Šta je novo?

Stambeni krediti

Stigle su mi neke analize kretanja 3M Euribora koje do kraja 2028. predvidjaju da ce biti 2% +/- 0,05%, mozda nekome bude korisna informacija.

• Like
Reagovanja: PJ
Meni nije jasno kako ti silni ekonomisti s analizama nisu postali milioneri do sad.

Posle godina muke, praćenja kamata, analiza, shvatio sam da e ekonomija kao i meterologija. Ne možeš ni 10 dana unapred da predvidiš nešto a ne 3 godine.

Ja sam zaboo fiksnu na 4.90 i pravo da vam kažem nisam zažalio. Tačno znam kolika mi je rata i mirnije spavam. Za 10 godina inflacija ima da pojede pola duga i to je to.

Kad bolje razmislim, inflacija je jedina koju možeš da garantuješ da će je biti.

Ja sam do sada mislio da list nepokretnosti ne sadrži adresu prebivališta. Ukoliko je to slučaj, moguće je da su je povukli odatle.

Ok, ako si srpski rezident, onda i treba da imaš srpsku LK, da plaćaš porez Srbiji i da imaš mogućnost da glasaš na lokalu.
Ali ne bi smeo da budeš na dva mesta rezident, tj. da na dva mesta imaš prijavljeno boravište.
Ti uvek moras da prijavis boraviste, cak i za turizam (hotel to radi za tebe, bnb ako ne rade stavljaju te u prekrsaj ali se to ignorise).

I imas pravo na vise boravista, sve dok se jedno ne smatra trajnim iseljenjem.

Porez je odlican primer da se moze imati vise boravista, jer bas i kaze da "kada osoba ima vise boravista" 😉
Ali ne mesaj boraviste za LK i boraviste za porez. To se debelo razlikuje nekad. Samo se koristi ista rec.

Ja imam i zdravstvenu u Srbiji, aktivnu.

Meni nije jasno kako ti silni ekonomisti s analizama nisu postali milioneri do sad.

Posle godina muke, praćenja kamata, analiza, shvatio sam da e ekonomija kao i meterologija. Ne možeš ni 10 dana unapred da predvidiš nešto a ne 3 godine.
Self-fullfilling prophecy.
Da se uvek slaze, ne bi moglo da se slaze jer bi svi posli u tom smeru i niko ne bi nista imao.

Ne mozes imati racun u banci ako nemas licnu kartu, samim tim si u problemu ako si uzeo kredit ranije i otisao u inostranstvo, pa te cimaju o istekloj licnoj karti i dizu frku, katastar ista prica.

Mešate boravište i prebivalište.
MUP RS:

Koja je razlika između boravišta i prebivališta?​

U skladu sa članom 3. Zakona o prebivalištu i boravištu građana (“Sl. glasnik RS”, br. 87/11), prebivalište je mesto u Republici Srbiji u kojem se građanin nastanio s namerom da u njemu stalno živi, odnosno mesto u kojem se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti, profesionalnih, ekonomskih, socijalnih i drugih veza koje dokazuju njegovu trajnu povezanost s mestom u kojem se nastanio, dok je boravište mesto u Republici Srbiji u kojem građanin privremeno boravi van mesta svog prebivališta, duže od 90 dana.

Još detaljnije:

Kupio sam stan u novogradnji, planirao sam da za najveći deo nameštanja stana iskoristim pare od povrata PDV-a, međutim dobijem info da ne mogu da pokrenem proces povrata poreza dok objekat ne dobije upotrebu dozvolu, a za to se navodno čeka od 6 meseci do godinu dana. Da li neko ima iskustva sa ovim već, da li se stvarno tako dugo čeka na upotrebnu dozvolu? Odlepio sam...

Informaciju sam dobio od advokata investitora... znači moram ja to proveriti još negde.

Iako ti je profilna krs, nemoj da se brines... pre par meseci zahtevao i dobio povrat (cekao nekih 45 dana lovu), upotrebna ni na vidiku... advokat je ili glup ili te lozi.

Ja dobio povrat pdv a nisam se jos ni uselio niti je zgrada završena. Čim sam isplatio pare i dobio fiskalni od prodavca. Pre toga iskupio ostalu dokumentaciju. Cekao oko 20 dana od dana podnošenja zahteva.

Ako ti je isti taj advokat rekao da se za upotrebnu dozvolu ceka 6meseci do godinu dana, onda te nevidjeno mulja. Mnoge novije zgrade dobiju upotrebnu dozvolu tek godinama nakon izgradjnje i to teskom mukom. Taj rok od 6meseci do godinu dana bi bio da je sve idealno, ali to je danas retkost.

Da ne odgovaram svima posebno, navodno u pitanju je odluka lokalne poreske uprave da se konacni racun ne izdaje dok se ne dobije upotrebna dozvola. Niko koga sam pitao nema pojma o cemu pricaju, uglavnom proveravam sa advokatom sta se desava i sta muljaju.

EDIT: Cuo sam se u medjuvremenu i sa poreskom, definitivno petljaju nešto, ne može lokalna poreska uprava da donese takvu odluku.

Poslednja izmena:
Mi smo uzeli stan prosle godine i kredit je pusten u februaru

Cim prodavcu legne lova, moze da ti da fiskalni racun koji ti treba za povrat pdv-a

Mi smo dali advokatu punomoc za predaju dokumentacije za povrat.
Zahtev je podnesen krajem novembra (bar nam tako advokat rekao), ali jos nismo dobili pare

Mada mi je rekao da je doneseno resenje i da je sve poslato upravi za trezor koja isplacuje pare

Ako ti je isti taj advokat rekao da se za upotrebnu dozvolu ceka 6meseci do godinu dana, onda te nevidjeno mulja. Mnoge novije zgrade dobiju upotrebnu dozvolu tek godinama nakon izgradjnje i to teskom mukom. Taj rok od 6meseci do godinu dana bi bio da je sve idealno, ali to je danas retkost.
To ti iz iskustva ili iz priča drugih?

Ja iz ličnog i iz iskustva bliskih ljudi

U redu, iskustva su onda različita. Lično sam radio desetine upotrebnih dozvola za objekte B kategorije i nikad nije bilo duže od 6 meseci do plafon godinu dana.
Verovatno zavisi od opštine do opštine.

To ti iz iskustva ili iz priča drugih?
Iz iskustva ljudi iz okoline koji su kupili stanove u poslednjih par godina, a jos uvek nisu dobili upotrebnu dozvolu.

Imas i primer jednog velikog naselja u Visnjickoj Banji koje se gradi vec poprilican broj godina, a jos uvek nijedna zgrada nema upotrebnu dozvolu.

Za 3 stana u 2 razlicite zgrade smo cekali upotrebnu u proseku ~7 godina(periferija Bgd). I to nas nisu obavestili, nego je u medjuvremenu neki izvodjac radova tuzio investitora itd... Mislim da je to nazalost normalno ovde.

Mislim da nije problem dobiti upotrebnu ali je problem sto se niko ne drzi gradjevinske dozvole.
Moja iskustva za Mladenovac realtivno brzo dobijanje dozvole za 2 stana u 2 zgrade. Max godinu dana posle zavrsetka. Pratio sam i ceop portalu.

Pozdrav svima. Da li je neko skoro uzimao stambeni kredit kao preduzetnik? Kakva su iskustva i preporuka za neku banku?

Ja sam preduzetnik i imao sam malo specifičniju situaciju oko kredita za stan 2022., možda može da ti bude neka smernica.
Hteo sam da uradim refinansiranje postojećeg kredita kod RF banke na fix kamatnu stopu, koji sam nasledio od preminule supruge.
Savetnica u RF banci u startu nije bila hepi kada je videla da kao PR nasleđujem otplaćivanje koje je po starom ugovoru trebalo da traje do 2036., ali nisu imali kud, morali su da potpišu aneks. Kada je još čula moj zahtev za reinansiranjem, nije htela ni da razgovara o toj opciji, pa sam krenuo po drugim bankama nakon potpisivanja aneksa sa RF.
I nije bilo baš sjajno i bajno.
Ono što su banke uglavnom od uslova tražile da se ispoštuje je sledeće:
  • minimum 2 godine kontinuiranog postojanja i poslovanja PR sa pozitivnim saldom
  • poresko rešenje sa doprinosima - paušal baš i nije dobitna kombinacija
  • promet po poslovnom računu unazad 12 meseci - dobro je da je promet kontinuiran po mesecima, lošija opcija su ad hoc uplate sa preskakanjem meseci
  • ugovori sa poslovnim partnerima - bolja opcija su ugovori na duži rok, iako nije frka ako su na 1 godinu i uredno se obnavljaju
Na kraju, pošto nisam mogao da prođem kod nekoliko banaka, uglavnom zbog paušala i prometa, snašao sam se i preko veze našao banku koja mi je odobrila refinansiranje koje uredno servisiram.
Uslovi kredita nisu bili ništa lošiji nego da sam kao zaposlen na neodređeno aplicirao, ali jeste jača provera i zeznutije za dobiti pogotovo ako te kolju ove dve stavke, kao što su mene zeznule. Ako ti je promet veliki, uredan i postoji konstantan cash flow, nećeš imati problem.

Ja sam preduzetnik i imao sam malo specifičniju situaciju oko kredita za stan 2022., možda može da ti bude neka smernica.
Hteo sam da uradim refinansiranje postojećeg kredita kod RF banke na fix kamatnu stopu, koji sam nasledio od preminule supruge.
Savetnica u RF banci u startu nije bila hepi kada je videla da kao PR nasleđujem otplaćivanje koje je po starom ugovoru trebalo da traje do 2036., ali nisu imali kud, morali su da potpišu aneks. Kada je još čula moj zahtev za reinansiranjem, nije htela ni da razgovara o toj opciji, pa sam krenuo po drugim bankama nakon potpisivanja aneksa sa RF.
I nije bilo baš sjajno i bajno.
Ono što su banke uglavnom od uslova tražile da se ispoštuje je sledeće:
  • minimum 2 godine kontinuiranog postojanja i poslovanja PR sa pozitivnim saldom
  • poresko rešenje sa doprinosima - paušal baš i nije dobitna kombinacija
  • promet po poslovnom računu unazad 12 meseci - dobro je da je promet kontinuiran po mesecima, lošija opcija su ad hoc uplate sa preskakanjem meseci
  • ugovori sa poslovnim partnerima - bolja opcija su ugovori na duži rok, iako nije frka ako su na 1 godinu i uredno se obnavljaju
Na kraju, pošto nisam mogao da prođem kod nekoliko banaka, uglavnom zbog paušala i prometa, snašao sam se i preko veze našao banku koja mi je odobrila refinansiranje koje uredno servisiram.
Uslovi kredita nisu bili ništa lošiji nego da sam kao zaposlen na neodređeno aplicirao, ali jeste jača provera i zeznutije za dobiti pogotovo ako te kolju ove dve stavke, kao što su mene zeznule. Ako ti je promet veliki, uredan i postoji konstantan cash flow, nećeš imati problem.
Hvala puno na podeljenom iskustvu. Krenucu sutra da se raspitujem u bankama, pa cu da prenesem kakvo je trenutno stanje.

Pozdrav svima. Da li je neko skoro uzimao stambeni kredit kao preduzetnik? Kakva su iskustva i preporuka za neku banku?
Prošle godine u aprilu sam uzeo stambeni kredit u ProCredit banci kao preduzetnik paušalac.
Provera je bila detaljna ali su skroz korektni, gledaju pravo stanje finansija a ne samo poresku osnovicu (kao npr u Intesi gde nisam dobio kredit).
Moj savet ti je da ideš od banke do banke (tj nazoveš i zakažeš sastanak sa savetnikom za stambene kredite), predstaviš situaciju i tražiš ponudu.

Prošle godine u aprilu sam uzeo stambeni kredit u ProCredit banci kao preduzetnik paušalac.
Provera je bila detaljna ali su skroz korektni, gledaju pravo stanje finansija a ne samo poresku osnovicu (kao npr u Intesi gde nisam dobio kredit).
Moj savet ti je da ideš od banke do banke (tj nazoveš i zakažeš sastanak sa savetnikom za stambene kredite), predstaviš situaciju i tražiš ponudu.
Upravo sam se vratio iz Intese i ProCredit banke. U Intesi gledaju poresku osnovicu, dok u ProCredit godisnji promet. Uslov je da se kod njih prebaci poslovni i otvori fizicki racun. Planiram da ovih dana odem i do Raiffeisen, Komercijalne i AIK da vidim kakva je trenutna situacija kod njih.

Ja sam otvorio i fizički i poslovni račun u ProCredit-u, ali poslovni ne koristim, a fizički koristim samo da plaćam ratu kredita.

Treba mi info ako neko pouzdano zna: stambeni kredit, obezbeđen hipotekom, postoji i žirant.
U slučaju da vlasnik stana prestane da plaća rate, vlasnik ima trajni nalog pa npr promeni banku da plata leže na drugi račun, koja je dalje procedura, koje korake preduzima banka, koliko brzo traje proces da se naplati dugovanje (koliko znam preostali iznos je verovatno manji od pola vrednosti stana na tržištu, ako ne i mnogo manje od 1/2). Da li vlasnik može da izjavi volju da odustaje od plaćanja daljih rata a da ne pokreće samostalno prodaju stana nego da prepusti sve banci u smislu pokretanja prinudne naplate i šta god da banke rade u ovakvim slučajevima? Konkretno, koliko je to brz proces i da li moze da se ubrza ako traje.
Molim vas, bez pitanja zašto neće da placa, zašto ne proda regularno itd. Gubitak mageirjalni i negativne posledice na kreditnom birou su prilično poznate.

Iskreno mislim da su ti ovo pitanja direktno za kreditnog savetnika u banci. Čak može da se razlikuje od banke do banke a može i da zavisi od sklopljenog ugovora i šta tačno piše u u ugovoru.

Treba mi info ako neko pouzdano zna: stambeni kredit, obezbeđen hipotekom, postoji i žirant.
U slučaju da vlasnik stana prestane da plaća rate, vlasnik ima trajni nalog pa npr promeni banku da plata leže na drugi račun, koja je dalje procedura, koje korake preduzima banka, koliko brzo traje proces da se naplati dugovanje (koliko znam preostali iznos je verovatno manji od pola vrednosti stana na tržištu, ako ne i mnogo manje od 1/2). Da li vlasnik može da izjavi volju da odustaje od plaćanja daljih rata a da ne pokreće samostalno prodaju stana nego da prepusti sve banci u smislu pokretanja prinudne naplate i šta god da banke rade u ovakvim slučajevima? Konkretno, koliko je to brz proces i da li moze da se ubrza ako traje.
Molim vas, bez pitanja zašto neće da placa, zašto ne proda regularno itd. Gubitak mageirjalni i negativne posledice na kreditnom birou su prilično poznate.
Dešava se da morate u banku kako žirant ne bi bio u problemu. A za dalje se dogovarajte. Verovatno je stan pod hipotekom

Nazad
Vrh Dno