Šta je novo?

Srpski sindrom u preduzecima ili...? [opsta,non IT tema]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam zasto ljudi prave famu ili pljuju ljude koji odu preko zbog bolje zarad ili standarda. Potpuni je *****izam kritikovati ili razapinjati ljude koji traze bolje uslove za zivot u drugim drzavama. To sto sam rodjen u Srbiji i sto pricam srpski ne znaci da volim sto sam srbin. Ta ista Srbija, kojom upravljaju ljudi koji upravljaju, nas svaki dan na ovaj ili onaj nacin j*be i onda treba da slusam od nekih laznih patriota kako sam kukavica sto sam otisao u drugu drzavu? Apsurd. Svako pametan menja uslove i stvara sebi ugodan ambijent a ako to nema u drzavi kojoj zivi, onda ide preko, mnogo je lakse promeniti drzavu nego stanje u drzavi.

Ta ista Srbija, kojom upravljaju ljudi koji upravljaju, nas svaki dan na ovaj ili onaj nacin j*be i onda treba da slusam od nekih laznih patriota kako sam kukavica sto sam otisao u drugu drzavu? Apsurd. Svako pametan menja uslove i stvara sebi ugodan ambijent a ako to nema u drzavi kojoj zivi, onda ide preko, mnogo je lakse promeniti drzavu nego stanje u drzavi.

1000% se slazem sa ovim

Problem u nas je sto su ljudi navikli, gledajuci oko sebe, da je nepotizam, korupcija i mediokritet put ka uspehu....cast malobrojnim izuzecima. To je nasledje od davnina jos i pre 90-tih a tada je to postao mejnstrim... Nije to sto su kao menadzeri takvi vec i armija dupeuvlakaca i tuznih sudbina koji se prodaju za 100 evra vise koji su oko njih posredno ili neposredno uvezanih...Kao revolucija koja se odigrala 5.10 i nije to bila jer mozete videti da isti ljudi i sistem vrednosti funkcionise i dalje...to je zato sto je takvih mnogo, cak i vise onih koji su bili za neke nove vrednosti...sto bi rekli klasican primer banana republike. Extreme je sve rekao nema se sta tu dodati osim +1

Ono što je zanimljivo da smo mi (Srbija) ovako polupani i ojađeni, idealna zemlja za isprobavanje i uvođenje nekih novih ideja koje dobrostojeće zemlje nemaju hrabrosti da uvedu jer se boje da će im to doneti negativne posledice. Pričam o modernim idejama kao što su demarhija, okretanje tehnologiji više nego što je ijedna zemlja pre nas to uradila (uključujući SAD i Kinu) i zasnivanju društva budućnosti na tim idejama.

Meni je najstrašnija upravo ta činjenica da baš niko ne razmišlja u tom smeru već svi vide izlaz u postepenom dostizanju nekih evropskih ideala što se nikada neće desiti jer će uvek biti ispred nas ako sve što budemo raditi jeste da ih pratimo. Mi moramo da rizikujemo i pravimo krupne korake ako nam je do srećne budućnosti.

Znam da nema para i da je ovo kockanje ali Srbija je kao prašuma posle požara, teško da može gore od ovoga čak i ako se te nove ideje pokažu lošim u praksi. Probali smo komunizam i ma koliko ljudi mislili da nas je uništio to nije tačno jer je Srbija pre komunizma bila jedna poljoprivredna zemlja i osim dobrih odnosa koje je naša aristrokatija imala sa evropskom, nije se ništa bolje živelo nego danas. Za vreme Jugoslavije smo bar bili neki faktor, doduše u "trećem svetu" ali ipak faktor.

Izem ti tu budućnost ako nam je perspektiva da jednog dana budemo kao Estonija ili Letonija. Bolje da se svi iselimo u Norvešku ovog trena nego da čekamo to.

Poslednja izmena:
U ovoj drzavi je haos na svim mogucim poljima, BUKVALNO SVIM. Mi nemamo apsolutno nijednu granu odradjenu kako treba i cisto sumnjam da ce ikad biti. Ovde treba da se promeni apsolutno sve i to od najsitnijih stvari pa do onih krupnih ALI to je sve teze i teze jer svi hoce deo kolaca i ovu izmucenu Srbiju ce kao opusak da bace i zgaze kad ispuse sve do kraja. Ono sto je takodje jako veliki problem je sto su u Srbiji vecinom seljaci i to oni, satro, patriote i cim im pomenes Kosovo i sve ostale srpske svetinje oni glasaju za tebe a najveca srpska svetinja je vec neko vreme drzava za sebe i to jedino mi Srbi ne vidimo, sto je najtuznije. Od one casne Srbije i Srba koji su davali glavu zbog svoje,reci nije ostalo nista i ta Srbija i njeno ime odaaavno ne postoji...

Placene su po satu izmedju 3 i 5 EUR, generalno nikad se nisam cenkao niti spustao cenu, merio vreme ili nesto durgo. I dobijao sam krs uslugu koja nije vredela datih para. Stoga nema veze sa placanjem vec sa stavom ljudi i odnosom prema poslu generalno. Najjeftinija usluga koju ja pruzam kao firma drugima iznosi 20 EUR na godisnjem nivou (digitron u ruke pa izracunaj koliko je to na dnevnom nivou), ali ne dozvoljavam sebi da me bilo ko zove i da se zali na uslugu - jer su platili koliko sam trazio.

Placen si onoliko koliko vredis i kolika je potreba za tvojim znanjem na trzistu. Naravno da je lakse kukati kako nema posla i kako ti je drzava kriva za sve jer nisi bio u stanju da malo savijes svoja ledja kako bi nesto postigao u zivotu. Svi bi odmah minimum 1000 EUR plate i direktorske fotelje, sve ispod toga prosto nije adekvatno.

Naravno da svako žanje ono što sam poseje. Više sam pričao uopšteno da poslodavci ne mogu da očekuju rezultate ukoliko radnik od tih para ne može da samostalno izdržava barem sebe, a da ne pričam o celoj porodici, posebno ako recimo supružnik ne radi ili se radi o samohranom roditelju. Tako nešto sa srpskom prosečnom platom i sa trenutnom cenom komunalija, potrošačke korpe i svega ostalog nije moguće.

Ja ovo pišem više u vezi priče kako srpski radnici ne rade, kako su lenji i sve ostalo. A sa druge strane isti ti srpski radnici kada odu u inostranstvo i kada počnu bivani plaćani za svoj rad i kada prvi put shvate kako je to da ostavljaju i neki dolar sa strane i kada krenu da se pune bankovni računi, toliko se zalude da su spremni da rade prekovremeno, da rade u dve smene samo da bi se ti bankovni računi još brže punili, pa se desi beg u sasvim drugu krajnost.

Uvek me začudi, a ne bi trebalo, kako sve teme bez neke usko stručne teme završe u politici, nacionalizmu i opštem prepucavanju.
A ne bi trebalo...
Od prava radnika i mobinga, došli smo do komunizma, emigracije i izbeglica... Stvarno, ako ne možete da ostanete u smislu teme, što ne preskočite istu?

Inače, radio sam u jednoj firmi do izbijanja krize 2009, pa sam slušao muke radnika koji su ostali. Išli su šefovi do te mere da su zabranili kuvanje kafe, a kafe kuvarice su prebačene u čistačice. Proglašena je opšta štednja: prvenstvo na toalet papiru. Merilo se kad /gde ko od radnika ide, koliko je trajala pauza i sl.
O zloupotrebljavaju ženskih radnika se samo šuškalo.
Mislite da su se šefovi odelu dela plata? Ne! Čak su ih povećali, jer su napravili uštedu, pa da se nagrade što su dobro radili.
Pri tome, više je bilo stranaca u vrhu nego naših ljudi. Nekako sam stekao utisak da stranci koji dođu kod nas prvu srpsku reč koju nauče je "kombinacija" i sebe vide kao velike bele bwana okružene gomilom belih crnaca.

^ Prava radnika i ostale "radne" tematike su direktno povezane sa drustvom i njegovim sistemom funkcionisanja, tako da je sasvim ocekivano da ce biti sukoba misljenja u ovakvim temama.

Normalni i pametni bi, da su ostali, samo protracili svoj zivot u uzaludnoj borbi bez ikakvih sansi da nesto promene. Naravno da niti su kukavice niti su duzni da budu vodje i staratelji milionima debi1a.

