Šta je novo?

Sony Xperia Pro-I

hsv.stoned

Audio Guru
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruke
25,145
Poena
1,845
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD RYZEN 7 2700/LC-CC-120
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
Kingston HyperX Fury 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz (CL16)
GPU
Sapphire RX 580 Pulse 8GB
Storage
Kingston A2000 M.2 NVMe 500GB, Toshiba P300 3TB, WD Black 750GB, 2 x WD Blue 10EALX 1TB
Zvuk
FiiO K5 Pro + Beyerdynamic DT 900 Pro X/Fostex TR-90/Sennheiser HD650/AKG K240 Sextett/PreSonus HD7/ATH-CKX9/SFR DT6 | 2.1 50W + FiiO E10k
PSU
Cooler Master G550M
Kućište
Cooler Master Mystique 632s Black & Silver
Monitor
GIGABYTE G27Q & AOC i2481FXH
Miš & tastatura
Asus ROG Chakram wireless & ROG Strix Scope RX, Logitech MK320 wireless
Mobilni telefon
Sony Xperia™ XZ2 Liquid Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
https://electronics.sony.com/mobile/smartphone/professional-smartphones/p/xqbe62-b
https://www.gsmarena.com/sony_xperia_pro_i-11174.php

Sony Xperia Pro-I hands-on review

sony-xperia-pro-i-1.jpg

It is the first phone with a 1"-Type Sony sensor, it can do 12-bit RAW output and offers plenty of camera apps to make use of the advanced camera system.

The primary camera is the real showstopper on this new Xperia Pro-I. Sony has brought its 1"-Type 20MP sensor from the Sony RX100 VII on to a smartphone, which is a first for the industry. The 24mm ZEISS lens on top of this large sensor offer variable aperture with fixed F/2.0 and F/4.0 steps - not a first, but definitely a rarity, nevertheless. This camera supports real-time eye AF, 315 PDAF points. It can also do 4K video capturing at 120fps and eye-AF and object tracking for video.

While Sony is technically correct by saying it is using a 1"-Type sensor inside the phone, the sensor area that is effectively used is smaller - even if the pixel pitch remains at 2.4µm like on a 1" sensor.

After running some calculations of our own, we're fairly convinced the effectively used sensor area is equivalent to a 1/1.33" sensor or in the thereabouts. And while impressive, it's not unheard of, and it's definitely not the largest in the smartphone industry.









 
Poslednja izmena:
I naravno ulazak u cenovni prostor u kome možete priuštiti njihov top model Xperia 1 - III zajedno sa RX100mk7 koji isto staje u džep. Verujem da za 1800 evrića koliko traže za PRO-I više možete uživati u dva top uređaja nego u jednom.
 
Na žalost koriste samo 60% od 1" senzora, pretpostavljam da je to zbog zakona fizike i neophodnog prostora za dobru optiku, ali opet, reklamiraju ga kao 1" a NIJE iskorišćen !
Drugo je cena od 1800€
 
Sony just packed a 1” stacked CMOS sensor into the Xperia Pro-I, but there’s a catch

The big story is of course the 1"-type stacked CMOS sensor from the RX100 VII. However, in order to keep the phone small, Sony has designed a lens that can't project an image circle large enough to cover the entire area of the 1" sensor. That's why, instead of 20MP images, as you'd get from the RX100 VII camera, you get 12MP images. But this has a broader implication: the combination of a slower F2 lens (than many of its smartphone peers) and a sensor that's not quite as big as a 1"-type sensor means the image quality might not meet the initial expectations you might have when you think 'smartphone with RX100 sensor'. In fact, if you consider just the area used for 12MP stills, it has roughly a 12mm diagonal and 70mm2 sensor surface area: closer to the specs of a 1/1.31" sensor (such as the one in the Google Pixel 6).

All three cameras have AI Super Resolution zoom modes. Sony has also included Real-time Eye AF for humans and animals, as well as real-time tracking (AF/AE) at up to 20 fps bursts.

  • 20MP 1"-type stacked-CMOS Exmor RS sensor with built-in DRAM (2.4µm pixels)
    *only 12MP, or ~60%, central portion used for 4:3 stills
  • 315 PDAF points with 90% coverage on main, wide 24mm equiv. camera
  • 16mm equiv. F2.2 ultra-wide camera with 1/2.5" Dual-PD Exmor RS for mobile sensor (1.4µm pixels)
  • 50mm equiv. F2.4 telephoto camera with 1/2.9" Dual-PD Exmor RS for mobile sensor (1.2 µm pixels)
  • 4K/120p native recording with Real-time tracking and Eye AF
  • 3D iToF sensor aids autofocus for all rear cameras (ultra-wide, wide, telephoto)
  • Real-time tracking available for all rear cameras (ultra-wide, wide, telephoto)
  • Dedicated Bionz X processor with front-end LSI for dedicated image processing
  • Anti-distortion shutter, 12-bit Raw output

Sony Xperia Pro-I sample gallery

Zanimljivo je da 12MP semplovi u proseku zauzimaju samo 3MB, dok su 12MP fotografije snimljene XZ2 kamerom (19MP, 1/2.3'') u proseku oko 7MB.



 
Poslednja izmena:
Bila vec tema al ok. Lepo videti sony kako napreduje :D
 
I naravno ulazak u cenovni prostor u kome možete priuštiti njihov top model Xperia 1 - III zajedno sa RX100mk7 koji isto staje u džep. Verujem da za 1800 evrića koliko traže za PRO-I više možete uživati u dva top uređaja nego u jednom.
Zvuči razumno. Ali razmišljajući kao vloger, instagramer, snimatelj svadbi XD... zar ne bi više voleo da ti umesto rx100mk7 u džepu bude neki gimbal ili drugi deo korisne
opreme umesto 2 kamere? :D
Šalu na stranu , profesionalci vuku u rancu dosta opreme ali ih sve više smara da non-stop cimaju uređaje, posebno kada se slikaju momenti ili nije potreban neki opaki zoom.

Da sam profi fotograf, neko ko često snima van studija, investirao bih u ovaj Sony bez razmišljanja jer bi se vrlo brzo otplatio.
Još ako je uzica uključena (strap included) ... XD
 
Ovakva je situacija - Xperia 1 i 5 ostaju glavni (komercijalni) flagship modeli, u dve veličine i po normalnijim cenama. Ostaje da se vidi da li će sledeće godine dobiti ovaj senzor i optiku glavne kamere.

Evo objašnjenja za Pro modele: Devices in the Pro lineup are not necessarily related to each other. Sony one day could make a foldable Xperia and throw it into the Pro lineup just because they are "niche" and "special".
For the original Pro, its main purpose is just a "viewfinder" and "wireless transmitter" for Alpha cameras. Sony will not release a successor frequently like their mainline lineup. For the software update, its a separated matter.

Tako da će verovatno na svakih godinu i po dana predstavljati ovakve show-off/niche sprave, i demonstrirati šta sve mogu da naprave i kakve tehnologije će postepeno stizati na vodeće mainstream telefone većine brendova.

Prvi Pro je još skuplji i specifičniji, za entuzijaste, Alpha korisnike i profesionalce. Cena od 2500$ je užas ali u poređenju sa ovakvim uređajima itekako ima smisla: https://smallhd.com/products/703-ultra-bright-professional-on-camera-field-monitor
U tom slučaju Xperia Pro ima čitav niz prednosti, a jeftinija je za oko 500$. Ta klasa uređaja je nešto što ne zanima 99% nas ovde, ali to su činjenice.

Novi Pro model je komercijalniji, i prihvatljiviji za veći broj korisnika, osim izuzetno visoke cene. Ali tako je sa malobrojnim show-off uređajima i hardverom generalno (treba se setiti i Porsche Design Huawei-a i sličnih cena).

Nisu Japanci glupi, znaju oni dobro da svako može da ukapira da za 1800$/€ može da se kupi nov RX100 poslednje generacije i npr. nova Xperia 1 ili 5 MK2/MK3 na rasprodaji.
Ovde se radi o prikazivanju tehničkih i ostalih mogućnosti Sony kompanije, i opipavanju pulsa tržišta pred sledeću veliku promenu i definitivno izumiranje kompakt fotoaparata, koje će se desiti u narednim godinama.

Stara, inovativna Nokia odavno ne postoji, Huawei je potisnut iz poznatih razloga, LG se povukao a i generalno u poslednje 3-4 god. nije imao neke preterane inovacije na polju smartfon kamera, više su se fokusirali na zvuk i određene multimedijalne aplikacije. Tako da je izuzetno bitno što su se Japanci trgli u prethodne 3-4 godine, što svake godine prave sve bolje uređaje (ne samo telefone), i da ponovo liče na onaj stari, inovativni Sony.
 
Poslednja izmena:
Biće ovo odličan kamera telefon.
Sa druge strane to je sve, nema mnogo šanse za "povratak" Sonya. U najboljem slučaju mogu opstati kao uskospecijalizovana niša za malobrojne korisnike koji će kupiti ovako nešto.
Za mainstream korisnike mobilnih im je prošao voz.
 
Ovde se radi o prikazivanju tehničkih i ostalih mogućnosti Sony kompanije, i opipavanju pulsa tržišta pred sledeću veliku promenu i definitivno izumiranje kompakt fotoaparata, koje će se desiti u narednim godinama
Apsolutno, RX100mk8 kasni već više od godinu dana, vrlo je moguće da je mk7 zadnja iteracija i u tom smislu će PRO-I verovatno biti zapamćen kao konačni skretničar sa kompakata na telefonske kamere.
 
Ne verujem da će nestajanje premijum kompakt fotoaparata ići baš toliko brzo, praviće RX100 do MK10-MK12 sigurno, ali će i njih postepeno poboljšavati, da bi se održala razlika u odnosu na sve bolje smartfon kamere.

Sony Xperia PRO-I Launch 2021

z8PXwsW.jpg


19UTIcM.jpg


A ova fotografija me malo podseća na period 2005-2010 i Nokia/Sony Ericsson inovacije, s tim što se sada radi o mnogo boljim i naprednijim tehnologijama.
Na kraju, praktično sve ovo sa liste (osim glavnog senzora i modula kamere) imaju i Xperia 1 i 5 MK2/MK3, tako da je neki od tih gotovo sigurno moj sledeći telefon.

PRO-I 211026-2 by ZEEK玩家誌, on Flickr
 
Poslednja izmena:
Koliko sam video, jeste 1" senzor, ali posto ne koriste celu povrsinu istog, ispalo je kao da je realnih 1/1.33". To je 25% manja dijagonala...
A cena? Brat je pre 2 godine za te pare kupio auto i presao 30.000km bez veceg kvara i preci ce jos bar 2 puta toliko, dok ce telefon za 3 godine biti zastareo... Nije normalno koliko kosta jedan telefon, kakva vremena su dosla... Recimo SE K750i sam svojevremeno platio oko 180e, koje sam usput kao klinac zaradio za mesec dana.
 


 
Koliko sam video, jeste 1" senzor, ali posto ne koriste celu povrsinu istog, ispalo je kao da je realnih 1/1.33". To je 25% manja dijagonala...
A cena? Brat je pre 2 godine za te pare kupio auto i presao 30.000km bez veceg kvara i preci ce jos bar 2 puta toliko, dok ce telefon za 3 godine biti zastareo... Nije normalno koliko kosta jedan telefon, kakva vremena su dosla... Recimo SE K750i sam svojevremeno platio oko 180e, koje sam usput kao klinac zaradio za mesec dana.
Za egzotične proizvode idu i egzotične cene. Realno za do nekih 300 eura može da se kupi telefon koji zadovoljava većinu korisnika sem u merenju čiji je duži.
Sony se odavno već izdvojio od ostalih proizvođača Android telefona i ide sa nekom svojom pričom koja odudara od mainstreama. Kao dugogodišnji korisnik Sony telefona (još od vremena K750i) mogu da kažem da su im proizvodi veoma kvalitetni (izuzev promašaja sa malom količinom interne memorije kod M4), pa sve do XA2 koji sam posle 3 godine prosledio dalje u odličnom stanju.
 
Nemojte samo širiti priču o ludačkim cenama, inflaciji, prvoj zaradi, kursu € iz 2007. godine itd.









Baš me zanima koja je funkcija ove teksture (linija) po okviru telefona, da li samo za malo poboljšan grip pri držanju/fotografisanju ili ima neke veze i sa prijemom signala.
 
Poslednja izmena:
Za pobosljan grip...
 
Baš me zanima koja je funkcija ove teksture (linija) po okviru telefona, da li samo za malo poboljšan grip pri držanju/fotografisanju ili ima neke veze i sa prijemom signala.

Da skuplja prljavštinu?
 
Moguće, ali teško, deluje da nisu mnogo duboke te brazde, i da neće zadržavati mast od bureka za trežnjenje u 04h.



 
Poboljsan grip radi kacenja raznih drzaca/nastavaka za montiranje na stative, gimbale i sl.
 
Ako moze u 80% slucajeva da zameni fotoaparat i ako je video odlican onda i da shvatis ovu cenu, ako ne moze, onda ne mogu da se slozim sa @hsv.stoned
 
Ako moze u 80% slucajeva da zameni fotoaparat i ako je video odlican onda i da shvatis ovu cenu, ako ne moze, onda ne mogu da se slozim sa @hsv.stoned

Mislim da im je upravo to neka ideja, da naprave 2 u 1 uredjaj, u ovom slucaju telefon i kompakt fotoaparat u rangu RX100 (ili bar priblizno), kao i sto je to slucaj sa Xperia PRO modelom (telefon i broadcast monitor).
 
Baš me zanima koja je funkcija ove teksture (linija) po okviru telefona, da li samo za malo poboljšan grip pri držanju/fotografisanju ili ima neke veze i sa prijemom signala.
Takav sličan je grip imao Sony Ericsson C901, opak Cybershot sa Xenon blicem, dodeljenim dvostepenim isto reljefnim okidacem, odlične fotke je pravio.. Dugo sam ga koristio.
 
Jedino da se oba vlasnika CM1 i Pro-I dogovore oko uporednog testa, sledeće godine :D

Dobar podsetnik ale, Panasonic CM1 je lansiran krajem 2014. godine, sa početnom cenom od oko 1000$ u USA, a ovaj Pro-I startuje sa cenom od čak 1800$ u USA,
Oba su totalni niche fazon ali objektivno, CM1 je još manje komercijalan model i kao celina nema šta da traži pored ovog Sony-a koji je drastično bolji uređaj u svakom smislu, što je i logično. Mada bi bilo zanimljivo poređenje tih kamera.
https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=6675&idPhone2=11174

Moja ''filozofija'' je da će svaki precenjeni uređaj i tech proizvod kad-tad biti značajno jeftiniji nego na početku prodaje, ili bar u odnosu na redovnu cenu u zvaničnim prodavnicama. I da ću kad-tad moći da ga kupim, bez većeg finansijskog udara na budžet. A kvalitet, ako ga dati proizvod poseduje, svakako ostaje. Tako sam npr. kupio HD 650 slušalice skoro po trećini cene sa Sennheiser sajta ili iz domaćih prodavnica.

Tako da isto važi i za ovaj telefon, ako ikada budem u prilici da ga kupim po značajno nižoj ceni od ove nebulozne početne, to ću i uraditi, jer ovakav brutalan hardver i odličan softver ne mogu da ''zastare'' tako lako.
Nije ovo neki mid-range hardver sa napucanom kamerom nego bukvalno vrhunac aktuelne tehnologije (van čipseta, jer najbolji SoC ima Apple) i kao multimedijalna sprava/kamera Pro-I će biti odličan još duži niz godina.
 
Da, na kamere sam mislio :) Ipak je CM1 davno izasao, pa cak i tada nije bio nista posebno, osim te kamere koja je zaista odlicna.
Mislim da onaj lik Steve ima CM1, pa mozda uskoro i bude neki test. Mada, skup ovaj Sony, a on telefone kupuje pomocu donacija ako se dobro secam...
 
Poslednja izmena:
Jasno je da si mislio na poređenje kamera (y)
Može tu da se doda i Sharp Aquos R6, dakle, da na uporedni test dođe i jedini vlasnik Sharpa :D
 
Poslednja izmena:
  • Funny
Reagovanja: ale




 
Nazad
Vrh Dno