Šta je novo?

SSD Kingston V-Series

da li ima u prodaji V+ od 128 kod nas

Pakom ima trenutno V+ samo od 64GB.

Upis kao usb flash disk... džaba mu je što je jeftin...! V+ od 128gb je dobitna kombinacija. Jeste 2.2x skuplji, ali je 5x bolji!

Ja sam negde već napisao da je Kingston SSDNow V Series 40GB hendikepiran malim kapacitetom i da bi mu perfekcionista zamerio na upisu od svega 40MB/s međutim "jedan Pirke je morao biti ubiven" :d

Poslednja izmena:
Pustite vi to što je čitanje češća akcija u 98% slučajeva, u realnom radu se ipak oseti razlika između diska koji upisuje 60 i 170 mb/s. Pročitao sam tonu testova... da nije tako, svi bi hrlili da kupe ove jeftine diskove - brzina čitanja nikad nije toliki problem, ali upis ubija koliko je spor. Daleko od toga da je 40gb jedini hendikep.

max, svi i hrle...
nema ih trenutno ni u pakomu ni na neweggu... na ne jos ni jednom nisu proveli vise od 3-4 sata u prodaji...

Pustite vi to što je čitanje češća akcija u 98% slučajeva, u realnom radu se ipak oseti razlika između diska koji upisuje 60 i 170 mb/s. Pročitao sam tonu testova...

Da li može konkretno, gde se oseti, koji test?

da nije tako, svi bi hrlili da kupe ove jeftine diskove - brzina čitanja nikad nije toliki problem, ali upis ubija koliko je spor. Daleko od toga da je 40gb jedini hendikep.

Pa od jeftinih diskova jedino ovaj V40 vredi (kome je dovoljno 40GB), ostale u tom cenovnom rangu ne bih uzimao u razmatranje. Radi se o disku sa Intelovima kontrolerom i NAND čipovima u 34nm, fabrički stižu sa firmware-om koji ima TRIM podršku. Performanse čitanja su im (za cenu) fantastične i sam disk je označen kao "boot drive", dakle da udomi jedan OS i aplikacije koje se najšeće koriste. Meni lično je i 32GB dovoljno. Ne kapiram čemu disk od 128 ili 160GB? To svakako nije dovoljno za sorage, a za sistemski disk je previše. Jedino što mi na pamet pada je da natrpate po 10 igara, ali opet, da li vredi platiti toliku cenu da bi se držalo 10 igara.

Ma ne radi se o kapacitetu, 128GB je svakako malo za storage, ali recimo na 40GB ne mogu da instaliram Win 7 sa svim programima i igrama (pitanje je da li mogu i sa svim programima i da mi ostane 6GB za swap fajl). Zato na 128GB mogu da instaliram i sistem, i 10 zahtevnih igara, jer koja je poenta SSD-a ako mi se Crysis sa modom i velikim teksturama učitava sa magnetnog diska? Ok, i tada je sistem na SSD-u, ali volim sve što koristim da bude na brzom drajvu, samo multimedija i drugi kontent mogu da budu ako treba i na WD Green-u :). Poenta je u tome da je brzina upisa mala i da se to oseti u radu - kad pređeš sa običnog HDD-a na SSD 40 boot drive, osetiš jako malo, slično kao sa V serijom 64GB... A onda sam probao i sa X25-M G2 i X25-E i u radu sve to ne može da se poredi. Vratiće mi Nikola S i ona dva nova Kingstona što su kod njega zbog sesije, pa ću opet da se igram, ali sam siguran u ono što sam iskusio. Jer, imam sada prebrzu mašinu (4 jezgra na 4GHz + HT + 6GB jako brze GDDR3 memorije u Tripple Channelu i oseća se koliko je magnetni HDD usko grlo, pogotovo kada ti je uključen Windows Search koji u mladom sistemu stalno nešto drlja).

Samo za kopiranje..
X25-M ima 70MB/s upis, OCZ i ostali SSD-ovi (ne racunam samo one crapMicron kontrolere nego i Samsung i Indi..) i po 250MB/s upis, pa je X25-M za skoro sve brzi.
Sta oni mogu da postignu u random upisu i R/W random je nesto sasvim drugo.

Pustite vi to što je čitanje češća akcija u 98% slučajeva, u realnom radu se ipak oseti razlika između diska koji upisuje 60 i 170 mb/s. Pročitao sam tonu testova... da nije tako, svi bi hrlili da kupe ove jeftine diskove - brzina čitanja nikad nije toliki problem, ali upis ubija koliko je spor. Daleko od toga da je 40gb jedini hendikep.

Poslednja izmena:
Ma ne radi se o kapacitetu, 128GB je svakako malo za storage, ali recimo na 40GB ne mogu da instaliram Win 7 sa svim programima i igrama (pitanje je da li mogu i sa svim programima i da mi ostane 6GB za swap fajl). Zato na 128GB mogu da instaliram i sistem, i 10 zahtevnih igara, jer koja je poenta SSD-a ako mi se Crysis sa modom i velikim teksturama učitava sa magnetnog diska? Ok, i tada je sistem na SSD-u, ali volim sve što koristim da bude na brzom drajvu, samo multimedija i drugi kontent mogu da budu ako treba i na WD Green-u :). Poenta je u tome da je brzina upisa mala i da se to oseti u radu - kad pređeš sa običnog HDD-a na SSD 40 boot drive, osetiš jako malo, slično kao sa V serijom 64GB... A onda sam probao i sa X25-M G2 i X25-E i u radu sve to ne može da se poredi. Vratiće mi Nikola S i ona dva nova Kingstona što su kod njega zbog sesije, pa ću opet da se igram, ali sam siguran u ono što sam iskusio. Jer, imam sada prebrzu mašinu (4 jezgra na 4GHz + HT + 6GB jako brze GDDR3 memorije u Tripple Channelu i oseća se koliko je magnetni HDD usko grlo, pogotovo kada ti je uključen Windows Search koji u mladom sistemu stalno nešto drlja).

Konkretno do sada sam za sys disk koristio WD Black 640GB i prelaskom na V40 boot drajv sam dobio mnogo. Nije wow efekat, ali osetno lepši rad sistema. Već sam start operativnog sistema je mnogo brži, sve u systray-u se učita za 2 sekunde, nema one tromosti, čim dobijem kursor mogu već da pokrećem aplikacije. Hladan start aplikacija je brz skro kao da su već u memoriji.

Što se tiče igara, slažem se, ali još uvek su drajvovi koje pomišnješ previše skupi, ali ko može sebi da priušti, odlično. Igre poslednjih 3 godine ne igram, a sve što mi treba sam instalirao i imam preko 10GB slobodno. Win7 mi je zauzeo ravno 8GB + swap + hibernate.

Tačnije, kod mene Win7 64bit + sve sitne aplikacije (TC, Aimp, Foobar, AVP, Dropbox, Skype, Gtalk, KM player, MPC, kodeci, browsri, Picasa, ImgBurn, uTorrent, gomila utility-ja za tesitiranje hw, CutePDF ...), neke krupnije aplikacije (OpenOffice, Visual Studio, SQL Developer, Eclipse, IntelliJ IDEA, par RDBMS-a, web server, Tomcat, sitni development alati i biblioteke, PowerDesigner, VirtualBox, Adobe Acrobat 9 Pro, GIMP, JDK ...), plus Workspace folder gde planiram da držim aktuelne projekte - dakle sve to zajedno nije više od 30GB, a sigurno sam u nabrajanju zaboravio dosta toga.

Za ovu namenu V40 je odličan, takođe mislim da je odličan da se ubaci u bilo koji laptop ili netbook. Ko ima gejmersku zver od mašine, neka traži nešto jače.

Poslednja izmena:
Ja imam uglavnom to što si naveo, ali su mi tu i Photoshop i Dreamweaver, koji su i najzahtevnije aplikacije. @alfaunits, utisak u radu sa SSDNow V+ diskom je bolji nego sa X25-M, baš zbog brzine upisa. Ne radi se samo o radu u sistemu, nego i o kopiranju - često se radi unrar većih datoteka i to na ovim SSD-ovima sa lošim upisom radi kao da sam na eksternom HDD-u povezanom na USB i to prilično smara. Kao što sam rekao na početku threada, V+ sa 128GB je dobitna kombinacija!

Poslednja izmena od urednika:
V+ serija ima lošiji random access write od mališe kojem su ime pogrešno dali, mnogo adekvatnije bi stojao naziv M+.

Poslednja izmena:
Nećete me ubediti da je mališa dobra stvar. Probao, džaba ;)

Pazi, daleko od toga da nema bolje, ali za ~100e nema bolje. Meni lično je 100e limit za disk na kojem će biti OS i aplikacije. Razmišljao sam o V+ 64GB, ali skup mi je već.

U principu, ako bih već izdvajao tako veliku cifru, išao bih do kraja i uzeo Intel-a od 160GB, koji je dobio performance boost novim 02HA firmware-om.

Može, ali je nedostatak što TRIM u tom slučaju neće raditi, a ni Intel Toolbox ne može da vrši optimizaciju SSD-ova koji su u RAIDu.

Evo ukratko utisci sa X25-E: sistem trenutno reaguje na svaku aplikaciju, a u odnosu na WD750, koji daje 5.5 experience index za HDD, sa ovim HDD-om imam

Prilozi

• performance_win7.png
    performance_win7.png
    167.8 KB · Pregleda: 157
Max tebi treba sistem na ram disku i da se onda dosađuješ. Ovako je baš lepo, nije idealno ali možeš da zamisliš kako to izgleda :d

Samo iskljuci glupavi defragmenter u jos glupljoj Visti posto automatski se ukljucuje u pozadini bez pitanja. X25-E je SLC pa nece (skoro) da strada. Ali WinMEII moze sa pozadinskim defragmentiranjem (koje ne primetis a ukljuceno je) da ubije MLC SSDove

Poslednja izmena:
Evo ukratko utisci sa X25-E: sistem trenutno reaguje na svaku aplikaciju, a u odnosu na WD750, koji daje 5.5 experience index za HDD, sa ovim HDD-om imam

Ne znam koliko je ovaj Win7 experience index merodavan, ali kod mene je situacija sledeća:
WD Black 640GB - Index 5,9
Kingston V40 - Index 7,6

Eto, da si uzeo V40, mogli bi smo da te zezamo da ti je ram memorija jadna :d

Oće li ponuditi još neko sem Intela (a i to samo na papiru koliko primećujem) X18-M? X18-E? :-devil-: 64GB su mi sasvim dovoljna... :D

Eto, da si uzeo V40, mogli bi smo da te zezamo da ti je ram memorija jadna :d

Ma bre, Windows to stvarno dobro meri, jako dobro je ocenio i7 na 4GHz sa sve HT-om. Bedni Core 2 sa 2 mega keša na 2 GHz je 5.5. Bezveze...

Ma bre, Windows to stvarno dobro meri, jako dobro je ocenio i7 na 4GHz sa sve HT-om. Bedni Core 2 sa 2 mega keša na 2 GHz je 5.5. Bezveze...

Pa što se onda blamiraš sa tim wannabe benchmarkom?

Poslednja izmena:
Kao da su HDTune i HDTach mnogo bolji :p
Nijedan nema veze sa realnim radom...

alfaunits, utisak u radu sa SSDNow V+ diskom je bolji nego sa X25-M, baš zbog brzine upisa. Ne radi se samo o radu u sistemu, nego i o kopiranju - često se radi unrar većih datoteka i to na ovim SSD-ovima sa lošim upisom radi kao da sam na eksternom HDD-u povezanom na USB i to prilično smara. Kao što sam rekao na početku threada, V+ sa 128GB je dobitna kombinacija!
Daj molim te, ako je Unrar najzahtevnija "disk" aplikacija koju koristis, onda si trebao da ostanes na VRaptoru - bez sale ;) Stavi 2-4 komada u RAID0/10 i imaces veci kapacitet za isti novac, a unrar ce primetno brze raditi ;)
Meni licno smeta <100MB/s upis na X25-M pa koristim E, ali isto bi mi smetao manji random write pa nisam isao na nesto trece.

Ma bre :) nije unrar najzahtevnija aplikacija. RAID ne želim više, jer često menjam biose i hardver generalno i ne želim da proživljavam opet sve kao pre i treba mi funkcionalna mašina. Evo sad kad sam se apgrejdovao ne mogu da stignem da re-testiram gomilu kartica na novoj mašini, jer testiranje jedne karte za benchmark ti je jedan dan, najmanje! Zamisli još da mi se u sred nekog posla desi da mi se raid raspari samo zato što sam promenio bios... plus, ja stalno koristim ghost, jer moj sistem i sistem za testiranje nisu isti. Ali nebitno sada...

Magnetni diskovi me više ne zanimaju kada su performanse u pitanju, samo kapacitet. Disk sa kojim radim drlja kao nenormalan, ali dobro, Win 7 instalacija je sveža, pa će to proći. V+ odgovara i zbog dovoljnog prostora, i performansi i umerene cene. Intel 64GB E je fenomenalan, ali premali (mada se ne bih bunio da ga imam kada bi koštao duplo manje, recimo), a 80GB ima opet spore upise, mada je i on dobar. Ali za te pare je bolji V+ sa 128GB (koji je tek nešto malo skuplji).

Poslednja izmena:
E, ljudi izgleda da nemamo sreće sa V40 i TRIM podrškom! :(

02HA firmware donosi TRIM podršku i to mu je praktično glavna novina. Kingston V40 (kao što se sa slike vidi) je fabrički stigao sa 02HA firmware-om, ali se takođe vidi da nema TRIM podršku (nisam znao za ovaj programčić, tj. da postoji mogućnost da se proveri da li SSD podržava TRIM).

S obzirom da je u drajvu firmware koji 100% ima TRIM podršku, da li se može izvesti zaključak da ovaj SSD nema hardverskih mogućnosti da izvrši TRIM bez obzira na firmware, tj. da TRIM podrške na V40 neće ni biti?

Prilozi

• CrystalDiskoInfo - Kingston V40.jpg
    CrystalDiskoInfo - Kingston V40.jpg
    111.4 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
Pa sta se zalecete i kupujete prve macice.Uzecu SSD tek kada budem video da sve podrzava,i od strane M$a,kada sve to postane def,a to tada izaci ce SSD SATA3,tako da..do maja 2010.,100%

Poslednja izmena:
@marko_n
A kako se zove program?

Nazad
Vrh Dno