Šta je novo?

Stambeni krediti

Pa naravno da je na godišnjem nivou kao i svuda. Nisam proveravao za SAD ali u Kanadi npr ne postoji fiksna na taj broj godina. Ono što sam našao je 10% na 10 ili 15god. Za ovaj drugi deo što si rekao se slažem. Srazmerno primanjima je nažalost kod nas tako kako je. Samo sam poredio kamatu naravno imajući u obzir standard.

Napolju ima nešto mnogo dobro, što se zove varijabilna rata... Znači konkretno plaćate svaki mesec 200e glavnice. U početku vam je npr 280e rata, 200 glavnica i 80.kamata... Kako vreme ide, ostaje manje glavnice, samim tim i kamatni deo je manji i imate npr 250e, pa 220 I. Na kraju 205... Naravno nije prijatno na početku, ali su mi pričali ljudi, da si posle polovine jako srećan, jer ti je kamata smešna :)

Ne znam u kojoj je to zemlji, ali tako nešto nema veze s vezom niti kako banke funkcionišu. Uvek je kamata glavna prvih 10 godina i nije je moguće izbeći uplaćivanjem dodatnog keša u smislu da želiš ranije da otplatiš. Primer ortaka koji je carton city kuću sada skoro uzeo 735000$(koja realno vredi 250000 ali je veštačkim tržištem otišlo u nebesa a i debilana kupuje u najgorem trenutku)na varijabilnu 3,75 koja je već posle par meseci 4,5. I to će morati još gore, a onda potop i oduzimanje, jer većina neće moći da plaća. Tako je sada u Vankuveru npr nemaš ništa ispod 1M$ i više od 90% ljudi tamo sem Azijata ne moze da kupi najobičniju nekretninu.Varijabilnu kamatu imaš svuda. Ko je sada skoro uzeo nekretninu će shvatiti kasnije šta je uradio ili neće uopšte.
Edit: varijabilna rata ili opcija kako da ti zamažem okice da ne izgleda bolno kao što jeste. Majstori marketinga.

To se u Norveškoj zove 'serijski' zajam, i valjda je u standardnoj ponudi banaka. Nešto je povoljniji od 'anuitet' zajma, ali nisam nikad računao koliko.

Ja i dalje ne mogu da shvatim kako sam dobro prošao, u momentu kada je Euribor bio -0.27, nudili mi 2.55+Euribor, u tom trenutku 2.28, i ja uzmem fiksnu 3.19. i brat i snaja malo posle mene kad je Euribor bio još niži uzmu isto fiksnu, ista banka, sve isto. Gledam sad Euribor preko 1.6%.

To se u Norveškoj zove 'serijski' zajam, i valjda je u standardnoj ponudi banaka. Nešto je povoljniji od 'anuitet' zajma, ali nisam nikad računao koliko.
Pričala mi sestra neki dan priču koju je čula od drugarice koja osmu godinu živi u Norveškoj, a koja se svodi na to da u Norveškoj (navodno) ne možeš da kupiš stan u svojinu samo kuće, a da je "kupovina" drugih nekretnina osim kuća ustvari najam na 99 godina. To je priča za Oslo, možda u nekim drugim delovima Norveške gde nije toliko naseljeno i popularno važe druga pravila. A možda je sve i zbog toga što su oni "smrde" sa balkana a ne potpmci vikinga, pa za njih važe druga pravila, jedino se to tako upakuje da se na prvu ne vidi diskriminacija.

Jbm li ga da li je to tačno, @mitar1982 možda zna iz prve ruke, ali deluje mi retardirano ako jeste.
Ja i dalje ne mogu da shvatim kako sam dobro prošao, u momentu kada je Euribor bio -0.27, nudili mi 2.55+Euribor, u tom trenutku 2.28, i ja uzmem fiksnu 3.19. i brat i snaja malo posle mene kad je Euribor bio još niži uzmu isto fiksnu, ista banka, sve isto. Gledam sad Euribor preko 1.6%.
Videćemo kako smo prošli, inače sam ja uzeo fiksnu 2,99% na 15 godina, pre četiri godine.
***, tada su uslovi bili takvi, novca puno u opticaju, a manja potražnja, dovoljno vremena prošlo da se zaboravila 2008. godina, pa su i banke bile malo više fer sa ponudama...

Veliki broj zgrada u većim gradovima su izgrađene od strane "Borettslag" firmi. Tehnički kad kupuješ stan u takvoj zgradi ne kupuješ stan, već praktično učešće u vlasništvu, gde dobiješ na osnovu toga stan na korišćenje. Nisi vlasnik stana.

Nije samo za balkance, i sl. važi za sve.

Ono što je daleko gore i opasnije je novi trend koji je nastao zbog preteranog rasta cena nekretnina, gde zbog tolikih cena kupuješ pola nekretnine, a polovinu uznajmljuješ. Kačiš si znači dupli par dužničkih okova kupujući nešto što ne možeš priuštiti, gde ćeš 20-30 godina plaćati i kredit i kiriju, a posle "samo" kiriju.

(provucite kroz translate)

Ko planira da uzima kredit, neka ga uzima pod hitno i sa fiksnom stopom (dok je još ima i dok je još iole "normalna").
Upravo sam razgovarao sa prijateljicom koja je direktor jedne od filijala jedne ovdašnje banke, a u vezi refinansiranja kredita koji trenutno otplaćujem i šta mi je sve rekla....majko mila, nije mi i dalje dobro. Zvao sam i drugara koji je visoko pozicionaran u menadžmentu druge naše banke i skoro sve mi je potvrdio, pa sam se onda duboko zamislio.
Ne mogu da iznosim detalje (obećao sam), ali je prognoza sumorna, da sumornija ne može biti. Samo ću napisati jedno, država neće prstom mrdnuti da pomogne ukoliko dođe do hipotekarne krize i ljudi ne budu mogli da plaćaju rate, pošto nema para. Ovo je info sa najvišeg finansijskog nivoa odlučivanja u državi Srbiji. Grupa visoko pozicionarih menadžera više naših (stranih) banaka je bila na sastanku u ministarstvu da da predlog kako da se napravi strategija pomoći ukoliko dođe do sloma, jer u toj situaciji će stradati i banke (ne toliko kao običan čovek, ali će napraviti gubitak, a to ne žele), primili ih, saslušali i oduvali.
Zato i kažem, sad je minut do 12 za kredit, ako nije već i otkucao sat 12h.

Juče sam razgovarao sa službenikom banke u kojoj moj klijent uzima kredit da bi kupio veoma vrednu nekretninu. Tip mi je rekao da mora jako brzo da se postupa, jer se iz dana u dan menjaju uslovi pod kojima se odobravaju krediti i kamatne stope i da će biti sve nepovoljniji za korisnike kredita.

Spomenut je Vankuver odnosno Kanada, tamo uzimaju linerarni kredit gde ti je definisana minimalna rata i gde si ustari u obavezi da mesečno uplatiš samo kamatu. Dosta ljudi je uzimalo takav kredit jer su se iscrpeli za učešće u kreditu a oni nisu vezani za posao mestom stanovanja već je obrnuto i često prodaju i kupuju drugu kuću u mestu ili u okolini mesta gde su našli bolji posao. Sada kakvo je stanje nisam upoznat ali su dosta zaoštrili uslove za stambene kredite ako čak nisu i podigli % učešća te su mladjima krediti postali skoro nedostupni. U zadnjih 6-7 god nekretnine su im otišle skoro 3x i prodaju se sa početnom cenom pa ko da više.
Da dopunim osim učešća sama rata normalnog kredita je niža od zakupa ili ti "kirije" te eto razloga zašto tako funkcionišu.

Poslednja izmena:
Ko planira da uzima kredit, neka ga uzima pod hitno i sa fiksnom stopom (dok je još ima i dok je još iole "normalna").
Upravo sam razgovarao sa prijateljicom koja je direktor jedne od filijala jedne ovdašnje banke, a u vezi refinansiranja kredita koji trenutno otplaćujem i šta mi je sve rekla....majko mila, nije mi i dalje dobro. Zvao sam i drugara koji je visoko pozicionaran u menadžmentu druge naše banke i skoro sve mi je potvrdio, pa sam se onda duboko zamislio.
Ne mogu da iznosim detalje (obećao sam), ali je prognoza sumorna, da sumornija ne može biti. Samo ću napisati jedno, država neće prstom mrdnuti da pomogne ukoliko dođe do hipotekarne krize i ljudi ne budu mogli da plaćaju rate, pošto nema para. Ovo je info sa najvišeg finansijskog nivoa odlučivanja u državi Srbiji. Grupa visoko pozicionarih menadžera više naših (stranih) banaka je bila na sastanku u ministarstvu da da predlog kako da se napravi strategija pomoći ukoliko dođe do sloma, jer u toj situaciji će stradati i banke (ne toliko kao običan čovek, ali će napraviti gubitak, a to ne žele), primili ih, saslušali i oduvali.
Zato i kažem, sad je minut do 12 za kredit, ako nije već i otkucao sat 12h.
Ne treba ti prijateljica da bi video u kom pravcu sve ide. Jasno je sve. Kada pukne za godinu-dve onda se kupuje. Naravno ko može da čeka.

Ja prosto ne mogu da verujem da ce u Srbiji za nesto cene da padnu. U medaku gde sam ja, pre 3 godine kvadrat je bio 1100€ sad je 1800-1900€. Ukoliko padne mozda ce biti 1600€. Da se vrati na 1100€ verujem da nikada nece.

Ne znam u kojoj je to zemlji, ali tako nešto nema veze s vezom niti kako banke funkcionišu. Uvek je kamata glavna prvih 10 godina i nije je moguće izbeći uplaćivanjem dodatnog keša u smislu da želiš ranije da otplatiš.
Nije tačno da je nemoguće izbeći kamatu u prvim godinama, ako imaš para naravno. Uvek možeš da uradiš prevremenu otplatu (celokupnu ili delimičnu) i time smanjiš glavnicu. Posle toga se radi ponovni obračun i redefiniše se struktura rate.
U Srbiji je prevremena otplata do 1M dinara u periodu od 12 meseci bez penala, a na veće iznose se dodaju penali od 1% uplaćenog iznosa preko 1M.

Ekonomija je primenjena nauka koja funkcioniše u uređenim sistemima.
Pošto mi to nikada nismo bili (a kako stoje stvari, teško da ćemo uskoro biti), kod nas funkcionišu kvazi-ekonomski principi poslovanja, jer smo, jelte, kvazi-tržište. Zato i imate ovoliko nelogičnosti kojih nema na drugom mestu.
Da se vratim na kredite…

Svako trenutno ima 2 opcije:

1. Da pod hitno uzme kredit sa fiksnom ratom i otplaćuje isti xy godina
2. Da ako može sačeka rasplet, koji može da ide u povoljnom, ali i u nepovoljnom smeru, to danas niko ne zna
Ja sam krenuo u postupak refinansiranja, moja procena je da mi je bolje da plaćam 445€ fiksnu ratu (uz inicijalne troškove refinansiranja od oko 700€) narednih 13 godina, nego što plaćam trenutno 405€ sa EURIBOR-om iz maja.

Poslednja izmena:
Nije tačno da je nemoguće izbeći kamatu u prvim godinama, ako imaš para naravno. Uvek možeš da uradiš prevremenu otplatu (celokupnu ili delimičnu) i time smanjiš glavnicu. Posle toga se radi ponovni obračun i redefiniše se struktura rate.
U Srbiji je prevremena otplata do 1M dinara u periodu od 12 meseci bez penala, a na veće iznose se dodaju penali od 1% uplaćenog iznosa preko 1M.
Ne znam kako je za Srbiju ali hvala na infomaciji. Koliko sam pročitao ovde bar na forumu su govorili da ne možeš da otplatiš ranije. Znači može ali uz penale kao što je i u stranim zemljama(Kanada do 52k$). Opet, dolazimo do toga da smanjuješ glavnicu a ne kamatu koja ide na prvobitni iznos ja mislim.

Ne znam kako je za Srbiju ali hvala na infomaciji. Koliko sam pročitao ovde bar na forumu su govorili da ne možeš da otplatiš ranije. Znači može ali uz penale kao što je i u stranim zemljama(Kanada do 52k$). Opet, dolazimo do toga da smanjuješ glavnicu a ne kamatu koja ide na prvobitni iznos ja mislim.
Ne znam šta je nejasno?
Pojedine banke u Srbiji dozvoljavaju da se do milion dinara godišnje otplati prevremeno bez penala, više od toga u toku godine plaćaš penale, a druge banke (isto u Srbiji) omogućavaju da se ceo iznos kredita otplati prevremeno bez penala (takav je moj slučaj u Intesi)...
Kad prevremeno otplatiš samo deo kredita imaš dve opcije, da tražiš korekciju - smanjene rate uz zadržavanje perioda otplate (npr. rata bila 250 sad će biti 200€ mesečno), ili da zadržiš iznos rate koju si prethodno ugovorio, a skratiš period otplate (npr. sa 15 na 10 godina).

I naravno da prevremeno plaćanje utiče na smanjenje ukupnih davanja prema banci (manja kamata, manja zarada banke u tom kreditnom poslu), zato pojedine banke to destimulišu.

Smanjuješ glavnicu i onda ti se radi novi obračun. To praktično znači (sa stanovišta rate) kao da uzimaš novi kredit, na broj meseci koji ti je preostao, i sa kamatom koja ti je ugovorena, a bez učešća.
Kamatu koju si već platio si platio. Međutim kamatu koja još nije dospela nećeš platiti, tj palićeš neku drugu (manju) kamatu koja je definisana novim obračunom
Ne znam šta je nejasno?
Pojedine banke u Srbiji dozvoljavaju da se do milion dinara godišnje otplati prevremeno bez penala, više od toga u toku godine plaćaš penale, a druge banke (isto u Srbiji) omogućavaju da se ceo iznos kredita otplati prevremeno bez penala (takav je moj slučaj u Intesi)...
Kad prevremeno otplatiš samo deo kredita imaš dve opcije, da tražiš korekciju - smanjene rate uz zadržavanje perioda otplate (npr. rata bila 250 sad će biti 200€ mesečno), ili da zadržiš iznos rate koju si prethodno ugovorio, a skratiš period otplate (npr. sa 15 na 10 godina).

I naravno da prevremeno plaćanje utiče na smanjenje ukupnih davanja prema banci (manja kamata, manja zarada banke u tom kreditnom poslu), zato pojedine banke to destimulišu.
Milion dinara godišnje bez penala je propisano od strane NBS, sve banke bi to morale da dozvoljavaju.
Naravno da banke mogu da, ako žele, daju i povoljnije uslove, recimo to što radi Inteza, ali nisu u obavezi.

Što se tiče sraćivanja perioda optlate, tu je procedura malo komplikovanije nego samo da smanjiš ratu. Ako smanjuješ broj godina, moraš ponovo da nosiš u banku administrativne zabrane iz firme.

Ne znam šta je nejasno?

Znači može u nekim bankama da se otplati prevremeno kredit bez penala? Hm zanimljivo da to te banke dozvoljavaju. Hvala.
Smanjuješ glavnicu i onda ti se radi novi obračun. To praktično znači (sa stanovišta rate) kao da uzimaš novi kredit, na broj meseci koji ti je preostao, i sa kamatom koja ti je ugovorena, a bez učešća.
Kamatu koju si već platio si platio. Međutim kamatu koja još nije dospela nećeš platiti, tj palićeš neku drugu (manju) kamatu koja je definisana novim obračunom
Hvala kapiram.

Da, ja mogu da otplatim sve što mi je ostalo bez penala, jedino što moram da platim je zahtev za tako nešto, 6000 rsd.

Meni je fascinantno koliko pojedinci na temi olako daju savete finansijske prirode, pogotovo u ovakvim uslovima velike neizvesnosti. Razmislite dva puta pre nego sto tako nesto napisete, postoji realna opasnost da nekog ukanalite.

Svako neka prihvati ili ne bilo koji savet koji je bilo ko ovde napisao.
Ja sam hteo da podelim informacije koje sam dobio od ljudi koji su na relativno visokim pozicijama u dve ovdašnje banke u vezi situacije na tržištu bankarskih kredita za kupovinu stana i kako će po njima da se razvija situacija na dalje.
Krediti sa fiksnim ratama će ići (i već idu, može se proveriti) opasno na gore, sad su već preko 5%u bankama koje daju ovakve kredite.
EURIBOR će do kraja godine narasti na 2%, sad je već oko 1,6%.
EURO kao valuta slabi, danas je dodatno oslabio jer je Nemačka država iskeširala 8 milijardi EUR za kupovinu udela u finskoj firmi koja u Nemačkoj snabdeva gasom domaćinstva i privredu, a Putin objavio delimičnu mobilizaciju, pa cene energenata odoše još više na gore.

Kome je neophodan stan, nema keš i mora kredit, poslednji je momenat da se uzme sa iole normalnom kamatnom stopom. I ovo je jedina stvar koja je sigurna.

Ko ima keš, pitanje je koliko će taj keš da mu vredi za par godina, EUR će sigurno da nastavi da kliza, $ i CHF trenutno jačaju, ali i to je klizavo.
Ko može da se pritrpi, neka se pritrpi ako misli da nije pravi momenat, samo je pitanje koliko dugo, kako će se kretati krediti u budućnosti, koliko će koštati kvadrat,...to danas niko ne zna, možda bude padala cena, možda ne, zavisi od mnogo faktora.
Zaboravljate da neko ko plaća kiriju mora da nastavi da je plaća, a to je bacanje para u bunar.

Ja sam napisao šta ću uraditi, moja odluka, ja snosim konsekvence.
Mnogo je varijabli u igri, postoji neki rezon šta raditi, ali kao i sve u životu, ni ovo nije sigurica, a kontam da niko neće predloge sa jednog IT foruma, napisane od strane nekoga o kome ne znate ništa, uzimati zdravo za gotovo.

Zaboravljate da neko ko plaća kiriju mora da nastavi da je plaća, a to je bacanje para u bunar.
To da li je bacanje u bunar zavisi pretežno od odnosa rate i kirije. Ako neko plaća ~200€ kiriju za stan za koji bi ratu plaćao ~350€, onda može da izračuna da li mu se možda isplati da čuva tih ~2000€ godišnje za nešto drugo (jedne godine plac, druge godine temelj, treće godine prvi nivo....). Ali sad je ludnica i sa izdavanjem, tako da je teško proceniti. Mada kirije su (pre)visoke u Beogradu i Novom Sadu, možda još Nišu, Kragujevacu... A cene za novogradnju su visoke svuda. Pa je u NS-u možda bolje kupiti, ali ko živi u Šapcu, možda mu se više isplati da plaća kiriju

Ok, kako god, svako neka odluči kako želi.

Meni je fascinantno koliko pojedinci na temi olako daju savete finansijske prirode, pogotovo u ovakvim uslovima velike neizvesnosti. Razmislite dva puta pre nego sto tako nesto napisete, postoji realna opasnost da nekog ukanalite.
Pa nije ovo obdanište, a kupovina nekretnine nabavka pereca i kiflica. Fascinantno je da mora "spoiler" i na ovo da se pravi. Valjda je ostala sposobnost rasuđivanja i istraživanja pre nego se "ukanališ"🤦‍♂️

Od svih balona u ekonomiji, baloni u nekretninama se po pravilu najlakše formiraju, a mogu da traju jako dugo. I kad jasno vidiš da je balon, opet ne znaš šta je pravilno da uradiš. Može inflacija da se otkači, a ti uzeo fiksni kredit, pa deset godina od sada plaćeš ratu kao za malu čokoladicu. A može i da cena u ekonomskom slomu ljuljne dole preko noći, pa da ti gajba vredi manje neko što ti je ostalo za nju da otplatiš, a sve rate što si godinama do tad plaćao, puf! Najgore od svega, kupovina nekretnine je najčešće spojena sa osnivanjem porodice, pa imaš skoro nikakvu fleksibilnost.

Ovako, pratim ovu temu a pratim i tržište pošto i sam imam stambeni kredit (sa fiksnom kamatnom stopom, uzeo 2017te godine). Moje mišljenje je da će kamate u narednom periodu ići jako gore jer je inflatorni pritisak veoma jak, zbog stvari koje nemaju veze sa ponudom/potražnjom, to je valjda svima jasno, i FED će uraditi sve da obuzda inflaciju, a nije da imaju neke alate osim referentne kamatne stope.
Neko reče da je 30 year fixed interest u US već preko 6%, dok nakon jučerašnjeg i već najavljenog povećanja referentnih stopa nema šanse da završi ispod 8% ove godine (početkom godine je bio tik iznad 3%). To je neki nivo koji je vladao između 90te i 2000-te. Powell reče juče da će uraditi sve da obuzdaju inflaciju tako da je mogućnost da stambeni krediti odu iznad 10% dogodine i više nego realna. ECB će morati da prati jer nema drugog izbora, ma koliko loše će to utjecati na ekonomiju (a hoće).

Šanse hipotekarne krize i balona su ogromne, plate nema šanse da prate inflaciju, tako da će realni dohodak postati manji, nekretnine će sigurno da pojeftine (govorim o zapadu, već se vidi jasan trend posljednjih 3-4 mjeseca), i šanse da Srbija ostane izolovana od ovoga su bukvalno ravne nuli. Mislim da je za nove kupce situacija jako problematična, sa jedne strane rastuće kamate pa ljudi hoće da požure, sa druge strane velika mogućnost hipotekarnog balona pa nešto što sada kupite može da vrijedi značajno manje dogodine a refinansiranje će postati misaona imenica...

U UK kamata na 2,25% najveca stopa u zadnjih 14 godina, cisto zbog trenda koji ce verovatno ispratiti € i $ mozda vec u ponedeljak.

Pratim trziste nekretnina vec par godina. Pre 2 godine smo razmatrali kupovinu stana od 44kvm u sirem centru Nisa i cena je bila 1.400e po kvadrati i parking 8.000e. Do par meseci pre toga je bilo 1.000-1.200e, dok je cena na Bulevaru, Durlanu, Panteleju bila 700-900e. Mi smo bili u fazonu, investitori su poludeli, za jednoiposoban stan sa parkingom traze 70.000e. Cene moraju da idu dole. I losa procena. Cene su otisle gore.

Sad je cena u centru vise od 2.000e, parking mesta po 12.000e, dok su okolna naselja na 1.400e. Zgrade jos ne "izadju iz zemlje", 50% stanova se vec proda.

Za poslednje 3 godine su cene skocile skoro pa duplo. Mozda u narednom periodu cene nekretnina padnu za 10-20% na racun manje marze investitora. Materijal je skocio sa cenom, tako da niko nece da gradi ispod cene kostanja. Ali da se vrati na nivo od pre godinu ili dve, nesto ne verujem. Cak i ako padnu cene, pasce u manjim mestima i za manje atraktivne nekretnine (potrebno renoviranje, losa lokacija...). Dugorocno gledano, cena nekretnina u vecim gradovima (BG, NI, NS, KG) ce samo da raste.

Inace placao sam kiriju za kancelariju 8 godina i na ime kirije platio 20.000e, za lokal koji je placen 36.000e. Vlasnicima sam otplatio vise od 50% nabavne vrednosti, a cena tom lokalu (kada bi ga sada prodali) je skocila sigurno za 50%.

Na zapadu na stambene kredite gledaju kao da rentiraju stan, koji ce za 20-30 godina biti njihov. U slucaju da ga ne otplate iz nekog razloga, nema veze, Svakako bi placali kiriju, a ovako ce mozda da im ostane stan.

Zvali me danas oni advokati za obradu kredita pošto nisam ostavio tada broj računa da im dam jer sam dobio spor, 20.000 din da mi uplate. Unikredit je bio kredit. Pre mesec dana mojoj ženi uplatili isto

Nazad
Vrh Dno