Šta je novo?

Stambeni krediti

Znam za ovaj sajt, ali na njemu Sveti Bog Otac ne može da se snađe i zaključi u kom pravcu se menjaju cene poslednjih meseci. Sajt kao da je iz prošlog veka.

Zasto? Ubacis zeljeni datum i K.o. Zatim ubacis novi mesec i podelis cenu sa m2. Dobijes crno na belo i zvanicno.

Sve što sam pronašla na tom sajtu je mapa sa nekim crvenim kružićima. Pritisneš svaki od njih i on ti pokaže podatke o prodatom stanu. Treba mnogo vremena da sve to sabereš pa podeliš.

Umesto toga, Mogli su da naprave spisak prodatih stanova na određenoj lokaciji sa potrebnim podacima, kao i kretanje cena na toj lokaciji.

Stambene kredite više ne diže skoro niko, eventualno neko jako dobro situiran, sa političkim vezama, kome je svejedno da li mu je rata kredita 800 ili 1800 e. Kamatna stopa je 3,7 pošto plus šestomesečni euribor. Fiksnu kamatnu stopu Ne možeš nigde da dobiješ. Onima koji su podigli kredit se rata kredita povećala preko 30% u periodu od svega nekoliko meseci, lako može i da se duplira, a porast zarada uopšte ne prati u stopu inflacije. Juče sam pričala sa ženom koja radi u ProCredit banci. Kaže da svaka peta nekretnina kupljena na kredit ode na doboš, a kod nas kriza još zvanično nije počela. Nemačka jeste zvanično u recesiji, ali dok se posledice svetske ekonomske krize odraze na nas, proći će verovatno još pola godine.

Mogu da razumem da kredite u ovom momentu dižu programeri ili ljudi koji rade za stvarno velike pare. Neko ko radi u državnoj službi za očaju bednu platu od 600 700 EUR i u ovako teškoj situaciji kada svi predviđaju krah svetske ekonomije diže kredit, mislim da stvarno nije normalan.

Skoro da nznm nikog ko išta uspeva da uštedi, samo pozitivna nula. Sve ode na život.

Pisao sam o tome još u ovoj temi.

Ovo su smilsile banke, kao opravdanje. Mnogo je tu promenjivih.

• veliki broj godina 10-30
  • siguran posao
  • da li ćeš ostati sa partnerom u vezi toliko dugo
  • rata kredita
  • neka nova ekonomska kriza , rat
  • bolest

Za sve gore navedeno imam primere, koji nisu lepi. Ja ne kažem da ne treba obezbediti krov nad glavam, ali treba umanjiti rizik, na taj način što treba obezbediti polovinu ili dve trećeine sredstava za kupovinu nekretnine, a ostatak se zadužiti kod banke na što manji broj godina.

Sve u svemu biće gadno. Mi ne možemo da sastavimo ni deset normalnih godina.

Rođaci koji žive na jugu Srbije su mi pričali o slučaju nekog njihovog Komšije koji je 2008 podigao stambeni kredit. U to vreme mu je posao išao dobro i Mislio je da će ga otplatiti bez problema. Međutim, nastupila je kriza i nakon nekoliko godina nije bio u mogućnosti da otplati kredit. Čovek je jednostavno izgubio razum i ubio je lika koji je kupio njegov stan na aukciji.

Meni je podizanje kredita u ovom trenutku, kada mnoge zemlje u okruženju zvanično proglašavaju recesiju, čisto hazarderstvo. Potpuno razumem ljude koji žive od korupcije ili mutnih poslova druge vrste, pa podižu kredit da bi kupili stan od 500.000 EUR u Beogradu na vodi. Ako propadnu, neće mi biti žao uopšte.

Sa druge strane, ne razumem one koji ne spadaju u gore navedenu kategoriju, ne čitaju novine, ne informišu se o tome šta se događa u stranim zemljama, i olako podižu kredite.
Zasto? Ubacis zeljeni datum i K.o. Zatim ubacis novi mesec i podelis cenu sa m2. Dobijes crno na belo i zvanicno.
Ako uspeš to da izvedeš, molim te da javiš, da imamo neku objektivnu informaciju, umesto podataka sa vidovita Zorka sajtova.

Poslednja izmena:
Sa druge strane, ne razumem one koji ne spadaju u gore navedenu kategoriju, ne čitaju novine, ne informišu se o tome šta se događa u stranim zemljama, i olako podižu kredite.
njihov problem. šta tu ima da se (ne) razume.
uglavnom, da ne srljamo u off-topic (psihologija dužnika, npr)

Meni je nuđena 2.7+ Euribor 2018. pa sam uzeo fiksnu. Sada kredit uzima barem onaj ko je isplatio učešće ili kaparu za stan pre godinu-dve, kada nije imao pojma šta će se desiti.

Rođaci koji žive na jugu Srbije su mi pričali o slučaju nekog njihovog Komšije koji je 2008 podigao stambeni kredit. U to vreme mu je posao išao dobro i Mislio je da će ga otplatiti bez problema. Međutim, nastupila je kriza i nakon nekoliko godina nije bio u mogućnosti da otplati kredit. Čovek je jednostavno izgubio razum i ubio je lika koji je kupio njegov stan na aukciji.

Radim sa koleginicom čijeg su oca tako ubili. Ne valja. Rođen sam '79 i ne mogu da se otmem utisku da samo svi u nekom vakumu i da se decenijama vrtimo u krug. Na sreću video sam malo sveta, i neke hladne ljude koji žive u uređenim zemljama, a od njih smo kao ljudi bolji hiljadu puta.

Ko je uzeo kredit, uzeo je. Ko se još uvke predomišlja evo par saveta

Nikakva, zato sam i napisao tekst.

Moj brat je uzeo kredit za stan u Frnacima na 10 godina. Posle 6 godine je nastalo ludilo, da ne objašnjavam. Na kraju ostao je bez stana i još mora da doplati par hiljada za kamatu. Šet godina bačeno uz vetar jer prvo se plaća kamata. Druga priča je teška. Kumovi moje žene su uzeli kredit za stan. Posle dve godine ostane kum bez posla u Lukoilu, nemaju para za ratu, a stan je sam sredio tip top. Postavio stirodur, gledotavao, krečio. Sve je to radio sam. Epilog priče uzet im je stan. Još mnogo para treba da plate za kamatu. Kum je preminuo od stresa, jer se razveo posle 30 godina braka. Ta odluka im je uništila život. Uništila porodicu. Ovo pričam za Jagodinu jer su stanovi kod nas u to vreme bili jeftini.

Zato što stan nije tvoj. Ima utvrđen način na koji izvršitelji to mogu da rade. Da spomenem aferu gde su stanove kupovali za sebe.

Prilazi vreme, tačno. Iznajmljeni stan možeš da izajmljiš po maloj ceni jer ih ima mnogo. Dažbine plaćaš, ali ne i porez. Odvajaš malo sa strane kao što sam napisao, ako roditelji molgu da ti pomogu još bolje.

Ja ne izdajem ništa, ali zbog prirode posla vidim svašta. Mora da se bude oprezan. Posebno u vremenima koje dolaze. Cene matejirajla i kvadrata su otišle u nebesa.

Ja nisam mračnjak, samo kao drugar na osnovu isustva savetujem ljude opreznost. Posebno za EFG.

izbrisan off-topic. ne vrtimo jednu te istu priču. hvala na razumevanju

Znam za ovaj sajt, ali na njemu Sveti Bog Otac ne može da se snađe i zaključi u kom pravcu se menjaju cene poslednjih meseci. Sajt kao da je iz prošlog veka.
Pa na onom sajtu sto sam postavio su podaci sa ovog sajta, katastra. Ne znam sta vise hoćeš. Em zvanični podaci em sajt lak za snalazenje i lepo uredjen.

Ja razumem potpuno da je ljudima dosta svega, mnogima su vlasnici stanova povećali kiriju i po 50%. U toj situaciji mnogo bolja opcija je preseliti se na periferiju i sačekati šta će se događati na tržištu nekretnina u narednih šest meseci. Cene nekretnina u većini zemalja padaju, očekuje se da će isto biti kod nas.
(u BG je okvirno za stan potrebno izdvojiti oko 300-350€ mesečno)
Srećno sa tim! (da nije periferija)

Dalje je pad išao postepeno i uskoro su se cene stanova survale na polovinu.
Ovo (pad cene na polovinu nakon krize 2008. god.) prosto nije tačno. Nije se desilo. Ne mislim na pad nego na toliki pad (ni blizu).

Meni je podizanje kredita u ovom trenutku, kada mnoge zemlje u okruženju zvanično proglašavaju recesiju, čisto hazarderstvo. Potpuno razumem ljude koji žive od korupcije ili mutnih poslova druge vrste, pa podižu kredit da bi kupili stan od 500.000 EUR u Beogradu na vodi. Ako propadnu, neće mi biti žao uopšte.

Ako uspeš to da izvedeš, molim te da javiš, da imamo neku objektivnu informaciju, umesto podataka sa vidovita Zorka sajtova.
Ne razumem toliku dramu. Uzmeš kredit, ne možeš u nekom trenutku da ga otplacujes, prodaje se, banka (poverilac) se namiri, ako nešto ostane tebi, super. Ideš dalje, iznajmis stan da imaa krov nad glavom i teraj do boljih vremena.
Tog što je ubio čoveka koji je kupio stan na aukciji bih obesio na terazijama...
Ako nemaš para ni za rentu, neće te spasiti ništa, ni da živiš za džabe u tom stanu.
Cene rentiranje stanova su takođe u stratosferi pa bi mogli reći da je svako ko ne živi sa roditeljima i babama i dedama lud?
Apsolutno je normalno da neko i sad uzme kredit. Da li 70, 100, 120 hiljada, svejedno. Ako ima platu 1000eur i žena 1000, bez problema mogu da plaćaju 400-500 eur mesečno.
Ponavljam, ako puknu sa poslom, prodaće stan, možda će se stisnuti. Gubitak stana nije tragedija. Tragedija je nešto drugo, bolje da niko ne sazna šta je stvarno tragedija u životu.
Plata od 1000 eur nije nesto tako neverovatno niti retko a to u državnim firmama nije lako ostvarivo pa je jasno da pričam o privredi i ne o kriminalcima. Oni kupuju za keš...

Ne razumem toliku dramu. Uzmeš kredit, ne možeš u nekom trenutku da ga otplacujes, prodaje se, banka (poverilac) se namiri, ako nešto ostane tebi, super. Ideš dalje,

Stan se proda po mnogo manjoj ceni (drgi put još manje), tebi ne ostaje ništa osim "ohoho duga" koji treba da izmiriš banci.

Svi zaboravljate ucesce 20-30% koje su ljudima obicno sve ili skoro sve pare koje imaju. Sa ratom mozda mogu da se prave da su placali rentu... ali ucesce sve sto si godinama skupljao...

Stan se proda po mnogo manjoj ceni (drgi put još manje), tebi ne ostaje ništa osim "ohoho duga" koji treba da izmiriš banci.
Pa ne čekaš da ti stave stan na licitaciju, već sam pokreneš proces prodaje kada podvučeš crtu i shvatiš da dolazi trenutak da nećeš moći da servisiraš rate.

Ne guraš glavu u rupu i čekaš trenutak da te izbacuju iz stana i stavljaju ga na doboš.

A trenutak dolaska na doboš ne mora biti samo zbog kredita za stan, može i za stan u kompletnom vlasništvu ako se počnu gomilati dugovi, računi, itd...

Mi živimo u neoliberalnom kapitalizmu, sve više po ugledu na onaj u južnoameričkim državama. Biće sve više podela između klasa, na favele I kontejner domove i na one koji u gradovima žive u normalnim kvartovima. A u njima će biti sve teže i teže doći do nekretnine. Ako ne završimo iza neke gvozdene zavese, u većim gradovima biće i sve više i više stranaca. Rusi, Indijci, Pakistanci su samo početak. Svi oni će vijati da iznajme stanove, sobe, itd... Cene stanova na dobrim lokacijama neće padati u odnosu na prosečnu platu u datom trenutku.

Pravi savet ne postoji, treba se boriti za vlastiti krov na glavom i nikada nije loš trenutak za to, od čekanja boljeg sutra nema ništa. Ali isto tako treba znati sa novcem, I znati kada moraš prodavati imovinu kada počne da postaje omča oko vrata, iako to uvek treba da bude poslednja solucija.

Srećno sa tim! (da nije periferija)

Ovo (pad cene na polovinu nakon krize 2008. god.) prosto nije tačno. Nije se desilo. Ne mislim na pad nego na toliki pad (ni blizu).

Ne razumem toliku dramu. Uzmeš kredit, ne možeš u nekom trenutku da ga otplacujes, prodaje se, banka (poverilac) se namiri, ako nešto ostane tebi, super. Ideš dalje, iznajmis stan da imaa krov nad glavom i teraj do boljih vremena.
Tog što je ubio čoveka koji je kupio stan na aukciji bih obesio na terazijama...
Ako nemaš para ni za rentu, neće te spasiti ništa, ni da živiš za džabe u tom stanu.
Cene rentiranje stanova su takođe u stratosferi pa bi mogli reći da je svako ko ne živi sa roditeljima i babama i dedama lud?
Apsolutno je normalno da neko i sad uzme kredit. Da li 70, 100, 120 hiljada, svejedno. Ako ima platu 1000eur i žena 1000, bez problema mogu da plaćaju 400-500 eur mesečno.
Ponavljam, ako puknu sa poslom, prodaće stan, možda će se stisnuti. Gubitak stana nije tragedija. Tragedija je nešto drugo, bolje da niko ne sazna šta je stvarno tragedija u životu.
Plata od 1000 eur nije nesto tako neverovatno niti retko a to u državnim firmama nije lako ostvarivo pa je jasno da pričam o privredi i ne o kriminalcima. Oni kupuju za keš...
Moja tetka radi u Agenciji za nekretnine već više od 20 godina. Dobro se seća da je 2008 godine cena kvadrata na Ceraku bila 2000 EUR, a u roku od nekoliko godina je pala na 1.000 evra. 2008 godine je situacija na tržištu nekretnina bila slična kao danas, cene su nenormalno divljale, tipa za tri meseca podignu se za 30%. Onda je sa Svetskom ekonomskom krizom nastupio veliki pad. U širem centru si mogao da biraš stanove po ceni od 1.500 EUR po kvadratu. Sada ispod 3.000 EUR na tim lokacijama nema ništa.

Što se tiče ostalog što si napisao u citiranom postu, mogu samo da se prekrstim. čak i deca od 10 godina znaju da je oduzimanje stana kupljenog na kredit od strane banke jedna od najgorih stvari koja može da snađe porodicu. to je mnoge ljude oteralo u suicid, neke i u homicid.

Recimo da si za skroman jednoiposoban stan banci dao učešće od 50.000 EUR i zadužio se kod banke još 100.000 EUR, što ti ona naplaćuje sve sa kamatama minimum 200.000 EUR. Toliko duguješ banci. Posle tri godne isplatio si banci još 18.000 EUR i zbog finansijske krize nisi više u mogućnosti da plaćaš kredit. sada taj stan zbog uopšte krize vredi ne 150.000 EUR, već 80.000 EUR.

Zar stvarno misliš da će neko trčati da kupi stan pod hipotekom koji na tržištu vredi 80.000 EUR po trostruko većoj ceni, još da se dodatno orobi sa kreditom?
Ne rade u bankama intelektualno ometena lica, već banksteri koji sve prilagode tako da banka maksimalno profitira.

Sreća pa naš narod nije g*** i retko ko naseda na sulude priče o tome kako su krediti potpuno bezopasni, maltene kao u vreme socijalizma.

Kad dođeš u problem me čekaš valjda kao noj, sa glavom u pesku nego kreneš u prodaju stana pre nego sto ga banka da na aukciju. Banja valjda treba da se saglasi i mislim da je pisano negde na forumu o tome da banke nemaju ništa protiv prodaje. Svakako im je bolje da se nekretnina proda po tržišnoj ceni što znači i sigurnu naplatu duga.
Ja ne razumem fatalisticki način razmišljanja i delovanja. Tragedija je kad vam neko umre, kad ostanete invalid ili teško se razbolite a ne kad ostanete bez posla pa morate da nađete drugi posao, stan itd.

Moja tetka radi u Agenciji za nekretnine već više od 20 godina. Dobro se seća da je 2008 godine cena kvadrata na Ceraku bila 2000 EUR, a u roku od nekoliko godina je pala na 1.000 evra. 2008 godine je situacija na tržištu nekretnina bila slična kao danas, cene su nenormalno divljale, tipa za tri meseca podignu se za 30%. Onda je sa Svetskom ekonomskom krizom nastupio veliki pad. U širem centru si mogao da biraš stanove po ceni od 1.500 EUR po kvadratu. Sada ispod 3.000 EUR na tim lokacijama nema ništa.

Što se tiče ostalog što si napisao u citiranom postu, mogu samo da se prekrstim. čak i deca od 10 godina znaju da je oduzimanje stana kupljenog na kredit od strane banke jedna od najgorih stvari koja može da snađe porodicu. to je mnoge ljude oteralo u suicid, neke i u homicid.

Recimo da si za skroman jednoiposoban stan banci dao učešće od 50.000 EUR i zadužio se kod banke još 100.000 EUR, što ti ona naplaćuje sve sa kamatama minimum 200.000 EUR. Toliko duguješ banci. Posle tri godne isplatio si banci još 18.000 EUR i zbog finansijske krize nisi više u mogućnosti da plaćaš kredit. sada taj stan zbog uopšte krize vredi ne 150.000 EUR, već 80.000 EUR.

Zar stvarno misliš da će neko trčati da kupi stan pod hipotekom koji na tržištu vredi 80.000 EUR po trostruko većoj ceni, još da se dodatno orobi sa kreditom?
Ne rade u bankama intelektualno ometena lica, već banksteri koji sve prilagode tako da banka maksimalno profitira.

Sreća pa naš narod nije g*** i retko ko naseda na sulude priče o tome kako su krediti potpuno bezopasni, maltene kao u vreme socijalizma.
Pratim tržište 25 godina i nikad u širem centru bg posle 2008. godine nisi mogao da kupiš stan za 1500eur/kvm. Ako kao širi centar ne posmatramo medaković, mirijevo, zemun itd.
Što se tiče krize i kredita, cena u padu, naplate duga, jako grešiš. Stan koji si platio 150 hiljada neće tako brzo spasti na pola cene (ako ikad) dok ti ne rešiš sta ces i kako ces u slučaju da ostaneš bez posla. Uz to ti banci ne plaćaš 200 hiljada nego preostali dug. 200k ces platiti samo ako isplatis kredit tokom 25-30 godina.
Takođe, neko ko skupi 50k eur I uzme kredit od još 100k, ima velika primanja što znači da ima znanja i veštine koje nema svako i moći će da se snađe u toj situaciji. 100k kredita ne može da uzme čistačica ili kasir u maxiju. Ne pričam o kvalitetu ljudi nego o profesionalnim sposobnostima. Možda zvuči surovo ali tako je, ne može svako da uzme 100k kredit i još ima 50k učešće. To je kod nas visa klasa po primanjima.
Ja ne pričam da je sad idealan trenutak za uzimanje kredita. Daleko od toga ali ako neko mora a ima uslove, to je što je. Priča poput: kredite i stanove kupuju samo sns članovi i njihovi pajtosi, to je za malu decu.
A od čekanja da prođe ovo, da prodje ono, prodje život a ti u 50kvm sa ženom decom kevom caletom babom i dedom.

Ja imam reseno stambeno pitanje pa me trenutna situacija ne ugrozava, ali na nedeljnom nivou cujem bar 2 teske price. Vredni i obrazovani ljudi rade za smesne plate poput moje sestre koja kao diplomirani farmaceut ima platu 800 evra. Sreca da je dobila stan od roditelja pa ne mora da zivi u svakodnevnom strahu da ce je neko zbog bolje plateznih Rusa izbaciti na ulicu sa maloletnom decom.

Drzava treba da resi ovaj problem uvodjenjem progresivnog poreza i masovnom stanogradjom ako joj je cilj zaustavljanje stope emigracije, a ne stvaranje povlascenog sloja drustva ciji je biznis model rentiranje gomile stanova.

^ Kod Starog Merkatora stan se mogao kupiti za 1000-1200 evra po kvm.

Kod Starog Merkatora stan se mogao kupiti za 1000-1200 evra po kvm.
to nije ni centar ni širi centar

no, da se vratimo na temu: stambeni krediti
tema nije određivanje profila ljudi koji uzimaju kredit, niti da li uzeti kredit itd

će svi fiksnu.
Doduše, ostao je još Erste koji daje na sve tipove stanova kroz ceo rok otplate, bar je tako zvanično.
Da, još samo Erste banka daje fiksnu kamatnu stopu, ali je kamata jeziva.
Pratim tržište 25 godina i nikad u širem centru bg posle 2008. godine nisi mogao da kupiš stan za 1500eur/kvm. Ako kao širi centar ne posmatramo medaković, mirijevo, zemun itd.
Što se tiče krize i kredita, cena u padu, naplate duga, jako grešiš. Stan koji si platio 150 hiljada neće tako brzo spasti na pola cene (ako ikad) dok ti ne rešiš sta ces i kako ces u slučaju da ostaneš bez posla. Uz to ti banci ne plaćaš 200 hiljada nego preostali dug. 200k ces platiti samo ako isplatis kredit tokom 25-30 godina.
Takođe, neko ko skupi 50k eur I uzme kredit od još 100k, ima velika primanja što znači da ima znanja i veštine koje nema svako i moći će da se snađe u toj situaciji. 100k kredita ne može da uzme čistačica ili kasir u maxiju. Ne pričam o kvalitetu ljudi nego o profesionalnim sposobnostima. Možda zvuči surovo ali tako je, ne može svako da uzme 100k kredit i još ima 50k učešće. To je kod nas visa klasa po primanjima.
Ja ne pričam da je sad idealan trenutak za uzimanje kredita. Daleko od toga ali ako neko mora a ima uslove, to je što je. Priča poput: kredite i stanove kupuju samo sns članovi i njihovi pajtosi, to je za malu decu.
A od čekanja da prođe ovo, da prodje ono, prodje život a ti u 50kvm sa ženom decom kevom caletom babom i dedom.
Nije tačno i zamolila bih te da ne iznosiš neistine. Član kept je U prethodnom poštu potvrdio koje su bile cene nakon svetske ekonomske krize, da ne ispadne da smo mi ostali na ovoj temi ludi.

Moja tetka je kupila stan na Vracaru 2012., 50kv, 90 hiljada, na 3. spratu, stara gradnja, ali renoviran.. Nerenovirani su se mogli naći za 1500-1600.

Nasuprot ovome što pišeš, cena kvadrata na Mirijevu je bila oko 1.000.

Tvrdiš da si srednjih godina, trebalo bi da se sećaš kako su izgledale posledice svetske ekonomske krize u Srbiji. Meni je plata u državnoj firmi pala za oko 40%. Firme su se masovno zatvarale i ljudi su ostajali bez posla. Paralelno sa državnim poslom, radila sam i privatno. Posto je kod nas svetska ekonomska kriza stigla znatno kasnije u odnosu na njen početak, 2011 nisam uspela da zaradim ni trećinu sume iz 2010. godine, vezano za privatne poslove.

Masa ljudi je ostala bez posla tih godina i banka im je oduzela stanove uzete na kredit. Masa stanova je stajala na oglasima neprodata godinama jer niko nije imao novca da ih kupi.

vraćamo se na temu. hvala na razumevanju

p.s. ne vredi diskutovati o kretanju cena nekretnina jer em nije tema em nema saglasnosti šta je centar Beograda (Mirijevo i Stari Merkator definitivno nisu, a vala ni Vračar)

Poslednja izmena:

Ovo je u Americi i Kanadi daleko bolje rešeno, jer ti u svako doba možeš da vratiš banci nekretninu i odeš. Moji prijatelji su 2008. došli u situaciju da im je vrednost kuće pala ispod vrednosti koliko im je ostalo da otplate i prosto su rekli banci da uzmu kuću, pa im je banka ponudila odličan dil da je zadrže, kako ne bi završili sa gomilom nekretnina sa kojima ne znaju šta će. Ovde međutim ti uzmu kuću i ti i dalje duguješ banci gomilu para koje moraš da vratiš.

Ovo je u Americi i Kanadi daleko bolje rešeno, jer ti u svako doba možeš da vratiš banci nekretninu i odeš. Moji prijatelji su 2008. došli u situaciju da im je vrednost kuće pala ispod vrednosti koliko im je ostalo da otplate i prosto su rekli banci da uzmu kuću, pa im je banka ponudila odličan dil da je zadrže, kako ne bi završili sa gomilom nekretnina sa kojima ne znaju šta će. Ovde međutim ti uzmu kuću i ti i dalje duguješ banci gomilu para koje moraš da vratiš.
Sećam se te situacije kada je u Americi pala cena kvadrata, slično kao i sada. Mnogo ljudi je ostalo bez posla i više nisu mogli da otplaćuju kredit. Praznih kuća je bilo koliko hoćeš i banke nisu znale šta da rade sa njima.

Ovde kada ne možeš da otplatiš kredit, propada ti i učešće od više desetina hiljada EUR, i sve rate koje si uplaćivao, plus banci ostaješ dužan poveliku sumu novca koju ti oduzima kroz orobljavanje plate, na period od ko zna koliko godina.

To što si ti banci dužan 300.000 za skroman jednoiposobni stan, koji nakon par godina otplate ne vredi više 150.000 EUR kao kada je kupljen, već duplo manje, banku ne zanima, i dalje joj duguješ 300.000 EUR.

Ima mnogo začkoljica sa tim stambenim kreditima koji u situaciji ekonomske krize kakva nam sledi mogu da vode pravo u propast. Malo pismeniji ljudi znaju za to i vrlo su oprezni. Oni naivni će nastradati, jednako kao i u periodu prethodne ekonomske krize.

Nemoj pisati neistine (odnosno poluistine). Od svake rate tačno se zna koliko ide na otplatu glavnice a koliko na otplatu kamate. U svakom trenutku se zna koliko je preostali dug. Učešće ne propada. Ako si dao 100.000 učešće za stan od 110.000 ne propada ništa, prvobitni dug je 10.000. Neko bi iz tvoje poruke pomislio da kada ne možeš da vraćaš kredit, banka uzima sve, lome levu nogu, daješ prvorođeno dete i moraš za njih da čistiš prozore narednih 19 godina. Jednostavno nije tako.

Dakle, u slučaju da dužnik ne može da vraća ratu, banka ima mogućnost da proda nekretninu koja je pod hipotekom. Novac koji je dobijen od prodaje ide na otplatu glavnice (ne i kamate), a ako nije dovoljan da pokrije preostalo dugovanje (glavnicu), dužnik mora da vrati i tu razliku. Recimo, u momentu kada dođe do prodaje nekretnine pod hipotekom, glavnica je 100.000, stan se proda za 80.000, duguje se banci još 20.000. Apsolutno je nevažno kolika je rata, koliko je dugovanje sa kamatama, koliko je preostalo do potpune isplate kredita. Naravno, ukoliko je dugovanje 100.000, stan se proda za 120.000, banka vam vraća 20.000.

Nemoj pisati neistine (odnosno poluistine). Od svake rate tačno se zna koliko ide na otplatu glavnice a koliko na otplatu kamate. U svakom trenutku se zna koliko je preostali dug. Učešće ne propada. Ako si dao 100.000 učešće za stan od 110.000 ne propada ništa, prvobitni dug je 10.000. Neko bi iz tvoje poruke pomislio da kada ne možeš da vraćaš kredit, banka uzima sve, lome levu nogu, daješ prvorođeno dete i moraš za njih da čistiš prozore narednih 19 godina. Jednostavno nije tako.

Dakle, u slučaju da dužnik ne može da vraća ratu, banka ima mogućnost da proda nekretninu koja je pod hipotekom. Novac koji je dobijen od prodaje ide na otplatu glavnice (ne i kamate), a ako nije dovoljan da pokrije preostalo dugovanje (glavnicu), dužnik mora da vrati i tu razliku. Recimo, u momentu kada dođe do prodaje nekretnine pod hipotekom, glavnica je 100.000, stan se proda za 80.000, duguje se banci još 20.000. Apsolutno je nevažno kolika je rata, koliko je dugovanje sa kamatama, koliko je preostalo do potpune isplate kredita. Naravno, ukoliko je dugovanje 100.000, stan se proda za 120.000, banka vam vraća 20.000.
Kad kažem ,,propada učešće i sve do tada uplaćene rate kredita", mislim na to da si sav taj novac dao banci, a na kraju ostaješ bez stana.

Banka oglašava prodaju stana na licitaciji po ceni 30% manjoj od tržišne, pa ne samo da ti ništa od tvog učešća neće biti vraćeno, nego ćeš banci još ihaj ostati dužan.

Da ne govorim o tome što su cene nekretnina dostigle plafon plafona, a u Evropi i Americi uveliko padaju, pa će stan na licitaciji biti prodat za daleko manju sumu od one po kojoj je kupljen.

Safe....aj malo povuci ručnu, nije baš tako kao što pišeš.

1. Banka ne donosi odluku od prodaji stana putem licitacije preko noći, to je krajnja mera, kada baš ništa ne može da se uradi
2. Banka i kad oglasi prodaju, trudi se da od prodaje namiri svoj deo i da ne mora više da se ganja sa dužnikom - ovo zavisi od mnogo faktora, ali neće banka tek tako prodavati stan od 200K za 60K, a dužnik treba da isplati još 40K, potrudiće se da ga prodaju za bar 100K
3. Cene kvadrata jesu visoke, a da li je to plafon, videćemo
4. Imaj u vidu da su mnogi uzeli kredit dok je kvadrat bio daleko jeftiniji, pa ako gledamo iz te perspektive, ljudi neće biti u nekom gubitku
5. Možda će za par godina stanovi da budu budzašto, ali to ni ti, ni ja ne znamo

Moj primer:

Kredit uzet 2011. na 75.000 EUR; stan od 84 KVM plaćen 95.000 EUR
Do sada isplaćeno banci na ime glavnice i kamata oko 90.000 EUR (prevremeno otplaćeno 20.000 EUR glavnice na koju nije išla kamata)
Trenutno dugujem banci 30.000 EUR, još 10 godina (sa svim kamatama ostalo je da im vratim još 40.000 EUR)
Takoda će mene stan od 84 KVM da košta realno oko 130.000 EUR (na rate) - ovaj stan trenutno vredi oko 150.000 EUR.
Ja mogu sad i da prodam stan, isplatim 30.000 EUR i kupim neki manji, ako procenim da u narednih 10 godina neću moći da plaćam 321 EUR mesečno, naravno da neću da čekam da banka uzme da ga prodaje.

Nikakva, zato sam i napisao tekst.

Moj brat je uzeo kredit za stan u Frnacima na 10 godina. Posle 6 godine je nastalo ludilo, da ne objašnjavam. Na kraju ostao je bez stana i još mora da doplati par hiljada za kamatu. Šet godina bačeno uz vetar jer prvo se plaća kamata. Druga priča je teška. Kumovi moje žene su uzeli kredit za stan. Posle dve godine ostane kum bez posla u Lukoilu, nemaju para za ratu, a stan je sam sredio tip top. Postavio stirodur, gledotavao, krečio. Sve je to radio sam. Epilog priče uzet im je stan. Još mnogo para treba da plate za kamatu. Kum je preminuo od stresa, jer se razveo posle 30 godina braka. Ta odluka im je uništila život. Uništila porodicu. Ovo pričam za Jagodinu jer su stanovi kod nas u to vreme bili jeftini.

Zato što stan nije tvoj. Ima utvrđen način na koji izvršitelji to mogu da rade. Da spomenem aferu gde su stanove kupovali za sebe.

Prilazi vreme, tačno. Iznajmljeni stan možeš da izajmljiš po maloj ceni jer ih ima mnogo. Dažbine plaćaš, ali ne i porez. Odvajaš malo sa strane kao što sam napisao, ako roditelji molgu da ti pomogu još bolje.

Ja ne izdajem ništa, ali zbog prirode posla vidim svašta. Mora da se bude oprezan. Posebno u vremenima koje dolaze. Cene matejirajla i kvadrata su otišle u nebesa.

Ja nisam mračnjak, samo kao drugar na osnovu isustva savetujem ljude opreznost. Posebno za EFG.
Ovo je realnost, na žalost.

Nazad
Vrh Dno