+++

Ja samo cekam da se ovde javi neki sef, pocne da vreca i preti tuzbom...:d

Oduvek sam tvrdio i stojim iza toga, da je osnova svega u odgovornosti i sprovođenju zakona.
Dok god neko može da ne radi svoj posao kako treba i da ne bude sankcionisan zbog toga, situacija se neće promeniti.
Naši zakoni su uglavnom ok, ali je problem što se ne sprovode kako treba, tj. sprovode se kada "nekom" to odgovara.
Onog momenta kada bude postalo normalno da neko bude nagrađen za dobro urađen posao, a kažnjen kada ga ne uradi ili da garantovano krivično odgovara za bilo kakvu nezakonitu radnju, nema više priče o zabušavanju i nekompetenciji na nekom širem nivou.

^^^^
A koje nevidljiva sila ce to da uradi?
Neka EU? Njih mnogo briga za to, vidi samo bugarsku.
...
Pa kod nas postoji opstedrustveno jedinstvo oko prevare i korupcije, i nema sta da se tu prica.

Naravno da svako žanje ono što sam poseje. Više sam pričao uopšteno da poslodavci ne mogu da očekuju rezultate ukoliko radnik od tih para ne može da samostalno izdržava barem sebe, a da ne pričam o celoj porodici, posebno ako recimo supružnik ne radi ili se radi o samohranom roditelju. Tako nešto sa srpskom prosečnom platom i sa trenutnom cenom komunalija, potrošačke korpe i svega ostalog nije moguće.

Ja ovo pišem više u vezi priče kako srpski radnici ne rade, kako su lenji i sve ostalo. A sa druge strane isti ti srpski radnici kada odu u inostranstvo i kada počnu bivani plaćani za svoj rad i kada prvi put shvate kako je to da ostavljaju i neki dolar sa strane i kada krenu da se pune bankovni računi, toliko se zalude da su spremni da rade prekovremeno, da rade u dve smene samo da bi se ti bankovni računi još brže punili, pa se desi beg u sasvim drugu krajnost.

Oni koji ne rade ne idu napolje jer sa takvim stavom prema radu i sa nedostatkom odgovornosti ih niko ne treba - ni tamo, a ni ovde.

I jos nesto, ako zaista zelite da ova tema ostane u zivotu moracete da se pridrzavate nekih pravila, a to je - nema price o politici, nema vredjanja. Ova tema honda po tankoj ivici pa vas stoga molim da se suzdrzavate od flejmovanja.

Poslednja izmena:
Pri tome, više je bilo stranaca u vrhu nego naših ljudi. Nekako sam stekao utisak da stranci koji dođu kod nas prvu srpsku reč koju nauče je "kombinacija" i sebe vide kao velike bele bwana okružene gomilom belih crnaca.

Iz mog ograničenog iskustva, stranci u vrhu domaćih kompanija, banaka i ostalih firmi koje posluju dobro su uglavnom na isti kalup kao naši menadžeri tj. dolaze istom linijom na poziciju. Uglavnom su rođaci nekog bitnog lika iz njihove zemlje koji je dobar sa ljudima koji vode kompaniju ili banku (u Austriji ili Nemačkoj, ne u Srbiji). To znači da imaju skoro sve karakteristike naših menadžera i uspešnih privrednika.

Zašto je to tako? Pa zato što u Nemačkoj ili Austriji u njihovim firmama to ne prolazi jer je društvo drugačije pa tatice šalju sinove po Afrikama i Srbijama gde će da budu glavni par godina pa kada se vrate u centralu su kao sposobni jer su bili u divljini a zapadnjaci se očigledno pale na ljude koji se bave "misionarskim" poslom pa kada se vrate sa ekspedicije, dobiju određeni status u društvu.

Naravno, ovo je samo sociološka analiza te pojave. Ekonomske implikacije koje nosi ne bih pominjao detaljnije jer većina zna o čemu se radi i zašto su veliki srpski privrednici dobri stručnjaci i zašto ih stranci drže na pozicijama. Odliv novca zarađenog u ovoj zemlji, radom naših ljudi u matične zemlje i centrale stranih kompanija je straobalno visok.

Poslednja izmena:
Ima i toga, ali ima i prilagodjavanja situaciji na terenu. Ne mozes ti glumiti neku elitu i poslovati po zapadnim pravilima u Srbistanu. Tako mozes samo da na*ebes i ostanes bez para.
Ovako se lepo "prilagodis" i idemo, profit samo raste

Ja sam vam pre par strana dao primer direktora u Danskoj, u Kopenhagenu, u jednoj poznatoj advokatskoj kancelariji. Znaci nisu samo "misionari" fasovali ovaj kako neko voli da kaze Srpski sindrom, ja bih ga pre nazvao internacionalni sindrom. Prosto se svest ljudi kako ja vidim menja, I to globalno. Ona deca koja imaju (citaj roditelji imaju, DOSTA) ista su I tamo I ovde. Voze besna kola, imaju sve sto im treba, I vecno su nadrk**a zbog necega. Idu u private skole, zaposljavaju se u firmama, kancelarijama poznanika. Zna se ko vozi taksi, ko radi u radnji, na brodogradilistu, u fabrici. Prosto oni samo sede I "pametuju", a sto rece IzNoGooD beli crnci rade sve u 16. Niko vise ne mrda du**tom vise nego sto misli da treba. Skolovan je da guzicari u fotelji I daje sve od sebe.

U ovoj drzavi je haos na svim mogucim poljima, BUKVALNO SVIM.

Srednja medicinska škola „Dr Milenko Hadžić“ u Nišu, zbog poništavanja male mature, moraće da upiše čak 107 vukovaca više. Tako će na smeru za farmaceutskog tehničara umesto 30 prvaka, sada biti njih 101 u tri odeljenja, a premašen je broj i na smerovima: medicinska sestra i fizioterapeutski tehničar.
Direktor škole Svetislav Mladenović kaže da će za osam smerova biti formirano 11 odeljenja. Ovo je samo jedna od škola koja će morati neplanirano da povećava broj odeljenja i đaka.

...i gde ce svi ti ljudi kada zavrse skolu? Da cackaju nokte prekobrojni u nekim drzavnim ambulantama za 20k za posao koji su dobili preko veze ili pred izbore, a drzava ce da se zaduzuje za njihove plate. A Oni bez veza ce da nadju posao najgore vrste van struke i kao nestrucni da ribaju opet za 20k... naravno vecina ce ostati besposlena.

Poslednja izmena:
nije samo pitanje novca. znam slucaj da je Bwana covek seo u svoj licni auto sa soferom, ali da on vozi, a sofer da ga vrati.
na autoputu BG-NI je izvukao 220km/h kada su ga zaustavili panduri. posle inicijalnog postovanja procedure, uz vadjenje novcanice nominacije 100, "gospodin" je pusten sa verbalnom opomenom.
u maticnoj drzavi ne bi ga ni kod sudije vodili, vec direkt u ludnicu.

...i gde ce svi ti ljudi kada zavrse skolu? Da cackaju nokte prekobrojni u nekim drzavnim ambulantama za 20k za posao koji su dobili preko veze ili pred izbore, a drzava ce da se zaduzuje za njihove plate. A Oni bez veza ce da nadju posao najgore vrste van struke i kao nestrucni da ribaju opet za 20k... naravno vecina ce ostati besposlena.
Kako gde, pa u Njemacku

pa to je sada trend, da se u prilicno nepismenoj zemlji - stancuje fakultetski kadar. ovo cak i nije odlika privatnih sega-mega-giga juniverzitija (koliko ti ostalo do kraja faksa? - jos 3. rate!); vec i mnogo drzavnih.
zenin fakultet npr. svake godine upisuje 30-60 studenata x 4 godine, a na birou ih sada cuci makar 100. imaju viskove kadra jos iz SFRJ, SRJ, SCG... i sve to zarad 5 profana i 8 asistenata.
ove godine je valjda upisano 1200 pravnika u BG?!? eeeej, 1200!!! pa gde ce ti da rade, u kojoj prozivodnji?!?

a da se napravi sistematski presek broja zaposlenih, kadrova koji se skoluju i oni koji vise dozivotno na birou - to nema veze, kome treba racionalizacija radne snage. pitanje je da li i postoji osoba koja bi mogla i da predvidi tokove skolovanja trazenih profesija u periodu 5 ili 10 godina. sada svi upisuju kuvare i sl. - pa nema toliko prekookeanskih brodova na kojima bi svi mogli da rade. (a na stranu sto se ove godine za upis u kuvare prijavilo najvise vukovaca, pa ispada da za seckanje povrca ti treba 5 iz matematike, fizike i drugih predmeta).

...i gde ce svi ti ljudi kada zavrse skolu? Da cackaju nokte prekobrojni u nekim drzavnim ambulantama za 20k za posao koji su dobili preko veze ili pred izbore, a drzava ce da se zaduzuje za njihove plate. A Oni bez veza ce da nadju posao najgore vrste van struke i kao nestrucni da ribaju opet za 20k, i cekaju da im neki majmun rebne od plate za stetu nastalu od amortizacije... naravno vecina ce ostati besposlena.

..ispravio, da ostanem u temi. :D

edit:
pitanje je da li i postoji osoba koja bi mogla i da predvidi tokove skolovanja trazenih profesija u periodu 5 ili 10 godina..
ja verujem da bi moglo, ali bi morao da se reformise ceo sistem skolstva uz gomile otpustanja, dokvalifikacija, ucenja, rada... Npr. produziti osnovno skolovanje, ubrzati strucne zanate i ubaciti vise prakse.. privatne skole za one koji hoce bas odredjeno zanimanje, itd. Ako drzava nema potrebe za pravnicima onda nema za dzabe te skole par godina.

Poslednja izmena:
nije samo pitanje novca. znam slucaj da je Bwana covek seo u svoj licni auto sa soferom, ali da on vozi, a sofer da ga vrati.
na autoputu BG-NI je izvukao 220km/h kada su ga zaustavili panduri. posle inicijalnog postovanja procedure, uz vadjenje novcanice nominacije 100, "gospodin" je pusten sa verbalnom opomenom.
u maticnoj drzavi ne bi ga ni kod sudije vodili, vec direkt u ludnicu.

Možda nije upućen u naše propise. U Nemačkoj uglavnom nema ograničenja brzine za putničke automobile na autobahn-u. Naravno da to nije opravdanje ali ne mora da znači da se isključivo radi o bahatosti.

Vozio je svog šofera kao suvozača u svom ličnom autu ... Dakle, bahatost

Jedino ako ne zna da cita ona silna upozorenja od 120kmh u crveno belom kružiću...

Није слеп ако не зна прописе и ограничења. Можете ви овде и бајке да пишете када је менталитет тај који нас кочи. Знам мало људи који шљакају 24/7, а са друге стране знам већину која радуцка ту и тамо понешто, углавном ништа. Када се на то придода закон, бахазост и (не)поштовање истих добијамо "државу" Србију. Наравно, највећи проблем који дуго нећемо превазићи је да смо у ратовима увек најгоре пролазили. После Првог Светског отишло нам је око 30% укупне и око 60% мушке популације. После Другог Светског рата црвени су стрељали око 100000 а можда и више највиђенијих, најобразованијих Срба. Када се то све сагледа добијамо слику данас. Ми ионако нисмо нешто претерано радни али има људи који се разбијају од посла и они заслужују много више а обично најмање добију. Док знамо ко је увек најбоље пролазио, додељивао станове и башкарио се. Ми никако да изађемо из тог црвеног мрака сви заслепљени економијом Југославије где су се делили станови, сви били правници итд.

Al ste se raspisali... :)

Da rascistimo,odlazak "preko" i cvetace mi ruze su glupost,i naravno da cete gledati ko stranca i da ces da sljakas.Ali ima caka i jeste ***** nasih roditelja sto su nas lepo vaspitali i ucili da je rad osnova svega...
Evo npr zena i ja smo vaspitani da koliko radis toliko ces imati.A ovde ide koliko ukrades toliko ces imati i majmun si ako ne krades.
Gledam kolege,malo ovde,malo tamo i eto plata na platu i njima lepo... ja ne znam/ne zelim da kradem,muljam i lazem da bi skupio neku crkavicu...

Naravno da mi se ne ide nigde odavde i da sam mlad i zelen raduckao bih ovaj posao,parazitirao na roditeljima i imao nesto lovice za provod..milina... kao sto kolega kaze,citiram: "radim koliko hocu,kradem koliko mogu,nisam blesav da idem napolje,tamo se radi!"
Ali ja sam roditelj sa vise dece i ne zato sto su moji vec su stvarno klikeri/odlikasi i hoce dalje da se skoluju...
Sa 22k nema teorije i samospalio bih se usred grada da dozvolim sebi da mi klince drnda neki mamlaz/privatnik sa sicu i da ih mator gledam kako se muce jer im tata nije bio kadar da mrdne buljom preko i zaradi makar za skolovanje...
Pa ako treba i g.vna cu da bacam ceo dan ako treba i neka me gledaju ko poslednjeg cigana ali ima da zavrse sta zele,ne trebaju mi kucerine i besni auti,to je za iskompleksirane sabane,ja prezadovoljan mojim matorim karavanom i porodicnom kucicom.

Evo danasnjeg dana,pravi primer srpskog menadjerizma tj jedan menadjer se napravi pametan i sad ce on da ustedi firmi a usput i gazdi da se uvuce:
Odlazim u jednu firmu na servis masine koju pokrece veliki dizel motor i kazu od sledece nedelje ce sami odrzavati masine,ne trebamo im vise,mogu oni i sami!
Ok,ljudi,vi znate... Nego,imate li vi seme instalacija i elektronike?
Nemamo... Ali imamo strucnjaka,snaci ce se,on ZNA!
Ok,znate broj mog nadredjenog,nazovite i obavestite ga.
E kad vec radis servis,doce majstor da ti "pomogne" (citaj da nauci nesto :)) -ok,meni ne smeta...

Ako ste imali/imate auto,znate da je jedna od osnovnih servisnih radnji zamena ulja motora i makar vas pola zna da se ulje ispusta sa najnize tacke motora da bi moglo da iscuri ulje,jel...

Dolazi "majstor" a ja taman odvrnuo cep gde se sipa ulje u motor (najvisa tacka motora) da vidim ima li naslaga (provera "zdravlja" motora) i kaze:
-Aaaa,vec si izvadio ulje!
-Nisam,sad cu...
-Kako vadis ulje?
-Ne vadim ga,iscurice...
-Aaaa ti znaci isisavas ulje!
-WTF?!?
-Sigurno imas crevo i pumpu i isisaces ulje,jel?
-Ti mene zaebavas?
Zbunjen pogled "majstora"...
-Na karteru (najnizi deo motora) svakog bozijeg motora imas cep,odvrnes i iscuri ulje,kakvo bre isisavanje..?!
"Majstor" odradi polukruzno i nestade u momentu...
Kasnije sam saznao da je od gazdinog kuma sin i bice serviser za teske masine/dizalice koje su od presudnog znacaja za firmu tj ako stanu prave se veliki finasijski gubitci...ali on je strucnjak...

Poslednja izmena:
Sve je to lepo ali šta da radi neko poput mene ko se i u svojoj zemlji oseća kao stranac? Teško je urediti život tako da su svi ljudi koji te okružuju zdravog stava. To je jedan od razloga zašto preferiram ovaj forum u odnosu na neke druge domaće forume.

^^^
Izgleda da je to cest sindrom, al bez sale i ironije.
Svaka nacija ima neka obelezja, jel... a sta je nase nacionalno obelezje sad?
Festivali piva i krmetina? Ne znam sta bi bilo drugo?
...
A najodvratnije mi je kad stranci odu odavde i onda puni utisaka pisu o "gostoljubivosti"???
Pa gde je ta osobina za nas same izmedju nas? Onda mi to dodje ko slihtanje strancima.
A tek ono "kako su vase devojke lepe", pa nisi dosao u javnu kucu?!?!?!?
eto tako....

Pa to za lepe devojke je jedan od klasičnih mitova kojima mi volimo da se hranimo i svršavamo kad ubedimo nekom stranca da da takvu izjavu.

Sve je to lepo ali šta da radi neko poput mene ko se i u svojoj zemlji oseća kao stranac? Teško je urediti život tako da su svi ljudi koji te okružuju zdravog stava. To je jedan od razloga zašto preferiram ovaj forum u odnosu na neke druge domaće forume.

Davno sam stekao utisak da nas je dosta takvih ovde i zato smo tu...

^^^
A najodvratnije mi je kad stranci odu odavde i onda puni utisaka pisu o "gostoljubivosti"???
Pa gde je ta osobina za nas same izmedju nas? Onda mi to dodje ko slihtanje strancima.

Nije to samo kod nas,veruj mi, X puta sam se licno uverio...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno