Šta je novo?

SX1 IS, stigao...

Ako nekome treba Full HD na aparatu, ne razumem u cemu je problem, taj aparat je idealan spoj turistickog aparata i kamere za trenutke koji se ne mogu docarati slikama. Mada, mislim da ne vredi 200 eura vise zbog toga u odnosu na SX10.

Svako nek rascisti u svojoj glavi, da li mu treba, sta mu treba i za sta mu treba.

Evo review za SX10, ono sto meni treba i po meni vredi 350 eura. :smoke:

http://www.dcresource.com/reviews/canon/powershot_sx10-review/index.shtml

Kome se ne svidja ili mu ne valja, zna se sta mu treba i pravac na svadbu da slika. ;)

Razlika nije tolika, sigurno nije 200 evra, nego malo preko 100 evra, a mene je SX1 koštao koliko će i SX10 koštati u maloprodaji. Za 230 evra doplate (u odnosu na S2 IS koji sam odmah po stavljanju na oglas prodao), stvarno sam mnogo dobio. Nigde nisam napisao da za te pare ne možeš mnogo bolji kvalitet slike da dobiješ nigde - svestan sam toga da su DSLR-ovi niže klase sada jako jeftini, ali u tome i nije bila poenta. Znam da imam svoj (koristim burazerov 40D kad mi je potrebno, a on ima još tri skuplja aparata) DSLR da se ne bih smirio dok ne bih nabavio bar tri najbolja objektiva za skoro sve namene, pa sam odavno odlučio da ne idem u te vode... I upravo me zato nervira kad neko dođe da mi soli pamet o tome da mogu da dobijem bolji kvalitet slike, da je neuporedivo ovo i ono... Šta im nije jasno u tome da želim prosumer sa što boljim kvalitetom snimanja videa? To je kao kad čoveku koji da oglas i kaže da isključivo hoće da kupi PDA telefon sa GPS-om kažeš da je sve to bulja, da je on budala i ponudiš mu za 4x više novca mnogo dobar telefon, još jedan PDA i još jedan GPS uređaj. Aman :).

Danas, u Srbiji, razlika jeste 200Eur (~17.000Din).
http://www.fotocene.com/fotoaparati/canon/1/

A sto se tice ostatka, Maxa ima pravo za neke stvari; masu ljudi ne interesuje nista sem "Auto" na aparatu; a termini blenda, F broj itd su im kao na kineskom. Takodje, postoji grupa kupaca koja (kao i sam Maxa) trazi aparat koji je i ultrazum, ima i dobar video mod itd; a tu DSLR (koji sasvim sigurno pravi bolje fotke) nema sta da trazi... bar ne u ovoj cenovnoj klasi.

Bitno je samo da znate sta vam treba, posle toga sve je lako ;)

Razlika je tacno 205 eura izmedju SX10 i SX1 ako zivis u Srbiji. Koliko je tebe kostao i koliko si doplatio to je tvoja stvar i retko koga zanima. Pre nego sto nesto tvrdis proveri prvo da ne lupnes. :)

sve što se iz testa može zaključiti jeste prosečan kvalitet slike, prosečan objektiv (sa problemima u wide kraju) i video mod koji je bliži 720p, nego 1080p.

BTW telo mi se na izgled uopšte ne sviđa, deluje kao igračka, mada o ukusima ne treba raspravljati :d (o kvalitetu izrade na osnovu slika ipak ne bih sudio)

i još jedna zamerka - nije li navoj za stativ mogao da ide u ravni sa objektivom?

moja presuda - skupa igračka koja sve radi osrednje :d
:wave:

Daleko od toga da je SX1 prosečan - odličan je.

Što se tiče kvaliteta slika, UZ klasa nikada nije bila primer vrhunskih fotki (osim, po meni, davno u svoje vreme par Olympusa), pa tako to nije bilo logično očekivati ni od SX1. Zapravo, danas ima na prste jedne ruke da se nabroje kompakti koji imaju kvalitetne fotke, jer obično se aparati prave po nekim kompromisima (kada je reč o uparivanju senzora i objektiva): džepna klase se pravi po kompromisu veličine, uz klasa po kompromisu raspona objektiva, a većina ostalih aparata po kompromisu smanjenja troškova izrade.

Aparati kao Canon G10, očigledno, izumiru i neće ih biti uopšte. Ne sećam se kad sam pogledao fotke nekih ne-slr aparata a da mi nešto nije smetalo, nažalost (za one koji hoće vrhunska ostvarenja bez SLRa), takva nam je realnost.

Takođe, ove rezolucije smaraju maksimalno sa šumom i bukvalno zrnima na fotkama... Ja lično nemam svoj fotoaparat, ali kad uzmem neki novi od 10 ili 110 MP da slikam za sebe, momentalno smanjim rezoluciju na 4 MP. Em imam više mesta na kartici, em aparat brže radi, PC brže pušta slike i same slike izgledaju bolje - odnosno, imaju istu realnu rezoluciju kao da su slikane na 10 MP.

Lično, nisam našao ni jednu stavku na SX1 zbog koje bi rekao "e zbog ovoga ga nikada ne bi kupio"... kao što je rečeno, pazili su na sve detalje, neke su uradili odlično, neke vrlo dobro. Naravno, cena je meni neprihvatljiva (meni lično - ne kažem da je generalno neralna), jer sam imao D50 i dao ga za 300e sa kitom - a za još 300e bi našao neki pošten tele objektiv i takav aparat bi šio SX1 po svim osnovama. Ali ponavljam još jednom, SX1 nije za one kojima je samo do foto mogućnosti, već i do videa. Ja nisam snimio 5 videa za preko 7 godina kolko imam digitalce, ali ima ljudi koji to svakodnevno rade i treba ih razumeti.

Poslednja izmena:
Znaci nista od uporednog testa SX1 i SX10 ? CMOS vs. CCD ?

pa nisam ni ja mislio bukvalno prosečan, nego da ne postoji nešto što bi ga (za tu cenu) izdvojilo od konkurencije. eto performanse, tj. brzina u radu ga ističu u odnosu na konkurenciju :)

za te pare stvarno je isplativije ići na polovan dSLR, ovo je stvarno skupa igračka :d

:wave:

A 350 eura za to isto, samo bez HD videa, jel i to mnogo ?

Broj aparate te vrste je danas 5x manji nego pre 3-4 godine. Na šta konkretno misliš sa ovim linkom koji si mi dao?

Link govori o broju poseta testovima,medju prva tri aparata se nalaze dva najbolja kompakta na trzishtu.Logichno je da postoji i dalje veliko interesovanje za ove klase aparata,shto proizvodjachi vrlo dobro znaju.

Ma nema to nikakve veze. Na tim listama je uvek prvi neki Canon. To ljudi po navici klikću iz istog razloga što iz navike klikću na fotografije nekog Ferrarija. Nekada je bilo sasvim normalno kupiti G2 ili G3, danas moraš da imaš baš specifične potrebe da bi kupio G10 i to je sve počelo od 300d, odnosno kada je počela ideja "SLR za mase".

Koja je konfiguracija / player / codec potreban da bi se .mov fajl od SX1 aparata mogao korektno gledati (bez usporenja i prekida) ?
Quick time player na konfiguraciji Athlon3600+ sa 2 GB DDR2 se ne snalazi sa njim najbolje ?
Evo jednog zanimljivog Full DH fajla za preview: http://pcfoto.biz/images/forum_fotke/SX1/MVI_0025.MOV

Core 2 Duo na 2 GHz ga ne pušta kako treba, to je notebook sa Intel grafikom, ali na Quadu na 3.6 GHz radi sa 20% opterećenja (verovatno nešto odrađuje grafika). S druge strane, na Mac-u Core Duo (prvi Core Duo), na 1.8, radi bez problema...

-Znao sam da je dobar Office comp cenovnog ranga ~300 E
-Znao sam da je dobar Gaming comp cenovnog ranga ~1000+E
-Ono što nisam znao je da je računar koji može normalno da reprodukuje HD Video materijal u cenovnom rangu mnogo bliži "gaming konfiguraciji" . . . :) Smiley, pa ajmo dalje

Koliko su procesor, ram memorija i grafička karta i po kojoj hijerarhiji bitni za normalnu reprodukciju HD materijala ?

U konkretno mom primeru: Dual Core Athlon3600+ sa 2 GB DDR2 ne radi kako treba, a moje pitanje je da li je grafička karta (Asus - 27 evra vrednost :)) faktor koji koči i usporava reprodukciju HD video materijala?

Šta je još bitno od softvera (codecs, directX, player) imati za normalnu reprodukciju?

A 350 eura za to isto, samo bez HD videa, jel i to mnogo ?

po meni je to neki maximum koji bih izdvojio za takvu klasu aparata, sto cu verovatno i da uradim :d ako ti snimanje videa u hd znaci pogledaj Panasonic Lumix DMC-FZ28 koji snima video u 720p i cija cena je gotovo ista kao i Canon Powershot SX10 IS...

Koja je konfiguracija / player / codec potreban da bi se .mov fajl od SX1 aparata mogao korektno gledati (bez usporenja i prekida) ?
Quick time player na konfiguraciji Athlon3600+ sa 2 GB DDR2 se ne snalazi sa njim najbolje ?

Pazi ovako video fajl sa Nikona D90, bilo da je HD ili 640x480 na mom kompu: Athlon 3500+, 1GB DDR2, 7600GT i Windowsu XP SP3 koci ko lud, a kod druga sa Athlon 6400 x2, 2GB DDR2, 7900GT takodje na WXP SP3 radi bez problema.

Pre neki dan sam kod sebe na kompu instalirao novi Windows 7 i reko da probam da pustim neki video, kad ono gura ga bez problema! Bas sam se iznenadio.

SX1 će se prodavati i na USA tržištu i kroz FW će dobiti i mogućnost snimanja RAWa... Ovo za RAW će da bude omogućeno i ljudima iz ostatka sveta... Ovaj update treba očekivati u martu... :)

prilično je poboljšao i neke druge parametre rada. Po onome što sam video, a kasnije i pročitao, problemi sa fokusom i ISO800+ su rešeni (tj. umanjeni za ISO), a skinut je i limit od 2GB po klipu za video.

Gledam ove primere slika sa testa, is it just me ili na su na slikama ucestale hromatske aberacije?

by Max jesi stavio taj novi FW?

Naravno, ima bar tri meseca... Dobio sam ga pre nego što je postavljen na sajt. A i aparat bar četiri meseca pre nego što je igde testiran (osim na benchu). Malo je kasnio, za razliku od SX10...

Gledam ove primere slika sa testa, is it just me ili na su na slikama ucestale hromatske aberacije?

Postoji li 20x optički zum objektiv na aparatu u prosumer klasi koji nema hr. aberacije? Čak i na 16x objektivima kod konkurenata je izraženiji... Nije problem samo u tome, generalno, SX1 IS je samo prosečan kada je kvalitet fotografija u pitanju. Ali ne može u svemu da bude najbolji :). Uostalom, to je više gedžet nego nešto ozbiljno ,)

Postoji li 20x optički zum objektiv na aparatu u prosumer klasi koji nema hr. aberacije? Čak i na 16x objektivima kod konkurenata je izraženiji... Nije problem samo u tome, generalno, SX1 IS je samo prosečan kada je kvalitet fotografija u pitanju. Ali ne može u svemu da bude najbolji :). Uostalom, to je više gedžet nego nešto ozbiljno ,)

Pa, kada tako postavis stvari... mislim da si u pravu. Ne mogu samo da se setim, ali bilo ih je solidno i kod Fuji-ja S9600. Za ostale prosumer-e ne znam, jer sam samo S9600 imao. :wave:

Poslednja izmena:
Pa nema objektiva ni sa 10x rasponom bez aberacija, izoblichenja, zamucenja. 10x objektiv koji nema tih problema koshta preko 2000e, samo objektiv :d

Vrh Dno