Šta je novo?

SSD Kingston V-Series

PJ optimista si...

Gurace is ove tehnologije najvise sto mogu. Povecace kapacitet, spustiti nand na nizi proizodni proces, pa ce spustati cenu po gb, ali ne bas tim tempom (bar se nadam inace propala investicija |PP).
Novi indilix kontroleri (SATA 6.0gb) su najavljeni tek 2011, a ima tu jos nekih novih igraca, ali svi su sad skoro izbacili kontrolere i ne verujem da ce skoro nesto drasticno. JMIcron i toshiba prete novim kontrolerom (ali mislim da ce im trebati dosta da se operu od prosle generacije). Intel ce peglati FW dok moze.
Samsung tu najbolje stoji sigurno, ali i oni su sad izbacili kontroler koji tek treba da pocnu ozbiljnije da muzu... pokrivaju dosta OEM trzista (Lenovo) od ranije, a sad i retail polako...

Sad samo cekamo novi FW za v40 koji ce da podrzi trim, pa ce mi dusa biti na mestu |)

PS moj je stigao danas, pohvale za pakom i za city... jos da je kurir hteo da posao da mi ga donese umesto da budim zenu |PP

Kingston SSDNow 40GB Boot Drive - HD Tune Pro 3.5

Ne znam zašto je u random access testu (i read i write) blokirao na poslednjem petom testu (Random), probao sam više puta, pa sam ga na kraju izbacio iz testa, ne znam da li je do diska ili je problem na relaciji Win7 <-> HD Tune Pro.

Inače u pitanju je Intelov kontroler (ICH9R), u BIOSu podešen AHCI mod, Win7 RC 64bit.

Prilozi

• Kingston SSDNow - HD Tune Pro 3.50 - Read.jpg
    Kingston SSDNow - HD Tune Pro 3.50 - Read.jpg
    75.2 KB · Pregleda: 108
  • Kingston SSDNow - HD Tune Pro 3.50 - Write.jpg
    Kingston SSDNow - HD Tune Pro 3.50 - Write.jpg
    82.5 KB · Pregleda: 104
  • Kingston SSDNow - HD Tune Pro 3.50 - File Benchmark.jpg
    Kingston SSDNow - HD Tune Pro 3.50 - File Benchmark.jpg
    76.5 KB · Pregleda: 98
  • Kingston SSDNow - HD Tune Pro 3.50 - Random Access - Read.jpg
    Kingston SSDNow - HD Tune Pro 3.50 - Random Access - Read.jpg
    91.1 KB · Pregleda: 92
  • Kingston SSDNow - HD Tune Pro 3.50 - Random Access - Write.jpg
    Kingston SSDNow - HD Tune Pro 3.50 - Random Access - Write.jpg
    90.8 KB · Pregleda: 94
Kingston SSDNow 40GB Boot Drive - Ostali testovi

HD Tach
AS SSD Benchmark
Crystal DiskMark x64

Prilozi

• Kingston SSDNow - HDTach.jpg
    Kingston SSDNow - HDTach.jpg
    136.5 KB · Pregleda: 136
  • Kingston SSDNow - AS SSD Benchmark.jpg
    Kingston SSDNow - AS SSD Benchmark.jpg
    64.2 KB · Pregleda: 113
  • Kingston SSDNow - AS SSD Copy-Benchmark.jpg
    Kingston SSDNow - AS SSD Copy-Benchmark.jpg
    43.6 KB · Pregleda: 86
  • Kingston SSDNow - CrystalDiskMark - 50MB.jpg
    Kingston SSDNow - CrystalDiskMark - 50MB.jpg
    45.1 KB · Pregleda: 99
  • Kingston SSDNow - CrystalDiskMark - 100MB.jpg
    Kingston SSDNow - CrystalDiskMark - 100MB.jpg
    44.9 KB · Pregleda: 86
Lepe brojke,ocekivano...
Nema sta ovaj 40GB je trenutno best buy po toj ceni,mada mislim da ce uskoro i ostali ponuditi slicno.

Intel ce ponuditi isto to |) samo pod svojim imenom...

Ostali tesko.. tj svi imaju tu oko 32-60gb ssdove ali sa sarolikim cenama, gorim performansama i vecoj potrosnji

meni deluje da su ovi kontroleri ustvari malo falicni u startu i da zato zaleme na njih 1/2 nand cipova... heh mozda se moze "otkljucati" nesto, to je sada popularno |P

Intel ce ponuditi isto to |) samo pod svojim imenom...

Ostali tesko.. tj svi imaju tu oko 32-60gb ssdove ali sa sarolikim cenama, gorim performansama i vecoj potrosnji

meni deluje da su ovi kontroleri ustvari malo falicni u startu i da zato zaleme na njih 1/2 nand cipova... heh mozda se moze "otkljucati" nesto, to je sada popularno |P

Ovo što Kingston nudi je OEM Intel proizvod, a pod svojim brendom Intel je najavio takav drive (34nm, G2, 40GB) pod nazivom X25-X do kraja godine. Potrošnja nije problem jer 2 x ništa = ništa, odnosno ovi koji su bahati troše 2W u loadu, a ovi "energy conscious" troše oko 1W u loadu.

Što se tiče otključavanja mrka kapa jer se ne može otključati nešto što fizički ne postoji. Na PCB je prisutno duplo manje NAND čipova pa zbog paralelizacije to predstavlja i razlog duplo manjeg transfera kod upisa.

sala za otkljucavanje |)
al i dalje mi je sumnjivo da su zalemili upola manje cipova eto tako... pre ce biti ova ideja sa skart kontrolerima...
Nadam se da ce kad intel izbaci svoje biti i firmware sa TRIMom za ovo cudo...

Ne vidim šta je tu sumnjivo, manje GB za manje para. :) Recimo da nije bilo ovog modela, ja verovatno ne bih ni kupio SSD još neko vreme jer mi je 100e limit koji sam postavio za sys disk i koji nisam želeo da pređem u bilo kom slučaju.

Daj neko ko ga je instalirao u masinu da prenese utiske u svakodnevnom radu: to me zanima. Video sam i testove, video sam uzivo dizanje sistema, pokretanje pojedinih igara - ali nisam ga jos stavio u notebook.

Ja sam bio "povlascen" kao enterprise partner :D na jutarnjem delu Kingston prezentacije pa sam dobio V 128. Cekam originalni Windows da stigne iz Engleske kao upgrade notebooka pa da ga stavim unutra. Znam da bi tek ja trebao da osetim speed jer su 2.5 incni diskovi kudikamo sporiji od velikih - ali zanima me subjektivni osecaj u radu da cujem od nekoga od vas koji su se "ponovili". Pa ako neko na desktopu ko uziva u kudikamo brzem radu od mene kaze da je to to - da lepse spavam i iscekujem dan D :)

Meni licno su utisci fantasticni, pogotovo sto nikada nisam koristio RAID te sam presao sa WD 320GB koji je za mene licno bio i solidno bucan.
Za vecinu programa i butovanje sistema mislim da nema potrebe pricati, ali npr neki programi poput JDownloadera koji me uvek smarao dok se podigne, pa sada je to vec poptuno drugacija prica. Ucitavanje u igrama je takodje dosta brze. U Unrealu pre kada bih pokrenuo neku mapu se ucitaju prvo osnove teksture i umelo je da potraje par sekunda da se sve ucita; sada se samo vidi ta slika, i sledeceg momenta je vec se ucitano.
I da ovo je za desktop varijantu posto trenutno nemam notebook.

Poslednja izmena:
Ni ja ne bih dao vise od 100e, tako da su i mene uboli |) Tj cekao sam zadnjih mesec ipo da se pojavi... a pakom me je jos vise obradovao sto ga je uvezao...

@Peca Ja sam ga instalirao u timeline 3410.
Problem je sto je tu glavno usko grlo u startu procesor (celeron 723). Komp inace ima 3gb rama, ne pokrecem nista jako zahtevno (osim delphija 2007) pa ni ranije nije puno drljao po disku. Ne greje se, vuce puno manje struje (baterija duze traje) i dize se jako jako brzo. Uglavnom nije ono da kazes wow investicija u slucaju ovog racunara, ali me je jako zanimalo |)
Takodje, procitaj moju temu za free upgrade windowsa... uzmi lepo instaliraj tu varijantu koju ces dobiti kao upgrade, kad ti stigne original samo ukucaj serijski broj (mozes ga bez serijskog legalno koristiti 120dana), da ne cekas.

danijel00, koliku si razliku osetio u trajanju baterije?

Zavisi od operacije... Moras uzeti u obzir da je ta masina vrlo stedljiva, tako da razlika od 4w koliko obican disk povuce u maximumu i 0.15w koliko ovaj ssd vuce je otprilike 50% ukupne potrosnje (znaci sad je max oko 9, prosecno oko 7w, a vidjao sam i 13w sa hardom, battery care tako kaze)...
Naravno tih 4w disk vuce kad ga bas mucis, pravljenje image-a, instalacija OS, instalacija razvojnih alata i slicno... u tom scenariju sam uspeo da potrosim >50% baterije za 2 sata...

Rekao bih da sam neke normalne upotrebe dobio sigurno jedan sat.
Naravno na nekom jacem laptopu bi ta razlika bila znacajno manja |)

I sta bi? Jel stiglo,moze neki info...hvala.

Zna li neko da li Kingston V+ serija (samsung kontroler) podrzava TRIM komandu?

Zna li neko da li Kingston V+ serija (samsung kontroler) podrzava TRIM komandu?

Čini mi se da u firmware-u nema još niko. Intel je 'teo pa znate kako se završilo. Osim JMicron kontrolera svi ostali bi trebalo da imaju tool sa kojim se može ručno obaviti ono što TRIM funkcionalnost podrazumeva.

Poslednja izmena:
indilinx ima sigurno, stim da su i oni imali par pehova, pa su izbacili verziju fw-a i onda istu povukli i onda izbacivali sledecu, pri cemu su zahtevali da se prvo uradi downgrade ove falicne da bi mogli da se upgradeujete na stabilnu... a pri tom se operacija obavljala iz cistog dosa!! i dovodila do gubitka podataka...
intel bi trebalo da ima sad stabilnu verziju fw-a, ali su se ljudima desavali pehovi prilikom upgrade-a istog, no kome radi, radi dobro i tvrde da je do programa za flashovanje...

Za samsung ovde pise da ima nekakav svoj trim:
http://www.pcper.com/article.php?aid=766&type=expert&pid=11

Znaci kod Samsunga je dovoljno drzati NTFS fajl sistem i on ce sam da odradi sve sto radi TRIM. Ali zabrinjava onaj podatak da ne postoji alat za flashovanje, mozda ni ne dobijes taj auto-trim ako kupis SSD sa starijim firmware-om.

Bem ga... mozda sam pozurio sa kupovinom ssd-a, ali mi se jako svidjao kao ideja... ionako ce za te tri godine da se potrosi, trim ili no trim |), pa ce dotle biti ozbiljnijih za ok pare...

Zaboravio sam da dodam... Manve je kriv, on me je nalozio na v40... slao mi je neke linkove i tako pre koji mesec.

Poslednja izmena:
Zna li neko koliko zive ovi SSD diskovi.Jel nece brzo da izdaju, ja npr koristim matorog Seagate 5 god i nista mu ne fali:d jel moguc takav scenario sa ovim diskovima.

kaze 1000000h MTBF za ovaj moj, za bolje 1.500.000
dok to odradi |>, bice dovoljno jeftin da me boli uvo...

Itekako, V+ serija je osteno bolja. Iz V serije može da prođe model od 40GB pod uslovom da ti je 40GB dovoljno.

SSD.Kingston SSDNow V Series 40GB

sl1. Sequental Read
sl2. Sequental Write
sl3. Random Access read
sl4. Random Access write
sl5. HD Tach RW

Prilozi

• SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.read.png
    SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.read.png
    43 KB · Pregleda: 76
  • SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.write.png
    SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.write.png
    44.8 KB · Pregleda: 72
  • SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.random access.read.png
    SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.random access.read.png
    50.5 KB · Pregleda: 73
  • SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.random access.write.png
    SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.random access.write.png
    47.8 KB · Pregleda: 72
  • SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.png
    SSD.Kingston SSDNow V Series.40GB.P35.png
    26.2 KB · Pregleda: 90
Upis kao usb flash disk... džaba mu je što je jeftin...! V+ od 128gb je dobitna kombinacija. Jeste 2.2x skuplji, ali je 5x bolji!

@Paradigma

Koliko vidim i moj i tvoj SSD su stigli fabrički sa firmware-om 02HA koji bi trebalo da podržava TRIM?

U testu koji je linkovan u drugom postu u ovim topic-u je drajv sa verzijom firmware-a 02G9.

Oni u tekstu kažu:
We tried to flash the drive firmware version 02HA, which is the TRIM supporting firmware, but we got this error message when using the Intel Firmware Update Tool.

Takođe:
http://www.intel.com/support/ssdc/hpssd/sb/CS-031021.htm

Mislim da ovi naši SSD-ovi već imaju TRIM podršku.

Poslednja izmena:
@byMaX
Da li je citanje cesca pojava u realnom radu?
Gde bi se konkretno najvise primetio ovako slab upis?
Da li su cesti i uobicajeni takvi slucajevi ili su specificni.

POZ

Poslednja izmena:
@byMaX
Da li je citanje cesca pojava u realnom radu?
Gde bi se konkretno najvise primetio ovako slab upis?
Da li su cesti i uobicajeni takvi slucajevi ili su specificni.

POZ

Mislim da nije toliko bitno za sistemski disk. Prilikom instalacija (kada se najviše vrši upis) je usko grlo optički drajv ili net konekcija... U većini slučajeva se podaci čitaju i benefit od bržeg upisa nije značajan.

@Trim support
Nema sumnje, 02HA podržava TRIM i izgleda svi drajvovi kupljeni u Pakomu su stigli sa novim firmware-om.
Ono što je mene zbunjivalo je potreba za Intel-ovim SSD Toolbox-om, tj. za ručnim pokretanjem TRIM-a. Evo odgovora ako još nekog zanima:
The Intel SSD Toolbox provides SSD management tools and information about the drive, including comparing Self-Monitoring and Reporting Technology (S.M.A.R.T.) drive attributes to manufacturer threshold. It provides basic and full diagnostics, along with recommended actions. The Toolbox also features an easy-to-use graphical user interface that will allow end users to schedule and run the TRIM command independent of the operating system. We thought that TRIM command would run in the background without any consumer knowledge, so we asked if Intel had any documentation on when the Windows 7 ATA Data Set Management Command’s trim attribute would be functioning. For example is it set to run every hour or it is done constantly? Intel replied that they "don't have any documentation from Microsoft on how TRIM is run. However using the Intel SSD Optimizer (part of the Intel SSD Toolbox) a user can run TRIM at a scheduled interval in Windows 7, Vista and XP as well."
--> Link

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno