Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Bez admin alata nijedan OS se ne može koristiti u ozbiljnim firmama.

Znaci jedini ozbiljni alati su network admin alati. Koliki je procenat network administratora u odnosu na ostale korisnike? A sta se moze uraditi sa sledecim aplikcijama ako nije tajna posto ih ne koristim?

http://www.mochasoft.dk/iphone_vnc.htm

http://www.mochasoft.dk/iphone_telnet.htm

http://itunes.apple.com/app/touchterm-pro-ssh/id296468040?mt=8

http://itunes.apple.com/app/winadmin-remote-desktop/id284963046?mt=8

http://www.spanware.com/iphonedb/MobileCan/MobileCan.html

http://itunes.apple.com/us/app/issh-ssh-vnc-console/id287765826?mt=8

ovo za suspendovane aplikacije je smesno, android je mama i tata sto se toga tice. jednom sam upalio preko 30 aplikacija i vratio se na home, posle me je mrzelo dalje da pokusavam da ga zakucam kad sam video da i posle toga odlicno radi.

Sve ih pogasi :d

A sta se desava na iOS-u kada imas spustenih 30+ aplikacija?

Ponasaju se ok i android i ios sa velikim brojem aplikacija u pozadini tako da je bzvz rasprava.
Prve verzije Androida su se ponasale tako-nako sa aplikacijama u pozadini pa se zato pojavila gomila task killera ali je novijim verzijama brzo to sredjeno i ne postoji potreba za njima.
Iphone na prvim verzijama nije ni imao bese multi tasking. Oboje su napredovali i napreduju i dalje. Android ce mislim sigurno napredovati brze jel je veci broj ljudi ucestvuje u samim izmenama OS-a sto direktno sto istrazivanjima kroz razne custom romove ili UI resenja proizvodjaca odakle se posle dobre ideje uvrste u samo core OS-a.

Price o lakoci koriscenja iOsa u odnosu na Android su donekle tacne ali ne razumem sta ce price o tome na Benchmarku.
To da li je neki pametni telefon dovoljno prost da bi ga koristili i nepametni ljudi moze da bude osnov za vecu popularnost ali nema ama nikakve veze s akvalitetom os-a. Narocito kada se zrtvju mogucnosti korisnika da bi se postigla jednostavnost.
Ja bih svima koji se koriste takvim argumentom zabranio pristup benchu posto im onda zaista nije mesto ovde ;) Nebitno u korist koje platforme to pricali.
A sve mi to lici ko da ja uzmem da krenem da hvalim traktor u odnosu na porse zato sto je tako jednostavniji za koriscenje pa mali milojko to vozi bez problema a kad sedne u porse zbuni se sa silnim opcijama ;)

Vasi "dokazi" zasto je iSistem bolji su manje vise identicni mojim dokazima zasto je iSistem gori.

Koristim ko salac razna remote resenja na androidu koja fenomenalno rade bas zato sto je potekao od desktop osa u kojem je sve to odlicno reseno.
Ne kazem da su mrezne mogucnosti os-a ili lakoca koriscenja fajlova na fajl sistemu npr odlike koje treba da cine Android popularnijim od iSistema ali kazem da su to odlike koji ga cine BOLJIM.
Boli me d*** za popularnost i jednih i drugih, mene interesuje kvalitet. Interesuje me naravno pre svega kako zadovoljava MOJE potrebe. Oni kojima iSistem zadovoljava bolje potrebe treba da koriste iSistem. Ali ti uglavnom nisu clanovi Bench zajednice vec oni rodjaci i prijatelji koji nas zovu u pomoc kad im nestane precica sa desktopa racunara ili sta im se vec "samo po sebi" pogubilo. Ne verujem da su oni merodavni da sude o kvalitetu sistema.

Naravno ne mislim da je iSistem ne znam kako los i sigurno je u odredjenim stvarima i bolji od Androida i utegnutiji ali mislim da je jako mali broj It strucnjaka i entuzijasta, a oni su mahom korisnici ovog foruma, koji bi za svoje koriscenje prednost dali iSistemu.
To se vidi prostim pogledom na naslove i sadrzaj topica po forumu. Nekako mi deluje njihovo misljenje merodavnije od korisnika koji se zbunjuju sto imaju 2 shortcuta na istu aplikaciju.
Ti korisnici koji koriste uglavnom fje koje ima i svaki obican telefon od 50e plus jos eventualno facebook, fart masinu i video igre treba da odredjuju koji je sistem bolji?
Da ne bude zabune ima ih sve vise i medju Android korisnicima kako raste i taj Hype. Vidim tu i tamo pojavi se Android telefon kod nekog od rodjaka, uzmem pogledam po meniju svega par aplikacija stavljenih a kad pitam ispostavi se da ni to nisu stavili niti ikad pokrenuli nego im stavio neki benchovac ocigledno ;)

Sto rece G&W ova prepirka se vise vodi sto je zanimljivo ljudima nego sto ima neke realne potrebe za tim.
Ne bih rekao da iOs nije ozbiljan sistem ali suvise je to ogranicenja za slobodarski IT duh ;) da bi bio prihvacen od strane istih kao ozbiljan.
Ono sto je vama problem diverzifikovanosti Android uredjaja (koja nesumnjivo nosi izazove koje treba resavati) je za mene sloboda izbora hardvera, softvera, dizajna... po mom ukusu.
Kao sto kad ustanes izaberes odecu i obucu u kojoj ces se najbolje osecati a ne crnu uniformu sa logom jabuke zato sto je proizvodjacima tekstila tako lakse da stancuju robu.

