Šta je novo?

Sta to bi sa cenom procesora?

Ako su cene skocile svuda (u svetu) a ne samo kod nas, onda je to svakako prolazna pojava, jer ce zakon ponude i potraznje vec dovesti sve u red, ako ne do kraja godine, onda vec tokom iduce :type:

@nasty, ma razlika izmedju i7-920 kod nas i u EU ;) Kod nas >25000, u EU za 200e.
geizhals.at

Moram da uskocim u temu sa konstatacijom da je racunar iz "Moja masina" skuplji danas za nesto vise od 8000 dinara, nego sto je bio kad sam ga kupio, negde sredinom aprila. Katastrofa! Ako jos i podignu PDV, trebamo na ulice, a ne forume...
:mad:

Gde si to video?

Ja to, obično, gledam ovde:
15 750
i7 920

ili

15 750
i7 920

Jeste oko 40 evrića razlike, ali APSOLUTNO JEDINA razlika između ova dva procesora je što i7 podržava hyperthreading i ama baš ništa više. A i i7 920 ne ide na Asus Sabertooth ploču. ;)
Mislim da si pobrkao I7 860 sa I7 920. I5 750 je dobra kupovina za jedan deo juzera, u koje verujem da ti spadas (doduse, ja bih cak i na tvom mestu razmotrio kupovinu I7 860, ako je doplata mala u odnosu na cenu cele konfiguracije).

I7 920 je nesto sasvim drugo i, onim juzerima kojima je taj procesor dobra kupovina, to je JEDINA dobra kupovina (alternativa je PII 550/555, za koji ti frostonja garantuje da ce savrseno raditi sva 4 jezgra :D). Mogu samo reci da ti zavidim sto mozes da kupis I5 i da budes potpuno zadovoljan...

Problem je u tome sto se monopolisti izivljavaju pravljenjem novih, nepotrebnih, u startu prevazidjenih procesora, a narod mora da kupuje. A s druge strane, dok god narod kupuje nepotrebne procesore, oni nece praviti potrebne. Ali, to je duboka i bolna tema...
Aj' da ipak zavrsim necim lepim: pored I7 9xx i PII X2(X4) 55x, pojavio se i treci povoljan procesor - X6 1055T. Sad ipak imam(o) tri opcije, pa je nesto lakse...

Prosecnom korisniku je odavno i low-end presao "potreban" nivo.

Mislim da si pobrkao I7 860 sa I7 920. I5 750 je dobra kupovina za jedan deo juzera, u koje verujem da ti spadas (doduse, ja bih cak i na tvom mestu razmotrio kupovinu I7 860, ako je doplata mala u odnosu na cenu cele konfiguracije).
I7 920 je nesto sasvim drugo i, onim juzerima kojima je taj procesor dobra kupovina, to je JEDINA dobra kupovina (alternativa je PII 550/555, za koji ti frostonja garantuje da ce savrseno raditi sva 4 jezgra :D). Mogu samo reci da ti zavidim sto mozes da kupis I5 i da budes potpuno zadovoljan...
Problem je u tome sto se monopolisti izivljavaju pravljenjem novih, nepotrebnih, u startu prevazidjenih procesora, a narod mora da kupuje. A s druge strane, dok god narod kupuje nepotrebne procesore, oni nece praviti potrebne. Ali, to je duboka i bolna tema...
Aj' da ipak zavrsim necim lepim: pored I7 9xx i PII X2(X4) 55x, pojavio se i treci povoljan procesor - X6 1055T. Sad ipak imam(o) tri opcije, pa je nesto lakse...

Zašto misliš da sam pobrkao i7 860 sa i7 920?? Prvo su se pojavili Core i7 9xx procesori jezgra Bloomfield i ti procesori su, na početku, bili užasno skupi. Prvi ne-i7 procesor iz Intela bio je i5 750 (oslabljeni i7 920), kojem je isključen Hyperthreading i jeszgro su nazvali Linfield. Bilo je manje, manje se zagrevalo od i7, te se zbog toga prešlo na 1156 podnožje. Ako pogledaš SVE karakteristike i5 750 i i7 920 (45nm izrada, za razliku od 32nm i grafičkog podčipa svih ostalih i5 i i7 8xx procesora, 4 jezgra, 8 MB L3 keša, 2.66 Ghz radni takt...) jedine razlike su to što i5 750 ne podržava hyperthreading i što mu je drugo podnožje. Sve ostalo je u dlaku isto. A zadovoljiću se tim procesorom zato što se ne bavim renderingom ili obradom videa. U tom slučaju bih uzeo AMD x6 bez trunke razmišljanja. Ovako, Asus Sabertooth ploča je presudila...

razlika je i u dual/triple channel memorijskom rezimu, zbog koga je izbacen 1156 soket.
sto se tice cene procesora, a i svega ostalog, ko planira kupovinu neka to uradi sto pre jer svakodnevno hardver ide cenovno navise i ja ne vidim kada bi to moglo da se zaustavi.

razlika je i u dual/triple channel memorijskom rezimu, zbog koga je izbacen 1156 soket.
sto se tice cene procesora, a i svega ostalog, ko planira kupovinu neka to uradi sto pre jer svakodnevno hardver ide cenovno navise i ja ne vidim kada bi to moglo da se zaustavi.

+1 glas :wave:

Ova tema tri strane nema veze sa "sta bi sa cenom procesora?" :D

Ova tema tri strane nema veze sa "sta bi sa cenom procesora?" :D
Kako nema, vidis da kukamo? :d
Kukanje je vrlo plastican nacin komentarisanja cena... ;)

Btw, na jedno od mojih pitanja mi je, kad sam se malo smirio, sam od sebe isplivao odgovor. Toliko je prirodan, da se cak nisam ni potrudio da ga postujem:

Jedna od mojih nedoumica bila je - zasto su Intelovi procesori poskupeli vise od AMD-ovih... Verovatan odgovor - zato sto se AMD uvozi iz Evrope (mirise mi na Nemacku), a Intel iz belog sveta. (Nije cinjenica koju sam saznao, nego hipoteza koja mi je dosla "iznutra")

Nema sanse - prevoz bi vise kostao posto mi manje uvozimo.
Nego verovatno je AMD vise vezan za evro dok je Intel vezan za dolar. (mada i to ne pije vodu... i kad je dolar padao Intel cene su rasle :p)

Grrrrrr, ostaje samo jedno - skrenuti paznju Čaka Norisa na intelove cene... :smash:

To nije 20% nego ~30% skuplje (25EUR od 85EUR = ~30%)

nije sija nego vrat...

Tek sad potpuno uvidjam da sam pogresio. Mislio sam da si pobrkao I7 860 sa I7 920. Sad vidim da ti stvarno mislis da su I5 750 i I7 920 identicni procesori (do na hiperthreading), a da se I7 860 razlikuje.
Bilo kako bilo, pitao si me zasto sam mislio da si ih pobrkao... Odgovorio sam ti u prethodnom postu.

Samo potpuni idot može da misli da su i5 750 i i7 920 identični procesori. Naravno da nisu, samo sam tvrdio da je i5 750 ZA RAZLIKU OD OSTALIH i5 i i7 8xx procesora rađen u 45nm tehnologiji (kao i i7 9xxx procesori) kao i da izuzev hypertredinga i podrške za triple-channel memoriju nema veće razlike. Naravno, ove dve stavke su veoma značajne za zahtevne operacije renderinga ili video obrade, ali, izuzev toga, nema nikakve razlike, recimo u igrama koje su ovde isprobane na oba procesora. Naravno da zbog razlika između X58 i P55/H55/H57 čipseta ima još nekih sitnijih razlika koje ne utiču na performanse i tehnologije koje poseduju oba navedena procesora.

Uf, ja sam imao jezivo srece kad sam i5-750 kupio na akciji u Atomu proslog decembra za 15k i nesto dinara.

I ja sam kupio i5 za 15 700dinara, a sada je preko 20 000, a nije toliko evro skocio od oktobra.

ne vredi i5 200e...

realna cena je oko 160-170e,sve preko toga je glupost...

komponente su sve skuplje i skuplje,ne pise nam se dobro...

Mislim da cene stoje VEC dva-tri dana...
Bas me zanima dokle ce ovako da divljaju... Sad ne mogu (necu) da kupim grafulju.. :d

Jos kad ukinu i 8% pdv i stave da je 18%.

ako vrate pdv na 18% sa ovim postojecim poskupljenjima,prodaja ce da lepo da opadne...

Vrh Dno