Šta je novo?

Star Citizen: Squadron 42 (space sim)

Znam da je koristio gamepad, gledao sam sinoc direktno.

A vikali su mu iz publike bar 50 puta : "Use the Mouse!"

Ne kapiram zasto je forsirao glupavi joystick.

Igra je bas bas tek u razvoju ali je totalno fer od coveka da sve pokazuje i maksimalno je transparentno, ipak je svaki dolar placen unapred.

Jeste fer ali na osnovu odgledane prezentacije meni je nekako bilo nelagodno, zao mi ih je. Predpostavljam da nece izaci jos za jedno 2-3 godine, plus ocekujem da ce biti milion bagova sa serverima, pucanjem i slicno.

Na žalost ne može joystick da nadmaši miša, barem u ovim aviončićima što sam igrao poslednjih godina.
Lakše se leti joystickom (i prirodnije naravno) ali za ciljenje je miš mnogo lakši i stabilniji.
Imao sam onaj fly 5 nije baš krš joystick.

To za preciznost je tacno. Ali nije sve u ciljanju (ili jeste?). Ako bas trazimo apsolutnu efikasnost u online pucacinama onda je najbolje skinuti wallhack, autoaim i godmod. Efikasnost zagarantovana. A zabava? Kao sto je mnogo bolji filing voziti simulacije voznje na volanu, tako je mnogo bolji filing praviti lupinge na dobrom FF joysticku. Uostalom, jedini razlog zasto se letacine mogu voziti na misu (kao u War Thunder) jeste sto ti igra u takvim slucajevima asistira (isto kao kada igras FPS sa pecurkicama a autoaim cilja za tebe). Mada je jos uvek nemoguce sleteti sa misonjom.

Naravno kako razvoj bude odmicao i dobar joystick ce imati sve manje smisla jer ce se igra odvijati i van broda, na povrsini, bice i FPS deonica itd. Mada ja se svojevremeno patio, guzvajuci se na malom stoli, prebacivajuci izmedju volana i misa/tastature igrajuci Mafiju. Jeste bilo neudobno ali je iskustvo bilo mnogo bolje tj. te deonice su mi ostale u najboljem i najlepsem secanju.

To stoji. Jeste bolji osecaj, ja od kako sam prvi put igrao Need for Speed na volanu sa papucicama nikada vise nisam hteo da pipnem strelice ili WASD na tastaturi u takvim igrama.

Ali sta ces kad Space Sims uvek imaju i pucanje pa neki fly stick nije dovoljno precizan. Tj. jeste on precizan onako realno, ali pored misa je smesno porediti.

Meni bi bilo najdraze makar kostalno 100+ e kada bi neko napravio fly stick koji je dovoljno fluidan za pokretanje kao i mis. Ali za svemirske brodove koji imaju thrusters na svakoj povrsini i mogu da se krecu na mnogo vise osa i nacina ,nego obican lovac tipa F22 ili SU37 u zemljinoj atmosferi, nije dovoljan fly stick.

Licno mislim da nema smisla igrati ovu igru sa dzojstikom posto je previse okretna i brza, koliko vidim sa klipova. Dzojstik je daleko bolje resenje kod simulacija gde brzina nije bitna koliko ugao pomeranja, ovde je bitniji odziv.

Mozda neka kombinacija dzojstika i misa gde dzojstik bio zaduzen samo za pomeranje letelice a mis da kontrolise crosshair - sta znam.

Poslednja izmena:
Naravno da je sve u preciznosti i sto boljem reagovanju komandi. Sto se efikasnisti tice, mozes ti da igras i sa tim siframa a neces biti efikasan, jer si n00b, jer si bogalj i tako dalje... Efikasan moze biti i onaj sa raspad kontrolama, samo kada se covjek navikne. Tako da ako imas sto bolje kontrole, sto preciznije, zabava je zagarantovana, plus ako imas kontrole koje zaista imitiraju prave kao sto su to palica i volan onda je dozviljaj jos bolji.

Moze i kombinacija, mis za dionice u hangaru i navigaciju kroz menije a palica kada sjednes u neku letelicu. To je najbolja kombinacija, a za razliku od volana palica zauzima mnogo manje mjesta na stolu i ne smeta puno. Volan moras da imas mjesta za menjac, pa za pedale ma *******cija.

Licno mislim da nema smisla igrati ovu igru sa dzojstikom posto je previse okretna i brza, koliko vidim sa klipova. Dzojstik je daleko bolje resenje kod simulacija gde brzina nije bitna koliko ugao pomeranja, ovde je bitniji odziv.

Vidis djolenzii nisam o tome razmisljao. Zaista djeluje previse brzo i za razliku od avio simulacija ovdje imas "strejf" lijevo, desno, gore i dolje, plus bas brzo okretanje kamere i bas djeluje kao neka pucacina.

Ovdje prakticno mozes da stojis u mjesto, kao u FPS-u, i da okreces kameru na sve strane. To ne mozes u simulacijama letenja, zato ne znam koliko bi dzojstik mogao da bude bolje resenje od svemocnog misonje.

Poslednja izmena:
Nije to strejf nego se aktiviraju bocni thrusteri. nije hornet dizajniran kao moderan mlazni avion pa da se tako ponasa.

Izbor kontrola je mac sa dve ostrice. Sa M+T dobijas apsolutnu efikasnost ali gubis mnogo na imerziji. nema prenosenja g sile preko ff monotora, lupinzi i ostali manevri se ne izvode neposredno vec uz asistenciju igre.

Zanima me kako ce balansirati efikasnost razlicitih kontrolera. Iako mislim da je gamepad nepodesan za ovaj tip igre, ne bih voleo da se svi prihvate misa jer su skorovi bolji.

Da budem iskren meni je palo na pamet da tu igru igram sa ovim.

To je tek neprecizno...

Za ovo je džojstik majka, kada se naviknete, nema tu drugih opcija za udobno igranje.. Ko je devedesetih pržio Freespace 2, IW2, Wing Commander igre, taj zna.

I ja mislim da će upravo zbog toga miš biti velika prednost.

Voleo bih da grešim, jer sa džojstikom bi bio pravi doživljaj :)

xbox kontroler je možda neki kompromis i on je dosta precizan ne znam što chris nije mogao lepo da nacilja, možda su mu se tresle ruke :d

Za ovo je džojstik majka, kada se naviknete, nema tu drugih opcija za udobno igranje.. Ko je devedesetih pržio Freespace 2, IW2, Wing Commander igre, taj zna.

Znaci drugim recima TI znas ?

Mene zulja to sto su toliko truda ulozili u simulaciju g sile vizuelno, tako da ocekujem isto tako dobar physical feedback. A toga na misu nece biti...

U ovoj igri ti se postepeno suzava vidno polje, smanjuje se saturacija i na kraju sledi blackout. Dok na primer u War Thunder pisti i blinka overload 10g uz pomracenje citavog ekrana.

Nije to strejf nego se aktiviraju bocni thrusteri. nije hornet dizajniran kao moderan mlazni avion pa da se tako ponasa.

Dobro, *** zar sve mora kao onaj bot, svaka poruka "nije tako nego ovako"?! Naravno da "hornet" nije dizajniran kao mlazni avion, ne kapiram sta hoces da kazes sa tim: da je mlazni avion u stajati da stoji u mjesto i da se moze kretati po bokovima?!

Ja stvarno ne znam kako se taj nacin kretanja strucno zove, i ne znam sta su "thrusteri" (moze na naski to?!), ali znam da je u sustini to najobicniji strejf - evo ja ispadam seljak a na prezentaciji to isto nazivaju "strafe". Sta kaze na 24:00?

Poslednja izmena:
"thrusteri" - motori, u ovom slucaju su na bocnim stranama i sluze za pomeranje po x osi

Ne mozes koristiti strafe u ovom kontekstu jer se radi u avionima a nemacka rec strafen koriscena u svetskim ratovima ima sasvim drugacije znacenje.

Zezam te malo. Sto si se tako naostrio? :p

Zezaj, zezaj... ;)

Najbolje resenje bi bilo, kada bi uz dzojstik-palicu isle i pedale! Mozda cak i neki dodatni kontroler za lijevu ruku na kojem bi se nalazla rucka za gas i jos neke komande. To bi tek bila prava uzivancija.

Razmisljam nesto ali mi ne pada na pamet kako bi u stvarnosti i uz pomoc kojih komandi piloti izvodili strejfovanje, znaci ne samo bocno nego i po vertikali?

Zezaj, zezaj... ;)

Najbolje resenje bi bilo, kada bi uz dzojstik-palicu isle i pedale! Mozda cak i neki dodatni kontroler za lijevu ruku na kojem bi se nalazla rucka za gas i jos neke komande. To bi tek bila prava uzivancija.

Razmisljam nesto ali mi ne pada na pamet kako bi u stvarnosti i uz pomoc kojih komandi piloti izvodili strejfovanje, znaci ne samo bocno nego i po vertikali?

Pedalama npr. leva - dole, desna - gore

Ne moze, pedale su samo za bocno srejfovanje, palica je za pogled i okretanje oko cijele ose, rucka za gas i tamo neki dugmici za ispaljivanje raketa. Gdje su komande za strafe gore i dolje? Mozda neke dodatne papucice pa da imaju raspored u obliku krstic, ali to bi pilotu bilo previse komplikovano i nezgrapno za koriscenje.

Poslednja izmena:
Dzojstik u levoj ruci ima 2 ose - x i y, pedalama pomeras trecu - z

Dzojstik je kao mis, samo sluzi za pogled i u kombinaciji sa gasom i papucicama moze da se izvode razna okretanja, lupinzi ili kako se vec to zove. Mozda bi trebalo da na palici od gasa da se to podesi, posto kada se pomjeri u naprijed letelica ide u tom smjeru, nazad isto ide u istom tom smjeru... Znaci, trebale bi dvije palice plus papucice! Hahaha...:d:smash:

Poslednja izmena:
Sa ovim moze bez problema.

buy-flight-simulator-joysticke3-2009--logitech-launches-new-force-feedback-flight-sim-joystick-z.jpg

To kosta 370 evra kod nas.

Za one koji jos nisu skontali, CR je potvrdio da Star Citizen izlazi za Linux tj. SteamOS.

Dok oni sve što su zamislili spakuju, a da to iole normalno radi neće igra izaći do 2016.

Pogledao sam malo snimke koje ste postavili i izgleda fenomenalno.
Svaka čast što izlazi i za linux.

I meni se svidja, samo se nadam da ce oni efekti lockovanja protivnika moci da se naprave malo manje napadnim... Od silne zelje da sve bude "best ever", preterase malo u nekim stvarima.
Mada i dalje sam u velikoj meri skeptik, jedva cekam da probam dogfight module.

Nazad
Vrh Dno