Šta je novo?

Sony Xperia Z2

Wau uspeo sam da snimim 3min 4k :-D a pritom da ne izbaci onaj smaracki prozor o pregrevanju..

Da li mislis na upozorenje da ce telefon prekinuti snimanje ako se pregreje a snimanje se nastavlja normalno ili na upozorenje o prekidanju snimanja zbog toga sto se stvarno pregrejao (ili sw misli tako) posle cega sledi gasenje kamera aplikacije? Ovo prvo (upozorenje-info ali bez prekidanja) je koliko znam normalna pojava..

Prvo upozorenje mada je ikonica krenula da blinka posle 1:30 bas bzv kako je to qualcomm s jeba#...
Zar je moguce da sva cetiri jezgra rade na visokom clocku pri snimanju 4K?! Ej
... Tu nesto ne valja!
On cim dostigne 60c gasi kameru, kapiram to hladjenje je lose, putam se dali je neko od oem-a radio na nekom konkretnom resenju, izgleda bakarne trake nisu neko resenje..
Qualcomm sa pojavom S4 pa eto do sada pati od overheating-a... Govorim za jake cpu, ne low end..

Ne moze softver da misli, imas na ploci i komponentama ( cpu) senzore toplote pa u skladu sa time sistem u slucaju pregrevanja gasi app koja greje procesor, tj tera ga na intezivne operacije. Soc je jak zaista ali problem je hladjenje. Ovaj soc moze da gura opusteno neku office masinu ko od sale.

Poslednja izmena:
Pa da, uzmi pusti sirov 4k na phenomima (ne sa YT) ili i3 pa ces da vidis kako kolje cpu :)

Zmaj soc-ovi se odavno dosta greju a sto je najgore S810 ima daleko vece probleme od S801, u tabletima je sve to bolje reseno zbog daleko vise prostora u kucistu.

Ne moze softver da misli, imas na ploci i komponentama ( cpu) senzore toplote pa u skladu sa time sistem u slucaju pregrevanja gasi app koja greje procesor, tj tera ga na intezivne operacije. Soc je jak zaista ali problem je hladjenje. Ovaj soc moze da gura opusteno neku office masinu ko od sale.

Nemam pojma, odmah po izlasku Z2 je bio neki manji apdejt i onda je sve to zabagovali - kamera se gasila cak i u foto modu, navodno zbog pregrevanja a to uopste nije realno, posle par nedelja je stigao apdejt koji je to ispravio, zato i kazem da je to sw bag ali svakako i soc ima neke svoje senzore za kriticne temperature.

E sad, logicno je da se niko nece nasnimati 4k, posebno ne na ovim vrucinama a tu su i limiti na 5 min (ima i fora za produzenje na xda, za samsung/lg npr) dok sony snima bez sw limita u tom smislu ali to moze da bude i 4-5min a i pola sata (imas primere na YT a i po xda, verovatno u zimskim uslovima dugo snimanje nije problem kao na vrucinama). Ko ostavi Z2 na suncu verovatno nece moci da snimi ni 3 min 4k ako se telefon usijao.

Smartfonima odavno treba neko ozbiljno hladjenje, to je jasno, posebno za hd igre, GPS i 4k a realno i za hc multitasking na 30c+..

Poslednja izmena:
Mislim da na direktnom suncu uopšte nema pomoći, jer umeju baš da se zagreju a da ništa ne radiš na njemu,još ako mu u tom trenutku upalis 4k, do throttle-a stiže za 20,30s...

Aj sad da ne kopam 40 tema na XDA, jel se gubi root update-om ?

edit: blue moon, nesto cackam sad pa me zanima jel moguce instalirati na Xperie, romove na telefon koji je komplet stock ? primera radi, imam stock telefon (fabricki recovery, nema root), ocu da stavim pure X, daj mi brzi info o proceduri
Moze,samo prebacis zip firmver na sd ili internu,udjes u recovery i mozes odmah da ides na flash tog Pure X.Samo ako hoces da imas 2.1 verziju onda moras nakon flesa verzije 1 da uradis reboot da digne sistem pa tek onda ponovo u recovery i install 2.1 koji ide preko Arome.

Jel on ima isti SoC kao OPO? Sad sam probao 4K UHD da snimim, na 7:05 sam odustao jer nikakvo upozorenje nije izbacio. Vruć jeste ali snima. Doduše, unutra sam u klimatizovanom, ne znam kako bi bilo da sam napolju na suncu...

Na suncu nema sanse zato se ja cudim napolje u hladu sam testirao na 3min bez upozorenja ;-)

Aj da ne otvaram temu novu, jel Google vraca 1 dolar kada vezete karticu za Google play? I zasto wallet ne radi kod nas? Zar je moguce da WP ima bolju podrsku po tom putanju od droida -_-

Na suncu nema sanse zato se ja cudim napolje u hladu sam testirao na 3min bez upozorenja ;-)

Aj da ne otvaram temu novu, jel Google vraca 1 dolar kada vezete karticu za Google play? I zasto wallet ne radi kod nas? Zar je moguce da WP ima bolju podrsku po tom putanju od droida -_-
Postoji već tema za gplay

-_- a tesko ti da kažeš da ili ne..

Jel on ima isti SoC kao OPO? Sad sam probao 4K UHD da snimim, na 7:05 sam odustao jer nikakvo upozorenje nije izbacio. Vruć jeste ali snima. Doduše, unutra sam u klimatizovanom, ne znam kako bi bilo da sam napolju na suncu...

Nema tu pravila ali nekih osnovnih ima - najvise zavisi od ambijentalne temperature jer sigurno telefon sa S801-S810 nece moci da snimi 4k iste duzine leti na +40c kao danas i na januarskih -10c :)

Zatim, zavisi i od velicine kucista - u tabletima se cak ni S810 ne pregreva, sve radi normalno a u telefonima ima dosta problema (svi sa S810 do sada).

U istim uslovima OPO bi vrlo lako mogao da snimi duzi 4k sempl jer je otezavajuca okolnost po S801 iz Z2 to sto steadyshot softverska stabilizacija takodje opterecuje cipset a to znaci da se Z2 vise greje zbog toga. Npr uzmite neki program za video obradu i pokusajte da odradite sw stabilizaciju 4K videa sa S5 samsunga (npr sa neta raw S5 4k) pa pratite zauzece jezgara i grejanje cpu, klanje.

Cim uzmem Z2 prvo sto cu proveriti je ponasanje kamere pri velikim vrucincinama a onda cu pratiti koliko moze da snimi 4k u toku cele godine :) Zimi kapiram da moze 20min+ bez problema (ima primera po xda da navodno neki i na 20-25c amb. snimaju po 10+ min).

Poslednja izmena:
Da, da jasno. Unutra je sad 25 stepeni baš i kažem, jeste se zagrejao ali ništa dramatično(bar ovako na dodir) tako da cenim da je mogao još da snima. Za 7:05 snimka, 3.22gb prostora.

Džaba mu sve to svakako taman i da duplo duže može od Sony-ja da snima kad je video stabilizacija kriminalna i snimak iz ruke u većini situacija totalno neupotrebljiv. Snimak na Sony-ju je 2 klase iznad.

Baš ću da probam i napolju da snimim nešto čisto da imamo kao poređenje.

Ma 4k kamkorder je dosta poranio na telefone.

Ne kazem da nije zanimljivo zezati se sa 4k i da necu koristiti ali to je ok samo za krace klipove, ja planiram svega 1,2, 3 min po videu da snimam.

Ko snima koncerte (ja sam veliki protivnik toga) ostaje mu samo full hd a i to je odlicna rezolucija za te potrebe, ipak tu zvuk ostaje najveci problem jer samo par nokia i htc snimaju upotrebljiv zvuk u tim uslovima. Mada ima i eksternih mikrofona ali su skupi (npr onaj sony 40-50$).

A ako cemo realno i S800/noviji snapdragoni nisu bas sjajno resenje, ok sve to radi brzo, gpu kida ali silna jezgra i gigaherci pokrecu uglavnom osnovne funkcije/aplikacije androida sa normalnim temperaturama, cim se upali neka hd igra ili 4k snimanje eto ozbiljnog zagrevanja. A u isto vreme Apple cipset ima dosta slicne performanse uz 2 jezgra i samo 1Gb rama i manje zagrevanje..

E sad, ja sam ubedjen da cu imati problem na temp. kao danas sa 4k snimanjem, dovoljno je da se telefon zagreje na suncu i sumnjam da ce izdrzati duze od 30sek - 2-3 min max u 4k modu. Ali opet ostaje da se proveri sve to uskoro :)

Sto se stabilizacije tice jeste odlicna na sony-u ali ne bez posledica u smislu cropovanja fov-a (meni to nije veci problem) ali ima tu manjeg gubitka kvaliteta tj detalja.

U sustini mi mnogo zanimljivije od 4k deluje onaj timeshift za foto/video, kapiram da lepo moze da se zeza sa tom opcijom.

