Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Jel prelazio ko skoro Presevo, kakva je situacija, vredi li ici na alternativu?
Ja granice uvek pratim na Border Watcher-u, ali nisam odavno išao na jug, pa ne znam koliko su tačne informacije za te prelaze. Ali ovi veći bi trebalo da su poprilično tačni

Ne idem na more (bar ne direktno), vec do Trebinja...u kakvom je stanju put preko Visegrada i onda dole ka Trebinju? Isao sam poslednji put 2020. i to busom, ovog puta idem kolima, iz Beograda...savet na kojim benzinskim pumpama da sipam u RS (benzinca vozim) i da li mi je potreban zeleni karton? (Mislim da nije, ali cisto provera iz prve ruke)
Put je ok, dinamican i interesantan, predeli prelepi i drzi se ogranicenja jer kamera ima prilicno, crni stubovi sa zutim fluorescentnim trakama pri vrhu, updejtuj google mape i lagano, sve su obelezene na mapama. Sto se tice pumpi imas Nestro u Visegradu a u Trebinju imas i Gazprom/Nis. Naravno ima ih jos ali ovo je sigurica, da ne razmisljas. Zeleni karton ti ne treba.

Ne idem na more (bar ne direktno), vec do Trebinja...u kakvom je stanju put preko Visegrada i onda dole ka Trebinju? Isao sam poslednji put 2020. i to busom, ovog puta idem kolima, iz Beograda...savet na kojim benzinskim pumpama da sipam u RS (benzinca vozim) i da li mi je potreban zeleni karton? (Mislim da nije, ali cisto provera iz prve ruke)
Pogledaj SAT patrolu od pre par vikenda

@Bassnectar91
Imaš deonicu pre Tjentišta, nekih 15-20km, dosta krivina i uzan put. Ostalo je interesantno za vožnju mada prosečna brzina ne prelazi 60kmh.
I naravno Čačak-Užice kroz Ovčarsko Kablarsku klisuru. Čelični živci. Moj ti je savet da kreneš u neko gluvo doba noći da izbegneš i gužvu i vrućinu.

Hvala svima za savete.
Sto se tice Ovcarsko Kablarske klisure, ne idem jos na put pa cu moci i ovom novom deonicom do Pozege, da zaobidjem. Postoji mogucnost da i prespavam na Zlatiboru (zbog deteta, da nekako podelim put) pa da nastavim ujutru rano taj put kroz RS.

Zato postoji filter goriva.
Problem je sto u modernijim vozilima pumpa u rezervoaru i koristi gorivo kao hladjenje. Voznja na isparenjima ce pre sprziti pumpu nego sto ce je prljavstina zacepiti.
A da li znaš da postoje automobili kojima se filter goriva ne menja? 😀

Da li je neko išao sa probnom vozačkom u Makedoniju preko KiM i iskustva? Ili Albanija,Crna Gora?
I put Niš - Priština i obrnuto, u kakvom je stanju, i kojim putem je nabrže i koliko se putuje?

Prosao juce kroz HR. Lipovac - ZG istok 14,5e umesto 18,6.

Na Lipovcu sam uspeo tek na treci enc da prodjem, dok nisam skontao kako.

Posle prema Rijeci bez problema.
Od 1. Jula 21,74% popust za naš Tag, što je isto kao i za njihov, do 1. Jula je bilo 13% za nas.

Njihovi ENC čitači nisu isti kao naši i drugačije su postavljeni mora skoro da se stane i da se drži odstojanje. Tamo gde ima brza ENC traka (Fast ENC) može malo brže ali i dalje ne kao kod nas.
Za deo kojim upravlja Bina Istra, tzv Istarski ipsilon naš Tag ne važi.

Takodje, oni skidaju novac brze od naših (u roku od sat ili dva).

Ja granice uvek pratim na Border Watcher-u, ali nisam odavno išao na jug, pa ne znam koliko su tačne informacije za te prelaze. Ali ovi veći bi trebalo da su poprilično tačni
Koja je fora da je na androidu besplatan, a na iOS 4 evra.
Pokazao mi kolega juče na androidu, kaže super free app, ja rekoh top i odem na app Store ono se placa. Ikonica izgleda drugačije pa sam mislio da nije ta app, ali vidim isti developer.
Mogu i bez toga nije mi frka, ali stvarno ne kapiram foru.

Da li je neko išao sa probnom vozačkom u Makedoniju preko KiM i iskustva? Ili Albanija,Crna Gora?
I put Niš - Priština i obrnuto, u kakvom je stanju, i kojim putem je nabrže i koliko se putuje?
U Makedoniji nije dozvoljeno voziti sa probnom, oni je ne priznaju. Ne znam za Albaniji, Crnu Goru i KiM.

"
U našem zakonu je postojao stav koji kaža da vozači sa probnom dozvolom ne smeju da voze u inostranstvu ali je ovaj stav izbačen tako da sada probna dozvola važi i u inostranstvu ako propisi te zemlje to omogućavaju.

U kojim zemljama važi probna dozvola iz Srbije?

Probna dozvola važi u BiH i Hrvatskoj. U Hrvatskoj važi samo ako je vozač sa probnom dozvolom punoletan.

Probna dozvola ne važi u Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj i Mađarskoj."

Sinoć kasno se vratili sa juga Kasandre. U 16:05 po GR vremenu krenuli i 18:10 po našem vremenu ušli u Makedoniju. Na gr i Mk graničnom prelazu sve završeno za nekih 10 minuta. Oko Soluna bez problema, ni na jednom mestu ispod 50 km/h nisam vozio.
Ali zato sam na integrisanom graničnom prelazu Srbije i Makedonije čekao 50 minuta zbog ne znam čega. Prazna priča o open Balkan bla, bla kada se čeka nenormalno dugo. Totalno je kilavo i sporo išlo, a kada sam došao na GP nije bilo neke gužve, bio sam negde 15. u redu.

Pojednostavljen je proces poručivanja grčkog TAG uređaja. Ne mora više da se potpisuje i šalje dokumentacija, sve se radi online.

Novo uputstvo na linku:

Koliko sam razumeo, samo je moguće uplaćivati iznos na tag, nema postpaid opcija?

Ukoliko se ne varam, s obzirom da nisam poručio Tag jer sam verovao da će naš proraditi, i dalje može da se uzme ispred prve naplatne - evzoni?

1751800249838.png

Super, hvala, u prepodnevnim satiam bi i trebalo da uđemo u GR:

Ali zato sam na integrisanom graničnom prelazu Srbije i Makedonije čekao 50 minuta zbog ne znam čega. Prazna priča o open Balkan bla, bla kada se čeka nenormalno dugo. Totalno je kilavo i sporo išlo, a kada sam došao na GP nije bilo neke gužve, bio sam negde 15. u redu.

Moguće da si potrefio smenu u 19h a onda ide +30 minuta dok se smena razduži a nova pripremi....

^
Ako je u 18:10h ušao iz Grčke u Makedoniju nema šanse da je u 19h bio na Preševu. Inače, potvrđujem da je "integrisan" granični prelaz Srbije i Makedonije dramatično spor, bez ikakvog razloga.

Poslednja izmena:
Mi juče stigli u Grčku preko Bugarske. 5 minuta granica (Ribarce) i malo lošiji put posle granice kroz naseljena mesta, posle autoput. Svakako preporuka, mnogo bolje nego rulet sa našom i grčkom granicom.

2 Jula popunio pristupnicu za Grcki tag. Dobio potvrdni mejl i....nista :) Ne javljaju se :)

Krenula sezona, guzva, dobices tag ali sa zakasnjenjem. Tako sam i ja prosle godine i stigao mi tek nakon letovanja. :)

Nisu ni papire koje treba da potpisem poslali. Za tag se ne nadam da cu ga dobiti u sezoni :)

Nazad
Vrh Dno