Prvo sve pohvale cubrovicu za njegove android aplikacije, u pitanju su neke od najkorisnijih android aplikacija koje sam probao, šteta što programi poput ViPutnika nisu i na ios-u!

Umesto što sudimo o tabletima na osnovu njihove primene u nekim specifičnim situacijama, možda bi mogli pogledati softverska rešenja u različitim segmentima, uporediti aplikacije na jednom i drugom os-u, pa ćemo doći do zaključka o upotrebljivosti jednog i drugog tableta. Jer, mislim da nije najbitnija stvar što ios ima malo brži skrol ili što android ima više opcija u settingsima.
Znači možemo pogledati konkretna rešenja po oblastima, npr čitanje knjiga, email/web browsing, rečnici, naučne/edukativne aplikacije, aplikacije za poslovnu primenu, crtanje, kreiranje muzike, reprodukciju muzike, reprodukciju video formata, ofis aplikacije, navigaciju, news aplikacije i news readere, praktična upotrebljivost built in kamera, softver za obradu slike i videa, remote desktop, aplikacije za društvene mreže (fejs, tweeter, razni messengeri, skype), system utilities/file explorere i slično.
Onda ćemo steći pravi utisak koliko je neki tablet upotrebljiv u praksi, a koliko "igračka".

То već prevazilazi mogućnosti ove teme koja se već od prve strane profilisala kao prozivačka i fajterska tema, što je sasvim normalno kada se uzme u obzir da u njoj postuju likovi poput priest77 i starijeg kolege vasic-a koji, ma koliko se ja trudio, uvek ubace jači i zapaljiviji flejm.

Ali slažem se sa tobom, bilo bi lepo kada bismo mogli realno da upoređujemo uređaje ali to bi zahtevalo ozbiljan pristup, ozbiljne korisnike koji su intenzivno radili na tim uređajima. To ovde nažalost nemamo niti deluje da ćemo ikada imati. Uvek će biti nekog drajverovskog komentara koji priča o nekakvom novom, do sada neviđenom pristupu/opciji koji je bolji od svega poznatog i nepoznatog. Kada izbacimo takve komentare kroz prozor (imam i ja takvih da se ne lažemo i valja i njih obrisati) onda će moći to što ti želiš.

Do tada, ovo je tema gde yoyoo i salac kao ljudi koji su radili na obe platforme ostave po koji opširan i koristan komentar (uz dodatak još par manje aktivnih korisnika sa sličnim iskustvom sa uređajima) protiv Apple ekipe koja izvan radnje mobilnog operatera nije radila na Android uređajima. Sve dok je stanje takvo (a neće se promeniti jer Apple zilote drugo ne zanima) ova a i slične teme neće poprimiti ozbiljan karakter.

Umesto što sudimo o tabletima na osnovu njihove primene u nekim specifičnim situacijama, možda bi mogli pogledati softverska rešenja u različitim segmentima, uporediti aplikacije na jednom i drugom os-u, pa ćemo doći do zaključka o upotrebljivosti jednog i drugog tableta. Jer, mislim da nije najbitnija stvar što ios ima malo brži skrol ili što android ima više opcija u settingsima.
Znači možemo pogledati konkretna rešenja po oblastima, npr čitanje knjiga, email/web browsing, rečnici, naučne/edukativne aplikacije, aplikacije za poslovnu primenu, crtanje, kreiranje muzike, reprodukciju muzike, reprodukciju video formata, ofis aplikacije, navigaciju, news aplikacije i news readere, praktična upotrebljivost built in kamera, softver za obradu slike i videa, remote desktop, aplikacije za društvene mreže (fejs, tweeter, razni messengeri, skype), system utilities/file explorere i slično.
Onda ćemo steći pravi utisak koliko je neki tablet upotrebljiv u praksi, a koliko "igračka".

Ti imas i koristis oba OS-a pa mozes nam reci koji OS ima kvalitetnije i ozbiljnije programe i bolji izbor, i to neka bude o na svim uredjajima jer ako pricamo o tabletima tu android nema sta da trazi jos po koju godinu.

Do tada, ovo je tema gde yoyoo i salac kao ljudi koji su radili na obe platforme ostave po koji opširan i koristan komentar (uz dodatak još par manje aktivnih korisnika sa sličnim iskustvom sa uređajima) protiv Apple ekipe koja izvan radnje mobilnog operatera nije radila na Android uređajima. Sve dok je stanje takvo (a neće se promeniti jer Apple zilote drugo ne zanima) ova a i slične teme neće poprimiti ozbiljan karakter.
Yoyoo i salac su apple hejteri, prvi je cak nekoliko puta to javno rekao, i ne vidim kakvu objektivnost ocekujes od njih?

Boli me d*** za popularnost i jednih i drugih, mene interesuje kvalitet. Interesuje me naravno pre svega kako zadovoljava MOJE potrebe. Oni kojima iSistem zadovoljava bolje potrebe treba da koriste iSistem. Ali ti uglavnom nisu clanovi Bench zajednice vec oni rodjaci i prijatelji koji nas zovu u pomoc kad im nestane precica sa desktopa racunara ili sta im se vec "samo po sebi" pogubilo. Ne verujem da su oni merodavni da sude o kvalitetu sistema.
Cela sustina tvog posta je bila da kazes kako iOS koriste budale a pametni strucnjaci koriste android...
To bi isto moglo da kazes i za linux vs win/mac.
Evo jednog koji sigurno te nece zvati u pomoc da mu popravljas PC :)

Prilozi

• 2uer1mp.jpg
    2uer1mp.jpg
    102.5 KB · Pregleda: 82
  • article-1319704-0B8E5A2F000005DC-462_468x597.jpg
    article-1319704-0B8E5A2F000005DC-462_468x597.jpg
    98.4 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
TYoyoo i salac su apple hejteri, prvi je cak nekoliko puta to javno rekao, i ne vidim kakvu objektivnost ocekujes od njih?

Ne očekujem objektivnost ni od koga pošto tražiti objektivnost je uzaludnije nego tražiti od čoveka da uvek govori istinu. Od njih očekujem da čujem njihovo lično mišljenje što ljudi i iznose. To radiš i ti s tom razlikom što oni daju svoje viđenje iOSa koji su koristili dok ti daješ svoje viđenje Androida koga NISI koristio. Takođe poput drugih sličnih tebi (drajver, na primer) se petljaš u priču o nečemu u šta nisi naročito upućen pošto je očigledno da se ne baviš ITjem. Ne razumeš se ali nemaš problem da popljuješ. To je na nivou prosečnog srpskog (neukog) seljaka što baš i nije ciljna grupa ovog foruma.

Edit: Samo nemoj da počneš da mi prodaješ priču o mudrostima jailbreak-a i kako je to neko znanje. Na forumima mahom ljudi traže savete oko takvih stvari ali većina tih alata ima jasno upustvo na engleskom jeziku koje nije jasno samo potpuno informatički nepismenom čoveku, kakvih nažalost ima mnogo. Poslednju stvarno korisnu stvar na ovom forumu sam pročitao od usera Stator, tako nešto nije lako naći putem Googla niti je svuda objašnjeno kako se radi.

Poslednja izmena:
Cela sustina tvog posta je bila da kazes kako iOS koriste budale a pametni strucnjaci koriste android...
To bi isto moglo da kazes i za linux vs win/mac.

Ne koriste samo budale naravno da nije to bila sustina. Daleko da je iOs toliko los da bi ga samo budale koristile. Ima dosta ljudi koji cene iDizajn odgovara im radi smooth oni uglavnom nemaju neke specificne potrebe i sve im tu cucne kako treba i to je za njih pravo resenje. Spominjao sam u postu i gomile korisnika Androida koje nadolaze a ne znaju da instaliraju program na njemu nakon vise mesecne upotrebe.

Mene ovde nervira to neko potenciranje broja korisnika iTableta te cekaca u redovu. Taj stav vecina je u pravu i slicno. Kod telefona Android prelazi u dominaciju, preci ce za par godina i na tablet trzistu naravno, mnogo uredjaja i proizvodjaca to je i normalno. Niti znaci da je iVecina u pravu niti da je ta android vecina u pravu. Ko procenjuje kvalitet necega po vecinama taj je zesce omasio. Kome su ljudi koji cekaju nocu za bilo kakav proizvod dokaz kvaliteta je takodje debelo omasio. Bez obzira cekali oni HTC Flyer ili iPad ne vidim kakve veze ima sa kvalitetom proizvoda sud ljudi kojima ocigledno nesto debelo u zivotu fali kad gaze svoje samopostovanje cekajuci u redu da plate neki proizvod. Sto bi rekli to se radi za lek a ko to radi za telefon/tablet taj je posebna prica.
I to sto kazes da me neces zvati da ti popravljam pc opravdava moje misljenje da si zalutao ovde. LJudi sa bencha valjda ne zovu da im se namesti PC. Mogu eventualno da se konsultuju da bi brze resili problem koji je neko vec imao pa ga moze usmeriti. Ali ne prepustaju drugima zadovoljstvo popravke :)
Ispravka: Nisam video slike pa sad shvatam da nisi mislio na sebe. Pa jel ti mislis da njemu danas treba telefon sa necim vise od imenika i email na sebi? Da radi nesto vise na njemu. Nesto sumnjam. A i ne treba on je zavrsio posao ;)

On topic, gledao sam ja iSistem sa svog apsekta softverasa, bez ikakvih predrasuda i zakljucak je bio da sam rekao sebi "neces ti raditi u ovakvim uslovima kad ne moras" :)
Gledao sam i Badu samsungovu i rekao ovi nisu normalni ako misle da ce napraviti neki bum sa ovom platformom :) mada njima to i nije cilj mislim vec vise da imaju neku koliko toliko upotrebljivu platformu koju ce gurati sutra i za nizi segment trzista.
Sad cu da izazovem novi flame na drugu stranu ali gledao sam i wp7 i bejah prijatno iznenadjen :) (sto bi rekli sam ne verujem sta pisem). jeste to jos uvek mlad i bagovit i nedovrsen sistem ali ako pojure i uz nokijin hardver moze tu da bude dobrih uredjaja sledece godine. Kasne suvise ako uspeju da uhvate neki prikljucak za trece mesto imaju prostora u narednim godinama.

Poslednja izmena:
ako pricamo o tabletima tu android nema sta da trazi jos po koju godinu.
Stvarno nema sta da trazi, znas kol'ko sam se namucio radeci multiquote :p

iPad u rukama nisam drzao, ali ovaj Prestigio (rebrandirani Archos) drzim u rukama vec 2 nedelje i takoreci se ne odvajam od njega. Knjige, filmovi, igre, torrent, stripovi, surf, chat... ne znam kako je na iPadu, ali ovo cudo sve moze. Kad malo bolje razmislim najveca mana iPada za moje potrebe je velicina ekrana. Kad bi izbacili i 8" model jos bi vise rasturili konkurenciju, jedino mi pada na pamet da se plase "kanibalizovanja" iPod toucha.

Najvaznije sto hocu da kazem je da zaista ne razumem ovoliku ostrascenost. Zar je tesko pokazati medjusobno postovanje i imati normalnu diskusiju. Da li zaista zaboravljate da iza nickova stoje zivi ljudi? Ja sam jako zadovoljan sa svojim tabletom. I da, uglavnom konzumiram raznorazni sadrzaj na njemu, i ne vidim sta je u tome lose? :) Jesmo bedni i siromasni, al' tim pre me ne interesuju cifre i specifikacije vec da koristim uredjaj i uzivam u njemu.
Znaci sad treba da nasumicno izbacujemo poznate iz IT sveta :D

Sent from my A70S using Tapatalk

Evo reci cu ti sta je problem u ovakvim diskusijama, i salac i yooyo su za mene uvazeni clanovi ovog foruma i mislim da njihovo misljenje i treba da se ceni. Ali onda dodju ovakvi post-ovi :

yooyo je napisao(la):
Pa priest tvrdi da su app na iOS-u kvalitetnije jer klize. To je budalastina. U Facebook aplikaciji kliknes na YT video i otvori se YT app i pusti video. Posle toga, ugasis YT app i onda setas po stranama trazeci FB app da bi nastavio dalje da pregledas. To ne da nije nije elegantno, vec je identicno setanju od saltera do saltera neke drzavne ustanove.

Nedostaje mi slanje SMS-a sa iPada.

ne mogu da snimim attachmet iz maila

A mozda ih Apple placa da stoje u redu!? Verovatno ima takvih slucajeva.

salac je napisao(la):
Koliko ja vidim na ios-u svaki app ima razlicite menije, razlicite dugmice za izlaz iz programa, na razlicitim mestima na ekranu

salac je napisao(la):
A da ti pokazem koliko gresis sto se kompatibilnosti tice - deder sad nadji i otvori neki excel fajl krcat formulama i funkcijama. Ili powerpoint fajl krcat efektima. Toliko.

Ovo sve su totalne dezinformacije zbog kojih ce neko ko nije upucen pomisliti da je stvarno u pitanju mana iUredjaja upravo zbog toga sto su uvazeni clanovi bench-a. Evo recimo zechs-a su toliko sludili da je duboko ubedjen da iPad ne moze da otvara docx fajlove. Znaci nisu u pitanju stvari licne preferencije vec totalno netacne informacije. Ja sebe zaista vidim kao neutralnog, vise puta sam nabrojao i prednosti Android-a u odnosu na iOS i koristio sam obe platforme tako da znam o cemu pricam. Ne razumem uopste toliko duboku ostrascenost koja se pokazuje na ovim topic-ima i taj potcenjivacki stav koji Android korisnici imaju prema Apple koriscnicima. A sto je najcrnje Apple korisnike ovde predstavljaju kao takve.

Poslednja izmena:
Jeste, to mi je drug iz skole i kod njega ja popravljam svoj racunar.

ok, sorry nisam znao, nisi napisao to u postu.

@Snake:
I sta nije tacno od navedenog? Slanje SMS-a? Nemoze bez JB. Snimanje atachenta iz mail app nije moguce.. jedino sto mozes je da otovris attachent u drugoj app. Mozda mislis na web mail mada to je neprakticno. Mozda postoji neki Cydia dodatak za mail app koji omogucava snimanje attachmenta, ali out-of-box ne moze.

I sto nisi kvotovao kad sam napisao da imam video fajlove raasute na 3 mesta po iPadu (iPod, Photos i neki video player) i da moras da pamtis gde ti je koji snimak umesto da se sve to nalazi u nekoj galeriji. Ispade sada da je File Sysem potreban.

Nijedan od tih VNC klijenata koje si naveo ne ume da pristupi mom kucnom racunaru koji na sebi ima UltraVNC server.

@priest:
Nisam nigde pomenuo USB i iTunes. Pre svega sam mislio na nemogucnost pristupu windows mrezi i deljenim folderima. Mozda posstoji app, ali je opet neprakticno da pokrenes app sa kojom ce da pristupis nekom deljenom folderu izaberes file i kada se file iskopira na iPad onda mozda mozes da probas da ga otvoris iz neke druge app. To ne da nije elegantno, nego je i prekomplikovano za naprednog korisnika.
Mozes i da pokrenes neku app koja u sebi ima web server pa onda preko lokalne mreze uradis http upload na iUredjaj, pa posle iz te app nekako dalje otvoriti dugu app da bi pogledao file.

A korisnik vasic prica kako je izvlacenje ikonica na Android desktop nocna mora za korisnika

Ma smesni ste... nema potrebe da vise ucestvujem u ovoj diskusiji.

Veruj mi priest77, da mi ovde raspravljamo samo zato što nam je zanimljivo ovo prepucavanje. Za ozbiljnu priču nema mesta jer iOS nije ozbiljan OS :)

Bez admin alata nijedan OS se ne može koristiti u ozbiljnim firmama. To može samo u vasic-evim bajkama u kojima bolnice po USA funkcionišu kao u filmu Patch Adams.

Ne znam koliko imaš godina i koliko si sveta (van svoje kuće i škole) video do sada, ali zaključujem ne mnogo. Posle svega što sam napisao, kada neko opet piše isto, očigledno je da jednostavno ima vrlo malo životnog iskustva osim onoga što mu je u najbližem okruženju.

Pre nekoliko meseci (u februaru) moja mlađa ćerka je imala operaciju trećeg krajnika. Operacija je urađena u bolnici "New York Presbyterian Hospital" (66. ulica i avenija York, na Menhetnu). Kad su moje dete smestili u bolnički krevet, došao je doktor sa iPadom u ruci. Na iPadu se nalazila kompletna medicinska istorija moje ćerke (podaci o vakcinacijama, pregledima kod pedijatra, oboljenjima, terapijama itd). Doktor nam je detaljno objasnio kako izgleda operacija i to nam pokazao na iPadu (neka aplikacija sa 3D prikazom anatomije nosa, sinusa, krajnika i usne duplje). Dok smo čekali da se operacija završi, oko nas su prolazili drugi doktori i svi su nosili iPade.

To što neki ovde ne mogu da shvate koliko iPad (a verovatno i neki drugi tablet) može da poboljša produktivnost mnogim profesijama samo govori o njihovom nedostatku životnog iskustva.

A što se tiče osnove na kojoj su bazirani iOS i Android, taj Android jeste izgrađen na Linux-u, ali je zato iOS izgrađen na BSD-u. Može li neko da objasni ovde u po čemu je onda taj Android ima šanse za "veću funkcionalnost" od sistema koji u osnovi ima samo drugačiju aromu UNIX-a???

I da je dosao i sa Galaxy Tabom isto bi se na njemu nalazila kompletna medicinska istorija sa sve 3D aplikacijom virtuelne operacije...i sta sada Galaxy Tab ne moze da poboljsa produktivnost??? Vasicu, iPad je americki proizvod razvijan za amerikance (dodao bih sada i stalni epitet koji ide uz rec amerikanci, ali necu :D) i ja ne vidim sta je tu sporno sto svi koriste americki proizvod??
Vise puta je pricano da su iPad, iPhone i slicni iUredjaji prilagodjeni mentalitetu amerikanaca, jer bas oni i nemaju nekih prevelikih dodira sa realnoscu.

Poslednja izmena:
Ma vise puta je ponavljano kako smo mi pametni a ameri glupi, i ovde ta glupost je opste prihvacena stvar narocito sto politicarima to odgovara. :)

Mi imamo veze sa realnocu i ako piraterija ne funkcionise punom parom sa 100 usb portova onda to ne pasuje nasem mentalitetu...

A zastupljenost iPad-a je jako bitna jer i programi i sve sto se tableta tice i dalje je fokusirano na iPad, dok retko ko hoce da eksperimentise sa uredjajima koji imaju 3% trzista (mozda koji procenat vise :) ) i da ulaze tamo gde se ne zaradjuje.

@yooyo
imas program kojeg svi koristie, zove se TeamViewer HD za iPad i koji radi kako treba dok za Android tablete ne postoji, nije ga bilo ni za android telefone do skoro.
http://itunes.apple.com/us/app/teamviewer/id379424610

Poslednja izmena:
teamviewer za android se nalazio na njihovom sajtu pa vec jedno 7-8 meseci unazad. Pre neki dan je ubacen na android market sto, ocito, ne znaci da ga i ranije nije bilo za android platformu :)

Poslednja izmena:
Pih, ja na ovom threadu odavno polutrolujem, to nije nista cudno :) A weasel je, iskusno, upravo i otvorio ovu temu za takve stvari da se ne bi pola foruma zatrpavalo glupostima :) Tako ponekad nabodem po neku recenicu tek toliko da podbadam priesta, vasica ili snakeyes-a, interesantni su mi njihovi odgovori i kolicina 'materinskog instinkta' koji ispoljavaju kad god se pomene apple.

No ofens momci, ne mora benchmark uvek da bude strogo ozbiljna stvar :)

Ajd' sad da probam da nesto i napisem.

Jos jednom moram da te pitam, posto se izdajes za nekog ko je svakodnevno koristio iPad 2 i radio u njegovim aplikacijama, kako je moguce da spominjes razlicite dugmice za izlazak iz programa kada iPad......

Necu da quotujem deo po deo, jer je post preveliki, a ocekujem da i moj odgovor bude takav :)

Prvo, napisao si ovoliki post a opet izbegao osnovno pitanje koje sam ti postavio jos pre nekoliko strana - sta ti to tacno koristis sto ne moze na androidu? Za to nikako da nadjes vremena da napises, ali ti zato nije palo tesko da potrosis sate za nekoliko odgovora od po par stranica teksta.

Ne mrzi te cak ni da ucitavas spreadsheet tabele, kacis screenshotove i teras mene da radim isto, i moram da priznam da si me tu doveo u stanje zestoke nedoumice. Prvo, hvalis se da si ekonomista? Ako jesi, onda bi morao da znas da je eplov excel ekvivalent jako, jako limitiran. Ja, priznajem, nemam to instalirano na ipadu. Niti planiram da ga instaliram, mnogo mi je da dajem po 10 dolara na eplov word, excel i powerpoint.

Ali sam zato probao istu tu stvar na OSX. Sto i da ne? Jeftinija je MS ofisa i to znacajno, zasto ne raditi u iworks-u ako je dovoljno dobar. Medjutim, nije. Taman je ok za skolarce, studentariju i rad porodicnih finansija. Nema VBA makroe, nema pivot tabele, nisu implementirane ni sve funkcije koje ima excel. I to je, jednostavno, to. Do duse, ti bi to, kao ekonomista, trebao bolje da znas. Keynote je, realno gledano, rame uz rame sa powerpoint-om, meni se cak i vise svidja, ali i dalje zna da omane kad se ucitavaju powerpoint prezentacije. Oh, mozes ti da od nule pravis prezentacije u keynote-u i veselo ih prikazujes klijenteli, ali odavno izmedju biznis ofis okruzenja i MS ofisa stoji znak jednakosti.

Na kraju krajeva, mogao si da izguglas nekoliko testova koji se i bave testiranjem kompatibilnosti gorenavedenih softverskih paketa, nastalih iz pera epl (pristrasnih?) korisnika. Nesto od primedbi sam video u praksi (recimo taj deo sa pivot tabelama).

Moj zakljucak je stoga - iworks moze da bude zamenjen ama bas bilo kojim tablet ofis paketom, obzirom da nijedan ne pruza zamenu za MS ofis.

Izlazak iz aplikacije - na ovo sam vec odgovorio, ali evo, ponovicu opet - appovi koje sam ja primarno koristio za ozbiljan rad (prompt, rdp vieweri) imaju opciju gasenja programa (pokidaju sve konekcije i zabodu se u pozadinu). To meni jeste bitno - ne mogu da 'zarobim' RDP konekciju pa da posle, sa desktop racunara, ne mogu da se konektujem na server. Slicno je i sa telnet/ssh konekcijama ka nekim mreznim uredjajima, a ljudi koji razvijaju takve aplikacije dovoljno poznaju problematiku te u svoj softver ugradjuju opciju, da tako kazem, gasenja aplikacije. Da ponovim, 'cisto' kidanje konekcije je ponekad veoma bitna stvar (ko je radio sa recimo HP switchevima, AT switchevima/ruterima i sl. prepoznace o cemu se radi).

Ali ok, neka bude - to je veoma specijalizovan nacin koriscenja ipad-a pa i nisam trebao da celu stvar 'globalizujem'. Do duse, Vasicu slicna stvar ne smeta da celu pricu prebacuje na medicinski softver i posmatra tablet svet kroz tu prizmu :)

Ta "RUGOBA" je savrseno obavljala posao za koji je predvidjena a to su video pozivi, i to je obavljala 6 meseci pre nego sto su Android-i dobili slicnu mogucnost. Nekome je OK da ceka 6 meseci u nadi da ce se aplikacija pojaviti dok neki zele to odma. Slicna stvar je i sa najpopularnijim programima za turn by turn navigaciju. Za iPad imate ih odma dok se za Android i dalje morate nadati da ce se nekada u buducnosti pojaviti. I ako si vise ocekivao od nas "esteta koji ljubimo epl" ne vidim zasto bi tebi smetalo to sto je aplikacija "rugoba" kada si toliko zadovoljan poluresenjima sa android-a?

Pa eto - cas pominjes termin 'poluresenja' i na sva usta to potezes kao fundamentalni argument, a zatim celu stvar spinujes, okreces za 180 stepeni pa ti poluresenje na tvojoj omiljenoj spravi ne predstavlja problem? :)

Odluci se vec jednom.

Ovu pricu vrtis konstantno u svim postovima kada nestane argumenata, da li mozes da razumes da nekim ljudima nije bitno (recimo 85% korisnika tableta) baratanje fajlovima medju aplikacijama? A i oni kojima je to toliko bitno koriste dropbox ili neki drugi servis ili pak JB-uju uredjaj i uzivaju u carima otvorenog FS-a.

Dobro i sta ti u toj prici nije jasno? Kod androida se fajlovima barata kao na pravom desktop OS-u. Se*rem ti se ja na OS gde, da bi nesto skinuo sa neta i pogledao (neka arhiva i sl), mora da se izadje iz browsera i startuje specijalizovani program, koji onda to snimi u sebi svojstveni folder, kome ne mogu da pristupe druge aplikacije. Na stranu to da, kao sto je yooyo spomenuo, fajlovi nisu centralizovani vec svaka aplikacija srecno krije ono sto sadrzi od ostatka sveta.

Eto, pre neki dan sam coveku objasnjavao kako da posalje docx fajl sa ipad-a - covek startovao mailer i zbunjen dosao da pita sta dalje? Da postoji normalan FS i normalno baratanje fajlovima to ne bi bio nikakav problem. A ovako? Morao je da instalira file viewer koji podrzava taj fajl format i ima opciju slanja mailova.

Zato, ako tebi to ne predstavlja problem, niti te interesuje, niti imas potrebu za najnormalnijim operacijama sa fajlovima, ne siri svoje poimanje sveta na celokupni 'univerzum'. Nastavi da beskonacno blejis po netu na ipadu, jer za drugo i nije :)

Evo samo za priesta:

http://www.addictivetips.com/mobile...ts-you-control-your-computer-from-your-phone/

Citat (da se ne mucis da otvaras link ka sajtu gde je tema mrski ti android):

When TeamViewer for Android was released last year, it was only available for download from the TeamViewer website. Yesterday, the remote computer access and control application finally became part of the Android Market. If you’re unfamiliar with or haven’t yet used TeamViewer, join us after the break for a brief overview.

Ali mozda sam pogresio priest, mozda nije 8 meseci, mozda je 7, mozda 7 meseci i 5 dana :)

Edit: a sad i ozbiljno - bilo ga je jos i prosle godine. Ne znam, mozda je bila i neka beta, ili RC, ili preview verzija. Kao sto trenutno postoji total commander za android (koji je u beti) a ne moze jos nigde da se kupi i sl.

Poslednja izmena:
Izlazak iz aplikacije - na ovo sam vec odgovorio, ali evo, ponovicu opet - appovi koje sam ja primarno koristio za ozbiljan rad (prompt, rdp vieweri) imaju opciju gasenja programa (pokidaju sve konekcije i zabodu se u pozadinu). To meni jeste bitno - ne mogu da 'zarobim' RDP konekciju pa da posle, sa desktop racunara, ne mogu da se konektujem na server. Slicno je i sa telnet/ssh konekcijama ka nekim mreznim uredjajima, a ljudi koji razvijaju takve aplikacije dovoljno poznaju problematiku te u svoj softver ugradjuju opciju, da tako kazem, gasenja aplikacije. Da ponovim, 'cisto' kidanje konekcije je ponekad veoma bitna stvar (ko je radio sa recimo HP switchevima, AT switchevima/ruterima i sl. prepoznace o cemu se radi).

Sto se tice misterioznog quit button-a, koji si samo ti video, mislim da ti moze yooyo kao programer odgovoriti da li iOS 4 API podrzava postojanje quit button-a, i koji je stav Apple-a na App store-u po pitanju objavljivanju ovakvih aplikacija. Na ostatak cu ti odgovoriti kada budem imao vremena.

Poslednja izmena:
Ma vise puta je ponavljano kako smo mi pametni a ameri glupi, i ovde ta glupost je opste prihvacena stvar narocito sto politicarima to odgovara. :)

Mi imamo veze sa realnocu i ako piraterija ne funkcionise punom parom sa 100 usb portova onda to ne pasuje nasem mentalitetu...

A zastupljenost iPad-a je jako bitna jer i programi i sve sto se tableta tice i dalje je fokusirano na iPad, dok retko ko hoce da eksperimentise sa uredjajima koji imaju 3% trzista (mozda koji procenat vise :) ) i da ulaze tamo gde se ne zaradjuje.

@yooyo
imas program kojeg svi koristie, zove se TeamViewer HD za iPad i koji radi kako treba dok za Android tablete ne postoji, nije ga bilo ni za android telefone do skoro.
http://itunes.apple.com/us/app/teamviewer/id379424610

ista stvar je i windows - OSX, pa ipak ima dosta aplikacija i za osx..... :)

iPad jeste elegantna sprava ali da bi se prevazisla ogranicenja iOS-a smisljaju se razna zaobilazna resenja koja uopste nisu elegantna. Zbog tih stvari mi js iOS odbojan. Platforma ja takva da mi onemogucava osnovne operacija koje ocekujem od takvog uredjaja. Potreba da JB uredjaj da bi koliko-toliko omogucio elementarne operacije samo govori koliko je taj koncept pogresan.

Prikljucujem se onome sto yooyo kaze - yep, nesporno je dobra sprava, ne onoliko koliko tvrdi g-din Vasic (odnosno - spremna da zameni racunare u biznisu i sl.), ali je sasvim, sasvim ok. Ni meni nimalo ne lezi njegova zatvorenost niti mogu ono cime se bavim da obavljam iole efikasno na njemu, ali boze moj; nekome to nece predstavljati nikakav minus. Tableti, moze biti, i nisu zamisljeni za sve poslove, medjutim prava je gre'ota ne koristiti ogromnu autonomiju, touchscreen, veliku 'prenosnost', mogucnosti zvrljanja po ekranu i sl. U principu, meni je ideal da imam kombinaciju beleznice, biblioteke i racunara na jednom mestu. E sad, to sto ja zelim, ne mora nuzno da zeli svako - nekome vrlo verovatno nikakva tastatura sem one na ekranu nije neophodna niti ga interesuju aplikacije koje su meni esencijalno bitne.

Dakle, da posle gomile postova gde sam se cesto segacio sa oponentima u diskusiji (iliti srpski receno - trolovao :) ), probam da zavrsim i izvedem neki, jelte, ozbiljan zakljucak - i jedan i drugi tabor su sasvim validna resenja, naravno ukoliko se ne ocekuju cuda. Ne vidim nista zbog cega bi potencijalni kupac, kada teskom mukom resi da se rastavi od svojih para i kupi masinu, dosao u takvo stanje da posle nekog vremena krene da se istom lupa u glavu i gorko kaje jer je uzaludno bacio pare.

Ovakvi thread-ovi i ovakve rasprave, da ne bude zabune, postoje na ovom forumu od prvog dana - amd vs intel, ati vs nvidia, ratovi browsera koji su besneli na benchu istim ako ne i vecim intenzitetom nego u 'divljini' - sve to cini boravak na ovom forumu interesantnim :) I na kraju, ako se neko nasao uvredjen mojim pisanijem, iskreno izvinjenje :)

Poslednja izmena:
Kao neko ko je koristio Nook color gotovo dva meseca, i isprobao na njemu sve varijante androida, a zadnjih mesec koristim ipad2, mogu da se potpunosti slozim sa salac-ovim misljenjem i da dodam da ce kad tad android zagospodariti i trzistem tableta iz jednostavnog razloga raznolikosti proizvodjaca.

A posto su se, po mom misljenju, samsung-ovi tabovi (8.9 i 10.1) vec hardverski izjednacili sa ipad-om (a u to planiram da se uverim vrlo brzo), ostaje da jos malo da ispeglaju OS i svi uslovi ce se steci da dodje do smene na postolju...bas kao u tenisu :)

Snimanje atachenta iz mail app nije moguce..

mail.jpg

I sta nije tacno od navedenog? Slanje SMS-a? Nemoze bez JB.

Licemerno je da kod jednog uredjaja podrzavas JB a kod drugog ne. iOS ima ogranicenja ali isto tako se ta ogranicenja mogu lako prevazici, iPad 2 sve te navedene stvari moze da uradi, ako je nekome to zaista bitno on ce JB-ovati uredjaj i imati ove opcije, oni kojima to ne treba nece ga JB-ovati. To je valjda poenta, sta jedan uredjaj moze da uradi a sta ne.

Nijedan od tih VNC klijenata koje si naveo ne ume da pristupi mom kucnom racunaru koji na sebi ima UltraVNC server.

Ne koristim tako da ne mogu nista da tvrdim ali koliko vidim ljudi se konektuju na VNC servere preko ovih aplikacija i 3G mreze .

salac je napisao(la):
Prvo, napisao si ovoliki post a opet izbegao osnovno pitanje koje sam ti postavio jos pre nekoliko strana - sta ti to tacno koristis sto ne moze na androidu? Za to nikako da nadjes vremena da napises, ali ti zato nije palo tesko da potrosis sate za nekoliko odgovora od po par stranica teksta.

Pod broj 1 - preporucio bih ti da procitas moje postove pre nego sto na njih odgovoris jer sam ti nabrojao aplikacije.
Pod broj 2 - ni na jedan post nije utroseno vise od 15 min, ne znam odakle ti ideja da mogu sebi da dozvolim da "potrosim sate za odgovore od par stranica teksta" , a sve sto pisem pisem iz glave i nemam potrebu da guglam bilo sta i na to trosim vreme.

salac je napisao(la):
Ne mrzi te cak ni da ucitavas spreadsheet tabele, kacis screenshotove i teras mene da radim isto, i moram da priznam da si me tu doveo u stanje zestoke nedoumice. Prvo, hvalis se da si ekonomista? Ako jesi, onda bi morao da znas da je eplov excel ekvivalent jako, jako limitiran. Ja, priznajem, nemam to instalirano na ipadu. Niti planiram da ga instaliram, mnogo mi je da dajem po 10 dolara na eplov word, excel i powerpoint.

Dakle nemas instalirano i nisi probao. Eto ja sam okacio SS jednog xls fajla prepunog fomula i funkcija na iPad-u i pokazao ti da nema nikakvih problema sa kompatibilnoscu. A otvarao sam more xls fajlova i nikada nikakvih problema nisam imao, osim ponekad fontova koji nedostaju prilikom import-a. Nista sto bi uticalo na kvalitet i funkcionalnost u 99% slucajeva (tih 1% otpada na macro-e). Ali eto ti koji nisi koristio si dao sebi za pravo da komentarises kako to nista ne valja.

salac je napisao(la):
Moj zakljucak je stoga - iworks moze da bude zamenjen ama bas bilo kojim tablet ofis paketom, obzirom da nijedan ne pruza zamenu za MS ofis.

Zakljucujes iako nisi probao - zanimljivo. Evo ja posto sam koristio quickoffice i iWork mogu ti reci da su svetlosnim godinama daleko po kvalitetu. Quickoffice ima ocajan UI i kompatibilnost sa fajlovima mu nije ni priblizna iWork-u.

salac je napisao(la):
Eto, pre neki dan sam coveku objasnjavao kako da posalje docx fajl sa ipad-a - covek startovao mailer i zbunjen dosao da pita sta dalje?

Koliko je komplikovan ulazak u Pages, otvaranje dokumenta, klik na kljuc pa na share i email document? Intuitivno je da intuitivnije ne moze biti.

salac je napisao(la):
Zato, ako tebi to ne predstavlja problem, niti te interesuje, niti imas potrebu za najnormalnijim operacijama sa fajlovima, ne siri svoje poimanje sveta na celokupni 'univerzum'.

Ja ne sirim svoje poimanje sveta na celokupni univerzum vec to ti radis. Ti si bio taj koji je hrabro izjavio da je iPad los uredjaj iako ga 85% ljudi koristi. Ja sam hiljadu puta govorio ako je nesto tebi bitno to ne znaci da je nekome drugome bitno. Shvati da tvoje potrebe nisu potrebe sveta, ozbiljne stvari mogu se obavljati i bez otvorenog FS-a ma sta ti mislio.

salac je napisao(la):
Pa eto - cas pominjes termin 'poluresenja' i na sva usta to potezes kao fundamentalni argument, a zatim celu stvar spinujes, okreces za 180 stepeni pa ti poluresenje na tvojoj omiljenoj spravi ne predstavlja problem? :)

Reci mi po cemu je poluresenje skidanje aplikacije sa appstore-a koja obavlja savrseno funkciju za koju je namenjena a to su video pozivi? Jer zbog toga sto su meniji slabije rezolucije? Znaci bolje je da ne postoji uopste nego da ima menije slabije rezolucije? Trazenje dlake u jajetu ili sta?

salac je napisao(la):
Dakle, da posle gomile postova gde sam se cesto segacio sa oponentima u diskusiji (iliti srpski receno - trolovao ), probam da zavrsim i izvedem neki, jelte, ozbiljan zakljucak - i jedan i drugi tabor su sasvim validna resenja, naravno ukoliko se ne ocekuju cuda. Ne vidim nista zbog cega bi potencijalni kupac, kada teskom mukom resi da se rastavi od svojih para i kupi masinu, dosao u takvo stanje da posle nekog vremena krene da se istom lupa u glavu i gorko kaje jer je uzaludno bacio pare.

Bilo bi ok da si onda odma od starta rekao da trolujes i da tvoje price slabo imaju veze sa realnim stanjem stvari cisto da te ljudi ne bi ozbiljno shvatali. Ja te ozbiljno shvatam zato sto te smatram za uvazenog clana bench-a koji ima sta pametno da kaze. Ali ako nekome zelis stvarno da pomognes da se ne lupa u glavu zar nije merodavnije da kazes da je iPad tablet koji ima najmanji return rate od svih (znaci da je ogromna vecina koja ga je kupila zadovoljna njime) a ne da siris dezinformacije kao sto je recimo postojanje misterioznog QUIT button-a u aplikacijama?

Poslednja izmena:
Vrh Dno