Chatgpt mi preporučuje Dhërmiu Beach, ne znam ništa o Dhërmi ali mi izgleda lepo, mada ni ona nije nešto blizu grada, * nisam baš upoznat sa hotelima i sličnim informacija pa bi mi svaka ideja,preporuka i sugestija bila važna. *
Strvarno se oslanjate na ChatGPT za preporuke za letovanje? Bože me sačuvaj, na vikipediji piše da Valona ima 80 i nešto hiljada stanovnika. Ima preko 300.000 btw
Dermi je mesto nakon Valone, odnosno Vlore, na Jonskom moru. Odmah nakon Ortrantskih vrata, praktično prvo u nizu na jonskoj obali. Na dalje sva imaju više grčki nego albanski šmek, jer i jeste većinsko stanovništvo grčkog porekla. Voda osetno hladnija i mnogo lepša. Malo je mesto, tesno, cene su više.
Ako već ideš na taj deo, tj praviš izlete, opšta preporuka je Livadi beach.
Valona je ozbiljan ozbiljan grad koji ima kompletan sadržaj svega. Nažalost, upropastili su loklalne plaže privatnim zakupima. Gledaj samo da budeš udaljeniji od marine, jer je pored nje plićak odvratan, muljevit i smrdi. Južniji deo je dosta lepši. A recimo van grada severnije imaš lanac ogromnih peščanih plaža na kojima postoji gomila ležaljki koje se ne plaćaju. Same plaže peščane i veoma široke. Ako ne patiš od toga da se parkiraš što bliže mesto možeš naći u hladu priobalnih šumi. U okolini ima prastarih pravoslavnih manastira, na planini pored tvrđava, itd ...
Sam Drač i nije toliko loš, zapravo zavisi u kom delu se nalaziš, a ima i par mesta odmah do njega južno, koja su i simpatična i pristojna.
Za auto nema šta da brineš bilo gde u Albaniji.
Stvari u torbici/kesi na asuri.