Šta je novo?

Stambeni krediti

Najbitnije je sta pise u Ugovoru o osiguranju i dan nakon gubitka posla sa potvrdom da nisi zaposlen od zavoda i,ili corso http://www.croso.gov.rs prijavis slucaj Banci i osiguravajucoj kuci. Nacin prijave bi trebao da bude naveden u Ugovoru ili opstim uslovima.

Sad sam pročitao ugovor, piše mi za osiguranje od gubitka posla KARENCA je 60 dana. Pročitao sam šta je karenca ali ne kapiram

Karenca je: ako si danas zakljucio ugovor a posao izgubio u tih 60 dana, nemaju obavezu prema tebi.
Time se osiguranje ogradjuje da si mozda znao za gubitak posla pa si iz tog razloga zakljucio ugovor, medjutom to nema veze sa tvojim slucajem jer ti je pocetak osiguranja pre tri godine.

Karenca je: ako si danas zakljucio ugovor a posao izgubio u tih 60 dana, nemaju obavezu prema tebi.
Time se osiguranje ogradjuje da si mozda znao za gubitak posla pa si iz tog razloga zakljucio ugovor, medjutom to nema veze sa tvojim slucajem jer ti je pocetak osiguranja pre tri godine.
Hvala puno na ovom objašnjenju. Ja kada sam pročitao značenje, delovalo mi je da se odnosi na dva meseca nakon otkaza da ja plaćam, ali na sreću pogrešno sam shvatio. Ovo je moja među prvim ratama, nije tri godine ali ima još par rata pre ove sa slike
IMG_20220820_010544.jpg

Poslednja izmena:
Pametno je sto si uzeo osiguranje za kredita. Kada sam ja uzimao kredit banka to nije nudila.
Koliko ti je po ugovoru da je osiguranje duzno da otplacuje? Do 12 meseci?

Mozda imas opciju zamrzavanja kredita (neka osiguranja nude tu opciju), dok ne nadjes novi posao i mogucnost placanja. Proveri sa bankom

Pametno je sto si uzeo osiguranje za kredita. Kada sam ja uzimao kredit banka to nije nudila.
Koliko ti je po ugovoru da je osiguranje duzno da otplacuje? Do 12 meseci?
Do 12 meseci ukupno, a 8 meseci u kontinuitetu.
Takođe kada sam zvao kolegu koji radi kredite da pitam oko toga,kaže da to prvi put čuje, ali takođe zna da veoma mali broj ljudi kada isplate kredit a bio je osiguran,veoma mali broj ljudi ode da traži povraćaj novca jer nisu iskoristili osiguranje. To nisam znao

6M Euribor skace kao pracka zadnje 2 nedelje. ECB prognozira jos 2-3 dizanja od 0.50-0.75, u praksi to znaci da bi krediti od npr 20god, u odnosu na pre 2 nedelje, uz ta dizanja, krajem godine bili skuplji za nekih 30ak %, manje vise. Ne valja.

Sto znaci, valja biti strpljiv i sacekati 6m minimum?
Erste mi ponudio 3.55 za eks a 5.10 za fiksnu, pre nedelju dana
Ispada da ce eks prestici fiksnu ubrzo
6M Euribor skace kao pracka zadnje 2 nedelje. ECB prognozira jos 2-3 dizanja od 0.50-0.75, u praksi to znaci da bi krediti od npr 20god, u odnosu na pre 2 nedelje, uz ta dizanja, krajem godine bili skuplji za nekih 30ak %, manje vise. Ne valja.

Sve zavisi koliko ti je hitno da resis stambeno pitanje, ako nisi do sada. Po meni ima smisla da se i sad ulazi u kredit, sa fiksnom, ako je rocnost duza od 10ak godina i planiras da zivis u tom stanu koji uzimas. Dosta je bitno da se ne srlja ako nije cela racunica isplanirana do detalja (koliko se god to moze odraditi) - najbitniji faktor je naravno tvoja plata, ako moze da izdrzi tu ratu od 5.10, fiksnu, i da ako ostanes bez posla ne daj boze, mozes da vracas dug. Ako moze, uzimas, i to je to, nema neke preterane filozofije.

@miljenko i fiksna kamata ima svoju EKS, koja će ti na 5.1 fiksnu kamatu biti veća, kada se dodaju troškovi (koji se zovu fiksni, ali nemaju veze sa nazivom kamate, nazovimo ih jednokratni troškovi).
Ovo 3.55 ti je verovatno varijabilna kamatna stopa, sa svim fiksnim troškovima, koja se sastoji od stope banke, Euribor stope i uticaja jednokratnih troškova.

Da smo u uređenom sistemu (globalno), sada je verovatno jedan od lošijih trenutaka za kupovinu nekretnine. Cene nekretnina još nisu odreagovale na porast kamatnih stopa. Očekivano je da kada kamate rastu, broj transakcija na tržištu nekretnina opada, posledično cene padaju.

Ono što je sigurno, kamatne stope će do kraja godine još da rastu. Za dalje pratimo.

Hvala na ispravci, pogresno sam napisao, 3.55 je varijbilna.

Sutra najavljuju 75bps skok referentne kamatne stope od strane ECB. Bice veselo do jeseni sledece, svakako.

Trenutno je 6M EURIBOR na koti 1,24%, prognozira se da će do kraja godine sigurno biti na 2+%, jer će ECB biti na oko 2% (EURIBOR uvek prati ECB i uvek je viši).
Ko planira kredit, fiksna oko 5% je po meni okay i bolja opcija nego 3,5% varijabila.
Ja sam trenutno u ovom varijabilnom problemu i razmišljam šta mi je činiti, jer me u decembru (i sve ostale koji imaju kredit vezan za EURIBOR) čeka novo 6M usklađivanje i najverovatnije 100 EUR viša rata.
Ko razmišlja da prodaje stan u kreditu, mislim da je sad pravi trenutak, jer verujem da će od 2023. cena kvm da otkliza na dole kad krene hipotekarna kriza. Ja ću najverovatnije da ga dam na prodaju, bože zdravlja prodam, vratim ostatak i kupim manji....***a, postaće nezdrživo kad EURIBOR probije 2%.

6M EURIBOR bi u januaru trebao da dostigne 2,14 do 2,24 prema prognozi jedne poznate bankarske grupacije koja posluje i kod nas i analizi koju sam danas dobio. No videcemo ja sam od pocetka krize u martu 2020. stavio stan.kred na cekanje i odlucio da to bude do maja sem ako se nesto neocekivano desi.

treba mi savet...krenuo sam u proces kupovine 48 kv na karaburmi 5 sprat nadogradnja za 80.000 sa dosta stvari u stanu.
medjutim danas od strucnjaka dobijam misljenje da 5 sprat ce samo da pada cena i da se ne isplati + nadogradnja i pita se kakav je kvalitet
nekako mislim s obzirom da ce metro prolaziti blizu( nalazi se kod stare okretnice 16 i sl) da li mislite da je za tu lokaciju dobra cena..stan je u dobrom stanju,renoviran i ima dve male terase

Metro 🤣🤣🤣

Ima li lift zgrada? To najviše utiče na cenu. Cena je ok u odnosu na trenutno stanje na tržištu, a sta ce biti za par meseci, ne zna se... Koji deo Karaburme?

Stevana dukica ...nema lift
Mislim meni to nije problem jer ceo zivot sam na 6 spratu bez lifta na nbg....
Cemu smejanje za metro mislis da nece biti ili da ne moze da podigne cenu stana?

Neće metro skoro, da ne ulazimo u politiku...
Ne znam, ja ne bih preko 3. sprata bez lifta, neću biti mladji... Ti znaš kakvi su ti planovi i sta ti odgovara, ali to jeste velika mana tog stana.

Stevana dukica ...nema lift
Mislim meni to nije problem jer ceo zivot sam na 6 spratu bez lifta na nbg....
Cemu smejanje za metro mislis da nece biti ili da ne moze da podigne cenu stana?
Koliko imaš trenutno godina i na koliko misliš da otplaćuješ kredit?
Jer razmišljaš kao dvadesetogodišnjak u naponu snage kome je 6. sprat lagana rekreacija, ali ćeš već kao pedesetogodišnjak da ceniš visoko prizemlje.

Trenutno je 6M EURIBOR na koti 1,24%, prognozira se da će do kraja godine sigurno biti na 2+%, jer će ECB biti na oko 2% (EURIBOR uvek prati ECB i uvek je viši).
Ko planira kredit, fiksna oko 5% je po meni okay i bolja opcija nego 3,5% varijabila.
Ja sam trenutno u ovom varijabilnom problemu i razmišljam šta mi je činiti, jer me u decembru (i sve ostale koji imaju kredit vezan za EURIBOR) čeka novo 6M usklađivanje i najverovatnije 100 EUR viša rata.
Ko razmišlja da prodaje stan u kreditu, mislim da je sad pravi trenutak, jer verujem da će od 2023. cena kvm da otkliza na dole kad krene hipotekarna kriza. Ja ću najverovatnije da ga dam na prodaju, bože zdravlja prodam, vratim ostatak i kupim manji....***a, postaće nezdrživo kad EURIBOR probije 2%.
Ako je nužda, dobra ti je računica i rezon, samo računaj i na to da su višestruko skočile cene stanova, pogotovo manjih, pa da se ne desi da ne postigneš realnu cenu kvadrata za svoj stan jer je u momentu prodaje opterećen hipotekom, pa da ostaneš "kratak" sa sredstvima za kupovinu novog stana, pa moraš ponovo u kredit.
U tom slučaju si ponovo u istoj gabuli, jedino ćeš izgubiti kvadrate.

EDIT: Ovo za nemanje lifta što Ringe pominje je istina i nema toliko veze ni sa godinama, koliko ima veze sa specifičnim životnim situacijama. Evo, npr. ja sam na prvom spratu, bez lifta, ali mi ponekad teško pada da vučem kolica od 12kg u jednoj a bebu u drugoj ruci, dok supruga ni ne pokušava, pa su njih dve "osuđene" da idu u šetnju tek kad se ja vratim sa posla...

Poslednja izmena od urednika:
Ako je nužda, dobra ti je računica i rezon, samo računaj i na to da su višestruko skočile cene stanova, pogotovo manjih, pa da se ne desi da ne postigneš realnu cenu kvadrata za svoj stan jer je u momentu prodaje opterećen hipotekom, pa da ostaneš "kratak" sa sredstvima za kupovinu novog stana, pa moraš ponovo u kredit.
U tom slučaju si ponovo u istoj gabuli, jedino ćeš izgubiti kvadrate.
Računica je da prodam duplex stan od nekih 80+ kvm na Banjici za oko 130K€, vratim 50K€ banci i eliminišem kredit, preselim se u garsonjeru koju imam, sa sinom na određeno vreme, sačekam neko vreme da vidim razvoj situacije oko cene kvadrata, pa da kupim stan za 80K€ tu negde u blizini gde sam živeo, računam da ću moći da uzmem oko 50 kvm.
Ko kupuje stan koji je pod hipotekom nema nikakvu brigu oko toga, 1-2 papira više koji se dobijaju od banke i katastra, novac se uplaćuje na dva računa, a po uplati banci njenog dela katastar skida hipoteku 1. reda i upisuje novog vlasnika.
Naravno štek para ne ide u €, već u CHF/$.

Koliko bi mogao da dobiješ za izdavanje tog dupleksa u odnosu na ratu kredita? Pretpostavljam da si već razmišljao u tom pravcu?

Slučaj koji se desio tebi je razlog zašto treba uzeti životno osiguranje kada se uzima stambeni kredit. Na žalost nikada se ne zna kada nesreća može da zadesi.

Nazad
Vrh Dno