Šta je novo?

Starcraft 2

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odlična vest ali mislim da je kasno. SC2 je već formirao neku bazu ljudi koja ga igra redovno tj. ko je kupio kupio je a sa druge strane igra nije "casual friendly". Kao e-sport SC2 još uvek drži visok nivo.

Ne znam da li ste primetili, ali dosta profi igraca i voditelja se zali kako je lova presusila na SC2 sceni, Day9, Idra koji strimuje i koachuje, Husky vrlo retko pravi shoutcastove, i jos dosta igraca sirem auditorijumu nepoznatih. Igrao sam malo i ja HOTS MP 1v1, i mogu reci da je igra u poredjenju sa WoL prilicno neizbalansirana, takodje je i matchmaking sistem los-bar iz mog iskustva. Jedan patch bi joj vise koristio nego nov F2P, kao i sto skoriji izlazak LoW

Matchmaking nema nikakvih problema niti je bilo ranije. Balans je vec tesko diskutovati, posebno kad i ljudi u bronzi misle da znaju sta treba da se promeni. :p

Sto se tice love, tu vec vise faktora utice. Definitivno je opala popularnost igre kod casual igraca, najveci razlog je cinjenica da do dan danas nisu sredili Arcade kako treba. Da bude open sistem pravljenja custom mapa kao sto je to bilo u WC3, gde su milioni kupovali samo zbog mapa tipa DOTA, itd., a kamoli jos zbog ostatka igre/laddering. Da su ovaj F2P sistem ubacili jos ranije, verovatno se ne bi nalazili u ovoj situaciji danas. Takodje Twitch u zadnje vreme daje mnogo manje para na reklame, itd. Sponzorima je bolje da prelaze na LoL gde bude po 300k-400k gledalaca tokom LCS finala, Dota 2 sa takodje velikim brojevima, nego SC2 ovih dana. WCS finale koje upravo traju imaju "samo" 130k. Sto ne bi bilo toliko lose, da WCS nije poubijao sve non-Blizzard turnire u NA, pa tako bude jedan od dva-tri turnira godisnje za foreigners. U Evropi nam ostao Dreamhack, Intel, sezonski WCS i to je to.

Tesko je diskutovati, ali to tvrde mnogi GM igraci, ne samo ja. Posebno se to odnosi na ZvT i na konstantno marine/medivac/marauder/mine bild, na koji moras da ides zergling/baneling/muta build. Ako ne, gubis automatski zbog imobilnosti. Ako da, opet gubis sem ako protivnik ne napravi neku tesku gresku. Zato se sprema i nerf za T u sledecem patchu a buff za Z i P

A sta ne valja u Arcade modu? Retko ga igram pa ne znam
Za matchmaking...dovoljno je reci da u 3v3 nama trojici (2 zlata i 1 srebro) pada 2 diamond i 1 master igrac :D znam, znam. 3v3 mm rating je odvojen ali opet, ne bi trebalo bar ne toliko, previse brzo i lako se menja, u smislu par partija odigras lose i odmah padnes za nivo i obrnuto. Pre mi se cinio stabilnijim. Takodje i u 1 na 1 cesto mi padaju u goldu igraci iz diamonda, a kad sam imao streak protiv igraca iz platine tipa 10-2, nije me unapredio, jer sam izgubio na cheese nekog lika iz golda. Ne znam, meni se ne svidja

Poslednja izmena:
Ko nije gledao jučerašnje finale WCS-a, neka odgleda VOD-ove obavezno. ;)

Zato se sprema i nerf za T u sledecem patchu a buff za Z i P

Sve je ok, i ovo za degeneraciju TvZ-a u jedan build, ali druže, ako ti stvarno misliš da protossima treba buff, onda ****ga. :)
Malo je glupavo da protossa ne možeš chees-ovati, a da protoss kao rasa od uvođenja motership core-a, skoro pa i da počiva na cheese-u. Kad ponekad ni pro igrači ne mogu da odbrane scoutovan blink all-in, onda stvarno... Ovo prvenstveno govorim za niže lige, tipa gold-plat, gde se i sam krećem, ali sam viđao i na profi mečevima.
Uostalom, ne znam šta će buff prottosu kad od izlaska SC 2 (aj dobro ne pratim od izlaska, nego godinu dana posle), protoss na turnirima najbolje stoji sada. Mislim da je WCS Europe bio u pitanju, kada je u top 8 bio neki smešno mali broj terrana i zerga.

Nisam pratio na zalost poslednji WCS ali tos obicno ispadne pre kraja, tako da, za turnire stoji mozda od praistorije. O igri koja se menja kvartalno nema smisla pricati "od izlaska SC2".

Ali tu treba imati u vidu jos jednu stvar a to je da se igra jako razlikuje na GM i npr nekom tom silver/gold/plat nivou. Ono sto jedni percipiraju kao imba drugima nece biti od koristi. Jedini cheese koji protos ima je CR a i mass VR smara. :)

Husky vrlo retko pravi shoutcastove

On se vise okrenuo zezanju, bronze league heroes je fenomenalan :)

Sto se tice para, da, na zalost LoL i Dota su sve unistili. Oni kojima je tesko da upravljaju sa vise od dve jedinice su otisli zauvek i ne vredi zbog toga plakati. Neka se i dalje tripuju da su pro i kupuju roze kurire za 38.000$, koga je zaista briga?

Mozda ce manje restriktivan F2P model da privuce siri auditorijum ali ne verujem.

Protosi cheesuju najvise jer su najslabiji. Sto vise ulaze u mid i lategame to su vise pozadi. Ne pamtim kad je protos osvojio neki turnir (gde ucestvuju korejski igraci), mada do duse ne pratim ih redovno. Skoro svaki cheese koji drugima prolazi prolazi i protosima, tako da ne znam odakle ti to. Lategame protiv T retko dobijajaju zbog ghostova. Protiv zerga je situacija dosta izbalansirana, to je naizbalansiraniji match up od 3 moguca. U svakom slucaju je jasno da ce da buff-uju tier 3 jedinice, koje su prisutne u lategame-u. Bio je neki klip o tome sta je u slo u uzi izbor. Znam da ce nerfovati widow mines.

Poslednja izmena:
Po meni, widow mines ne bi trebalo da pucaju na air.

Mada ja nisam igrao HoTS multiplayer ne pamtim :d, tako da, moje mišljenje i nema neku težinu realno.

Treba jedan patch za normalne ljude, jedan za uskoro zaludjene, a jedan za profi :) I svako svoju igru da igra ;)

Ovo mu dodje kao sto se ljudi zale na Furiona u Doti da je previse slab - i onda dodje profika i ne da da dobijes lvl4 do kraja partije :)

Kako to misliš? Furion i DotA... :)

Pa ima heroj Furion u doti :) (Prophet)

Ne pamtim kad je protos osvojio neki turnir (gde ucestvuju korejski igraci), mada do duse ne pratim ih redovno. Skoro svaki cheese koji drugima prolazi prolazi i protosima, tako da ne znam odakle ti to.

Pošto ne pratiš evo ti update rezultata, Blizzcon 2013 pobednik- sOs (P), to je najsvežije, znači najvažniji turnir u ovoj godini je osvojio protoss. WCS Europe season 2, pobednik- Duckedok (P), runner up- MC (P), u polufinalu 1 terran, 3 protossa. WCS Korea season 3 GSL, pobednik Dear (P). WCS global finals season 3, pobednik Dear (P). Što se Evrope tiče, season 3, pobednik MMA (T), dobio protossa u finalu. Rezultati pokazuju da protossima ne ide uopšte loše u poslednje vreme.

Ok, prihvatam da ne znam neke buildove, tako da ako bi mi rekao kako da npr cheesujem prottosa, a da bude iole efektivno, a ne neka glupost koja prolazi jednom ili nijednom, to bi bilo super. :)
Ja sam gledao baš dosta TvP mečeva ove godine, a razlog za to je što protossima dobro ide, a Koreja je regija u kojoj ljudi najviše igraju terrana i iz koje dolaze najjači terrani, pa kad se spoje te dve činjenice logično je da bude mnogo TvP-a, kako na global finalima, tako i na region finalima (Koreja, Evropa). E pa u tih mnogo TvP mečeva sam jako retko viđao da terran cheesuje protossa, zapravo sećam se samo jednom i bio je fail, a obrnuta situacija je bila dosta česta i vrlo često su se i završavali mečevi jako brzo.

EDIT: Neću da zvučim kao da se žalim na balans jer na mom nivou ako sam ja bolji od protivnika, balans je stvar koja je skoro pa irelevantna, jer nije toliko imba bilo šta. Ali da protossima loše ide i da im treba buff, ne bih se složio.
I kad smo već kod balansa, pogledajte: http://www.youtube.com/watch?v=xBXQTZlOZO0

Poslednja izmena:
Imas li neke podatke da se najvise igra sa teranima, gde si to video bas me zanima? Ubedjen sam do sad bio da se najvise igra sa protosima, za evropu sam cak siguran, znam jer sam igrao sa protosima ranije pre nego sto sam presao na zerga. Nesto oko 35% je bilo ranije, sto uz oko 8% random igraca koji smanjuju % za Z i T, cini vecninu; za Koreju ne znam, ali mislim da je slican odnos. Zerg je bio najredje igrana rasa, a terran je bio u sredini. Mozda sam ja gledao samo turnire gde protosi nisu briljirali, to uopste nije nemoguce, ali od replay-ja koje sam gledao i stvari koje su pominjali pro igraci, trenutni match-up je broken u dva vida-Zerg vs Terran, i Protos lategame vs terran (dakle ne protos generalno). Cak i da nisam u pravu ovo za osvajace turnira, sto nije nemoguce, opet ne mora da znaci da je sve ok ssa protosima u lategame-u: mogu da idu na neki cheese ili 1/2 base all in bas da bi kompenzovali svoju slabost u lategame-u, kao sto kazes i da idu. I ja sam to primetio kao i ti, od kad sam presao na HOTS od njih ima mnogo vise all-in ova protosa. Ove nove jedinice mi bas kvare feel

Poslednja izmena:
Pa ima heroj Furion u doti :) (Prophet)

Da, jasno. :)

Ovaj, aludirao sam na tvrdnju da te Prophet, u rukama profesionalnih igrača, "zatvori" na 4-om nivou.

P.S. Pogrešismo temu, al' dobro, uposlićemo letargične moderatore. :d

Ma OK, nego to je dobro i prosto poredjenje. U nizim i srednjim kategorijama, njega smatraju bas slabim herojem. Ali naidje neko profi, i stvarno ne stignes da predjes 4. nivo pre kraja partije, jer on ume da igra tog heroja.

Znaci, dve razlicite skroz igre na profi i drugim nivoima (i razlicite na low i na dalje, ali ne moze za pocetnike da se pravi zaseban mod).

Tako i za SC2, treba da postoji razlicit balans za turnire i za neke casual igrace - inace ce uvek casual da se zale, posto sigurno nece da se ide protiv profi potreba :D

Naravno, razumeli smo se. :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno