Šta je novo?

Stambeni krediti

Da se ja malo ukljucim u ovu temu,jer sam iz te struke iako ne radim u banci,radim kao ekonomista u gradjevinskoj firmi,pa mogu dati informacije iz prve ruke.
Sto se tice procenitelja,on ce uvek "ganjati" manju cenu,jer ce on u svom izvestaju navesti metode kojom je vrsio procenu i iz njih izvuci prosek,kao trzisna metoda,metoda uporedjivanja ili druge metode koje su mu na raspologanju,naravno uzece i druge svari u obzir,koliko se gradi stan/kuca na kojoj lokaciji,koja je infrastuktura u blizini,stepen interesovanja i druge stvari.
Drugo,stambeni krediti su bili povoljni i bice jos neki kratki vremeneski period,jer zbog povecanja kamatnih stopa kod centralnih banaka, (NBS u Srbiji) doce do povecanja kamatnih stopa i kod komercijalnih banaka,sto ce se automatski preliti na stambene kredite.
Ono sto trenutno nije u ravnotezi na trzistu je traznja stanova sa prosecnim primanjima gradjana ove nase zemlje,zato vecina pristupa kreditu,a banke to odlicno koriste. Posto Intesa ima najvecu bankarsku aktivu u SRB,nekako je i ocekivati da imaju najnizu kamatu,ali moze se to promeniti sa dodatnim trsokovima kao obracun kredita,kao najveca zamka ili nekim glupim doplatama za kreditni biro.
I da jos nestoda naglasim,ne bih nikad preporucio nekome ko dize kredit da hipoteku stavi na taj novi stan,jer ce ga namjerno manje proceniti bilo ko dolazi da predstavi banku,da bi oni posle bolje kalkulisali sa profitom. Ne ogoavaram banke znaju one biti i od pomoci ko zna da se nosi sa njima i zna postaviti pravilno pitanje :LOL:

Pozdrav
trebalo bi mi par informacija
Da li ste upoznati koje banke primenjuju onih 10% za ucesce i da li je neko pokusao da u banci koja trazi i dalje 20% pokusa da na osnovu stabilnog radnog mesta(zdravstvo) i plate dobije moguncnost ucesca od 10 % .....
najvise me zanima kredit sa fiksnom kamatom i manjim ucescem ako je moguce

Ja koliko sam upoznat 10% nije opcija redovno,jedino ako se ne iz boxa nesto ali mislim da je 20% minimum jer (10% je obavezna sigurna rezerva koja svaka banka daje centralnoj,tako da ispod 10 ili ta granica od 10 i nije realno ocekivati)
Ono sto njih stimulise je visina primanja i naravno njihovo interno istrazivanje kako sta placas, da li kasnis sa otplatom tekucih obaveza,kakav ti je profil potrosnje,naravno oov govorim,ako vecinu stvari uzimas preko karice (online).
Krediti sa fiksnom kamataom,ce se verovatno ubrzo dosta kotirati zbog EURIBOR, tj ti trazis kredit gde je efektivna jednaka nominalnoj,ali tom vremenu je doslo kraj,jedino mozda zemlje koji imaju valutni odobor,mogu da drze jos tu politiku

Sta se desava kada ja dogovorim sa prodavcem da mi da stan za 1000€ po kvadratu a procenitelj banke proceni realnu vrednost 1200( sto i jeste trzisna vrednost)?
Ne razumem pitanje?

Ako pitaš zbog poreza, poreska nezavisno procenjuje vrednost nekretnine, bez obzira koju ti fiktivnu cenu napisao u ugovoru.

Takođe cena iz ugovora ne zanima ni banku, njima je jedino bitno da nekretnina na koju stavljaš hipoteku bude realno procenjena (iako je u praksi malo podcenjena), jer im je to garant da će se naplatiti ako ti prestaneš da plaćaš ratu.

Oko prevremene otplate, supruga i ja trenutno solidno zarađujemo, ne bi osetili ni da nam je kredit duplo veći, ali za ovih tri godine nismo se odlučili za prevremenu otplatu dela kredita, najviše jer smo ugovorili fiksnu kamatnu stopu, a dinar je stabilan, a kad se ima u slamarici uvel se može otplatiti. Ta ptevremena otplata bi mi dolazila u obzir da odjednom dođem do ozbiljnijeg novca (tipa prodam neku drugu nekretninu) ovako od redovnih primanja mi je pomalo besmisleno.
Možda grešim...

Pozdrav
Da li ste upoznati koje banke primenjuju onih 10% za ucesce i da li je neko pokusao da u banci koja trazi i dalje 20% pokusa da na osnovu stabilnog radnog mesta(zdravstvo) i plate dobije moguncnost ucesca od 10 % .....
za fiksnu kamatnu stopu raiff...
do 40g u trenutku odobravanja kredita
minimum 60k neto plata i za stalno (i mislim minimum 6 meseci kod trenutnog poslodavca)
da je nekrtnina na teritoriji bg
ne secam se da li ima jos neki uslov...

ako imas preko 100k neto platu gledaj premium racun jer je niza kamata... i odrzavanje je 0.

Pozdrav
Juce sam bio u eurobanci, 10% se retko daje iako je marketinski predstavljeno kao legitimna stvar, u praksi je tesko dobiti, jos mi je savetnik rekao da na novogradnju ne daju ucesce 10% jer imas povrat pdv-a.
Inace eurobanka daje samo sa varijabilnom kamatnom stopom sto je po meni na zalost jako lose pogotovo za kredite od 15+ godina ali ne neka me neko ispravi ko bolje zna.

@Čika_Kure
Da preformulisem pitanje, receno mi je da banka daje kredit 80% od procenjene vrednosti nekretnine, ja mozda imam mogucnost da uzmem stan od npr 50kvm za 50k a realno kvadrat je 1200e i kosta stan realno 60k. Sta se desi ako procenitelj dodje i kaze stan vredi 60k a banka daje 80% sto je 48000 od 50000 koliko sam ja ugovorio. Nije mi jasno to jer sam citao da zna da se desi da procenitelj proceni vise od cene koju je klijent ugovorio

Ta ptevremena otplata bi mi dolazila u obzir da odjednom dođem do ozbiljnijeg novca (tipa prodam neku drugu nekretninu) ovako od redovnih primanja mi je pomalo besmisleno.

Наравно да је бесмислено, мислим да не грешиш. Не грешиш јер оно што данас највише губи вредност је сам новац, тако да што времена више пролази, то ћеш плаћати "мање" са фиксном ратом. Наравно, са превременом отплатом смњује се део камате коју би платио банци, али обзиром да на почетку враћања дуга је процентуално у рати највећи део камате, а не главнице, не мислим да је превремена отплата прави избор.

А да не причамо о томе какво је сад стање на тржишту - кирије су веће од рата стамбених кредита (за исти стан), тако да је исплативије ако имаш неки новац, да га не даш банци као превремену отплату, него да узмеш кредит за још један стан и издајеш :) Питање је да ли је такво стање одрживо (на дуже стазе скоро сигурно није), али са оволиким приливом становништва и притиском на град, верујем да ће потрајати још минимум 5 година.

Juce sam bio u eurobanci, 10% se retko daje iako je marketinski predstavljeno kao legitimna stvar, u praksi je tesko dobiti, jos mi je savetnik rekao da na novogradnju ne daju ucesce 10% jer imas povrat pdv-a.
Inace eurobanka daje samo sa varijabilnom kamatnom stopom sto je po meni na zalost jako lose pogotovo za kredite od 15+ godina ali ne neka me neko ispravi ko bolje zna.

@Čika_Kure
Da preformulisem pitanje, receno mi je da banka daje kredit 80% od procenjene vrednosti nekretnine, ja mozda imam mogucnost da uzmem stan od npr 50kvm za 50k a realno kvadrat je 1200e i kosta stan realno 60k. Sta se desi ako procenitelj dodje i kaze stan vredi 60k a banka daje 80% sto je 48000 od 50000 koliko sam ja ugovorio. Nije mi jasno to jer sam citao da zna da se desi da procenitelj proceni vise od cene koju je klijent ugovorio
To se neće desiti jer su procenitelj i banka u talu (od banke - službenice dobiješ kratak spisak procenitelja čija veštačenja cene nekretnina "priznaju" i moraš angažovati nekog od njih).
Dakle, procenitelji uvek procenjuju vrednost nekretnine malo niže od stvarne vrednosti, da bi iz banke imali prostora da brzo prodaju stan i naplate se ako do toga dođe, ali nikad ga neće proceniti ispod vrednosti koja odgovara i tebi i banci ukoliko nekretnina stvarno nije krš.

Inače drugarica koja radi u banci, na, kako ih oni zovu, naplati nenaplativih kredita, kažu da su banke uvele svoje procenitelje jer su se opekle od 2000 do neke 2010. god, pošto su ljudi dizali kredite a kao zalog otplate stavljali hipoteke na neke udžerice po nekim banatskim zabitima za koje se ispostavilo da ne vrede ništa kada je došlo vreme za naplatu (naravno i banke su krive jer nisu izlazile na teren da provere stvarno stanje).

Ukratko odaberi procenitelja sa liste koji najbrže može da izađe na teren i najmanje košta i ne brini.

EDIT: @fandorin jeste da braniš moje mišljenje i hvala ti na tome, ali imaš grešku u logici, prevremenu otplatu je jedino isplativo koristiti u početnim godinama otplate kredita jer u tim godinama, kao što si rekao, veći udeo u rati ima kamata a mnogo manji glavnica (jer banci je u interesu da što pre uzme svoju zaradu, a to je kamata), dok si u kasnijim godinama otplate kamatu već platio kroz rate, pa je glupo da ideš na prevremenu otplatu i daš pare odjednom jer je svakako ostala samo glavnica. Ukratko, moje mišljenje, ako se ide ne prevremenu otplatu na to ići što pre ili ne ići u opšte ako se zagazilo u završne godine otplate kredita.

Poslednja izmena od urednika:

Ово је врло релативна ствар. Кредити са фиксном каматном стопом су "скупљи", тј. већа је каматна стопа у старту. На 15 или 20 година, који нису претерано дуги периоди отплате, мислим да у коначном рачуну неће имати неке разлике у цифри коју вратиш било ди си узео кредит са фиксном или променљивом стопом.

Da preformulisem pitanje, receno mi je da banka daje kredit 80% od procenjene vrednosti nekretnine

Да покушам да ти објасним, ово је напоменуто због случаја кад проценитељ процени на вредност мању од уговорене. Нпр. ви сте договорили 50000, а проценитељ каже 40000 - банка ће ти дати максимум 32000 за тај стан који ти плаћаш 50000. Кад проценитељ процени стан на више, банка ти даје 80% вредности уговорене цене. Просто :)

Тривија:
Неки људи ово користе (када проценитељ процени на више) да у договору са продавцем, у уговору наведу процењену вредност стана, иако је договорена цена мања. На тај начин им испада мање учешће, а већи проценат који банка даје. Наравно, ово ако верујеш продавцу да ће да врати разлику :)
EDIT: @fandorin jeste da braniš moje mišljenje i hvala ti na tome, ali imaš grešku u logici, prevremenu otplatu je jedino isplativo koristiti u početnim godinama otplate kredita jer u tim godinama, kao što si rekao, veći udeo u rati ima kamata a mnogo manji glavnica (jer banci je u interesu da što pre uzme svoju zaradu, a to je kamata), dok si u kasnijim godinama otplate kamatu već platio kroz rate, pa je glupo da ideš na prevremenu otplatu i daš pare odjednom jer je svakako ostala samo glavnica. Ukratko, moje mišljenje, ako se ide ne prevremenu otplatu na to ići što pre ili ne ići u opšte ako se zagazilo u završne godine otplate kredita.

Потпуно си у праву, моја грешка.

Наравно да је бесмислено, мислим да не грешиш. Не грешиш јер оно што данас највише губи вредност је сам новац, тако да што времена више пролази, то ћеш плаћати "мање" са фиксном ратом. Наравно, са превременом отплатом смњује се део камате коју би платио банци, али обзиром да на почетку враћања дуга је процентуално у рати највећи део камате, а не главнице, не мислим да је превремена отплата прави избор.

А да не причамо о томе какво је сад стање на тржишту - кирије су веће од рата стамбених кредита (за исти стан), тако да је исплативије ако имаш неки новац, да га не даш банци као превремену отплату, него да узмеш кредит за још један стан и издајеш :) Питање је да ли је такво стање одрживо (на дуже стазе скоро сигурно није), али са оволиким приливом становништва и притиском на град, верујем да ће потрајати још минимум 5 година.

Tržište nekretnina debelo zavisi od dostupnosti jeftinih kredita, vi u Srbiji niste još imali prilike da svojim očima vidite kako izgleda slom tržišta nektetnina, ja jesam. Tamo 2008., samo odjednom recesija, dužnička kriza, niko od nikoga ne može da naplati dugovanja, firme pucaju, masovno ljudi ostaju bez posla, banke završe sa gomilom stanova koje su oduzele neplatišama i ne mogu da prodaju. Moja gazdarica bila kupila osam stanova da izdaje, odjednom nije mogla da nađe stanare, kirije pale, stanovi izgubili vrednost, a krediti stisli, u vodi do guše. Sada da vidiš, totalna kontra, pare gube vrednost, ljudi trče da kupe nekretnine i otplate ih jeftinim kreditima. Prošlo leto sam gledao da kupim jako finu kuću za 75k, na kraju nisam je uzeo iz nekih ne-finansijskih razloga, sada vredi oko 120k, samo 18 meseci kasnije. I kad nas spiči sledeća deflatorna kriza, verovatno u ne toliko dalekoj budućnosti, opet će ista slika iz 2008. da se ponovi.

Ne bi to bio neki poseban problem da je kuća/stan nešto što možeš da kupiš kad bilo, pa prosto sačekaš sledeći bust ciklus sa kupovinom. Na žalost, stan je kao toalet papir, kad ti ne treba, ne treba ti; kad ti treba, treba ti odmah. Ne možeš ti da diriguješ svoj život kada ćeš da upoznaš nekog ili da znaš kad će kondom da pukne. Ali vlasti živo zabole da bilo šta rade u boom ciklusu da spreče katastrofu posle, nek rastu cene nekretnina, nama super da to oporezujemo, a što će posle PeraŽikaLaza da nadrljaju, nas boli uvo.

@Čika_Kure
zaobidji eurobank, napisao sam ti gde moze da se dobije kredit sa 10posto ucesca...

@stopke
Nisam video za koju si napisao? Vidim tvoj post za raiff. ali oni vise ne daju 10%

Tržište nekretnina debelo zavisi od dostupnosti jeftinih kredita, vi u Srbiji niste još imali prilike da svojim očima vidite kako izgleda slom tržišta nektetnina
imali smo prilike tokom 90-ih da osetimo slom svih tržišta. tad su se stanovi otkupljivali za 500 DEM (čuh da je neko otkupio i za 50). al' to nije tema

Uskoro treba da krenem da uzimam ponude banaka za kredit za kupovinu kuce (2009 godiste) i cilj nam je da uzmemo sa 25% ucesca. Trenutno sam u Intezi ali on su previse "zahtevni" jer imamo na placu i garazu koji ne mozemo legalizovati (izgradjena nakon 2015-te, zapoceta pre 2015, ne postoji u katastru) tako da sto se tice Inteze morali bi srusiti garazu.

Imam dva pitanja.

Za one koji su u skorije vreme dizali kredit za kucu, koja vam je banka dala najbolje uslove i sa kojim ucescem?

Drugo pitanje, da li znate za banke koje ne prave problem za pomocne objekte koji nisu legalizovani. Da napomenem da garaza ne postoji u katastru niti stoji bilo kakva zabelezbe u vezi nje. Znam da to najvise zavisi od procenitelja da li ce je on zavesti u izvestaju i da li ce to doci do banke, ali me ovde zanima sama banka tj koje banke nece uopste praviti problem kada informacija, da na parceli postoji i garaza, dodje do nje.

Zašto uopšte banci spominješ taj nelegalni objekat?

Banka je odmah rekla stav za sve objekte na parceli kad sam se raspitivao za kredit i pre nego sto sam ja uopste nasao ovu kucu. Pricam za Intesu za druge banke ne znam, zato i pitam ovde. Druga stvar je sto ce procenitelj to zapisati u isvestaju i ipet ce doci do banke. Provereno kod 5 procenitelja niko nece da rizikuje licencu jer banka nekad zna poslati jos jednog procenitelja ako sumlja u nesto tako da kako god obrnem do banke dolazi info sta se nalazi na parceli. Ono u cemu se razlikuju izjave procenitelja je stepen "srusenosti" objekta da ga ne bi upisali.
Mozda je u nekim manjim mestima drugacije i moze se dogovoriti sa proceniteljem u NS sto smo pricali sa par njih, niko nece da rizikuje a niko nema jasan stav da li bi delimicno rusenje garaze resilo problem. Sto.nas opet vraca na pricu kakvi su zahtevi banke.

Uzimam kredit za adaptaciju stambenog prostora kod Inteze, u pitanju je isti kredit kao kod i kupovine stana ili kuće ali bez učešća i sa malo kraćim maksimalnim rokom otplate. Dolazi mi procenitelj najverovatnije sledeće nedelje (imam kuću koju adaptiram) pa ću ti reći moje iskustvo.

Mislim da kriterijumi za kupovinu kuce i njenu adaptaciju nisu isti niti su isti krediti ali u svakom slucaju, znacice mi tvoje iskustvo bar kad je Intesa u pitanju.

@Pegazbre

Koja banka traži 25% (ili manje) učešća za stambeni kredit za kupovinu kuće? Ja sam se pre nekih 6 meseci raspitivao u par banaka i svi su tražili minimum 30% učešća pri čemu kuća za koju se traži kredit mora biti na teritoriji Novog Sada, odnosno grada, eventualno u nekom od bližih mesta kao što su Veternik, Futog, Kać, Temerin. Ukoliko je kuća u nekom manjem mestu udaljenom od grada ili pak selu nisu bili zainteresovani da daju kredit.

@Pegazbre

Koja banka traži 25% (ili manje) učešća za stambeni kredit za kupovinu kuće? Ja sam se pre nekih 6 meseci raspitivao u par banaka i svi su tražili minimum 30% učešća pri čemu kuća za koju se traži kredit mora biti na teritoriji Novog Sada, odnosno grada, eventualno u nekom od bližih mesta kao što su Veternik, Futog, Kać, Temerin. Ukoliko je kuća u nekom manjem mestu udaljenom od grada ili pak selu nisu bili zainteresovani da daju kredit.
Proveri Poštansku štedionicu, oni nisu ni tražili ućešće, mada to znam iz prve ruke od osobe koja je u provesti zaposlena za stalno, ne znam da li im to nešto menja po pitanju kreditne sposobnosti. Ali nisu tražili. Stambeni kredit, Novi Sad.

Uskoro treba da krenem da uzimam ponude banaka za kredit za kupovinu kuce (2009 godiste) i cilj nam je da uzmemo sa 25% ucesca. Trenutno sam u Intezi ali on su previse "zahtevni" jer imamo na placu i garazu koji ne mozemo legalizovati (izgradjena nakon 2015-te, zapoceta pre 2015, ne postoji u katastru) tako da sto se tice Inteze morali bi srusiti garazu.

Imam dva pitanja.

Za one koji su u skorije vreme dizali kredit za kucu, koja vam je banka dala najbolje uslove i sa kojim ucescem?

Drugo pitanje, da li znate za banke koje ne prave problem za pomocne objekte koji nisu legalizovani. Da napomenem da garaza ne postoji u katastru niti stoji bilo kakva zabelezbe u vezi nje. Znam da to najvise zavisi od procenitelja da li ce je on zavesti u izvestaju i da li ce to doci do banke, ali me ovde zanima sama banka tj koje banke nece uopste praviti problem kada informacija, da na parceli postoji i garaza, dodje do nje.

Nabavi retoraktivno dozvolu za gradnju garaze. Kao da ces je tek graditi.

Prodjes ceo postupak, dobijes upotrebnu i onda moze kredit ;)
Sadasnji vlasnik, ne ti, naravno. Neka na taj nacin resi imovinsko pravne odnose i nema problema.

Provereno i uradjeno do sada bar 10 puta...

@Pegazbre

Jeste vecina trazi 30% sa vrata ali ako se pogledaju primanja i prosek plate, tu se prica menja. Intesa mi je inicijalno pre par meseci dala ponudu za 20% ucesca, na osnovu mojih primanja. Inace Futog je u pitanju.
Nabavi retoraktivno dozvolu za gradnju garaze. Kao da ces je tek graditi.

Prodjes ceo postupak, dobijes upotrebnu i onda moze kredit ;)
Sadasnji vlasnik, ne ti, naravno. Neka na taj nacin resi imovinsko pravne odnose i nema problema.

Provereno i uradjeno do sada bar 10 puta...
Moze tako ali se ceka min 8 meseci (rekli da ocekujemo godinu dana, u pitanju je mala gradjevinska dozvola kako je oni krste) od trenutka kad krenes u postupak dok bude upisano u katastar. Da ne treba katastar (recimo pravis za sebe pa te boli briga kad ce ovi upisati) bilo bi krace ali nama treba sve upisano u katastar da bi proslo. Naravno, ovo ne odgovara ni nama ni prodavcu jer do pocetka skolske godine mora da se preselimo.

To je idejni projekat iz člana 145 Zakona o planiranju i izgradnji. Nema lokacijskih uslova. Nema šanse 8 meseci.
Doduše, ne znam kako je od mesta do mesta...

Ili, ako nemaš baš mnogo izbora, jer ti je ostao kredit koji sad sam moraš da plaćaš, a rata prevazilazi realne mogućnosti kućnog budžeta.
Nisam prebacio polovinu perioda otplate, ali još 15 godina ne mogu da servisiram ovoliku ratu za kredit kolika je sada, pa moram da je prepolovim i tako nastavim, a da bi to uradio moram ostatak glavnice da prepolovim. Ili da nađem kupca za stan i u dogovoru sa bankom ga prodam, vratim banci ono što je njihovo, a sinu i meni kupim nešto manje.
Plus na sve to je i situacija da je EURIBOR nikad niži i sve prognoze kažu da će u jednom trenutku (koji navodno nije baš daleko) krenuti da izlazi iz minusa, a onda i rata ide na gore.
I na sve to, kao šlag na tortu, je pucanje balona sa cenama nekretnina u Srbiji, jer su cene naduvane upumpavanjem kapitala problematičnog porekla, koje neće trajati doveka, pa kad prsne ima cene da krenu na dole, a u tom slučaju sledi domino efekat.

Jeste vecina trazi 30% sa vrata ali ako se pogledaju primanja i prosek plate, tu se prica menja. Intesa mi je inicijalno pre par meseci dala ponudu za 20% ucesca, na osnovu mojih primanja. Inace Futog je u pitanju.

Moze tako ali se ceka min 8 meseci (rekli da ocekujemo godinu dana, u pitanju je mala gradjevinska dozvola kako je oni krste) od trenutka kad krenes u postupak dok bude upisano u katastar. Da ne treba katastar (recimo pravis za sebe pa te boli briga kad ce ovi upisati) bilo bi krace ali nama treba sve upisano u katastar da bi proslo. Naravno, ovo ne odgovara ni nama ni prodavcu jer do pocetka skolske godine mora da se preselimo.
Ako je NS u pitanju, to jednostavno nije tacno. Istina je da se na lokacijske / malu dozvolu ceka cca 3 do 4 meseca.
Upis upotrebne moze da se zavrsi dosta brze.

Koja je kat. opstina u pitanju?

Pazi mi smo proveravali u dve agencije/firme koje se bave legalizacijom plus sto je agentica iz agencije preko koje kupujemo kucu takodje proveravala i svi su nam rekli da nam treba bar 8 meseci jer se objekat ne moze legalizovati ubrzanim postupkom po novom zakonu (izgradjen nakon 2015-te) vec se mora ici preko varijante gradjevinske dozvole koja se koristi za "legalizaciju" vec izgradjenih objekata. Ova procedura traje duze nego da hocu da pravim garazu od nule pa trazim gradjevinsku dozvolu. 4 do 5 meseci se ceka za dozvolu + na to ide upis u katastar sto opet traje i dodje na 8 meseci a mi moramo do kraja Maja da zavrsimo kupovinu kuce, tako da ako bude moralo, postojece garaza ce da se srusi pa ce mo praviti kasnije za dva auta ali ako mozemo da izbegnemo to sto da ne, valja ustediti nekih 7-8000evra za izgradnju.

E sad ti spominjes neki drugi pravac tj dobijanje upotrebne dozvole. Niko nam nije rekao da je to dovoljno da banka odobri kredit (zato se i raspitujem ovde ako je neko imao neki slican slucaj, tj kupuje kucu gde pomocni objekti nisu legalizovani) jer su meni u Intesi rekli da sve na parceli mora biti legalizovano i upisano u katastar.

Kuca je u Futogu ali se sve predaje i podnosu u Novom Sad-u.

Nazad
Vrh Dno