Navijači izašli u velikom broju da bodre domaći tim... Veselo, nema šta!
Monopol u USA je itekako zabranjen. postoji pravna definicija koja se naziva "Legal Monopoly" ali se ona odnosi na odredjene izuzetne stvari, poput poshtanskih usluga (ne moze drzava imati dve poste sa istim pravima) ili konkretno u USA, u vecini gradova Autobuski lokalni servis uziva pravni monopol, ili nacionalne sportske lige (Bejzbol, NBA). takva vrsta monopola je garantovana od strane drzave, kako bi pojedinoj grani privrede, odnosno kompaniji obezbedila jedinstvena prava obavljanja funkcije radi pruzanja kvalitetnih usluga svim gradjanima.
Pogrešio si. Vidim da si argumente izvadio iz Vikipedijinog teksta o "legalnom monopolu" (u eng. originalu, "statutory monopoly") i da si na osnovu toga zaključio da je van okvira definisanih tim tekstom monopol zabranjen u USA. Zaključak ti je pogrešan. Kad već parafraziramo (i citiramo, u prevodu) Vikipediju, evo relevantnog teksta (u engleskom originalu):
In many jurisdictions, competition laws place specific restrictions on monopolies. Holding a dominant position or a monopoly in the market is not illegal in itself, however certain categories of behavior can, when a business is dominant, be considered abusive and therefore be met with legal sanctions.
Drugim rečima, ako si jedini koji proizvodiš staklene trotinete i apsolutno niko u svetu to ne proizvodi osim tebe, ti si po svim mogućim definicijama monopolista. U američkom zakonodavstvu ne postoji pravni mehanizam koji može da te kazni zbog toga što si u monopolističkom položaju. Naravno, onog momenta kada svoju monopolističku poziciju počneš da zloupotrebljavaš (prodajući svoj proizvod ili uslugu po ceni koja je znatno veća od realne, ili sprečavajući bilo koga da se pojavi na tržištu sa konkurentskim proizvodom ili uslugom), onda zakoni protiv
zloupotrebe monopola (u USA, najpopularniji je tzv. "Sherman Antitrust Act, iz 1890) počinju da dejstvuju. Na taj način razbijen je 1911. godine "Standard Oil", 1982. godine "AT&T" i isti zakon je primenjen protiv Microsofta krajem prošlog veka.
jel ti poznato , recimo - kako je nastao AMD ? eto ti ga, ako si kompjuteras, na izvolte primer kako je drzava naredila da u pojedinacnom slucaju nema monopola, jos 80ih.
Opet netačno (ne znam odakle ti podaci, ali bi stvarno trebalo da malo detaljnije istražiš materiju pre nego što napišeš tekst).
Intel je nastao 1968. AMD je nastao 1969. Firme su u početku proizvodile različite stvari (memoriju, logička kola itd). Sredinom 70-tih, AMD je izašao sa prvim klonom Intelovog procesora 8080. Početkom 80-tih, Intel i AMD su imali ugovor o proizvodnji čipova, gde je AMD proizvodio procesore za Intel. Kada je Andraš Graf (a.k.a. Andy Grove, osnivač i direktor Indela) odlučio da ne licencira proizvodnju 386 procesora drugima, AMD je tužio Intela (i dobio spor, posle mnogo godina). Tokom decenija, bilo je tu dosta parnica između AMD-a i Intela. Pre dve godine, dve firme su se konačno nagodile i razrešile sve sporove. Detalji ove nagodbe su opšte poznati, pa neću da ih izlažem (ko razume engleski, eto mu Google). Suština je da je Intel u jednom momentu (krajem 80-tih, dakle više od dvadeset godina posle nastanka AMD-a) zloupotrebio svoju monopolističku poziciju kako bi sprečio konkurenciju (AMD) na tržištu mikroprocesora. Radili su isto što i Microsoft (ucenjivali proizvođače hardvera: ako staviš Netscape/AMD u bilo koji od svojih kompjutera, moja cena za tebe za Windows/Intel biće duplo veća).
1. Nokia je tuzila Apple maja 2010 jer je iPhone 3G ukrao dizajn interne antene u iPhone 3G.
2. Nokia je 2009 tuzila Apple za implementaciju WLAN antene u Iphone - koje je identichno resenje kao na Nokia telefonima
3. 2011 Nokia tuzila Apple za kradju sledecih tehnologija, sve sami Nokia izumi: deaktivacija TS-a kada je telefon pored uveta, VCO elektricno kolo, antena-zvuchnik komora radi boljeg zvuka, Kamera na mobilnom telefonu (da da, tuzili apple zbog stavljanja kamere u mobilni, iako je prvi bio Sharp), kapacitativni TS na telefonu....
itd (da ne citiram sve)
nijedna od ovih tuzbi, plus nijedna koju je Apple napravio do sad, nije proshla u korist onog ko podize tuzbu. pa te sad pitam ja , brate Vasicu, jel i dalje verujes da ce Apple da dobije tuzbu protiv andorida ? kapiram ja da ti imas insajdere u USA, svaka ti cast na tome, jedino je malo problem sto su ti tvoji insajderi dugogodishnji iTunes korisnici, izgubio se korak sa realnoscu, od nervoze koju izaziva aplikacija.
Nemam vremena da tragam za detaljnim informacijama po pitanju tih Nokijinih, Motorolinih i Kodakovih tužbi, ali koliko se sećam, većina ih je završeno van suda (nagodili su se, što verovatno znači, Apple je platio za neku licencu i spor je okončan). Znači, niko nije ni dobio ni izgubio, jer tužbe nisu ni otišle na suđenje.
Dakle, da ponovim. Moje lično mišljenje je da će i tužbe protiv HTC-a, Samsunga i Nokije (Apple do sada još nije tužio "Android" -- pretpostavljam da misliš na Google) završiti isto kao i ove prethodne -- Apple će se nagoditi sa njima, uzeće im neku kaznenu kintu i naplatiće im licencu za patentiranu tehnologiju. Po tom mišljenju, ja se izgleda ipak razlikujem od većine eksperata za patentno pravo u USA, koji očekuju da Apple agresivno i do kraja istera ove tužbe, i očekuju da će na suštinskim stavkama dobiti. K'o što rekoh, ja sam lično pomalo skeptičan, ali ja znam mnogo manje o američkom patentnom pravu od tih eksperata.
au bre brate, ti kad napises post, da ne kazem lupis ...
Koju funkciju ima ova rečenica u tvojoj poruci?