Šta je novo?

Srpski sindrom u preduzecima ili...? [opsta,non IT tema]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U ugostiteljstvu kod nas gostoljubivost je proporcijalno jednaka novcu kojim gost raspolaze u 99% slucajeva. Nagledao sam se bahanalisanja strendzera ali se tolerise jer ostavljaju lovine 10x vise nego domaci.

Problem je u zloj ljudskoj rasi, a ne u nizoj instanci ljudskih delatnosti. Odnos sef-radnik je samo prikaz toga. Dovesti ovu i bilo koju drugu drzavu u red se moze postici uvodjenjem tehnokratije koja previse dugo "stoji na polici" kao ideja, i nikako drugacije.

Citao sam ovde, i diskutovao sa drugima ja mislim ranije, o tome kako je Tito-v sistem uredjenja bio los. Tito i njegov rezim su bili beta-tehnokratija takoreci. Upravljali su pametni ljudi koji su pozicije dostizali uticajem na granu struke kojom se bave, i zaslugom kroz struku, a ne partijski i dokumentima. Za kog je Tito bio los ? za one koji nisu hteli generalno blagostanje i konkretno hteli veci deo kolaca (upravo ovi koji danas otimaju isti kalup ljudi) , a prica vam covek ciji je ujka bio posetioc Golog otoka i pikao fudbal sa Bajramoviocem dole i znam sta pricam. Isti taj moj pokojni ujka je gledajuci situaciju danas, govorio: ponovo bih otisao na Otok samo da se vrati ono, covece, koliko sam bio u zabludi.

A sta je Tito konkretno radio ? Titoizam nije komunizam. Padali su staljinisti, padali su antikomunisti, goli otok je bila strasna stvar ali su ljudi RADILI, i bili SRECNI zbog toga. danas srbin nema ideju sta znaci rad. Niko te nije terao da se bunis jer si imao opciju da cutis i uzivas blagostanje.

dokument iz 1951 o 3 meseca zatvora zbog nerada:

kazna-zbog-nerada.jpg

R E Š E NJ E

Okr. NIKOLIĆ NIKOLA iz Beograda, rođen 1926 godine u Beogradu, bez posla, neoženjen, državljanin FNRJ, pismen, neosuđivan i ne kažnjavan, nije pod istragom

K R I V J E
Što duže vremena nigde ne radi, a neće ni da se zaposli, već život provodi u besposličenju i skitnji, viđa se u razna nepoželjna društva, pored toga ima motor koji nemilosrdno upotrebljava i troši benzin pa se zbog toga

Ocemo "evropsku slobodu i ljudska prava" ili cemo da radimo ?

Pa to za lepe devojke je jedan od klasičnih mitova

Mislim da su to verovatno mitovi i u slicnim zemljama treceg sveta. Kad vec nista drugo nemas lepo da kazes o zemlji, a bio bi red. Medjutim, i to je samo povrsna slika. Poznajem jednog norvezanina koji je, ludak, ostavio posao tamo da bi trazio posao u Srbiji, u jeku najvece krize. Posle nekoliko meseci, otisao je razocaran, jer ne moze da nadje posao i zato sto se "razocarao u nase devojke".

dokument iz 1951 o 3 meseca zatvora zbog nerada:

:D

U osnovi, meni je jasno zasto se ovde tako malo i slabo radi. Sredina je krajnje nestimulativna jer podstice "snalazenje" - citaj, pokvarenost do srzi. Ali kada sam pricao sa bilo kojim ortakom ili ortakinjom koja nema posao ovde i zali se naravno svaki put kada se vidimo, kao jedan od glavnih argumenata na moje pitanje zasto jednostavno ne odu iz ove uzasne sredine - odgovaraju sa "pa tamo se puno radi". Ne znam odakle toliki strah od rada. I od lose klime. To je vec bizarno. Nece u Cikago jer mnogo duva vetar, u Oslu hladno i "svi su depresivni" (ne moze biti dalje od istine, ovde je najveca depresija medju ljudima i mrstenje za svaku sitnicu), u Dubaiju je pretoplo, gde ce u pustinju...

Poslednja izmena:
Padali su staljinisti, padali su antikomunisti, goli otok je bila strasna stvar ali su ljudi RADILI, i bili SRECNI zbog toga.

Koji su bili srecni? Neistomisljenici i njihove porodice? Oni koji su cutali i nisu smeli slobodno da kazu svoje misljenje?

Utopija je lepa stvar, ali obicno zavrsi onako kako se zavrsila i ova titova.

Poslednja izmena:
Koji su bili srecni? Neistomisljenici i njihove porodice? Oni koji su cutali i nisu smeli slobodno da kazu svoje misljenje?

Utopija je lepa stvar, ali obicno zavrsi onako kako se zavrsila i ova titova.

A sad mozes slobodno da kazes svoje misljenje gde ?
U Amerikama, Evropi, kod nas ? Ili nikog nije briga za tvoje misljenje ili te ugase ko svecicu.
Tad si imao pravo da cutis i zivis, sad imas pravo da cutis i umres.

Ljudi, ova tema polako prerasta u

tumblr_mme54mwfdq1r8rauqo1_500.png

mislim da treba da smirite strasti.

Inace, sloboda govora je zanimljiva stvar - ako drzava ne zeli da cuje/drugi cuju ono sto neko prica, verujte mi - niko nece cuti... (101)....

Tipovi Titove tehnokratije, iako su često uspešni, imaju samo jednu manu, traju kao uspešni samo dok je živ taj konkretni tehokrata. Svi takvi sistemi puknu i vode u strašne krize čim taj neki pojedinac odapne (Libija, Egipat, Kuba, Jugoslavija...).

Uspešne su države koje uspostave sistem koji funkcioniše nezavisno od trenutnih pojedinaca na vlasti. Sistem treba da kontroliše pojedince, a ne pojedinci sistem.

A sada, slabo to ide u zemljama sa niskim stepenom društvene svesti, što Srbija jeste. Nešto se bojim da bez visoko razvijene društvene svesti većine stanovništva u jednoj državi, nije ni moguće uspostaviti društveni sistem koji može uspešno funkcionisati kroz više generacija.

Igor je pobedio sa onim dokumentom. Izabrao je najgoru stvar iz komunizma i predstavio je kao prednost... najjače je što na kraju piše smrt fašizmu a sam dokument je fašizam u malom.

Čovek bez slobode i prava na privatnost nije čovek, nego mrav. A to delovanje je godinama oslabilo, zapravo je bilo aktuelno samo dok je Staljin imao uticaja jer to i jeste njegova politika. Postoje drugi, mnogo smisleniji način da se neradnik kazni od praćenja njegovih aktivnosti i kazne zatvorom. Dovoljno je onemogućiti mu dobar život ukoliko ne radi (osim ako nema dobar razlog za to), kao što je svuda u svetu.

Džabe sve te tehnike gonjenja i stvaranje nepoverenja između ljudi ako sistem ne napreduje. Tehnologija je ono što definiše čoveka kao biće i svaki put kada kažemo da ne želimo novu tehnologiju mi zapravo idemo protiv sebe. U komunizmu je ideja bila da se pobegne od poljoprivrede ali za tim nema potrebe, samo treba uvesti novu tehnologiju u poljoprivredu. Mene muka uhvati kada čujem seljaka kako on sve radi sam bez mašina a posle kuka kako je mali prinos i zarada... i onda naravno ide ona čuvena kako mi možemo da hranimo Evropu jer oni kao nemaju razvijenu poljoprivredu...

A tek ideja da je Srbija turistička zemlja i da tome treba da se okrene...

Poslednja izmena:
Niste neki od vas mene razumeli - Narod pustiti "na volju" je porazna stvar, jer je covek LOS u svojoj srzi. Uvodjenje bilo kakvog vladajuceg sistema ima svoje mane i prednosti. Citiram ortaka Aristotela:

"Demokratija nije dobra, nego je najbolja od losih vrsti vladavine"

sta je teo da kaze - Narodno predstavnistvo (citaj - demokratija) se svodi na to da narod izabere jednog, a taj onda dela u ime naroda. Danas da je Aristotel ziv ugrizo bi se za jezik. a zasto ? Pa zbog toga sto je sistem prerastao vezu izmedju narodnog predstavnistva i predstavnika gde dolazimo u situaciju da obican covek koji zaokruzuje glasackli listic sa necijim imenom NEMA POJMA sta taj u stvari radi. Cak ni obrazovani ljudi van okvira politike ne znaju sta politicar radi. Onda imamo i mas-medije koji krive sliku narodu, te narodno predstavnistvo postaje najgori moguci oblik vladavine. Ja bi oduzeo pravo glasa mojoj babi koja je Slobista, i dok ne umre glasace za slobinog coveka, a da je pitas sta je Ustav, da je pitas koji je njen stav o ekonomiji, da je pitas bre sta je stvarno i obligaciono pravo coveka, ne bi znala da ti kaze, da joj objasnis da je jedno pravo na stvarima a drugo pravo na obavezama, ne bi znala da ponovi recenicu.

Sistem gde se covek naroda ne pita apsolutno nista je sistem koji bi ja drage volje podrzao. Sistem gde ce da se obrazovani pitaju, pa nek je demo-tehnokratija (pravo glasa da imaju samo ljudi sa diplomom) bih oberucke prihvatio. E tad onda mozemo da pricamo o coveku koji radi, i koji uziva plodove svog rada, a neki tamo "Šef" bi mu bio najmanji problem u zivotu.

A sad mozes slobodno da kazes svoje misljenje gde ?
U Amerikama, Evropi, kod nas ? Ili nikog nije briga za tvoje misljenje ili te ugase ko svecicu.
Tad si imao pravo da cutis i zivis, sad imas pravo da cutis i umres.

Ovo sada u cemu zivimo i umiremo je jos uvek posledica onog tada nacina zivota, njegovog sistema, upravljanja, kredita, satelita... permanentno blate ugled druga tita (kao sto pesnik rece:d :p).. Zivimo jos uvek u posledicama kataklizme, i dok se ne promeni drustvena svest, uspostavi sistem o kojem @NShappy pise gore, ovo ce biti banana drzava kojom upravljanju sitni prevaranti, politicki preletaci, direktori, nacelnici, komesari, poltroni i ostala bagra.

Amerike i Evrope me uopste ne zanimaju, kao ni nacin njihovog zivota ili problemi, ali ako kod mene nesto ne funkcionise i ne znam da to resim, a vidim da drugi to resavaju ili imaju reseno onda je najnormalnija stvar da pogledam kako i zasto to kod njih radi, a kod mene nece, i potrudim se da i ja vise nemam tih problema.

edit:
... i sto se tice slobode govora, meni je dovoljno da mogu ovde da napisem sta mislim, neko ce me cuti neko nece, neko ce se sloziti sa ovim o cemu govorim, mnogi nece, ali sam barem rekao. I to je neka sloboda koju nasi dedovi i pradedovi nisu imali. Izmedju imati i biti uvek mi je bilo mnogo draze ovo drugo.

[YOUTUBE]tK1RZv0VszQ[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
U ***, Igor i ja skoro bukvalno isto razmisljamo o ovome, sto je pomalo zabrinjavajuce :d

Sjajno, mozete kod istog psihijatra :p

@Uriel
Ne pomaže tu ni psihijatar. Nema leka osim pustiti ih da žive u svom svetu mašte, i staviti ih na ignore listu. Sreća je što takve slučajeve nije teško prepoznati, sami se jave.

@Uriel
Ne pomaže tu ni psihijatar. Nema leka osim pustiti ih da žive u svom svetu mašte, i staviti ih na ignore listu. Sreća je što takve slučajeve nije teško prepoznati, sami se jave.

Upravo o ovome pricam, o ljudima kao Speeder. Apsolutno mu nije jasno ne-dronsko razmisljanje i sve sto iskace iz koloseka automatski "ne valja". Covek je toliko obmanut idejom "evropskih unija, ljudskih prava, demokratije" da bilo kakav predlog drugacijeg sistema njemu zvuci kao "svet maste". najveci problem danasnjice je to sto su ovakvi ljudi u vecini. Kada sistem koji te unistava uspe toliko dobro da te integrise da krenes da ga branis.

Poslednja izmena:
Covek je toliko obmanut idejom "evropskih unija, ljudskih prava, demokratije" da bilo kakav predlog drugacijeg sistema njemu zvuci kao "svet maste".
Naprotiv, ja sam protiv EU, YU i sličnih protivprirodnih tvorevina.

Pa zasto ti onda moj, razumnom coveku najlogicniji predlog drzavnog uredjenja (koje pritom nikad nije testirano, za sad) demo-tehnokratije (pravo glasa jedino sa diplomom) deluje kao svet maste ... ?

Winston Churchil:
najbolji argument protiv demokratije je petominutni razgovor sa prosecnim glasacem

Dok god Murta i vise vulgarni mu prijatelj imali mogucnost da "obecaju cene, benzine, poslove, sindikate, standarde" a to bude slusao prosecni seljak u i van beograda (zameni beograd sa bilo koja druga zemlja/grad) i onda isti taj isao na izbore da mu da mogucnost vladavine, svet, odnosno drzavu ce voditi najbolji lazov a ne najbolji politicar, humanitarac i pacifista.

Nemam previše radnog iskustva, još sam klinac, ali da opišem ono malo što sam doživeo.

Da, masa finog ali kukavičkog sveta koja je zarad nešto više para a dosta više rintanja otišla i ostavila tom istom šljamu zemlju. I tada je bilo šljama na bitnim mestima, ali ga nije bilo toliko. Tada je i postojao kakav takav sistem. Danas je šljam sistemski ugrađen. Stoga pusti ti te "pametne" i "uglađene" od njih nema leba za ovo društvo ni tad a sad još manje.
Ne bih se složio ovde sa tobom, pre bih rekao da su kukavice oni koji ostaju. Pre svih tu mislim na sebe, imao sam šansu, proveo neko vreme u firmi, leglo mi sve ok, dobio i konkretnu ponudu, ali me uhvatila prpa od ostanka. Pitanje je da li sam pogrešio ili ne, vreme će pokazati. Mišljenja sam da čovek jedino mora da misli na svoju porodicu i sebe u ovakvim situacijama. A na državu... Koju državu? Šta mi je dobro ona donela? Možda obrazovanje, mada je pitanje da li je ono bolje nego što bi bilo napolju. A loših stvari ima i te kako.

Dobro i? Pretpostavljam da je srećan znatno višom platom i tako sebi pravda unutrašnji osećaj/nelagodu da je uprkos svemu tamo stranac. Pored toga da si ti i vaši roditelji, prijatelji i ostali ovde. Ko sam ja da komentarišem šta njega čini srećnim. Ostatak ću komentarisati niže zašto je njegova odluka u neku ruku sebična da ne kažem kukavička.
Što je najgore, malo nakon što sam se vratio sa te prakse, zaposlio sam se ovde. Tek završio faks, napržen, pun entuzijazma, srećan jer radim. Kakva me je atmosfera dočekala... Radi se za kikiriki naravno, kada me neko pita za platu mene sramota da kažem. Onda svim kolegama isto tako pa su stalno nervozni. Svi te gledaju ispod oka, kao da im kradeš dinar iz džepa jer si došao među njih. Onda se podmeću noge, govori se iza leđa... A u Španiji gde sam bio, ljudi me dočekali raširenih ruku, izvode me u grad, zajedno idemo na more vikendom. Čine sve da se osećaš kao kod kuće. Šta god ih pitaš odgovaraju, podučavaju te, nema nikakvih predrasuda.

Posla ima, ne može da se sedi po ceo dan, ali je napravljen sistem tako da možeš bez problema da ga odradiš. Malo možeš i da posediš, popiješ kafu, popričaš sa kolegama. Prima se 14 plata (2 puta godišnje bonus 1 plata, za novu godinu i pred godišnji odmor). Jedino što nemaš odmor u prvih godinu dana. Tamo mi ne veruju kolike su plate u Srbiji, misle da ih zezam.

A u Beogradu na poslu kad dođem u ponedeljak dobijem zadatke koje ne mogu da završim za celu sedmicu u najboljem slučaju, a očekuje se da završim do kraja radnog dana. Nekada sam toliko radio da zaboravim da doručkujem, prvi put jedem u 4, i onda se vratim na posao da završim nešto. Ili radim nešto i zove me direktor da hitno dođem. Ja trčim, ne znam šta je, on kaže: moraš auto da mi registruješ. :wall: Srećom, pobegao sam na od toga, ali godina života mi na to ode.

Jedan primer, počeo ja tamo već nekom ozbiljnijom opremom da baratam, treba neki senzor malo da izmenim, prebacuje se na novu lokaciju, a senzor prototip, vredi Boga oca (pominjali su cifre 50.000 evra), izuzetno bitna stvar i ja presečem kabl neki slučajno. Meni niko ništa loše nije rekao, uzeo moj šef (Švaba inače) da mi pokaže šta treba da uradim i kako to sledeći put da radim. Dok na primer na poslu ovde, dok sam pravio jednu ponudu, pogrešno prepisao neku cifru i spustio ukupnu vrednost ponude za 50e (na posao od 25k), nisam primetio i tako je poslao. Posle tek vidim i pomislim, treba da kažem direktoru, kako me je tada izribao, osećao sam se kao *****.

Moja devojka, koja je bila među najboljim studentima u svojoj generaciji, godinu dana posle završetka master studija nije mogla da nađe posao. Konačno našla, ne u potpunosti u struci, ali dobro, bitno da se krene od nečega. Kad se dogovarala oko plate, bila je iznenađena jer je dogovorena sasvim solidna cifra (da me ne shvatite pogrešno, to je i dalje bedna para, ali u poređenju sa ostalim kolegama, lova je jako dobra). Prijavljena na minimalac naravno. Ono što nije očekivala - radi 60-70 sati sedmično. Ispade da bi više zaradila da radi za minimalac, pa da joj se plati prekovremeno i vikendi koje radi. Za pet meseci do sada nije radila ukupno 8-9 dana (uključujući uskršnje praznike). 1. maj se radi naravno. A direktor vozi ML-a, njegov sin BMW 6, furaju se louis vuitton mokasine, kaiševi...

Ali šta da radi, da sedi kući? Ćuti i radi, možda bude bolje. A ako ne bude, bar si preživeo.

Kome nije jasno zašto Benchmark forum ne treba da ima "madzone" podforum, stvarno treba da nađe drugi forum da zadovolji potrebu za tim vidom ćaskanja.
Došli ste do Tita... A Igoritza ortak sa Aristotelom.:banghead:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno