Šta je novo?

Sumrak PS "trojke"

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
kakve veze ima RAM sa optičkim medijumima??? CD je izašao pre skoro 20 godina, pa i dalje 40% naslova stiže na njemu. texturu možeš kompresovati, ram ne. nemoj mešati babe i žabe.

ok - nema veze. znaci ne verujem, ti kao da imas amove. ovo sto sad kazes da je ok - da M$ fura DVD - je isto kao kad je M$ rekao da je 640KB svima dovoljno i da nam ne treba vise! i ajmo ljudi u novi thread "Sta je dobro microsoft doneo za poslednjih 20 godina?"

Ima jedna stvar koja daje MS prednost na duze staze. Cijela Sony korporacija trenutno vrijedi 30 milijardi dolara za razliku od toga da je samo Bil tezak preko 60 milijardi.

milosd77 je napisao(la):
Ima jedna stvar koja daje MS prednost na duze staze. Cijela Sony korporacija trenutno vrijedi 30 milijardi dolara za razliku od toga da je samo Bil tezak preko 60 milijardi.

Sony Entertainment vredi 37 milijardi dolara, ali ne i sam Sony koji vredi dosta vise. Nema veze ko je bogatiji, vec ko ce kupcima ponuditi bolji proizvod.

Pozdrav. :wave:

Treba imati u vidu i to kako ce se pisati igrice za ps3 i za xbox360. Koliko znam, developerima ce predstojati ponovno izuchavanje ps3 i xbox360 hardvera (poshto se on opet radikalno razlikuje od prethodnih generacija konzola). Pri tom M$ sigurno ima bolju bazu soft tools-a nego sony. I na kraju, nije vazno koliko ce dobar biti novi xbox ili ps3, glavno je koliko ce ps zaludjenika da pljuje po xbox-u :D

Ne zarbah, najbitnije od svega je ko ce praviti bolje ekskluzivne igre. Tezina razvoja nishta ne znachi, i to je pokazala ova generacija. Nije stvar u tome da razvoj igara bude na nivou basica, vec da ima najbolji odnos lakoce i onoga shto mozesh da dobijesh. Shto su razvojni alati lakshi za korishcenje, vishe se gubi u samom softveru koji je sve manje optimizovan. Iz tog razloga PS2 koji je duplo slabiji ima dosta igara koje izgledaju vrlo slichno najboljim igrama za Xbox.

Sve na kraju dolazi na ono shto kupci vole i placaju, a developeri ce da riljaju po blatu samo da naprave neshto shto ce se puno prodati, kao shto su radili u ovoj generaciji...

Dakle sedim ovde i čitam ovaj maratonski Thread i sećam se starih vremena.
Tamo negde ´99 ´00 kada li već je izlazila nV Riva TNT2 i 3dfx VOODO3 2000 Neđo i je smo se sa driverom raspravljali ko je bolji i zašto. Driver je tvrdio da je voodo neprikosnoveno najbolje rešenje te zbog ovoga te zbog onoga i naveo kao jedan od razloga veliku zastupljenost GLidea. Međutim šta se desilo kroz nekih godinu dve nVidia je kupila 3dfx i pokazala koje od rešenja je bilo boje.
No, netreba izvlačiti nikakve zaključke iz gore pomenutog, izuzev da će vreme pokazati koje je rešenje bilo bolje.
Ono što ja nalazim zanimljivim i što me pomalo plaši :trust: ( jer bih voleo da vidim da PS3 uspe) je jedan od marfijevih zakona koji kaže: " Sve što se desi jedamput može da se desi i drugi put a sve što se desi dvaput sigurno će se desiti i treći put". Ako imamo u vidu taj zakon i činjenicu da su dosada samo dve konzole imale nVidia grafiku u sebi (sega saturn i microsoft xbox) i da su jaaako loše prošle, budućnost za sony nije ni malo svetla.

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Iz tog razloga PS2 koji je duplo slabiji ima dosta igara koje izgledaju vrlo slichno najboljim igrama za Xbox
ovu rečenicu obožavam. ovako imam ps2, imam xbox. ali conkeru (xbox) ni jedna ps2 igra ne može da priđe ni na kilometar. ta igra se "kolje" sa najlepšim pc igrama. šta je rare uspeo uraditi onoj igri nije mi jasno, ali vrede svih 350 mil $ koliko su plaćeni.

