Šta je novo?

Sony Xperia Z2

Odprilike sam i ja to tako shvatio, al' hvala na potvrdi :) moraću negde da pogledam uživo OPO pa da prelomim :)

Šta je sa mobile data bugom na 5.1.1 na Xperijama?
Kod mene nije postojao na Z1c na 5.0.2.

Mislim na to da kada su uključeni i wifi i mobilni net pa se izadje iz dometa wifi mreže mobilni net ne startuje (bez šaltanja po airplane modu ili 2g/3g mreži).

Koliko vidim na netu google je uzrok.
Ali ne nalazim dosledne potvrde da li se pojavljuje kod svih telefona svih proizvodjača i da li je vezan za sve podverzije 5+ androida.

Uključio sam toggle dns check allowed i u apn postavio APN protocol na ipv4/ipv6 potom restartovao telefon i za sada se ne pojavljuje problem.
Vaša iskustva?

Probah drugi Z2 i stvarno nema kasnjenja tastature na njemu. Sta li je kod mene problem pojma nemam, sa ovom SmartKeyboard radi normalno.

Pokušavam da ustanovim vezu, možeš li pogledati u ta dva podešavanja kod sebe?

Edit:
Radio active bug?
Se manifestuje tako kako sam opisao?
Ne to je drugi bug, mobile radio active je kad koristiš neke aplikacije na 3g i one posle drže wakelock :)

Bilo na not.
Ovo je lek za to?
25141bf87080805a47582239df4ff55f.jpg

Poslednja izmena:
@Vojkan
Da, razdvojeni su bugovi u pitanju.

@dejan87dex
Tako sam i mislio, i kod mene je bio na not allowed po defaultu.

Videću šta i kako, ako se bug bude vratio sa trenutnim podešavanjima prošvrljaću i po Z1c xda forumu ili potražiti druge alternative.

Edit:
Razdvojeni su problemi izgleda.
Probam taj modul ako se ovaj "moj" bug vrati pa javim.

Poslednja izmena:
Probah drugi Z2 i stvarno nema kasnjenja tastature na njemu. Sta li je kod mene problem pojma nemam, sa ovom SmartKeyboard radi normalno.
Prvo kineski iPhone, sad kineski Z2... Kakve si ti kurate sreće [emoji1]

Eh da je samo to. Note 4 sa isaranim ekranom, pre toga Note 3 sa linijom, S4 sa naduvenom baterijom. Malerozan skroz. :D
Ovo je sad jos i odlicno. Sa drugom tastaturom radi sjajno. :)

Poslednja izmena:
Pa brate jesam ti rekao da imas neku zayebanu karmu sa telefonima, koji god kupis brlja ili softver ili hardver. Ili i sw i hw :d

A kupovao si sve same najbolje telefone na trzistu, ne menjas neke krsine od 100e..

Budi srecan dok imas samo te sitne sw probleme na Z2, zamisli i hw da krene da otkazuje :)

Nego.. nisam odradio apdejt koji je juce izasao ali sam apdejtovao Album app koju sam nahvalio juce kako mi je super. I posle apdejtovanja se nekako sporije pali app. Mislim da ne tripujem.. aj sutra cu apdejtovati na poslednji softver, mozda se vrati na staru brzinu.

Poslednja izmena:
Ti si mi i izmalerisao za Z2 indijancu. :p
Bude li krenuo hw da zeza drzi se dobro. :d
Sledeci put vodim tebe da mi uzmes telefon. :D

Eh da je samo to. Note 4 sa isaranim ekranom, pre toga Note 3 sa linijom, S4 sa naduvenom baterijom. Malerozan skroz. :D
Ovo je sad jos i odlicno. Sa drugom tastaturom radi sjajno. :)
Ako imas garanciju ili nesto trazi novi fon ako ti laguje...
Samo tebi ne radi sve kako treba.
Nova odlican launcher.

Batace (a i ostali koje zanima ovo) - vezano za polemiku od juce oko touch focusa na sony-u pri video snimaju:

Rekoh ti vec da u manual modu imas solidan broj opcija za fokusiranje i da 1080p kamkorder (u obe verzije tj 30/60fps), ima AF, face detection i object tracking, sasvim dovoljno opcija za snimanje. 4k od nacina fokusiranja ima samo AF koji radi solidno, u LL uslovima dobro a u mraku je spor ili masi sto i ne cudi, ipak je ovo telefon. Ali i tu postoji fora, u 1080p modu sa 30 fps imas i podesavanje EV/WB itd ali je fora sto mozes da upalis Night mod iz Scene Selection opcije, tada dize ISO pri snimanju pa to malo pomaze ali je video sa vise suma, logicno.

Evo ti kraci primer sa Z3 ali isto je i na Z2, ovo je foto demo ali OT fokusiranje isto radi i pri video snimanju.

[YOUTUBE]2Z6h3nm1dbg[/YOUTUBE]

Ovako sam snimao kera dok skace za loptom u reku itd :) Mada ne uvek, tu i AF odradi odlican posao dok je svetlo povoljno, cak sam pretezno snimao sa AF jer sam koristio 4k.

Znaci, ako u 1080p kamkorderu upalis samo AF (a to stoji po default-u) onda neces imati opciju touch to focus za video ali je fazon da upalis object tracking, pritisnes tj fokusiras na ekranu i onda taj nacin fokusiranja odradi odlican posao a uz to novim pritiskom mozes da promenis fokus po zelji.

Uz to metering moze da se podesi na ''spot'' (logicno u ovom slucaju), ako je jako sunce pa npr nesto u kadru ''gori'' onda EV rucno smanjis za 0.3 ili 0.7, ako snimas u sumrak WB mozes da podesis po zelji sa 2 klika.. steady shot naravno upaljen i to je to, eto odlicnih 1080p snimaka sa kvalitetnim fokusiranjem :)

Za 4k mozes da menjas samo EV, WB i led svetlo, nema tu puno opcija ali kao sto rekoh preko dana je 4k odlican uz dobro fokusiranje, za neki umeren LL ok a u totalnom mraku nema sta da trazi. Mada kada vidim kako dobro i brzo fokusiraju ovi novi telefoni pa cak i mid-range M5.. milina.

Znaci ima tu dovoljno opcija iako kamkorder sam po sebi snima odlicno ali je fazon sto uvek moze malo bolje a meni je i zanimljivo da se zezam sa dostupnim opcijama.
Ok, ti nisi znao ali uvek ima botova kojima kao da je dusevna hrana da procitaju nesto lose, neku manu ili nedostatak za telefon koji ne vole :d Prazan i patetican hejt, kao i uvek ;)

A onaj LG V10 donosi nesto sasvim novo tj kompletan manual mod za kamkorder sa sve combo podesavanjima - SS/ISO/manual focus itd sto je sjajno samo ne znam da li ce raditi u 4k modu ili ''samo'' u 1080p ali svejedno, bice to najbolji kamkorder na trzistu, posebno ako mu odrade kvalitetnu stabilizaciju.

Poslednja izmena:
Ako sam dobro razumeo, upalim object tracking i onda mogu da menjam fokus kako hocu u toku snimanja?
Madridista, mislim da ni u nekoj normalnijoj zemlji ne bih dobio drugi telefon na osnovu laga tastature (koji je nestao instalacijom SmartKeyboard). Sada je sve u redu. :)

Poslednja izmena:
Da, upalis tu opciju i to je to. Ali bi bilo dobro da je moguce rucno fokusirati direktno iz stock AF podesavanja a to nije moguce, ako me razumes - npr snimas 1080p sa AF (sto je default za kamkorder) i onda ti dune da rucno fokusiras, to ovde ne moze a i pitanje na kojim telefonima sve moze.

Ali ako pre toga podesis Object Tracking fokus onda mozes ili jednom da pritisnes i fokusiras sta hoces (dete, psa, auto, sta god) i prepustis automatici da prati i odradi pos'o ali mozes i da menjas tacku/objekat fokusiranja koliko god hoces sto naravno trazi pritiskanje po ekranu. To fokusiranje je dosta brzo, cak i u mraku sa upaljenim led flash-om (koji ne moze mogo da ''dobaci'', znas i sam).

Bilo bi dobro da i 4K ima ovaj object tracking sa touch to focusom ali nema ***a, ja sam zadovoljan sto uopste ima 4k sa krstenom stabilizacijom i AF koji dobro radi :)

Nije Z2 nikakav Epic kamkorder ali bogami za telefon.. ja sam vise nego zadovoljan (ne bih hvalio da ne valja) i mega/giga-bajti sa hardova svakodnevno polako nestaju zbog istog :)

Poslednja izmena:
E pa to je odlicno, hvala. :)
Taj touch to focus mi je bas znacio (pominjao sam koncert gde sam imao probleme sa auto fokusom). Moracu neki dan kad uhvatim vremena da to isprobam. Mislim da do sada imam jedan, eventualno dva snimka. :D

Mislim da do sada imam jedan, eventualno dva snimka.

Meni razbacani po folderima ali ukupna tezina se meri u 10Gb+ do sada :D Sa XP za 2 i po godine preko 100Gb full hd snimaka.. mada ima tu nekih foldera i sa Wave I ali to su 720p pa manje zauzimaju.. kako god, uskoro kupujem novi 2-3Tb hdd :d al' pre svega zbog muzike :)

Kopajte malo po tom manual modu, jeste ogranicen i za foto i za video ali ima korisnih opcija..

Probao danas background defocus vs lens blur iz Google kamere. I bolje radi taj gugl lens blur, manje gresi pri post-processingu a i jednostavnija je opcija za koriscenje od sony-eve.
Jedino sto sve to snima u 3.15MP sony app u 8MP, ne moze da se promeni u visu rez.

Evo kako radi ta google app, definitivno je laksa za koriscenje za vecinu korisnika. Ima i snapseed dobro odradjen lens blur ali je opet lakse sa gugl kamerom.

Poslednja izmena:
Svasta :) bukvalno svasta.. imam nekoliko stotina kracih (1-5min) snimaka prirode, snimao i neke cele tekme (ili delove) uz prebacivanje na laptop kad zafali memorije.. i ono standardno porodicno-kafansko-turisticke :d

Mozda krstim al' radim 2-3 posla, kako kad, samo nigde ozbiljnih para :)

Vrh Dno