Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Ma ako ćemo pošteno, ovde se koliko vidim ponajviše mlati prazna slama, a zapravo jako malo konstruktivno razgovara... E sad, dal je ovo spljošten PC ili ne, heh... tablet je! Err... zaboravio sam da napomenem, da će najverovatnije Microsoft uskoro izbaciti posebnu verziju Windowsa koja izlgeda malo drugačije i koja će biti nameski da tako kažem prepravljena upravo zbog ovakvih uređaja... Znači pun windows u malo drugačijem izdanju, sa krupnijim ikonicima i menijima, pa da vidimo onda baš koliko će vredeti Applu onih 65000 aplikacija kojima se toliko diče u ovom momentu!

Па џаба ако се Win прилагоди таблетима, ако апликације нису, што значи да треба поред посебне верзије Windows-a, посебне верзије и апликација, све посебно, па зар то исто не раде и Google и Apple од самог старта? Значи (овај Асус) то је то само што све треба да се одради испочетка :) , тако да и број апликација треба да крене од 0, што нас даље доводи до закључка да је декстоп ОС за десктоп, а таблет ОС за таблет.

Poslednja izmena:
U stvari windows tablet edition se pojavio jos tamo neke 2003-2004 god, a koliko se secam posle xp-ovog sp2 su spojili to u jedan OS. Mislim da je to slucaj i sa danas aktuelnim windowsom 7, odnosno da je sve sto se tableta tice uzidano u startu u ovaj operativni sistem.

Bilo je u to vreme uzasno mnogo galame MS-a kako su sledeci korak tablet pc-jevi, mada od toga na kraju nije bilo nista; do duse, i dan-danas MS na tabletima ima neke stvari koje nemaju ni iOS ni android, od kojih je valjda najpoznatija handwriting i upotreba pen-a. To su, ruku na srce, jako dobro uradili.

Meni napr. to zaista jeste veliki minus i iOS-a i androida (nisam gledao sta moze webos, pretpostavljam da je tamo omoguceno koriscenje olovcice) i konstantno me sprecava da se zaletim i kupim pobrojane proizvode. ***, nekako ocekujem da 'tabla' koja se nalazi ispred mene treba da ima mogucnost slobodnog 'piskaranja' za hvatanje beleski i/ili crtanje skica i sl.

Verovatno ce neko sada da se zapita - pa ako mi to treba zasto ne kupim windows tablet? Pa bas zbog ovoga sto je vec spomenuto - on definitivno nije posebno optimizovan za takav format uredjaja, a ni sam OS, odnosno nacin njegovog funkcionisanja na tabletima (sto OS, sto appovi) mi se ne dopada; iskreno nisam video kako rade ti windows 7 tableti ali sam video starije windows xp tablete, sto ce reci da se situacija mozda i popravila.

Isto tako windows pati i od sindroma vezanosti za intel platformu - bazirali su se iskljucivo na intel x86 sto se pokazuje kao greska; ipak je ARM i dalje u velikoj prednosti kada se govori o tom konkretnom trzisnom segmentu. I nije uopste lako da se windows prebaci na arm, to je valjda i najlaksi deo price; potrebno je sve te silne aplikacije, koje se trenutno vrte na intel/amd procesorima, takodje prebaciti na arm arhitekturu.

Meni napr. to zaista jeste veliki minus i iOS-a i androida (nisam gledao sta moze webos, pretpostavljam da je tamo omoguceno koriscenje olovcice) i konstantno me sprecava da se zaletim i kupim pobrojane proizvode. ***, nekako ocekujem da 'tabla' koja se nalazi ispred mene treba da ima mogucnost slobodnog 'piskaranja' za hvatanje beleski i/ili crtanje skica i sl.
Za iPad piskarenje imas gomilu programa, ovo verovatno nije najbolji ali pogledaj ga kao primer:

http://www.youtube.com/watch?v=-vmaNljdHXk

I ne treba ti olovka jer mozes i sa prstom to da radis ali imas i sylus i za kapacitivne ekrane

Poslednja izmena:
...

Jel ti kupis 3-4 novine, za svakog u kuci po jedne?
Nije mi jasno o cemu ti pricas. Pa ne kupuje se ipad valjda samo da bi se citale novine. Onda lepo napravi racunicu svega sto ipad zamenjuje, pa ce prica biti malo drugacija. Valjda tehnologija i ide u tom smeru da sve bude sto prakticnije i sto minimalisticnije.

Supruga :), ona na njen posao, ti na tvoj, kako cete da share 1 tablet :) ?

Da li znas kolika je cena tromesecne pretplate na recimo NY Times? Reci cu ti samo da za 2 godine citanja recimo The Daily-ja umesto stampanih novina isplacujes u potpunosti iPad. Za cenu dvonedeljne kupovine NY Times-a na kiosku dobijas godisnju pretplatu na The Daily. Treba li jos sta reci? Ne ulazim naravno u to da je NY Times dosta ozbiljnija novina od The Daily-ija koji je vise entertainment orijentisan, ali opet..

Poslednja izmena:
Za iPad piskarenje imas gomilu programa, ovo verovatno nije najbolji ali pogledaj ga kao primer:

http://www.youtube.com/watch?v=-vmaNljdHXk

I ne treba ti olovka jer mozes i sa prstom to da radis ali imas i sylus i za kapacitivne ekrane

Govorim o podrsci na nivou OS-a, a ne na nivou aplikacije. Pen i handwriting recognition se kod windowsa mogu koristiti u bilo kom programu, postoji cak i prepoznavanje matematickih formula (mozda zgodno za studente koji hvataju beleske? ). Napr moze se pisati penom direktno u word-u, ili da se pise mail direktno iz outlook-a, ili da se napravi reply na forumu u proizvoljnom web browseru ( :) )

Koliko ja znam, ni iOS ni android nemaju ovaj zgodni feature u sebi, ali ne sumnjam da ce pre ili kasnije biti i toga. Da li postoje nekakve 'low level' ekstenzije koje ovo resavaju, takodje ne znam.

Da li znas kolika je cena tromesecne pretplate na recimo NY Times? Reci cu ti samo da za 2 godine citanja recimo The Daily-ja umesto stampanih novina isplacujes u potpunosti iPad. Za cenu dvonedeljne kupovine NY Times-a na kiosku dobijas godisnju pretplatu na The Daily. Treba li jos sta reci? Ne ulazim naravno u to da je NY Times dosta ozbiljnija novina od The Daily-ija koji je vise entertainment orijentisan, ali opet..

Da li je moguce da jos uvek insistirate na tome da iPad menja novine u skorije vreme?

- Treba vam vise iPad-a u kuci da se ne bi otimali ko ce da cita novine
- Ne citaju se novine stalno dok si kuci, otpada mogucnost deljenja jednog iPad-a na celu porodicu
- Ne cita ceo svet NY Times i novine napisane na engleskom, kao sto nece ni citati Daily. Ti i ja dobro znamo engleski, sta je sa ostalima koji ne znaju? Politika u elektronskom obliku? Kad?
- Nije pitanje cene, pitanje je konfora i menjanja navika. Nista bolje od osecaja kada uzmes novine u ruke i pocnes da listas. Mladi ljudi bi se navikli i promenili tu naviku, ali sta je sa matorijim ljudima? Hoces da kazes da bi se neki deda navikao na citanje The Daily-a na iPad-u, sve na engleskom koji verovatno ne razume, i sa informacijama iz entertainment sveta koje ga verovatno ne zanimaju?

- iPad-om ne mozes da ubijas muve :)
- ako novine u stampanom obliku nestanu, sta cemo da stavljamo na pod kada krecimo? :)

Procene kada ce novine u stampanom obliku nestati ne vredi nagadjati, jer ne znamo koliko ce zapravo tablet da se odomaci u svetu, i koliko ce mu padati cena da moze da bude pristupacan svima koji hoce da citaju novine.

Jedna prednost iPad-a u odnosu na papirnjake, je sto se tice klasicnih casopisa, ipak ako idu u digitalnom obliku ce biti jeftiniji, jer se one stampaju na kvalitetnom papiru, a i funkcionalnije dvoje - troje novina u jednom uredjaju, ali opet dolazimo do toga da je tablet preskup i da ce nasi poceti da tako izdaju novine par godina posto se to odomaci u svetu...

Da li je moguce da jos uvek insistirate na tome da iPad menja novine u skorije vreme?

Samo sam dao primer iPad-a i The Daily-ja, nije bitan ni tablet ni aplikacija, ne bih da zapocinjem nove flame wars-e.

- Treba vam vise iPad-a u kuci da se ne bi otimali ko ce da cita novine
- Ne citaju se novine stalno dok si kuci, otpada mogucnost deljenja jednog iPad-a na celu porodicu
Isto je i sa stampanim izdanjima, ako neces da se otimas sa dedom i babom moraces kupiti dvoje novina :D . Samo je navedeno kao primer ustede elektronskog citanja novina u odnosu na stampana izdanja. Znaci za 2 godine isplacujes sam tablet uredjaj (ili 2 ako i deda i baba citaju novine :D).

- Ne cita ceo svet NY Times i novine napisane na engleskom, kao sto nece ni citati Daily. Ti i ja dobro znamo engleski, sta je sa ostalima koji ne znaju? Politika u elektronskom obliku? Kad?
- Nije pitanje cene, pitanje je konfora i menjanja navika. Nista bolje od osecaja kada uzmes novine u ruke i pocnes da listas. Mladi ljudi bi se navikli i promenili tu naviku, ali sta je sa matorijim ljudima? Hoces da kazes da bi se neki deda navikao na citanje The Daily-a na iPad-u, sve na engleskom koji verovatno ne razume, i sa informacijama iz entertainment sveta koje ga verovatno ne zanimaju?

Kao sto rekoh, The Daily sam samo dao kao primer kako moderne elektronske novine treba da izgledaju. Za mene licno daleko su bolje iskustvo od citanja stampanih izdanja.

- iPad-om ne mozes da ubijas muve :)
Ali zato sa iPad-om mozes da ubijes dedu i time ubijes 2 muve jednim udarcem :D

Procene kada ce novine u stampanom obliku nestati ne vredi nagadjati, jer ne znamo koliko ce zapravo tablet da se odomaci u svetu, i koliko ce mu padati cena da moze da bude pristupacan svima koji hoce da citaju novine.

Novine u stampanom obliku sigurno nece izumreti u skorije vreme ali ce im trzisni udeo sve vise i vise padati (upravo zbog manje cene
elektronskih izdanja), a sto se procena vezanih za prodaju tablet uredjaja u ovoj i narednoj godini one su i vise nego obecavajuce.

Jedna prednost iPad-a u odnosu na papirnjake, je sto se tice klasicnih casopisa, ipak ako idu u digitalnom obliku ce biti jeftiniji, jer se one stampaju na kvalitetnom papiru, a i funkcionalnije dvoje - troje novina u jednom uredjaju, ali opet dolazimo do toga da je tablet preskup i da ce nasi poceti da tako izdaju novine par godina posto se to odomaci u svetu...

Dao sam ti konkretan primer NYT-a koji je klasicna novina. Evo i racunica ako je bas neophodna - dnevno izdanje NYT-a 2$ + specijalno 5$ izdanje za nedelju. Jednostavnom racunicom dolazis do 17$ kolika je nedeljna cena citanja stampanih izdanja, pomnozi to sa 52 nedelje godisnje i dolazis do cifre od 884$ godisnje. Cena tableta i elektronskih novina je manja od ovoga.

Poslednja izmena:
Kad se kaze da ce nesto da zameni nesto ne mislis se da ce babe i dede iz Srbije i svi na ovom svetu da prihvate to..... TO se nije desilo ni sa jednom inovacijom niti ce se ikada desiti...
Ipad nece ali uopsteno elektrnoske novine ce zamenti vrlo skoro obicne.

http://daringfireball.net/2011/03/the_chair

Slozio bih se sa Gruberom po tom pitanju, po meni je to kljucno za uspeh iPad-a (i iOS uredjaja generalno). Zaista, bez nekog preterivanja, za iOS postoji jako mnogo bas kvalitetnih i izuzetno ispoliranih aplikacija koje je prosto uzivanje koristiti. Aplikacije izgledaju i rade toliko prirodno i lagano da korisnik ima utisak kao da interaguje sa samom aplikacijom, i da tu ne postoji neki OS i GUI koji posreduju. Ne poznajem dovoljno dizajn softvera i GUI-ja da bih rekao sta je u pitanju i kako se to izvodi sa tehnicke strane, ali nacin na koji iOS odradjuje svaku tranziciju, svaki fade, svaku senku je prosto perfektan i cini da ja kao korisnik zelim da provedem sto vise vremena pipkajuci uredjaj i koristeci aplikacije.

Korisnici kojima je to bitno i koji to umeju da cene, naklonjeni su Apple proizvodima i filozofiji. Apple jako mnogo ulaze u dizajn i user experience, mozda i vise nego u bilo sta drugo. Takodje, kada su u pitanju tehnicki ne previse obrazovani i talentovani korisnici, iOS briljira. Moja majka se i dalje gubi po Windows-u i svuda i gde treba i gde ne treba klikce dvaput, lokacija sacuvanog fajla joj i dalje nije bas previse blizak pojam... Kada je probala da koristi iPhone, fotografisala je naseg macka i postavila ga kao Wallpaper za 1 minut. To i dalje ne ume da uradi na Windows-u, a ne bi umela ni na Androidu verujem. Apple Vas ne postuje manje niti unizava time sto ne daje process explorer, pristup fajl sitemu, unix terminal i sl. uz iOS. Zapravo, time Vas postuje vise kao korisnika, ceni Vase vreme, govori da je sistem organizovan i podsen dovoljno dobro da Vam te stvari nisu neophodne.

Imao sam prvu generaciju iPhone-a 3 godine, sada sticajem okolnosti imam vrlo dobar Android telefon. Da nisam razbio ekran na iPhone-u, palo mi na pamet ne bi da prelazim na Android. Posle godinu dana koriscenja, instalirao sam 3 (!) aplikacije cijim kvalitetom sam zadovoljan i koje redovno koristim (igre ne igram). Koristim 2 widget-a i jedan homescreen i stock Android. Vise mi prosto ne treba i samo bi mi smetalo. GUI na Androidu je totalno, totalno nekonzistentan. U jednom delu sistema postoji 3D galerija koja ima prilicno lep i napredan GUI, dok sa druge strane Settings meni i dalje izgleda kao da je iz terminala ispao. Odvratniji font od onog Clockopia koji se koristi za sat na lockscreen-u odavno nisam video. Prosto nisam mogao da ga gledam i promenio sam ga Root Explorer-om (gle cuda, jedna od te 3 aplikacije koje sam instalirao). Ne postoji standardizovana velicina ikone za aplikacije (!?), svi proizvodjaci krkaju neke Sense-ove, Blur-ove i TouchWiz-ove sa 12 komada satova na desktop-u i uspeju totalno da ubiju Snapdragon na 1GHz kada pocne da se skroluje kroz homescreen-ove. Pre neki dan probah HTC Desire HD, fps u skrolovanju app drawer-a je osetno manji nego prilikom skrolovanja po springboard-u na mom starom iPhone-u. Kada zakacim telefon na PC, na SD kartici postoje folderi koji se zovu LOST.DIR, .android_secure i sl. Telefon mi iskusno u galeriju trpa sve slike, bile one delovi GUI-ja nekih aplikacija, neke ikone koje nisam imao pojma odakle su se stvorile... Da bih to sprecio, prvo moram da pronadjem folder u kom su nezeljene slike, da napravim fajl koji se zove .nomedia i da na kraju restartujem telefon. Pa majka mu stara... :S:

I onda kad me pitaju zasto mi se dopada iPad i iPhone padne mi mrak na oci. Dodje mi da dignem kredit i da svima kupim po jedan, za nedelju dana bi mi se svi zahvaljivali.

stvarno si objasnio za medalju:
- nema klasicnog FileSystema
- sve je unifotmisano (zasto Android ima dodatni klik da bi uradio invoke menija ?!?!)
- sve to ukupno cini "next level of PrC computing" ;) i drago mi je da postoji kompanija koja to moze da izvede!

sjajan TOPUZOV POST <<<<<< OBAVEZNO PROCITATI !!!! >>>>>>>>>>

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Znam, upravo sam zato i pomenuo :)

@topuzov post

Ne slazem se nimalo. Zasto? Evo nekih stvari:

topuz je napisao(la):
fotografisala je naseg macka i postavila ga kao Wallpaper za 1 minut. To i dalje ne ume da uradi na Windows-u, a ne bi umela ni na Androidu verujem.

Kada napravis fotografiju na androidu, u donjem desnom uglu imas malu slicicu poslednje stvari sto si uslikao i kada kliknes na nju otvori se fotografija. U istom trenutku otvaranja fotografije na ekranu ti se ponude tri opcije koje stoje par sekundi pa se sklone i ne mozes da ih promasis nikako i opet se vracaju cim opet dotaknes ekran, a to su: Share, Set as i Delete. U Set As imas tri opcije: Contact icon, Home screen Wallpaper, Lock screen Wallpaper.

Skljoc>mala slicica u cosku>Set as>Home screen wallpaper. Koliko je to komplikovano cak i za stariju osobu koja nije upoznata sa tehnikom i da li je potrebno vise od 10sec?

topuz je napisao(la):
Apple Vas ne postuje manje niti unizava time sto ne daje process explorer, pristup fajl sitemu, unix terminal i sl. uz iOS. Zapravo, time Vas postuje vise kao korisnika, ceni Vase vreme, govori da je sistem organizovan i podsen dovoljno dobro da Vam te stvari nisu neophodne.

Ko je apple da meni kaze da mi nesto nije neophodno? Sta je sa zahtevnijim korisnicima? Sta je sa onima koji misle da to nije dovoljno, da sami mogu da nameste kako im odgovara, da obrisu ili izmene ono sta hoce, da nesto nameste onako kako njima bas odgovara? Ako je apple napravio nesto ne mora da znaci da je tako bas najbolje. Gde je sloboda u tome? Sloboda sistema > zatvorenost sistema.

topuz je napisao(la):
imao sam prvu generaciju iPhone-a 3 godine, sada sticajem okolnosti imam vrlo dobar Android telefon. Da nisam razbio ekran na iPhone-u, palo mi na pamet ne bi da prelazim na Android. Posle godinu dana koriscenja, instalirao sam 3 (!) aplikacije cijim kvalitetom sam zadovoljan i koje redovno koristim (igre ne igram). Koristim 2 widget-a i jedan homescreen i stock Android. Vise mi prosto ne treba i samo bi mi smetalo. GUI na Androidu je totalno, totalno nekonzistentan. U jednom delu sistema postoji 3D galerija koja ima prilicno lep i napredan GUI, dok sa druge strane Settings meni i dalje izgleda kao da je iz terminala ispao. Odvratniji font od onog Clockopia koji se koristi za sat na lockscreen-u odavno nisam video. Prosto nisam mogao da ga gledam i promenio sam ga Root Explorer-om (gle cuda, jedna od te 3 aplikacije koje sam instalirao). Ne postoji standardizovana velicina ikone za aplikacije (!?), svi proizvodjaci krkaju neke Sense-ove, Blur-ove i TouchWiz-ove sa 12 komada satova na desktop-u i uspeju totalno da ubiju Snapdragon na 1GHz kada pocne da se skroluje kroz homescreen-ove. Pre neki dan probah HTC Desire HD, fps u skrolovanju app drawer-a je osetno manji nego prilikom skrolovanja po springboard-u na mom starom iPhone-u. Kada zakacim telefon na PC, na SD kartici postoje folderi koji se zovu LOST.DIR, .android_secure i sl. Telefon mi iskusno u galeriju trpa sve slike, bile one delovi GUI-ja nekih aplikacija, neke ikone koje nisam imao pojma odakle su se stvorile... Da bih to sprecio, prvo moram da pronadjem folder u kom su nezeljene slike, da napravim fajl koji se zove .nomedia i da na kraju restartujem telefon. Pa majka mu stara...

Ovo celo. Ako ti licno ne umes da rukujes i ne snalazis se sa android telefonom ili tabletom ne znaci da svako nece umeti. Android jeste zahtevniji sistem od iOS-a, tj. zahteva malo vise znanja i volje da bi se iskoristio njegov pun potencijal. U protivnom cete za godinu instalirati tri aplikacije i dva widgeta i koristiti telefon samo za pozive. U tom slucaju onda mogu i da se slozim da je iOS bolji od androida, ako sve zelite na tacni, kako je apple zamislio, cak i ako vam se ne svidja to morate da istrpite jer nemate nacin da promenite.

Па џаба ако се Win прилагоди таблетима, ако апликације нису, што значи да треба поред посебне верзије Windows-a, посебне верзије и апликација, све посебно, па зар то исто не раде и Google и Apple од самог старта? Значи (овај Асус) то је то само што све треба да се одради испочетка :) , тако да и број апликација треба да крене од 0, што нас даље доводи до закључка да је декстоп ОС за десктоп, а таблет ОС за таблет.

O čemu ti pričaš? Ajde navedi mi šta bi ti promenio u Photoshopu (izuzev većeh menija koji su deo OS GUI-a, a ne PS applikacije) da bi time imao ugodniji rad na tabletu? Ako MS izbaci nekakavu modifikovanu verziju Windowsa koja pokriva ovaj deo sa većim menijima neznatno modifikovanim taman toliko da svaki retard može da nabode to prstom sve je rešeno! iPad je igračka gledano iz ugla profesionalnog korisnika, jer za njega barem u ovom trenutnku ne postoji software kao što je Adobe CS, niti postoji mogućnost korišćenja profesinalnih alatki poput ovih digitalnih olovaka na način na koji to Asus Slate odrađuje. Ne postoji čak mogućnost ni da se priveže recimo nekakav wacomom tablet jer jelda isti nema famozni USB priključak... i onda mislim o čemu mi ovde pričamo. Ja hoću uređaj koji mi omogućuje da crtam i pišem olovkom po ekranu (a ne isključivo prstom ili prstima), i koji je u formi tableta veličine sveske! Žao mi je što se ovo ne uklapa u viđenje nekih ljudi ovde i čitave ove priče koja se vezuje za izgled i formu jednog uređaja kao što je tablet i to rekao bih samo zato što Apple to nije napravio...

Moram da priznam da mi se jako dopao ovaj komentar koji je ostavio Weasel ovde malo ranije:

Kad se prica windows vs mac onda se apple koncentrise na kvalitet..
Kad se pomene kolko je pc prodavaniji od mac-a a jeste i to mnooooogoo onda je nebitna prodaja bitan je kvalitet jer je mac za odabrane

Kad ipad bude najprodavaniji , prodaja je automatski merilo kvaliteta
kad ios ima vise aplikacija odma je kvantitet najvazniji..

Žalosno je ali moram da konstatujem po hiljaditi put da je rigidnost, ne maštovitost i ne mogućnost sagledavanja najosnovnijih stvari na malo širi i otvoreniji (manje pristrastan) način sindrom ogromne većine ovde na forumu. I da ne bude zabune nije mi namera da etiketiram ovde bilo koga, već samo konstatujem ono što je očigledno! A gledavši ovaj inače izvanredan govor Steva Jobsa iz 2005 godine iz koga se lepo može videti ko je Jobs i kakav je on, i koji toplo preporučujem svima ovde da ga pogledaju (ako nisu već do sada), sasvim je izvesno da je to nažalost i sasvim tačno...

Sta mi mozemo da zakljucimo o Stivu na osnovu ovog snimka? Kakav je to on? Kakav si ti utisak stekao o njemu gledajuci taj govor?

Ono za wallpaper je genijalno, pitao sam mamu koja nema pojma o kompjuterima ništa i ceo život radi samo jedno i opet zna kako da postavi wallpaper, e sada ako ona zna znaju svi. A za postavljanje na androidu no comment verovatno ni vlasnik istog ne zna da ga postavi pošto ne bi napisao tako nešto, mislim da li može lakše od ovoga: na homescreenu klikneš meni i izabereš wallpaper.
device.png

Poslednja izmena:
lol - info iz shenzhen-a: kinezi u saradnji sa par jacih hardverskih firmi pisu mobile OS, zvace se: Wophone. za sada su aminovali projekat: Motorola, HTC, Samsung, Lenovo, ZTE, Huawei.

sobzirom da je trenutno u najmnogoljudnijoj zemlji sveta Nokia na prvom mestu, pored android-a i apple-a, a sobzirom da su kinezi zavalili da od Nokie verovatno nece biti nista sad kad su legli sa MS-om u krevet, ovo im je planirani korak. u svakom slucaju - musterija i finansija nece da manjka.

lol - info iz shenzhen-a: kinezi u saradnji sa par jacih hardverskih firmi pisu mobile OS, zvace se: Wophone. za sada su aminovali projekat: Motorola, HTC, Samsung, Lenovo, ZTE, Huawei.

sobzirom da je trenutno u najmnogoljudnijoj zemlji sveta Nokia na prvom mestu, pored android-a i apple-a, a sobzirom da su kinezi zavalili da od Nokie verovatno nece biti nista sad kad su legli sa MS-om u krevet, ovo im je planirani korak. u svakom slucaju - musterija i finansija nece da manjka.

Kobe-U-Mad.jpg

ne, nego ne vidim uopste buducnost u vise od tri aktivna mobile OS-a. neko ce u bunar to je sigurno, a moja prognoza je da to nisu kinezi.

sigurno ce ios zavrsiti u bunar zbog kineskog os-a.

Ja ne znam sta treba da se desi da bi se kod mene promenila ta slika o kinezima.. verovatno se to nikad nece desiti.

Mozda da postanes kinez

Svasta covek moze ovde da procita, a ovo sa bunarom i kinezima do sada nema konkurenciju :)

Da li ste videli da je upravo Adobe izdao "Flash-to-HTML5 conversion tool" koji ce pomoci veoma jednostavno da se pretvori flash sadrzaj u html5 sto je stvarno dobro, i malo iznenadjujuce da sam Adobe radi na tome.
To znaci da cemo imati sve manje flash sadrzaja na netu, bas kako je Steva rekao.

pa oni cine trecinu svetske populacije, zemlja im je postala supersila, a najverovatnije u sledecih 10godina postaju najjaca zemlja na svetu (ako vec danas nisu). Takodje proizvode superracunare, lete u svemir, prave nevidljive avione - sto i da ne izbace Mobile OS :)

Svasta covek moze ovde da procita, a ovo sa bunarom i kinezima do sada nema konkurenciju :)

Da li ste videli da je upravo Adobe izdao "Flash-to-HTML5 conversion tool" koji ce pomoci veoma jednostavno da se pretvori flash sadrzaj u html5 sto je stvarno dobro, i malo iznenadjujuce da sam Adobe radi na tome.
To znaci da cemo imati sve manje flash sadrzaja na netu, bas kako je Steva rekao.

steva rulz

pa oni cine trecinu svetske populacije, zemlja im je postala supersila, a najverovatnije u sledecih 10godina postaju najjaca zemlja na svetu (ako vec danas nisu). Takodje proizvode superracunare, lete u svemir, prave nevidljive avione - sto i da ne izbace Mobile OS :)

To je i meni proslo kroz glavu u jednom momentu.

Мање флеша је увек добродошло, волео неко андроид, јабуку ил симбијан.

Vrh Dno