Šta je novo?

Starfield

Probao nekih pola sata da me mine zelja pa cu sutra da nastavim, jako lepo izgleda grafika i sav taj space ambijent mi se svidja, sa konf iz potpisa high podesavanja, qhd rez vrti oko 60 fps, not great not terrible. Vidim ima nekih modova za povecanje performansi pa mozda probam. Za sada od mene + na prvu loptu.

"Tesno je" :) Mislim da ce tvojih 8GB dosta praviti razliku...Elem, u enterijeru oko 50FPS, exterijer 30 i svemir oko 42. To sam uspeo izbalansirati, a da igra pristojno izgleda... Igra deluje da je bas ono sto mi treba, opustajuca SF avantura. Kada je krenulo prvo napucavanje, HALO flesbek sam imao... :alien:
Imam istu kartu i ne znam kako ti uspevas da je igras uopste. :D Ja iz znatizelje skinuo sa GP, uz pretpostavku da necu moci ni da je pokrenem, al ajd. Pri pokretanju igre automatski mi bilo podeseno sve na low i mnogo mi gadno izgledalo. Prevucem nesto na medium, pojacam za nijansu rendering scale i jos par stavki, taman toliko da deluje pristojno. Presao prvu misiju uz 1 crash. Stigao u Atlantis, sve super, moze da se igra, a onda krece crash jedan za drugim. Svaki put mi crash-uje kad udjem u onaj lodge u Atlantisu. Pokusavao da vratim sve na low, ma ne vredi. Nece dalje da mrdne.
Do nekih boljih vremena kad se bude imalo za bolju kartu. :cry: Doduse, jeste i sama igra jako lose optimizovana. Vidim da se dosta njih sa mnogo boljim komponentama zali da ih izbacuje iz igre.

Jel uspeo neko da pokrene Puredarkov DLSS mod na GP verziji? Krešuje mi na samom početku, tj ni ne uđe u igru već izbacuje error. Igra orbitira oko 50-60 frejmova al nije to dovoljno fluidno za 4070ti, pobogu :D
Ja sam obe verzije (free i ovu sto ima FG) koristio na GP bez ikakvih problema.
Nisi verovatno prekopirao sve na prave lokacije, to se i meni desilo kada sam prvi put stavljao mod.

Kakvi jadnici, jesu mogli jos koju ocenu da stave na ovu sliku. A gde je bre tu IGN i Gamespot, aloo ee. :D
Stavili su samo one koje su platili za review...

Ja bukvalno odbijam da pomerim prst da kliknem da bih instalirao igru u ovakvom stanju.
Možda se vidimo za pet godina kada im moderi dovedu igru u red...

Kad ste bre, gejmeri, postali tolike cepidlake? :D
Ja sam prešao Skyrim pri izlasku igre, moj komp ga terao u 15-20 fps-a i i dalje sam se zabavio i pored gomiletine bagova i slomljenih questova.
Starfield zapravo i nema toliko, jedino što se meni izbagovalo u nekoliko sati igranja je kad companion počne da glitchuje u kretanju, al to ništa ne remeti. Igra je OK. Spektakularna, i 10/10, ne - ali kad god publisher i pravi neke postove nakon izlaska igre uvek se hvataju za takve recenzije, pogledajte bilo koji naslov.

Pritom, nejasno mi je kako sad IGN postaje merilo kvaliteta recenzija kad igri da 7/10 a ne kad da drugu ocenu.... dok je činjenica da je njihov cilj profit, i da hoće na osnovu hejt hajpa da privuku klikove.

tl;dr: ne verujte recenzijama, smanjite hajp, isključite internet i igrajte ko ljudi pobogu nije ovo svet književne kritike da mora da se vrši vivisekcija svakog pokreta svakog lika. Igre su zabava, i sad suštinski možemo proći vrlo jeftino čak i tu. 200 kinti mesečno za Gamepass i imaš brda naslova.
Evo ovog meseca samo imamo Starfield, Sea of Stars, Cocoon (ovo jedva čekam!!), i Lies of P.