Mr.Micko je napisao(la):
Tamo negde ´99 ´00 kada li već je izlazila nV Riva TNT2 i 3dfx VOODO3 2000 Neđo i je smo se sa driverom raspravljali ko je bolji i zašto. Driver je tvrdio da je voodo neprikosnoveno najbolje rešenje te zbog ovoga te zbog onoga i naveo kao jedan od razloga veliku zastupljenost GLidea. Međutim šta se desilo kroz nekih godinu dve nVidia je kupila 3dfx i pokazala koje od rešenja je bilo boje.
No, netreba izvlačiti nikakve zaključke iz gore pomenutog, izuzev da će vreme pokazati koje je rešenje bilo bolje.
Ono što ja nalazim zanimljivim i što me pomalo plaši :trust: ( jer bih voleo da vidim da PS3 uspe) je jedan od marfijevih zakona koji kaže: " Sve što se desi jedamput može da se desi i drugi put a sve što se desi dvaput sigurno će se desiti i treći put". Ako imamo u vidu taj zakon i činjenicu da su dosada samo dve konzole imale nVidia grafiku u sebi (sega saturn i microsoft xbox) i da su jaaako loše prošle, budućnost za sony nije ni malo svetla.

Ovo je upravo razlog ovolikog threada. Zakoni i istorija PC trzishta se nikako ne moze primeniti na konzole. Sve shto znash o PCu, ne vredi ti nishta u diskusiji o konzolama, morash da znash svet konzola. Grafichka karta nema veze sa uspehom konzole, vec kao shto sam vishe puta rekao, igre za nju. Igre prodaju konzolu, konzola nije PC da se upgradeuje, pa ce neko igrati lepshe neko ruznije igre, neko nece moci ni da igra pa ce morati da upgradeuje, i na osnovu toga se formira trzishte grafichkih i svih ostalih komponenata. Konzolu kupish jednom i ne mislish vishe godina, mislish samo da ti naprave dobru igru, i to je jedan od razloga zashto konzole imaju inovativnije, bolje, raznovrsnije, brojnije igre. Vece je trzishte, a tek ce biti znachajno vece sa pojavom nove generacije. Losha stvar kod proizvodjacha konzole je samo jedna stvar - podrshka developera. Sony je samo na osnovu toga najjachi, do sada je uvek imao najslabiji hardver u odnosu na konkurenciju, i to ne slabiji kao shto vi merite 5% razlike izmedju dve konfiguracije, vec vidno, duplo slabiji. U tome se upravo razlikuje i razmishljanje PC i igracha kojima je konzola glavna za igranje. Kupci igara za PC jure grafiku i efekte, dok igrachi na konzolama jure gameplay, nove i interesantne igre. Razvoj igara na konzoli je mnogo veci posao, pa je logichno i mnogo vishe ozbiljnijih i dobrih developera.

Mr.Micko je napisao(la):

Po tome bi najbolje bilo za X Box 360 da odmah ugasi proizvodnju jer je nintendo GC imao Ati grafiku

hahaha :)

Ovaj thread bolje da se nazove "next-gen konzole, za neinformisane" :)

Poslednja izmena:
Velika (ili bolje ogromna) vecina ljudi sa ovog Foruma uopste ni ne prati trziste konzola (sto je donekle razumljivo zato sto je ovaj Forum posvecen PC-u i igrama za isti), a zeli o njima da raspravlja. :trust: Lepo Driver kaze, da se ne moze o necemu raspravljati, a da se o tome nista ne zna. Problem je u tome sto tzv. Hard Core PC igraci (sto mi ovo smesno zvuci :D ) imaju predrasude o tome kako su konzole za decu, i da su igre na njima inferiorne u odnosu na one sa PC-a. Iste te igrace bih pitao sta im je to toliko revolucionarno doneo novi Quake, F.E.A.R. i dr., da bi zbog toga morali da upgrade-uju kompjuter (po ko zna koji put) i za to potrose prilicnu sumu novca. Eto toliko.

Pozdrav. :wave:

driver je napisao(la):
:D
Sta mislis ko im je to namestio ;)
Malo sam pratio tu zayebaciju oko rootkita (mozda zato sto ne kupujem originalne muzicke CD-e :d)... u svakomslucaju, ovo ce naneti odredjenu stetu SOnyu, ali prica o bankrotu je nebulozna. S druge strane profitirace komercijalni muzicki online servisi, koima ce jos vise skociti popularnost. Audio CD je mrtav i nije mi jasno kako to sony ne shvata i prosto mi je neverovatno da jos uvek nisu pokrenuli neki servis koji bi bio pandan iTunesu!
Cinjenica je da s jedne strane imamo extraprofitabilnu diviziju koju predvodi Kutaragi i gomilu drugih koji se "voze" na brendu. Kutaragi objasnjavajuci citavu ideju iza Cella stalno pominje umrezavanje i greed processing (CEL je i projektovan u te svrhe), s druge strane SOny tako malo cini na izgradi i inovacijama u domenu networkinga. Mislim da je pogresno prepustanje pravljenja online infrastrukture izdavackim i developerskim kucama, a nepostojanje odgovarajuceg konkurenta iTunesu je extra promasaj za koji ce Sony tek da ispasta!

Sony je hardverska kuca, i softver im nikada nije ishao od ruke, a PS3 ce im bukvalno biti pochetak (linux distribucija, online). Bile su neke najave da ce Sony raditi sa Apple-om na softveru, chak su se Kutaragi i Jobbs sreli dva puta na nekim sajmovima iza zatvorenih vrata, ali nishta se do sada ne zna konkretno o chemu se razgovaralo.

Za online se josh uvek nishta ne zna za sigurno. Ovo za developere nije bash jasno, jer sony planira centralni server gde ce svaki user dobiti online hosting, i najavljeno je da ce se jedan nalog koristiti za sve igre, bice mailova, video chata, chata itd, tako da izgleda da ipak nije sve prepushteno developerima. To nije nelogichno, jer danashnji PS2 online radi vec na tom principu, chak i kada se prvi put nakachish PSPom, mozesh se ulogovati sa starim usernameom. Pretpostavljam da ce developeri morati da imaju deo koda koji ce se odnositi na centralizovani sistem, dok ce sobe i sve ostalo u vezi igre biti individualne, shto se na kraju ne razlikuje od Xbox livea, a sigurno mozemo da ochekujemo neke novine u odnosu na njega. Ljudi po forumima su poludeli, mesecima nema novog infoa, i ne mogu da sachekaju CES u januaru :)

Ajde da i ja kazem nesto kratko.
Moj moto je oduvek bio, uzmi sve sto ti zivot pruza, tj. uzecu i xbox 360 i ps 3 jer mi se moze, iako nemam nesto puno vremena za igranje.

Danas sam skinuo reklamu za Gotham Racing 3 i sta da kazem. Osim veste montaze live sekvenci i segmenata iz igre, trka ne izgleda narocito impresivno, cak sta vise, nisam siguran da izgleda bolje od GT 4. Prve slike koje su okacili su bile impresivne, a kako vreme odmice, sve vise i vise se degradiraju. Ako mene neko pita, mislm da ce "Namco"-ov Rage Racer 6 ili koji vec, izgledati za klasu bolje, ali i dalje nista posebno bolji od verzije 5 sa PS dvojke!

Tako da ce se ipak po svemu sudeci MS jos jednom izblamirati ponudivsi konzolu "lepih" mogucnosti ali bez vidnog napredka u odnosu na dobre naslove sa prvog xbox-a!

Ma nije bash tako testthenext. X360 nije toliko losh, ali PS3 je sve shto next-gen konzola treba da bude. X360 ce se ovog puta prodavati sigurno i vishe nego proshle generacije, a sada ce M$ i uzeti neke pare od prodaje, nece se zeznuti dva puta.

Stvar je samo u tome shto je M$ ogranichio X360 iz dva razloga. Treba im konzola koja ce biti shto jeftinija za proizvodnju (od starta se proizvodi u Kini), tako da ima obichan DVD, current gen procesor, najmanji moguci hard (ne znam kako su nashli 20GB 2.5"). A drugi razlog je taj shto kada bi X360 imao OS ili neshto shire od obichnog media centra, kada bi podrzavao misha i tastaturu, bio bi direktan konkurent Windowsu, tako da M$ pravi kao neki kompromis, shto je dobro za njih, ali ne i za kupce.

Sa druge strane, Sony ima odreshene ruke, sve do granice dok konzola nije preskupa, i to je veliki M$ov problem. Pored toga, PS3 ce ochigledno imati neshto jachi hardver, vishe mogucnosti, jachu podrshku, bolje ekskluzivne igre, preinstaliran OS koji daje beskonachne mogucnosti. Ali, trzishte je chudno, i kada bi se gledao kvalitet i podrshka, X360 bi ovog puta zavrshio josh loshije, ali tu je US trzishte koje kupuje sve na osnovu MTV reklama u kojima celebrity-ji reklamiraju proizvod tako shto prikazuju sve osim samog proizvoda.

PS3 izlazi u pravom trenutku, i to sigurno nije sluchajno. PS3 ce omoguciti brzi i jeftini prelazak na novi medijum, omogucice pad cena HD televizora, nova generacija ce doci mnogo brze i jeftinije nego ikada.

Poslednja izmena:
Nece u direktnom igranju, samo za neki chat i te stvari.

Hmm.. a sta je sa kompatibilnoscu? Video sam pre neki dan spisak od 207 igarra sa XBOX-a koje ce nekako raditi na XBOX360. U tom spisku nema npr.. Riddick-a. Ostale idu na djubriste...

Kakav je po pitanju kompatibilnosti PS3?

yooyo

Čuo sam da ne radi 7-8 igara, svih preostalih nekoliko hiljada rade.

Evo liste igara koje rade:

www.projectlc.org/ps2/list.txt

Shto se tiche PS3, on je 100% kompatibilan sa svim PSX i PS2 igrama. Verovatno ce tu biti nekih koje ce raditi chudno, kao shto je i na PS2 bilo sa PSX, ali to se meri promilima.

Inache, pojavilo se nekoliko opisa igara, i IGN je svuda nezadovoljan, za PGR3 su rekli da je to vishe PGR 2.5, jer na CRTu (100Hz) u 480p mnogo lichi na Xbox igru i gameplay se nije promenio, a naravno da trenutno malo ljudi ima HDTV, ali zashto bi M$ mislio na tako neshto :D

Poslednja izmena:
Zato ce Sony lijepo sacekati 2007 godinu kada HDTV bude puno zastupljeniji i bude veliki broj naslova za BR plejere. Zamislite da Ati kaze da ce za godinu dana da izbaci bolju karticu od 7800 512MB i to po istoj cijeni a mozda i jeftinije od one koju ima danas. Vjerovatno bi rekli kako je to pravi potez jer tek ce tada izaci igre koje ce moci tu snagu da iskoriste.

milosd77 je napisao(la):
Zamislite da Ati kaze da ce za godinu dana da izbaci bolju karticu od 7800 512MB i to po istoj cijeni a mozda i jeftinije od one koju ima danas. Vjerovatno bi rekli kako je to pravi potez jer tek ce tada izaci igre koje ce moci tu snagu da iskoriste.
Ja ipak mislim da je to vise stvar prestiza ko ce imati trenutno najacu karticu na trzistu a ne da li realno postoje igre koje ce moci iskoristiti njen potencijal,barem sto se grafickih kartica tice a dugorocno gledajuci na situaciju sa konzolama ipak mislim da je soni pametnije odigrao svoje karte i da ce izaci kao pobednik iz ovog duela(zbog svih vec o tako temeljno iznesenih argumenata od strane driver-a :))...

PS3 ce izaci 2006. godine, i taman u vreme kada izlaze i BR playeri i BR rezachi za PC i najavljen nagli pad cena HDTV. Za sve to ce i PS3 biti jedan od vecih "krivaca", a pogotovo shto i sam Sony drzi deo tog trzishta, pa ce se truditi da sve uklopi, a ne ovako rasplinuto i na brzaka kao shto je M$ uradio..

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno