Šta je novo?

Srpski sindrom u preduzecima ili...? [opsta,non IT tema]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisu bas svi privatnici *stoka izrabljivacka i nesposobna* :) Na primer, ja ne uspevam vec jako dugo da nadjem dobru cistacicu koja bi ocistila kancelariju moje firme. Koliko moze biti tesko da dva puta ocistis neki prostor kako treba i to da uradis posao posteno i odgovorno za cenu koja je inicijalno dogovorena? Promenio sam ih 5 i dalje nemam resenje tako jednostavnog problema, tako da ima dosta toga i u ljudima koji nece da rade posao kako treba.

Prosto receno - drzava je ogledalo naroda - Da je narod posten i drzava bi bila. Skidam kapu onima koji su otisli, prvo sto ce sebe verovatno obezbediti a iz inostranstva je moguce i pomoci ovde, mada neki to i ne zasluzuju.

Ne mogu se mnogo kriviti sefovi koji tu rade, vec oni koji su im dali posao iako su nekvalifikovani (vecinom rodbinski i $-ski...)

Drzava je u kurcu, tako da je sve i unutar iste u kurcu. Previse zeljnih i nestrucnih ljudi upravlja bitnim pozicijama i za njihovu nesposobnost uvek je kriv onaj ispod i tako dalje. Takodje, ovde se narod vodi "cuti, moze i gore" i onda svi cute i trpe ono sto inace ne bi i posle im je djavo kriv sto ne dobijaju platu na vreme ili ih poslodavac iskoriscava. Ili postavi neku granicu ili cuti i trpi. A o zaposljavanju preko veze bolje i da ne pricamo...

Nisu bas svi privatnici *stoka izrabljivacka i nesposobna* :) Na primer, ja ne uspevam vec jako dugo da nadjem dobru cistacicu koja bi ocistila kancelariju moje firme. Koliko moze biti tesko da dva puta ocistis neki prostor kako treba i to da uradis posao posteno i odgovorno za cenu koja je inicijalno dogovorena? Promenio sam ih 5 i dalje nemam resenje tako jednostavnog problema, tako da ima dosta toga i u ljudima koji nece da rade posao kako treba.

Daš platu iznad proseka, pa ćeš da vidiš kako će da čisti. Ne možeš očekivati od nekoga da rinta za 25000 mesečno (bilo koji posao da je u pitanju) sa čime ne može ni da plati komunalije, a da odrađen posao bude na zavidnom nivou. :)

Da vece su plate, ali je inostranstvo, pa ko moze I hoce, I treba da ide. Samo da kazem sledece, nije ovo vezano samo za Srbiju, a tako se prezentuje. Da, mi smo u supku sveta ovde I jadni smo u poredjenju sa bogatijim zemljama, samim tim slicnih primera ima u mnogo vecem broju u Srbiji nego u zemljama EU (nekim zemljama). E sad, ja sta sam video u Kopenhagenu u jednoj Danskoj advokatskoj firmi, u zgradi u kojoj prostor mesecno kosta boga oca (tu su Carlsberg, Microsoft, itd..), ne mogu da uporedim ni sa cim sto sam doziveo ovde kod nas. Ljudi drze servere bez klimatizacije u prostoriji za repromaterijal, u skladistu. Ne zeli director da spusti servere u za to predvidjenu podrumsku prostoriju, tacnije u server salu u kojoj svi drze iste. Nece da placa, ali zato on dolazi iz kuce sa pogledom na zaliv u svom malom hammer dzipu (nesto kao ona kolica za golf terene, ali hammer -.- ), a nema ni 200m do firme. Kada sam otisao tamo da prebacim servere, on se nije slozio, smatra to nepotrebnim troskom, a kada sam mu rekao da bi bio red I da se uradi backup istih (jer niko to nije odradio jako dugo) on je trazio prvo da mu reinstaliram OS na laptopu I OBAVEZNO sacuvam, citiram (X-rated movies).

Daš platu iznad proseka, pa ćeš da vidiš kako će da čisti. Ne možeš očekivati od nekoga da rinta za 25000 mesečno (bilo koji posao da je u pitanju) sa čime ne može ni da plati komunalije, a da odrađen posao bude na zavidnom nivou. :)

Misliš da plaća 25000 dinara mesečno tu čistačicu? Meni to zvuči kao velika plata za čistačicu :)

Kao što svako nesposoban neće da radi za pare sa kojima ne može da živi, tako ovi sposobni misle da su bogovi zbog okruženja u kojem se nalaze pa onda dodatno ugnjetavaju ove ispod njih. Inače, definicija sposobnog je svako ko nešto dobro uradi za sebe, nebitno na koji način. Ne pričam o pametnima ovde.

Inače pametni sposobni i glupi sposobni se druže i sve dok je tako biće stanje u zemlji kakvo jeste. Mora se glupima i neobrazovanima staviti do znanja da nisu poželjni, ma koliko sposobni bili.

Poslednja izmena:
^ jel to onda nesto kao fasizam neki? Ako je neobrazovan, to jest nije zavrsio visoke skole, ali je sposoban, on je u istu ruku I nepozeljan? Od strane koga? Onoga ko je zavrsio sve sto se moglo, a nesposoban je da uradi bilo sta za sebe?

placao sam iznad proseka, pa opet bilo - nasla, pa zasla.

Daj stvarno G@W preformulisi to malo, nista te nisam razumeo. :D I bolje nemojte zapocinjati pricu o tome kako su obrazovani = sposobni. Zivimo u zemlji u kojoj roditelji ispiraju deci od malena mozak kako ce ceo zivot morati da rade nesto na poslu osim ako ne zavrse fakultet :)

^ jel to onda nesto kao fasizam neki? Ako je neobrazovan, to jest nije zavrsio visoke skole, ali je sposoban, on je u istu ruku I nepozeljan? Od strane koga? Onoga ko je zavrsio sve sto se moglo, a nesposoban je da uradi bilo sta za sebe?

Pa jeste. Sve zemlje u kojima se dobro živi i u koje vole da idu naši ljudi da rade su bile fašističke a polako se ta ideja ponovo budi kod njih. Ne dao ti bog da dolaziš iz Srbije u Nemačku a da si malo tamnije puti, ima da te rastave na aerodromu.

Danska, Švedska, Finska, Holandija, Nemačka, Austrija, Italija... skoro sve su bile pod fašističkom čizmom u 20-tom veku i nijedna se nije nešto naročito bunila. Amerika koja je navodno pobedila fašizam (to će ti reći svaki Amerikanac) je posle rata izgrađena zahvaljući imigrantima nacistima koji su se ugradili u njihov odbrambeni sistem. Tako da ne treba nikoga da čudi što nas danas Amerika sve kontroliše, i pre su to radili samo nije bilo javno objavljeno.

I nisam mislio neobrazovan u smislu da li ima diplomu ili ne, nego mislim na ljude kojima je cim da se obrazuju a i kada to rade, to je isključivo iz koristi i nagrade koja sledi na kraju. Koliko kod nas ima ljudi sa fakultetom koji će ti na pomen učenja reći da su oni svoje odradili? Ja sa takvim ljudima uopšte ne vodim polemiku, onaj ko nije radoznao nije vredan mog vremena.

Placene su po satu izmedju 3 i 5 EUR, generalno nikad se nisam cenkao niti spustao cenu, merio vreme ili nesto durgo. I dobijao sam krs uslugu koja nije vredela datih para. Stoga nema veze sa placanjem vec sa stavom ljudi i odnosom prema poslu generalno. Najjeftinija usluga koju ja pruzam kao firma drugima iznosi 20 EUR na godisnjem nivou (digitron u ruke pa izracunaj koliko je to na dnevnom nivou), ali ne dozvoljavam sebi da me bilo ko zove i da se zali na uslugu - jer su platili koliko sam trazio.

Placen si onoliko koliko vredis i kolika je potreba za tvojim znanjem na trzistu. Naravno da je lakse kukati kako nema posla i kako ti je drzava kriva za sve jer nisi bio u stanju da malo savijes svoja ledja kako bi nesto postigao u zivotu. Svi bi odmah minimum 1000 EUR plate i direktorske fotelje, sve ispod toga prosto nije adekvatno.

Poslednja izmena:
Krivi su hromozomi, na vecini zitelja Balkana se nalaze JAKO lose hromozomske informacije, inace za vasu informaciju, DNK je samo prenosnik elektromagnetnog zracenja, koje je pravi nosilac infomacije.
Drugim recima to je u korenu onog "ovaj mi se ne svidja" sto osecate cesto, jednostavno tvoj mozak oseca te vibracije, koje su ljudi nekada ranije daleko vise osluskivali.
Drugo, da ne idem u detalje, ali dobara deo naseg stanovnistva vuce poreklo od ljudi koji su PREZIVELI ratove, itd.... i takvo potomstvo ima sindrom ROBA /30-50% min/. Tj bice tiranin kad je navlasti ili mali bedni mis kao je podredjen...
....
Msm da je zrelo za BM MAD ZONE!!! :)

Srednja skola zavrsena, decko je kuvar, posao u Fiat-u, 3 smene vrtis se na 7 dana po smenama, nema subota nema nedelja za 35 000, sve placeno na vreme ukljucujuci radni staz, uslovi od 0-10, 11, skoro idealan posao za vecinu fakultetski ne obrazovanih ljudi u Srbiji. Masinski inzenjer u istom tom Fiat-u ukoliko prodje test kako treba plata preko 60k u startu uz mogucnost napredovanja. Saberi sve oduzmi inzenjer ima laksi posao, i 250e u startu vecu platu uz mogucnost napredovanja? Ovakvih firmi u Kragujevcu imas barem jos 3-4. Znas koliko ljudi uspe po toj ideji 1%. Reci ovom kuvaru da otvori restoran ili da radi u nekoj prcvarnici za sicu uz posao stalno o koncu, ili ga pitaj da radi u Fiat-u, sta mislis sta bi odabrao?

Neko ko je jedva zavrsio srednju skolu u Srbiji od 0 tesko da moze danas sta da krene u pogledu privatnog biznisa ukoliko nije jako inteligentan ili ukoliko se super izvesti u tom zanatu pa da kasnije otvori neku firmu.

Za par godina ona omladina iz stranaka koja ide po metodi "da ucenje ne bude mucenje" fakultetima i prolazi zahvaljujuci vezama ce biti 10 puta veci problem. Tako jedan krajnje inteligentan decko moram reci je uvideo da ce vezama, privatnom fakultetu i nesto vecom kolicinom novca u Srbiji daleko dogurati, nego gazeci 5-7 godina ETF. Sa druge strane imamo nekoga sa 9.5+ na ETF-u koji uci ceo dan i noc ima super znanje gleda ove kako prosperiraju i ceka trenutak kada ce da zavrsi fakultet i da pobegne,... Oba primera realna.

I konacni doom, ovaj sa 9.5+ kada zavrsi nece imati sa kim da radi, ili ce da bude neko ko je pasivan - ne zeli dalje da uci, ili neko ko nema znanje da bi dalje gurao ili neko ko je izmuvao fakultet i na poslu bi isto da izmuva. A ako pogledamo preduzece tipa Kolubara koje je esencijalno za drzavu zbog velikog broja aspekata, stvarno treba privuci nekoga izuzetno dobrog u firmu koju vodi neko ko je drzao pecenjaru, a ne vrhunski strucnjak.

Poslednja izmena:
Sta tebe tu konkretno buni ?

Odgovor tebi pre svega usled quote-a koji si ti naveo u svom postu.

@ G@W Na zalost politika je toliko zasla u pore ovog drustva da je to strasno, tesko se pojedinac kojeg ne zanima nista od tih stranaka danas moze izboriti za svoje mesto u drustvu.

Poslednja izmena:
Neko spominje rmbacenje preko...

Bilo nas 6 servisera,ostade nas 4... jedan ode u na sever Austrije,drugi u Linde u Aschaffenburg,Nemacka,ja ga "poslao" tamo jer su mi prosle godine nudili takav posao kada sam bio tamo u gostima... drugi je ovde imao platu 300 evra,tamo ima oko 2500 evra + bonus za vikend i teren.

Mene zvao Jungheinrich kada su svratili neki likovi iz Nemacke kod nas i videli sa cim i u kakvim uslovima radimo i za koliko (sto nisu poverovali),kazu 25 evra satnica,vikend duplo,a ja trenutno dobijam 22k plate.
Pitam sta cemo vam mi,kazu tesko naci coveka koji voli da se kupa u ulju :) a to nama ko dobar dan...
Uskoro dobijam madjarski pasos i nema me... i ovde rmbacim 8 sati dnevno,samo mi nije sve jedno za koje pare...
Od preostalih 3 dvoje su predali zahtev za EU pasos... cim dobiju i oni pale... a ljudi stvarno znaju svoj posao...

I kad smo obavestili direktora ( kome je plata 1400 evra u firmi od 12 zaposlenih,zaboravio biser izvod iz banke u sluzbenom autu kada ga je doneo da odradimo servis) o nezadovoljstvu i privatnim planovima,samo je rekao: servisera mozes naci na svakom cosku... ok,hvala sto ste nas saslusalii,prijatno...

Poslednja izmena:
Spomenuta omladina iz stranaka, isprepletanost svega i svačega vezama, kao i ova savremena školovanja za managere i davanje im prava da rukovode oblastima o kojima nemaju pojma će odvući Srbiju još dublje u rupu bez dna. Ako već tu nismo.

Srpsku privredu nije upropastila zla Amerika i SEKA, već rukovođenje, gazdovanje i menađerisanje o kojima ovde pričamo.

Da ne bih imao problema, neću spominjati imena tri privatne firme koje znam iz prve ruke. Priča je u zadnjih 10 god, do dans.
- U prvoj, gazda od prvog velikog isplaćenog posla (odradili ga zaposleni), prvo, kupuje VW Tuareg. Plate radnika, nikada nisu išle preko 300eur. Ta firma radila za nas neke projekte. Instalaterski radovi.
- U drugoj, gazda, žena, dva sina, i tri top managera, 8000eur svaki mesec lising za njihovih 7 ultraluksuznih "službenih" vozila (kojima se ide na odmore, i na svadbe i kod rodbine, održavanje i gorivo naravno na račun firme). Plate radnika, do 250eur. Moj brat radi tamo.
- U trećoj, jedna gazdina firma koja jedina radi dobro (proizvodnja) pokriva gubitke tri gazdina restorana, jednog ćerkinog kafića, i gradnju kuće k'o skadra na Bojani, gradi se već 10 god, mermer, bazen, grejane garaže... Isto radili nešto za nas.

Tako bilo do 2008. Sve tri firme su sada propale kompletno. Gazde su sada podstanari i u najboljem slučaju manageri kod nekih sličnih kolega.

A skoro sam poslom proveo par nedelja u Austriji. Hotel u jednom selu nedaleko od Linz-a. Stara lepo sređena zgrada, vredi jedno 2mil evra samo objekat. Kao firma, razrađeni hotel uvek pun biznis putnika, neuporedivo više. Prvih par dana, ne obraćam pažnju na zaposlene. Privuče mi jednog dana pažnju kako glavni tamo (koji uvek tu negde visi) nešto galami na konobara (koji jeste zabrlj'o, pomešao porudžbine). Skontam, taj "glavni" je vlasnik celog objekta. A konobar je mu sin. Kuvar je drugi sin. Gospođa koja je na recepciji, sprema sobe, skuplja loundry, to mu je žena, majka ove dvojice. Njih četvoro, porodično, drže i rade takav hotel. Prepodne dolazi jedna žena (iz Bosne inače) koja još sređuje sobe. Sve njihove rasprave su tipično porodične, simpatične. Imaju oni para, imaju dobra kola, ali i rade. BTW, vikedom ne rade uopšte. Hotel nema nikog od zaposlenih vikendom, sem jednog od njih 2h tokom doručka.

...pitam li se, šta u Srbiji radi tipični sin tipičnog vlasnika nekog hotela od par mil.eur?

Da, masa finog ali kukavičkog sveta koja je zarad nešto više para a dosta više rintanja otišla i ostavila tom istom šljamu zemlju. I tada je bilo šljama na bitnim mestima, ali ga nije bilo toliko. Tada je i postojao kakav takav sistem. Danas je šljam sistemski ugrađen. Stoga pusti ti te "pametne" i "uglađene" od njih nema leba za ovo društvo ni tad a sad još manje.

Interesantan nacin razmisljanja i izbor reci... Znaci neki obrazovani strucnjak je kukavica zato sto nece da bude u ovoj ludnici od zemlje, i oni nam ovde ne trebaju i bolje nam je bez njih???

Drzava je u kurcu, tako da je sve i unutar iste u kurcu. Previse zeljnih i nestrucnih ljudi upravlja bitnim pozicijama i za njihovu nesposobnost uvek je kriv onaj ispod i tako dalje.

Je l' vam sad konacno jasno zasto su zatvarali one koji su pozivali na rusenje Tita i Jugoslavije?

Protivnici nek' dobro razmisle pre nego sto pocnu da mi pune inbox nelogicnim porukama :trust:

EDIT:
...pitam li se, šta u Srbiji radi tipični sin tipičnog vlasnika nekog hotela od par mil.eur?

Ima turisticku agenciju i podmazuje menaĐere preduzeca i direktore skoli da prave seminare i ekskurzije u tom hotelu, preko njegove agencije, naravno ;)

Poslednja izmena:

Apsolutno nista. A i zasto bi, kada na hiljade stoji u redu za posao od 200-300e.

Kami jedino jos u temi o kucnim ljubimcima nije kukao o jugi :S:
OT
Moram spomenuti jos jedan tipicni srbendanski sindrom poslovanja. A to je da se od radnika pored njegove pozicije ocekuje da obavlja jos 15 funkcija.
Jednom "menadzeru" koji je 3 god stariji od mene rekoh, ja sam kuvar ja kuvam, ne razvlacim tende, ne dovozim plinske boce, ne bacam djubre, perem sudove, menjam rolne u toaletu...Nije mi mogao nista jer mi je gazdin sin ortak.
Ali evo i jednog dobrog primera poslovanja.
Sljakao sam u jednoj ketering firmi samo trecu od 22-06, spremali dorucak za hotele/hostele neke firme kojecega...dnevnica 2500.
Radnika tacno koliko treba, radis lagodno niko te ne bicuje, menadzer radi s nama, obucava novajlije, renda sir...cure na salatama, muski fizikalije, sendvici, pakovanje. Mozes da jedes koliko hoces i da poneses kuci 1 obrok.
Nekoliko puta smo ostajali duze za neke neplanirane narudzbine oko 2h i za to dobijali po 1000 dindzi. Sve funkcionisalo sjajno i u nekoj finoj atmosferi.

Nas covek nikako da shvati da su ljudi kapital, a ne masine, automobili i racunari. Ako imas dobro oformljenu, zadovoljnu i uigranu ekipu u firmi, bar 50% posla si zavrsio.

Interesantan nacin razmisljanja i izbor reci... Znaci neki obrazovani strucnjak je kukavica zato sto nece da bude u ovoj ludnici od zemlje, i oni nam ovde ne trebaju i bolje nam je bez njih???

Zar nije obaveza jačeg da pomogne slabijem, što bi neki rekli humanizam.

Je l' vam sad konacno jasno zasto su zatvarali one koji su pozivali na rusenje Tita i Jugoslavije?

Protivnici nek' dobro razmisle pre nego sto pocnu da mi pune inbox nelogicnim porukama :trust:

Pronađi nekog golootokaša pa mu reci da si "fan" Jove Kapičića, saznaćeš zašto. Ili bar pročitaj biografije onih koji su tamo robijali zato što se nekom udbašu
pri**bala nečija žena.
Nije nama potreban tvoj inbox da bi smo ti odgovorili.

Nego, je l' ti ono bese izbeglica?

Imam nekoliko drugara koji su te baksuzne sudbine ali su uprkos tome super ljudi.
Imam neki osećaj da imaš nešto protiv njih (ili ne, ako ne onda se izvinjavam, moja greška, mada sumnjam da grešim) pa bi bilo dobro da nam to razjasniš, mislim da li je to trebalo da uvredi čoveka ili ne, ako da zašto vređaš čoveka, ako ne šta je ta primedba pardon pitanje trebalo da znači. Čisto jedan dobronameran savet, pazi šta ćeš da napišeš jer u današnje vreme se često poteže pitanje govora mržnje a to je široka tema :zgran:.

:wave::wave::wave:

nisam ni na jednoj strani ali burazer je otisao u inostranstvo i radi isti posao, ovde je imao 30.000din a tamo ima 20-30 evra dnevno, i laksi mu je posao, ko je ovde lud

Dobro i? Pretpostavljam da je srećan znatno višom platom i tako sebi pravda unutrašnji osećaj/nelagodu da je uprkos svemu tamo stranac. Pored toga da si ti i vaši roditelji, prijatelji i ostali ovde. Ko sam ja da komentarišem šta njega čini srećnim. Ostatak ću komentarisati niže zašto je njegova odluka u neku ruku sebična da ne kažem kukavička.

Najveći ***** od svih *****a od strane naših roditelja (bar nas oko 30 god starih) je: "Pametniji popušta. Vidiš da je budala.". I tako mic po mic ti "pametni" odoše i ostaviše mediokritetima ovo društvo. Uopšte ne kapirajući koliko su bitni ne samo za svoju užu porodicu već za sve nas. Najviše za one koje tek dolaze. Kome su nas ostavili? Koje ili kave spodobe od kvazi intelektualaca i likova imamo za primer? Jednostavno trebali su da ostanu i bore se. Za sebe i sve nas. Zato su elita. Naravno da uspeh nebi bio brz ali bi se bar negde videlo svetlo iz tunela. Šta sada vidimo? Mi koji smo ostali idemo kroz tunel u nadi daćemo doživeti da bar tokom života ugledati u daljini svetlo. Nadam se da im je taj inostrani hleb dovoljno ukusan. Čisto da se bar nisu uzaldno cimali odlazeći.

Slažem se. Odeš u neko uređenije društvo, tamo te već čeka koliko toliko izvestan život i naravno bolji prihodi. Ja recimo ne mogu da idem vani. Svake godine poslovno odlazim, ali jednostavno mi se ne sviđa. Razmišljao sam o tome i skapirao sam da bih bez obzira na sve uvek bio stranac tamo. Moja deca verovatno mnogo manje ali bi i oni bili neko vreme.

Druga stvar. Nije tačno da su otišli samo stručnjaci. U najvećem broju su otišli arbajteri. Oni i najviše povremeno dolaze ovamo da sagrade kućerine u kojima nikad neće živeti i da bi preterivali po svadbama i vašarima. Ovi drugi, stručnjaci najređe dolaze i čisto sumnjam da će se ikad vratiti bez obzira da li je ovde bolje ili ne. Doduše ima izuzetaka. Problem je što ovi naši mediokriteti odmah dočekaju na nož. Zato tako prolaze Vlade Divac ili Novak sa svojom zamišljenom teniskom akademijom. Ali izuzetka radi, bar dvojca pomenutih ne odustaju i ne proseravaju se po forumima i sajtovima kako su bili pametni kad su otišli.

Poslednja izmena:
@ppredrag: Tacno tako, ali je dobru ekipu jako tesko napraviti.....
A sve je to zato sto imas gazde/direktore/sefove majmune koji kinje radnike....
I Imas radnike koji misle da su Bogom dani i da ne treba nista da rade za svoju platu.....
Onda se stvara nepoverenje i izmedju dobrih radnika i izmedju dobrih menadzera.....
Ali ipak je ovo mala bara, pa se sve cuje i dobri radnici ce gledati da predju kod dobrih gazdi i vice versa.....

Nas covek nikako da shvati da su ljudi kapital, a ne masine, automobili i racunari. Ako imas dobro oformljenu, zadovoljnu i uigranu ekipu u firmi, bar 50% posla si zavrsio.
Mislim da se ovo spominje na svim manađerskim studijima, ali možda kao jedno ispitno pitanje, negde uzgred.... U svakom slučaju, to je nešto što ne nauče.

Ali dobro nauče da imaju stav, i da su sigurni u sebe, i kada nisu u pravu. (Da, ovo ih stvarno uče...)

+100000

Imam nekoliko drugara koji su te baksuzne sudbine ali su uprkos tome super ljudi.
Imam neki osećaj da imaš nešto protiv njih (ili ne, ako ne onda se izvinjavam, moja greška, mada sumnjam da grešim) pa bi bilo dobro da nam to razjasniš, mislim da li je to trebalo da uvredi čoveka ili ne, ako da zašto vređaš čoveka, ako ne šta je ta primedba pardon pitanje trebalo da znači. Čisto jedan dobronameran savet, pazi šta ćeš da napišeš jer u današnje vreme se često poteže pitanje govora mržnje a to je široka tema :zgran:.

:wave::wave::wave:

Odgovoricu ti ja svoje misljenje na ovo iako nisam nicim primoran.
Na poslu radim sa "izbeglicama" (ljudi koji su bili po ratistima 90-tih i stvarno mi je zao tih ljudi i sta su sve preziveli) i tim ljudima bih gledao da dam i pomognem najvise sto mogu.

Sa druge strane imas ratne profitere koji sebe nazivaju izbeglicama i koji tako narusavaju normalni tok stvari. Bez zelje da me neko napada, ovoga se ja jako dobro secam iz svoje okoline, ti prodas sve sto si imao pre rata za dobre pare, dodjes ovde, ulozis u zlatno vreme sankcija te pare, i jos kukas kako nemas nista i kako si jadan i bedan, da bi te ova drzava mazila i pazila, a pritom svoje gradjane gazila, e pa prema takvom "coveku" nemam ni postovanja ni bilo kakvih poriva da ga tretiram kao coveka.

Neko je lepo rekao sve je otislo Qrcu i to ne samo sad vec 10+ godina unazad i bice tako dok ne nestane Srba sa ovog dela Balkana, jednostavno takvi smo......

Poslednja izmena:
@DukeLander
Kad te pita sledeći put ko je kriv odgovori mu nek gleda video snimke sa kamera (ili ako nema nek ugradi) da nisi baba vanga i da ne gledaš u karte već popravljaš to što se pokvari.
To što je on šef u toj firmi nije tebi, samo ladno sa njima.

Trenutno je takva situacija da ima viška radne snage, pa gazde mogu da se izdr*avaju jer mu bar nedeljno dodju petoro da pitaju za posao.

Dobro i? Pretpostavljam da je srećan znatno višom platom i tako sebi pravda unutrašnji osećaj/nelagodu da je uprkos svemu tamo stranac. Pored toga da si ti i vaši roditelji, prijatelji i ostali ovde. Ko sam ja da komentarišem šta njega čini srećnim. Ostatak ću komentarisati niže zašto je njegova odluka u neku ruku sebična da ne kažem kukavička....
Erm? Rly? Naravno da je neko srecan sa vecom platom, uredjenim drustvom, normalnim zivotom? Za sta se covek trudi i radi u zivotu osim da zivi lepse i da obezbedi pristojan zivot za sebe i svoju porodicu?!
I sad su oni kukavice sto su otisli? Ne budi smesan please...

Dobro i? Pretpostavljam da je srećan znatno višom platom i tako sebi pravda unutrašnji osećaj/nelagodu da je uprkos svemu tamo stranac. Pored toga da si ti i vaši roditelji, prijatelji i ostali ovde. Ko sam ja da komentarišem šta njega čini srećnim. Ostatak ću komentarisati niže zašto je njegova odluka u neku ruku sebična da ne kažem kukavička.

Najveći ***** od svih *****a od strane naših roditelja (bar nas oko 30 god starih) je: "Pametniji popušta. Vidiš da je budala.". I tako mic po mic ti "pametni" odoše i ostaviše mediokritetima ovo društvo. Uopšte ne kapirajući koliko su bitni ne samo za svoju užu porodicu već za sve nas. Najviše za one koje tek dolaze. Kome su nas ostavili? Koje ili kave spodobe od kvazi intelektualaca i likova imamo za primer? Jednostavno trebali su da ostanu i bore se. Za sebe i sve nas. Zato su elita. Naravno da uspeh nebi bio brz ali bi se bar negde videlo svetlo iz tunela. Šta sada vidimo? Mi koji smo ostali idemo kroz tunel u nadi daćemo doživeti da bar tokom života ugledati u daljini svetlo. Nadam se da im je taj inostrani hleb dovoljno ukusan. Čisto da se bar nisu uzaldno cimali odlazeći.

Slažem se. Odeš u neko uređenije društvo, tamo te već čeka koliko toliko izvestan život i naravno bolji prihodi. Ja recimo ne mogu da idem vani. Svake godine poslovno odlazim, ali jednostavno mi se ne sviđa. Razmišljao sam o tome i skapirao sam da bih bez obzira na sve uvek bio stranac tamo. Moja deca verovatno mnogo manje ali bi i oni bili neko vreme.

Druga stvar. Nije tačno da su otišli samo stručnjaci. U najvećem broju su otišli arbajteri. Oni i najviše povremeno dolaze ovamo da sagrade kućerine u kojima nikad neće živeti i da bi preterivali po svadbama i vašarima. Ovi drugi, stručnjaci najređe dolaze i čisto sumnjam da će se ikad vratiti bez obzira da li je ovde bolje ili ne. Doduše ima izuzetaka. Problem je što ovi naši mediokriteti odmah dočekaju na nož. Zato tako prolaze Vlade Divac ili Novak sa svojom zamišljenom teniskom akademijom. Ali izuzetka radi, bar dvojca pomenutih ne odustaju i ne proseravaju se po forumima i sajtovima kako su bili pametni kad su otišli.

Mediokriteti su bili i ostali vecina. Jedina razlika je da su vec 20-25 godina i glavni i vecina (u komunizmu su bili vecina ali se nisu nista pitali). Tu nema quick fix-a, to ce resiti ili vreme (decenije minimum) ili uvodjenje neke tehnokratije, diktature ili sl.
Normalni i pametni bi, da su ostali, samo protracili svoj zivot u uzaludnoj borbi bez ikakvih sansi da nesto promene. Naravno da niti su kukavice niti su duzni da budu vodje i staratelji milionima debi1a.

Niko vise ne dolazi da gradi kuce, sad i "arbajteri" grade kuce tamo gde su otisli. Ili po Mediteranu, da imaju gde da odu na letovanje. I oni su se opametili...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno