Odosmo u offtopic, ali verujem da će naša iskustva biti od koristi.
Kao prvo, uopšte se ne bih složio sa tobom - u pitanju je očigledno različito ciljno tržište. Koristio sam tačskrin na Accompli A008 čitavu 2003. godinu i uživao u blagodetima besplatnog GPRS-a sve do polovine 2004. U pitanju je bio zanimljiv uređaj rezolucije 240x320 (standardno kao i sadašnji uređaji), solidnih performansi i displeja u 4 sive nijanse. Tač je radio kao bombonica.
Takođe je imao virtuelnu tastaturu i fantastično prepoznavanje teksta. Problem mu je bila jako slaba softverska podrška, iako sam uspeo da mu nabavim J2ME midlete pisane specijalno za njega (instant messenger MiMessenger ili tako nešto, poput Agile-a, podržavao je sve protokole, IRC klijent, Telnet klijent i par igrica).
Kucanje na virtuelnoj tastaturi je svega za nijansu brže od kucanja na običnom mobu. Slova su veoma sitna, ne možeš da kucaš dok šetaš, a ako se voziš kolima kao suvozač po nekom malo neravnijem putu, čak i kucanje običnog SMS-a može da predstavlja problem. Konkretno jedinu prednost tača sam imao koristeći spreadsheet, mada ni to nije bilo nešto značajno, 240x320 nije toliko veliki ekran da se ne može kursorom potrefiti odgovarajuća ćelija.
Tačskrin ima svojih prednosti, 2003. ću me gledali kao spejs eliena kad sam otklapao A008, očekući mob u fazonu StarTAC-a, a ono nigde tastature, samo ekran. Nakon što sam prešao na 7650 ni jednog trenutka nisam zažalio za tačom, baš baš nijednog. Nemoj da se zanosiš da je tač budućnost, obrati pažnju da ih je sve manje samo sa tačom, obično su u kombinaciji sa QWERTY ili samo QWERTY. Konkretno - ako budem išao na neki ozbiljan smart biće QWERTY, sa tačom sam se baš dugo družio i zaključio da mi treba ko rupa na glavi.
QWERTY je već velika stvar, drastično ubrzava unos teksta. Sa druge strane, aparati su mnogo jeftiniji nego kombinacija tač/qwerty (pogledaj pošto su aktuelni Qtek, pa to je stvarno za ljude koji ne znaju šta će sa novcem). Da mašem olovčicom da svi vide kako sam fensi - ma daj.
Na stranu prepoznavanje teksta - to nije za ozbiljne usere. To je za narod koji ne zna raspored tastera, za totalne lamere. Sledeća bitna stvar koja mora da se desi je prepoznavanje govora, sve drugo ne može da zameni tastaturu.
Koliko će da košta taj m600, najmanje 600-700€? Toliko koštaju svi u klasi. Ne vidim šta manje od njega može jedna E61 recimo za oko 260€ se prodavala do skoro. Pa i 1000€ da ti je mesečna plata, da radiš skoro ceo mesec za jedan gedžet, reci molim te da je vredno mesec dana života? Možda tebi jeste, meni vala nije.