pre 5 godina koliki bi ovo bio problem pa ce ti biti jasno koliko ovo za 5 godina nece biti problem.
Nestajanje piraterije ne ide na ruku sigurno mnogima. Ali eto ja licno nemam odavno nista piratsko i od kako sam uveo pravilo prosto da cu nesto ili da kupim ako mi bas treba ili da koristim besplatne varijante ispostavilo se da jedino sto mi je bas trebalo i sto sam kupio jeste SyncBackPro (ne racunajuci nekoliko app na Androidu)
Nisam merodavan slucaj posto je maltene sav kvalitetan softver za ono cime se ja bavim besplatan.

Medjutim taj novi sistem ce polako skoro sve aplikacije prebaciti u cloud tako da ce se verovatno pojaviti naplacivanje po potrosnji a vrlo verovatno da ce tamo za 10-ak godine kod provajdera uzimate internet paket sa officom photoshopom i cime sve god uracunatim u mesecnu pretplatu.

I odoh ja u zestok oftopic te stajem sad :)

To za privatnost se podrazumeva :) i prvi si covek na koga sam naleteo da deli isto misljenje sa mnom po pitanju privatnosti :). Brzina interneta, tu jesi delimicno u pravu, ali sa povecanjem brzine interneta ce se povecavati tezina fajlova, recimo fotka sa nekog fotoaparata od 100 e ti tezi oko 3mb - 5mb na max kvalitetu koji retko koji user menja :), ali sigurno ce se brze povecavati brzina interneta u odnosu na velicinu fotki, videa,...

Kao sto si sam rekao ti si pojedinac postoji tona usera kojima glavni alat (software) kosta po par stotina $, mozda nekome iz USA to nije problem da iskesira, ali nekome na primer iz Srbije predstavlja itekako problem.

Neku fotku na taj fazon sa provajderom sa video pre mozda godinu do 2, ali mislim da to nece upaliti jer nekome ce trebati mesec dana paket sa photoshop-om, Starcraft 2 i jos nekim programom. A sto se tice nekih ozbiljnijih aplikacija imaces sigurno Free, Lite, Standard, Pro i Expert verziju aplikaciju koje ce imati razlicite cene ili ces cak mozda moci da biras feature koje bi ti da koristis jer prosecnom user-u ne trebaju maske ili neki ludacki filteri u Photoshop-u :).

Ovo je debeli offtopic.

@vasic bas cu u narednih par dana da se raspitam od decka koji zivi u Svici koliki je % tih Mac-ova u njegovom okruzenju, ali znam da je on pre imao neku brend Dell masinu, sada ima HP laptop, na poslu kod neke druge osobe se vrte PC-evi sa i7 920 iako se na tim masinama koristi mail i Office :). Nije on neka sirotinja da ne moze da sebi priusti Apple, naprotiv moze da kupi olako Macbook Pro, ali njemu posao brze i bolje radi Win.

I da Apple je doziveo ekspanziju na Mac segmentu zahvaljujuci iPhone-u koji je tu kompaniju napravio popularnu na svetskom trzistu, klinci (do 15. god) po stranim forumima zele da kupe iMac, samo zato sto je najbolji ali da ih pitas da ti navedu 10 razloga, ne bi mogli ni 3 da sastave, ali pretpostavljam da ce posle tog wow efekta brzo doci sve ono sto je rekao yoooyo pre rekao.

Mac je u Pro radu koristan u par profesija, ali za sve ostalo dominira Win, ali naravno u toj nekoj audio, video i foto obradi Win ima jako puno da ponudi, da ne napominjem koliko je u pogledu gaming-a a i same jacine hw-a PC jednostavno ispred bilo kog Mac-a :). Jednotavno Win ima mnogo vise software-a od Mac-a i meni je Windows mnogo laganiji za upotrebu od OSx-a (kojeg sam vrteo kao virtuelnu masinu, da bih se snasao u OSx-u bukvalno sam morao skoro sve da googlam xd :)) i danas se software vecinom razvija za Win, a ne za Mac. Postoje profesije u kojima neki programi postoje samo na Win-u, znaci ne postoji uopste OSx alternativa, a te kompanije ne planiraju uopste da taj program omoguce OSx userima.

Btw. bilo bi super da neki mod otvori neku temu tipa Apple vs ostatak sveta pa da se svi ovi offtopic postovi prebace tamo, da bezveze ne trujemo ovu temu :).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno