Šta je novo?

*Supernova - kablovski distributer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
znaci da nakacim obican ruter na lan 1 u technicolor i onda tamo u njega onda ostale uredjaje? imam vec D-Link DIR-809 neki, da l' bi posluzio da me resi muke?

Probaj pa javi šta si uradio.Siguran sam da ćeš rešiti problem.Techicolor mora da je vruć kao šporet kad ga opteretiš...

Koji je najnoviiji ili najbolji ruter koji nude iz Supernove, a da podrzava gigabitnu mrezu, tj njihovu ponudu 1000/500.
Trenutno imam hg8245q2, vrsi poso , ali ne znam da li da trazim nesto bolje (ovo ima slab domet wifi, nema antena), posto dolaze da menjaju paket na brzi i dodaju STB-ove.

Bolje od HG8245W5-6T nemaju. Ima nešto bolji domet wifi, idalje je wifi5, odnosno na wifi ćeš imati oko 550/500Mbps max. Na kablu naravno 940/500Mbps.

da li je neko imao iskustva sa sledecim problemom;

imam tri kompa povezana lan kablom s tim sto na jednom od ta 3 imam oko 9-10 virtualbox-ova, tera to lepo sve gura (net stabilan konstantno, bez problema sa brzinom/pingom/packetloss-om) i u random momentu samo nestane net na svim kompovima (no internet access) a na wifi ne moze da se poveze ni sa jednog uredjaja, moze da se ceka danima al' prosto konekcija se ne vrati dok ne izvucem ruter iz struje pa ponovo vratim i onda se vrati u normalu (nekad se to desi nakon par sati, nekad tera par dana, nekad tera po 10-15 dana, stvarno se ne desi nikad na isti vremenski period)

prijavljivao sam im u onaj call centar, zovnem kad se desi i kazem sta je i oni mi kazu da je modem online i da nije bilo nikakvih prekida, onda me zovne onaj mutavi monter sutradan u 8-9 ujtru i pita sta je problem, ja mu objasnim sve svaki put jer me uvek drugi zove i opet nista, na kraju su mi rekli "ne znamo mi za taj problem, niko nikad nije prijavio osim tebe nista slicno raskini ugovor uzmi neki drugi net... mi ne mozemo to da resimo jer ne znamo sta je"

pre neki dan sam pretpostavio sta moze (99%) da bude problem, navodno taj technicolor budjavi sto daju "pobrljavi" zbog previse requestova, neki overflood ili sta god, jer kad ugasim virtualboxove i ostavim clean 2-3 desktopa lan kablom taj problem se ne pojavljuje, pre neki dan sam testirao na netu od komse koji ima isto supernovu, nakaceno par telefona na njegov ruter i ja sam nakacio 1 laptop sa kog sam prevuko kabl na racunar na kom imam virtualbox-ove, teralo je par dana i zabolo kao i moj (a pre toga godinama komsi nikad nije net zabo, kao ni meni dok nisam digao boxove), dakle navodno cim se nakaci odredjeni broj uredjaja ili u ovom slucaju ako se digne nekoliko virtualbox-ova koje ruter vidi kao razlicite uredjaje, on umre i mora da se restartuje

da li postoji resenje ovome? pretpostavljam da ovi iz supernove nece da prihvate da nakace neki drugi ruter da kupim ili tako nesto?
Poz!
I meni se to dešava od kad sam kupio extender.
Daklem sve bude kako treba i posle par dana mi prekida ali samo kad koristim extender.
Piše internet acsess ali recimo surfujete gledate i posle par minuta prekid i onda dođe sebi posle minut 2, 5, i opet iz početka, a na ruteru prekida nema.
Kad restartujem ruter i extender, onda sve radi kako treba.
Ali predpostavljam da je zbog toga što mi pomeraju extender a on je dvadesetak metara od rutera.
Technikolor su stari ruteri još iz 2013 godine.
Drugar išao da reklamira kao navodno mu se zagreva, i dobio je isto technicolor ruter.
E sad da li mora da se nazove njih kad recimo uzmeš nov ruter ali naravno mora da ima taj ulaz za antenu kao technicolor što imamo.
Mislim zbog parametara i tih stvari?
Zvao sam ih u vezi toga, i prebacili su na kanal 1 i na 20 mhz.
E sad od skoro sam video da na ruteru imam 5 ghz u ponudi mreže ali extender nisam uspeo da uparim sa tom mrežom sa 5 ghz.
Predpostavljam da taj extender o kom smo neki dan pričali što ste mi rekli da je stariji, ne podržava 5 ghz tj. nije duol band ili?

Poslednja izmena:
@milancedjukanovic nemoj mešati babe i žabe i unositi zabunu.Supernovin Technicolor je MODEM i RUTER a ko želi da unapredi mrežu kupuje samo RUTER,podesi ga da ne bude u istom opsegu kao Technicolor,podesi wifi šifre i vozi.Ne misliš valjda da bi dozvolili da stavljamo svoje modeme umesto Techicolora?

@milancedjukanovic nemoj mešati babe i žabe i unositi zabunu.Supernovin Technicolor je MODEM i RUTER a ko želi da unapredi mrežu kupuje samo RUTER,podesi ga da ne bude u istom opsegu kao Technicolor,podesi wifi šifre i vozi.Ne misliš valjda da bi dozvolili da stavljamo svoje modeme umesto Techicolora?
Kako misliš da ga podesim da ne bude u istom opsegu kao ruter?

Koji je najnoviiji ili najbolji ruter koji nude iz Supernove, a da podrzava gigabitnu mrezu, tj njihovu ponudu 1000/500.
Trenutno imam hg8245q2, vrsi poso , ali ne znam da li da trazim nesto bolje (ovo ima slab domet wifi, nema antena), posto dolaze da menjaju paket na brzi i dodaju STB-ove.
Kod mene bili pre par dana u utorak uveli mi optiku i dali ovaj ruter. Inače je kat6IMG_20231216_171043.jpgIMG_20231216_171122.jpg

Како да променим шифру за логовање за смарт уређаје? Не могу да проволим где се то мења.
И гледам ону листу пријављених уређаја пише 5 од 5 а један од њих носи име СТБ В2,шта је то?

Како да променим шифру за логовање за смарт уређаје? Не могу да проволим где се то мења.
И гледам ону листу пријављених уређаја пише 5 од 5 а један од њих носи име СТБ В2,шта је то?
Pa to ti je stb uredjaj. Fakticki imas 3 slota za aplikaciju i 2 uredjaja, svaki zauzima po jedan slot, bar je tako kod mene, ako si uzeo samo 1 stb onda imas jos 4 slota za aplikacije

I to je bzvz. U ugovoru i paketu na sajtu piše da ima 5 naloga, a u stvari ima 4 naloga. Dovode u zabludu.

imas srece, to su ruteri koji koristi MTS za svoju optiku, ja imam neki stari bez antena i vise puta sam ih zvao da mi zamene i uvek se nesto izgrbave, kao nemaju, ja reko kako nemate ove sto isto MTS daje kad ste se integrisali kao nemaju, a sada vidim da imaju, a imam kod njih internet vec 2 godine a od prosle godine 1000/500 paket plus televizija i telefon, bio sam primoran da kupim svoj wifi da bih imao kakav takav wifi internet u kuci koja je na dva sprata

Isti modem sam i ja dobio pre 3 meseca, ali prilikom prelaza sa coaxa na optiku.

Prilozi

• 20231217_110840.jpg
    20231217_110840.jpg
    288.2 KB · Pregleda: 48
To su ruteri koji koristi MTS za svoju optiku, ja imam neki stari bez antena i vise puta sam ih zvao da mi zamene i uvek se nesto izgrbave, kao nemaju, ja reko kako nemate ove sto isto MTS daje kad ste se integrisali kao nemaju, a sada vidim da imaju.
Sa opšteg aspekta jesu, ali sa tehničkog nisu. Prvi put su mi tehničari povezali isti ruter za mts optiku i nisu mogli da ga zaduže, ali uredno je davao link i povezivao se na mrežu. Morali su naknadno da donesu drugi koji je namenjen za zaduživanje na Supernovu i kada su ga pronašli, onda je taj prošao u njihovom sistemu.

