Šta je novo?

SVE sto ste hteli da znate o Wireless netu...

npetar je napisao(la):
Izgleda odustaju od 2.4 GHz koliko ja shvatam. Previse problema imaju...

pa kad to sto su ponudili ne moze niko ziv da realizuje, ni u teoriji a ne u praksi.

Da kucnem u drvo, meni Verat vec duze vreme radi fantastichno! Kad smo vec kod realizovanih planova, niko se nije proslavio od providera...Uopshte mi nije jasno zashto se tolika hajka dize samo na verat, kada su i svi ostali krsh

Btw, npetre, znam da cesh da pochnesh da hvalish Maxnet ponovo, pa cu ti odmah reci, NEMOJ

mitnick je napisao(la):
Da kucnem u drvo, meni Verat vec duze vreme radi fantastichno! Kad smo vec kod realizovanih planova, niko se nije proslavio od providera...Uopshte mi nije jasno zashto se tolika hajka dize samo na verat, kada su i svi ostali krsh

mozda zato sto je verat tu kod vas otisao najdalje pa se na ostale ne obraca paznja, mislim ne znam jer ne zivim tu ali da su sa ovim 512k za 2000din preterali jesu i svako zna da to ne moze da se izvede a da ima neki pristojan kvalitet na duzi vremenski period.

mitnick je napisao(la):

Btw, npetre, znam da cesh da pochnesh da hvalish Maxnet ponovo, pa cu ti odmah reci, NEMOJ

Ahaha...Necu,nema potrebe :D

Da li neko moze da mi kaze, da li je mogu ce da konekcija sa Veratom bude enkriptovana? Da li pomocu statickih ili dinamickih kljuceva?

A, eto, od jucer i access point u bloku 70a sa dometom od 1 km.
Jedino mi nije jasno zasto je u Agostina Neta i "gleda" ka toplani...

evo veratov plan za oktobar (inside info):

Zamena switcha na Beomedicini.
Zamena switcha na Banjici.
Zamena switcha na Zelenom Vencu.
Zamena linka Banjica - Istocna kapija.
Postavka strujnog kabla u bloku 30a.
Zamena swithca na Medakovicu.
Montaza Bazne stanice Blok 30.
Montaza Linka Blok 30 - Banovo Brdo.
Montaza Bazne stanice Banovo Brdo.
Postavljanje linka Blok 30 - Pancevo.
Postavka bazne stanice Mice Radakovica.
Postavka bazne stanice blok 70.
Postavka bazne stanice Genex.
Postavka bazne stanice Narodno pozoriste Zemun.
Postavka bazne stanice Dzona Kenedija.
Postavka bazne stanice Krnjaca.
Postavka bazne stanice Trg Nikole Pasica.
Postavka bazne stanice Kumodraz.
Postavka bazne stanice Dorcol.
Postavka bazne stanice Blok 70a.
Postavka bazne stanice TANJUG.
Postavka bazne stanice Vracar. (2 lokacije)
Montaza Bazne stanice Blok 21.
Montaza Bazne stanice Zeleni venac.
Zamena linka Beomedicina - Istocna kapija.
Zamena linka Medakovic - Istocna kapija.
Zamena linka Tas - Slavija.
Zamena linka Radio S - Slavija.
Ukidanje Linka Savski trg - Karadjordjeva br.2.
Montaza bazne stanice Simiceva br.5.
Montaza Bazne stanice 14. Decembar br.51.
Montaza Bazne stanice Kosovska br.41.
Bazna stanica na ART televiziji (Senjak).
Postavka bazne stanice Vidikovac.
Postavka bazne stanice Vracar (Njegoseva 72).
Link i bazna u Zemunu, Karadjordjev trg 13 (Hajneken zgrada).
Potpuni remont Palata Albanija POP-a.
Bazna stanica u Decanskoj 8.

pozdrav....

Nesto mi sumnjivo da su 2 meseca blejali,pa sad odjednom ovoliki plan poslova

Potvrdjujem za Kosovsku 41 - tu zivim :p Istina je da su dugo kulirali ali je sad stigla sva ova oprema na 3.5GHz (nekih 20 ap-ova) i krecu ponovo sa radom...

Znaci odsad ce biti 3.5Ghz Ap-ovi, a ne vise 2.4Ghz?

Skot je napisao(la):
Potvrdjujem za Kosovsku 41 - tu zivim :p Istina je da su dugo kulirali ali je sad stigla sva ova oprema na 3.5GHz (nekih 20 ap-ova) i krecu ponovo sa radom...

a gde se klijenti opremaju za 3.5GHz?

backbone je 3.5 GHz - klijenti su na 2.4 jer je 3.5 oprema preskupa

Skot je napisao(la):
backbone je 3.5 GHz - klijenti su na 2.4 jer je 3.5 oprema preskupa

Koliko ce to unaprediti kvalitet Veratovog wirelessa?

Evo ovako - vazno je da backbone bude na 3.5Ghz jer se time eliminise provajderova infrastuktura iz problematike - ovo ce da radi provajderu posao - nemora da kupuje skupe poprecne linije i modeme za iste (za bednih 2Mbita). Sto se tice kvaliteta Veratovog wireless-a za krajnjeg korisnika - tu je najvaznije da bude sto vise pristupnih tacaka - a kao sto vidite bice ih nekih 20 novih. Praksa ce sama pokazati - ja tu nesto da teoretisem nema smisla...

ne znam zaista, samo sam dobio ovu listi. zovni verat i trazi gdina tomislava veljovica, on ce ti 100% reci...

Da ne bude cela ova prica kao i za AP u Save Kovacevic (Zemun): uskoro....kraj avgusta ili tokom septembra. Ja ga ne vidim na ovom spisku.
Genex mi u principu odgovara osim sto imam 2km do njega, pa me mozda ne puste....ma krenuce ovaj aDSL, kazem ja :) o wireless oprema ce uvek da nadje primenu ;)

PJ je napisao(la):
Da ne bude cela ova prica kao i za AP u Save Kovacevic (Zemun): uskoro....kraj avgusta ili tokom septembra. Ja ga ne vidim na ovom spisku...

legend je napisao(la):
ovo je u naselju save kovacevica

U stvari evo vam slika vodotornja na košutnjaku.

Znači antena može još iznad nego što je slikano...

U principu, teorija kaže da uz viši nivo opreme i malo više truda može nešto korisno da ispadne? :) Kako to u praksi da proverim...

Koji provajder ima ap na vodotornju, meni je isti na 100m? U Veratu su mi rekli da imaju ap na tom podrucju, ali da je u pitanju usmerena antena koja pokriva samo Banovo brdo. Ja sam sa druge strane, prema Vidikovcu.

BTW, da li neko sa podrucja Skojevskog naselja (Cerak kod crkve) ima wireless net?

Poslednja izmena:
Endimion je napisao(la):
Koji provajder ima ap na vodotornju, meni je isti na 100m? U Veratu su mi rekli da imaju ap na tom podrucju, ali da je u pitanju usmerena antena koja pokriva samo Banovo brdo. Ja sam sa druge strane, prema Vidikovcu.

BTW, da li neko sa podrucja Skojevskog naselja (Cerak kod crkve) ima wireless net?

tehnicom je na vodotornju kolko ja znam.

Ja sam iz Skojevskog naselja,i planiram wireless.Iance jedino Tehnicom ima AP na vodotornju.

Blok70a pusten u test fazu.
Svi koji hoce besplatno da probaju neka se jave na 011/685010

Jel mnogo 2060m do AP-a (Blok 70a) sa Banovog Brda?

Kompjuter je jedno 2,5-3 metra od antene koju bih stavio na spoljni zid. Snimak je sa mog balkona...

Mislio sam da uzmem 100mW karticu i antenu od 18dBi... :trust:

:wave:

Prilozi

• pogled na ap.jpg
    pogled na ap.jpg
    126.1 KB · Pregleda: 260
Da ti iskreno kazem ne radi kako treba ni na 500 metara sa 200mW i 24dBi a kamoli na 2km. Mada mozes da probas - al' nemoj nista da kupujes unapred dok ne probas...

legend je napisao(la):
evo veratov plan za oktobar (inside info):

Zamena switcha na Beomedicini.
Zamena switcha na Banjici.
Zamena switcha na Zelenom Vencu.
Zamena linka Banjica - Istocna kapija.
Postavka strujnog kabla u bloku 30a.
Zamena swithca na Medakovicu.
Montaza Bazne stanice Blok 30.
Montaza Linka Blok 30 - Banovo Brdo.
Montaza Bazne stanice Banovo Brdo.
Postavljanje linka Blok 30 - Pancevo.
Postavka bazne stanice blok 70.
Postavka bazne stanice Genex.
Postavka bazne stanice Narodno pozoriste Zemun.
Postavka bazne stanice Dzona Kenedija.
Postavka bazne stanice Krnjaca.
Postavka bazne stanice Trg Nikole Pasica.
Postavka bazne stanice Kumodraz.
Postavka bazne stanice Dorcol.
Postavka bazne stanice Blok 70a.
Postavka bazne stanice TANJUG.
Postavka bazne stanice Vracar. (2 lokacije)
Montaza Bazne stanice Blok 21.
Montaza Bazne stanice Zeleni venac.
Zamena linka Beomedicina - Istocna kapija.
Zamena linka Medakovic - Istocna kapija.
Zamena linka Tas - Slavija.
Zamena linka Radio S - Slavija.
Ukidanje Linka Savski trg - Karadjordjeva br.2.
Montaza bazne stanice Simiceva br.5.
Montaza Bazne stanice 14. Decembar br.51.
Montaza Bazne stanice Kosovska br.41.
Bazna stanica na ART televiziji (Senjak).
Postavka bazne stanice Vidikovac.
Postavka bazne stanice Vracar (Njegoseva 72).
Link i bazna u Zemunu, Karadjordjev trg 13 (Hajneken zgrada).
Potpuni remont Palata Albanija POP-a.
Bazna stanica u Decanskoj 8.

pozdrav....

Vidim da su se bas naradili u oktobru (samo 2 stanice), a ovo je verovatno plan do oktobra 2005.

:) :) :) :)

stvarno su bagra...

Ja sam ispod prve grupacije u skojevskom naselju godominska ulica i mene isto zanima sa vodotornja sa nekom dobrom antenom

Veruj te mi da neznam gde da postavim ovo pitanje, pa mislim da je najbolje ovde. Kod mene u Svilajncu ce od Nove Godine krenuti Wireless, pricao sam sa covekom koji ga radi. AP ce biti snage 1W (1 vat), a vidim da se kod vas u BG-u koriste vise manjih od 200Mw. E sad, ja sam na nekih 800 metara bez prepreka (nadam se), i on mi kaze da ce i sama kartica moci da uhvati solidan signal bez spoljne antene, mada sam ja skeptican po tom pitanju. Da li bi mi bila dovoljna antena "Nes kafa" limenka ili preporucujete da uzmem neku antenu? Kako se inace pravi antena od Nes kafe? Kasnije ce biti manjih AP-a po gradu i blizih, ali ja ne mogu da se strpim, ima da budem test "zamorce", jer mi se vise smucio telefon.... HVALA!

djalf je napisao(la):
VE sad, ja sam na nekih 800 metara bez prepreka (nadam se), i on mi kaze da ce i sama kartica moci da uhvati solidan signal bez spoljne antene, mada sam ja skeptican po tom pitanju. Da li bi mi bila dovoljna antena "Nes kafa" limenka ili preporucujete da uzmem neku antenu? Kako se inace pravi antena od Nes kafe? Kasnije ce biti manjih AP-a po gradu i blizih, ali ja ne mogu da se strpim, ima da budem test "zamorce", jer mi se vise smucio telefon.... HVALA!

Procitaj http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=48341

djalf je napisao(la):
Veruj te mi da neznam gde da postavim ovo pitanje, pa mislim da je najbolje ovde. Kod mene u Svilajncu ce od Nove Godine krenuti Wireless, pricao sam sa covekom koji ga radi. AP ce biti snage 1W (1 vat), a vidim da se kod vas u BG-u koriste vise manjih od 200Mw. E sad, ja sam na nekih 800 metara bez prepreka (nadam se), i on mi kaze da ce i sama kartica moci da uhvati solidan signal bez spoljne antene, mada sam ja skeptican po tom pitanju. Da li bi mi bila dovoljna antena "Nes kafa" limenka ili preporucujete da uzmem neku antenu? Kako se inace pravi antena od Nes kafe? Kasnije ce biti manjih AP-a po gradu i blizih, ali ja ne mogu da se strpim, ima da budem test "zamorce", jer mi se vise smucio telefon.... HVALA!

za pocetak covek je konj ako ce da stavi 1W ili to samo koristi za paljenje mase, a ako stavi onda garant nema pojma sta radi....
drugo sta ce ti blizi ap od 1km? napravi biquad i to ce da fercera opusteno.
uhvatices ti tih njegovih 1W ali mu sa karticom i njenom antenicom (cuvena pendrek antena) neces nista vratiti sto naravno ne radi posao, tako da externa antena pod obavezno i vozi misko (zaobidji drvo pod obavezno)....

:wave:

Nazad
Vrh Dno