Šta je novo?

Sta se desava sa fanovima MPX200

veske

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
320
Sta se desava sa nama?Jednostavno vise se nigde ne pise o ovom telefonu.Kao da ga je pojeo mrka, ni po stranim forumima ni ovde, nigde.Pre su se uvek vadili novi romovi i ostalo a sada nista.Ima li jos ko da ga poseduje.Ja sam na Bench dosao upravo zbog nje.Pozdrav

Pa šta ima da se piše? Više se ne piše na stranim forumima ni o Motoroli Q, jednostavno su ljudi provalili sve što je bitno, napravili funkcionalan paket - i sad samo voze.

Nove programe se ne isplati stavljati, stari rade lepo - nema šta novo da se kaže. Povremeno obiđem forume za MPx220, ali tamo nema ništa, sem što poneko zakuka kad mu nešto rikne, pri čemu mu hard reset uglavnom reši problem. Nekome je ispao, nekome crkla kamerica posle prepakivanja kućišta i na to se sve uostalom svelo. Firmware nema novih još od jeseni 2005., za MPx200 nema još od onog remek dela sa mpx-land-a. Šta tu još ima novo da se skonta, a da nije već rečeno?

Dali se o nekom telefonu vise pisalo?Zasluzio je penziju.Vec je prevazidjen ,mpx220 je jeftin pa ljudi prelaze na njega ili mnogo bolje telefone a 200tke prodaju za 50e.Ja moj ostavio za "ne daj boze"-priraso mi za srce:S: (220 sam prodao).Telefon koji je bio dosta ispred svog vremena,ali tehnologija brzo napreduje...:type:

Ma kakav WM5. Ko je stvarno upotrebljavao taj aparat, ostao je na WM2k3.

Ja sam i dalje na WM5, i zadovoljan sam.
Mana ovoga telefona je bila i ostala baterija.
Ne razumem zasto neki kazu da je prevazidjen.

Pa čuj, i dalje je upotrebljiviji i lepši od 90% aparata na tržištu. Tek sad neki modeli imaju bolji ekran zbog novih rezolucija - iako ja i dalje tvrdim da je na MPx200 najbolji 176x220 ekran ikad napravljen na bilo kom modelu aparata (dimenzije, boje, vidljiv savršeno i po najjačem suncu). Ne mogu da prežalim ekran otkad sam na MPx220.

Ko nije pri budžetu, a u prilici je da dođe do očuvanog primerka - mislim da će sebe da počasti jednim od najboljih allround aparata ikad napravljenih. Kritična mana mu je bio nedostatak blututa, a moćna baterija je mogla, a i još uvek može da se kupi na tržištima gde je ovaj aparat bio posebno zastupljen.

Pridruzujem se stavu da je ovo najbolji telefon ikada. Pored baterije, ja trazim resenje za jedan software-ski problem. Nemogu nigde da nadjem program koji ce da me podseca na bodjendane koji su uneti u imeniku, ili bar da se bar unesu datumi u taj program. Pa ja samtu opciju imao na Siemensu S55 i prosto ne mogu da verujem da Smrtphone to ne moze.

ps
ili sam ja glup pa ne mogu da provalim... ;)

Ehh mpx-200, najbolji telefon ikada koji i dan danas sije mnoge nokie, se i sl od 300-400 E. Secam se kad sa preko neta narucio motorolu mpx-200 za 150 E tad je skoro tek izasla. I sad ja opusteno za 150 E gledam divx sa sve prevodom, imam IE za surf, gomilu 3d fps igara, emulatore, win media player, mp3 od 1gb, custom programe, brooka ekran itd.. A moj drugar je tad kupio neku nokiu za 400 evra sa color ekranom + nekom nabudz kamerom imao je onaj smrdljivi 3g fotmat za filmice od 50x60 sa sve 5fps to je to.. Gledao je u moj telefon ko siroce .. I kao u jeee KOLIKO HILJADA si platio taj fon + ga je pokazivao svim svojim drugarima koji su isto setali nokie, samsunge, simense - par stotina evra skuplje od mpx200 na kome su picile mucke (3 serial - 3 full epizode u nizu) sa sve prevodom + tece bez ikakvog seckanja full framerate + ultra brzim premotavanjem (beta player konza) + aladin sa sega emulatorom koji radi ali kao na segi - full speed (tada doduse bez tona) + IE sa kojim surfas ko sa pc-a - yahoo mail opusteno sa telefona (a samsung, simensi, nokie itd. su se tad jos uvek borile sa wap-om :)) , i svi su u mpx200 tada gledali ko oni majmuni u monolit u odiseji 2001 :d.. Nije mu bilo jasno kako je moguce da sve to imas na fonu..

Ekran na mpx200 je jednostavno ne-prevazidjen + taj fon je toliko bio ispred svog vremena da to nije moguce. Zbog ekrana sam preskocio mpx220 i presao na motorolu A1000 koja je smesna (a pri tome dosta skuplja) za mpx200 sto se tice brzine. Tesko je nekom symbian useru objasniti brzinu recimo listanja imenika na mpx200 kao i brzinu winmobile-a. Iako ne gotivim microsoft winmobile je stvarno zakon sto se tice brzine, organizacije i slicnosti sa pc-em.

Smarah se sa a1000 dok konacno ne nadjoh dostojnu zamenu za mpx200:

http://www.gsmarena.com/eten_m600-1337.php

Pocket pc + fon je sledeci korak za likove koji su apsolvirali mpx200. Ako ste fanovi mpx200, njenih mogucnosti, dimenzija i ekrana - probajte ovaj m600 i nista vam drugo nece pasti na pamet ;)..

Kad smo mi vlasnici dotičnog fona već ovde, zna li neko gde u Bg-u ima baterija za mpx200? Može i na PM da ne reklamiramo ovde. Pozdrav.

@Haludza: u pitanju je PDA phone, ne baš skromnih dimenzija. Jednostavno su sumanuto preskupi - a prednost tačskrina je u većini situacija diskutabilna. Mislim da je qwerty varijanta bolja stvar, pa sačekajmo GSM Motorolu Q.

prednost tačskrina je u većini situacija diskutabilna

Oh ne opet :D. To je kao da kazes prednost misha na pc-u je diskutabilna. Samo ne znam kako nesto sto je najnaprednije moguce resenje za mobile uredjaje diskutabilno. Tu cak nema diskusije. Diskusija moze biti na foru, dal je bolji malko veci i tezi uredjaj sa tačskrinom i tastaturom ili malko manji i laksi samo sa tačskrinom tj dal nekom samo tačskrin zavrsava posao http://www.gsmarena.com/eten_m600-pictures-1337.php ili ima potrebe za vecim unosima texta pa mu treba i tastatura http://www.gsmarena.com/i_mate_jasjar-pictures-1262.php . Ali tačskrin ce u nadolazecoj 2007 konacno biti valja svima normalna svakodnevna stvar a ne neka exotika o kojoj treba raspravljati.. Uredjaji bez tačskrina su jednostavno kameno doba - bilo da su su sa tastaturom, joystickom, ili bez. Znaci ozbiljni mobile uredjaji u 2007 imaju tastaturu, joystick i tačskrin kao najnormalniji stvar koja se podrazumeva sama po sebi.. E sad neko moze da odluci da mu tastatura ne treba pa uzme samo sa joystickom i tačskrinom jer ima virtuelnu tastaturu ili graffite koji opet 10x brze unose text od klasicnog mpx T9 pisanja poruka - nekome i to bude previse..

Poslednja izmena:
Odosmo u offtopic, ali verujem da će naša iskustva biti od koristi.

Kao prvo, uopšte se ne bih složio sa tobom - u pitanju je očigledno različito ciljno tržište. Koristio sam tačskrin na Accompli A008 čitavu 2003. godinu i uživao u blagodetima besplatnog GPRS-a sve do polovine 2004. U pitanju je bio zanimljiv uređaj rezolucije 240x320 (standardno kao i sadašnji uređaji), solidnih performansi i displeja u 4 sive nijanse. Tač je radio kao bombonica.

Takođe je imao virtuelnu tastaturu i fantastično prepoznavanje teksta. Problem mu je bila jako slaba softverska podrška, iako sam uspeo da mu nabavim J2ME midlete pisane specijalno za njega (instant messenger MiMessenger ili tako nešto, poput Agile-a, podržavao je sve protokole, IRC klijent, Telnet klijent i par igrica).

Kucanje na virtuelnoj tastaturi je svega za nijansu brže od kucanja na običnom mobu. Slova su veoma sitna, ne možeš da kucaš dok šetaš, a ako se voziš kolima kao suvozač po nekom malo neravnijem putu, čak i kucanje običnog SMS-a može da predstavlja problem. Konkretno jedinu prednost tača sam imao koristeći spreadsheet, mada ni to nije bilo nešto značajno, 240x320 nije toliko veliki ekran da se ne može kursorom potrefiti odgovarajuća ćelija.

Tačskrin ima svojih prednosti, 2003. ću me gledali kao spejs eliena kad sam otklapao A008, očekući mob u fazonu StarTAC-a, a ono nigde tastature, samo ekran. Nakon što sam prešao na 7650 ni jednog trenutka nisam zažalio za tačom, baš baš nijednog. Nemoj da se zanosiš da je tač budućnost, obrati pažnju da ih je sve manje samo sa tačom, obično su u kombinaciji sa QWERTY ili samo QWERTY. Konkretno - ako budem išao na neki ozbiljan smart biće QWERTY, sa tačom sam se baš dugo družio i zaključio da mi treba ko rupa na glavi.

QWERTY je već velika stvar, drastično ubrzava unos teksta. Sa druge strane, aparati su mnogo jeftiniji nego kombinacija tač/qwerty (pogledaj pošto su aktuelni Qtek, pa to je stvarno za ljude koji ne znaju šta će sa novcem). Da mašem olovčicom da svi vide kako sam fensi - ma daj.

Na stranu prepoznavanje teksta - to nije za ozbiljne usere. To je za narod koji ne zna raspored tastera, za totalne lamere. Sledeća bitna stvar koja mora da se desi je prepoznavanje govora, sve drugo ne može da zameni tastaturu.

Koliko će da košta taj m600, najmanje 600-700€? Toliko koštaju svi u klasi. Ne vidim šta manje od njega može jedna E61 recimo za oko 260€ se prodavala do skoro. Pa i 1000€ da ti je mesečna plata, da radiš skoro ceo mesec za jedan gedžet, reci molim te da je vredno mesec dana života? Možda tebi jeste, meni vala nije. :D

600-700 E !? :lupko: Nemas ti pojma batice :eyebrows:.. Vidi se da dugo nisi u toku sto se tice pda phone aparata. Cekiraj malo bolje - pogotovo naslov teme - http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=106745 ..

Nemoj da se zanosiš da je tač budućnost

Ne on nije buducnost on je SADASNJOST. Mislim kao sto je 3d akceleracija neizostavna stavka svake nove graficke karte, tako ce i tač biti neizostavna stavka svakog mobile uredjaja, a ne samo skupih modela.. Niko nije rekao da je qwerty nepotrebna, ko ima potrebe za kucanjem vecih kolicina texta sa moba, njemu je potrebna. Ko salje 2,3 kratke poruke dnevno i ponekad malko nesto otkuca - njemu qwerty bespotrebno otezava aparat. Ja recimo sve kratke beleske uopste ne kucam, vec zapisujem olovkom po ekranu + docrtam sta mi treba - mnoogo elegantno resenje.. + rad sa fajlovima, ma bez veze uopste pricati..

Da mašem olovčicom da svi vide kako sam fensi - ma daj

Prilicno nezrelo. Vidi se da si advance user koji je bas skapirao pda platformu i koristio njen pun potencial :D. Za tvoju informaciju - Maksa Catovic, menadzer koji dovodi Rolling Stones i placa ih par miliona (pre toga dovodio Metallicu, REM, itd..) - seta pocket pc phone (mislim da je s110) i mase olovcicom dok skida raider liste itd. Nisam siguran da on ima vremena da glumi fensi lika posto ima 6 cireva na zelucu od mega napetog i vremenski uzasno ogranicenog rokovima posla :eyebrows:..

Poslednja izmena:
ucanje na virtuelnoj tastaturi je svega za nijansu brže od kucanja na običnom mobu. Slova su veoma sitna, ne možeš da kucaš dok šetaš, a ako se voziš kolima kao suvozač po nekom malo neravnijem putu, čak i kucanje običnog SMS-a može da predstavlja problem. Konkretno jedinu prednost tača sam imao koristeći spreadsheet, mada ni to nije bilo nešto značajno, 240x320 nije toliko veliki ekran da se ne može kursorom potrefiti odgovarajuća ćelija.

resenja za kucanje preko touchscreena

img1040a3nr.jpg

fsk.gif

Sjajna fora sa tim za jednu ruku. Nisam znao da tako nešto postoji. U svakom slučaju nije previše uporedivo sa tastaturom koju fizički možeš da osetiš pod prstima, u ovo opet moraš da gledaš sve vreme dok kucaš - ali u svakom slučaju napredak.

Što se tiše advanced upotrebe, ja svakom gedžetu dušu izvadim, tako da ti komentar nije na mestu.

Čisto sumnjam da će taj Eten uopšte doći do nas, možemo da maštamo. Postoji izbor Qtek-a, ali to po meni ne vredi te pare. Sasvim se slažem da menadžer Stones-a može da šeta šta hoće, s obzirom da može da priušti sebi verovatno celog jednog manjeg proizvođača mobilnih telefona.

Tastatura i tač su poprilično komplementarni, pa kako kome šta odgovara. Meni se dopada gedžet u fazonu E70, dovoljno mali kad je sklopljen, a opet dovoljno veliki kad se rasklopi sa velikom landscape rezolucijom (valjda 352x400), kad se ukaže potreba za qwerty.

Ako bih jednu stvar žrtvovao u bilo kojoj varijanti, to bi bio tač, posebno zbog njegovog uticaja na cifru u odnosu na realnu dobit. Ti takođe koristiš tač, skontao si da je to ono što ti treba i ne zameram ti. Ja sam koristio tač i skontao da bi mi više prijao dobar qwerty. Idealna varijanta je i jedno i drugo, ali to, kao što rekoh, ne vredi te pare. Tač + kvalitetno prepoznavanje govora bi možda bilo čisto savršenstvo, ali to još uvek nemamo. :)

Dobro bre Haludza, dokle vise sa tim touch screen-om? Jasno je da je qwerty tastatura zakon za unosenje teksta. Jete touch bolji za rad sa fajlovima i excell na primer, ali zavisi sta kome treba. Evo ja skoro 2 meseca imam E61 i koristim ga svakodnevno za e-mail, surf i msn chatovanje. Stvarno ne znam kako ces chatovati preko msn sa toush screen-om, nema sanse da je brzi od tastature ne E61. NARAVNO, svako ce kupiti ono sta mu treba ili sta nadje i hajde da vise ne razglabamo o tome. Ne bi imao nista protiv touch screen na E61, ali meni ovako vise odgovara, sve mozes i jednom rukom da uradis.
Vidim da su se postovi jos nakotili, samo napred :D Ovo pocinje da podseca na intel vs AMD rasprave, kako su to duhovito na forumu nazvali doba velikih ratova (bejahu 2 ili 3) :p E da, samo nam fali studiovpc i zurka moze da pocne :p
Samo da dodam da mi odlicno ide slepo kucanje na E61 i ne bih se zamlacivao sa nekom boranijom od toch screena i grafitima i sta ti ja znam.
Nego da se vratim na temu, bar delimicno. Sta mislite (prvenstveno Haludza i nidza) da li je pametno preko e-bay na primer kupiti mpx200? Naravno ako je cena ok. I da li je tacno da se na mpx200 ne moze prekinuti veza osim zatvaranjem preklopa?

MPx200 je bruka sprava ako možeš da ga kupiš za male pare. MPx220 još bolja. Ne kapiram samo šta će ti još jedan smartphone? Bolje ne uzimaj WM u ruke, mož' da se desi da će neke stvari oko E61 da počnu da te nerviraju. :p Mada kapiram da su se Symbiani polako približili WM spravama od pre 2-3 godine. :d

@Bunovan:
Ma to sam procitao negde na netu, ne secam se gde. Kao to je jedna od zamerki, e sad da li je u pitanju prekidanje veze ili nemogucnost odbijanja poziva ako otvoris preklop. Ljudi svasta lupetaju, a mozda je u pitanju los firmware, ma nije ni bitno.
Nego secas li se kako nas je neki "car" isprozivao pre jedno godinu dana, kada je odvalio da mpx 220 ima jezivo tanku stampanu plocicu koja eto lako puca. Kada onda nisam umro od smeha necu nikada :p Kako li je rekao, evo jos 2 experta?
@nidza:
u zivotu nisam imao telefon na preklop, pa rekoh da probam. U sustini mi i ne treba, al 'ajde. Ma ne znam ni sam sta cu, negde sam vec pominjao, da ima da se kupi nokia 7110 odmah bi je pazario, a svoju 6800 bi poklonio nekom. Ne obracajte paznju na mene, imam je te napade nostalgije povremeno (vidi mi sig :D ), ali se treba boriti protiv toga. Ne mogu da izdrzim a da ne kazem: muka me hvata od ovih "pichechih" samsung krsheva na preklop, ne vrede 5 para a svi zivi ih setaju, al 'ajde.
Pozdrav

@Bunovan:
e sad da li je u pitanju prekidanje veze ili nemogucnost odbijanja poziva ako otvoris preklop.
Sve kombinacije su moguce na mpx200

@Bunovan:
Nego secas li se kako nas je neki "car" isprozivao pre jedno godinu dana, kada je odvalio da mpx 220 ima jezivo tanku stampanu plocicu koja eto lako puca. Kada onda nisam umro od smeha necu nikada :p Kako li je rekao, evo jos 2 experta?
Secam se-uvek sam bio za to da kad nemas sta pametno da kazes,bolje da cutis.Ali...:) svako ima neka iskustva:crash:

MPX2x0 je zaista bio (i jos uvek je) dobar telefon, medjutim vise nije IN kod raznoraznih fensera koji telefon nose kao nakit umesto da ga koriste za sta se koristi :) zato ga vise niko i ne spominje :)
Ko se pronasao u gore pomenutoj grupi, neka se ne javlja :)

Koliko sada kosta polovan MPX220 u solidnom stanju?

MPx220 nisam video ni u jednom oglasu već duže vreme. Pametan narod pokupovao u ona dva fleša kad se pojavio za oko 150€ i uživaju koristeći vrh phone. Koliko može polovan da košta, možda 10€ manje, ja ga ispod toga ne bih dao, posebno što moji fonovi nemaju tendenciju da ispadaju i budu ozbiljnije ogrebani - nisam opterećen, nego jednostavno mi se ne tresu ruke ili šta. :D MPx200 sam posle godinu dana prodao bukvalno ko nov, još uvek fenomenalno služi kupca, uključujući i originalnu bateriju.

Nije loše propustiti MPx220 kroz ruke, čisto da se rekalibrišete šta je brzina, a onda da se zamislite da je to model od pre 2 godine. ;)

U cemu ga je vreme pregazilo, kazi mi konkretno? Nemoj samo da navodis 3gp.

Bez uvrede ali pazi kad necu ni da se potrudim da prokomentarisem ovo sto si napisao.....mpx200 jeste sjajan
telefon ali molim te...... To je isto kao kad bi rekao u vreme danasnjih procesora "ma moj P3 na 1ghz je najbolji"
wtf??? :D

Bez uvrede ali pazi kad necu ni da se potrudim da prokomentarisem ovo sto si napisao.....mpx200 jeste sjajan
telefon ali molim te...... To je isto kao kad bi rekao u vreme danasnjih procesora "ma moj P3 na 1ghz je najbolji"
wtf???

Zhalosno - vidi se da nikad nisi imao mpx200. Ovo si lupio ali zesce - cisto da bi budzio postove. Najskuplje nokie danas - retko koja ima brzi procesor od mpx200 telefona a gomila ima upravo isti procesor.. To o p3 na 1ghz je tolika budalastina da nemam reci. Nekad je mnogo bolje ako nemas sta pametno da napises - da jednostavno cutis..

Nego da se vratim na temu, bar delimicno. Sta mislite (prvenstveno Haludza i nidza) da li je pametno preko e-bay na primer kupiti mpx200? Naravno ako je cena ok. I da li je tacno da se na mpx200 ne moze prekinuti veza osim zatvaranjem preklopa?

Ja moju mpx200, kupio upravo preko e-bay-a. Kod te motorole mozes da popijes samo jedan bedak. Da ti preklop gubi kontakt, sto sam video kod jednog ortaka. Ja sam moju setao od kad se pojavila i padala mi je milion puta, i nikad nisam imao slicnih problema. Cak sam stekao dojam da je prakticno neunistiva. A moj ortak - kome mpx200 gubi kontakt, te necuje sagovornika - problemu je dohako tako sto ukljuci spikerfon :D. Eto - mi Srbi uvek nadjemo resenje za sve :eyebrows:.

Poslednja izmena:
Zhalosno - vidi se da nikad nisi imao mpx200. Ovo si lupio ali zesce - cisto da bi budzio postove. Najskuplje nokie danas - retko koja ima brzi procesor od mpx200 telefona a gomila ima upravo isti procesor.. To o p3 na 1ghz je tolika budalastina da nemam reci. Nekad je mnogo bolje ako nemas sta pametno da napises - da jednostavno cutis..

Uopste ne razumem poentu tvog posta.

Pod 1: ako primetis pored mog nicka, clan sam ovog foruma od oktobra 2003 godine, a za to vreme sam "nabudzio" kako ti to pateticno kazes 250 i nesto postova, bas zato sto nikada nisam smarao po forumu i nisam lupetao gluposti ko sto ogroman procenat clanova radi. Ako sam imao nesto da kazem to je bilo uglavnom nesto pametno a ne spamovanje.

Pod 2: mpx200 sam imao medju prvima kada se pojavio u bg, ne razumem odakle toliko drskosti da sugerises da lazem, jel si nekulturan ili sta? Ako sam rekao da sam imao telefon znaci da sam ga imao, ili si mozda propustio neki post u ovom topicu? Ako ti je to navika, onda nemoj ucestvujes u diskusiji ko neki padobranac, nego lepo procitaj sta su ljudi pisali...

Pod 3: "Najskuplje nokie danas - retko koja ima brzi procesor od mpx200" Brzi procesor!? Wtf, o cemu ti pricas covece, mpx200 je telefon koji je izasao u trecem kvartalu 2003 godine i koristi "Texas Instruments OMAP 710 processor" na 132mhz. Secam se da su neki korisnici bas sa ovog foruma uspeli da pomocu odredjene aplikacije overklokuju doticni na oko 150mhz bez zamrzavanja ali im je onda tek baterija brzo crkavala (koja je jedna od najvecih mana ovog telefona). Poredjenja radi Nokia 7650 , telefon koji je izasao u prvom kvartalu 2002 je imao ARM9 procesor na 104mhz. Prvi kvartal 2002! A ti mi kazes da danasnje nokie (i najskuplje jel? ;) ) nemaju brzi procesor od toga iz mpx200, smesno.... Za tvoju informaciju (posto si izgleda neinformisan) mainstream procesor koji nokia koristi u svojim novijim modelima je 32-bit RISC baziran na ARM9 seriji koji radi na 220mhz....Toliko o tome...

Pod 4: Zakljucak Prvo ne zelim da se ova diskusija pretvori u nesto tipa Nokia Vs Motorola, to nije poenta... Hteo sam da pokazem da covek nije u pravu u vezi nekih stvari koje je rekao i to je to... Ponavljam da sam imao mpx200 i da sam bio prezadovoljan tim telefonom ali jednostavno to je tehnika i zastareva... Cinjenica je da IMA telefona sa boljim ekranom (tj rezolucijom tipa 480\640), sa jacom baterijom (po meni glavna mana mpx200.... i da znam da ima da se nabavi jaca ali to ne resava problem u velikom procentu), sa brzim procesorom, sa novijim softverom, sa bluetooth-om (ako to nekoga zanima posto ga mpx200 nije imao :D ), sa kamerom......ako to nisu prednosti onda ne znam sta jesu... i cinjenica je da ne zelekameru...ali opet ima i onih koji je zele.......

Toliko od mene, pozdrav svima :wave:

Vrh Dno