Šta je novo?

SVE sto ste hteli da znate o Wireless netu...

Zasto je 1W toliko los? Ovde naseljenost nije tako gusta kao u BG-u, nece imati vise od 100-200 korisnika za pocetak, mozda ni toliko. Biquad sam video kako se pravi, hvala NPETRU na linku! Sto se tice drveta, moj cale ga je skoro "uklonio"... Tako da imam potrebu za 3-5 metra kabla do antene! Ovo bi trebalo da je dobro? Hvala ZILE!

djalf je napisao(la):
Zasto je 1W toliko los?

Zato sto ce ugusite ceo etar oko sebe u precniku od par km. Ugusice i sve uredjaje koji rade na ~2.4 GHz, kao npr. neke modele bezicnih telefona...

npetar je napisao(la):
Zato sto ce ugusite ceo etar oko sebe u precniku od par km. Ugusice i sve uredjaje koji rade na ~2.4 GHz, kao npr. neke modele bezicnih telefona...

Mislis na one Panasonic tipa koje imam i ja? Zar je toliko strasno 1W? Koliko to "par kilometara"? NPETAR predlozi mi koju karticu da uzmem? Thanks! If you like house music, go to www.housemusic.cjb.net :,,:

djalf je napisao(la):
Zasto je 1W toliko los?

ma extremno je glupo koristiti ga.
sta on ima od toga sto moze signal da se uhvati 30km odatle kad ne moze da mu se vrati bez pojacivaca, a niko ziv nece dati 300€ samo na njega.

ma nepotrebno je i to je to, bolje za te pare koje ce da da na pojacivac da kupi operemu prvima koji se jave za uslugu koju nudi ;)

Ma napravi kantenu i strpaj je na satel. tanjir 1,2m (ukupno 24 Dba) i time ces sigurno moci da navatas provajdera na par km.

Uzgred kartica koju svima toplo preporucujem je D-Link dwl 520+

P.S. Dodjite u Kac da vidite kako sve to izgleda, jel ipak wirless je odavde
krenuo

Poslednja izmena:
Da li neko postavlja opremu za Wireless net za Verat, cini mi se da su ovi sto su naveli na sajtu skupi.
Meni treba antena i AP na krovu.
Dali je bolji Verat od Beogrida.

Postoji AP koji ima PoE (Power over Ethernet) dakle napaja se preko mreznog kabla. To je dobra varijanta za ljude koji nemaju struju na tavanu. Posto je antenski kabl skuplji od mreznog onda je zgodno staviti takav AP na tavan, kratkim antenskim izbaciti panel antenu na krov, a dugackim mreznim kablom spojiti sa racunarom. Za srecnike koji su blizu pristupne tacke ima u Desku dobra Asusova kartica po 802.11g standardu (mislim oko 18mW).

Moje mišljenje o dotičnoj ASUS W-138g je nikakvo. Naime danas sam kod ortaka nameštao tu karticu (uzetu iz Desk-a) sa panel antenom od 18db sa 7m hdf200 kabal, kupljenog u Netiksu i rezultat je sledeći. Sa tom karticom signal od 1W koji je na oko 150m od antene je oko 70% i u NetStumbleru one zelene crtice su na oko 65, dok sa Realtekovom8180 kartom signal je oko 95% i one crtice su oko 50. Net nismo probali, ali trebalo bi da radi, ali mi samo nije jasno zašto je tolika razlika u NetStumbleru, i neka mi neko objani da li je bolje da bude oko što manjieg broja signal u NetStumbleru ili oko većeg i šta uopšte predtavlja taj signal.

P.S. evo u attachu šta ja hvatam na lokalnom provajderu sa NetStumblerom

Prilozi

• net.jpg
    net.jpg
    29.4 KB · Pregleda: 259
_/Neo\_ je napisao(la):
Moje mišljenje o dotičnoj ASUS W-138g je nikakvo. Naime danas sam kod ortaka nameštao tu karticu (uzetu iz Desk-a) sa panel antenom od 18db sa 7m hdf200 kabal, kupljenog u Netiksu i rezultat je sledeći. Sa tom karticom signal od 1W koji je na oko 150m od antene je oko 70% i u NetStumbleru one zelene crtice su na oko 65, dok sa Realtekovom8180 kartom signal je oko 95% i one crtice su oko 50. Net nismo probali, ali trebalo bi da radi, ali mi samo nije jasno zašto je tolika razlika u NetStumbleru, i neka mi neko objani da li je bolje da bude oko što manjieg broja signal u NetStumbleru ili oko većeg i šta uopšte predtavlja taj signal.

P.S. evo u attachu šta ja hvatam na lokalnom provajderu sa NetStumblerom

Kao prvo, Realtek ima jacu izlaznu snagu. Kao drugo, citam na net-u da taj Asus ima problema sa stabilnoscu. Znaci, Asus ima losiji chip & manju snagu, hoce reci da je predvidjen za indoor a ne za outdoor.
Inace, u netstumbler-u treba da su vrednosti sto manjeg broja.

Sto se tice tog prikaza. Mnoge kartice koriste NDIS 5.1 pristup, tako da shum nije prikazan (slucaj sa npr. Realtekom gde je prikazan samo signal...kao sto vidis, grafik treba da prikaze signal/noise). Vrednost SNR treba da prikaze razliku signal/noise ali kako je u pitanju NDIS 5.1, prikazuje ti RSSI tj. samo jacinu primljenog signala. Zbog nedostatka prikaza shuma, ne mozes uzeti netstumbler kao merodavan prikaz.

A jel ta jacina signala dobra ili losa. Mislim da ovaj moj signal iz prethodnog posta.

_/Neo\_ je napisao(la):
A jel ta jacina signala dobra ili losa. Mislim da ovaj moj signal iz prethodnog posta.

Da. Odlican 5- ;)

I ljudi, nemojte da se zanosite previse sa tim prikazom signala. Ako u praksi sve sljaka kako treba, opusteno !

Poslednja izmena:
sken iz netstumblera vredi samo ako se radi sa prism baziranim karticama ili nekim orinocom, a ovo ostalo je tra la la....

:wave:

Pozdrav svim clanovima i moderatorima,
danas sam ceo dan jurio po gradu trazeci wireless karticu antenu i kabl, na zalost malo sam se kasno setio da najbolji izvor informacija mogu da nadjem na forumu..
Elem,
nakon sto sam sve lepo kupio i povezao, dobio sam signal koji varira u granicama 75-80% i signal streight koji je nesto nizi 70-75%
kada sam pokusao da pingujem google, rezultat je bio vise nego razocaravajuc od 600 do 1500Ms...
e sad cuo sam se sa ljubaznim ljudima iz Verat-a i ustanovio da greska nije do njih, a i nakon sto sam procitao ovu temu ustanovio sam da je sa njihovom opremom sve u redu, znaci greska je kod mene..
uzeo sam neku US Robotics 802.11g wireless turbo PCI adapter,
kabl od 3 metra, mislim da je dosta kvalitetan i u njemu sigurno nije problem, i kockastu sivu antenu, za koju nemam ideju od koliko je DB, mada su mi rekli da radi ok..
nalazim se na oko 700-800metara od hotela slavija lux gde je predajnik verata, i zgradu mi malkice zaklanja susedna zgrada inace sam na 4. spratu, tako da sam antenu samo izbacio kroz "pendzer" i dobro nacentrirao vrh zgrade...
da ja sad dalje ne bih mnogo komplikovao pricu,
gde bi mogao biti problem,
da li da
1) uzmem drugu karticu i koju
2) zamenim antenu
3) uzmem duzi kabl (i koliko maximalno da idem u duzinu a da ne izgubm mnogo na signalu) i da napravim drzac za antanu i mnogo bolje naciljam zgradu (mada koliko sam ja uspeo da zakljucim, koliko god sam nisanio nisam uspeo da dobijem vise od 78% signala...

Postavljene su sektorske antene na istocnim kapijama.
Sada je znatno poboljsan kvalitet usluge za wi-fi korisnike.

Ako ima nekog ko koristi bilo bi dobro da napise svoja zapazanja.

Oce li biti nesto od verat wifi na karaburmi skoro? recimo ona ogromna sestougaona zgrada na bogosloviji je odlicna strateska tacka ;)

Evo ja sam sa memodate presao na Verat pre 10 dana- Bulevar Kralja Aleksandra, i triput je brzi download.I za sada radi korektno.
Dakle jedno pozitivno brojanje za Verat
PS. na memodatu i ne pomisljajte

Vidim ovde ima ljudi iz Verata pa rekoh da pitam i ovde. Ima li šanse da uspostavim dobru vezu sa Veratovim AP-om na Vidikovcu ako sam na nekih 2.3km od njega (Filmski grad - mi ovde smo potpuno ukleti što se tiče brzog neta)?

na www.bgwireless.net imas informacije o njihovoj mrezi, a koliko ja znam oni sheruju veratov net i moze lepo da radi.
Cak imam i drugara na vidikovcu koji je jedan od pionira wl-a
mogu da ti dam njegov icq ako zatreba

sve pohvale za verat!512 je bukvalno 512 i to na kapijama;)

Pitanje!

jedno pitanje za 'iskusne' wirelles korisnike:)
Udaljenost od AP-a je oko 550m, imam odlicnu, opticku vidljivost,nema prepreka izmedju antene i mog prozora...
Da li bi mi bio dovoljan home-made biquad (oko 14db) i neka (jeftinija) pci kartica (sa atheros chipom, 35e)? Mozda neka druga preporuka?
pozdrav!

Batajnica i VojvodinaOnline

Dobar Dan dobri ljudi !
Citam i neverujem !
Verat je u bedljivo :-devil-: firma u ovoj zemlji i definitivno mogu po ceo dan da :wall: ocekujuci dobar protok odnosno propustanje signala !
Elem,bond,lucky ... :D
Pre nekih 2 meseca uzeo sam u Batajnici wireless od VojvodineOnline! Firma kao i svaka druga koja koristi njihove Ap-ove. Desava mi se da jednostavno net nestaje u toku dana ili se signal gubi, cak i varijanta sve je tu ali strana se otvara 20 min i nakon toga firefox svira time out !
Damn, zalio se zvao itd, prica uvek ista " Evo gledam odlican signal pun sve ti je kako treba. U cemu je problem?"
Razdaljina je u full-u ! znaci cist i brisan prostor od mene( kuca ) do AP oko ma ajde da kazemo 1km. signal oko 65db.
imam PCI Gigabyte karticu sa Grid( Sio mi ga djura iz Sapca) antenu :banana:
Da li ja kao,najveci car na svetu :d , salim se korisnik naravno , mogu da uticem na kvalitet tog signala? Odnosno da li kupovinom jace antene ako je to ikako potrebno mogu da dobijem stabilniju mrezu odnosno protok.
Imam varijantu pretplate 256 i razdaljina izmedju PCI i Grida( kartica - antena) 10 m !
Hvala !

hehe... a kakve veze ima VojvodinaOnline sa Veratom?

Wele je napisao(la):
na www.bgwireless.net imas informacije o njihovoj mrezi, a koliko ja znam oni sheruju veratov net i moze lepo da radi.
Cak imam i drugara na vidikovcu koji je jedan od pionira wl-a
mogu da ti dam njegov icq ako zatreba

BGWreless ne sheruje VERAT-ov net , vec koristi razne izvore neta, ima tu i ADSL-a , SBB-a , ima i VERATA ... a nove korisnike koji jure samo net ne uclanjuje !!!

Novi clanovi dobijaju net tek posle nekog vremena na mrezi ;)

Tako da , ko juri samo net ima ISP-e ...

I koliko puta treba da pisemo po forumima da BGW nije provajder i da nije osnova udruzenja ****** net , nego lokalno umrezavanje ...

:mad:

Vec nekoliko dana ne mogu da koristim P2P programe preko verata (emule). Da li je to verat udario blokadu za ove programe, posto vidim da mi se ping neverovatno poboljasao kao i brzina otvaranja stranica. sad mi je ping 2-3ms, a bio je 40-80ms.
Bazna stanica: BEOmedicina I

Poslednja izmena:
Zivim u Loznici. Do sada nisam imao nikakvih problema ali mi pre mozda mesec dana wireless poceo da usporava i da gubim dosta paketa. Jacina signala mi je dobra ali ima dosta paketa koje ne primim. Ovo mi se desavalo postepeno. Sada imam nekih 30% propustenih pakete. Posto dosta igram World of Warcraft ovo je nepodnosljivo. Sporije surfujem a nekada nece ni web stranice da mi otvor. Ima li ko ideju sta je moglo da se pogorsa toliko. Inace duzina izmedju antene i AP je 2km. Signal je jak sto su mi i oni potvrdili ali iz nekog razloga gubim dosta podataka.
Ping statistics for 66.249.93.104:
Packets: Sent = 138, Received = 101, Lost = 37 (26% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 52ms, Maximum = 582ms, Average = 156ms

Reply from 66.249.93.104: bytes=32 time=72ms TTL=238
Reply from 66.249.93.104: bytes=32 time=62ms TTL=239
Reply from 66.249.93.104: bytes=32 time=205ms TTL=239
Reply from 66.249.93.104: bytes=32 time=97ms TTL=238
Reply from 66.249.93.104: bytes=32 time=63ms TTL=238
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Reply from 66.249.93.104: bytes=32 time=68ms TTL=239
Reply from 66.249.93.104: bytes=32 time=120ms TTL=238
Reply from 66.249.93.104: bytes=32 time=211ms TTL=238
Reply from 66.249.93.104: bytes=32 time=67ms TTL=239
Reply from 66.249.93.104: bytes=32 time=115ms TTL=239
Request timed out.
Request timed out.
Reply from 66.249.93.104: bytes=32 time=87ms TTL=239
Reply from 66.249.93.104: bytes=32 time=58ms TTL=239
Reply from 66.249.93.104: bytes=32 time=56ms TTL=238
Request timed out.
Request timed out.

Opticka vidljivost mi odlicna nema nikakvih prepreka. Brzina veze mi je 128 kb/s. Zvao sam i providera ( inffo net ) mada oni kazu da je kod njih sve u redu i jacina signala odlicna.
Ako ko ima neki savet i pitanja ja cu vam odgovoriti sto je pre moguce. Unapred hvala.

Poslednja izmena:
jesi fizicki proverio u kakvom ti je stanju oprema na krovu?
da nije voda usla u konektore ili je mozda antena napukla zbog hladnoce i sl.
posebno obrati paznju na kabel i ako imas uredjaj negde na tavanu da se nije smrzao. napisi koju opremu imas....

Nisam mogao proveriti zbog ovakvog vremena. Razmisljao sam i o toj mogucnosti da se nesto zbog vremena pokvarilo. Probacu da se sutra popnem na krov i proverim. Takodje moguce je i da je od jakog vetra antena pomerena malo u stranu. Posto se ne razumem najbolje u wireless opremu mogu samo reci da mi je antena od 21 dB i da mi je mrezna kartica integrisana sa maticnom plocom ASUS P4P800 E-DELUXE. Probacu da vidim mozda nesto nije u redu sa opremom. Inace posto mi je jacina signala najveca na celom AP od svih korisnika dali to automatski znaci da je sve u redu? Mozete li mi preporuciti neki program kojim bih sve to mogao proveriti. Latency o WoW mi je 8000ms dok mi je pre bila 200-300. Zaista mi nije jasno sta nije u redu i ovo bih voleo sto pre da zavrsim. Da li je resenje u kupovini bolje opreme ili je to cisto bacanje para kako su mi momci iz inffo neta rekli.

da li neko ima iskustva sa 802.11b pheenetovim ap(malo belo govance:) )
inace planiram da ga povezem sa gridicom 24db, opticka udaljenost od mene i noda je oko 700m...

Nazad
Vrh Dno