Šta je novo?

Stambeni krediti

Da li je neko cuo za preporuku NBS da se stambeni krediti ne daju za kupovinu nekretnine od srodnika?
 
MR.Mrva mene su iz OTP odbili ( u toj banci imam račun) htela sam od svekra da kupim nekretninu koju on hoće da proda jer hoće da se seli.
 
Da li neko zna šta treba tražiti od banke prilikom otplate kredita? Želeo bih da izbegnem potencijalno neprijatne situacije u budućnosti.

Pretragom sam pronašao sledeće informacije:

1. Tražiti brisovni list koji je potreban za skidanje hipoteke
2. Potvrda da je kredit u celosti isplaćen
3. Tražiti menice i zahtevati da se unište

Da li nešto propuštam?
 
Menice ne moras ponistavati mozes ih drzati kod sebe i cuvati za naredne prilike kada ti zatrebaju. Brisovnu dozvolu izdaje notar placas notaru na racun a po instrukciji banke koju dobijas od njih. Notari su povezani sa RGZ i notari su odgovorni za eventualne probleme a ne banka banka daje samo saglasnost notaru. Obavezno potvrdu da je kredit otplacen i da je bio uredno otplacivan ako nije bilo kasnenja.
 
Evo i ja istražujem o stambenim kreditima i na proleće bi trebalo da uzmem jedan ako mi odobre.

Prvo pitanje šta se dešava sa nama koji smo prijavljeni za 33000 din platu? Imam ugovor za stalno već skoro 5 godina, ali deo plate dobijam na ruke.
Drugi odgovor koji mi fali da li se krediti podjednako lako dobijaju i za kuće ili tu stvar ide teže?
 
Najbolje da kažes poslodavcu da planiraš stambeni kredit i da ti privremeno uplaćuje celu platu na racun, banke gledaju poslednjih 3 ili 6 meseci. Ako je iole normalan izaći će ti u susret.
Za minimalac ne verujem sa rata može biti veća od 50% plate, to proveri u banci, možda čak i manje
 
Više od pola i ne bih. Ne želim da se opteretim velikom ratom. Do 150 evra rata da bude. Da li veće učešće radi posao da mi lakše odobre? Na primer 30 posto da im dam u startu?
 
Svakako kreni od banke gde primas platu. Bitno je da si za stalno... A taj deo na ruke neće ni računati...
 
Nisam baš preterano optimističan - sa 33000rsd ti maksimalno možeš da dobiješ ratu od 16.5k rsd i to pod uslovom da nemaš apsolutno ni jedan drugi kreditni proizvod bilo gde. Bukvalno ništa što može da ti smanji kreditnu sposobnost.
Bitno je i koji je posao u pitanju i kako firma posluje, jer sve to gledaju kada je u pitanju stambeni kredit.
 
Ko gradi zgrade u visnjickoj banji, one crno bele? Kazu da je sunnyville ali kada odem na njihov sajt pise rasprodato a tamo se zida na veliko.
I jos nesto, Erste banka nudi kupovinu stanova u izgradnji sa mogucnoscu da se stan koji se kupuje stavi pod hipoteku ukoliko je izgradjen preko 40%, sta im to znaci, da ta hipoteka menja ucesce?
 
Ne, to je nešto slično projektnom finansiranju - npr. naselje gde sam ja uzeo stan, SoGe je nudio da se stan kupi sa 0% izgrađenosti, dok je Intesa tražila 80%.
Svakako je moralo da se daje učešće.

Hipoteka beše menja učešće samo ako je na drugu nekretninu i koja je vrednika od kupoljene za tipa 20%-30%.
 
Nisam baš preterano optimističan - sa 33000rsd ti maksimalno možeš da dobiješ ratu od 16.5k rsd i to pod uslovom da nemaš apsolutno ni jedan drugi kreditni proizvod bilo gde. Bukvalno ništa što može da ti smanji kreditnu sposobnost.
Bitno je i koji je posao u pitanju i kako firma posluje, jer sve to gledaju kada je u pitanju stambeni kredit.
Bio sam malopre u banci. Halkbanka.
Nemam nikakav kreditni proizvod niti sam naklonjen kreditima. Ali ovo se radi jednom u životu pa nije vredno čekanja 15 godina da skupim pare.
Kažu da minimalac nije diskreditujuća stavka, ali naravno da je bolje da je plata veća. Proverili su firmu, stabilna je. Kao i moj kreditni biro.
Maksimalan kredit koji mogu da dobijem je 32000 evra, odnostno 40 000 vrednosti stana.
Za novogradnju je povoljnije, tako bar kažu. Maksimalna rata može da mi bude 140 evra, a svakako veću ne bih ni hteo. Da se ne ugušim sa ratom 250 ili više evra.
Videću u firmi da mi dignu platu pošto primam 80 000, a na račun minimalac. Pa da bude jedno 45000 na račun, a ja ću razliku u doprinosima da plaćam.
6 meseci pa posle kad mi odobre nek mi vrate na minimalnu zaradu.
 
Prosto sam iznenadjen da za kredit na 30 godina suma za vracanje nije 3X uvecana glavnica vec da je ukupna suma glavnica +50% kamate...
 
Referentne kamatne stope u celoj Evropi su blizu 0 već duže vreme. Treba biti oprezan i oko toga kad se uzimaju krediti, posebno stambeni. Mala promena kamate naročito u prvom periodu otplate ozbiljno povećava ratu.

Zato cene nekretnina, kao i inflacija o kojoj niko ne priča lete...
 
Ref kamatna stopa za eur (euribor) je trenutno u minusu. Ja imam neki auto kredit i stiže mi svaka tri meseca obaveštenje. Aktuelni tromesečni euribor je -0.57%. Neće večno biti u minusu a smanjenje lakoće pristupa novcu u opticaju ce morati da se desi u nekom trenutku sledeće(ih) godine kako bi se pokusalo smanjenje inflacije.
 
Da li je onda bolje ici na fiksnu kamatnu stopu? Ili postoji neki miks par godina promenjljiva a nakon toga fixna
veća verovatnoća da ti se odobri kredit?
U sustini samo ako si ocajan za kredit da izaberes tu opciju, ne vidim poentu da to iskoristim ukoliko sam kreditno sposoban bez ikakvih teškoća
 
Ali ti moraš da ostaviš banci neku garanciju da ćeš isplatiti kredit - a to je u ovom slučaju hipoteka. Nisam siguran kako misliš da prođeš bez nekog vida osiguranja kredita, ili te nisam najbolje razumeo.
 
Ucescem?
Hipoteka menja ucesce ukoliko je hipoteka nam nekom drugom nekretninom, a ako je ovde svakako ucesce obavezno zasto bih onda stavljao hipoteku na kupljeni stan kad vec dajem ucesce?
 
Teško je preveslati bankare u njihovom poslu, čisto sumnjam da će neko nuditi pristojnu fiksnu kamatnu stopu za ceo period kredita. Svima je jasno da kamate mogu samo gore, pitanje je kad. Sa druge strane trenutne povoljne stambene rate nikako ne mogu da kompenzuju trenutnu energetsku i finansijsku krizu, čije posledice će tek početi da se osećaju, kad povećane cene goriva i struje budu počeli da prate svi proizvodi i usluge koje ih koriste, a koriste ih bukvalno svi proizvodi i usluge. A sve je već poskupelo zbog korone...
 
Ucescem?
Hipoteka menja ucesce ukoliko je hipoteka nam nekom drugom nekretninom, a ako je ovde svakako ucesce obavezno zasto bih onda stavljao hipoteku na kupljeni stan kad vec dajem ucesce?
Pa ne, učešće ti nije garancija da ćeš isplatiti kredit. Mislim, daš učešće i prestaneš da plaćaš kredit - ti si faktički kupio stan za 20%-30% vrednosti stana. Što bi nastavio da plaćaš kredit?
Hipoteka mora da ide.

Ti si oslobođen učešća samo ako je hipoteka na drugoj nekretnini, i ta nekretnina je veće vrednosti za određeni procenat od one koje kupuješ.

Za regularne kredite imaš menicu, ovde je ipak malo ozbiljniji iznos.
 
Iskreno nisam znao za to, poznajem ljude koji su skoro kupili starogradnju na kredit a nemaju nista u svojoj imovini sta bi stavili pod hipoteku.
 
Taj stan koji su kupili je stavljen pod hipoteku :)

ne platiš nekoliko rata, ostaješ bez stana.
 
Zato prvo banke salju procenitelja, da proceni da li taj stan vredi toliko koliko ga placas, i da li mogu lako da ga prodaju u slucaju da ne placas kredit.
 
Kad vec pomenuh procenitelja, da li neko zna sledece:
-ako me banka kod koje podnosim zahtev za kredit kojim slucajem odbije, da li ce sledeca banka uvaziti izvestaj prvog procenitelja, ili ce traziti ponovo procenu 'svog' procenitelja?
To je iznos od oko 100e
 
Ako je i na njihovoj listi, onda neće tražiti. Ako nije, hoće.

Rešenje, dok budeš birao procenitelja pitaj za koje sve banke radi.

Mada ako banka sazna da te je prethodna odbila, verovatnoća je da će i nova banka biti u najmanju ruku strožija, pažljivija..
 
Supruga i ja imamo pristojne plate ali ono sto nam ulazi u prijavljeno je 115-120 000 dinara mesecno, ostalo ide na ruke. Da li bi to u bankama bilo dovoljno za neki kredit od 80000?
 
Supruga i ja imamo pristojne plate ali ono sto nam ulazi u prijavljeno je 115-120 000 dinara mesecno, ostalo ide na ruke. Da li bi to u bankama bilo dovoljno za neki kredit od 80000?
Jeste, verovatno i do 100000. Mislim da rata može da bude do 70% plate
 
Nazad
Vrh Dno