Jedna konsultacija. Od Supernova opreme imam samo Cisco EPC3208 modem. Pre godinu dana su me zvali i nudili da taj modem zamenim sa, po njihovim rečima, modernijim Technicolor uređajem. Čitajući ovde koliko su ljudi "zadovoljni" tim modemom lepo sam im se zahvalio i zadržao Cisco.
Na Cisca imam zakačen ruter TP-Link Archer C7 (preko kojeg imam WiFi u kući) sa instaliranom najnovijom verzijom firmware-a. Do sada nikakav problerm nisam imao sa njim. Kada je još Radijus vektor uveo IPv6, odmah sam to uključio i sve je radilo super. Ruter ima super jak 2.4 i 5GHz signal. Ima USB i gigabitne portove.
Pre 3 nedelje sam potpisao nov ugovor, povećali su mi brzinu interneta na 200Mb/s i od tada počinju problemi. Brzina interneta na Ookla Speedtest-u je zanemarljivo manja od predviđene. Ali brzina na npr. Fast.com ne prelazi 2Mb/s. Brzina upload-a je oko 14Mb/s kolika i treba da bude. Posledice ovoga je vrlo usporen internet. Stranice se vrlo sporo učitavaju. Službeni mail (https://outlook.office.com/) čekam po 3 minuta da otvori. YouTube video ne ide preko 480p rezolucije. Pozovem podršku i dobijem informaciju da je sa njihove strane sve ok. Uzmem laptop, ubodem ga direktno u modem i sve bude onako kako i treba da bude. Potražim rešenje ovog problema na internetu i, između ostalog, jedno rešenje je bilo i gašenje IPv6. Isključim to kroz podešavanja rutera i sve bude ok.
Moje pitanje je da li je problem u Supernova IPv6 internet konekciji ili je moj stari Archer C7 zreo za penziju?

Isti modem sam i ja dobio pre 3 meseca, ali prilikom prelaza sa coaxa na optiku.
Pozdrav, na kojoj coax mrezi si ranije bio? Citam da ima slucajeva gde staru mrezu menjaju za opticku. Kod mene je kopernikus coax mreza iz 2006.godine, pa se nadam da ce je manjati za optiku, pogotovo zbog toga sto ni mts nema optiku iako su mrezu radili pre oko 9 godina. Do pre oko pola godine je radilo manje vise ok, ali od tad bas ima problema. Cesti su prekidi koji nekad traju po dan-dva.

Bio sam na Kopernikusovoj coax mreži. Sad sam u stvari prešao na bivšu Exe Net optiku, koju je MTS u međuvremenu kupio.

Moje pitanje je da li je problem u Supernova IPv6 internet konekciji ili je moj stari Archer C7 zreo za penziju?

Kad kažeš "penzija" verovatno misliš na orig. tp-link firmware, ko zna kada su poslednji radili na njemu čak i ako je poslednja verzija.
Međutim postoje i alternativni fw. poput Openwrt (možda i DDwrt) koji ruteru daju novi duh i još koju godinu na aktuelnosti. Čitava jedna linux zajednica vredno radi na novim verzijama, ispravljanju bug-ova i za sve postoje tutorijali na YT i sl.
Ranije sam poznanicima odmah flešovao na Openwrt (one prve 741n, 841n), ni ne kažem na čemu su, ali zato mir i tišina godinama; to se ne ruši i ne pada lako.
Konkrentno C7 vidim podržava nove verzije Openwrt, zavisno od hw. verzije sa donje strane rutera v1-v5. To je 720mhz procesor, 128mb ram i 8-16mb flash memorije... i kao takav dovoljan je da opsluži par desetina korisnika. Sad zamisli kako lepo može da se iskoristi neki lagan/tih PC tipa 2-4core oko 2-3 ghz, 1-2-4gb ram i bilo kakav disk; 2-3 gigabitne mrežne karte, svič + dodatni APs. Cela srednja firma može da leži na tome.
Uvek sam govorio da najbolji ruter "nazidaš" od nule sam i po potrebi; instaliraš dodatne packages tipa VPN, tunelovanje itd. Imaš Openwrt, Pfsense, Opnsense... neki su voleli da naprave i svoj Mikrotik od starog PC ali ta licenca se plaća, mada opet nije skuplja od prosečnog rutera.
Ako nisi vičan flešovanju rutera, najbolje da to odradi neko iskusniji, jer rezultat može biti brickovan (zaglavljen) ruter. Čak i tada može da se povrati pomoću orig. firmwarea + TFTP server program i lan kabla.

Druga varijanta je da napokon tražiš Technicolor 7210 (nemoj 7200), to je snažan modem/ruter dualcore cpu 1Ghz, 512mb ram, 128mn flash, mnogo jači od tvog C7. Dobro radi ipv6.
Zatim C7 namestiš na subnet od 7210, to je ako se ne varam 192.168.0.1/24, dakle podesi svoj ruter na LAN pristup 192.168.0.5 recimo (neku adresu od 2-9) i isključi mu DHCP u podešavanju, koje će nadalje da radi 7210 i dodeljuje adrese od 192.168.0.10 pa naviše. Na 7210 možeš da isključiš njegov wireless i te interfejse, ionako su slabi za veću pokrivenost. Dakle rutiranje i DHCP radiće 7210 svojom proc. snagom, a na C7 imaćeš wifi i staru pokrivenost + ipv6 + će biti rasterećen i manje se grajati. Naravno, više ne stavljaš kabl u wan (plavi) port već u neki od žutih na C7.

Druga varijanta je da napokon tražiš Technicolor 7210 (nemoj 7200), to je snažan modem/ruter dualcore cpu 1Ghz, 512mb ram, 128mn flash, mnogo jači od tvog C7

imam ga ja i imam problem koji sam prijavio vec ovde pre neki dan, modem/ruter je ocaj... menjali mi ga jedno 5 puta kad su dolazili za reklamaciju, uvek TC7210 stave samo donesu drugi i opet ista prica u krug... sto je i za ocekivanje kad ti dzaba masinbravari daju da koristis

Druga varijanta je da napokon tražiš Technicolor 7210 (nemoj 7200), to je snažan modem/ruter dualcore cpu 1Ghz, 512mb ram, 128mn flash, mnogo jači od tvog C7. Dobro radi ipv6.
Zatim C7 namestiš na subnet od 7210, to je ako se ne varam 192.168.0.1/24, dakle podesi svoj ruter na LAN pristup 192.168.0.5 recimo (neku adresu od 2-9) i isključi mu DHCP u podešavanju, koje će nadalje da radi 7210 i dodeljuje adrese od 192.168.0.10 pa naviše. Na 7210 možeš da isključiš njegov wireless i te interfejse, ionako su slabi za veću pokrivenost. Dakle rutiranje i DHCP radiće 7210 svojom proc. snagom, a na C7 imaćeš wifi i staru pokrivenost + ipv6 + će biti rasterećen i manje se grajati. Naravno, više ne stavljaš kabl u wan (plavi) port već u neki od žutih na C7.
Hvala na iscrpnom odgovoru. Da, video sam kako ljudi ubacuju custom firmware-a na razne rutere. Nisam vešt sa time i mislim da bih ga brick-ovao.
Da li je bolje rešenje da od Supernove tražim novi modem (isključivo Technicolor 7210) i da ostavim C7 sa originalnim firmware-om? Ili da ostavim Cisco i uzmem novi ruter (npr. Archer AX50)?
Vidim da članovi imaju problem i sa 7210, pa mi je zato žao da dam Cisco koji radi savršeno od prvog momenta.

Hvala na iscrpnom odgovoru. Da, video sam kako ljudi ubacuju custom firmware-a na razne rutere. Nisam vešt sa time i mislim da bih ga brick-ovao.
Da li je bolje rešenje da od Supernove tražim novi modem (isključivo Technicolor 7210) i da ostavim C7 sa originalnim firmware-om? Ili da ostavim Cisco i uzmem novi ruter (npr. Archer AX50)?
Vidim da članovi imaju problem i sa 7210, pa mi je zato žao da dam Cisco koji radi savršeno od prvog momenta.
Ja imam Technicolor 7210 ja sam prezadovoljan. Za ostale ne znam.

Međurešenje: možeš da tražiš da ti Cisco i dalje ostane u reversu. Viđao sam takve slučajeve, oni jednostavno ne znaju šta će sa tom zastarelom opremom i često je "zaborave" gde su posadili. U slučaju da nisi zadovoljan, moraš ih zvati da ti aktiviraju staru MAC adresu modema.
Dodatna fora je - ne znam da li važi jer su je pre imali u cenovniku - da si ti mogao legalno da imaš i 2 aktivirana modema na svoj paket, i to je koštalo tipa 300din mesečno.

Ili da ostavim Cisco i uzmem novi ruter (npr. Archer AX50)?
Ma kakav Cisco, to je odavno izbaceno iz upotrebe i godinama se vise ne daje korisnicima...
to je oprema iz nekog proslog vremena za skromnije brzine i zahteve, posle tebe ide samo na reciklazu.
I ovaj technicolor je vec mator uredaj, a taj cisco da ne pominjem vise.

Tako da za coax uzmi technicolor on je u svakom pogledu bolji od tog cisca,
ne znam gde si procitao da se neko zalio na technicolor osim ako ima neispravan uredjaj ili ako se zali na wifi domet...trece nema.

Zar nije lakše da se kroz TP-Link-ov program namesti da C7 radi kao Access point i da se LAN kablom poveže sa 7210 (LAN kabl - žuti port u 7210 i plavi u C7)?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno