Šta je novo?

*Supernova - kablovski distributer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mozda ruter ima samo 100mbps portove. Cat5a kablovi teraju 1000mbps bez problema.

Da, to sam i ja čak pomislio na trenutak, ali po specifikacijama ovog ZTE F660 rutera sa njihovog zvaničnog sajta, evo šta piše:

Other Interfaces: 4x 10/100/1000 Base-T, 2x POTS, WiFi (2,4 GHz, 802.11b/g/n, WPA/WPA2,WPS), USB (2.0, File Sharing, DLNA, 3G Modem Support)

http://www.ztegpon.com/index.php?page=660

Ako ne lažu, onda bi trebalo da ruter ima gigabitni protok na sva četiri LAN porta.

Dovoljno je da jedna žica od tih 8 u tom kablu ne radi kako treba i da uredjaj sam spusti brzinu na 100, čak i 10 megabita... za gigabit treba svih 8.

Uz jeftine kineske rutere vrlo često dolaze kablovi samo sa 1, 2, 3 i 6-tom žicom, sto je dovoljno za 100 mbita... *mjau**mjau**mjau*, ušteda na bakru 50% odmah ;)

Kad spojiš kabl, da li je link odmah uspostavi i lampica odmah upali, ili ima pauze od par sekunde pre nego se to desi?

Da, to sam i ja čak pomislio na trenutak, ali po specifikacijama ovog ZTE F660 rutera sa njihovog zvaničnog sajta, evo šta piše:

Other Interfaces: 4x 10/100/1000 Base-T, 2x POTS, WiFi (2,4 GHz, 802.11b/g/n, WPA/WPA2,WPS), USB (2.0, File Sharing, DLNA, 3G Modem Support)

http://www.ztegpon.com/index.php?page=660

Ako ne lažu, onda bi trebalo da ruter ima gigabitni protok na sva četiri LAN porta.

Palo mi je još nešto na pamet:

Imam tu pored sebe jedan Huawei B315s-22 bežični 4G ruter koji mi je ostao od korišćenja Telenorovog kućnog interneta od prošle godine.. Ukratko, povezao sam malo pre računar i taj ruter i evo šta kaže Windows... 1gbps :

G2TCr4K.png

Inače povezan je Cat5 kablom, malo pre sam proverio šta je napisano na samom kablu i piše CAT5

Tako da možda je ipak zaista do rutera.. Ali opet, ako na sajtu piše da su sva četiri LAN porta: 10/100/1000 , zašto onda piše 100 , nemam pojma...

Poslednja izmena:
Dovoljno je da jedna žica od tih 8 u tom kablu ne radi kako treba i da uredjaj sam spusti brzinu na 100, čak i 10 megabita... za gigabit treba svih 8.

Uz jeftine kineske rutere vrlo često dolaze kablovi samo sa 1, 2, 3 i 6-tom žicom, sto je dovoljno za 100 mbita... *mjau**mjau**mjau*, ušteda na bakru 50% odmah ;)

Kad spojiš kabl, da li je link odmah uspostavi i lampica odmah upali, ili ima pauze od par sekunde pre nego se to desi?

Da, mislim da ima pauze, nekih 2-3 sekunde, ako ne i 4. Prvi put kada sam povezao ovim kablom svoj računar i taj ruter, čim sam utakao kabl u Ethernet port u matičnu ploču, začudilo me je upravo to da se ni jedna od Ethernet lampica nije upalila prvih nekoliko sekundi (ni narandžasta ni zelena). Pored toga, mislim da sam primetio jedno blago oštećenje tog kabla , izgleda da se izolacija jedne žile unutar samog kabla oštetila, tkd je verovatno to razlog zašto radi samo do 100

Poslednja izmena:
Čekaj, sa istim kablom ti radi 1G na Telenor ruteru ili sa drugim kablom? Nisam siguran da sam dobro razumeo

Čekaj, sa istim kablom ti radi 1G na Telenor ruteru ili sa drugim kablom? Nisam siguran da sam dobro razumeo

Ne ne, drugi kabl u pitanju.

Kabl za koji sam rekao da je malo oštećen je upravo onaj kabl preko kojeg na testovima dobijam 100 umesto 200 , taj kabl je sive boje, dugačak oko 20m i ne piše bukvalno ništa na njemu

Dok ovaj drugi kabl , sa kojim sam povezao ovaj Telenorov 1gbps ruter, on je žute boje, dugačak 1m i piše na njemu Cat5

E sad moguće da imam 1gbps ne samo jer ruter podržava 1gbps LAN portove, naravno, već verovatno taj kabl koristi svih 8 žila i nije uopšte oštećen.. Ko zna

Poslednja izmena:
Ne ne, drugi kabl u pitanju.

Kabl za koji sam rekao da je malo oštećen je upravo onaj kabl preko kojeg na testovima dobijam 100 umesto 200 , taj kabl je sive boje, dugačak oko 20m i ne piše bukvalno ništa na njemu

Dok ovaj drugi kabl , sa kojim sam povezao ovaj Telenorov 1gbps ruter, on je žute boje, dugačak 1m i piše na njemu Cat5

E sad moguće da imam 1gbps ne samo jer ruter podržava 1gbps LAN portove, naravno, već verovatno taj kabl koristi svih 8 žila i nije uopšte oštećen.. Ko zna

A što neprobaš i ovaj zte ruter sa tim kablom što si probo telenor ruter, pa ćeš odmah moći da utvrdiš do čega je problem da li do kabla ili do rutera.

I ja čekam da mu se upali lampica ;)

(figurativno i bukvalno)

A što neprobaš i ovaj zte ruter sa tim kablom što si probo telenor ruter, pa ćeš odmah moći da utvrdiš do čega je problem da li do kabla ili do rutera.

Zato što se taj ZTE ruter nalazi na spratu ispod mene, a moj i donji sprat nisu povezani stepenicama, već su skroz fizički odvojeni, i taj kabl ide kroz jednu usku rupu u podu koja izlazi na taj donji sprat. A nemam ni jedan drugi kabl u kući trenutno koji je dugačak kao ovaj preko kojeg sam već probao

Čekam da tehničari iz Supernove napokon izađu na teren, dođu kod mene na adresu i konačno izmeste taj ruter i ONT sa donjeg na gornji (moj) sprat. Do tad, mogu se igrati samo sa ovim sivim, oštećenim, od 100mbps kablom.

Poslednja izmena:
Bratee, :lupko: ovo k'o španska serija :wall:

Slažem se hahah

Bolje da ćutim i ne pišem ništa dok ne dođu ovi i odrade posao... užasno se zakomplikovalo sve ovo... *mjau**mjau**mjau* , kad sam neviđeni baksuz

Čekam da tehničari iz Supernove napokon izađu na teren, dođu kod mene na adresu i konačno izmeste taj ruter i ONT sa donjeg na gornji (moj) sprat. Do tad, mogu se igrati samo sa ovim sivim, oštećenim, od 100mbps kablom.
nece ti oni ni doci, ti si za njih prikljucen...
pisao sma ja ovde kada sam ih molio da mi izmeste prikljucak za stan pored, to je njima jako nisko na listi prioriteta cak i kada sma pristao da platim tu uslugu, zvali su po redovnoj proceduri tek za mesec i po dana...

Ali ja vez znam za jadac pa sam jednostavno isekao dolazni kabl i zvao da prijavim da imam prekid, dosli odmah sutradan i namestili sve kako sam trazio :)

pisao sma ja ovde kada sam ih molio da mi izmeste prikljucak za stan pored, to je njima jako nisko na listi prioriteta cak i kada sma pristao da platim tu uslugu, zvali su po redovnoj proceduri tek za mesec i po dana...

Ali ja vez znam za jadac pa sam jednostavno isekao dolazni kabl i zvao da prijavim da imam prekid, dosli odmah sutradan i namestili sve kako sam trazio :)

Auuu... Znači tako mora...

A ako bi im, recimo, stigao email od nekog šefa iz Telekoma, da li bi onda instant došli? Imam veze u telekomu, upalilo je prošli put, ne znam da li bi i ovaj put upalilo.

Ali na kraju krajeva, mogao bih i ja to sa prekidom kabla da probam pa da vidim dal će im to biti dovoljno da dođu već jednom i odrade ono što mi je neophodno da bi sve radilo kako treba.

Poslednja izmena:
A zašto ne preneseš ruter u sobu gde je računar, i testiraš LAN port rutera? Naravno da ćeš raskačiti optički kabl i nećeš imati net, ali, uključiš ruter u struju, spojiš sa kompom i vidiš koja konekcija je uspostavljena : 100 Mbps ili 1 Gbps.

Usput, koje su boje LAN portovi na ruteru? Žuta treba da označava gigabitne portove.

A zašto ne preneseš ruter u sobu gde je računar, i testiraš LAN port rutera? Naravno da ćeš raskačiti optički kabl i nećeš imati net, ali, uključiš ruter u struju, spojiš sa kompom i vidiš koja konekcija je uspostavljena : 100 Mbps ili 1 Gbps.

Usput, koje su boje LAN portovi na ruteru? Žuta treba da označava gigabitne portove.

Da, portovi na ruteru su žuti.
To sa testiranjem rutera nisam probao jos uvek, javljam ubrzo

Poslednja izmena:

Ee da, zaboravio sam da spomenem problem sa televizijom..
Kao što sam ranije već napomenuo, meni oni nisu uopšte nikakvu televiziju instalirali do sada, iako u ugovoru piše da treba da dobijem sve tri, za sad imam samo dve usluge...

Da li će se možda odazvati ako bi prijavio da nemam instaliranu televiziju? Ne znam stvarno kako da dobijem i tu televiziju , a da ne prijavljujem kvar ???

Bolje kaži da ti ne radi ništa, isključi kabl ili modem tako da oni vide da si skroz offline I kada momci dodju objasni im šta treba da rade.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Bolje kaži da ti ne radi ništa, isključi kabl ili modem tako da oni vide da si skroz offline I kada momci dodju objasni im šta treba da rade.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

To već zvuči kao dobar plan... vredi probati

Samo da me ne ispale opet

ne mogu da te ignorisu kada ti je modem offline i ne vide te na mrezi.
e dalje zavisi od tebe kako ces da odradis ceo posao.:d

Znači sad napraviti veštački kvar, pozvati njih i onda oni kada stignu ovamo, nekako ih nabediti da premesti ruter sa donjeg na gornji sprat + da mi instaliraju televiziju + drugi ruter, ako je to moguće...

Biće teško 'vala, ali mora se i to probati... jer druge opcije očigledno nema.

Valjda ne prate ovaj forum kao oni iz Kopernikusa ranije...

Nije bilo neta od 10:30 do 22:20 :crash:

Znači sad napraviti veštački kvar, pozvati njih i onda oni kada stignu ovamo, nekako ih nabediti da premesti ruter sa donjeg na gornji sprat + da mi instaliraju televiziju + drugi ruter, ako je to moguće...

Biće teško 'vala, ali mora se i to probati... jer druge opcije očigledno nema.

Ne treba ti ubedjivanje sa 500-1000 din casti ljude kad dodju :)

Dobri stari zlopernikus preko supernove.
ee689cdf9465bcf1d452f5a6f37617da.jpg

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Pozdrav ljudi. Korisnik sam Supernove, vec visae od ppla godine traje moje prepucavanje sa njima preko emaila, dakle intenet je occajan, jako cesto prestaje sa radom, zakucava. Ping mi u 10 sekundi barem 10x skoci preko 150ms.Ne mogu im bukvalno nista. Posalju ekipu koja kaze da je sve u redu sada, da je problem bio taj i taj i odu, naravno nista ne rese. Sta mi savetujete da uradim, uredno im placam racune i sve sto sam uspeo za ovih 7-8 meseci jeste da ne platim jedan racun jer su prihvatili krivicu, od tada ne zele ni da komuniciraju sa mnom, samo mi kazu da je sve u redu. Igrac sam PES-a online, mislim barem sam bio, sada je gotovo nemoguce da odigram partiju, konstantan lag pri online igranju. Momak iz Supernove je dosao i rekao mi, citiram "Druze znaju oni da to ne moze da se resi ali ti im ne mozes nista, evo ja cu ti sada promeniti NESTO na 13ti port, tu bolje radi i to je sve sto mogu da uradim" I otisao. Sada sam im opet slao mail i zaista ne znam sta da radim. Placam im mesecno 3300 dinara za TV i NET. Saveti?

https://www.ombudsman.rs/ ili advokat da im se obrati. Ne vidim drugo rešenje osim prekida usluga.

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Da druze ali kontam da u ugovoru nigde ne pise koliki ping treba da bude. Znaci bukvalno mi ping skace konstantno. Nemoguce je igrati igre online. Ne znam vise sta da im radim 76 razmenjenih Emailova. HOROR!

Ja im pre nekih godinu i po tražio da me skinu sa CG-NAT-a i tad mi izađu u susret. Sinoć primetim da nešto nije u redu, kad ono - vratili me na CG-NAT. Pozovem tehničku podršku, kažu jedino rešenje je da uzmete statičku IP adresu. Pitam koji je razlog što sam opet natovan, naravno ne znaju. :wall:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno