Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel porucivao neko igrice sa base.com ili nekog drugog sajta i kako je prosao sto se nase carine tice? Tipa na base.com moze da se trazi da stave da je posiljka gift i onda ne stavljaju fakturu ali je pitanje hoce carina to uvaziti *** :)

Budi spreman na to da ćeš platiti carinu, odmah prežali te pare, može proći bez, ali veće su šanse da ne prođe.

Valjda PDV "samo", neće igre da carine, jedino ako bude imao 20 komada u paketu :D

Poslednja izmena:
Ja imam dugogodišnje pozitivno iskustvo sa kupovinom preko base.com. Mada, mene carina nikad nije kačila ni za narudžbinu od 80 funti sa ebay i ostalih sajtova, tako da nisam možda merodavan za utiske. Ali imam samo pohvale za base.com

Pa ono do 50e je samo pdv preko ide i carina. Ma samo me zanima otvaraju li pakete sa cdovima ili moze da se desi da preleti paket i tjt da nista. Ne planiram u paketu da bude vise od jedne igrice.

Koliko znam ovde iz teme je jedino Vladimir kupovao diskove(možda još neko) pa sačekaj neka ti on kaže kako je prolazio, mi ostali smo digitalci :)

+1 Htedoh isto da napišem što je @milosma rekao, ali me preduhitrio.

Pa evo, ja kupujem diskove i sebi i prijatelju i nikad otvoren paket na carini. Sve uredno prosleđeno na adresu, poštar donese i ja otvorim. Audio diskovi, blu-ray, DVD, koji god

Pa evo, ja kupujem diskove i sebi i prijatelju i nikad otvoren paket na carini. Sve uredno prosleđeno na adresu, poštar donese i ja otvorim. Audio diskovi, blu-ray, DVD, koji god

Trazis li da stave da je gift ili ne? Ono ja kad god sam od nekih firmi porucivao nesto ubace fakturu i carina ako otvori onda po tome carine. E sad na base koliko mi drug rece moze da se zatrazi da stave da je gift i onda valjda ne stavljaju fakturu ili na paketu ne navode koja je cena nego stave gift., ako n8sta ne trazis onda napisu pravu cenu.

Ni to nisam nikad trazio. Samo platio i cekao da stigne, ali da, puna cena pise na paketu

U toku protekle godine naručio sam tri PS4 diska sa base.com, u odvojenim pošiljkama. Svaki put su otvarali paket (bolje rečeno kovertu) i naplaćivali PDV i carinske troškove (carinu nisu). Realno su obračunavane dažbine prema priloženoj fakturi, ali nijednom nije prošlo bez harača. To je postalo standardno za carinarnicu Niš, preko koje meni stižu pošiljke. Ranije sam naručivao dosta knjiga i stripova iz inostranstva, ali mi se više ne isplati. Sada udaraju dažbine na sve, ništa "ne prolazi ispod radara". Bukvalno jednu nalepnicu da naručim, ocarinili bi. Ma i zalepljenu poštansku marku će uskoro da carine...

Ja sam u zadnjih pet godina kupio oko 40 diskova sa zavvi i sa base nekadašnjeg dvd.com i nikada nisu otvarali i carinili,do poslednjeg koji mi je stigao krajem decembra,igra je koštala 32 evra,platio sam ovim našima taj pdv i ostale neke troškove 850 dinara. Tako da od sad za mene što se tiče diskova samo iz oglasa sa kp ili naravno digitalno. Ima i posebna tema posvećena ovoj tematici.

Poslednja izmena:
Tuga pregolema...

Na toj temi sto je postavio @ Rhisonicus imate i moje iskustvo kada sam narucivao the last of us i meni su naplatili carinu ili pdv sta vec.

Ja sam ranije uzimao diskove, ali sam digao ruke od toga iz tri raZloga :

1. Share. Share sam stalno koristio dok je postojao i fantom i uvek uzimao nosioca, ali ograničenje 16 usera i razlika u ceni izmedju digitalne igre koju kupim sam i share su doveli da odustanem od share.

2. Problem sa carinom i cekanje na igru. Nikada nisam imao problem sa carinom, ali sam uvek razmisljao hoce li naplatiti, koliko, kada će stići... Kada kupim digitalno igru, imam je za 24h na soniju i to je to. Nema moguće carine, nema eventualnih dodatnih troskova, nista.

3. Problem koji sam imao sa Uncharted 3 igricom na disku. Disk je jednostavno sam od sebe odbijao poslusnost. Citao sam o tom problemu na netu i pošto sam u tom trenutku prodavao ps3 nisam se previse cimao oko toga, ali postoje i takvi problemi, što mojom krivicom sto krivicom kvaliteta diska.

Ne vidim nijednu prednost kupovine igrice na disku sem fizičkog osećaja igranja sa istim i fizičke kolekcije. Ako planiras da samo obrnes igru i prodas, guest je vrhunska opcija. Ako planiras da je igras jakoooo dugo, nosilac ili digitalna kupovina.

Naravno, svako ima svoje afinitete i razloge zašto kupuje fizički disk, ja samo iznosim svoje misljenje.

Ne vidim nijednu prednost kupovine igrice na disku sem fizičkog osećaja igranja sa istim i fizičke kolekcije.
This. Merak.
Celog života igram pirate ili Steam/Origin digitalne igre na PC, tako da sam se nakon kupovine konzole orijenisao da za nju pravim fizičku kolekciju originala (koja do sad broji ogromnih osam naslova). Baš lepo izgledaju kad uzmeš omot sa originalnim diskom u ruke. Nekako imaš osećaj kao da stvarno poseduješ igru. Prilično malo PS4 igara kupujem i igram pa mogu da priuštim da odabrane naslove kupujem na disku (digitalne uzmem samo kad su neki ludi popusti u pitanju). Volim da imam disk, mada i tu ne žurim da kupim odmah nego čekam da cena padne. Npr. verovatno ću Uncharted trilogiju da naručim sa Amazona (30 USD) da stigne kod rođaka u SAD pa će oni da mi donesu kad dolaze ovde, tek za nekoliko meseci. Ne žurim, ima šta da se igra i u međuvremenu. Zapravo, nema dovoljno slobodnog vremena, igara ima.

A koliko to otprilike izadje u proseku za igricu vrednosti 30-40 €?
Carinu od 10% ne plaćaš jer je vrednost pošiljke ispod 50e, ali plaćaš 20% PDV + carinske i poštanske troškove (100-300 din). Dakle, na igru od 30e računaj još oko 1000 dinara.
Za dalje informacije o sličnim pitanjima pogledaj ovaj podforum: http://forum.benchmark.rs/forumdisplay.php?157-OnLine-kupovina

Poslednja izmena:
Ja sam ranije uzimao diskove, ali sam digao ruke od toga iz tri raZloga :

1. Share. Share sam stalno koristio dok je postojao i fantom i uvek uzimao nosioca, ali ograničenje 16 usera i razlika u ceni izmedju digitalne igre koju kupim sam i share su doveli da odustanem od share.

2. Problem sa carinom i cekanje na igru. Nikada nisam imao problem sa carinom, ali sam uvek razmisljao hoce li naplatiti, koliko, kada će stići... Kada kupim digitalno igru, imam je za 24h na soniju i to je to. Nema moguće carine, nema eventualnih dodatnih troskova, nista.

3. Problem koji sam imao sa Uncharted 3 igricom na disku. Disk je jednostavno sam od sebe odbijao poslusnost. Citao sam o tom problemu na netu i pošto sam u tom trenutku prodavao ps3 nisam se previse cimao oko toga, ali postoje i takvi problemi, što mojom krivicom sto krivicom kvaliteta diska.

Ne vidim nijednu prednost kupovine igrice na disku sem fizičkog osećaja igranja sa istim i fizičke kolekcije. Ako planiras da samo obrnes igru i prodas, guest je vrhunska opcija. Ako planiras da je igras jakoooo dugo, nosilac ili digitalna kupovina.

Naravno, svako ima svoje afinitete i razloge zašto kupuje fizički disk, ja samo iznosim svoje misljenje.

Ali kad imas disk nemaj bojazan da ce guest ili bilo ko drugi ko zna user i pas preko neta deakt. nalog ili menjati sifre i praviti cirkus.. Mislim opet jeste da je jeftinije daleko ali nosi neki rizik, ja priznjame da samo preko share-a uzimam i da kucnem u drvo nisam imao problema ali nikad se ne zna :D

Kada se radi share preko proverenih posrednika (MM), nema se problema ;) Bar ja nisam imao ni jedan problem od decembra 2013-e kada sam i uzeo konzolu...

Mene od share odbija visoka cena nosioca i to što već imam 16 slotova. Da je dozvoljeno beskonačno slotova, ostao bih na share

Pa šta će ti više od 16 igara at the same time? :) Sve ih igraš?

Mozes da skidas naloge sa konzole pa ih drzis u "fioci". Bitno da imas mesta na hardu za igre, a ako je problem 16 naloga onda kao sto rekoh, menjas ih povremeno, to je otprilike 15,5 sekundi posla.

U ovo nisam bio upućen da moze. To je odlicna stvar.

Što se tiče toga da li igram 16 igara, ne igram u isto vreme, ali imam taj neki problem da bih zeleo da su mi sve na hardu.

To je to onda, bice ti sve na hardu ali one igre cije si usere poskidao imace katanac. Samo je u tome caka. I cim opet postavis usera te igre, ona ce biti otkljucana.

Moja iskustva vezana za Zavvi i Base.

Base oduzima VAT kad ubaciš u "korpu" i ideš na checkout, Zavvi ne. Zavvi zato ima free shipping, a Base naplaćuje oko 2€ (mi smo posebna regija).

E sad zašto sam ja odustao od kupovine iako obožavam diskove (a i te niske e-tailer cene). Prvo su mi naši naplatili 1500din PDV na Firefly BluRay (cela sezona) koji sam na Base-u našao za 9.60€ (kad oduzmu VAT), onda sam za Destiny od tada 35€ platio PDV od neverovatnih 2.800 dinara. Uopšte nije bitno šta piše na pošiljci, oni otvore, nađu cenu kod nas i onda po toj ceni lupaju PDV. Mada ako je Destiny tada kod nas bio 8.990, ne znam kako PDV na tu cifru može biti 2.800 dinara. I kako su lupili toliko za Firefly, veći PDV za 300din nego vrednost paketa. Nakon toga sam prešao na full video pirateriju i US Amazon/PSN digital kombo za igre.

Nedavno u Blicu bio članak o liku iz NS-a koji je preko nekih studentskih organizacija išao da radi u Ameriku. Kad je polazio nazad zaboravio da ubaci u torbu kesu sa gaćama (njegove, nošene). Pošalju mu cimeri paket i par običnih belih majica. Liku došao paket posle mesec dana i račun carine od preko 22.000 dinara. Novosadska carina ...

Poslednja izmena:
Znam pricu o tom liku, nerealno je skroz. Po meni on se tu nesto *****ao i to je to, nije bas sve kako pise u novinama. Jeste da je ns carina strozija od svih, ali ovo je stvarno prica za malu decu. Bio lik u americi i vratio se, kad ono "Jao fale mi gace" i daj sad drustvo saljite mi to. Wtf?! :d

Zaboravio sam detalje, ali u komentarima se mogla naci prava istina. Posle je tekst zagubljen, 1 dan bilo aktuelno i cao...

Off topic, sorry.

A to za tvoje iskustvo verujem, znam kada si pisao... Ocigledno su te uzeli za zub a zasto ***... Kada jednom oderu onda ce i svaki naredni put, imaju neki spisak. Zato ja mesam imena primaoca.

Ma sad me tek imaju na listi, jer sam im prvo kulturno postavio pitanje zašto su to uradili, pa kad su napisali da je sve ok sto se njih tiče, onda sam im *ebao sve po spisku. Toliko sam bio vulgaran da sam pomislio kako će mi pajkani pokucati na vrata ubrzo.

Ma sad me tek imaju na listi, jer sam im prvo kulturno postavio pitanje zašto su to uradili, pa kad su napisali da je sve ok sto se njih tiče, onda sam im *ebao sve po spisku. Toliko sam bio vulgaran da sam pomislio kako će mi pajkani pokucati na vrata ubrzo.
I neka si, za bolje ophođenje i nisu! Bagra...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno