npetar je napisao(la):btw sa antenama od 24dbi se uspostvaljaju poprecne veze do 30km a ne veza client>AP. Recimo jedan podprovajder koga necu imenovati, tim istim Grid antenama ima uspostavljenu poprecnu vezu sa Vracara na NBG !!!
Hocu da kazem, dovoljne su i antene i od 10dbi do razdaljine od 1km ali ako provajder ima problema sa svojom opremom, zaista je gnusno predlagati ovakve stvari i to javno ,i stavljati korisnika na bespotreban trosak od 100 i kusur evra.
ovako stoje stvari pre godinu dana sa clientom snage 30mW nisam imao nikakvih problema.
Danas sa 200mW AP-om imam ponekad problema.
Da li ti to govori neke stvari.
ETAR je zagusen; sa moje zgrade pre 3 godine nisam mogao da uhvatim 2 mreze danas je to mnogo vise ...... e pa ti racunaj da jedna bazna stanica u proseku ima ~10 korisnika .....
Roy Jones Jr. je napisao(la):Kao prvo hvala na odgovorima. Kao drugo imam jos nekoliko pitanja
1 - Znaci sa jednim AP-om mogu da istovremeno budem u vezi samo sa jednim provajderom. Recimo da je to BG Wireless. Koliko znam svi njihovi NOD-ovi (NOD = AP, zar ne?) rade na 11Mbps (802.11b). Da li to znaci da i ja moram da postavim AP koji radi na 11Mbps ako hocu da budem u vezi sa njima? Da li mogu da postavim ovaj od 54Mbps i da dobijem 5 puta brzi wireless ili ce taj od 54 pri komunikaciji sa drugim od 11 da se ponasa isto kao taj od 11 pri cemu kupovina AP-a od 54Mbps gubi smisao (osim naravno u slucaju kada on komunicira sa drugim AP-om ekvavilentne brzine)?
2 - Znaci antena je pozeljna, ali zbog cega? Da li je u pitanju to sto ona pametnije tj. optimalnije emituje signal od AP-a? Takodje koja antena se kaci na AP (na osnovu BG Wireless FAQ-a postoje omni, direkcione i sektorske antene)? Takodje posto antena u svakom slucaju stoji napolju da li je bolje i da AP bude napolju ili moze komotno da bude u potkrovlju. Drugim recima da li cu dobiti bolji/jaci signal ako su obe stvari napolju ili apsolutno sve ide preko antene i mesto gde stoji AP u tom slucaju nije bitno (osim u smislu da bude sto blizi anteni zbog gubitka u kablu)?
3 - Sto se tice AP-a, u mom slucaju dakle iskljucivo odgovara AP sa bar jednim LAN portom preko koga bi se vezao sa HUB i preko koga bi mu doveo gore pomenuto napajanje. Da li to znaci da ako AP ima LAN port automatsko moze da radi i u client modu (koji je opet na osnovu BGW FAQ-a neophodan za ovaj slucaj prikljucivanja)? Da li je potrebno i da taj AP ima router, bridge ili repeater funkcije (i ako moze kratko pojasnjenje cemu one konkretno sluze)?
4 - Kolika max udaljenost moze da bude izmedju dva AP-a?
5 - Da li na taj AP koji budem postavio moze da se zakaci jos neko (iz npr. neke druge zgrade/kuce) ko ima opticku vidiljivost sa njim (odnosno antenom ako AP bude zatvoren u potkrovlju)? Pretpostavljam da bi se on u tom slucaju kacio na njega po principu wireless mrezna karta + antena usmerena prema nasem AP-u (tj. AP-ovoj anteni)?
6 - Verovatno i poslednje pitanje, a to je koliki bi realan protok tj. brzinu mogao da ocekujem? Npr. ako bih stavio AP od 11Mbps, a nas u mrezi ima 10, to bi se svelo na 1.1Mbps po coveku. Znam da je to teorijska brzina pa me zanima grubo koliko bi realno to bilo? Da li bi mogao da racunam na bar 50% od toga tj. ~0.5Mbps. Znam da je ovo tesko proceniti jer mnogo stvari na to utice, ali kako to najcesce izgleda u praksi? Inace zbog ovoga sam i mislio da postavimo AP od 54Mbps.
Hvala jos jednom svima koji nadju vremena da odgovore. Pozdrav.
A gde nadje bash 167m?_/Neo\_ je napisao(la):A koja bi mi kartica trebala za Wireless. ako je predajnik, udaljen od mog prezora 167m?
nikola_beogrid je napisao(la):i kao sto rece stator zakacite se ili kod BGWIRELESA ili kod BEOGRIDA jer kod nas ima lokalna mreza sa 400 korisnika i kamarom shera i game servera i svacega a to provajderi nemaju a cene za net su iste kao kod Verata
VeratNet je napisao(la):Cestitamo "Beogridu" i zaista se iskreno nadamo se da ce i ostali provideri slediti nas primer. Jer cene su zaista katastrofalne u nasoj zemlji (a i kvalitet nije mnogo iza toga).
Zaista se nadamo da ce zdrava konkurencija doprineti tome da se ne koriste usluge Telekoma Srbija vec da ce postojati dosta mali operatorcica i da ce se time i kvalitet usluge popraviti.
Roy Jones Jr. je napisao(la):1 - Stvar je jasna, ali zasto onda niste od starta isli na postavljanje NOD-ova od 54 Mbps kako bi dobili 5 puta brzu vezu nego sad?
2 - Ok, posto sami postavljamo AP uzimamo omni antenu, ali koje jacine (5, 8, 12 ili 15 dBi)? Takodje nisi mi odgovorio da li i AP i omni antena moraju da budu napolju (i da li se time nesto dobija?) ili je dovoljno da napolju bude samo omni antena? Znaci da li je efekat isti ili ne? Inace AP i antenu bi povezali sa fabrickim CFD-400 kablom od 5 ili 7m, sto bi trebalo da bude kao najbolje resenje (ispravi me ako gresim).
Crni je napisao(la):A gde nadje bash 167m?
Od udaljenosti ti dobrim delom zavisi kvalitet samog signala, pa je u tom smislu bitna antena, a delimicno i kartica/AP, medjutim koju ces karticu/AP uzeti u najvecoj meri diktira oprema na koju hoces da se povezes i naravno budzet :d
_/Neo\_ je napisao(la):Od moje zgrade do zgrade na kojoj je AP ima 145m a sam AP je visi od mene za nekih 15m pa sam onda lupio da ima 167m ali ima oko 160. Shta mi predlazesh po pitanju kartica/AP ja sam na umu imao onu MSI Wireless karticu sa kojom josh i dobijesh antenu koja na otvorenom ima domet do 310m. A shto se budzeta tiche nebih da predje cifru od 50e. Ipak ovde je u pitanju 160m a ne 1km.
Nisi naveo koji je provajder/mreza u pitanju._/Neo\_ je napisao(la):Od moje zgrade do zgrade na kojoj je AP ima 145m a sam AP je visi od mene za nekih 15m pa sam onda lupio da ima 167m ali ima oko 160. Shta mi predlazesh po pitanju kartica/AP ja sam na umu imao onu MSI Wireless karticu sa kojom josh i dobijesh antenu koja na otvorenom ima domet do 310m. A shto se budzeta tiche nebih da predje cifru od 50e. Ipak ovde je u pitanju 160m a ne 1km.
lucky2001 je napisao(la):Jasna ili Nikola, pretpostavljam da se tako zovete, lepo je sto na taj nachin izrazavate lepo mishljenje o konkurenciji.
Medjutim mene brine i dalje ono pitanje o katastrofalnoj ulaznoj ceni ka Verat WiFi-ju od 4000 dinara.
Mozete li da nam ukratko odgovorite, zashto je cena tako katastrofalna i nerealna. Da li ste svesni, da i pored jako skupe opreme i jako loshih signala, poshto i dalje ne koristite mikrotalasne odashiljache,
(OK znamo da im je vrednost izmedju 5000 i 15000 eura) vi drzite ovu cenu, zashto se odrichete mushterija koji ne zele da plate ulaznu maglu ili mushterija koji nisu sigurni sta ce tachno dobiti od vas u jednom duzem vremenskom periodu ili mushterija koja bi zelela da menjaja WiFi provajdere iz meseca u mesec.
Vracate li vi te pare nazad ukoliko je mushterija nezadovoljna ili chisto zeli da promeni provajdera.
Ima li shanse, da vash gazda donese odluku o drastichnom smanjivanju te ulazne takse. Mislim da je maksimalna cena 1500 dinara, ali stvarno maksimum moguci. Realno bi bilo da je 500 dinara.
Puno pozdrava.
bluestar je napisao(la):Delimicno se slazemo sa Vama, ali jos nismo objavili zvanicno nove cene na nasem websajtu a ljudi vec masovno zovu. Vrlo je opasno imati porast korisnika od 200 % a povecavati tehnicke mogucnosti za 50%. Zato je to i uvedeno da bi korisnici postepeno dolazili. Takodje isto kao i ti nadam se da ce biti jos jeftinije i da ce bar 95% korisnika biti zadovoljno sa pruzenom uslugom. Sto nam je trenutni cilj.
Verovatno ce i otvaranje naloga biti na nekoj razumoj ceni u nekom narednom periodu ali za sada su uslovi takvi.
Radi se na sto vecem prosirenju baznih stanica po celom gradu. Ako pogledas nas websajt za sada otprilike svake nedelje po jedna bazna stanica, sto uprincipu nije dovoljno i mi se trudimo da napravimo i vece rezulate a samim tim bolju/jevtiniju uslugu.
Bio je dupli post, pa je obrisan onaj drugi (stariji), a reply se umetnuo izmedju :eyebrows:jox je napisao(la):pazi zbun....
VeratNet?=BlueStar???
Kako prvo ide quote, pa posle post koji je quotovan?
Pao je neki editing...
jox je napisao(la):pazi zbun....
VeratNet?=BlueStar???
Kako prvo ide quote, pa posle post koji je quotovan?
Pao je neki editing...
Calibra 4WD je napisao(la):Jel se desava nesto novo sa Veratovim Wirelessom,nema novosti ni ovde a ni na sajtu a do pre mesec dana nisi mogao da povatas sve informacije koliko ih je bilo?!?!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari