Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Vasicu, ocigledno nisi bas upoznat sa situacijom (bez ljutnje ;) ), te tuzbe ne mogu ni da dirnu Google i Android, jedina tuzba koja im moze naneti neki udarac jeste Oracle-ova (ali je pitanje sta ce Oracle traziti-osim para, jer njima nikako nije u interesu usporavanje Android-a kada je dosegao ovu popularnost, vec im je cilj da Android postane Java za mobilne uredjaje (oracle certificed)-po mom misljenju)

da, a americki sud ce da tako presudi da dozvoli Apple_u da ima monopol na trzistu mobilnih telefona u Americi, sigurno :)

Moje lično mišljenje je da će uspeti negde da se nagode van suda, mada koliko čitam i slušam, profesionalci (pravni eksperti koji poznaju patentno pravo u USA) očekuju da će Apple da dobije većinu tužbi. Okosnica mišljenja su na desetine američkih patenata, neki prijavljeni još 2000. godine (davno pre Androida, Windows Mobile-a i ostalih današnjih oblika mobilnih OS-ova). Kada je u pitanju patentno pravo, mnogi američki sudovi imaju tendenciju da štite vlasnike patenata, bez obzira na realnost na tržištu. Po tome je čuven okružni sud okruga Istočni Teksas (District Court for the Eastern District of Texas, poznat kao "Rocket Docket"), koji samo u prošloj godini odradio preko 200 patentnih parnica (Apple nije tužio tamo, nego u Kaliforniji).

Što se tiče monopola, to u USA nije protivzakonito. Jedino što jeste ilegalno je zloupotreba monopolističke pozicije u cilju onemogućavanja konkurencije da izađe na tržište. Mislim da je svima jasno da to trenutno nije slučaj. Apple je možda imao monopol na tržištu mobilnih telefona sa multi-touch interfejsom, ali tu poziciju očigledno nije iskoristio da spreči ulazak konkurencije (Web OS, WinMob 7, Android itd).

au bre brate, ti kad napises post, da ne kazem lupis ...

Monopol u USA je itekako zabranjen. postoji pravna definicija koja se naziva "Legal Monopoly" ali se ona odnosi na odredjene izuzetne stvari, poput poshtanskih usluga (ne moze drzava imati dve poste sa istim pravima) ili konkretno u USA, u vecini gradova Autobuski lokalni servis uziva pravni monopol, ili nacionalne sportske lige (Bejzbol, NBA). takva vrsta monopola je garantovana od strane drzave, kako bi pojedinoj grani privrede, odnosno kompaniji obezbedila jedinstvena prava obavljanja funkcije radi pruzanja kvalitetnih usluga svim gradjanima.

jel ti poznato , recimo - kako je nastao AMD ? eto ti ga, ako si kompjuteras, na izvolte primer kako je drzava naredila da u pojedinacnom slucaju nema monopola, jos 80ih.

covece, moras da izbacis iz glave pompu koju trenutno imas o Apple-u i da shvatis da te vesti koje ti citas pise neki apple fanboy, verovatno Switch na engleskom.

1. Nokia je tuzila Apple maja 2010 jer je iPhone 3G ukrao dizajn interne antene u iPhone 3G.

2. Nokia je 2009 tuzila Apple za implementaciju WLAN antene u Iphone - koje je identichno resenje kao na Nokia telefonima

3. 2011 Nokia tuzila Apple za kradju sledecih tehnologija, sve sami Nokia izumi: deaktivacija TS-a kada je telefon pored uveta, VCO elektricno kolo, antena-zvuchnik komora radi boljeg zvuka, Kamera na mobilnom telefonu (da da, tuzili apple zbog stavljanja kamere u mobilni, iako je prvi bio Sharp), kapacitativni TS na telefonu

4. 2010 HTC tuzio Apple zbog - pravljenja smartphone-a. sobzirom da je HTC zakljucio da od 2002 kada su oni izbacili WM telefon, nije u redu da druge firme prave istu stvar.

5. 2010 je Kodak tuzio Apple zbog softvera koji skalira slike na ekranu koji je identican njihovom, i zbog softvera koji obavlja interchange data izmedju dve aplikacije za obradu slika, koji je na Mac-u identican kodakovom.

6. 2010 Motorola tuzila Apple za skoro sve sto rade i obavljaju, konkretno implementaciju wireless protokola za koje motorola veruje da je bila prva.

7. 2011 Nokia tuzila Apple za kradju dizajna reshenja unutar iPad-a i iPhone-a koji su Nokia nacin da se "uredjaj spakuje" kako bi bio manji i lakshi.

i tako dalje.

nijedna od ovih tuzbi, plus nijedna koju je Apple napravio do sad, nije proshla u korist onog ko podize tuzbu. pa te sad pitam ja , brate Vasicu, jel i dalje verujes da ce Apple da dobije tuzbu protiv andorida ? kapiram ja da ti imas insajdere u USA, svaka ti cast na tome, jedino je malo problem sto su ti tvoji insajderi dugogodishnji iTunes korisnici, izgubio se korak sa realnoscu, od nervoze koju izaziva aplikacija.

Igoritza - bog :d . Flawless victory haha. Ulepšao mi je jutro.

vasic je rođeni blogger-freelance-BA...

Igoritza FTW ! :p

Navijači izašli u velikom broju da bodre domaći tim... Veselo, nema šta!

Monopol u USA je itekako zabranjen. postoji pravna definicija koja se naziva "Legal Monopoly" ali se ona odnosi na odredjene izuzetne stvari, poput poshtanskih usluga (ne moze drzava imati dve poste sa istim pravima) ili konkretno u USA, u vecini gradova Autobuski lokalni servis uziva pravni monopol, ili nacionalne sportske lige (Bejzbol, NBA). takva vrsta monopola je garantovana od strane drzave, kako bi pojedinoj grani privrede, odnosno kompaniji obezbedila jedinstvena prava obavljanja funkcije radi pruzanja kvalitetnih usluga svim gradjanima.

Pogrešio si. Vidim da si argumente izvadio iz Vikipedijinog teksta o "legalnom monopolu" (u eng. originalu, "statutory monopoly") i da si na osnovu toga zaključio da je van okvira definisanih tim tekstom monopol zabranjen u USA. Zaključak ti je pogrešan. Kad već parafraziramo (i citiramo, u prevodu) Vikipediju, evo relevantnog teksta (u engleskom originalu):

In many jurisdictions, competition laws place specific restrictions on monopolies. Holding a dominant position or a monopoly in the market is not illegal in itself, however certain categories of behavior can, when a business is dominant, be considered abusive and therefore be met with legal sanctions.

Drugim rečima, ako si jedini koji proizvodiš staklene trotinete i apsolutno niko u svetu to ne proizvodi osim tebe, ti si po svim mogućim definicijama monopolista. U američkom zakonodavstvu ne postoji pravni mehanizam koji može da te kazni zbog toga što si u monopolističkom položaju. Naravno, onog momenta kada svoju monopolističku poziciju počneš da zloupotrebljavaš (prodajući svoj proizvod ili uslugu po ceni koja je znatno veća od realne, ili sprečavajući bilo koga da se pojavi na tržištu sa konkurentskim proizvodom ili uslugom), onda zakoni protiv zloupotrebe monopola (u USA, najpopularniji je tzv. "Sherman Antitrust Act, iz 1890) počinju da dejstvuju. Na taj način razbijen je 1911. godine "Standard Oil", 1982. godine "AT&T" i isti zakon je primenjen protiv Microsofta krajem prošlog veka.

jel ti poznato , recimo - kako je nastao AMD ? eto ti ga, ako si kompjuteras, na izvolte primer kako je drzava naredila da u pojedinacnom slucaju nema monopola, jos 80ih.

Opet netačno (ne znam odakle ti podaci, ali bi stvarno trebalo da malo detaljnije istražiš materiju pre nego što napišeš tekst).

Intel je nastao 1968. AMD je nastao 1969. Firme su u početku proizvodile različite stvari (memoriju, logička kola itd). Sredinom 70-tih, AMD je izašao sa prvim klonom Intelovog procesora 8080. Početkom 80-tih, Intel i AMD su imali ugovor o proizvodnji čipova, gde je AMD proizvodio procesore za Intel. Kada je Andraš Graf (a.k.a. Andy Grove, osnivač i direktor Indela) odlučio da ne licencira proizvodnju 386 procesora drugima, AMD je tužio Intela (i dobio spor, posle mnogo godina). Tokom decenija, bilo je tu dosta parnica između AMD-a i Intela. Pre dve godine, dve firme su se konačno nagodile i razrešile sve sporove. Detalji ove nagodbe su opšte poznati, pa neću da ih izlažem (ko razume engleski, eto mu Google). Suština je da je Intel u jednom momentu (krajem 80-tih, dakle više od dvadeset godina posle nastanka AMD-a) zloupotrebio svoju monopolističku poziciju kako bi sprečio konkurenciju (AMD) na tržištu mikroprocesora. Radili su isto što i Microsoft (ucenjivali proizvođače hardvera: ako staviš Netscape/AMD u bilo koji od svojih kompjutera, moja cena za tebe za Windows/Intel biće duplo veća).

1. Nokia je tuzila Apple maja 2010 jer je iPhone 3G ukrao dizajn interne antene u iPhone 3G.
2. Nokia je 2009 tuzila Apple za implementaciju WLAN antene u Iphone - koje je identichno resenje kao na Nokia telefonima
3. 2011 Nokia tuzila Apple za kradju sledecih tehnologija, sve sami Nokia izumi: deaktivacija TS-a kada je telefon pored uveta, VCO elektricno kolo, antena-zvuchnik komora radi boljeg zvuka, Kamera na mobilnom telefonu (da da, tuzili apple zbog stavljanja kamere u mobilni, iako je prvi bio Sharp), kapacitativni TS na telefonu....

itd (da ne citiram sve)

nijedna od ovih tuzbi, plus nijedna koju je Apple napravio do sad, nije proshla u korist onog ko podize tuzbu. pa te sad pitam ja , brate Vasicu, jel i dalje verujes da ce Apple da dobije tuzbu protiv andorida ? kapiram ja da ti imas insajdere u USA, svaka ti cast na tome, jedino je malo problem sto su ti tvoji insajderi dugogodishnji iTunes korisnici, izgubio se korak sa realnoscu, od nervoze koju izaziva aplikacija.

Nemam vremena da tragam za detaljnim informacijama po pitanju tih Nokijinih, Motorolinih i Kodakovih tužbi, ali koliko se sećam, većina ih je završeno van suda (nagodili su se, što verovatno znači, Apple je platio za neku licencu i spor je okončan). Znači, niko nije ni dobio ni izgubio, jer tužbe nisu ni otišle na suđenje.

Dakle, da ponovim. Moje lično mišljenje je da će i tužbe protiv HTC-a, Samsunga i Nokije (Apple do sada još nije tužio "Android" -- pretpostavljam da misliš na Google) završiti isto kao i ove prethodne -- Apple će se nagoditi sa njima, uzeće im neku kaznenu kintu i naplatiće im licencu za patentiranu tehnologiju. Po tom mišljenju, ja se izgleda ipak razlikujem od većine eksperata za patentno pravo u USA, koji očekuju da Apple agresivno i do kraja istera ove tužbe, i očekuju da će na suštinskim stavkama dobiti. K'o što rekoh, ja sam lično pomalo skeptičan, ali ja znam mnogo manje o američkom patentnom pravu od tih eksperata.

au bre brate, ti kad napises post, da ne kazem lupis ...

Koju funkciju ima ova rečenica u tvojoj poruci?

Dakle, da rezimiramo: nije nikakav problem napisati ogroman post koji će da kontrira. Potrebno je malo truda (ili znanja, ili kombinacije jednog i drugog) da se napiše post koji će sadržati tačne informacije i činjenice. Kontriranje netačnim podacima nema naročitu svrhu (naravno, osim što očigledno donosi radost navijačima, što ne kažem da nije valjan razlog...).

Neznam kako za ostale, ali je za mene server bio gotovo celoga dana nedostupan. Razumem za ove navijače ovde, ali šta li sam njemu lično skrivio...?

malopre si pricao jednu pricu...a sad drugu....kako ih je apple sve tuzio, kako ce ih porobiti, kad sad ispade samo neko vansudsko poravnanje koje je i apple placao..wtf >.>

Vasicu a iz kog razloga je taj zakon primenjen na Microsoftu? iz tog istog razloga ce biti primenjen i na Apple

malopre si pricao jednu pricu...a sad drugu....kako ih je apple sve tuzio, kako ce ih porobiti, kad sad ispade samo neko vansudsko poravnanje koje je i apple placao..wtf >.>

Molim te, pročitaj ponovo šta sam pričao. Ne zameri mi, ali malo me iritira kad ljudi komentarišu a ne pročitaju kako treba. Zaista nemam vremena da ponavljam detaljno sve. Kratka verzija:

Apple je tužio HTC, Nokiju i Samsunga. Eksperti u oblasti patentnog prava u USA očekuju da će Apple dobiti većinu stavki iz ovih tužbi. Parnice su još u toku; prvi rezultati (protiv HTC-a) očekuju se u avgustu, zatim u oktobru (protiv Nokije).

Nokia, Kodak i brojni drugi su tužili Apple po raznim pitanjima. Većina tih sporova se završila van suda, poravnavanjem. Detalji svakog od tih poravnavanja su naravno ostali tajni, ali većina nagađa da je Apple za neke od njih plaćao licence.

Vasicu a iz kog razloga je taj zakon primenjen na Microsoftu? iz tog istog razloga ce biti primenjen i na Apple

Proces protiv Microsofta je verovatno svima dobro poznat, tako da ću samo kratko. Ministarstvo pravde USA ih je tužilo zato što su monopol na tržištu desktop OS-a (Windows) zloupotrebljavali kako bi sprečili ulazak konkurenata na tržištu "pregledača" za internet (web browsera), konkretno, Netscape-a. Dokumenta iz arhiva HP-a, Compaq-a (tad su bili nezavisni), Dell-a i ostalih su pokazala kako ih je Microsoft ucenjivao (ako hoćete jeftino Windows, ne možete da stavljate Netscape na desktop). Sud je dokazao Microsoftovu krivičnu radnju (Ballmer: "I'm going to f@ck!ng cut Netscape's air supply!") i zbog toga su bili krivi.

Za sada još niko nije pokrenuo tužbu tog tipa protiv Apple-a, iako je njihova pozicija na tržištu MP3 plejera, kao i digitalnih download-a relativno monopolistička (preko 70%). Verovatan razlog je što bi bilo prilično teško dokazati da su tu poziciju zloupotrebili u cilju sprečavanja konkurencije.

Na ostalim tržištima postoji ozbiljna konkurencija, tako da je malo verovatno da iko može da dokaže monopolističku poziciju, a nekamoli zloupotrebu iste.

Poslednja izmena:
aha to je kao i Safari u MacOS X. ne vidim da Apple stavlja druge browsere u svoj OS. nema jos potrebe za tuzbu, kada budu porasli kao Microsoft doci ce i tuzba

aha to je kao i Safari u MacOS X. ne vidim da Apple stavlja druge browsere u svoj OS. nema jos potrebe za tuzbu, kada budu porasli kao Microsoft doci ce i tuzba

Nije isto. Microsoft je prodavao Windows OEM-ovima (Original Equipment Manufacturer), tj. proizvođačima kompjutera. Cena je bila znatno skuplja za one koji su se usudili da stave Netscape na desktop. Zbog toga su svi jednostavno raskinuli ugovore sa Netscape-om (Navigator je krajem 90-tih godina koštao $50 u maloprodaji; kasnije je tek postao Open Source). Dakle, Microsoft nije bio kriv zato što je besplatno instalirao Explorer, nego zato što je zabranjivao kooperantima da instaliraju konkurentni proizvod Exploreru.

Apple ne prodaje Mac OS X nikome drugome i ne ucenjuje nikog. Safari nije ništa više besplatan od Explorera (ili Firefoxa). Od svih mogućih monopolističkih pozicija koje bi mogle da se prilepe Apple-u, Safari u Mac OS-u je verovatno najmanja.

Kada "porastu kao Microsoft" i kada počnu da ucenjuju kooperante, naravno da će doći i tužba.

Poslednja izmena:
Hajdemo ponovo, jedina interesantna tuzba ovde je Oracle vs Google ;)

Inace da li moze ipod ili neki drugi iMobile uredjaj da se sinhronizuje drugim sw osim iTunes-a (da se prikaci na komp), ovo samo pitam da se zna, tj da li Apple dozvoljava drugi nacin zvanicno? Ako ne, onda je to dovoljan razlog za pokretanje tuzbe (a vec je Apple duze vreme pod lupom pravosudja - mada su skoro sve te korporacije, ocigledno se samo ceka povoljan trenutak)

Kad smo već kod monopola, jedna zanimljiva priča za Android:

http://thisismynext.com/2011/05/12/google-android-skyhook-lawsuit-motorola-samsung/

Skyhook je firma koja pruža usluge geolokacije na bazi WiFi mreža (konkurencija Google-ovom geolokacionom servisu). Skyhook je imao ugovor sa Motorolom za korišćenje njihovih usluga za seriju Droid telefona. Google je ucenio Motorolu (ako hoćete Skyhook, nedamo redovne nadogradnje Androida, nove verzije itd). Motorola je raskinula ugovor sa Skyhook-om, jer im je bilo važnije da dobiju najnovije verzije Androida za Droid liniju. Skyhook je tužio i proces je u toku. Ko razume engleski i ima jedno pola sata vremena, treba da pročita. Vrlo zanimljiv tekst o Google-ovoj totalnoj kontroli nad Androidom (so much for open source...).

Hajdemo ponovo, jedina interesantna tuzba ovde je Oracle vs Google ;)

Inace da li moze ipod ili neki drugi iMobile uredjaj da se sinhronizuje drugim sw osim iTunes-a (da se prikaci na komp), ovo samo pitam da se zna, tj da li Apple dozvoljava drugi nacin zvanicno? Ako ne, onda je to dovoljan razlog za pokretanje tuzbe (a vec je Apple duze vreme pod lupom pravosudja - mada su skoro sve te korporacije, ocigledno se samo ceka povoljan trenutak)

Uz bilo koji iUređaj dobija se i adekvatan softver. Ovo se ni po čemu ne razlikuje od raznih drugih hardverskih naprava, uz koje se isporučuje softver. To naravno ne sprečava nezavisne programere da naprave softver za te hardverske naprave, što je slučaj i sa iUređajima. Postoje desetine alternativnih programa za organizaciju muzike na iUređajima. Naravno, Apple ih ne podržava, niti je dužan da ih podržava (kao što ni Epson ne podržava nezavisne open source drajvere za njihove printere). Postoji samo jedna malo značajnija razlika između Apple-ovih uređaja i ostalih MP3 plejera, a to je što je Apple (pod pritiskom, i na zahtev američkih muzičkih kuća) sprečio (tačnije, otežao) kopiranje muzike sa iUređaja na kompjuter (da bi se umanjila piraterija). Muzičke ustanove su, kao uslov za otvaranje iTunes Music Stor-a, zahtevale od Apple-a da ugradi ovo ograničenje (plus onaj DRM, što je Apple, posle nekoliko godina borbe sa izdavačima, uspeo na kraju da ukine).

Drugim rečima, kad kupiš iPod, niko te ne sprečava (najmanje Apple) da instaliraš npr. MediaMonkey i organizuješ svoj iPod preko njega. Naravno, niko normalan neće očekivati podršku za MediaMonkey od Apple-a. Takođe te ništa ne sprečava da muziku kupuješ kod Amazona i da je preko MediaMonkey-a prebacuješ na iPod.

Ista stvar i obratno; niko te ne sprečava da muziku organizuješ i kupuješ u iTunes-u, i da je prebacuješ na npr. Zune, ili Sansa MP3 plejer ili nešto slično.

Gde je tu razlog za tužbu, da li bi neko mogao da mi objasni?

Poslednja izmena:
Opet netačno (ne znam odakle ti podaci, ali bi stvarno trebalo da malo detaljnije istražiš materiju pre nego što napišeš tekst).

Intel je nastao 1968. AMD je nastao 1969. Firme su u početku proizvodile različite stvari (memoriju, logička kola itd). Sredinom 70-tih, AMD je izašao sa prvim klonom Intelovog procesora 8080

mrzi me da ti objashnjavam sve, i americhki Antitrust law, samo cu na ovo da se skoncentrishem, sto sam quote-ovao -

a ZASTO je AMD izasao sa klonom Intelovog chipa ?

znaci, na sve nacine se trudis da budes fin, recit, vamo tamo, a perfidno zaobilazis cinjenice. ajd odgovori natenane, kad se vec razumes u materiju navodno - za kog je Intel uopste i pravio procesor, i zasto je AMD dosao u situaciju da moze da napravi klon-a ? to ce da resi celu pricu o monopolu, samo da das tacan odgovor, koji si izgleda namerno propustio.

Pitao sam samo, posto do sada nisam koristio nista drugo osim iTunes-a, posto znam koliko sam se mucio dok sam imao iP2G.
Ne bitno, ovo sa Google-om jeste ono sto pricam po 100x, APPLE I GOOGLE su veoma slicne firme, bas kao i M$ (ustvari sve velike korporacije) i tamo gde im je prioritet oni konkurenciju razapinju, ucenjuju, da ne kazem silu** i na kraju kupe (kako mi se cini na kraju ce ostati samo nekoliko korporacija koje ce sve iskupovati). I uopste ne shvatam pripadnost nekoj strani, bilo koje boje.
Jedan je bio SUN :(

a ZASTO je AMD izasao sa klonom Intelovog chipa ?

za kog je Intel uopste i pravio procesor, i zasto je AMD dosao u situaciju da moze da napravi klon-a ? to ce da resi celu pricu o monopolu, samo da das tacan odgovor, koji si izgleda namerno propustio.

Sredinom 70-tih, klonovi 8080 procesora počeli su naveliko da se pojavljuju. Čuveni Z-80, taj AMD-ov, a da ne govorimo o ruskim, češkim, poljskim, čak i rumunskim verzijama.

Ne znam kako će priča o Intelu i AMD-u da "reši priču o monopolu". Sve što sam do sada rekao i dalje stoji. Ako sam nešto propustio, ostavljam ostalima da popune rupe (činjenicama, naravno).

1982, IBM za svoj IBM PC sektor, svojevoljno odlucuje da po svaku cenu ima 2 snabdevacha chipovima, iako im je prvobitni plan bio da u svoje PC stavljaju iskljucivo 8086. to je omogucilo AMD-u da pod pritiskom IBM-a, natera intel da potpisu ugovor sa njima, kao "second source". tako je nastao AMD Am286 koji je zapravo 80826 u detalj. tada Intel odluci da im vise ne daje uputstva, AMD tuzi intel, i dobija tuzbu, koju Intel odbija, i vucaraju se po sudovima sve do 1994, kada kalifornijski sud odlucuje da AMD moze da koristi Intel dizajn, ali da nastavi po praksi reverse engineering-a, bez direktnog kopiranja. Videvshi da mogu da se nose sa jakim intelom, napravili su svoj proizvod (K5, K6 i tako dalje) i eto kako nastade AMD.

dakle, cela ova prica ide u prilog tome da NE MOZE monopol u americi, a primer Intel/AMD-a je jasan dokaz za to. zapravo, mi svi treba da smo vise nego zahvalni americhkim sudovima koji su u startu sprecili monopol Intel-a i u dva navrata presudili u korist AMD-a, jer da nije tako danas bi procesore od 1.5Ghz placali po 500 evra, i PC ne bi bio ni blizu efikasan toliko koliko jeste da je jedna firma diktirala tempo.

ehm....moram da pomenem da jedna firma i diktira tempo a ova druga prezivljava :D

ti zaboravio primera radi, da je pre pojave dual core-a, inace nesto sto je AMD zapravo izmislio i naterao Intel da sada prekopira njih, bilo suludo kupiti Intel procesor pored premocnih AMD procesora ? :)

ti zaboravio primera radi, da je pre pojave dual core-a, inace nesto sto je AMD zapravo izmislio i naterao Intel da sada prekopira njih, bilo suludo kupiti Intel procesor pored premocnih AMD procesora ? :)

ja govorim u sadasnjem vremenu ti u proslom, a i pored toga amd je bio lider samo par godina

btw dual core u mainstream segment je doneo intel

dakle, cela ova prica ide u prilog tome da NE MOZE monopol u americi, a primer Intel/AMD-a je jasan dokaz za to.

Ali NIJE baš tako; to je, reklo bi se, tvoja lična interpretacija priče sa IBM-om, Intel-om i AMD-om.

Dakle, NIKO nije Intelu osporavao pravo na monopolističku poziciju. Problem je nastao tek kada je Intel počeo da ZLOUPOTREBLJAVA tu monopolističku poziciju krajem 80-tih, tako što je raskinuo ugovor sa AMD-om o licenciranju tehnologije, kako bi sprečio zdravu konkurenciju na tržištu x86 procesora. Glavni razlog zbog kojeg je Intel izgubio tužbu protiv AMD-a je taj što je početkom 80-tih taj sam Intel ponudio AMD-u licencu za procesore (naravno, pod pritiskom IBM-a, ali to za sud nije bitno; da je Intel imao problem s time, mogao je da jednostavno odbije da licencira procesore; u pitanju je bila poslovna odluka -- da bi nastavili saradnju sa IBM-om, morali su da daju licencu AMD-u). Pošto su jednom već dali tu licencu, uskraćivanje iste bez opravdanog razloga je omogućilo AMD-u da tuži i dobije spor. Ne treba za boraviti, tužbu je pokrenuo AMD, a ne ministarstvo pravde.

Dakle, u Americi, monopolistička pozicija na tržištu NIJE zabranjena. Međutim, ako si monopolista na nekom tržištu, sve oči su uperene u tebe i moraš vrlo pažljivo da gaziš oko sebe; i najmanji agresivan potez koji bi naizgled mogao da spreči izlazak konkurenta na tvoje tržište privući će pažnju pravosuđa.

Koliko je taj "najmanji" agresivan potez zaista mali, veliko je pitanje. Microsoft je efektivno potpuno uništio kompaniju Netscape (čiji je Navigator spao sa 95% tržišta na 0% u roku od nekoliko godina), pre nego što je ruka pravde uspela da da dosegne, da bi na kraju sama kazna za to bila praktično simbolična.

Poslednja izmena:
@igorica i vasic:
http://www.engadget.com/2011/05/13/itc-judge-rules-against-apple-in-patent-infringement-case-kodak/

Apple je izgubio ovaj spor sa Kodakom. Videcemo sta ce biti dalje.

Ta tužba im je bila prilično bezvezna. Apple često ima tu tendenciju da agresivno tuži zbog raznih gluposti. Tu se izgleda pokazuje glavna razlika između ostalih monopolista i Apple-a: ostali (Microsoft, Google, Intel, itd) koriste silu jačega da uguše konkurenciju, što na kraju često rezultira tužbama za zloupotrebu monopolističke pozicije, dok Apple jednostavno tuži sve redom za kršenje patenata, pri čemu je gomila tužbi prilično besmislena. Sitniji konkurenti jednostavno nemaju para da se brane protiv ajkula iz Apple-ovog pravnog tima, tako da na kraju pristaju na poravnanja, bilo da je u pitanju promena imena firme ili proizvoda, licenciranje tehnologije ili nešto treće.

To je kao kad se dečaci biju u školskom dvorištu: Microsoft (ili Google) je nasilnik koji bezobzirno mlati sidniju decu; Apple jedan od tih sitnijih koji sutradan dovede svog tatu koji ode kod direktora škole i ocinkari ostale.

Nazad
Vrh Dno