Batace (a i ostali koje zanima ovo) - vezano za polemiku od juce oko touch focusa na sony-u pri video snimaju:
Rekoh ti vec da u manual modu imas solidan broj opcija za fokusiranje i da 1080p kamkorder (u obe verzije tj 30/60fps), ima AF, face detection i
object tracking, sasvim dovoljno opcija za snimanje. 4k od nacina fokusiranja ima samo AF koji radi solidno, u LL uslovima dobro a u mraku je spor ili masi sto i ne cudi, ipak je ovo telefon. Ali i tu postoji fora, u 1080p modu sa 30 fps imas i podesavanje EV/WB itd ali je fora sto mozes da upalis Night mod iz Scene Selection opcije, tada dize ISO pri snimanju pa to malo pomaze ali je video sa vise suma, logicno.
Evo ti kraci primer sa Z3 ali isto je i na Z2, ovo je foto demo ali OT fokusiranje isto radi i pri video snimanju.
[YOUTUBE]2Z6h3nm1dbg[/YOUTUBE]
Ovako sam snimao kera dok skace za loptom u reku itd

Mada ne uvek, tu i AF odradi odlican posao dok je svetlo povoljno, cak sam pretezno snimao sa AF jer sam koristio 4k.
Znaci, ako u 1080p kamkorderu upalis samo AF (a to stoji po default-u) onda neces imati opciju touch to focus za video ali je fazon da upalis object tracking, pritisnes tj fokusiras na ekranu i onda taj nacin fokusiranja odradi odlican posao a uz to novim pritiskom mozes da promenis fokus po zelji.
Uz to
metering moze da se podesi na ''spot'' (logicno u ovom slucaju), ako je jako sunce pa npr nesto u kadru ''gori'' onda EV rucno smanjis za 0.3 ili 0.7, ako snimas u sumrak WB mozes da podesis po zelji sa 2 klika.. steady shot naravno upaljen i to je to, eto odlicnih 1080p snimaka sa kvalitetnim fokusiranjem
Za 4k mozes da menjas samo EV, WB i led svetlo, nema tu puno opcija ali kao sto rekoh preko dana je 4k odlican uz dobro fokusiranje, za neki umeren LL ok a u totalnom mraku nema sta da trazi. Mada kada vidim kako dobro i brzo fokusiraju ovi novi telefoni pa cak i mid-range M5.. milina.
Znaci ima tu dovoljno opcija iako kamkorder sam po sebi snima odlicno ali je fazon sto uvek moze malo bolje a meni je i zanimljivo da se zezam sa dostupnim opcijama.
Ok, ti nisi znao ali uvek ima botova kojima kao da je dusevna hrana da procitaju nesto lose, neku manu ili nedostatak za telefon koji ne vole :d Prazan i patetican hejt, kao i uvek
A onaj LG V10 donosi nesto sasvim novo tj kompletan manual mod za kamkorder sa sve combo podesavanjima - SS/ISO/manual focus itd sto je sjajno samo ne znam da li ce raditi u 4k modu ili ''samo'' u 1080p ali svejedno, bice to najbolji kamkorder na trzistu, posebno ako mu odrade kvalitetnu stabilizaciju.