Šta je novo?

Starfield

Kad su ga pitali zašto mora loading kada brod leti sa planete i obrnuto, tj da bude kao u No man's Sky, on je rekao "ima tu posla" - razvijaju igru od 2015 :poop:
Svrbi ga i desno znači...

Kao što sam rekao, igra je sigurno sasvim korektna. Meni je najviše krivo što sam verovao u nešto drugo, nešto bolje i dinamičnije što je trebalo doći sa novim konzolama. Baš sam se tu razočarao. Lagao nas je... Ponovo...

Ne znam u koji tim više da gledam sa nekakvim očekivanjima da će u nekom smislu pomeriti granice. Ni CDPR-u čovek više ne sme da veruje.
:cry:

Pa on laze ima vec vise od 15 godina.
Da, indie tim je to uradio i to sa svojim enginom, a oni ne mogu sa svim silnim novcem i MS podrskom.
I nemoj CDPR porediti sa njima jer oni nikad nisu ni blizu napravili nesto slicno TW3. A druga stvar, CDPR sam popravlja svoju igru, dok ce Shithesda to ostaviti moderima.

Ko voli SF, kome nije vazno da li poleces manuelno ili je animacija i sl.... Ko je old skul i prosao igre sa gomilom takvih mana i jurio atmosferu - njemu je igra dobra...
Meni je za sada 8\10...
fanste992 baci mi foto tvojih podesavanja da vidim kako si namestio i eventualno nesto uradimo sa RX 570.... No kakav ti je CPU?
Kacim sutra kad budem bio kuci, mada sto rece Alister tesko da se tu bilo sta moze uciniti. Jedino da se mozda resim tih povremenih crash-ova.
CPU je Ryzen 7 2700

I nemoj CDPR porediti sa njima jer oni nikad nisu ni blizu napravili nesto slicno TW3. A druga stvar, CDPR sam popravlja svoju igru, dok ce Shithesda to ostaviti moderima.
Nije mi bila namera da poredim CDPR sa njima, to je moj omiljeni tim (bio), mislio sam više generalno da se nikom ne može verovati.
Wiedžmin je izašao pre 8 godina i do BG3 mislim da nijedna igra nije hvaljena toliko.

Da li je nekom Fallout 4 odlična igra? Tj bolja od Starfielda, za ovo malo što ste igrali. Da li ta igra ima soul? Pošto je jedina igra koju nisam prešao od Bethesde a razmišljam se.

Moji neki prvi utisci:
  • Atmosfera je dosta dobra, sto je i mozda najjaca strana njihovih igara, muzika i dizajn zvuka sve je to na odlicnom nivou - iako mi je jako zao, a i cudno, sto vise ne komponuje Dzeremi Soul, on je bas dao pecat svim TES naslovima.
  • Sto se grafike tice, tu su dosta napredovali u odnosu na F4, enterijeri i pojedine gradjevine su odlicno dizajnirane. Mada su ipak neki eksterijeri siromasni dosta. Karakteri su smehotresni, narocito portreti ljudi,. Dizajn svemrskih odela je prilicno dobar, ali te face iskrivljene, neki cudni pogledi, za malo pa da imamo efekat kao u ME Andromedi. Mislim da su animacije dosta lose, narocito ponasanje karaktera tokom dijaloga - sve je na nivou Obliviona: ukoceni, nesto se kao okrecu polako, pa se ustaju sa stolice kada krene dijalog, pa se skroz okrenu ledjima od igraca... Bas je sve to zastarelo. Cyberpunk 2077 zaista ima vrhunske te dijaloge i bas su elegantno rijesili to. Evo jedan odlican primjer kako su organski ti dijalozi, kadriranje i sve.. Bas su se trudili da nadomjeste nedostatak kamere iz treceg lica:

-Prica je laganica, nista spektakularno ali eto dovoljno je zanimljiva da te vuce da igras. Sporedni kvestovi presmijesni za sad, nisam mnogo odigrao doduse.
-Napucavanje je dobro, najbolje sto su do sada uradili. Oruzja su odlicno dizajnirana. Fali mi malo nekog "masakra" nema otkidanja glava i slicno, ili ja nisam koristio malo zesce oruzje dovoljno.

E sad, mogu slobodno da kazem da je ovo igra u kojoj sam najvise koristio fast travel opciju ikada! Moze da se komotno preimenuje u Fast Travel Simulator. Voznja svemirskim brodom je presmijesna, jer skoro pa nema nikakvu svrhu. To je za sada najveca mana igre, nedovoljno dobro rijesen sistem navigacije, nema terenskih vozila, nema normalne mape - sto je stvarno suludo i prosto mi je nevjerovatno da su pribjegli ovako banalnom resenju. Loading screenovi na sve strane, instancirane mape gradova... Ne znam, bas je sa tehnicke strane previse zastarela a zahtjevnost nerealno visoka. Bukvalno me muka uhvatila kada sam vidio kako radi na grafickoj od 800e i vise, pozelenio sam.

Tako da eto, sa tehnicke strane igra je deceniju iza konkurencije. Sto se tice gamedizajnerskih odluka i tu slobodno mogu reci da jako kaskaju za konkurencijom. Prosto neshvatljive neke odluke. Generalno Ok je da se odigra, narocito ako se igra preko tih mesecnih game servisa, ni u ludilu ne bih preporucio nekome da daje sad vise od 30e a kamo li da kupuje po punoj cijeni, ti ljudi koji to rade nisu normalni.

Poslednja izmena:
Otprilike sam sat ipo proveo u igri, do sada ničim nisam zadivljen. Grafika mi na nivou Half-Life 2 otprilike, al sam od onih kojima je to među zadnjim stavkama, al zato hoću priču i igrivost

@Machor FG > Frame Generation! kod tebe moze samo ovaj free sa Nexusmod i nema nikakve veze da l' je narodna ili legit!
u drugom modu sa dlss 3.5.0 FG koji se placa, stavili su drm .
Moji neki prvi utisci:

• Karakteri su smehotresni, narocito portreti ljudi,. Dizajn svemrskih odela je prilicno dobar, ali te face iskrivljene, neki cudni pogled
Ovo je zaista bzvz
Starfield_2023_09_04_23_44_58_653.jpg

Haha.. Upravo to. :D To su u stvari potomci Tik Tok generacije. Ali pazi ti samo taj dizaj kostima, kao da pidzame svi nose. :D
Evo ga i video. Kakav lik. Pazite samo kako mu zmirka desno oko kad mu je ovaj postavio pitanje. :ROFLMAO:

1694123156822.png
Odlican komentar. Ovaj Tod je klasicni govnar, nema obraza nimalo.

Poslednja izmena:

Nadamo se da ce developeri izvuci glavu iz peska gde su je zabili i zvanicno implementirati DLSS frame generation.

Haha.. Upravo to. :D To su u stvari potomci Tik Tok generacije. Ali pazi ti samo taj dizaj kostima, kao da pidzame svi nose. :D

Evo ga i video. Kakav lik. Pazite samo kako mu zmirka desno oko kad mu je ovaj postavio pitanje. :ROFLMAO:

Pogledajte prilog 403890
Odlican komentar. Ovaj Tod je klasicni govnar, nema obraza nimalo.

Kako se jedan obični novinarčić usudio postavit mu tako pitanje

Al kolko se meni čini,tu je bilo ozbiljnog guranja sa strane microsofta,šta brže da se pusti u promet

PLJus svega,preveliki je to zalogaj čak i za Betshedu.Neko reče ovde,da su krenuli polako sa par sistema....oni celi svemir stavili

Polako al barem dobro napravljeno,dizajn baza/labalatorija im je očajan,pljuni pa zalepi sistem

Na svakoj petoj planeti naletim na oni labalatorij sa kraterom u sredini,nema raznolikosti

Alister@ kladim se da su te 5 babe sa balkana.....klepetuše :p

Alister@ kladim se da su te 5 babe sa balkana.....klepetuše :p
Pa sad, da l' je 5 baba ili 3 babe + 2 non-binary persone ili neka treca kombo, ko ce ga znati? Gay futurism za ~300 god timeline predvidja kroz ovu igru, takvu drustvenu postavku. Ko zna, mozda zavladaju neki radical cleric cult i poremete planove, ali koga je briga, vazno je da se sada zaradi!
Generalno igra nije tako losa, ima dosta i dobrih strana, mada cekam da prodje neko vreme i srede te neke banalne bugove igracu svakako🙂

Kad su ga pitali zašto mora loading kada brod leti sa planete i obrnuto, tj da bude kao u No man's Sky, on je rekao "ima tu posla" - razvijaju igru od 2015 :poop:
Svrbi ga i desno znači...
Da li bi ta opcija unapredila igru? Bilo bi mi zanimljivo mozda jednom ili dva puta i onda bih zeleo to da preskocim.
Ljudi su odavno rekli kakav im je bio pristup prilikom dizajniranja igre. Zamerke poput ove gore su mi uvek bile glupave, kao kada se ljudi zale sto CP2077 ne moze da se igra kao GTA.

moja praporuka ako neko želi da uživa u igri (nije samo starfield u pitanu), old school - ne kopirati buildove i ne gledati YT priloge, uživati u otkrivanju svega...

Obzirom da se danas igre prave da dobro izgledaju na traileru i sto vise prodaju preorderi, 90% igara bi me prevarilo sa false advertisingom. Kada postanes odrasla osoba, ne radi se vise o izgubljenim parama vec o izgubljenom vremenu. Mene vise kosta izgubljen vikend nego sama igra.

Igre su se pravile da budu rock solid u doba kad se nisu mogle pečovati preko interneta i kada bi game breaking bugovi ugasili firmu. Danas jedva cekam da izadje igra za koju jedva cekam da izadje update kroz pola godine za koju jedva cekam da je moderi srede.

COD, FIFA, GTA, RDR i mozda jos neke, su jedine igre za koje igraci znaju sta ce dobiti. Sve ostalo, pogotovo novi IP-evi, su vise fail nego success. Zamisli da nisi nista znao o Anthem ili Fallout 76. CDPR-u jetrebalo 2 godine da srede 2077. Ovi NMS fanbojsi ocito ne znaju da je igra izasla prije 7 godina. U medju vremenu si mogao zavrsiti fakultet i dva puta se razvesti.

YT recenziej su na zalost krucijalne jer se vecinom ulupa vise sati nego sto to refund dozvoljava. Igre su 70€ plus ekspanzije i DLCovi. Sve to kosta. A na PS-u recimo refundiranje ni ne postoji.

5.4!

1694175847282.png
"Starfield wanted to be Fallout 4 and Skyrim mixed with No Man's Sky and completely failed at all of it. Instead you get an average, soulless game that gets the bad parts of all three of those games and nothing of what made them good/great. And this is on top of classic Bethesda bugs, glitches, and performance issues that they will never fix. The modding community is literally the only hope this game has, because it's a massive flop at this point in all ways."

5.4!
Nije valjda da user score sa metacritica uzimas kao merilo za bilo sta?
Pa gomila ljudi koji nisu ni videli igru ce udariti 0/10 jer im smetaju zamenice ili zbog toga sto igra ne izlazi za njihovu omiljenu konzolu.
Jedini score koji icemu vredi je na Steamu jer tamo moras da imas igru da bi mogao da udaris ocenu.

Ne vredi ni na steamu, kupis igru, lupis negativnu i refundiras je. Tek tu nasumicno lupaju negativne recenzije za najmanje sitnice.

Previse je to truda za prosecnog hejtera :) .
Meni su na metacriticu najludji Rusi. Ako nema njihovog jezika tuku svi 0/10, bez obzira koliko je igra kvalitetna.

Da li bi ta opcija unapredila igru? Bilo bi mi zanimljivo mozda jednom ili dva puta i onda bih zeleo to da preskocim.
Ljudi su odavno rekli kakav im je bio pristup prilikom dizajniranja igre. Zamerke poput ove gore su mi uvek bile glupave, kao kada se ljudi zale sto CP2077 ne moze da se igra kao GTA.
Unapredilo bi se mnogo što-šta da nije tih loadinga, NPC-evi bi se bolje ponašali, pathfinding bi trebalo dovesti u red. Taj deo bi delovao prilično next gen.
Uvesti mogućnost da se krstari svemirom onako kako treba, da postoje manji brodovi, kad ga odvališ o planetu (neprijateljski) da to i osetiš... I još mnogo toga!
Pa gomila ljudi koji nisu ni videli igru ce udariti 0/10 jer im smetaju zamenice ili zbog toga sto igra ne izlazi za njihovu omiljenu konzolu.
Jedini score koji icemu vredi je na Steamu jer tamo moras da imas igru da bi mogao da udaris ocenu.
Vezano za Starfield ni steam nije naročito pouzdan budući da pokriva četvrtinu igrača prema poslednjim podacima (75% je na GP), tako da...

Juce igrao, malopre hocu da je pokrenem i izbaci mi error :mad:
1.JPG

Guglao po netu, kazu da se odradi verifikacija fajlova. Krenem da to odradim, upozori me da cu izgubiti sva podesavanja i sejvove. Pokusavam da nadjem gde su locirani sejvovi, opet na gugl, kazu u Documents/My Games/Starfield. A tamo nema nista sem jednog .ini fajla za podesavanja i nekog foldera sa texturama.
Nema ih ni u user/app data/local/starfield, barem mi ne deluje da su ovo save games fajlovi:
2.JPG

Igram preko GamePass-a.

Da, ali zato ima ko da daje dobre ocene, samo iz odredjenih razloga !?

Unapredilo bi se mnogo što-šta da nije tih loadinga, NPC-evi bi se bolje ponašali, pathfinding bi trebalo dovesti u red. Taj deo bi delovao prilično next gen.
Uvesti mogućnost da se krstari svemirom onako kako treba, da postoje manji brodovi, kad ga odvališ o planetu (neprijateljski) da to i osetiš... I još mnogo toga!
Jasno ti je sigurno koliko mnogo truda bi trebalo uloziti u to. I dalje mislim da bi to bilo potpuno nepotrebno i da su dobro postavili prioritete.
Ovo je Bethesda rpg gde je svemir samo pozadina. Oni nikada nisu ni hteli da prave No Man's Sky ili Star Citizen, odavno je vec receno da igra nece biti na taj fazon.
Koncentrisali su se na druge stvari - pricu, kvestove, raznovrsna okruzenja.
Sve igre u njihovom endzinu su modularne. Citav dizajn igre se zasniva na izdeljenosti lokacija. tako da su imali slobodu da lokacije dizajniraju bez ogranicenja koja bi postojala da je citava igra seamless. Mogu misliti kakve bi performanse bile da su probali nesto slicno da urade.

Da, ali zato ima ko da daje dobre ocene, samo iz odredjenih razloga !?

Sta je ovde cudno? Ljudi gledaju na igru iz njihove perspektive (a i koliko vidim, nema ocene).
Meni je dosta zanimljivije procitati ovakav review, hvala sto si postovao.

Vrh Dno