Cekaj, koliko sam ja skontao, nije velika muka pribaviti developer sertifikat za razvoj aplikacija od s60. Ako sam pogresio, I stand myself corrected.
A za teme je debilizam. Nisam bio u poziciji da kupujem teme (jes zabole me), pa me zanima da li ima i tih koje dolaze potpisane, pa nema problema sa instalacijom.
Nije velika muka ako hoces da platis 200$ za
Publisher ID licencu koja traje 1. godinu ikoju posle toga moras da obnovis. Inace ceo problem je sledeci, (po onome sto sam ja procitao):
Dakle ranije, pre vezije Symbiana 9.1, dakle 6.0, 7.0,7.1,8.0,8.1 nije bilo nikakvih sertifikata i potpisivanja aplikacija i mogao si da instaliras sta si hteo na telefon sa rizikom naravno da ti taj software totalno unisti podatke na tel.
E onda se Symbian dosetio da to nije u redu i da prosecan korisnik ne razmislja preterano o svojoj bezbednosti, jer instalirajuci sve i svasta mogao je i neki virus da zakaci, pa su pocev od verzije Symbian 9.0 uveli bezbednosni podsistem. Tj. aplikacija da bi mogla biti instalirana morala je da prodje proces potpisivanja digitalnim sertifikatom koji je naravno garantovao da je aplikacija bezbedna.
To se postizalo pribavljanjem tzv. Developer Certificate-a , koji se vezivao za jedan ili vise IMEI-a. Inace ti sertifikati u stvari daju aplikaciji nekakvkih 17 prava pristupa ((tipa da aplikacija moze da cita i pise podatke, da pristupa mrezi, bluetoothu i sl.)):
User Capabilities (LocalServices, Location, NetworkServices, ReadUserData, UserEnvironment, WriteUserData),
System Capabilities (PowerMgmt, ProtServ, ReadDeviceData, SurroundingsDD, SwEvent, TrustedUI, WriteDeviceData),
Restricted Capabilities (CommDD, DiskAdmin, NetworkControl, MultimediaDD)
U ovom delu Restricted Capablities lezi problem, dakle ako je aplikacija trazila ekskluzivna prava pristupa mrezi i sl.
Nekada su postojala su 4 nacina dolazenja do sertifikata: 1) Self Signed (ne trazi IMEI, ali je ogranicen na prvih 13 prava)
2) Developer Certificate Signed (Vise IMEI-a, ali je ogranicen samo za svrhe testiranja i trazi posedovanje Publisher ID licence, daje svih 17 prava)
3)
Developer Certificate Signed (Jedan IMEI, samo za svrhe testiranja aplikacije, ne zahteva Publisher ID, daje svih 17 prava pristupa uz naravno upozorenje prilikom instalacije aplikacije da je u pitanju test sertifikat)
Ovaj se najvise "zloupotrebljavao", jer si ti mogao da odes i da se registrujes kao nezavisni developer na SymbianSigned i da dobijes svoj sertifikat za jedan tel..
4) Symbian Signed (sve u full-u)
E sad problem je bio dakle pod 3) jer si ti napisao recimo neki besplatan program i okacio ga na svoj sajt kao Unsigned, a mi svi smo se onda registrovali na SimbianSigned, pokupili kao svj dev. sert. i potpisali tu tvoju aplikaciju kako bi je instalirali na tel.
A nismo nista platili.
Kako bi sprecio te "malverzacije", Symbian Ltd. uvodi sledece promene:
1) Self Signed (sve isto)
2) Developer Certificate Signed (isto kao i pod 2) gore, dakle treba Publisher ID)
3) Symbian Express Signed (ekspres u smislu odma, bez nekih detaljnih testiranja aplikacije i sl. - zahteva Publisher ID)
4) Symbian Signed (kao i prethodno pod 4) )
5)
Developer Certificate Signed Online (Jedan IMEI, ne zahteva Publisher ID, daje svih 17 prava, ali kao sto mu ime kaze
Online)
Tu sad nastaje problem, dakle ja ako sad hocu onu tvoju aplikaciju da potpisem, ja moram da je upload-ujem na njihov server i da cekam da je oni potpisu za mene

. Ja i jos 1.000.000 drugih korisnika (vidis problem

), a da ne pricam o "drugim" aplikacijama, koje nije pozeljno potpisivati na taj nacin
Eto i ti sada platis 200$ ni za sta, mislim onda bolje da prodas tu app ako vec 'oces da budes na pozitivnoj 0. Ako neko hoce da je kupi

.
I da, sve aplikacije pisane za Symbian OS (dakle one sa sis i sisx ekstenzijom) zahtevaju potpisivanje, sto ukljucuje i teme
Sto se hakerisanja telefona tice, to je nista drugo nego do iskljucivanje ove bezbednosne provere,ali zahteva malu akrobatiku, a ja licno mrzim da petljam po nekom OS-u koji ne poznajem. I to jos na telefonu :trust: Sta je sledece hakerisace se OS na frizideru
p.s. dodatni info:
http://developer.symbian.com/main/downloads/files/AGuideToSymbianSigned_Ed3_lores.pdf