Šta je novo?

Steam Machine

• Začetnik teme Začetnik teme igor2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Otvori ga Steva, generalno je OK sklopljeno

Valve im potvrdili da će samo jedan štap 16GB memorije biti. Bilo je priče kako kome zapade, 2x8 ili 1x16. Možda je i bolje ovako, malo lošije performanse u startu, ali lakše kasnije da se doda još jedan štap, nego dva da menjaš.
1782297750659.webp

Koliko je sve poludelo, pre tačno 3 godine drugar je na NewEgg pazario
Asus TUF WiFI AM4 ploču, 32 GB CL 16 3200 DDR4, 1TB NVME, R5500 i RX 6600, sve ukupno 450$... fali samo napajanje i kućište, a po svemu ili isto ili jače nego ovaj SM.

Goodbye, Gabe
(BC-250 tut)

Poslednja izmena:
Bukvalno teška krntija već sad u 2026.
A kamoli za predstojeće godine.

Valjda kad kupiš nešto planiraš da ti traje bar par godina.. Ovo je mrtvo na samom izlasku, osim za nekoga ko planira da igra stare igre.
U tom slucaju bolje da uzme Xbox S za 5 puta manje para (ima ih za 200e na oglasima)

Ali ok, lepo se uklapa u dnevnu sobu, mali je i lepo izgleda 😂

Bukvalno teška krntija već sad u 2026.
A kamoli za predstojeće godine.

Valjda kad kupiš nešto planiraš da ti traje bar par godina.. Ovo je mrtvo na samom izlasku, osim za nekoga ko planira da igra stare igre.
U tom slucaju bolje da uzme Xbox S za 5 puta manje para (ima ih za 200e na oglasima)

Ali ok, lepo se uklapa u dnevnu sobu, mali je i lepo izgleda 😂
Čudi me da ljudi ne kažu isto za konzole kad izađu, pošto ni jedna nije ni prići mid range PC-u, a nekomli high-end. Mnogi i dalje sanjaju PS5, a ovo je kao PS5 Pro manje više.

Pa uporedi datume izlaska i cenu.
Da je SM izasao pre par godina i upola cene, bio bi super

Trebalo je lepo da odlože priču za srećnija vremena mesto što ovako na silu izbacuju proizvod koji realno neće osvojiti tržište ni performansama, ni cenom, a ni pobrati dobru volju u javnosti. Svima je jasno kakvo je stanje i svi bi razumeli zašto su pomerili, ovo je potpuno bespotrebno.

Ovako, svi su se nadali da će eto ipak nešto nekako biti povoljnije i sad kad nije tako, neki se i ljute što Valve nije prihvatio da u vreme inflacije subvencioniše uređaj. Eto, Steam Machine je izašao, nikome se ne dopada, a jedini benefit koji je Valve dobio je što eto ima poligon za testiranje SteamOS-a.

Čudi me da ljudi ne kažu isto za konzole kad izađu, pošto ni jedna nije ni prići mid range PC-u, a nekomli high-end. Mnogi i dalje sanjaju PS5, a ovo je kao PS5 Pro manje više.
Ovo nije tačno apsolutno, pogotovo za ovaj gen tj Xbox Series X/PS5 jer su im sve komponente u vreme izlaska bile veoma dobre, čak možda i bolje nego tadašnji medium PC. U mali Series S je neki GTX 1660 ekvivalent i vrti igre pristojno dok će pomenuta grafička danas verovatno imati ogromnih problema čak i na low.
RTX 2060 je svojevremeno bio cena S konzole a konzola je mnogo isplativija.

Za sledeći gen, tipa Xbox Helix pominje se neki 5070 ekvivalent a to nije loša karta.

Skupo je i ne treba mi, voleo bi Steam Deck 2... sto se konzola tice, ne preferiram Microsoft ni Sony... drugo imam 1000 igara na Steamu koje nece nigde, nije to Sony koji svakih pet do sedam godina kaze, e ne mozes vise da igras igre koje si kupio jerbo nam tako doslo, kupi ponovo...

Možda, mada mi deluje da ko sad poruči SM, da će mu biti isporučen za dve godine 🤣

Ma mislim da je jasno da je target cena bili 699 max, možda su se nadali i 599, ali tržište komponenti ih je demantovalo. Kažu da su komponente sve datirane skorašnjim datumima proizvodnje, tipa memorija iz marta ove godine, ništa nisu kupili na vreme da bi uspeli da ostvare bolju cenu... ovo je bukvalno skoro po ceni koštanja... možda nešto sitno za R & D.

Meni ovo ne bi opravdalo ni cenu od 700 koliko je bilo planirano.

Ali se ne slažem da je bolje da nisu ni izbacili jer će imati poligon da dodatno peglaju OS pa možda za par godina izbace naslednika koji ima poentu.

Ne znam zašto stalno idu ova poređenja sa konzolama i DIY konfiguracijama. Steam Machine je namenjen ljudima koji hoće da igraju igre sa Steam-a, na svom računaru, i to one koje su dostupne na SteamOS-u. I da imaju Plug&play uređaj gde ne moraju da se petljaju sa sklapanjem, instalacijom i drajverima. A tu je i manji deo ljudi koji žele da imaju slobodu da sami petljaju (dekstop mod, ostale platforme, GOG najavljuje bolju linux podršku). Neki ljudi jednostavno ne žele konzole, ne žele Windows, ne žele Epic, ne žele Game pass, ne žele Geforce now. To je možda 2%, ali na skoro 150 miliona aktivnih korisnika mesečno, to je 3 miliona ljudi. Za koje se isplati ovakav proizvod. Kao što ni Deck nije konkurencija Switchu, i slabiji je od gomile drugih PC handheld uređaja, ali i dalje ima svoje tržište.

Cene su takve kakve su, ako se uzme u obzir dizajn i razvoj, normalno je da ne može biti isto kao i kad pokupiš sve delove sa police i sklopiš sam. Komentari podsećaju malo na Apple kritike, posebno pre M1 i Neo ere - Windows ima više programa, ima više opcija za hardver, jeftiniji je, brži je (bio) itd. Ali Mac tržište je uvek postojalo i raste. Steam Machine jeste dobro dizajniran u smislu veličine uređaja, hlađenja i buke, OS-a, tako da ima prednosti u odnosu na nešto drugo. I neko će to platiti, kao što su do sada ljudi plaćali više za HTPC sisteme u odnosu na ATX kante ili kvalitetnije komponente iako je FPS isti.

A alternative i nisu nešto mnogo povoljnije, razlika nije nebo i zemlja. To je stanje PC gejminga danas, slično kao i sa kripto bumom, kad su najjeftinije gejming grafike koštale preko 500€. Opet je isto, šta da radimo.

To što pišeš stoji, samo se polemika vodila i oko stvari koju nisi pomenuo : tajming. Mnogo bitno. Uređaj je najavljen odavno, a izbačen u trenutku kada je tehnički zastareo. Zato se povlače paralale sa konfiguracijama i konzolama u istom cenovnom rangu.

Jedan od najbitnijih razloga za ovaj uredjaj je jos jedno za svaki slucaj oruzje u arsenalu za iskoristiti protiv MIcrosoft-a ako direktno ili indirektno oteza poslovanje Steam-u

ima jos jedna stvar kod steam machine : svi pricate plug and play, kao konzola.
Nije.
Mozete da podesavate detalje, rezoluciju, osvetljenje, kao na bilo kojoj pc igrici.

Stam machine bas JESTE za entuzijaste iljude koji vole hw.

Da rezimiramo nekako :
Nisu obecane performanse
Nije obecana cena.

Kapiram da vecina ovde ljudi vise voli valve nego korpo konzole jer je gabe dobri cika, ali prosto ovo nema opravdanje.

Plus, pocinjem da sumnjam da su digli steam deck na 950 eura da bi nekako opravdali SM cenu. Digli su cenu bukvalno par nedelja pred izlazak SM.

Nazad
Vrh Dno