Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Pisali više puta...
Solarna stakla prave problem.

Ne prave stakla problem, već vozači koji ne stave tag na, za to, predvidjeno mesto.
Pozdrav

Problem je sto mnogima TAG šeta u 4,5 vozila, nema da se kupi ono čudo što se lepi na staklo
Ja stavljam TAG svaki put na tablu rukom i sklanjam, ali nije mi zabo nijednom.
Jednom sam zaboravio da nema para nije mi na karticu rekonfigurisan, zaboravim kad sam u BG da svratim u AMSS

Problem je staklo dok sam vozio sluzbenog kangooa gde god stavis ne radi, mora ruka kroz prozor.

Ja sam uzeo nosac na OMV pumpi za tag.

Tako je, problem je sa staklom. Secam se jos pre 7 godina kada sam putovao kroz Belorusiju, morao sam da iznajmim tag uredjaj posto kod njih ne postoje naplatne rampe, vec samo tag. Dali su mi prvo neki uredjaj da proverim da li mi je providna sofersajbna (ja bio ono u fazonu wtf!?) :D

Opel Meriva A ima neki premaz na šoferki i ne može da radi tag gde god da se postavi. Otac svaki put gura ruku kroz prozor.

Do sada nisam zaglavljivao na naplatnim rampama u Grčkoj pošto putujemo u ranim jutarnjim časovima u oba smera. Ali videh u više navrata u FB grupama da su gužve razmišljam se da poručim.
Da li je realno da do početka avgusta stigne TAG pošto je sada sezona?

^ Na Vectri C imam tu "plavu" šoferku, tag radi normalno na svom mestu pored retrovizora, ali ako ga držim rukom recimo po sredini šoferke, ne radi...

Opel Meriva A ima neki premaz na šoferki i ne može da radi tag gde god da se postavi. Otac svaki put gura ruku kroz prozor.

Do sada nisam zaglavljivao na naplatnim rampama u Grčkoj pošto putujemo u ranim jutarnjim časovima u oba smera. Ali videh u više navrata u FB grupama da su gužve razmišljam se da poručim.
Da li je realno da do početka avgusta stigne TAG pošto je sada sezona?
Ja sam se prijavio kod njih za tag 20.6. a jutros mi je stigao mail sa papirima za potpis. To sam danas odštampao, pa potpisao sve i vratio pa ćemo videti.
Neki ovde su posle ovog koraka već za 7 dana dobijali uređaj, doduše pre glavne sezone.

Za bilo kakvu RF transmisiju kroz šoferku je predviđeno ono crno rebrasto/mrežasto obojeno polje oko retrovizora. Negde je samo crno, bez "rupica".
...iako sam video da neki baš izbegavaju da tu stave tag.

Ne mora baš da znači, jer neke šoferšajbne imaju dok neke nemaju metalni premaz.
Ali ove što imaju i koje prave problem sa očitavanjem tag-a, to područje je planirano za antene npr.

E sada, na nekim novijim vozilima celo to područje je zauzeto senzorima i kamerama, pa tag ipak mora tu negde pored, na staklo.
A neka stakla su metalizirana čak i na tom području...
Reklo bi se da prilikom R&D ne razmišljaju baš o svemu...
:(

I baterija kada oslabi (a ipak kao radi), teže se probija kroz metalize stakla.

Da li je neko imao losih iskustvaka tokom puta u Grcku da su mu uzelu tablize zbog nekog prekrsaja?

Mogu samo da ti kažem da Grci odmah na licu mesta uzimaju tablice za ulazak u kontra smer u jednosmernoj i za prekoračenje brzine u naseljenom mestu.
Bio je čovek iz Novog Sada pre dve godine u istom smeštaju gde i ja, produžio je boravak zbog te situacije, vlasnik apartmana je pokušavao da mu pomogne da reši problem ali nisu imali uspeha. Vratio se za Srbiju auto je ostao ne znam kako se rešio problem posle mog odlaska i kako je dalje rešio problem.
To je ono što ti ja mogu reći.

I za "nepropisno" parkiranje koliko je meni poznato

Trebaju da imaju malo tolerancije. Opet sa druge strane poštuju zakon I to je to.
Verovatno i svoje građane kažnjavaju.
Mi znamo da budemo opušteni pa "na minut" ostavljamo auto gde stignemo u upaljena 4 migavca.
Ko živi u Bg zna o čemu pričam.
Da ne pričam o ulici Vojvode Stepe pre renoviranja.

Da kažem da je ok za teže saobraćajne prekršaje, ali da uzimaju tablice/kažnjavaju za nepropisno parkiranje to je licemerno.

S jedne strane hoće da dođeš i ostaviš im novac, jer žive od turizma (što je ok), a sa druge strane apsolutno se ne trude nikakvu infrastrukturu da naprave ili planski da razvijaju turistička mesta i još ti pišu kaznu i zakomplikuju život 1000% kad ti uzmu tablice. Pa, nemoj me *****...

Srećom mi se još nije desilo, ali tačno vidim da ako se to bude desilo biće tipa poslednji dan letovanja ili tako nešto.

Kad nepropisno parkirate negde skinite sami svoje tablice i problem rešen :sneaky:

Ja ih ove godine bojkotujem zbog cena smeštaja. Idem u Albaniju.
Bio sam 5 dana krajem maja i dosta je.
Nekako mi se čini da su maja bili lagani.. Nije bilo ni radara. Kako se sezona bliži tako izgleda zatezu

Kakve su cene ove godine u Albaniji? I oni su poleteli u nebo sa cenama prošle godine u odnosu na 2023 godinu i godine pre. 2022. i 2023. sam letovao u Albaniji ali sada ja njih bojkotujem zbog cena.

Do 2020-e i 21-e je bilo džabe, nakon toga raslo
I dalje su dosta jeftiniji od ostatka, njihov standard je mnogo niži i ne dozvoljava preveliko divljanje cena. Jedino što ih jašu za cene goriva isto kao i nas

Ako sipaš u Albaniji, tempiras tank da imaš do Prištine +- 50km
Onda tamo do čepa.
Ja sam u Makedoniju ulazio na isparenja.

Nemojte savetovati ljude da ostanu bez goriva na putu, zbog uštede od par €.
Sipajte kad i gde vam odgovara, da ne bi par € uštede prešlo u par stotina/hiljada štete.
Leto je, gužve na putevima, dovoljno je da jedan "Šumaher" napravi haos i da na 35° treba da provedete par sati čekajući da se put raščisti, a vi "vozite na pari iz rezervoara".
Pozdrav

Ja i ovde četvrtinu rezervara zaboravim. Računam da mi je tu nula. 200km mora da imam u rezervi, iz iskustva, desi se nezgoda pa moraš neki zaobilaznicama, pa na ovoj temp bez klime u mestu je pakao. Odoše svi efetki odmora u tom slučaju!

Više puta tako spašavao bivšeg kolegu. Voleo je stalno da vozi na isparenjima...

Smrt za motor ako vozite na rezervi jer tad u motor ulazi sva prljavština koja je zakucana za dno.

Jel prelazio ko skoro Presevo, kakva je situacija, vredi li ici na alternativu?

Smrt za motor ako vozite na rezervi jer tad u motor ulazi sva prljavština koja je zakucana za dno
Zato postoji filter goriva.
Problem je sto u modernijim vozilima pumpa u rezervoaru i koristi gorivo kao hladjenje. Voznja na isparenjima ce pre sprziti pumpu nego sto ce je prljavstina zacepiti.

Ne idem na more (bar ne direktno), vec do Trebinja...u kakvom je stanju put preko Visegrada i onda dole ka Trebinju? Isao sam poslednji put 2020. i to busom, ovog puta idem kolima, iz Beograda...savet na kojim benzinskim pumpama da sipam u RS (benzinca vozim) i da li mi je potreban zeleni karton? (Mislim da nije, ali cisto provera iz prve ruke)

Nazad
Vrh Dno