Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

A ti znas sta ce biti za godinu, dve - da nisi mozda "Vidoviti Priest" :) a isto i znas kako je kad se drzi u rukama Moto Xoom i iPad2...

Pa video sam sta je bilo sa androidom na telefonima i ni dan danas nemaju ono sto ima iOS, i necu vise o tome da se raspravljam, ali znam da niko od vas nece kupiti taj moto xoom bez obzira koliko ovde ga branili, sigurno necete baciti pare na tako nesto.
Vec sam rekao, imate thread o toj motoroli gde ima samo jedan jedini post, i to je dovoljan pokazatelji koliko je to ljudima primamljivo...

Pa video sam sta je bilo sa androidom na telefonima i ni dan danas nemaju ono sto ima iOS, i necu vise o tome da se raspravljam, ali znam da niko od vas nece kupiti taj moto xoom bez obzira koliko ovde ga branili, sigurno necete baciti pare na tako nesto.
Vec sam rekao, imate thread o toj motoroli gde ima samo jedan jedini post, i to je dovoljan pokazatelji koliko je to ljudima primamljivo...

I sta je bilo sa Androidom na telefonima? Da li mu smeta nesto pa se ovoliko rasirio po svetu? Inace neko bese u onoj fight temi kacio tvoje postove koje si pisao u vreme kada se Android pojavio, tada si rekao da nema sanse da uspe i da ce ostati samo na jednom uredjaju u developer fazi (G1), a da je Windows Mobile keva (zar nije tako bilo, cak si cini mi se pljuvao i iPhone :d) - pa vidi gde je danas Android, a gde je WM...
Sto se tice Motorole, firma (deo koji se bavi proizvodnjom mobilnih telefona) je bio do pre dve godine pred gasenjem i njih je Android pocupao iz blata, sa Droid-om su napravili bum i preko noci krenuli da posluju kako treba. Danas im je, jos uvek, trziste Evrope najmanje interesantno i nisu popularni u Evropi, ali Motorola je sve ali ne losa firma.

Takodje predvidjanje sta ce biti za godinu, dve vise ne mogu da daju i najbolji analiticari. Cak i u istoriji IT sveta nikada niko nije mogao da predvidi sta ce i kako biti, mozda za dve godine vise i ne bude toliko interesantno koju platformu koristis, jer smo svedoci da se vec danas ogroman broj ljudi samo koristi Web, sve je vise cloud resenja, pa ko zna sta ce biti za dve godine...Zivi bili pa videli

i u cemu je probem? pa naravno da je internet ugrozio prodaju novina, reci da ce za 10 do 15 godina nestati novine je ustvari detinjasto....pola sveta zivi u siromatsvu, a moze da bude samo gore, saberi 2 i 2...

Niko nije rekao da ce potpuno nestati nego da ce sve manje biti popularne, i budi bez brige jer i mi smo siromasna zemlja a skoro svaka kuca ima PC i moze da procita novine online, i mnogi to rade danas, a možes tek da zamisliš šta ce biti za 10 godina...

@bata87
Pa ti kupi tu motorolu i posle dve godine javi nam kako si se proveo, a ja cu ti javiti kako sam bio prezadovoljan sa mojim iPad-om od prvog dana.
A mogu biti i Nostradamus i da ti kazem ono sto je sigurno da za dve godine ces imati mnogo da se nacekas za svaki android update, kao i svi ostali android uredjaji, pa ces morati da se zezas sa improvizacijama sa skuvanim romovima koji ce svaki drugi da ti pravi ogromne probleme...

Poslednja izmena:
ja samo da kazem ovim apple-ovcima sto im "klizi" -

danas sam chachkao Malata Zpad T8, koji je Tegra2 tablet, sa IPS-om, honeycomb ready (zbog sajma izbacen ranije sa froyo-om) i mogu da vam kazem da vas ipad "klizi", ali sa vrha liste tableta. ne mogu ni da pomislim na sta ce da lici Honeycomb sa tegrom2 i nekim brendom iza njega, jer ovaj Zpad ima IPS, koji shije i iPad1, i po mom subjektivnom mishljenju i sliku sa galaxy-ja.

po prvi put sam imao prilike da vidim, pa nek je i Froyo, ali da vidim kako radi Android na vrhunskom hardveru, i mogu samo da vam kazem da sad definitivno nikad ne bi uzeo iPad, pa makar i upola cene za hardver ekvivalent android tablet.

Добро је што је са 3.0 андроид почео да користи графичку, напокон нешто да клизи и на андроиду.

Niko nije rekao da ce potpuno nestati ali da ce sve manje biti poplarne, i budi bez brige jer i mi smo siromasna zemlja a skoro svaka kuca ima PC i moze da procita novine online, i to mnogi to rade danas, a možes tek da zamisliš šta ce biti za 10 godina...

jel treba da citiram ???

evo:

Da zivim u USA ja bi to rado placao, to ti dodje kao zamena za dnevne novine, koje placas dosta vise od toga godisnje (oni koji citaju novine svaki dan jelte..) Sjajno je ono uradjeno, unistice totalno stampane novine i medije, u ne toliko dalekoj buducnosti.. (sto ne znam koliko me raduje jer primam platu od toga.. :) )

sto je najgore mislio je na ipad, TheDailey, jer je post bio odgovor na post korisnika Telep

i

Tvoje dejstvovanje pocinje da bude tuzno, razumevanje trzista ti je kao da imas 10 godina (mozda i imas.. ), lol, bice stampanih novina jos 50, 60 godina :D

kao nece ni toliko potrajati :D

o komforu i pristupacnosti stampanih novina vs elektronskih necu ni da zalazim....im done

Poslednja izmena:
Pa ti kupi tu motorolu i posle dve godine javi nam kako si se proveo, a ja cu ti javiti kako sam bio prezadovoljan sa mojim iPad-om od prvog dana.
A mogu biti i Nostradamus i da ti kazem ono sto je sigurno da za dve godine ces imati mnogo da se nacekas za svaki android update, kao i svi ostali android uredjaji, pa ces morati da se zezas sa improvizacijama sa skuvanim romovima koji ce svaki drugi da ti pravi ogromne probleme...

Necu ja da kupim ni jedan tablet sigurno u naredne dve godine, pa bio to Motorola Xoom 3 i iPad4... Samo kazem da je mnogo tesko predvideti sta ce biti. Da li ce se Android probiti na tablete - hoce sigurno (kazem to jer ce ih biti punooo na svim trzistima), a da li ce biti uspesan kao na telefonima - ne znam, ali Boze moj - saznacemo. Moguce je da i MS predsatvi Windows 8 koji ce biti prilagodjen tabletima - pa ce mozda odmah ljudi to pokupovati - ko zna...

Moje predvidjanje je da ce iOS i Android biti glavni na tom trzistu (kao dve najkvalitetnije platforme), ali ni u to nisam siguran (kazem moguce je da MS napravi nesto - jer nema sanse da sve to gledaju sa tribina + HP moze progurati WebOS bar na 5-7% trzista) jer vec danas imamo u najavi nekoliko platformi i turbulencije medju korisnicima... Mozda i FaceBook predstavi neki njihov sertifikovani tablet... ma ko ce ga znati...

Ali sve to je veoma dobro za nas krajnje korisnike, jer ce se oni boriti na sve nacine da dodju do kupca i samo mozemo mi profitirati (a ove rasprave koja je firma bolja, ciji je veci ostavite za decu - bitno je samo navijati za sve strane - jer najgore je ako jedna firma i filozofija pocne da kontrolise trziste, valjda toliko znate)

Poslednja izmena:
@manfromearth
Rekao je da ce totalno unisti novine, i ja se slazem jer ako im padne prodaja recimo za 70/80% to vec mozes racunati kao da su totalno unistene, i kao sto sam vec rekao, tableti ce zadati samo poslednji udarac jer su oni najbolja zamena za stampane novine i oni takodje imaju puno prednosti.
Vidim da su i kafici u nasim krajevim poceli to da koriste:
http://trendli.blogspot.com/2011/01/ipad-umesto-dnevnih-novina.html

Poslednja izmena:
Velika je steta sto ne postoji neki apple store kod nas gde se mogu istestirati uzivo proizvodi. Kada biste pet puta presli prstom preko iPad-a, otvorili neku app i jedan sajt bilo bi vam sve mnogo jasnije. Ja sad kad se setim surfa na ipada ja se najezim i bude mi zao sto sam ga prodao.

Mnogo je nekakvog bezveznog trućanja palo ovde, bez razloga... Moram da priznam da je neshvatljivo to... Elem, nisam imao vremena da pretržim pažljivije forum u ovom delu koji je odvojen za tablete, ali koliko sam mogao da primetim u okviru ove teme koju sam malo prelistao unazad, nisam video da je neko okačio ovo recimo (ako sam se ogrešio o nečiji post neka mi niko ne zameri):

Ovo je naravno ono što bih ja voldeo da imam i to iz više razloga a evo nekih meni barem bitnih. Naime ovde se radi o solidno moćnom PC uređaju u tablet formi a ne o post-PC zezalici kakv je recimo iPad2. Ausus Slate ima ugrađen i5 proceosor koji gura Windows 7, pored touch tehnologije ovde je i Wacom umešao svoje prste te uređaj ima ugrađen pen, što je recimo nešto fenomenalno za ljude koji se pre svega bave likovnom umetnošću ali generalno i svima onima koji vole da drže olovku u ruci verujem da će ovo svakako goditi. Zatim nudi više nego dovoljan set raznoraznih priključaka, (da ima i USB, heh), kvalitetne je izrade i prijemčivog dizajna i ide u paketu sa dodacima kao što su eksterna tastatura i torbica. Verujem da će neko na njemu vrlo brzo poterati i OS X, heh! :d

No naravno nije savršen i u mojim očima ima i dve velike mane. Prva se ogleda u činjenici da je uređaj prilično robusan i delimično bučan (verujem i da je solidno težak). I druga mnogo bitnija stavka je vremenski period baterije za koju verujem da ne bi u mom slučaju izdržala više od 3 sata... Neko će reći da bi i cena ovog uređaja mogla da bude treća velika mana, ali pre nego se to desi neka svako sumira koliko košta najmoćniji iPad2 u kompletu sa sve dodacima, pa neka onda upoređuje cene...

Sve u svemu, meni barem daleko interesantniji koncept od onoga što nudi iPad2...

Poslednja izmena:
Ne vidim zasto tek sad meni govoris ovako nesto a nisi rekao manfromearth-u nakon ovakvog post-a :

Na sta sam mu ja odgovorio linkom koji pokazuje da Apple jeste pobednik, najvise ga cene poslovni ljudi, vrednost kompanije je tolika kolika jeste...

Na osnovu cega si ti dosao do zakljucka da ga cene najvise poslovni ljudi ?

@ vlada

lol :) Ovde se prica o malo drugacijim iskustvima, a ne o spljostenom PC-u :)

Mnogo je nekakvog bezveznog trućanja palo ovde, bez razloga... Moram da priznam da je neshvatljivo to... Elem, nisam imao vremena da pretržim pažljivije forum u ovom delu koji je odvojen za tablete, ali koliko sam mogao da primetim u okviru ove teme koju sam malo prelistao unazad, nisam video da je neko okačio ovo recimo (ako sam se ogrešio o nečiji post neka mi niko ne zameri):
....
Sve u svemu, meni barem daleko interesantniji koncept od onoga što nudi iPad2...

Tek kada uzmes u ruke i pokusavas da koristis sa prstima taj krs od tableta koji ima OS namenjen da se koristi sa misom i tastaturom, shvatices zasto tableti do pojave iPad-a nisu uopste mogli da se probiju na trzistu i nikome nisu bili zanimljivi.
Windows 7 nije OS namenjen da se koristi prstima i tu nema sta da se doda, prava je muka koristiti tako nesto, a o programima sa sitinim menijima da ni ne pricamo....

Poslednja izmena:
Elektronske novine (The Daily) se citaju na tabletu, e sada da sracunamo: iPad + placanje novina = 500 $ + 40 $ bese daily = 540 $. Citanje papirnih novina kosta verovatno slicno, mozda su papirne malo skuplje. I gde dolazimo, da je citanje novina preko tableta skuplje, zasto, pa naravno mora da se kupi taj tablet :). Posto bez tableta moze da se zivi, vise predstavlja luksuz nego neku potrebu, papirne novine, tj. onakve kakve ih mi danas znamo ce potrajati :). Naravno tablet ima pregrst drugih funkcija, ali opet bacite se u perspektivu jednog prosecnog gradjanina, da li ce biti spreman da iskesira 500 $, nevezano za Srbiju, jos ako novine hoce da citaju 2-3 clana porodice, ode to daleko :) + menjanje tableta na 3-4 godine,... Mnogo para da se da za citanje novina, a sta cemo ako mi se slucajno ne citaju novine danas ;) ? Novine trebaju da budu jeftine i pristupne vecini, a sa izdanjem e-novina koje ce moci da se citaju, se pravi bas obrnuta stvar :). Naravno da su e-novine mnogo bolje od papirnih u svakom smislu, ali ipak skupa je to investicija za jedno citanje novina,...

Kada "tablet" preko koga ce moci da se citaju novine bude kostao 50 $, e tu ce vec biti druga stvar, ali opet novine mogu da se presaviju na pola ;), ovo mozda nekome izgleda cudno, ali jedan od bitnijih razloga zasto je prodavanje e-novina jos u "blokadi" je jer ne postoji displej koji moze da se presavije na pola, a da posle tog presavijanja bude u 100% funkcionalnom stanju :), davno sam nesto citao na tu temu tako da sada pisem po secanju, ne zamerite :),...

Btw. mislio sam da apple dere narod, ali i ovi se vode istom politikom :

http://www.tomsguide.com/us/motorola-xoom-ipad-ipad-2-android,news-10308.html

iPad 16 (1) parts ~250$.

Jel ti kupis 3-4 novine, za svakog u kuci po jedne?
Nije mi jasno o cemu ti pricas. Pa ne kupuje se ipad valjda samo da bi se citale novine. Onda lepo napravi racunicu svega sto ipad zamenjuje, pa ce prica biti malo drugacija. Valjda tehnologija i ide u tom smeru da sve bude sto prakticnije i sto minimalisticnije.

@ vlada

lol :) Ovde se prica o malo drugacijim iskustvima, a ne o spljostenom PC-u :)

Ma ako ćemo pošteno, ovde se koliko vidim ponajviše mlati prazna slama, a zapravo jako malo konstruktivno razgovara... E sad, dal je ovo spljošten PC ili ne, heh... tablet je! Err... zaboravio sam da napomenem, da će najverovatnije Microsoft uskoro izbaciti posebnu verziju Windowsa koja izlgeda malo drugačije i koja će biti nameski da tako kažem prepravljena upravo zbog ovakvih uređaja... Znači pun windows u malo drugačijem izdanju, sa krupnijim ikonicima i menijima, pa da vidimo onda baš koliko će vredeti Applu onih 65000 aplikacija kojima se toliko diče u ovom momentu!

Poslednja izmena:
Pa jeste, malo konstruktivnog razgovora jer se bulaznilo o USB-u vise od pola teme, kog NEMAJU ni drugi tableti sto je najjace.. ta resenja sa kablom ima i na ipadu i stvarno mi nije jasno zasto se o tome toliko pricalo..

Lol. Ako ms hoce da pravi nesto sa tablete neka krene iz pocetka. Ne moze se win 7 prilagoditi touch interfejsu. Ideja os-a za tablete se znatno razlikuje od os-a za desktope. To je jasno kao dan. A drugo je sto im za win 7 treba dobro masina koja ne moze da se spajukuje u 1 cm debeo tablet.

Na osnovu cega si ti dosao do zakljucka da ga cene najvise poslovni ljudi ?

Govori se o kompaniji Apple.

"For the 50 most admired companies overall, FORTUNE's survey asked businesspeople to vote for the companies that they admired most, from any industry."

Pa jeste, malo konstruktivnog razgovora jer se bulaznilo o USB-u vise od pola teme, kog NEMAJU ni drugi tableti sto je najjace.. ta resenja sa kablom ima i na ipadu i stvarno mi nije jasno zasto se o tome toliko pricalo..

Upravo tako, samo sam cekao da vidim ko ce se sve javiti i pricati o USB-u, nisam hteo odmah da iznosim tu cinjenicu,time se najbolje vidi koliko su ljudi upuceni u tematiku o kojoj raspravljaju. Ukucaj samo USB u search ovog i iPad 2 topic-a i uzivaj u failorami :D

Poslednja izmena:
Lol. Ako ms hoce da pravi nesto sa tablete neka krene iz pocetka. Ne moze se win 7 prilagoditi touch interfejsu. Ideja os-a za tablete se znatno razlikuje od os-a za desktope. To je jasno kao dan. A drugo je sto im za win 7 treba dobro masina koja ne moze da se spajukuje u 1 cm debeo tablet.

Pa smisliće već nešto pre ili kasnije u to sam siguran, jer je očigledno da postoji solidna gomila ljudi koje ovo zanima... A da budem iskren, ne verujem da će Adobe da napravi CS za iOS... ispravi me ako sam rekao nešto netačno...

Jel ti kupis 3-4 novine, za svakog u kuci po jedne?
Nije mi jasno o cemu ti pricas. Pa ne kupuje se ipad valjda samo da bi se citale novine. Onda lepo napravi racunicu svega sto ipad zamenjuje, pa ce prica biti malo drugacija. Valjda tehnologija i ide u tom smeru da sve bude sto prakticnije i sto minimalisticnije.

Ahm da vidimo: 1) da li omogucava koriscenje usb flash diskova - ne
2) da li pruza neogranicen prostor u vidu dodavanja novih hard diskova i sl. - ne
3) da li pruza ugodno surfovanje internetom, gde sav flash materijal "klizi" - ne
4) da li mogu da igram fps, tps, rpg, igre sa grafikom kao na pc-ju - ne
5) da li mogu da ga povezem gomilom eksternih uredjaja - ne
Cini mi se da je ipak najbolji za citanje novina :d

Ok. U nekoj blizoj buducnosti ne verujem da će biti cs-a za ios, ali ce zato apple sigurno da napravi aperture aplikacija za ios. Vremenom ce da izlaze sve zahtevnije aplikacije, polako dok se korisnici ne naviknu na touch interfejs.
@ zechs
Ne zelim da odgovorim na tablet zahteve jednog usbboya i klokera. To sto za tebe pc predstavlja samo masinu za igranje, gde ti usbove sluze samo za neograniceno muljanje rar arhiva, image- a, krekova i raznoraznih toolova, leakovanih verzija itd te automatski diskredituje za svaku diskusiju na temu tableta i ipada.

Poslednja izmena:
@Vlada
Drago mi je da si brzo shvatio koliko je veliki promasaj onaj tablet sto si malopre toplo preporucio :) i sada cekas novi windows za tablete.

@Zechs
Ako je to tebi bitno da ubadas svasta u taj tablet svakih pet minuta, onda kupi laptop i uzivaj jer tablet nije za tvoje zahteve.

Govori se o kompaniji Apple.

"For the 50 most admired companies overall, FORTUNE's survey asked businesspeople to vote for the companies that they admired most, from any industry."
To je dakle anketa u kojoj je poslovnim ljudima postavljeno pitanje kojoj kompaniji se najvise dive, a ne cije proizvode koriste. Povrh svega toga nigde ne pise koliki je uzorak ljudi bio, niti su dati kimpletni statisticki rezultati ankete. Mogli su i da intervjuisu i zaposlene u appleu i da kazu kako je apple najpopularniji.

@Vlada
Drago mi je da si brzo shvatio koliko je veliki promasaj onaj tablet sto si malopre toplo preporucio :) i sada cekas novi windows za tablete.

Vidi se da me ne poznaješ... Da ja imam ovaj uređaj sasvim izvesno bi bilo da bih na njemu u ovom momentu podigao OS X a ne Windows obzirom da mi je OS X primarni operativni sistem u ovom momentu, i to bi meni barem bilo ok jer ja koristim CS paket za rad. A koliko vidim 10.7 će imati što šta pozajmljeno iz iOS-a što znači da će vrlo verovatno biti sasvim solidno funkcionalan u skorijoj budućnosti u ovoj varijanti (mislim na tablet)... A što se tiče tog novog Windowsa, živi bili pa videli... Jer u načelu, mislim da Windows ne treba podcenjivati ni najmanje...

Poslednja izmena:
To je dakle anketa u kojoj je poslovnim ljudima postavljeno pitanje kojoj kompaniji se najvise dive, a ne cije proizvode koriste.
Niko to nije ni tvrdio, rasprava je bila sa manfromearth-om koji je konstantno bacao hejt prema Apple-u kao kompaniji i ne bih da nastavljam tu pricu, procitaj opet te postove.

Povrh svega toga nigde ne pise koliki je uzorak ljudi bio, niti su dati kimpletni statisticki rezultati ankete. Mogli su i da intervjuisu i zaposlene u appleu i da kazu kako je apple najpopularniji.
Ako mislis da je Fortune toliko neozbiljan casopis onda DA, moguce je! Mislis li da bi opstao toliki niz godina da mu je kredibilitet informacija koje iznosi na tako niskom nivou?

Ahm da vidimo: 1) da li omogucava koriscenje usb flash diskova - ne
2) da li pruza neogranicen prostor u vidu dodavanja novih hard diskova i sl. - ne
3) da li pruza ugodno surfovanje internetom, gde sav flash materijal "klizi" - ne
4) da li mogu da igram fps, tps, rpg, igre sa grafikom kao na pc-ju - ne
5) da li mogu da ga povezem gomilom eksternih uredjaja - ne
Cini mi se da je ipak najbolji za citanje novina :d

Dajte bre ljudi, sta je ovo.. kakvi su ovo postovi :)

Jer u načelu, mislim da Windows ne treba podcenjivati ni najmanje...

Uh nikako ne treba potcenjivati MS, jer oni ce naci nacina da se uvucu na trziste :) E sad ne treba ni druge potcenjivati (mada mislim da ce samo MS biti prava konkurencija na trzistu iOS-u i android-u) jer ce sigurno uzeti neki deo kolaca. WebOS, BB QNX, pa cak je i Samsung najavio da ce mozda lansirati Bada tablet (a nisam mislio da ce istrajati sa badom i na phone trzistu, kad ono prodali lepi broj uredjaja sa njom :) )... to trziste ce tek eksplodirati, pa mislim da cemo za 2 godine imati malo jasniju sliku

Vrh Dno