Slazem se za ovo da treba ugasiti internet i igrati. Imam par ptijatelja koji tako igraju, ne prate ni recenzije ni FPS, nista. Vide Bethesda izbacila igru, oni je odigraju. Ne prate ni YT ni forume. I ovo je sto su prvo opazili kako je igra izasla:

-Spomenuti loading screenovi samo da udjes u objekat. Ne mozes se ušetati u brod ili izaci iz njega bez loading screena
-NPCevi su brain dead
-Onaj voz sto stoji da ides po gradu, kroz njega prolaze NPCevi. Cak se ni vrata ne otvore da udju. A svaki put kada ti udjes, sarah morgan ostane vani. Ne udje s tobom ali je teleportana sa tobom na narednoj stanici.
-Kada hoces da udjes u lift, NPCevi se stvaraju pored tebe iz zraka kao "stigli", i krenu šetati van
-Space exploration i space putovanje ne postoji. Samo klikas po mapi s jednog suncevog sistema na drugi
-Space borbe automatizovane i dosadne

J.bg. Nije starfield u vakumu. Postoji neki standardi.

Mene za sad samo grafika drzi. Grafički still mi je fantastican. Igra je prepuna detalja. Samo cekam eto te 10/10 famozne side questove o kojima svi pricaju. 'Will see dokle.

Bilo lepo nekad kad igras igru, bez neta, spoilera, achivmenta, besmislenih testova, i brojanja fps-a.
Sad ne mogu da zamislim igru bez toga, jedino na sta mogu da uticem su testovi, ne gubim vreme na to, jer su svakako previse fake i money driven.

Nekad se igrala igra zbog zabave, a sad se zalazi u tolike sitnice, koje su u stvari totalno nebitne.
Respekt za gospodina, mogao bih nekad da probam tako, mozda mi vrati draz kao nekad.

Ne znam da li sam prevideo neku mehaniku ali ne mogu da nadjem preostala dva pripadnika faune na ovoj planeti. Gde god da odem pise biome complete, gde god da kliknem na planetu sa desnim klikom pise mi kao na slici ime bioma i u zagradi 100%.
Da li postoji neka fora da se zna gde fali to sto nije skenirano?1694089166418.png

Ova igra bi trebala da se zove A thousand faces of Sarah Morgan :p

Svi hvalite questove,a ja ovake questove radim već 30+ godina....nije li i vama malko preko glave?

Namesto da trčkaram po neke item,za nekog tamo,zar ne bi bilo lakše to odradit sa nekim NPC koji se eto našao tu

Platiš mu 50% para od quest i nek radi

Još 2000te je bila rasprava na nekom Slo forumu o tim sporednim questovima,di moraš do reko,prije toga naći vrč,napuniot vodu i donet tu vodu baki

Da bi dobio 20 golda,a tih 20 golda moš zaradit ubivši 5 reptila,dok quest radiš 2 sata.A 5 reptila ubiješ za 5 minuta

Veštački se pumpa vreme u igri.samo da igra što duže traje

Zbog nedostatka krštene mape, i vidljivih questova na njoj,questovi postaju smor,a samim tim i igra

arči,Sometimes you can seemingly have 'biome complete' in all planet areas but still not have all the flora or fauna. If that happens there's basically a biome you haven't found yet. It'll probably be a coastal area as they can be quite hard to find when you click around a planet - Akila, for example, has a tiny coastal savanna area that is very hard to locate. There's a single species of fish there you need to scan to 100% the planet survey.

Poslednja izmena:
Hvala baha i nasao sam costal medjutim i on mi je 100% e sada mozda ima drugih... Mada oni nisu normalni ako je tako da nema neki konkretniji indikator...

Edit: Nego, one knjige/casopisi sto daju perma bonuse na nesto, dovoljno ih je pokupiti ili trebaju da se drze u inventaru da bi bonus bio aktivan? - Nista nasao, trebaju da se procitaju a posle mogu i da se prodaju.

Ja pobacao sve,i nalazim jedne te iste na različitim mestima

Moram da podelim sa vama....svi falite mantis armor,ima dosta jači od njega

A ja Mantis quest niti pipnuo

Poslednja izmena:
Prekjuče ga očistim,i nemogu da ga vozim,juče provali kako ga dobiti
treba ga registrirat u stanici

1694094459610.png

Svi hvalite questove,a ja ovake questove radim već 30+ godina....nije li i vama malko preko glave?

Namesto da trčkaram po neke item,za nekog tamo,zar ne bi bilo lakše to odradit sa nekim NPC koji se eto našao tu

Još 2000te je bila rasprava na nekom Slo forumu o tim sporednim questovima,di moraš do reko,prije toga naći vrč,napuniot vodu i donet tu vodu baki...
Hvala ti na ovom feedbacku, upravo si mi ustedeo novce za ovo prehajpovano "cudo".

Ništa te ne košta da probaš demo
Evo par utisaka od mene.

negativno:
  • prezahtevna za ono što vizuelno nudi
  • loše animacije likova i npc-a (da ne kažem zastarele, jer su copy/paste skyrima)
  • užasan hod i trčanje glavnog lika u trećem licu (na pc-u)
  • beskonačni loading screen-ovi, verovatno i najveća mana jer ubija imerziju, ajde da barem ima neku dobit u vidu boljih performansi ali nažalost nema.
  • nemogućnost slobodnog upravljanja brodom tokom putovanja na druge planete i u druge zvezdane sisteme
  • neudoban inventar i generalno UI
  • idiotski ai neprijatelja i pratilaca

pozitivno:
  • osećaj istraživanja i otkrivanja drugih planeta, starfield postaje interesantniji kako ga više otkrivam
  • lokacije pored smene dana i noći imaju i smenu vremenskih prilika, zaista doprinosi imerziji
  • lep i detaljan enterijer, neka mesta su sjajno dizajnirana iznutra, uključujući i brodove
  • pojedini kvestovi su jako interesantni a potpuno su opcionalni i lako se mogu propustiti
  • dizajn brodova sam samo malo čačkao posle više od 20 sati igranja i mogu da kažem da mi se u startu dopala ideja da menjam svoj brod. I motiviše me da radim više kvestova kako bih imao više para da bih mogao da unapredim ili kupim novi brod.
  • do pravljenja baza još nisam stigao ali pretpostavljam da će biti slično kao i sa svemirskim brodom.

Ukratko, i pored silnih mana ne mogu da prestanem da igram igru, dovoljno mi je dobra da mane zanemarim i nastavim sa igranjem.
Ima trenutaka kada se smaram (prilikom skeniranja planeta i resursa) ali uvek naletim na nešto što me motiviše da igram dalje.
Daću malo dublje utiske o priči kad je više zagrizem, povremeno osećam vibe Mass Effect-a nesrećno upakovan sa Bethesdinim sandbox-om.
Vladimirus je to vrlo dobro napisao

Pravljenje outposta,malko konfuzno na početku,pa skakanje za resursima al na kraju jes zanimljivo

Isto ko pravljenje broda.....moj svaki izgleda ko Quasimodo :p

Napucavanje u svemiru dosta zanimljivo,sporedne misije bolje ne raditi,nema im kraja

Najlepše je kada očistiš brod pun (15+) neprijatelja,i onda si ga prisvojiš

Ako zažmirimo na jeno oko igra reci piši 75 / 100

Neko reče not bad not terribile

Sve u svemu za džabe je odlična :p

Igra ne optimizovani (ekonomski) tigar, a Howard kad raskida sa ribom kaže joj "it's not me, it's you". Kakav lik.

Još 2000te je bila rasprava na nekom Slo forumu o tim sporednim questovima,di moraš do reko,prije toga naći vrč,napuniot vodu i donet tu vodu baki

Da bi dobio 20 golda,a tih 20 golda moš zaradit ubivši 5 reptila,dok quest radiš 2 sata.A 5 reptila ubiješ za 5 minuta

Veštački se pumpa vreme u igri.samo da igra što duže traje

Zbog nedostatka krštene mape, i vidljivih questova na njoj,questovi postaju smor,a samim tim i igra

arči,Sometimes you can seemingly have 'biome complete' in all planet areas but still not have all the flora or fauna. If that happens there's basically a biome you haven't found yet. It'll probably be a coastal area as they can be quite hard to find when you click around a planet - Akila, for example, has a tiny coastal savanna area that is very hard to locate. There's a single species of fish there you need to scan to 100% the planet survey.
Upravo zbog tog zamora nisam prešao nijednu Betezda igru od Fallout 3 na ovamo. A kad smo već tu ni jedan Assassin's Creed. Sve sam počeo, uložio i po 40-50 sati i onda samo stao. Zato sam RDR, RDR2 i Witcher 3 prešao uzduž i popreko... prosto su pogodili pravi recept da igre ne postanu dosadne i repetiivne. Ima neočekivanih i krajnje zanimljivih susreta, sporednih kvestova i nagrada koje te vuku da istražuješ.
Počeo sam Starfileld sinoć, jedna od onih prvih pušaka je ispala barem 30 puta za 3 sata igre. A koliko me nervira što možeš da pokupiš tanjire, viljuške, slanike i sličan junk to vam ne mogu opisati. Prebiram po stolovima 10 minuta da vidim da nema nešto upotrebljivo a ono junk, junk I samo junk. Potpuna besmislica koju vuku još od Morrowinda...
Na Xbox series S radi stabilno ali jadnost 30 FPS se ne može ničim nadomestiti. Da barem ima opcija za 40 FPS ko ima 120 Hz ekran. Ovako nišanim kao tenk... ako protivnik miruje dobar sam, ako se pak pomeri moram da izdam komandu nišandžiji da pomeri cev

Kada vidim komentare po netu tipa best game ever i to od ozbiljnijih izvora... pitam se sta su ti ljudi igrali u zivotu, samo minecraft?
Igra jeste dobra zabava ali nemojmo da preterujemo...

Ne mogu da pokrenem ovaj mod
https://www.nexusmods.com/starfield/mods/111?tab=description

Sve sam uradio po uputstvu, udjem u igru ukljucen Dynamic resolution na ON, FSR2 i kliknem pritisnem END i nista se ne pojavljuje.
Kontam da mod nije na pravom mestu. Stavio sam ga u c:/xboxgames/Starfield/Content/mods/UpscalerBasePlugin
Svi tutorijali na youtube-u su za Steam verziju, moj je sa GP-a. Gde gresim?

Ubili su mi zamenika....jel ovo moguće?

Opet bug?

1694113215797.png

Ko voli SF, kome nije vazno da li poleces manuelno ili je animacija i sl.... Ko je old skul i prosao igre sa gomilom takvih mana i jurio atmosferu - njemu je igra dobra...
Meni je za sada 8\10...
fanste992 baci mi foto tvojih podesavanja da vidim kako si namestio i eventualno nesto uradimo sa RX 570.... No kakav ti je CPU?

Kad su ga pitali zašto mora loading kada brod leti sa planete i obrnuto, tj da bude kao u No man's Sky, on je rekao "ima tu posla" - razvijaju igru od 2015 :poop:
Svrbi ga i desno znači...

Kao što sam rekao, igra je sigurno sasvim korektna. Meni je najviše krivo što sam verovao u nešto drugo, nešto bolje i dinamičnije što je trebalo doći sa novim konzolama. Baš sam se tu razočarao. Lagao nas je... Ponovo...

Ne znam u koji tim više da gledam sa nekakvim očekivanjima da će u nekom smislu pomeriti granice. Ni CDPR-u čovek više ne sme da veruje.
:cry:

Alister

Može da se uradi - da dobije moje rezultate bez pucanja igre - za koje je pitao...Ali evo, ti si mu resio probleme jednim LINKom 🙋‍♂️

Dragonbane

Nemoj vise nista da ocekujes, mozda je to kljucni razlog sto je meni igra bas dobra ;) Cuo sm samo da izlazi, video žanr i ko pravi....I to je to ;)

Ne mogu da pokrenem ovaj mod
https://www.nexusmods.com/starfield/mods/111?tab=description

Sve sam uradio po uputstvu, udjem u igru ukljucen Dynamic resolution na ON, FSR2 i kliknem pritisnem END i nista se ne pojavljuje.
Kontam da mod nije na pravom mestu. Stavio sam ga u c:/xboxgames/Starfield/Content/mods/UpscalerBasePlugin
Svi tutorijali na youtube-u su za Steam verziju, moj je sa GP-a. Gde gresim?

Verovatno nigde, jer ni meni ne radi, isto GP. Isprobao sam sve moguće kombinacije, premeštao fajlove tamo vamo, ma nikako. Zapravo izbacuje mi error i pre nego što se igra pokrene, pri samom launchu. Glavni problem je d3d2 odnosno dxgi mod, zavisi dal koristiš FG verziju (krekovanu) ili običnu sa nexusa. Meni nijedna ne radi.

Vrh Dno