Mislim na ovakve situacije gde iz tog bursta moze da se cupa upotrebljiva fotografija, npr ovo sam slucajno ''ubo'' da ispadne ok a iz rafala od 60 fotki mora biti bar 10 odlicnih :)

A i ono video snimanje sa slow motion efektom mi takodje deluje dosta upotrebljivo za zezanje bar :)

Evo neki obican primer - https://www.youtube.com/watch?v=HKuLjh7QoXE

Jedino sto je bedak jer je 720p a ne 1080p al' ***a, navodno ce se uskoro pojaviti i 240 fps+ 1080p/4k samo ko zna koliko ce to da topi cipset :d

Poslednja izmena:
Ja volim da imam upotrebljiv point and shoot uređaj jer u najvećem broju slučajeva nemam vremena da se igram sa podešavanjima i slično. Tu je Lumia bila mama. Bukvalno stisneš taster i fantastična i slika i video. Na OPO recimo ako hoćeš dobru sliku moraš dosta sa podešavanjima da se igraš a često za to nema vremena. Video je kažem korektan što se detalja tiče ali je stabilizacija jedna velika nula. Šta da kažem kad stoji fiksiran na šoferšajbni u nosaču i opet loš snimak bude.

Nisam imao Sony ali mi se ovi Z2/Z3 sviđaju, jedino bih tu možda na neku rokadu išao baš zbog dosta bolje kamere. Mada ruku na srce i OPO je sa druge strane u dosta stvari bolji. Kako god okreneš u nečemu moraš kompromis da praviš.

P.S. OPO relativno korektan zvuk snima ali opet to nije na nivou Lumie.

Ta digitalna stabilizacija je truba, ja ne znam sto Sony ne uradi modul i rokne hibridnu stabilizaciju slike /ois sa kombinacijom digitalne stabilizacije, savrseno :)
Jos uvek gledam klipove koje sam snimao sa 1020 ma to je raj za oci

Pa to, razmazila nas Lumia :) Samo je ovo na Sony-ju ipak upotrebljivo. Na OPO je kriminalno, pogledaj na YT pa ćeš zadovoljan da budeš i sa ovime sad :)

Ne kazem da je lose, naprotiv ali ako cemo Sony fura medju droidima vece senzore a opet softver je nekako lose odradjen, bas steta... :-(

Za snimanje Sony stabilizacija je odlična. Treba svakako da stave OIS, možda Z6 zajedno sa USB-C.

Dex, jesi ti svestan da je ta digitalna stabilizacija bolja cak i od OIS-a sa 1020? :) Znaci ne mislim na kvalitet videa u smislu detalja vec samo na stabilizaciju, evo imas brdo primera da je cak i Z1 bolji od 1020 u tom smislu:

[YOUTUBE]EoNJ0Q2TMWs[/YOUTUBE]

Jasno se vidi da je ostriji video na 1020 ali da je na Z1 stabilniji. Z2 sa 4k stabilizacijom je po mom misljenju bolja opcija od 1020, bar na dnevnom svetlu gde veci senzor na Lumiji i ne pravi neku drasticnu prednost :)

Sony je steadyshot preneo na telefone sa svojih kamera/kamkordera i fazon je sto cak ni oni modeli sa kombinacijom OIS + DIS ne snimaju ''stabilniji video'', mozda samo za nijansu a u isto vreme ni mnoge pro akcione kamere nemaju bolju stabilizaciju :)

Evo primer - Z1/2/3 telefoni imaju skoro pa istu stablizaciju kao sony akcione kamere a pogledaj kako ista dere go pro :)

[YOUTUBE]rj4e1maVDF8[/YOUTUBE]
[YOUTUBE]0WCXR1sI0Lk[/YOUTUBE]

Od novih androida jedino sto je S6 egal sa Z serijom sto se toga tice, G4 LG malo zaostaje a M9 je katastrofa - https://www.youtube.com/watch?v=eAXOAOMJWyQ

Sony telefonima treba OIS pre svega za snimanje fotografija, za kamkorder je i aktuelna DIS super opcija :)

Poslednja izmena:
Opet kazem nisam ja za djabe presao na Sony <3 ali ebes ti to kada ja stavim stabilizaciju za slikanje a iso lockovan na auto :-( to je mana tog resenja a kod mehanike /oisa je sve to druga prica.

Odradio preko kabla 5.1.1 smorila me ota nema pa nema, svi fajlovi ostali, sva podesavanja, app :)
Jedino na lockscreenu su unakazili sat, podebljali minute, sad je odvratno.

A pa dobro to, nisi me razumeo - ja pricam samo o video stabilizaciji koja je keva dok je foto deo prilicno ogranicen u odnosu na Lumia/Nokia kamera aplikacije, tu polemike nema, kamera app. na sony Z seriji (a i vecini androida) je zatvor sto se tice korisnih podesavanja :)

Mada ovih insta ima koliko hoces, meni recimo onaj fake bokeh sasvim dobar za zezanje kao i sound photo, timeshift foto/video i tako te zayebancije, to cu dosta koristiti :)

A sve ostalo ne postoji ili je smesno limitirano, zato cu posle Z2 da kupim neki polovan canon fotoaparat.. (ili qx100 lens cam. ako naleti za male pare)

Poslednja izmena:
a kako rade 3rd party aplikacije? npr fv5

Pisao je hunder o toj app. na Z2/Z3/Note 4 odavno ali sto se mene tice ta aplikacije je djubre u sustini mada nisam probao neku sveziju verziju (probah odavno na Z1). Ima jos nekih slicnih i ne zna se koja je gora (bila, ne znam sada).

Izvlaci mozda SS do 1.1s sto je fabricki sony limit (npr hunder rece da je samsung Note 4 limit smesnih 1/8s ma sta podesavao) za night scene i jos neke nocne predefinisane modove u kojima automatika odredjuje ss i iso, uglavnom ok odradi posao ali fali OIS.

Sve je to smesno u sustini, ko hoce da snimi dobru LL fotografiju sa sony-em mora da improvizuje tripod ili bar da glumi snajperistu i da aktivira night scene/HH twilight/fireworks ili slican mod i to je to, automatika ce iso dici na 50-100-200 uglavnom a SS 1/5s ili max 1.1s, sve u svemu veoma ograniceno.

Evo 2 primera, pise u exifu sve:

https://www.flickr.com/photos/125751132@N08/15916789597/

https://www.flickr.com/photos/diecerll/14653324287/

Jedino sto se nadam da ce Z5 imati bolji manual mod (bar kao Note 5) i da ce ostatak Z1+ serije dobiti to kroz apdejt ili bar preko xda :) U tom slucaju bi opet falio OIS na Z2 ali je ipak kakvo-takvo poboljsanje.

Poslednja izmena:
Pa verovatno u odnosu na Lumia Cameru :p

Na 5.0.2 iso je bio max do 800 sad su ga do 3200 povecali, u sustini nije korisna promena..
Drago mi je sto ima iso 50 to mi je vas nedostajalo na 1020.
Malo pre se zamrzo, wtf.. Morao sam ono malo dugme kod usb-a da pritisnem :) verovatnobda posle update-a neka app nije poprimila optimizaciju pa je potresla sistem..

Poslednja izmena:
To je recimo jedino što mi je na OPO bolje, sve može da se podešava manuelno i ima milijardu opcija... Ko voli da se igra i ima znanja, dobra slika može da ispadne.

uploadfromtaptalk1439559350183.png

što đubre fv5?

Odavno sam probao, ***a, bila je tesko djubre, e sad ne znam kako se ponasa na G4 npr koji i inace ima manual mod i najnoviji OIS :) Ali znam da ni na G2 npr nije radila dobro.

@dex

Jedino sto mozes da podesavas je u 8mpix modu/manual pa za LL da probas da ogranicis ISO na 100 i mozda spustis EV za 1 korak ali to je uglavnom podesavanje ''za blizinu'' uz led blic, ko hoce da slika neki pejzaz ili npr neki trg, objekat nocu nema mnogo opcija na sony androidima osim da koristi one predefinisane modove za LL uz sto mirniju ruku. Zato i kazem, to je smesno u odnosu na 1020/manual.

A sve to u SA modu.. pa to je horor, posebno kad iso ode preko 3k ili 12800 na Z3 :) :d

@ vojkan, evo vidi ovo sa XP, night scene mod iz ruke,i 0.8s SS, iso oko 200 ako se dobro secam, sa fv5 nikada nisam mogao da izvucem cak ni ovo.

@ Darko, znam za OPO SS podesavanja, a neko rece da su izbacili manual mod sa novog OPT, ne znam da li je tacno a ni zasto ako jeste :)

Poslednja izmena:
Ni ne znam koja kamera app ide uz OxygenOS, ova CM nije, ne znam jel ona ColorOS ako nije ni ona onda ne znam šta su stavili stvarno... Mada nije ni bitno jer koliko vidim po snimcima na YT unapređenja su samo na papiru. No da ne trujem sa OPO ovde :)

Sva android unapredjenja u 2015. su uglavnom samo na papiru (osim kamera/OIS), isplati se kupovina samo 2014. smartfona :) Evo poslednji primer je i Note5.. Jedino sto ce novi nexusi verovatno biti bez vece mane.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno