XZ je telefon izbacen sa losijim softverom kamere od sony 2012 modela. Kasnije su polako peglali ali u pocetku je bila relativno losa (pa cak i tada mali broj androida je u tom trenutku imao bolju kameru, jedino samsung). I na kraju posle svih apdejtovanja XZ S4 ima bolju kameru.
Z2/Z3 su dosta dobre kamere za jedan telefon sto govori 95% testova, brljace i one naravno ali su su definitivno veoma upotrebljive za P&S. Isto vazi i za kamkorder.
Ne znam zasto uzimati za ozbiljno samo utiske M$WP/Nokia fan baze sa ljudima koji su na platnom spisku tih kompanij, i sa meseca se vidi da hajpuju svoje proizvode. Ok 1020 i 808 su posebna klasa kamera orijentisanih smartfona (sada vec zastarelih) i PV je dosta dobro odradjen (sa sve lossless zoom-om) ali ovaj iz testa iznad nikako nije objektivan u svojim komentarima. Lepo se vidi da Z3 npr ima bolju dinamiku od 1520 i ne pati od zutice ali on naravno to nece pomenuti. Kao kada bi VW fan sajt radio uporedni test sa Toyotom i slicnim, nema tu objektivnosti.
Ako je ovo losa kamera za jedan android telefon e onda..
https://www.flickr.com/photos/77295839@N04/sets/72157648437551502/
Jos nisam video test Z3 a da kazu da je kamera losa, ima tu utisaka i da je na nivou klase ili prosecna, prilicno dobra, odlicna, sjajna, sve je to izmesano u testovima ali da je losa.. to je prosto smesno. Ja mislim da je na nivou klase uz par funkcija/osobina koje su malo iznad (ali i neke ispod, kao npr panorama mod koji je truo).
To nije kamera sa funkcijom telefona kao 808 nego prilicno kompletan flagship sa upotrebljivom kamerom, u tome je razlika. A skoro svi vodeci androidi su upravo to - multifunkcionalni uredjaji jaki na svim poljima ali bez nekih epskih, nevidjenih karakteristika/inovacija.