Pih, ja na ovom threadu odavno polutrolujem, to nije nista cudno

A weasel je, iskusno, upravo i otvorio ovu temu za takve stvari da se ne bi pola foruma zatrpavalo glupostima

Tako ponekad nabodem po neku recenicu tek toliko da podbadam priesta, vasica ili snakeyes-a, interesantni su mi njihovi odgovori i kolicina 'materinskog instinkta' koji ispoljavaju kad god se pomene apple.
No ofens momci, ne mora benchmark uvek da bude strogo ozbiljna stvar
Ajd' sad da probam da nesto i napisem.
Jos jednom moram da te pitam, posto se izdajes za nekog ko je svakodnevno koristio iPad 2 i radio u njegovim aplikacijama, kako je moguce da spominjes razlicite dugmice za izlazak iz programa kada iPad......
Necu da quotujem deo po deo, jer je post preveliki, a ocekujem da i moj odgovor bude takav
Prvo, napisao si ovoliki post a opet izbegao osnovno pitanje koje sam ti postavio jos pre nekoliko strana - sta ti to tacno koristis sto ne moze na androidu? Za to nikako da nadjes vremena da napises, ali ti zato nije palo tesko da potrosis sate za nekoliko odgovora od po par stranica teksta.
Ne mrzi te cak ni da ucitavas spreadsheet tabele, kacis screenshotove i teras mene da radim isto, i moram da priznam da si me tu doveo u stanje zestoke nedoumice. Prvo, hvalis se da si ekonomista? Ako jesi, onda bi morao da znas da je eplov excel ekvivalent jako, jako limitiran. Ja, priznajem, nemam to instalirano na ipadu. Niti planiram da ga instaliram, mnogo mi je da dajem po 10 dolara na eplov word, excel i powerpoint.
Ali sam zato probao istu tu stvar na OSX. Sto i da ne? Jeftinija je MS ofisa i to znacajno, zasto ne raditi u iworks-u ako je dovoljno dobar. Medjutim, nije. Taman je ok za skolarce, studentariju i rad porodicnih finansija. Nema VBA makroe, nema pivot tabele, nisu implementirane ni sve funkcije koje ima excel. I to je, jednostavno, to. Do duse, ti bi to, kao ekonomista, trebao bolje da znas. Keynote je, realno gledano, rame uz rame sa powerpoint-om, meni se cak i vise svidja, ali i dalje zna da omane kad se ucitavaju powerpoint prezentacije. Oh, mozes ti da od nule pravis prezentacije u keynote-u i veselo ih prikazujes klijenteli, ali odavno izmedju biznis ofis okruzenja i MS ofisa stoji znak jednakosti.
Na kraju krajeva, mogao si da izguglas nekoliko testova koji se i bave testiranjem kompatibilnosti gorenavedenih softverskih paketa, nastalih iz pera epl (pristrasnih?) korisnika. Nesto od primedbi sam video u praksi (recimo taj deo sa pivot tabelama).
Moj zakljucak je stoga - iworks moze da bude zamenjen ama bas bilo kojim tablet ofis paketom, obzirom da nijedan ne pruza zamenu za MS ofis.
Izlazak iz aplikacije - na ovo sam vec odgovorio, ali evo, ponovicu opet - appovi koje sam ja primarno koristio za ozbiljan rad (prompt, rdp vieweri) imaju opciju gasenja programa (pokidaju sve konekcije i zabodu se u pozadinu). To meni jeste bitno - ne mogu da 'zarobim' RDP konekciju pa da posle, sa desktop racunara, ne mogu da se konektujem na server. Slicno je i sa telnet/ssh konekcijama ka nekim mreznim uredjajima, a ljudi koji razvijaju takve aplikacije dovoljno poznaju problematiku te u svoj softver ugradjuju opciju, da tako kazem, gasenja aplikacije. Da ponovim, 'cisto' kidanje konekcije je ponekad veoma bitna stvar (ko je radio sa recimo HP switchevima, AT switchevima/ruterima i sl. prepoznace o cemu se radi).
Ali ok, neka bude - to je veoma specijalizovan nacin koriscenja ipad-a pa i nisam trebao da celu stvar 'globalizujem'. Do duse, Vasicu slicna stvar ne smeta da celu pricu prebacuje na medicinski softver i posmatra tablet svet kroz tu prizmu
Ta "RUGOBA" je savrseno obavljala posao za koji je predvidjena a to su video pozivi, i to je obavljala 6 meseci pre nego sto su Android-i dobili slicnu mogucnost. Nekome je OK da ceka 6 meseci u nadi da ce se aplikacija pojaviti dok neki zele to odma. Slicna stvar je i sa najpopularnijim programima za turn by turn navigaciju. Za iPad imate ih odma dok se za Android i dalje morate nadati da ce se nekada u buducnosti pojaviti. I ako si vise ocekivao od nas "esteta koji ljubimo epl" ne vidim zasto bi tebi smetalo to sto je aplikacija "rugoba" kada si toliko zadovoljan poluresenjima sa android-a?
Pa eto - cas pominjes termin 'poluresenja' i na sva usta to potezes kao fundamentalni argument, a zatim celu stvar spinujes, okreces za 180 stepeni pa ti poluresenje na tvojoj omiljenoj spravi ne predstavlja problem?
Odluci se vec jednom.
Ovu pricu vrtis konstantno u svim postovima kada nestane argumenata, da li mozes da razumes da nekim ljudima nije bitno (recimo 85% korisnika tableta) baratanje fajlovima medju aplikacijama? A i oni kojima je to toliko bitno koriste dropbox ili neki drugi servis ili pak JB-uju uredjaj i uzivaju u carima otvorenog FS-a.
Dobro i sta ti u toj prici nije jasno? Kod androida se fajlovima barata kao na pravom desktop OS-u. Se*rem ti se ja na OS gde, da bi nesto skinuo sa neta i pogledao (neka arhiva i sl), mora da se izadje iz browsera i startuje specijalizovani program, koji onda to snimi u sebi svojstveni folder, kome ne mogu da pristupe druge aplikacije. Na stranu to da, kao sto je yooyo spomenuo, fajlovi nisu centralizovani vec svaka aplikacija srecno krije ono sto sadrzi od ostatka sveta.
Eto, pre neki dan sam coveku objasnjavao kako da posalje docx fajl sa ipad-a - covek startovao mailer i zbunjen dosao da pita sta dalje? Da postoji normalan FS i normalno baratanje fajlovima to ne bi bio nikakav problem. A ovako? Morao je da instalira file viewer koji podrzava taj fajl format i ima opciju slanja mailova.
Zato, ako tebi to ne predstavlja problem, niti te interesuje, niti imas potrebu za najnormalnijim operacijama sa fajlovima, ne siri svoje poimanje sveta na celokupni 'univerzum'. Nastavi da beskonacno blejis po netu na ipadu, jer za drugo i nije