Šta je novo?

SX1 IS, stigao...

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
Konačno mi je stigao i teško mi je da se odvojim od njega i dam ga Banetu na test. On će reći kakav je, ali video, naravno oduševljava. FullHD, možete misliti kakav je... Sa fotografijama se još nisam mnogo igrao, ne deluje mi da je neki žešći šampion, ali je meni dovoljno dobar.

Više informacija na testu, a pre toga, ovde, od mene, mada sam sada u malo većoj frci s vremenom, tako da će ga Bane već koliko sutra maznuti...

Ima još dva u PiN-u, pa ko hoće jeftinu Full HD kameru i dobar 20x zoom aparat sa 10mp CMOS senzorom, neka pohita...

pozdrav!

Snima u AVCHD ? Veoma zahtevno za obradu.

Poslednja izmena:
a jel taj foto-aparat ima mod za slike? :)

Kodek je H264, ekstra kvalitet, kompresija se nimalo ne vidi. Nemam sada vremena ni uslova da gledam kakve su fotke, verujem da lošije od S5 IS nije, a meni je to dovoljno. Imam DSLR ako mi ikad zatreba, ali S2 i IXUS960 sam ionako najviše koristio.

Kad ce taj test ? Prodadoh S5 pa moram da se odlucim za SX10 ili SX1 :)

Bilo bi pametno uraditi uporedni test SX10 i SX1 tj. da li SX1 vredi 200 eura vise ?

LOL, a shto mi je obrisan post ? :) Zato shto mislim da nije normalno o fotoaparatu prichati kao da je kamera koja usput moze da napravi neke fotke ? :)

ovaj forum se raspada :)

Poslednja izmena:
A moze i da slika???

:D ovo je bilo jace od mene

Salu na stranu, HD video jeste zanimljiva opcija, al bih voleo cuti malo vise o kvalitetu fotografija

LOL, a shto mi je obrisan post ? :) Zato shto mislim da nije normalno o fotoaparatu prichati kao da je kamera koja usput moze da napravi neke fotke ? :)

ovaj forum se raspada :)

Zato što stalno flejmuješ, brate mili. Stvarno nisi normalan. Šta tebe briga šta neko želi od fotoaparata? Realno... Ako ti diskusija nije po meri, zašto imaš potrebu da išta pišeš u njoj. Očigledno da ima ljudi kojima je video jako bitan na fotoaparatu, inače Canon ne bi toliko uložio u SX seriju, a pre nje u Sn IS seriju. Ali ne, ti moraš od kako je izašao S1 IS da dolaziš u svaki thread o tom aparatu i pričaš kako video nije bitan. A očigledno da jeste, u nekim specifičnim klasama. Pomiri se sa tim. Dobro je da mogu da ti brišem postove. Otvori drugi thread i piši na temu kako video nije bitan na fotoaparatima, ostavi ovaj na miru!

Mene je koštao malo manje :), ali kapiram da će end user cena biti oko 500 evrića... Sačekaj malo, cena će brzo da padne na oko 400, a za te parice - teško da možeš da imaš i (bar solidan, ako ne najbolji za te pare) ultra zoom sa IS-om i 20x uvećanjem i dobar turistički aparat i kameru koja snima u HD-u, a ne moraš da se smaraš sa kaseticama. Evo još jednog podatka - 4 minuta videa je oko 900 MB, najviši bitrate za audio, full HD. To znači da u 8GB staje oko 30-35 minuta, a u 16GB, kartica koju ja imam (mada sad može da se kupi i 32GB, ali je neisplativo), pruža mi oko 70 minuta. Sa dve od 16GB, što me košta 50-ak evra, imam oko sat i po za filmove i mesta za 800-ak slika, što mi je idealno za odmor od desetak dana...

Na tvoju žalost, Bane slavi slavu sutra, tako da je frci, pa još nije došao po aparat... verovatno će tek od nedelje da ga pokupi, što znači da će test negde do kraja nedelje, ja se nadam.

Poslednja izmena:
Nazalost, trenutno samo "pratim scenu" :D, kupovina ceka neka druga vremena, tako da tih 500Eur nije nikakav problem (para nema, nece ih ni biti :D).
A testu se unapred radujem, od same najave me interesovao taj CMOS cip u ne-DSLR aparatu...
Btw, ako napravis neki HD video (i imas vremena, naravno) baci na rapid, da i mi uzivamo pre testa ;)

Mene zivo zanima da li CMOS senzor utice na kvalitet slika i ISO ? Ili samo da omoguci Full HD, ako je tako uzimam 200 eura jeftiniji SX10

Prema prvim utiscima, slika je bitno bolja od onog što sam očekivao, ali opet, to su "studijski" uslovi. I dalje pomalo luta u low-light uslovima sa fokusom, ume da omane, ali nisam ni očekivao da će to popraviti. ISO1600 je neupotrebljiv, ali sam i to očekivao. ISO800 nije mnogo bolji, ali je za print, čini mi se, ok

Ne vredi ti da ti uploadujem ništa - nama je muka i 8-9 MB videa za testove da uploadujemo. Ovaj ADSL je katastrofa. Ali imaš na YT u HD-u, evo linkova pa gledaj...

http://www.youtube.com/results?search_query=SX1+IS&search_type=

obavezno klikni na watch in HD...

Znaci nista bolje od predhodnika sto se tice ISO ?

Jel ima sanse da uporedite SX1 i SX10 ? I to kakve fotke prave, ipak su to aparati ne kamere.

Poslednja izmena:
džabe CMOS kad je veličine glave čiode :)
na neviđeno tvrdim da je kvalitet slike potpuno isti kao na S5. jedino ako su popravili kvalitet objektiva, a nisu samo povećali raspon.

jedino ako su popravili kvalitet objektiva, a nisu samo povećali raspon.
S5: F2.7 - F3.5
SX1: F2.8 - F5.7

5.7 na užem kraju ne deluje kao nešto impresivno. Doduše, postavlja se pitanje koja ja blenda na onih 12x zuma S5? Lako je moguće da je na užem kraju ovo mnogo sporiji objektiv (poredeći ekvivalentnu žižnu daljinu S5, na svom maksimumu je očito sporiji). Doduše, 28 mm je lepa stvar.

Poslednja izmena:
Dajte ljudi, pa kad je bilo koji UZ aparat sa cenom od 500 dolara, sa objektivom od 16x i više davao impresivne slike na krajnjem tele delu, ili brz AF? Nađite mi takav aparat, samo nemojte da se frljate sa Fujiima koji imaju 3x manji zoom. Pored svega, ovo je i kompaktan aparat. Ljudi sa P4 na 3GHz, sa slabijim kartama, kao i C2D na 2 GHz se na forumima žale da im video ne radi kako treba na računaru - mada su provalili da na bržim radi jako dobro. Aparat ima mogućnost da se HDMI kablom poveže na LCDTV i da sam pušta video u FullHD-u. To znači da je njegov video čip (da li i to radi DigicIV, verovatno, mada ne tvrdim) u tim stvarima efikasniji nego Core 2 Duo na 2.2 GHz sa 4MB keša (kod mene u laptopu, koji ne može da pusti video sa aparata kako treba). Kao u slučaju PS3, ovde se stvarno dobija mnogo za male pare. Mene je nakon što sam ovde na oglasu prodao S2 IS koji me je super služio (sve slike na sajtu su napravljene sa njim, mada nismo baš uvek bili u prilici da obradimo slike kako valja, niti imamo pravi studio), doplata koštala 260 evra. Za te pare sam dobio aparat koji sigurno daje bolje slike, imam voajerski zum (jedva čekam da idemo na more) i, što je meni jako bitno, izuzetnu kameru.

SX10 IS nije stigao, ali uporedićemo ih svakako...

Maxo, ne pričam ja o (ne)impresivnim slikama, samo sam uporedio sa S5 i lako je moguće da je SX1 objektiv na ekvivelentnom rasponu upadljivo sporiji. Ako je tako, onda je to daleko od dobrog. Uostalom, ne otkrivam Ameriku, na Canon delu dpreview foruma već par meseci se debatuje upravo o ovome.

Pa sporiji je zato shto ima 100x zum na koji se loze samo zene i maxa, nema veze shto on nije upotrebljiv :d

Pa i nije neki video... boje su katastrofa, zum takodje... malo i mrlja detalje... a digitalni zum je neupotrebljiv za bilo sta kad je video u pitanju. U low light uslovima bi puka ka zvecka.

Ajd jedino je kao u HD, ali ja nista spektakularno ne vidju ovde... Mislim bolje je od kompakta i nekih prosumera and that's it, neb ja baco pare na taj aparat...

Nazalost, trenutno samo "pratim scenu" :D, kupovina ceka neka druga vremena, tako da tih 500Eur nije nikakav problem (para nema, nece ih ni biti :D).
A testu se unapred radujem, od same najave me interesovao taj CMOS cip u ne-DSLR aparatu...
Btw, ako napravis neki HD video (i imas vremena, naravno) baci na rapid, da i mi uzivamo pre testa ;)

Evo ja imam CMOS chip u skoro dve godine staroj HD kameri i ona razbija i dalje sve shto postoji, ali ovo je fotoaparat i Canon nece kvariti samom sebi prodaju drugog uredjaja, pogotovo shto su slichnog cenovnog ranga.

Tako veliki zum je mnogo losha stvar, preko pola zuma slika se drasticno kvari, IS skoro da ne pomaze, a AF je sve vreme sporiji zbog tolikog raspona.

Zato što stalno flejmuješ, brate mili. Stvarno nisi normalan. Šta tebe briga šta neko želi od fotoaparata? Realno... Ako ti diskusija nije po meri, zašto imaš potrebu da išta pišeš u njoj. Očigledno da ima ljudi kojima je video jako bitan na fotoaparatu, inače Canon ne bi toliko uložio u SX seriju, a pre nje u Sn IS seriju. Ali ne, ti moraš od kako je izašao S1 IS da dolaziš u svaki thread o tom aparatu i pričaš kako video nije bitan. A očigledno da jeste, u nekim specifičnim klasama. Pomiri se sa tim. Dobro je da mogu da ti brišem postove. Otvori drugi thread i piši na temu kako video nije bitan na fotoaparatima, ostavi ovaj na miru!

Pa moram da flejmujem kada ti kao chlan redakcije i neko ko treba ozbiljno da predstavi parche hardvera, dodje ovde i pricha o video mogucnostima fotoaparata od 500e. Ispadash neozbiljan, neobaveshten i vidi se iz aviona da ne znash o chemu prichash. Ista pricha je i u threadu o glasanju za fotoaparat godine i u svim skorashnjim threadovima gde sam ja "flejmovao". Na komentar o kvalitetu videa nisam ni hteo da lupam reply, ochigledno da nema svrhe.

Ja ne flejmujem bez razloga, nisam ja gruja...

Poslednja izmena od urednika:
Tako veliki zum je mnogo losha stvar, preko pola zuma slika se drasticno kvari, IS skoro da ne pomaze, a AF je sve vreme sporiji zbog tolikog raspona.
a ako i zanemarimo drastičan pad oštrine i konstrasta, ostaje pitanje upotrbljivosti ovakvog zuma. verovatno se blenda zatvara na 5.7 još na ~300mm. ako uzmemo u obzir pravilo o dužini ekspozicije, ispada da na 560mm maximalna bezbedna dužina treba da bude 1/560s bez IS, ili 1/125s sa IS. a sa f/5.7 znači da treba mnooogo svetla. upotrebljivost je od 10-14h. i to leti :)

Citao sam komentare ljudi koji ga imaju svi su zadovoljni u praksi i kazu da fantasticno radi posao.

Batalite teoretisanja i dajte neke testove.

Procitajte Nightbringerov potpis i bice vam jasno kako radi aparat.

Citao sam komentare ljudi koji ga imaju svi su zadovoljni u praksi i kazu da fantasticno radi posao.

Batalite teoretisanja i dajte neke testove.

Procitajte Nightbringerov potpis i bice vam jasno kako radi aparat.

Postoje pravila i ogranichenja kod fotoaparata, optike i josh nekih stvari, tako da vrlo precizno mozesh da znash za vecinu aparata kakvi ce biti, ne morash da ga koristish godinu dana da bi to provalio. Ovoliki raspon zuma je mnogo losha stvar, i dovoljna da se ovaj aparat uopshte ne isplati, da ne pominjem smeshnu cenu od 500e, za koju mozesh da kupish DSLR sa 2 objektiva, i pokrijesh taj opseg, a imash neuporedivo bolji/ozbiljniji fotoaparat.

Pa moram da flejmujem kada ti kao chlan redakcije i neko ko treba ozbiljno da predstavi parche hardvera, dodje ovde i pricha o video mogucnostima fotoaparata od 500e. Ispadash neozbiljan, neobaveshten i vidi se iz aviona da ne znash o chemu prichash. Ista pricha je i u threadu o glasanju za fotoaparat godine i u svim skorashnjim threadovima gde sam ja "flejmovao". Na komentar o kvalitetu videa nisam ni hteo da lupam reply, ochigledno da nema svrhe.

Ja ne flejmujem bez razloga, nisam ja gruja...

Fora je da ne moraš da flejmuješ. Ceo forum se žali na tebe, čoveče. Ostavi sud o tome ko koliko zna za sebe, bar ponekad u životu. Zamisli da su svi kao ti, forum ne bi mogao da funkcioniše. Ne ovaj, bilo koji. Jedino ti uvek moraš da pametuješ i protivrečiš. Drugi i kad flejmuju, nisu u fazonu "sam protiv svih". Mislim, do jaja je što za 400 evra mogu da kupim polovan DSLR najviše klase ali mene iskreno boli patka za to. Hoću prosumer, ultra zoom koji sjajno snima filmove. Filmovi su mi bitni kao i fotografija. Samo SX1 to nudi, kao što je u svoje vreme samo S1 to nudio. I tu je kraj priče.

Bez obzira na moje (ne)slaganje sa nekim Maxovim stavovima na ovom forumu, na ovoj temi je čovek sasvim upravu. Nije to aparat za snimanje i fotografisanje svadbi po principu "one man show". Onaj ko planira da radi takve stvari, (valjda) zna koja mu je oprema potrebna.

S obzirom da gotovo svi digitalni foto-aparati novije generacije prave zadovoljavajuće fotografije (ako budem menjao ovaj Ixus40, to svakako neće biti zbog kvaliteta fotografije), Max je izneo svoje impresije o video zapisu. Predpostavljam da su isti vrlo neupotrebljivi pri slabijem svetlu, ali opet je dobar add-on na aparat.

Da li bi vam bilo lakše da je napisao nekoliko stranica teksta o izgledu kućišta i fotografijama, pa onda da pomene video zapis.....a, da, na to čekamo Baneta ;)

:wave:

Poslednja izmena:
Bez obzira na moje (ne)slaganje sa nekim Maxovim stavovima na ovom forumu, na ovoj temi je čovek sasvim upravu. Nije to aparat za snimanje i fotografisanje svadbi po principu "one man show". Onaj ko planira da radi takve stvari, (valjda) zna koja mu je oprema potrebna.

S obzirom da gotovo svi digitalni foto-aparati novije generacije prave zadovoljavajuće fotografije (ako budem menjao ovaj Ixus40, to svakako neće biti zbog kvaliteta fotografije), Max je izneo svoje impresije o video zapisu. Predpostavljam da su isti vrlo neupotrebljivi pri slabijem svetlu, ali opet je dobar add-on na aparat.

Da li bi vam bilo lakše da je napisao nekoliko stranica teksta o izgledu kućišta i fotografijama, pa onda da pomene video zapis.....a, da, na to čekamo Baneta ;)

:wave:

Apsolutno. Ja topic nisam nazvao "user review". Napisao samo da je stigao i da ide na test brzo, verovatno pre nego što bilo gde na netu izađe na review. DRSC i Dpreview ga nemaju još. Ne kapiram što se ovi "fotografi" bune zbog ovog što sam napisao u prvom postu. Verovatno su u pitanju neki problemi u glavi, nemam pojma. Da ne ulazimo u to šta o tim ljudima misle pravi fotografi na dizajn zoni... Od većine tih koji se hvale znam 10x više o fotografiji. Ali jednostavno nisam izabrao time da se bavim. Ovde valjda važi i ona - ko ima jači aparat, za njega respekt, a?

Ako nekome treba Full HD na aparatu, ne razumem u cemu je problem, taj aparat je idealan spoj turistickog aparata i kamere za trenutke koji se ne mogu docarati slikama. Mada, mislim da ne vredi 200 eura vise zbog toga u odnosu na SX10.

Svako nek rascisti u svojoj glavi, da li mu treba, sta mu treba i za sta mu treba.

Evo review za SX10, ono sto meni treba i po meni vredi 350 eura. :smoke:

http://www.dcresource.com/reviews/canon/powershot_sx10-review/index.shtml

Kome se ne svidja ili mu ne valja, zna se sta mu treba i pravac na svadbu da slika. ;)

Nazad
Vrh Dno