Da li moze neko ovo da pojasni, ne razumem kako je fiksna kamata ako je sa Euribor-om koji se menja na 6 meseci? Ozbiljno pitam, hvalaPa recimo fiksna sa 3,15 na 2,75 +6M Euribor. OTP.
Не знам шта значи солидарни дужник, није ми познат термин, али сам урадио баш ово што питаш.Kupio bih stan u novogradnji. Kreditno sam sposoban. Medjutim, vec sam iskoristio pravo na povracaj PDV-a. Hteo bih da sada majka iskoristi to pravo pri kupovini novog stana. Pretpostavljam da bi to znacilo da bi kupoprodajni ugovor morao da se vodi kompletno na nju? E sad, ona verovatno nije kreditno sposobna (penzionerka) ili bi dobila znacajno losije uslove od mene.
Da li je "solidarni duznik" resenje? Da li ona moze da bude i vlasnik stana i nosilac kredita pri cemu bih ja bio solidarni duznik? Da li bi banka u tom slucaju odobrila kredit pod jednako povoljnim uslovima u odnosu na to da sam ja nosilac kredita?
Ma nije fiksna kamata nego ta njihova provizija, ja sam pogrešno napisao.Da li moze neko ovo da pojasni, ne razumem kako je fiksna kamata ako je sa Euribor-om koji se menja na 6 meseci? Ozbiljno pitam, hvala
Nisam znao da ovo moze. Tj pretpostavio sam (pogresno?) da kredit mora biti na ime onoga ciji je stan... Hvala.Нема никакве посебне перипетије, друго лице може да буде власник стана, а ти подижеш кредит.
Jeste resenje, posto banka procenjuje zajednicku kreditnu sposobnost glavnog i solidarnog duznika.Kupio bih stan u novogradnji. Kreditno sam sposoban. Medjutim, vec sam iskoristio pravo na povracaj PDV-a. Hteo bih da sada majka iskoristi to pravo pri kupovini novog stana. Pretpostavljam da bi to znacilo da bi kupoprodajni ugovor morao da se vodi kompletno na nju? E sad, ona verovatno nije kreditno sposobna (penzionerka) ili bi dobila znacajno losije uslove od mene.
Da li je "solidarni duznik" resenje? Da li ona moze da bude i vlasnik stana i nosilac kredita pri cemu bih ja bio solidarni duznik? Da li bi banka u tom slucaju odobrila kredit pod jednako povoljnim uslovima u odnosu na to da sam ja nosilac kredita?
Vidi, sve te razumem, ali mislim da nisi upravu. Nije to kupovina auta , telefona, stana, banka je zaeban igrac, i rade u dogovorima i dosluhu, ako znaju da je najnize 5.03, mozes da budes i bil gejts bice 5.03 sem ako ne znas nekoga bas unutar banke. Nude ti 1001 ustupak, vip, lojalnost, ali kamatu nizu ja ne videh da je u ovo vreme neko uspeo. 4.95 je najnize, ko uspe nize neka javi bas.Cenkanje je umetnost, sa kojom se neko rađa, a neko drugi je savlada kao veštinu.
Ne mora uvek da se nosi bolja ponuda konkurencije, da bi se cenkao oko nečega, ali jeste lakše.
Možda da pokušaš da ti sebe predstaviš kao jako dobar proizvod koji banka treba da kupi, ne da te prepusti konkurenciji, ali ne po 5.03%, već za nižu kamatnu stopu.
Izvinjavam se mozda nije pitanje u vezi kredita, ali mislis da mora doci do masovnih otkazi? I recesije?Takodje uzmite u obzir period otplate, ako planiras da zaista otplacujes stan 20 godina onda ce ti se svakako vairabilna u 90% slucajeva uproseciti negde na nivo fiksne.
Fiksna bolja opcija ako nista drugo onda zbog lakseg planiranja finansija i manje stresa.
Sa druge strane ako planirate da otplatite prevremeno ili u startu uzimate kredit na kraci period otplate onda ima smisla razmisliti o variabilnoj ako je niza u datom momentu.
Takodje racunajte da je ovo sa nultom kamatnom stopom bila anomalija i tesko da ce se ponoviti.
Ne znam odakle ljudima ideja da je to nova normalnost, predugo je trajalo iovako, cak i da nije bilo Korone i svih problema kamate bi rasle vrlo verovatno.
Jos jedna stvar, vidim da se non stop spominje da ce ove godine padati kamate, to se nece desiti dokle god ne krenu masovni otkazi i masovna kontrakcije ekonomije.
Kao sto vidite, desava se suprotvno, zaposlenost je na najvisim nivoima kako kod nas tako i u USA, EU nisam pratio ali oni svakako ne smeju nista dok FED ne odradi svoje i samo ih prate.
Centralne banke sa vecim kamatama prakticno sebi pune municiju da imaju sta da spustaju kada krenu otkazi i kada krenu recesije ili kada inflacija podivlja, kao sto vidite inflacija se smanjuje debelo, jos uvek je "lepljiva" ali resice se, svakako ja licno ne ocekujem neki pad kamata jos godinu dana sigurno.
Ne mora, može da se nastavi sa štampanjem para i malo jačom i kontrolisanom inflacijom, ali i to može da ide do neke mere, tj. ne može tako unedogled (mi smo probali početkom devedesetih i završili smo onako kako smo završili).Izvinjavam se mozda nije pitanje u vezi kredita, ali mislis da mora doci do masovnih otkazi? I recesije?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari